826K Landfill Compactor Caterpillar


Selective Catalytic Reduction Warning System

Usage:

826K 232
A szelektív katalitikus redukciós (SCR, Selective Catalytic Reduction) rendszer egy olyan rendszer, amely a motor NOx kibocsátásainak csökkentésére szolgál. A rendszer dízel kipufogó folyadékot (DEF, Diesel Exhaust Fluid) szivattyúz ki a DPF tartályból, és a kipufogó rendszerbe fecskendezi. A DEF reakcióba lép a SCR katalizátorral az NOx csökkentéséhez, és ennek eredményeképpen nitrogén és vízgőz keletkezik.

A motort és a kibocsátás-szabályozási rendszert a végfelhasználó számára biztosított utasításoknak megfelelően kell működtetni, használni és karbantartani ahhoz, hogy fenntartsák a motor kibocsátási teljesítményét a motor kategóriájára vonatkozó előírásoknak megfelelően. A motor kibocsátás-szabályozási rendszerébe nem szabad szándékosan beavatkozni, illetve azt nem szabad nem rendeltetésszerűen használni. Ez különös tekintettel vonatkozik az SCR-rendszer kikapcsolására vagy a karbantartásának elmulasztására.


FIGYELMEZTETÉS

Ha a motor teher alatt működött, és utána rögtön leállítják, az az SCR alkatrészeinek túlmelegedését eredményezheti.

Lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Motor leállítás" művelete, amely lehetővé teszi, hogy a motor lehűljön és megelőzze a túlzottan magas hőmérséklet kialakulását a turbófeltöltő házában és a DEF befecskendezőben.



FIGYELMEZTETÉS

Várjon legalább 2 percet a motor leállítása után, mielőtt az akkumulátorleválasztó kapcsolót KI helyzetbe fordítja. Ha az akkumulátort túl hamar leválasztja, az megakadályozza DEF vezetékek leürítést a motor leállítása után.


Definíciók

Tekintse át a következő definíciókat.

Önálló kijavítás - A hibakörülmény már nem áll fenn. Egy aktív hibakód már nem aktív.

Értesítés - A rendszer által végzett művelet, amelynek célja, hogy figyelmeztesse a gépkezelőt egy függőben lévő beavatkozási kényszerre.

Beavatkozási kényszer - A motor teljesítménye csökken, a jármű sebessége korlátozottá válik, vagy más olyan művelet, amelynek célja, hogy a gépkezelő elvégezze a kibocsátás-szabályozási rendszer javítását vagy karbantartását.

Beavatkozási kényszer kategóriái - A beavatkozási kényszerek két kategóriába sorolhatók. A DEF szintjére vonatkozó beavatkozási kényszerek hibakódjai eltérnek az egyéb beavatkozási kényszerektől. A DEF szintjére vonatkozó beavatkozási kényszerek a DEF szintjén alapulnak, míg a beavatkozási kényszerek egyéb kategóriái a továbbviteli időn alapulnak. A továbbviteli idő alapján kiváltott beavatkozási kényszerekhez mindig tartozik egy hibakód a beavatkozási kényszer kódja mellett. A hozzá tartozó hiba a kiváltó ok. A továbbviteli idő alapján kiváltott beavatkozási kényszerekhez tartozó hibakód csupán azt jelzi, hogy a motorra milyen szintű beavatkozási kényszer vonatkozik. A továbbviteli idő alapján kiváltott beavatkozási kényszerekhez tartozó hibakód azt is jelzi, hogy mennyi idő van hátra a beavatkozási kényszer következő szintjéig. A beavatkozási kényszernek három kategóriája van (kettő az Európai Unió esetében), amely továbbviteli idő alapján kiváltott beavatkozási kényszerekhez tartozó hibakódot vált ki.

Megjegyzés Az egyes továbbviteli időkategóriákhoz tartozó kódok a Hibaelhárítási útmutatóban találhatók meg, az SRC figyelmeztetési rendszerben jelzett problémákra vonatkozó szakaszban.

Első előfordulás - Amikor egy, a továbbviteli idő alapján kiváltott beavatkozási kényszerekhez tartozó hibakód először válik aktívvá.

Ismételt előfordulás - Ha bármelyik, a továbbviteli idő alapján kiváltott beavatkozási kényszerekhez tartozó hibakód az első előfordulást követő 40 órán belül újra aktívvá válik. Ahhoz, hogy egy előfordulás első előfordulásnak számítson, a motornak legalább 40 óráig kell járnia anélkül, hogy beindítana bármilyen, a továbbviteli idő alapján kiváltott beavatkozási kényszerekhez tartozó hibát.

Biztonsági átmeneti üzemmód (világszerte) - A biztonsági átmeneti üzemmód a motor működésének 20 perces időszaka. A biztonsági átmeneti üzemmód alatt a motort maximális teljesítménnyel lehet működtetni a 3. szintű beavatkozási kényszer elérése után. A 3. szintű beavatkozási kényszer elérésekor a gépkezelő elfordíthatja a kulcsot, és a motor biztonsági átmeneti üzemmódba kerül. A biztonsági átmeneti üzemmódot csak egyszer lehet elindítani. A biztonsági átmeneti üzemmód nem engedélyezett a DEF-szint miatti beavatkozási kényszereknél, a világszerte alkalmazott konfiguráció esetében.

Biztonsági átmeneti üzemmód (Európai Unió) - A biztonsági átmeneti üzemmód a motor működésének 30 perces időszaka. A biztonsági átmeneti üzemmód alatt a motort maximális teljesítménnyel lehet működtetni a 3. szintű beavatkozási kényszer elérése után. A 3. szintű beavatkozási kényszer elérésekor a gépkezelő elfordíthatja a kulcsot, és a motor biztonsági átmeneti üzemmódba kerül. A biztonsági átmeneti üzemmódot legfeljebb csak háromszor lehet elindítani.


FIGYELMEZTETÉS

Rendkívül fontos, hogy haladéktalanul intézkedéseket tegyenek a kibocsátási SRC-szabályozási rendszer bármilyen helytelen működtetésének, használatának és karbantartásának orvoslására a következő oldalakon felsorolt figyelmeztetésekhez tartozó helyrehozási műveteknek megfelelően.




Illusztráció 1g03623183
DEF szintje normális

A DEF-szinthez kapcsolódó, beavatkozási kényszerrel járó stratégia (Európai Unió)



Illusztráció 2g03676107

Ha a DEF szintje 20% alá esik, egy borostyán sárga jelző gyullad ki a DEF szintjét jelző mérőműszer mellett, a műszerfalon. A további beavatkozási kényszerek megakadályozásához fordítsa kulcsot KI helyzetbe, és töltsön be DEF-et a DEF-tartályba.



Illusztráció 3g03676111

Ha a DEF szintje 13,5% alá esik, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó esemény jön létre. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási rendellenességet jelző lámpa kigyullad. A DEF szintjét jelző mérőműszer melletti borostyán sárga jelző a műszerfalon továbbra is folyamatosan világít.



Illusztráció 4g03676123

Csökkentett teljesítmény

Amikor az elektronikus vezérlőmodul (ECM) "csökkentett teljesítményre" van konfigurálva és a DEF szintje 1% alatt van, a motorra 2. szintű beavatkozási kényszer vonatkozik. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad és lassan villog. A DEF-szintjelző borostyánsárga lámpa továbbra is világít. A motor teljesítménye 50%-kal csökken. Ha a DEF-tartályból a DEF teljesen kiürült, a motor teljesítménye 100%-kal csökken. Ha a DEF-tartály üres, akkor a motor fordulatszáma is 1000 fordulat/percre vagy alacsony alapjáratra korlátozódik - a kettő közül a nagyobb értékre. A "csökkentett teljesítmény" konfigurációja esetében nem történik további, kényszerített beavatkozási művelet. A biztonsági átmeneti üzemmód a kulcs háromszori elfordításáig engedélyezett.

Csökkentett idő

Amikor az elektronikus vezérlőmodul (ECM) "csökkentett időre" van konfigurálva és a DEF szintje 7,5% alatt van, a motorra 2. szintű beavatkozási kényszer vonatkozik. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad és lassan villog. A DEF-szintjelző borostyánsárga lámpa továbbra is világít.



Illusztráció 5g03676127

Csökkentett idő

Ha az elektronikus vezérlőmodult (ECM) "csökkentett időre" konfigurálták, és a DEF szintje 0%, a motorra a 3. szintű beavatkozási kényszer lesz érvényes. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad és gyorsan villog. Egy piros, leállításra felhívó lámpa folyamatosan világít. A DEF-szintjelző borostyánsárga lámpa továbbra is világít. A motor teljesítménye 100%-kal csökken, valamint a fordulatszáma 1000 fordulat/percre vagy alacsony alapjáratra korlátozódik - a kettő közül a nagyobb értékre. Ha az utolsó beavatkozási kényszer beállítása "csökkentés alapjárati fordulatszámra" az ET-ben (Electronic Technician, elektroműszerész), akkor a motor a teljesítménycsökkentési állapotban továbbra is alapjáraton jár. Ha a beállítás "leállítás", a motor 5 perc után leáll. A biztonsági átmeneti üzemmód a kulcs háromszori elfordításáig engedélyezett. Miután a biztonsági átmeneti üzemmód befejeződik, a motor visszaáll alapjárati fordulatszámra vagy leáll. Leállítási konfiguráció esetén a motort be lehet újra indítani, de csak 5 percig jár csökkentett teljesítményű üzemmódban, majd leáll. Ez a művelet addig folytatódik, amíg a hibát ki nem javítják.

Megjegyzés Fordítsa a kulcsot KI helyzetbe, és töltsön be DEF-et a DEF-tartályba a DEF-szint miatti beavatkozási kényszer alaphelyzetbe állításához.

A továbbviteli idő alapján kiváltott beavatkozási kényszerekhez tartozó hibákra vonatkozó beavatkozási stratégia (Európai Unió)



Illusztráció 6g03677836

Csökkentett teljesítmény

A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad bármilyen beavatkozási kényszerhez kapcsolódó hiba esetén. A beavatkozási kényszernek két kategóriája van. Ha a beavatkozási kényszer egy, az 1. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 36 órás időszakra. Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 10 órás időszakra. Az 1. szintű hibák esetében nincs ismételt előfordulás.

Csökkentett idő

A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad az 1. szintű beavatkozási kényszerhez kapcsolódó hiba esetén. A beavatkozási kényszernek két kategóriája van. Ha a beavatkozási kényszer egy, az 1. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 18 órás időszakra. Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 5 órás időszakra. Az 1. szintű hibák esetében nincs ismételt előfordulás.



Illusztráció 7g03676138

Csökkentett teljesítmény

Ha a hibakörülmény megmarad az 1. szintű beavatkozási kényszer teljes időtartama alatt, a stratégia továbblép a 2. szintű beavatkozási kényszerre. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad és lassan villog. Ha a beavatkozási kényszer egy, az 1. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 2. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe A 2. szintű beavatkozási kényszer 64 óráig tart az első előfordulás esetében. Ismételt előfordulás esetében egy 1. kategóriába tartozó, 2. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 5 óra.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 2. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 10 órás időszakra. Ismételt előfordulás esetében egy 2. kategóriába tartozó, 2. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 2 óra.

A motor teljesítménye 50%-kal csökken. Ha a hibát nem javítják ki, mielőtt a beavatkozási kényszer időtartama véget ér, a motor teljesítménye 100%-kal csökken. A motor fordulatszáma is 1000 fordulat/percre vagy alacsony alapjáratra korlátozódik - a kettő közül a nagyobb értékre. A "csökkentett teljesítmény" konfigurációja esetében nem történik további beavatkozási kényszer. A biztonsági átmeneti üzemmód a kulcs háromszori elfordításáig engedélyezett.

Csökkentett idő

Ha a hibakörülmény megmarad az 1. szintű beavatkozási kényszer teljes időtartama alatt, a stratégia továbblép a 2. szintű beavatkozási kényszerre. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad és lassan villog. Ha a beavatkozási kényszer egy, az 1. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 2. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe A 2. szintű beavatkozási kényszer 18 óráig tart az első előfordulás esetében. Ismételt előfordulás esetében egy 1. kategóriába tartozó, 2. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 108 perc.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 2. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 5 órás időszakra. Ismételt előfordulás esetében egy 2. kategóriába tartozó, 2. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 1 óra.



Illusztráció 8g03676141

Csökkentett idő

Ha a rendszer "csökkentett időre" van konfigurálva, és a hibakörülmény megmarad a 2. szintű beavatkozási kényszer teljes időtartama alatt, a stratégia továbblép a 3. szintű beavatkozási kényszerre. A 3. szintű beavatkozási kényszer esetében a műveletek azonosak minden kategóriában. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa gyorsan villog. Egy piros, leállításra felhívó lámpa is folyamatosan világít. A motor teljesítménye 100%-kal csökken, valamint a fordulatszáma 1000 fordulat/percre vagy alacsony alapjáratra korlátozódik - a kettő közül a nagyobb értékre. Ha az utolsó beavatkozási kényszer beállítása "csökkentés alapjárati fordulatszámra" a Cat ET-ben (Electronic Technician, elektroműszerész), akkor a motor a teljesítménycsökkentési állapotban továbbra is alapjáraton jár. Ha a beállítás "leállítás", a motor 5 perc után leáll. A kulcs elfordításával lehet engedélyezni a biztonsági átmeneti üzemmód beindítását. A biztonsági átmeneti üzemmód legfeljebb háromszor engedélyezett. A biztonsági átmeneti üzemmód után a motorra a 3. szintű, utolsó beavatkozási kényszer lesz érvényes. "Leállítási konfiguráció" esetén a motort be lehet újra indítani, de csak 5 percig jár csökkentett teljesítményű üzemmódban, majd leáll. Ez a művelet addig folytatódik, amíg a hibát ki nem javítják.

Megjegyzés Forduljon a Cat márkakereskedőjéhez, ha egy hiba jelentkezik.

DEF szinthez kapcsolódó, beavatkozási kényszerrel járó stratégia (világszerte)



Illusztráció 9g03676164

Ha a DEF szintje 20% alá esik, egy borostyán sárga jelző gyullad ki a DEF szintjét jelző mérőműszer mellett, a műszerfalon. A beavatkozási kényszerek megakadályozásához fordítsa a kulcsot KI helyzetbe, és töltsön be DEF-et a DEF-tartályba.



Illusztráció 10g03676169

Ha a DEF szintje 13,5% alá esik, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó esemény jön létre. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási rendellenességet jelző lámpa kigyullad. A DEF szintjét jelző mérőműszer melletti borostyán sárga jelző a műszerfalon továbbra is folyamatosan világít.



Illusztráció 11g03676174

Ha a DEF szintje 7,5% alatt van, 2. szintű beavatkozási kényszerrel járó esemény jön létre. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad és lassan villog. A DEF szintjét jelző mérőműszer melletti borostyán sárga jelző a műszerfalon továbbra is folyamatosan világít. Ha az elektronikus vezérlőmodult (ECM) "csökkentett teljesítményre" konfigurálták, és a DEF szintje elérte az 1%-ot, a munkagép nyomatéka 75%-ra korlátozódik.



Illusztráció 12g03676210

Ha az elektronikus vezérlőmodult (ECM) "csökkentett teljesítményre" konfigurálták, és a DEF-tartályból a DEF teljesen kiürült, a motorra a 3. szintű, utolsó beavatkozási kényszer lesz érvényes. Ha az elektronikus vezérlőmodult (ECM) "csökkentett időre" konfigurálták, és a DEF szintje 3%, a motorra a 3. szintű, utolsó beavatkozási kényszer lesz érvényes. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa gyorsan villog, valamint egy piros, leállításra felhívó lámpa folyamatosan világít. A rendszer a motort alapjáratba állítja vagy leállítja. A leállítás után a motort 5 perces időszakokra be lehet indítani, de a fordulatszám és a nyomaték korlátozott lesz. Ha alapjáratra van állítva, a motor meghatározatlan ideig jár alapjáraton, csökkentett nyomatékkal. A DEF szintjét jelző mérőműszer melletti borostyán sárga jelző a műszerfalon továbbra is folyamatosan világít.

Megjegyzés Fordítsa a kulcsot KI helyzetbe, és töltsön be DEF-et a DEF-tartályba a DEF-szint miatti beavatkozási kényszer alaphelyzetbe állításához.

A továbbviteli idő alapján kiváltott beavatkozási kényszerekhez tartozó hibákra vonatkozó beavatkozási stratégia (világszerte)



Illusztráció 13g03676215

Csökkentett teljesítmény

A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad az 1. szintű beavatkozási kényszerhez kapcsolódó hiba esetén. A beavatkozási kényszernek három kategóriája van. Ha a beavatkozási kényszer egy, a 1. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 2,5 órás időszakra az első előforduláskor. Ismételt előfordulás esetében egy 1. kategóriába tartozó, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 5 perc.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 10 órás időszakra. Nincs ismételt előfordulás a 2. kategóriába tartozó, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó hibák esetében.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 3. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 36 órás időszakra. Nincs ismételt előfordulás a 3. kategóriába tartozó, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó hibák esetében.

Csökkentett idő A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad az 1. szintű beavatkozási kényszerhez kapcsolódó hiba esetén. A beavatkozási kényszernek három kategóriája van. Ha a beavatkozási kényszer egy, a 1. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 2,5 órás időszakra az első előforduláskor. Ismételt előfordulás esetében egy 1. kategóriába tartozó, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 5 perc.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 5 órás időszakra. Nincs ismételt előfordulás a 2. kategóriába tartozó, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó hibák esetében.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 3. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 18 órás időszakra. Nincs ismételt előfordulás a 3. kategóriába tartozó, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó hibák esetében.



Illusztráció 14g03676215

Csökkentett teljesítmény Ha a hibakörülmény megmarad az 1. szintű beavatkozási kényszer teljes időtartama alatt, a stratégia továbblép a 2. szintű beavatkozási kényszerre. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad és lassan villog a 2. szintű beavatkozási kényszerhez kapcsolódó hiba esetén. A motor teljesítménye 50%-kal csökken. Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 70 perces időszakra az első előforduláskor. Ismételt előfordulás esetében egy 2. kategóriába tartozó, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 5 perc.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 2. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 10 órás időszakra. Ismételt előfordulás esetében egy 2. kategóriába tartozó, 2. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 2 óra.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 3. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 2. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 64 órás időszakra. Ismételt előfordulás esetében egy 3. kategóriába tartozó, 2. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 5 óra.

Csökkentett idő

Ha a hibakörülmény megmarad az 1. szintű beavatkozási kényszer teljes időtartama alatt, a stratégia továbblép a 2. szintű beavatkozási kényszerre. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa kigyullad és lassan villog a 2. szintű beavatkozási kényszerhez kapcsolódó hiba esetén. Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 1. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 70 perces időszakra az első előforduláskor. Ismételt előfordulás esetében egy 2. kategóriába tartozó, 1. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 5 perc.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 2. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 2. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 5 órás időszakra. Ismételt előfordulás esetében egy 2. kategóriába tartozó, 2. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 1 óra.

Ha a beavatkozási kényszer egy, a 3. kategóriába tartozó hiba eredménye, akkor egy 2. szintű beavatkozási kényszer lép működésbe egy 18 órás időszakra. Ismételt előfordulás esetében egy 3. kategóriába tartozó, 2. szintű beavatkozási kényszerrel járó hiba időtartama 108 perc.



Illusztráció 15g03676218

Ha a hibakörülmény megmarad az 2. szintű beavatkozási kényszer teljes időtartama alatt, a stratégia továbblép a 3. szintű beavatkozási kényszerre. A 3. szintű beavatkozási kényszer esetében a műveletek azonosak minden kategóriában. A motorellenőrző lámpa és a kibocsátási hibát jelző lámpa gyorsan villog. Egy piros, leállításra felhívó lámpa folyamatosan világít. A motor teljesítménye 100%-kal csökken, valamint a fordulatszáma 1000 fordulat/percre vagy alacsony alapjáratra korlátozódik - a kettő közül a nagyobb értékre. Ha az utolsó beavatkozási kényszer beállítása "csökkentés alapjárati fordulatszámra" a Cat® ET-ben (Electronic Technician, elektroműszerész), akkor a motor a teljesítménycsökkentési állapotban továbbra is alapjáraton jár. Ha a beállítás "leállítás", a motor 5 perc után leáll. A kulcs elfordításával lehet engedélyezni a biztonsági átmeneti üzemmód beindítását. A biztonsági átmeneti üzemmód csak egyszer engedélyezett. A biztonsági átmeneti üzemmód után a motorra a 3. szintű, utolsó beavatkozási kényszer lesz érvényes. "Leállítási" konfiguráció esetén a motort be lehet újra indítani, de csak 5 percig jár csökkentett teljesítményű üzemmódban, majd leáll. Ez a művelet addig folytatódik, amíg a hibát ki nem javítják.

Megjegyzés Forduljon a Cat márkakereskedőjéhez, ha egy hiba jelentkezik.

A beavatkozási kényszer vészhelyzeti felülbírálásának gépkezelői bekapcsolása szelektív katalitikus redukciós rendszerrel (ha a felszereltség része) felszerelt Cat motorok esetében

Megjegyzés A beavatkozási kényszer vészhelyzeti felülbírálása csak egyes, vészhelyzetekben használt motorok esetében engedélyezett. A Cat márkakereskedőjénél tudhatja meg, hogy az Ön motorjánál engedélyezett-e ez a funkció.

A beavatkozási kényszer vészhelyzeti felülbírálását csak a Caterpillar által biztosított jelszavak segítségével tudja a gépkezelő bekapcsolni. A funkció alaphelyzetben ki van kapcsolva. A funkciót a gyárban kapcsolják be, ha az engedélyezve van. Ha a vásárló be akarja kapcsolni a funkciót a motor leszállítása után, a Cat márkakereskedőjéhez kell fordulnia. A beavatkozási kényszer vészhelyzeti felülbírálásának gépkezelői bekapcsolását a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és az Európai Unió (EU) szabályozza. A beavatkozási kényszer vészhelyzeti felülbírálásának gépkezelői bekapcsolása csak az Egyesült Államokban támogatott. A beavatkozási kényszer vészhelyzeti felülbírálásának gépkezelői bekapcsolása az Európai Unióban nem támogatott, illetve Japánban a használata nem engedélyezett. A felülbírálás bekapcsolására, kikapcsolására és alaphelyzetbe állítására vonatkozó részletes tudnivalókkal kapcsolatban forduljon a Cat márkakereskedőjéhez. Mielőtt megpróbálja az alábbiakban ismertetett eljárásokat elvégezni, el kell olvasnia a jelen dokumentumban lévő tudnivalókat, és tisztában kell lennie azokkal.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) bizonyos esetekben előírja a motor fordulatszámának korlátozását és/vagy a teljesítményének csökkentését annak biztosítása érdekében, hogy a motor kibocsátás-szabályozási rendszere megfelelően működjön. Az EPA engedélyezi az ilyen határértékek átmeneti felfüggesztését (a motor teljes fordulatszámának és teljesítményének helyreállítását), amennyiben minősített vészhelyzet következik be. Az EPA meghatározása szerint a minősített vészhelyzet az, amikor emberi élet van kitéve jelentős, közvetlen vagy közvetett veszélynek. Az alábbiakban találhatók példák a közvetlen, illetve közvetett veszélyekre.

Közvetlen - Olyan kibocsátás-szabályozási helyzet, amely megakadályozza, hogy a motor teljesítményét egy életveszélyben lévő személy megmentésére használják.

Közvetett - Olyan kibocsátás-szabályozási helyzet, amely megakadályozza, hogy a motor teljesítményét egy olyan adatközpont áramellátásának biztosítására használják, amellyel a 911-es számon segélykérést lehet lebonyolítani.

A kibocsátás-szabályozási teljesítménycsökkentést a motor működésének120 órányi időtartamára lehet felfüggeszteni. A kibocsátás-szabályozási teljesítménycsökkentés ideiglenes felfüggesztését a "beavatkozási kényszer vészhelyzeti felülbírálása gépkezelői bekapcsolásának" nevezik, és jelenteni kell az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA). A gépkezelőnek szüneteltetnie kell a felülbírálást, ha a vészhelyzet a felülbírálás működésének120 órányi időtartamának lejárta előtt véget ér. Amikor a felülbírálás szünetel, a berendezésre teljesítménycsökkentés lehet érvényben. A felülbírálást csak akkor lehet újra működtetni, ha vészhelyzet áll ismét elő, mielőtt elérik a motor működtetésének egy órás küszöbértékét a felülbírálás első működtetése után. Ezt a küszöbértéket visszaszámláló időzítőnek nevezik. Ez a küszöbérték alkalmazási területenként változik, de általában 300 óra. A felülbírálás 120 órányi használata után, illetve amikor elérik a visszaszámláló időzítő küszöbértékét, a felülbírálás lejár, és a berendezésre teljesítménycsökkentés lesz érvényben. Miután a felülbírálás lejárt, egy Cat márkakereskedőnek kell alaphelyzetbe állítania a felülbírálást ahhoz, hogy a felülbírálást újra használni lehessen.

A felülbírálás bekapcsolását és kikapcsolását csak meghatalmazott Cat márkakereskedő végezheti el, a Caterpillar által biztosított jelszavak segítségével. Ha engedélyezve van, a felülbírálást a gépkezelő egy kapcsoló segítségével vagy egy elektronikus kijelző menüjében (ha a felszereltség része) kapcsolhatja be. Amikor működésbe hozzák, kigyullad a motorellenőrző és az eseményjelző lámpa, és addig világít, amíg a felülbírálást alaphelyzetbe nem állítják. Egy kód is megjelenik, amely a beavatkozás vészhelyzeti felülbírálását jelzi, és ez is addig marad bekapcsolva, amíg a felülbírálást alaphelyzetbe nem állítják. A felülbírálást csak a motor gyártója, a Caterpillar állíthatja alaphelyzetbe. A Cat márkakereskedők állíthatják alaphelyzetbe a felülbírálást, a Caterpillar által biztosított jelszavak segítségével.

A szövetségi törvények tiltják a következőket, és ezekre vonatkozóan az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) bírságokat szabhat ki.

  • a felülbírálás helytelen alkalmazása

  • a felülbírálás kikapcsolásának elmulasztása, miután a vészhelyzet véget ért

  • a felülbírálás bejelentésének elmulasztása

A jogtalan működtetésért kiszabható napi, polgári bírság mértéke súlyos lehet.

A felülbírálás bekapcsolási módszere

A felülbírálást a Cat elektrotechnikus segítségével lehet bekapcsolni. Kereskedelmi alkalmazási területeken egy kapcsoló található a motor közelében, vagy egy elektronikus kijelző menüjében lehet a felülbírálást bekapcsolni. A kijelző menü és a kapcsoló helye eltérhet a különböző alkalmazási területeken. A felülbírálás csak akkor áll rendelkezésre, ha a motor már beavatkozási helyzetben (teljesítménycsökkenés) van. Ha a felülbírálást már engedélyezte egy meghatalmazott Cat márkakereskedő, akkor a gépkezelő be tudja kapcsolni a felülbírálást anélkül, hogy ehhez további beavatkozásra lenne szükség a Caterpillar részéről. Bekapcsoláskor a borostyánsárga figyelmeztető lámpa kigyullad, ami arra figyelmezteti a gépkezelőt, hogy a felülbírálás működésben van. Egy kód ugyancsak aktívvá válik, ami azt jelzi, hogy a motor kibocsátására vonatkozó beavatkozási kényszer vészhelyzeti, gépkezelői felülbírálása működésben van. A gépkezelőnek szüneteltetnie kell a felülbírálást, ha a vészhelyzet a felülbírálás működésének120 órányi időtartamának lejárta előtt véget ér.

A felülbírálás beállítása a Cat elektrotechnikus (ET, Electronic Technician) segítségével

  • Lépjen a "Configuration Parameters" (konfigurációs paraméterek) lehetőségre.

  • Válassza ki az "Aftertreatment Configuration" (utókezelés konfigurálása) lehetőséget.

  • Válassza ki az "Operator Inducement Emergency Override Activation" (beavatkozás vészhelyzeti felülbírálásának gépkezelői bekapcsolása) lehetőséget a felülbírálás bekapcsolásához.

  • A "Value" (érték) mezőt "Activated" (bekapcsolt) helyzetbe kell állítani (a felülbírálás szüneteltetéséhez a "Value" [érték] mezőt a "Not Activated" [nincs bekapcsolva] helyzetbe kell állítani).

A felülbírálás beállítása kapcsolóval

Kereskedelmi alkalmazási területeken egy kapcsoló vagy egy megkerülő kábelköteg lehet beszerelve a felülbírálás működtetéséhez. Az A5 elektronikus vezérlőmodul (ECM) J1 oldalán egy külön STG-csap található, amit erre fel lehet használni.. A gépkezelőknek megfelelő képzést kell kapniuk, hogy tisztában legyenek azzal, hol található a felülbírálási kapcsoló. A gépkezelőknek megfelelő képzést kell kapniuk, és tisztában kell lenniük azzal, hogy a kapcsoló nem rendeltetésszerű használata a fentiekben ismertetett súlyos bírságokat vonhatja maga után. A felülbírálás szüneteltetéséhez fordítsa a kapcsolót KI helyzetbe, vagy húzza ki a megkerülő kábelköteget. A kapcsoló vagy a megkerülő kábelköteg mellett egy matrica található a következő felirattal:"KIZÁRÓLAG VÉSZHELYZETEK ESETÉRE. SEE OWNERS MANUAL (LÁSD A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT). PENALTIES APPLY FOR MISUSE (A HELYTELEN HASZNÁLAT BÍRSÁGOT VON MAGA UTÁN)".

A felülbírálás beállítása az elektronikus kijelző menüjével

Egyes alkalmazási területeken a felülbírálást az elektronikus kijelző egyik menüje segítségével lehet bekapcsolni vagy kikapcsolni. A gépkezelőknek megfelelő képzést kell kapniuk ahhoz, hogy tudják, hol találják meg a felülbírálást, és tisztában legyenek azzal, milyen súlyos bírságokat lehet kiszabni a felülbírálás helytelen használatáért. A kijelzőn egy figyelmeztetésnek kell megjelennie a következő felirattal: "EMERGENCY USE ONLY (KIZÁRÓLAG VÉSZHELYZETEK ESETÉRE). SEE OWNERS MANUAL (LÁSD A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT). PENALTIES APPLY FOR MISUSE (A HELYTELEN HASZNÁLAT BÍRSÁGOT VON MAGA UTÁN)".

A felülbírálás alaphelyzetbe állítása

A felülbírálást a Cat elektrotechnikus (ET, Electronic Technician) segítségével kell alaphelyzetbe állítani mindig, amikor a felülbírálás időtartama lejár. A felülbírálást nem lehet újból használni, amíg azt alaphelyzetbe nem állítják. A motorellenőrző és az eseményjelző lámpa továbbvilágít, amíg a felülbírálást alaphelyzetbe nem állítják. A felülbírálást bármikor alaphelyzetbe lehet állítani az első bekapcsolás után. A felülbírálást csak a motor gyártója, a Caterpillar vagy egy meghatalmazott Cat márkakereskedő tudja alaphelyzetbe állítani a Caterpillar által biztosított jelszavak segítségével. Ha a felülbírálást alaphelyzetbe állítják, akkor a gépkezelő köteles tájékoztatást adni az alábbi Használati beszámolóban a szervizszakember számára.

Felülbírálás használatára vonatkozó jelentés

A szövetségi szabályoknak megfelelően a gépkezelőnek jelentenie kell a felülbírálás használatát a Caterpillar Inc.-nek a felülbírálás működésbe hozását követő 60 napon belül. A jelentési kötelezettség be nem tartása a gépkezelő megbírságolását vonhatja maga után a 40 CFR 1068,101 jogszabály alapján. A Caterpillar Inc. évi rendszerességgel nyújt be beszámolót a felülbírálás használatáról az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA). Noha a jelentések benyújtása a Caterpillar Inc.-nek történik, a felülbírálás használatára vonatkozó jelentések úgy tekintendők, mintha azok az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) számára kerültek volna benyújtásra. A szövetségi jogszabályok tiltják a hamis információk benyújtását. A jelentésnek a következő információkat kell tartalmaznia:

  • A kapcsolattartó neve, postai és e-mail címe, valamint a felelős cég vagy egység telefonszáma.

  • A vészhelyzet leírása, a motor helye a vészhelyzet ideje alatt, és egy olyan felelős személy elérhetősége, aki tanúsítani tudja a vészhelyzetet (például egy megyei rendőrfőnök, tűzoltóparancsnok vagy kórházi adminisztrátor).

  • A felülbírálás bekapcsolásának oka a vészhelyzetben, például a DEF (Diesel Exhaust Fluid, dízel kipufogó folyadék) hiánya, illetve a kibocsátáshoz kapcsolódó valamely érzékelő meghibásodása, amikor a motorra szükség volt egy vészhelyzeti művelet során.

  • A motor gyártási száma (vagy ezzel egyenértékű azonosító)

  • Leírás arról, hogy milyen mértékben és mennyi ideig működtették a motort, amikor a felülbírálás működésben volt. Ebben azt is fel kell tüntetni, hogy a felülbírálást manuálisan kikapcsolták-e (szüneteltették), miután a vészhelyzet véget ért.

A Felülbírálás használatára vonatkozó jelentést e-mailben vagy hagyományos postai úton kell eljuttatni az alábbi címek egyikére:

E-mail :

Emissions_Compliance@cat.com

Postacím:

Caterpillar Inc.
P.O. Box 610
Mossville, IL 61552-0610
Attention: Emissions Compliance Manager

Caterpillar Information System:

3516C Generator Set Engines Aftertreatment Identification Module - Test
3516E Generator Set Engine 100 Hour Free Configuration on Engine Start-up
3516C Generator Set Engines Data Link Configuration Status - Test
CEM Locomotive Aftertreatment Diesel Exhaust Fluid Pump - Replace
2012/02/08 A New Air Shutoff Is Used on 3606, 3608, and C280-8 Engines {1071, 1078}
725C2 Articulated Truck Diesel Exhaust Fluid Filter - Replace - Emission Related Component
3516C Generator Set Engines Cold Cylinder Cutout
3516B and 3516C Engines For MT4400D AC Off-Highway Trucks Cylinder Heads
3516B and 3516C Engines For MT4400D AC Off-Highway Trucks Basic Engine
312E, 312F, 313F, 316E, 316F, 318E, 318F, 320E, 320F, 323E, 323F, 324E, 325F, 326F, 329E, 329F, 330F, 335F, 336E, 336F, 340F, 349E, 349F, 352F, 374F and 390F Excavators and 336E MHPU and 349E MHPU Mobile Hydraulic Power Units Air Conditioning and Hea Air Conditioning System Electrical Schematic
C13 and C15 On-Highway Engines Fluid Recommendations
C13 and C15 On-Highway Engines Product Description
C13 Generator Set Generator Lead Connections
924K, 930K and 938K Wheel Loaders Electrohydraulic System Check Valve (Secondary Steering)
3516C Generator Set Engines Lubrication System Operation
3512B, 3512C, and 3516B Generator Set Engines with Dynamic Gas Blending Engine Governing - Adjust
3512B, 3512C, and 3516B Generator Set Engines with Dynamic Gas Blending Measuring Inlet Manifold Pressure
C175-16 and C175-20 Generator Set Engines Fuel Temperature Is High - Sensor is Located at the Fuel Filter Base
2011/12/15 New Software Is Now Available for Product Link (PL 121) {7602, 7610, 7620}
2012/09/11 Generator Maintenance and Protective Relays Benefit the Service Life of Generator on Certain Cat® Products {4450}
PL87 Pipelayer Machine Systems Alternator
C175-16 and C175-20 Generator Set Engines Fuel Temperature Is High - Sensor is Located at the Fuel Manifold
3516C Generator Set Engines Crankshaft Position for Fuel Injector Adjustment and Valve Lash Setting
D Series Excavator Monitoring System Configuration Mode
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.