3116 and 3126 Marine Engines Caterpillar


Coolant - Change

Usage:

3116 1SK
A hűtőfolyadék megfelelő lecserélési időközeivel kapcsolatos információkért lásd a jelen Használati és karbantartási kézikönyv, "Folyadékokkal kapcsolatos ajánlások" című fejezetét.

A rendszeres karbantartás elvégzése előtt tisztítsa meg és öblítse le a hűtőrendszert, ha az alábbi állapotok valamelyike áll fenn:

  • A motor rendszeresen túlmelegszik.

  • Habzás figyelhető meg.

  • Olaj került a hűtőrendszerbe, és a hűtőfolyadék beszennyeződött.

  • Üzemanyag került a hűtőrendszerbe, és a hűtőfolyadék beszennyeződött.

A hűtőrendszer leeresztése

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Nyomás alatt lévő rendszer: A forró hűtőfolyadék súlyos égési sérüléseket okozhat. A hűtőrendszer betöltőnyílásának kinyitásához, állítsa le a motort és várjon amíg a hűtőrendszer alkotóelemei lehűlnek. Lassan lazítsa meg a túlnyomást biztosító sapkát, hogy a rendszer túlnyomását megszüntesse.



FIGYELMEZTETÉS

A termék ellenőrzése, karbantartása, vizsgálata, beállítása, vagy javítása során gondoskodjon a folyadékok tartályba gyűjtéséről. A folyadékot tartalmazó részegységek kinyitása, illetve az ilyen alkatrészek szétszerelése előtt készüljön fel a folyadékok megfelelő edényben történő összegyűjtésére.

A Cat termékekben használt folyadékok gyűjtésére és tárolására alkalmas eszközökkel és tartozékokkal kapcsolatban lásd: Külön kiadvány, NENG2500, "Cat forgalmazók szervizberendezéseinek katalógusa" vagy Külön kiadvány, PECJ0003, "Cat műhelyi készletek és szerszámok katalógusa".

A vonatkozó helyi előírásoknak és rendeleteknek megfelelően gondoskodjék valamennyi folyadék tárolásáról és elszállításáról.


  1. Állítsa le a motort, és hagyja lehűlni. Gondoskodjon arról, hogy a hűtőrendszer leürítése közben a motor ne indulhasson el.

  2. Lassan vegye le a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkáját, hogy a rendszer túlnyomását megszüntesse. Távolítsa el a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkáját.

  3. Nyissa meg a hűtőrendszer leeresztőszelepét (ha a felszereltség része). Ha a hűtőrendszer nincs ellátva leeresztőszeleppel, akkor távolítsa el az egyik leeresztőcsavart.

    Megjegyzés Ha a felszereltség része, ne felejtse el leereszteni a fűtőegységet és az összes kapcsolódó táp- és visszatérő vezetéket.

    Hagyja, hogy a hűtőfolyadék kifolyjon.


FIGYELMEZTETÉS

A használt hűtőfolyadékokat megfelelően semmisítse meg vagy hasznosítsa újra. A használt hűtőfolyadékok többféle módon hasznosithatók újra a motor hűtőrendszerében. A Caterpillar csak a teljes desztillációs eljárást fogadja el az újrafelhasználása során.


A használt hűtőfolyadék megesemmisítésével és visszaforgatásával kapcsolatos információért lépjen kapcsolatba Cat márkakereskedőjével, vagy a Cat márkaszerviz munkaeszköz csoportjával:

USA-n belül 1-800-542-TOOL
Illinois államon belül 1-800-541-TOOL
Kanada 1-800-523-TOOL
Nemzetközi 1-309-578-7372

Leöblítés

Cat hosszú élettartamú hűtőfolyadékkal (ELC), Cat ELI vagy a Cat EC-1 követelményeinek és az ASTM D6210 szabvány előírásainak megfelelő, hagyományos hűtőfolyadékkal feltöltött rendszerek

  1. A törmelék maradéktalan eltávolítása érdekében tiszta vízzel alaposan öblítse át a hűtőrendszert.

  2. Zárja el a leeresztőszelepet (ha a felszereltség része). Tisztítsa meg a leeresztőcsavarokat. Tegye vissza a leeresztőcsavarokat. A megfelelő meghúzási nyomatékokat illetően lásd: Műszaki adatok kézikönyv, SENR3130, "Meghúzási nyomatékértékek".


    FIGYELMEZTETÉS

    Ne töltse fel a hűtőrendszert 19 l (5 US gal) per percnél gyorsabban, így elkerülheti a levegőzárványok kialakulását.


  3. Töltse fel a hűtőrendszert tiszta vízzel. Tegye vissza a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkáját.

  4. Indítsa el és járassa a motort alacsony alapjárati fordulatszámon, amíg a hőmérséklet eléri a 49-66 °C (120-150 °F) fokot.

  5. Állítsa le a motort, és hagyja lehűlni. Lassan vegye le a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkáját, hogy a rendszer túlnyomását megszüntesse. Távolítsa el a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkáját. Nyissa meg a leeresztőszelepet (ha a felszereltség része), vagy távolítsa el a hűtőrendszer leeresztőcsavarjait. Hagyja, hogy a víz kifolyjon. Öblítse át a hűtőrendszert tiszta vízzel. Zárja el a leeresztőszelepet (ha a felszereltség része). Tisztítsa meg a leeresztőcsavarokat. Tegye vissza a leeresztőcsavarokat. A megfelelő meghúzási nyomatékokat illetően lásd: Műszaki adatok kézikönyv, SENR3130, "Meghúzási nyomatékértékek".

A Cat EC-1 követelményeinek nem megfelelő Cat dízelmotor fagyállóval/hűtőfolyadékkal (DEAC), illetve hűtőfolyadék-adalékanyaggal (SCA) és vízzel feltöltött rendszerek

  1. A törmelék maradéktalan eltávolítása érdekében tiszta vízzel alaposan öblítse át a hűtőrendszert.

  2. Zárja el a leeresztőszelepet (ha a felszereltség része). Tisztítsa meg a leeresztőcsavarokat. Tegye vissza a leeresztőcsavarokat. A megfelelő meghúzási nyomatékokat illetően lásd: Műszaki adatok kézikönyv, SENR3130, "Meghúzási nyomatékértékek".


    FIGYELMEZTETÉS

    Ne töltse fel a hűtőrendszert 19 l (5 US gal) per percnél gyorsabban, így elkerülheti a levegőzárványok kialakulását.


  3. Töltse fel a hűtőrendszert tiszta víz és Cat gyorsan ható hűtőrendszer-tisztító keverékével.

  4. Válassza ki az alábbi lehetőségek egyikét:

    • Töltsön be 0,5 l (1 pint) tisztítószert 15 l (4 USA gallon) hűtőrendszer-térfogatonként.

    • Erősen lerakódásos vagy eltömődött hűtőrendszerek esetén 3,8–7,6 l (1–2 USA gallon) hűtőrendszer-térfogatonként töltsön be 0,5 l (1 pint) tisztítószert.

  5. Tegye vissza a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkáját.

  6. Indítsa be a motort, és járassa alacsony alapjárati sebességen legalább 30 percen keresztül. Erősen lerakódásos vagy eltömődött hűtőrendszerek esetén járassa a motort 90 percen át. A hűtőfolyadéknak el kell érnie legalább a 82 °C (180 °F) hőmérsékletet.


    FIGYELMEZTETÉS

    Ha a hűtőrendszert nem megfelelő módon vagy nem teljesen öblíti át, ezzel károsíthatja a rézből vagy más fémből készült alkatrészeket.

    A hűtőrendszer károsodásának elkerülése érdekében a hűtőrendszert tökéletesen át kell öblíteni tiszta vízzel. Amíg a tisztítószer jelenlétére utaló nyomokat fedez fel, ne hagyja abba az öblítést.


  7. Állítsa le a motort, és hagyja lehűlni. Lassan vegye le a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkáját, hogy a rendszer túlnyomását megszüntesse. Távolítsa el a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkáját. Nyissa meg a leeresztőszelepet (ha a felszereltség része), vagy távolítsa el a hűtőrendszer leeresztőcsavarjait. Hagyja, hogy a víz kifolyjon. Öblítse át a hűtőrendszert tiszta vízzel. Ha a felszereltség része, ne felejtse el leöblíteni a fűtőegységet és az összes kapcsolódó táp- és visszatérő vezetéket. Zárja el a leeresztőszelepet (ha a felszereltség része). Tisztítsa meg a leeresztőcsavarokat. Tegye vissza a leeresztőcsavarokat. A megfelelő meghúzási nyomatékokat illetően lásd: Műszaki adatok kézikönyv, SENR3130, "Meghúzási nyomatékértékek".

A hűtőrendszer feltöltése


    FIGYELMEZTETÉS

    Ne töltse fel a hűtőrendszert 19 l (5 US gal) per percnél gyorsabban, így elkerülheti a levegőzárványok kialakulását.


  1. Töltse fel a hűtőrendszert. A hűtőrendszer műszaki adataival kapcsolatos további információkért lásd a jelen Használati és karbantartási kézikönyv, "Folyadékokkal kapcsolatos ajánlások" című fejezetét. A hűtőrendszer kapacitásával kapcsolatos információkért lásd a jelen Használati és karbantartási kézikönyv, "Feltöltési mennyiségek" című fejezetét. Ne tegye vissza a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkáját.

  2. Indítsa be a motort, és járassa alacsony üresjárati fordulatszámon. Emelje a motor fordulatszámot magas alapjáratra. Járassa a motort magas alapjáraton 1 percen keresztül, hogy a motorblokk járataiból eltávozzon a levegő. Állítsa le a motort.

  3. Ellenőrizze a hűtőfolyadékszintet. Tartsa a hűtőfolyadék szintjét 13 mm (0,5 hüvelyk) távolságra a feltöltő cső aljától. Tartsa a hűtőfolyadék szintjét 13 mm (0,5 hüvelyk) távolságra a nézőablak megfelelő szintjén belül (ha a felszereltség része).

  4. Tisztítsa meg a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkát. Ellenőrizze a hűtőrendszer-töltőnyílás sapkán lévő tömítést. Csak akkor helyezze vissza a használt töltőnyílássapkát, ha a tömítés nem sérült. Az újra felhelyezett töltőnyílássapka nyomásellenőrzéséhez használjon 9S-8140 nyomásszivattyút. A hűtőrendszer-töltőnyílás sapka megfelelő nyomásértéke rá van bélyegezve a sapkára. Ha a hűtőrendszer-töltőnyílás sapka nem áll ellen a nyomásnak, akkor cserélje ki.

  5. Indítsa be a motort. Ellenőrizze, hogy nem szivárog-e a hűtőrendszer, és megfelelő-e az üzemi hőmérséklete.
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.