G3500 Generator Sets Caterpillar


Overhaul (Major)

Usage:

G3520C B9P

Plánování generální opravy

Obecně platí, že generální oprava se provádí při každé páté opravě hlavy válců. Potřebu generální opravy určuje několik faktorů. Některé z těchto faktorů jsou shodné s faktory ovlivňujícími potřebu střední opravy motoru:

  • zvýšení spotřeby oleje,

  • zvýšený profuk do klikové skříně,

  • snížení a kolísání komprese válců.

Při určování termínu generální opravy se musí vzít v úvahu i další faktory:

  • výstupní výkon,

  • provozní hodiny motoru,

  • snížený tlak oleje,

  • rozbor přítomnosti kovů v mazacím oleji,

  • zvýšení hladin hlučnosti a chvění/vibrací.

Zvýšení množství kovů v mazacím oleji signalizuje, že může být třeba provést opravu ložisek a povrchů podléhajících opotřebení. Zvýšení hladin hlučnosti a chvění/vibrací signalizuje potřebu opravy točivých součástí.

Poznámka Může se ovšem stát, že rozbor oleje ukáže na pokles množství kovů v mazacím oleji. Vložky válců mohou být opotřebovány do té míry, že dojde k vyleštění vrtání válců. Také zvýšená spotřeba mazacího oleje může vést k rozředění obsahu kovů v mazacím oleji.

Monitorujte motor pečlivě s narůstajícím počtem provozních hodin. Poraďte se s prodejcem společnosti Caterpillar o plánování generální opravy motoru.

Poznámka Při generální opravě motoru může být také nutné provést servis generátoru nebo poháněného zařízení. Informujte se v dokumentaci, kterou k poháněnému zařízení dodal jeho původní výrobce.

Informace o generální opravě

Generální oprava zahrnuje všechny práce, které se provádějí při střední opravě hlavy válců a střední opravě motoru. Kompletní obnova motoru vyžaduje další náhradní díly a práci. V některých případech je motor přemístěn do dílny, aby se dal demontovat.

Při generální opravě se demontují všechna ložiska a plochá těsnění a všechny komponenty, které podléhají opotřebení. Provede se vyčištění dílů. Provede se kontrola dílů. Podle potřeby se provede jejich výměna. Změří se opotřebení klikového hřídele. Klikový hřídel může vyžadovat přebroušení. Nebo může být klikový hřídel vyměněn za náhradní díl společnosti Caterpillar.

Tyto služby a náhradní díly získáte od prodejce společnosti Caterpillar. Prodejce společnosti Caterpillar také zajistí, aby tyto součásti pracovaly s odpovídajícími parametry.

Následující definice vysvětlují terminologii pro služby, které jsou prováděny během generální opravy:

Prohlídka - Prohlédněte komponenty podle pokynů uvedených v publikacích společnosti Caterpillar k opakovanému použití. Viz Průvodce pro znovu použitelné díly a pro jejich renovaci, SEBF8029, "Index publikací pro opakované použití a renovaci použitelných dílů". Tyto pokyny byly sestaveny jako pomůcka pro prodejce společnosti Caterpillar a jejich zákazníky, aby se vyhnuli zbytečným nákladům. Nové náhradní díly nejsou nutné, lze-li stále použít, renovovat či opravit staré díly. Nejsou-li součásti uvedeny v pokynech k opakovanému použití, vyhledejte informace v modulu Servisní příručka, "Specifikace".

Renovace - Součást lze obnovit tak, aby odpovídala pokynům pro opakované použití.

Výměna - Součást dosáhla konce své životnosti. Může dojít k závadě součásti před dosažením dalšího intervalu údržby. Součást je nutno vyměnit za náhradní díl, který odpovídá funkčním specifikacím. Náhradní díl může být nový, renovovaný díl společnosti CAT, opravený náhradní díl nebo použitý náhradní díl. Některé opotřebené součásti můžete vyměnit u prodejce společnosti Caterpillar. O možnostech opravy motoru se informujte u prodejce společnosti Caterpillar.

Pokud jste se rozhodli pro provedení opravy bez spolupráce s prodejcem společnosti Caterpillar, dodržujte doporučení uvedená v tabulce 1. Tyto služby a náhradní díly získáte od prodejce společnosti Caterpillar.

Tabulka 1
Generální oprava 
Čištění  Olejové sací sítko 
Čištění
Prohlídka
Test 
Jádro mezichladiče 
Prohlídka
Renovace
Výměna 
Vačkové hřídele 
Součásti poháněné vačkovým hřídelem
Obtokový ventil kompresoru
Ojnice
Klikový hřídel
Výfukový systém (pro skládky)
Dávkovací ventil paliva
Převodové soukolí
Přívodní vzduchové potrubí
olejový chladič,
olejové čerpadlo,
Písty
Škrtící ventil
Transformátory a nástavce
Renovace  Mazací čerpadlo 
Startér
Turbodmychadla
vodní čerpadla,
Tlumič vibrací
Výměna  Ložiska vačkového hřídele 
Ložiska ojnice,
Spojka (tandemové motory)
vložky válců,
Plochá těsnění a těsnění
Pouzdra ozubených převodů
hlavní ložiska,
pístní kroužky,
vodní termostaty.
Svazky vodičů

Caterpillar Information System:

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.