C15 and C18 Petroleum Generator Sets Caterpillar


Parallel Operation

Usage:

C15 115

Első beindítás

A generátorok párhuzamos üzemre történő előkészítése különleges figyelmet igényel. Mielőtt először kísérelné meg párhuzamosan kapcsolni az egységeket, minden egységen ellenőrizze a következő három feltétel teljesülését.

  • Azonos fázisforgás

  • Azonos frekvenciájú váltóáram

  • Azonos feszültségbeállítás

  1. Ellenőrizze a fázisforgást.

    A párhuzamosan üzemelő egységeknek megegyező fázisforgást kell végezniük. Kétféle módszer segítségével lehet megállapítani, hogy a bejövő egység és az üzemelő egység fázisforgása azonos-e. Ezekről a módszerekről alább olvashat:

    • Fázisforgásmérő eszközzel

    • Három izzóból álló készlettel

    Az alábbi eljárás elvégzésével három izzó használatával állapíthatja meg a megfelelő fázisforgást.



      Illusztráció 1g00695380

      ------ FIGYELMEZTETÉS! ------

      Az elektromos energia-termelő berendezés szervizelése vagy javítása során:

      Bizonyosodjon meg arról, hogy a berendezés nincs feszültség alatt (le van választva az elektromos hálózatról és/vagy más áramfejlesztő tápforrásról), továbbá reteszelve van, vagy HASZNÁLNI TILOS címkével van ellátva. Vegyen ki minden biztosítékot.


    1. Csatlakoztassa a megfelelő névleges feszültségű izzókat a generátor vezetékei és a megfelelő fázisvezeték közé. Csatlakoztassa például az 1. érintkezőt a nyitott megszakítón keresztül az 1. vezetékhez.

    2. Indítsa el a párhuzamosan üzemeltetni kívánt egységeket. Gyorsítsa az egységeket megfelelő sebességre. Mikor az egységek megközelítőleg azonos sebességgel üzemelnek, az izzók villogni kezdenek.

      • Ha az izzók sorban villannak fel, akkor az egyik egység fordítva van csatlakoztatva. A probléma elhárításához állítsa le az egységeket. Válassza le a generátor 1. és 3. kábelét a megszakítóról. Cserélje fel a két generátorkábelt. Ezzel megfordítja a fázisforgás irányát. A 2. érintkezőnek mindig a 2. kábelhez kell kapcsolódnia. Folytassa a következővel: 5.

      • Ha az izzók egyszerre villognak, akkor a két generátor fázisforgása megegyezik. Az "Első beindítás" első feltétele nem teljesült.

  2. Állítsa be a frekvenciát.

    A párhuzamosan üzemeltetni kívánt egységeknek azonos sebességgel kell működniük. A sebesség a váltóáram frekvenciájával arányos.

    1. Működtesse valamennyi elektromos rendszert terhelés alatt 30 percig.

    2. Állítsa a fordulatszámszabályozót megfelelő helyzetbe a névleges frekvencia eléréséhez teljes terhelés alatt.

    3. Válassza le a terhelést, és ellenőrizze a magas alapjárati fordulatszámot. A magas alapjárati fordulatszámnak hozzávetőleg 2­5%-kal magasabbnak kell lennie a teljes terheléssel elért sebességnél az olyan fordulatszámszabályozók esetében, amelyek fordulatszámesésre is képesek. Ha nem lehet ilyen sebességeket elérni, akkor lépjen kapcsolatba a Caterpillar márkakereskedővel.

    4. A leginkább egységes eredmények elérése érdekében ismételje a(z) 2.b és a(z) 2.c lépést mindaddig, amíg az "Első beindítás" második feltétele is teljesül.

  3. Állítsa be a feszültséget.A potenciométereket kezdeti helyzetükbe kell állítani. Tekintse meg a Használati és karbantartási kézikönyv, "Feszültségszabályozók" című szakaszát.

      Megjegyzés A generátor beállításainak módosítása előtt győződjön meg arról, hogy az egyes motorok teljesítményfelvétel-esési sebessége megegyezik.

    1. A készülék párhuzamos működésre történő beállításához csatlakoztassa az áramtranszformátort a J2 csatlakozó S1 és S2 érintkezőjéhez. A P1 potenciométer használatával állítsa a teljesítményesési kvadratúra értékét középállásba. Csatlakoztassa a névleges terhelést. A feszültségnek 2–3%-kal esnie kell. Ha a feszültség emelkedik, cserélje fel az áramtranszformátor két bejövő másodlagos kábelének pozícióját.

    2. A terhelés nélküli feszültségeknek a párhuzamosan működő valamennyi generátor esetében meg kell egyezniük. Csatlakoztassa párhuzamosan a generátorokat. A generátor sebességének beállításával próbáljon 0 kW teljesítménycserét elérni. A generátorok közötti cirkuláló áramok minimalizálásához módosítsa a feszültségbeállítást az egyik generátor P2 vagy Rhe potméterének használatával.

      Megjegyzés Ezt a lépést követően ne módosítsa a feszültségbeállításokat.

    3. Csatlakoztassa a terhelést. A beállítás csak akkor helyes, ha reaktív terhelés áll rendelkezésre. A sebesség módosításával egyenlítse ki az egységek teljesítményét vagy ossza meg azok névleges teljesítményét. Az áramerősségek kiegyenlítéséhez vagy megosztásához módosítsa a (P1) kvadratúra teljesítményesési potenciométer beállítását.

Több egység indítása

Több egység is ugyanúgy indítható, mint az egyes egységek. Lásd: Üzemeltetés szakasz, "Egy egység üzemeltetése".

Több egység párhuzamos üzemeltetése

Az egységek terhelés nélkül is üzemeltethetők párhuzamosan. Terhelés alatt levő egységeket is lehet párhuzamosan kapcsolni. Az indítás kezdeti feltételeinek teljesülése után ellenőrizze az alábbi feltételek meglétét:

  • A fordulatszámszabályozók egyike szinkronszabályozó is lehet. Az elektromosterhelés-elosztó szabályozók kivételt képeznek.

  • A generátoroknak feszültségesés-kompenzálással vagy keresztáram-kompenzálással kell rendelkezniük.

  1. Indítsa el az egységet, amelyet párhuzamosan szeretne üzemeltetni.

  2. Kapcsolja be a szinkronizálási fényeket.

  3. Miután a motor pár percig üzemelt, gyorsítsa azt szinkronsebességre. Ez azt jelenti, hogy a bejövő egység frekvenciája az üzemelő egység frekvenciájával fog megegyezni. A szinkronizálási fények villogni kezdenek.

    Megjegyzés A bejövő egység frekvenciájának kicsit magasabbnak kell lennie a hálózat frekvenciájánál. Ezzel a bejövő egység képessé válik a terhelés egy részének kiszolgálására ahelyett, hogy további terhelést jelentene a rendszer számára.

  4. A fordulatszámszabályozó használatával szabályozza addig a motor sebességét, amíg a fények csak egész lassan villognak.

  5. Ha a két egység feszültsége fázisban van, akkor a fények kikapcsolnak. Amíg a fények kikapcsolt állapotban vannak, nagyon gyorsan zárja a megszakítót.

  6. A terhelés teljesítményfelvételét a fordulatszámszabályozókkal oszthatja meg a motorok között.

  7. A generátor hőmérséklete hozzávetőleg egy óra elteltével stabilizálódik. A generátor hőmérsékletének stabilizálódása után állítsa be az egyes generátorok feszültségesési reosztátját. Ezzel megoszlik a reaktív terhelés, illetve korlátozható a cirkuláló áramok kialakulása. A feszültségesés csökkentésével növekszik a generátor által termelt reaktív áram. A feszültségesési reosztát óramutató járásával ellentétes irányba állításával csökken a feszültségesés. A feszültségesési reosztát óramutató járásával megegyező irányba állításával nő a feszültségesés.

Terheléselosztás és fordulatszámesés (ha a felszereltség része)

Ha két egységet párhuzamosan üzemeltet, akkor az egyes egységekre jutó terhelés a fordulatszámszabályozó beállításától függ. Ha két, azonos kapacitással és szabályozási jellemzőkkel rendelkező egység fordulatszámszabályozóinak beállítása azonos, akkor az egységek egyenlően osztják meg egymás között a terhelést. A teljes terhelésnek nem szabad meghaladnia egyik motor különálló kapacitását sem.

Az alábbi eljárás használatával lehet a terhelést egyik motorról a másikra átvinni:

  1. Növelje az egység fordulatszámszabályozójának állását a terhelés növeléséhez.

  2. Csökkentse a másik egység fordulatszámszabályozójának állását a terhelésének csökkentéséhez.

  3. A rendszer frekvenciájának módosításához növelje vagy csökkentse mindkét egység fordulatszámszabályozójának állását.

A fordulatszámszabályozók párhuzamos működtetése



Illusztráció 2g00630841
Terheléselosztási modul (általános példa)

A generátorkészlet terheléselosztási modulja biztosítja a feszültségeséses terheléselosztást vagy a szinkronizált terheléseloszlást a párhuzamos alkalmazások számára. A terheléselosztási modul egy SPM-A bemenettel rendelkezik szinkronizáló párhuzamos modul számára. A modul arányos terheléselosztást biztosít. További tájékoztatás: Rendszerüzemeltetés, Tesztelés és beállítás, SENR6565, "Generátor-készlet terheléselosztási modulja".



Illusztráció 3g00637397
(1) Teljesítményesési potenciométer

A Speed brick átalakító a fordulatszám-állító potenciométer analóg jelét impulzusszélesség-modulált jellé alakítja. A motor elektronikus vezérlése felismeri ezt a jelet. Az átalakító a vezérlőpanelen elhelyezett alpanelen kapott helyet.

A motor fordulatszámszabályozójának működése

Ez a szakasz a motor fordulatszámszabályozójának működését mutatja be párhuzamos elektromos rendszereken belüli terheléselosztás tekintetében.

A párhuzamosan üzemelő generátor-készletek közötti terheléselosztással kapcsolatban két alapvető tényt érdemes kiemelni.

  1. A generátor és a terhelés számára biztosított teljesítmény mértéke a motortól függ. A motor fordulatszámszabályozójának beállítása és a fordulatszámszabályozó helyzete határozza meg a motor által leadott teljesítményt. Ezért a fordulatszabályozó beállítása és szabályozókar helyzete határozza meg a generátor által leadott elektromos teljesítményt. A párhuzamos működésben részt vevő bármelyik egység motorteljesítményének módosítása a többi egység motorteljesítményére is ugyanolyan hatással van. Más szóval kifejezve a párhuzamos működésben részt vevő egységek párhuzamosan működnek tovább.

  2. A teljesítmény elosztása nem a generátor gerjesztésétől vagy az érintkezőkön mérhető feszültségtől függ. A gerjesztés a generátor teljesítménytényezőjét határozza meg, amikor az a generátor más generátorokkal párhuzamosan működik.

A Caterpillar egységekből álló elektromos rendszerek kétféle típusúak lehetnek:

  • Rögzített fordulatszámesésű fordulatszámszabályozók

  • Szabályozható fordulatszámesésű fordulatszámszabályozók

A fordulatszámesés értékeként általában 3 és 0 százalékot érdemes beállítani. A szabályozható fordulatszámesésű fordulatszámszabályozók úgy állíthatók be, hogy a jellemzők a lehető legközelebb álljanak a rögzített fordulatszámesésű fordulatszámszabályozók jellemzőihez. Ha a szabályozó 0 százalékos fordulatszámesésre vagy szinkronizált működésre van beállítva, akkor terhelés nélkül és teljes terhelés esetén is ugyanaz a fordulatszám tartható fenn.

A fordulatszámszabályozó használatának összegzése

A fordulatszámszabályozó használatának fentebb olvasható leírása az alábbiakkal összegezhető:

  • Minden egyes fordulatszámszabályozót három százalékos fordulatszámesésre kell beállítani annak érdekében, hogy a párhuzamosan csatlakoztatott elektromos készletek számára a fordulatszámszabályozó-beállítások legegyszerűbb kombinációját nyújtsák. Ha a terhelés nélküli üzemtől a teljes terhelésű üzemig történő átmenet során állandó frekvenciára van szükség, akkor egy fordulatszámszabályozót szinkronizált működésre lehet állítani. A szinkronizált egység neve "főegység".

  • Annak érdekében, hogy a párhuzamosan üzemelő összes egység teljes mértékben részesüljön a terhelésből, a következőképpen kell beállítani a fordulatszámszabályozókat. A fordulatszámszabályozók teljes terhelés esetén ugyanarra a fordulatszámra legyenek beállítva. A fordulatszámszabályozók ugyanarra a magas alapjárati fordulatszámra legyenek beállítva, amennyiben fordulatszámeséshez beállított szabályozókról van szó. A fordulatszámszabályozókat magas alapjárati helyzetbe kell állítani, hogy a fordulatszámszabályozás teljes tartománya rendelkezésre álljon.

  • A szinkronizált fordulatszámszabályozók és a fordulatszámesésre beállított fordulatszámszabályozók párhuzamos üzemeltetése különleges technikát igényel.

  • Tetszőleges számú elektromos készlet üzemeltethető párhuzamosan. A csoportból azonban csak egy fordulatszámszabályozó állítható szinkronizált üzemre. Ez alól azok a különleges esetek képeznek kivételt, amikor automatikus terheléselosztást végző, elektronikus fordulatszámszabályozók állnak rendelkezésre.

Leállítás

Ha el szeretne távolítani egy generátort a rendszerből, az alábbi eljárást kell végrehajtani.

  1. Ellenőrizze a terhelést. A terhelésnek a rendszerben maradó egységek névleges kapacitásánál kisebbnek kell lennie.

  2. Győződjön meg arról, hogy a rendszerben maradó egységek egyikének nullaérintkezője földelve van.

  3. Válassza le a terhelést a leválasztani kívánt egységről. Lásd: Párhuzamos működés, "Terheléselosztás - fordulatszámesés". A cirkuláló áramok miatt az áramerősség sosem csökkenhet nullára.

  4. Szakítsa meg a megszakítót.

  5. Hagyja öt percig hűlni a motort.

  6. Állítsa le a motort.

Cirkuláló áramok

Az egységek párhuzamos üzemeltetése során kiemelten fontossá válik a cirkuláló áramok viselkedésének megértése. Ezek a cirkuláló áramok a párhuzamosan működő generátorok között áramlanak. A cirkuláló áramokat a generátorok közötti feszültségkülönbségek okozzák. A cirkuláló áramok nem vesznek részt hasznos tevékenységben. A cirkuláló áram erősségének megállapításához a generátorok teljes áramerősségéből ki kell vonni a terheléshez jutó áramerősséget.

Hideg generátorkészletek esetén a cirkuláló áram akár a névleges áramerősség 25 százaléka is lehet. Ez az áramerősség nem minősül abnormálisnak. A generátorok teljes áramerősségének nem szabad meghaladnia a névleges áramerősséget.

A generátorok melegedésével a cirkuláló áram erőssége csökken. Az ampermérővel mérhető értéknek kismértékben csökkennie kell, de a feszültségértéknek állandónak kell maradnia.

Caterpillar Information System:

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.