Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Caterpillar


Lubricant Information

Usage:

3304 04B


OZNÁMENÍ

Byly podniknuty veškeré kroky k získání přesných a aktuálních informací. Použitím tohoto dokumentu berete na vědomí, že společnost Caterpillar Inc. není odpovědná za chyby a opomenutí.


Poskytnuté informace jsou nejnovějšími doporučeními pro dieselové motory Cat uvedené v této zvláštní publikaci. Tyto informace nahrazují všechna předchozí doporučení vydaná k dieselovým motorům Cat uvedeným v této zvláštní publikaci. Některé motory vyžadují použití speciálních provozních kapalin. Tyto kapaliny budou i nadále v těchto motorech nezbytné. Viz příslušná příručka pro provoz a údržbu.

Tato publikace doplňuje příručku pro provoz a údržbu. Tato publikace nenahrazuje Příručky pro provoz a údržbu konkrétního motoru.


OZNÁMENÍ

Tato doporučení podléhají změnám bez předchozího upozornění. Nejaktuálnější doporučení si vyžádejte u místního prodejce společnosti Cat .


Nedodržení doporučení uvedených v této zvláštní publikaci může vést k poruchám motoru, zkrácení provozní životnosti motoru a ke snížení výkonu motoru.

Chcete-li se vyhnout možnému poškození motoru Cat Cat, kupujte pouze provozní kapaliny Cat a filtry Cat, které dodává prodejce společnosti Cat nebo obchody autorizované společností Cat. Seznam prodejen s díly autorizovaných společností Cat vám poskytne prodejce společnosti Cat.

Pokud koupíte produkt vypadající jako provozní kapaliny Cat nebo filtry Cat v jiných prodejnách či od jiných zdrojů, riskujete, že zakoupíte falešné (napodobené) produkty.

Falešné neboli napodobené produkty na pohled vypadají stejně jako originální produkty Cat. Výkonnost a kvalita takového produktu je obvykle velmi nízká.

U falešných neboli napodobených produktů je vysoce pravděpodobné, že způsobí nebo umožní poškození motoru nebo systémů stroje.

Většina pokynů, doporučení a požadavků, které jsou uvedeny v této zvláštní publikaci, spolu vzájemně souvisí. Než uživatel této zvláštní publikace použije informace, které jsou v ní uvedeny, musí se s nimi dokonale seznámit a porozumět jim.

Uživatel je při provádění veškeré doporučené nebo požadované údržby motoru, systémů motoru nebo stroje povinen dodržovat všechny bezpečnostní pokyny uvedené v této zvláštní publikaci a v Příručce pro provoz a údržbu daného motoru.

S dotazy týkajícími se informací, které jsou uvedeny v této zvláštní publikaci nebo v Příručce pro provoz a údržbu konkrétního výrobku, nebo doplňujících pokynů a doporučení (včetně doporučených/požadovaných intervalů údržby) se obracejte na svého prodejce společnosti Cat.

Komerční výrobky, u kterých je všeobecně deklarováno, že splňují požadavky „Cat“ nebo společnosti „Cat“, aniž by tyto splněné požadavky a doporučení společnosti Cat byly výslovně uvedeny, nemusejí poskytovat přijatelné vlastnosti. V důsledku toho může dojít ke zkrácení životnosti motoru nebo kapalinových systémů stroje. Doporučení nebo požadavky týkající se provozních kapalin Cat naleznete v této zvláštní publikaci a v příručce pro provoz a údržbu daného produktu.

Použití provozních náplní, které nesplňují alespoň minimální provozní doporučení nebo nařízení, může vést k nižší výkonnosti nebo závadě různých systémů stroje.

Na závady nebo problémy způsobené použitím provozních kapalin, které nesplňují minimální doporučovanou nebo vyžadovanou výkonnostní úroveň pro daný systém stroje, se nevztahuje záruka společnosti Caterpillar Inc.. Zodpovědní jsou výrobce provozní kapaliny a zákazník.

Pokud v produktech společnosti Cat používáte provozní kapaliny jiných výrobců, neznamená to, že je tím automaticky ovlivněna záruka společnosti Cat. Závady v důsledku instalace či používání provozních kapalin jiných výrobců však nepředstavují výrobní vady společnosti Cat, a proto se na ně záruka společnosti Cat NEVZTAHUJE. Společnost Cat není v postavení, aby mohla ohodnotit všechny provozní kapaliny nabízené ostatními výrobci a jejich vliv na produkty Cat. Instalace nebo použití takových produktů je na uvážení zákazníka, který musí vzít v úvahu VŠECHNA rizika a vlivy vyplývající z použití těchto produktů.

Aby odpovídaly doporučením zaměřeným na dosažení výkonnostní specifikace a klasifikace pro různé motory, mohou různé značky olejů obsahovat různé sady přísad. Pro dosažení nejlepších výsledků různé značky olejů vzájemně nemíchejte.

Celkový výkon motoru a systémů stroje je závislý na volbě maziv a na postupech a opatřeních souvisejících s údržbou a čistotou. Tyto volby zahrnují například výběr filtračních prostředků, kontrolu znečištění, péči o nádrže a všeobecné zacházení. Filtrační prostředky zkonstruované a vyráběné společností Cat zajišťují optimální provozní vlastnosti a ochranu systému.

Další informace o filtračních prostředcích zkonstruovaných a vyráběných společností Cat naleznete ve zvláštní publikaci, SEBU9208, "Caterpillar Filters Recommendations". Viz též kapitola “Referenční materiály”, témata „Filtry“ a „Různé“ v této Zvláštní publikaci. Obraťte na prodejce společnosti Cat, který vám poskytne pomoc ve formě doporučení filtračního zařízení pro váš stroj Cat.

Poznámka Aby bylo možno v co největší míře zajistit maximální očekávanou výkonnost a životnost systému, používejte provozní kapalinu, která vyhovuje nejvyšší úrovni požadavků na výkonnostní parametry stanovených společností Cat a popsaných v této Zvláštní publikaci v části týkající se příslušného systému. Použití kapaliny, která je sice považována za přijatelnou, avšak pro typické případy použití představuje volbu s nižší úrovní základních vlastností, bude poskytovat nižší výkonnost.


OZNÁMENÍ

Vadné regulátory teploty chladicí kapaliny motoru nebo práce s malými zatíženími nebo s krátkými pracovními cykly, nadměrně dlouhý chod volnoběžnými otáčkami nebo jiné aplikace, při kterých zřídka dochází k dosažení normální provozní teploty, mohou přispět k nadměrnému obsahu vody v oleji v klikové skříni. Následkem může být poškození korozí, vznik usazenin na pístech, zvýšená spotřeba oleje nebo jiné poškození motoru. Není-li dodržován úplný program analýzy oleje nebo není-li věnována pozornost výsledkům analýz, zvyšuje se potenciální nebezpečí poškození. Dodržujte doporučené postupy zahřívání motorů uvedené v této zvláštní publikaci nebo v příručce pro provoz a údržbu příslušného motoru.


Provozní náplně Cat

Provozní kapaliny Cat byly společností Cat vyvinuty a testovány tak, aby zvyšovaly výkonnost a prodlužovaly životnost součástí strojů Cat. Kvalita hotového oleje je závislá na kvalitě základního materiálu, kvalitě přísad a vzájemné slučitelnosti základního materiálu s přísadami. Základem provozních kapalin Cat jsou vysoce kvalitní rafinované oleje, které obsahují přísady s optimálním chemickým složením a v optimálním množství, přičemž toto složení provozních kapalin je stanoveno tak, aby zajišťovalo vysoký výkon motorů a optimální vlastnosti komponent strojů. Provozní kapaliny Cat se používají pro tovární náplně motorů a součástí strojů Cat a mimoto jsou nabízeny prodejci společnosti Cat jako servisní náplně i jako produkty pro trh s autopříslušenstvím. Podrobnější informace o provozních náplních Cat získáte od prodejce Cat.

Společnost Cat doporučuje používání následujících provozních kapalin Cat:

Tabulka 1
Maziva Cat  Stupeň viskozity 
Olej pro dieselový motor s velmi nízkým obsahem síry (API CK-4)  Cat DEO-ULS  SAE 15W-40 
SAE 10W-30
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40 
Cat DEO Cold Weather SAE 0W-40 
Olej pro dieselové motory
(API CI-4/API CI-4PLUS) 
Cat DEO  SAE 15W-40 
SAE 10W-30
Víceúčelový motorový olej  Cat MAEO Plus (pro smíšené strojové parky se stroji jiných značek)  SAE 10W-40 
Olej pro dieselové motory
(API CF) 
Cat DEO (pouze pro motory řady 3600)  SAE 40 
Olej pro dieselové motory s předzapalovací komorou  Cat PCO  SAE 40 

Poznámka Dostupné mohou být i další provozní kapaliny Cat.

Poznámka Společnost Cat nabízí motorový olej pro speciální aplikace (SAEO), olej API CF se stupni viskozity SAE 30 a SAE 40. Tyto oleje jsou doporučeny pro použití v lodních motorech řady 3116 a 3126.

Tabulka 2
Mazací produkty Cat 
Mazací tuk  Univerzální mazací tuk Cat Utility Grease 
Mazací tuk pro kuličková ložiska Cat Ball Bearing Grease
Mazací tuk Cat White Assembly (bílý, pro montáže)

Poznámka Dostupnost provozních kapalin Cat se může v různých regionech lišit.

Tyto informace se vztahují ke strojům Cat. Další informace o doporučovaných mazivech naleznete v následujících zvláštních publikacích:

  • Zvláštní publikace, SEBU6250, "Doporučované provozní náplně strojů Caterpillar"

  • Zvláštní publikace, SEBU6385, "Caterpillar On-Highway Diesel Engine Fluids Recommendations"

  • Zvláštní publikace, SEBU6400, "Caterpillar Gas Engine Fluids Recommendations"

  • Zvláštní publikace, SEBU7003, "Caterpillar 3600 Series and C280 Series Diesel Engine Fluids Recommendations"

Vždy si u svého prodejce společnosti Cat ověřte, zda máte k dispozici aktuální revidované vydání příslušné publikace.

Poznámka Optimální použití maziv je závislé na kvalitě oleje a na postupech a opatřeních souvisejících s údržbou, jakými jsou například kontrola znečištění, péče o nádrže a všeobecné zacházení.

Caterpillar Information System:

CX31-P600 Petroleum Transmission Pressure Switch (Transmission Oil Filter Bypass)
CX31-P600 Petroleum Transmission Relief Valve (Transmission Oil Filter Bypass)
793F Off-Highway Truck Braking
2011/05/04 A New Coil Assembly is Now Used {5479}
2009/02/01 A New Turbocharger Oil Line Is Used on C15 Truck Engines {1052, 1307}
G3516 Petroleum Engines Air Starting Motor - Assemble
G3516 Petroleum Engines Air Starting Motor - Disassemble
G3516 Petroleum Engines Electric Starting Motor - Remove and Install
G3500B Engines Sensor Signal (Analog, Active) - Test
G3500B Engines Indicator Lamp - Test
345D, 349D and 349D2 Excavators and 345D MHPU and 349D MHPU Mobile Hydraulic Power Units Machine Systems Main Control Valve - Install
C6.6 Marine Generator Set Cooling System - Inspect
C6.6 Marine Generator Set CID 0268 FMI 02
G3500B Engines Sensor Signal (Analog, Passive) - Test
G3500B Engines Sensor Signal (PWM) - Test
G3500B Engines Sensor Supply - Test
3408E and 3412E Engines for Caterpillar Built Machines Oil Pressure Is Low
G3500B Engines Timing - Calibrate
G3500B Engines System Overview
345D, 349D and 349D2 Excavators and 345D MHPU and 349D MHPU Mobile Hydraulic Power Units Machine Systems Main Control Valve - Disassemble
345D, 349D and 349D2 Excavators and 345D MHPU and 349D MHPU Mobile Hydraulic Power Units Machine Systems Main Control Valve - Assemble
G3508B, G3512B, G3512B, G3516B and G3520B Petroleum Engines Fuel Control Valve - Remove and Install - Low Pressure
G3508B, G3512B, G3512B, G3516B and G3520B Petroleum Engines Exhaust Bypass Valve - Remove and Install
C18 Industrial Engine ECM Software - Install
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.