C27 PET GEN SET Electric Power Generation and C27 KNOCKDOWN K Petroleum Power Train Package Caterpillar


Glossary

Usage:

C27 127
Működtetés - A működtetés egy bizonyos dolog mozgásba hozását jelenti.

Váltóáram (AC) - A váltóáram olyan elektromos áram, amelynek iránya szabályos időközönként megfordul. Az időközök a következők: (másodpercenként 50 alkalom 50 Hz esetében vagy másodpercenként 60 alkalom 60 Hz esetében).

Anód - Az anód egy dióda vagy egyenirányító pozitív vége.

Blokkoló egyenirányító - A blokkoló egyenirányító csak az egyik irányba engedi az egyenáram áramlását.

Csavarozott - A csavarozott eszközök csavarok segítségével tartanak össze két vagy több alkatrészt.

Híd - A híd egy olyan áramkör, mely kis mennyiségű áram, feszültség vagy ellenállás mérésére szolgál.

Egyenirányító híd - Az egyenirányító híd egy olyan áramkör, mely a váltóáramot (AC) egyenárammá (DC) alakítja.

Feltöltődés - A feltöltődés a feszültség fokozatos növekedése.

Katód - A katód egy dióda vagy katód negatív vége.

Kapacitancia - A kapacitancia az elektromos töltés tárolásának képessége.

Kondenzátor - A kondenzátor olyan eszköz, mely elektromos töltést tárol.

Megszakító - A megszakító egy olyan automatikus kapcsoló, mely az áramkörök megszakítására szolgál.

Cirkuláló áram - A keringő áram az az áram, mely két vagy több, párhuzamosan működő generátor között áramlik. Keringő áram továbbá az az áram, mely két vagy több olyan generátor között áramlik, melyek párhuzamosak a közművezetékkel.

Vezetés - A vezetés az elektromos áram vezetését jelenti.

Állandó feszültségszabályozás - Az állandó feszültségszabályozás a két feszültségszabályozási módszer egyike. A hálózati feszültség megőrzése érdekében az állandó feszültségszabályozók lehetővé teszik, hogy az elektromos mezőt a telítettségi pontig lehessen tölteni. Ez a folyamat lehetővé teszi a motor túlterhelését. Nagy tömbterheléses alkalmazásoknál előfordulhat, hogy a motort nem lehet helyreállítani.

Szakadásmentesség - A szakadásmentesség szabad utat enged az áram folyásának.

Vezérlő - A vezérlő olyan eszköz, mely más eszközöket vezérel. A vezérlő továbbá egy olyan áramkör, mely egy eszközt vezérel.

Keresztirányú áramlás kompenzálása - A keresztirányú áramlás kompenzálása olyan módszer, amit a reaktív teljesítmény-ekvalizációnál használnak.

Áramátalakító (CT) - Az áramátalakító letranszformálja a magasabb hálózati feszültséget.

Egyenáram (DC) - Az egyenáram olyan áramlású elektromos áram, mely csak adott irányba halad egy adott áramkörben.

Csillapítás - A csillapítás egy jel amplitúdójának csökkentését jelenti.

DEAC - Dízelmotor fagyálló/hűtőfolyadék

Áramtalanított - Az áramtalanítás azt jelenti, hogy egy adott alkatrész nem kap elektromos áramot.

Elosztó tekercs - Az elosztó tekercs a mag egyik végétől a másikig megy. Ezek a tekercsek csoportokba rendezve, több nyílásban találhatók.

Hajlítás - A hajlítás a csökkenésre vonatkozik.

Elektrosztatikus töltés - Az elektrosztatikus töltés olyan elektromosság, amit indukált feszültség és tárolt töltés idéz elő.

Áram alatt lévő - Az áram alá helyezés egy eszköz aktiválását jelenti.

Motor terhelési tényezője - A motor terhelési százalékának leolvasására és programozására szolgál az adott motorfordulatszámon. A számítás az aktuális üzemanyag-fogyasztáson, az alapjárati (terheletlen) üzemanyag-fogyasztáson és a névleges üzemanyag-fogyasztáson alapszik.

Gerjesztő - A gerjesztő egyenáramot (DC) biztosít a generátor gerjesztő tekercselésének.

Gerjesztés - A gerjesztés irányított egyenáram (DC), amit mágneses mező előállításához használnak.

Mező - A mező a vezetőt körülvevő mágneses erővonal. Ezt a mezőt a vezetőben áramló elektromos áram idézi elő.

Gerjesztőtekercselés - A gerjesztőtekercselés egy vasmag köré tekert soktekercsnyi kábel. Amikor a gerjesztőtekercselés egyenáramot (DC) kap, akkor mágneses mező keletkezik. Ez a mágneses mező a mágnesek mágneses mezőihez hasonlítható.

Izzítás - Az izzítás az a folyamat, melynek során külső forrásból egyenáramot vezetünk a gerjesztő tekercselésbe. Ennek hatására a generátor kimeneti feszültséget termel.

Fluxus - A fluxus mágneses erővonalakat jelent.

Frekvencia - A frekvencia az egy másodperces időszak alatt végbemenő ciklusok száma. A frekvencia mértékegysége a Hertz (Hz). 1 Hz 1 ciklus/másodperccel egyenlő.

Üzemanyagfogyasztás-alapú százalékos motorterhelési tényező - Ez a paraméter a motorterhelés mérésére szolgál az üzemanyag-fogyasztás alapján. A motorterhelés a motor teljes terhelését jelenti. Amikor a motor kizárólag dízel üzemmódban, névleges fordulatszámon üzemel, a motorterhelési tényező megegyezik az üzemanyagfogyasztás-alapú százalékos motorterhelési tényezővel.

Teljes hullámos egyenirányító - A teljes hullámos egyenirányító felcseréli a váltóáram pozitív és negatív fázisát az egyenáramú hálózat számára.

Erősítés - Az erősítés a bemeneti magnitúdó és a kimeneti magnitúdó arányára vonatkozik.

Kapu - A kapu egy vezérelt egyenirányító elektronikus alkatrésze (tirisztor).

Generálás - Elektromosság előállítása.

A generátor terhelési tényezője - Az átlagos terhelés aránya a csúcsterheléshez viszonyítva egy meghatározott idő alatt. Az átlagos terhelés értékét elosztják a csúcsterhelés értékével.

Generátor teljes látszólagos teljesítménye - A feszültségtermelés és a teljes áramáramlás szorzata VA vagy kVA értékben kifejezve.

Generátor teljes valós teljesítménye - A feszültségtermelés és a teljes áramerősség feszültséggel fázisban lévő hányadának szorzata W vagy kW értékben kifejezve.

Földelt - Egy eszköz akkor földelt, ha össze van kapcsolva a földdel. Az eszközöket ezenkívül úgy is le lehet földelni, hogy azokat egy földelt alkatrészhez csatlakoztatjuk.

Hertz (Hz) - A Hertz a frekvencia mértékegysége. 1 Hz 1 ciklus/másodperccel egyenlő.

Páratartalom - A páratartalom a levegő víztartalma.

Impedancia - Az impedancia a váltóáram ellenállása.

Impulzusmoduláció - Az impulzusmoduláció a hullám következő jellemzőit változtatja meg: amplitúdó, frekvencia és fázis. Impulzusmoduláció akkor megy végbe, amikor rákapcsolják az egyik hullámot egy olyan hullámra, amely állandó tulajdonságokkal rendelkezik.

Indukálás - Az indukálás a teljesítmény egyik eszközről a másikra történő átvezetését jelenti. Az átvezetés egy mágneses mezőn vagy egy elektromos mezőn keresztül történik.

Interferencia - Az interferencia az elektromos jelek nem kívánt keveredése. Az interferencia általában az elektromos zajhoz kapcsolódik.

Belső gerjesztésű (IE) - Olyan gerjesztőrendszer, mely két kiegészítő tekercselést tartalmaz a fő állórész-tekercselésben. Ezek feszültséget biztosítanak a feszültségszabályozó számára.

Műszerek - A műszerek a műszerek egy csoportja, melyek a rendszerfunkciók mérésére szolgálnak.

Szigetelt - A szigetelt eszköz olyan eszköz, mely nem vezető anyaggal van bevonva.

kVA - A kilovolt-amper rövidítése. A kVA-t elektromos eszközök teljesítménybesorolásánál használjuk. Az eszközök kVA-teljesítményének kiszámításához fel kell szorozni a névleges kimeneti feszültséget (ampert) a névleges üzemi feszültséggel.

KVAR - Kilovoltamper-reaktívot KVAR-ként rövidítjük. A KVAR-t az elektromos rendszerben áramló reaktív teljesítmény kapcsán szoktuk használni. A reaktív teljesítmény nem terheli meg a generátorkészlet-motort. A reaktív teljesítmény hőveszteséget idéz elő a generátorban.

KVAR-szabályozás - A KVAR-szabályozás a két módszer egyike, amelyekkel a reaktív teljesítménykimenetet szabályozni tudjuk. A generátor valódi leadott teljesítményétől függetlenül, a feszültségszabályozónak köszönhetően a generátor állandó KVAR-értéket állít elő. Ez esetben a generátor teljesítménytényezője akkor változik, amikor a valódi leadott teljesítmény is változik. A KVAR-szabályozás akkor kerül alkalmazásra, amikor a generátor párhuzamosan csatlakozik egy végtelen teljesítményű gyűjtősínhez (hálózat). A KVAR-szabályozás akkor kerül alkalmazásra, amikor a rendszer feszültségét nem lehet megváltoztatni.

Kilowatt (kW) - A kilowatt a generátor elektromos teljesítménye. 1 kW 1000 wattal egyenlő. A tényleges teljesítményt kilowattban mérjük.

Vezeték - A vezeték egy kábel.

Hálózati feszültség - A hálózati feszültség a generátor kimeneti feszültsége, amit a generátor vezetékei (fázisai) között mérünk.

Lezárás - Lezárásról akkor beszélünk, amikor egy érintkező lezár annak érdekében, hogy az eszköz áramellátás alatt maradjon.

Kizárás - Kizárásról akkor beszélünk, amikor egy érintkező szétkapcsol annak érdekében, hogy az eszköz áramellátása megszűnjön.

Mágneses - A mágneses eszköz olyan eszköz, ami egy mágnes tulajdonságaival rendelkezik.

Nagyítás - A nagyítás valamely dolog felnagyítására vonatkozik.

Modul - A modul elektronikus alkatrészekből vagy áramkörökből álló szerelvény.

Nedvesség - A nedvesség a víz jelenléte.

Nyitott forgattyúház szellőztetés (OCV) - Egy módszer, mellyel eltávolítható az olajgőz a motorgőzből, és visszavezethető a folyadék halmazállapotú olaj az olajteknőbe. Az OCV egy speciális fajta szűrőt használ

Oszcilláció - Az oszcilláció az elektromos áram áramlása, mely rendszeresen irányt és/vagy magnitúdót vált.

Állandó mágnes (PM) - Az állandó mágnes a PMPE generátor beindításához szükséges kezdeti mágnesességet biztosítja.

Állandó mágneses segédgerjesztés (PMPE) - A PMPE-generátor egy segédgerjesztőtől kap feszültséget. A PMPE-generátor egy állandó mágnesből és egy segédgerjesztőből áll.

PF szabályozás - A PF-szabályozás a másik módszer a reaktív teljesítménykimenet szabályozására. A PF-szabályozás akkor kerül alkalmazásra, amikor a generátor párhuzamosan csatlakozik egy végtelen teljesítményű gyűjtősínhez (hálózat). A PF-szabályozás akkor kerül alkalmazásra, amikor a rendszer feszültségét nem lehet megváltoztatni.

Fázistekercselés - A fázistekercselés a generátor-állótekercsek egy csoportja. A terhelés egyik fázisának elektromos teljesítményét a fázistekercselés indukálja.

Polaritás - A polaritás két pólus pozitív vagy negatív karakterisztikája.

Teljesítménytényező (PF) - A teljesítménytényező a névleges teljesítmény (kVA) és az összteljesítmény (kW) aránya. A teljesítménytényező az elektromos áram azon hányadát reprezentálja, mely hasznos munkát végez. A teljesítménytényezőt egy 0 és 1 közötti tizedes számmal fejezzük ki.

Pulzálás - A pulzálás a mechanikus vibrációhoz hasonló elektromos áram jellemzőihez hasonlítható.

Rádió zavarszűrő - A rádió zavarszűrő csökkenti a rádiófrekvenciás interferencia amplitúdóját.

Ohmos feszültségesés-kompenzáció - Az ohmos feszültségesés-kompenzáció azon két módszer egyike, amit a reaktív teljesítmény kiegyenlítéséhez használunk. Ohmos feszültségesés-kompenzáció esetén a feszültségszabályozó megváltoztatja a generátor kimenetmértékét a reaktív elektromos áramhoz képest. Ezt a reaktív elektromos áramot áramátalakítóval mérjük.

Reaktív teljesítmény - Reaktív teljesítmény áramlik oda-vissza a generátor indukciós tekercsei között. Ezek a tekercsek az elektromos terhelés részét képezik. A reaktív teljesítmény nem végez hasznos munkát az elektromos terhelésben. A reaktív energia csak a generátor azon terhelésére vonatkozik, mely korlátozza a generátor kapacitását.

Alternálás - Az alternáló mozgás olyan mozgás, mely először elindul egyenesen az egyik irányba, majd 180 fokos fordulatot vesz, és a másik irányba halad tovább.

Egyenirányító - Az egyenirányító olyan diódakör, mely a váltóáramot (AC) egyenárammá (DC) alakítja.

Regenerációs teljesítmény - A regenerációs teljesítmény az elsődleges teljesítmény ellen dolgozik.

Visszaállítás - A visszaállítás során a kapcsolók visszaállnak készenléti állapotba. Ezen felül a visszaállítás az áramköröket is készenléti állapotba állítja vissza.

Remanens mágnesesség - A remanens mágnesesség egy kis mennyiségű mágnesesség, ami az eszközben marad a gerjesztés megszüntetése után.

RFA - Az RFA egy forgó gerjesztő szerelvény.

Forgó egyenirányító - A forgó egyenirányító egy lemezre van felhelyezve a generátortengelyen. Ez a lemez aztán a generátortengellyel együtt forog.

Rotor - A rotor a generátor forgó tekercselése.

Telíthető reaktor - A telíthető reaktor szelephez hasonló jellegzetességekkel rendelkezik. Amikor a terhelés megváltozik, kinyílik egy szelep, hogy több elektromos áramot biztosítson a kimenetnek. A szelep bezárásával kevesebb elektromos áram jut a kimenethez.

Telített - Akkor telített egy eszköz, ha az túl sok mágnesességet kapott. Telítettség esetén több áramra van szükség a mágneses erő növeléséhez.

SCR - Az SCR egy zirisztor. Az SCR egy félvezető.

SE - Az SE generátor egy öngerjesztő generátor. Az SE generátor a generátor kimenetének egy kis részét áram gerjesztésére használja, ami aztán visszakerül a generátorhoz. Az SE generátor remanens mágnességet használ a beindításhoz.

Félvezető - Félvezetők a következőkhöz hasonló alkatrészek lehetnek: tranzisztor, dióda és tirisztor. A félvezetők elektromos tulajdonságai a vezetők és a szigetelés tulajdonságai között vannak.

Sortöltés - A sortöltés olyan kiegészítő elem, amely lehetővé teszi a generátor kimenetének fenntartását rövid ideig, amikor egy vezeték meghibásodik. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a megszakító sorrendben oldjon ki.

Rövidzárlat - A rövidzárlat egy nem kívánatos elektromos kapcsolat, mely két vagy több alkatrész között áll fenn.

Leállítás - Leállás akkor következik be, amikor a motort leállítják. Ez történhet manuálisan vagy automatikusan.

Szimultán - Szimultán jelenségnek nevezzük azt, amikor két művelet egy időben zajlik.

Félvezetős - A félvezetős alkatrész olyan elektromos alkatrész, mely nem tartalmaz mozgó alkatrészeket.

Álló rész - Az álló rész a generátor tekercselése, ami nem forog.

Kisülés - A kisülés a feszültségben vagy elektromos áramban bekövetkező hirtelen növekedés.

Elágazás - Az elágazás egy áramkör középpontjánál lévő kapcsolat. Erről az elágazásról jut ki a teljesítmény az áramkörből.

Szállítás - A szállítás valamely dolog egyik pontról a másikra történő mozgatása. Szállításnak nevezzük továbbá azt, amikor valamit egyik állapotról átváltunk egy másikba.

Átmeneti csúcsfeszültség - Az átmeneti csúcsfeszültség olyan magasfeszültség-állapot, mely csak korlátozott ideig tart.

Bekapcsolás - Amikor bekapcsolunk egy eszközt, akkor az eszköz működésbe lép vagy elindul.

Varisztor - A varisztor olyan eszköz, mely a feszültség növekedésével veszít ellenállásából.

Feszültségejtő ellenállás - A feszültségejtő ellenállás egy váltakozó ellenállás. Ezt az ellenállást a feszültségváltozások szabályozására használjuk. Feszültségváltozás akkor következhet be, amikor a generátor egy másik generátorral párhuzamosan üzemel. Feszültségváltozás továbbá akkor is bekövetkezhet, amikor a generátor egy közművel üzemel párhuzamosan.

Feszültségszint-reosztát - A feszültségszint-reosztát a kimeneti feszültség szintjének beállítására használható.

Feszültségszabályozó - A feszültségszabályozó olyan áramkör, mely érzékeli a generátor kimeneti feszültségét. A gerjesztőtekercs elektromos árama automatikusan úgy áll be, hogy a kívánt kimeneti szint megmaradjon.

Feszültségtüske - A feszültségtüske egy pillanatnyi magasfeszültség.

Feszültség szerinti frekvenciaszabályozás - Tömbterhelés mellett a feszültség szerinti frekvenciaszabályozás gyors helyreállást biztosít. Ez a fajta szabályozás a feszültség szigorú szabályozásáról gondoskodik normál terhelés mellett. Ez a szabályozás továbbá gyors reagálást biztosít a generátorkészlet számára. A szabályozás során a generátor kimenete a motor teljesítményéhez kerül hozzáigazításra.

Tekercs - A tekercs több rétegnyi kábel egy magon.

Vezetékek - A kábelek egy áramkör kábeleit jelentik.

Tekercselés - A tekercselés azt jelenti, hogy valami körben van elhelyezve.

Caterpillar Information System:

3512B Marine Auxiliary Engine Black Start Push Button
SR4 HV and SR4B HV Generators Rotating Rectifier - Check
SR4 HV and SR4B HV Generators Continuous Operation
3512B Marine Auxiliary Engine Low Idle/High Idle Switch
3054B Industrial Engine Fan Drive - Install
3126B Marine Engine Engine Oil Cooler - Install
3126B Marine Engine Engine Oil Cooler - Remove
3054B Industrial Engine Fan Drive - Remove
3054B Industrial Engine Valve Mechanism Cover - Remove and Install
3618 Engine Piston and Connecting Rods - Install
3054B Industrial Engine Water Outlet Manifold - Install
3612 and 3616 Engines Crankshaft - Install
3126B Engines for Caterpillar Built Machines Crankshaft Gear - Remove and Install
3126B Marine Engine Water Pump - Assemble
3126B and 3126E On-highway Engines 0168-02 ECM Battery Power Intermittent (51)
3126B Marine Engine Turbocharger - Remove
3126B Marine Engine Turbocharger - Install
3054B Industrial Engine Piston Cooling Jets - Remove and Install
C-10, C-12, 3406E, C-15, C-16 and C-18 Engines - Electronic PTO Installation and Application 0030-08 Invalid PTO Throttle Signal (29)
C-10, C-12, 3406E, C-15, C-16 and C-18 Engines - Electronic PTO Installation and Application 0030-13 PTO Throttle Sensor Calibration (29)
3126B and 3126E On-highway Engines 0091-13 Throttle Position out of calibration (28)
3408E and 3412E Industrial Engines Electronic Service Tools
3126B and 3126E On-highway Engines 0084-01 Vehicle Speed loss of signal (31)
3126B and 3126E On-highway Engines 0084-02 Vehicle Speed signal invalid (36)
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.