120H and 135H Motor Graders Caterpillar


Fire Prevention and Explosion Prevention

Usage:

120H 124


Illusztráció 1g00704000

Általános

Minden üzemanyag, a legtöbb kenőanyag és egyes hűtőfolyadékok keverékei gyúlékonyak.

A tűz- és robbanásveszély csökkentése érdekében a Caterpillar az alábbi eljárásokat javasolja.

A tűzveszélyek azonosításához mindig végezzen szemrevételezési vizsgálatot. Tűzveszély esetén soha ne használja a gépet. Szervizelésért forduljon a Cat forgalmazóhoz.

Sajátítsa el a gép elsődleges és másodlagos kijáratának használatát. Lásd: Használati és kezelési útmutató, "Vészkijárat".

Ne használja a gépet folyadékszivárgás esetén. A gép használatának folytatása előtt javítsa ki a szivárgásokat és törölje fel a kiömlött folyadékot. A forró felületre kiszivárgott vagy kiömlött üzemanyag, illetve az elektromos alkatrészekre kiömlött üzemanyag tüzet okozhat. A tűz súlyos sérülést vagy halált okozhat.

Távolítsa el a gyúlékony anyagokat, leveleket, ágakat, papírt, szemetet stb. Ezek felgyűlhetnek a motortérben, illetve a gép más forró részei közelében.

A gép fő egységeinek ajtajait tartsa zárva, és ügyeljen ezek üzembiztonságára, hogy tűz esetén könnyen lehessen oltani.

A gépről távolítsa el az összes gyúlékony anyagot (üzemanyag, olaj, törmelékek stb.).

A gépet ne működtesse nyílt láng közelében.

Tartsa a helyükön a védőburkolatokat. A kipufogó védőburkolata (ha van ilyen a gépen) megvédi a kipufogó forró alkotóelemeit a kifröccsenő olajtól vagy üzemanyagtól abban az esetben, ha egy vezeték, tömlő vagy tömítés megsérülne. A védőburkolatot a megfelelő módon kell felszerelni.

A gyúlékony folyadékokat és más gyúlékony anyagokat tartalmazó tartályokon és vezetékeken ne dolgozzon hegesztővel vagy lángvágóval. Ürítse ki és mossa át ezeket a tartályokat és vezetékeket. Ha ilyen vezetéket vagy tartályt mégis hegeszteni kell vagy lángvágást kell rajtuk végrehajtani, előzőleg nem gyúlékony oldószerrel alaposan tisztítsa meg őket. Ügyeljen arra, hogy minden részegység megfelelően földelve legyen, elkerülendő a nem kívánt kisüléseket.

Ha nem fémből készült burkolatokat vagy sárvédőket javít, gyúlékony és/vagy robbanásveszélyes por keletkezhet. Az ilyen elemeket jól szellőztethető helységben javítsa, és ügyeljen arra, hogy nyílt láng és szikra ne legyen a közelben. Használjon megfelelő egyéni védőfelszerelést (PPE).

Ellenőrizze az összes vezetéket és tömlőt, hogy nem koptak-e el, vagy nem látszik-e rajtuk károsodásra utaló jel. Cserélje ki a sérült vezetékeket és tömlőket. A vezetékeket és a tömlőket megfelelően ki kell támasztani, és megfelelő tartókengyelekkel, bilincsekkel kell rögzíteni őket. Az összes összekapcsolást a javasolt nyomatékkal húzza meg. A védőburkolat vagy a szigetelés sérülése tűzveszélyes üzemanyag-szivárgást okozhat.

Az üzemanyagokat és a kenőanyagokat megfelelően megjelölt tartályokban és illetéktelen hozzáféréstől védve tárolja. Olajos ruhákat, illetve bármilyen éghető anyagot biztonságos tárolóedényben tároljon. Ne dohányozzon olyan helyeken, ahol gyúlékony anyagokat tárolnak.



Illusztráció 2g03839130

Tankolás közben legyen nagyon elővigyázatos. Ne dohányozzon tankolás közben. Nyílt láng vagy szikra mellett ne tankoljon. Ne használjon mobiltelefont vagy más elektronikus készüléket az üzemanyag betöltése közben. Tankolás előtt mindig állítsa le a motort. Az üzemanyag-tartályba szabad levegőn tankoljon. Az esetleg kifolyt üzemanyagot gondosan törölje fel.

Előzze meg a statikus elektromosság kialakulásának kockázatát tankolás közben. Az ultraalacsony kéntartalmú dízel üzemanyag (ULSD, Ultra low sulfur diesel) esetében nagyobb a kockázata a statikus kisülés által okozott gyulladásnak, mint a korábbi összetételű, magasabb kéntartalmú dízel üzemanyagoknál. Előzze meg a tűz vagy robbanás által okozott halálos vagy súlyos sérüléseket. Forduljon az üzemanyag vagy az üzemanyagrendszer forgalmazójához, és győződjön meg róla, hogy a továbbító rendszer teljesíti a megfelelő földelésre és érintkezésvédelemre vonatkozó tankolási szabványokat.

Ne tároljon gyúlékony folyadékokat a vezetőfülkében.

Akkumulátor és akkumulátorkábelek



Illusztráció 3g03839133

A Caterpillar az alábbiakat javasolja az akkumulátorral kapcsolatos tűz- és robbanásveszély mérséklése érdekében.

Ne használja a gépet, ha az akkumulátor kábeljei vagy ezek kapcsolódó részei kopást vagy sérülést mutatnak. Szervizelésért forduljon a Cat forgalmazóhoz.

Indítókábellel való indítás esetén tartsa be a biztonsági előírásokat. A helytelenül csatlakoztatott indítókábelek robbanást okozhatnak, amelyek személyi sérülést eredményezhetnek. Bővebben lásd: Használati és kezelési útmutató, "Motor indítása indítókábellel ".

Fagyott akkumulátort soha ne töltsön fel. Robbanás következhet be.

Az akkumulátorokból felszabaduló gázok robbanást idézhetnek elő. Vigyázzon, hogy az akkumulátor tetejének közelébe sohase kerüljön nyílt láng vagy szikra. Ne dohányozzon olyan helyeken, ahol akkumulátort töltenek fel. Ne használjon mobiltelefont vagy más elektronikus készüléket az akkumulátor feltöltési helyein.

Az akkumulátor feltöltöttségét soha ne ellenőrizze úgy, hogy egy fémtárggyal összeköti az akkumulátor pólusait. Az akkumulátor töltöttségének ellenőrzéséhez használjon feszültségmérőt.

A látható területeken naponta ellenőrizze az akkumulátorkábeleket. Ellenőrizze a kábeleket, a bilincseket és az egyéb rögzítőelemeket is. Cserélje ki a sérült darabokat. Ellenőrizze az alábbiak megjelenését, amelyek idővel és a környezeti hatások miatt jelentkezhetnek:

  • Kikopás

  • Horzsolás

  • Repedés

  • Fakulás

  • Repedések a kábelek szigetelésén

  • Összegabalyodás

  • Korrodált, sérült vagy meglazult érintkezők

Cserélje ki a sérült akkumulátor kábele (ket) és a hozzájuk tartozó részeket. Szüntesse meg az esetleges összegabalyodást, nehogy az később a szigetelések sérüléséhez, illetve túlzott kopáshoz vezethessen. Ügyeljen arra, hogy minden részegységet megfelelően szereljen vissza.

Egy sérült szigetelésű vezeték vagy akkumulátorkábel rövidzárlatot okozhat, ha földelt felülettel érintkezik a szigeteletlen felülete. Az akkumulátorkábelnél kialakult rövidzárlat hőt termel az akkumulátor áramából, ami tűzveszélyes lehet.

Ha az akkumulátor és az akkumulátor-csatlakozást megszakító kapcsoló közötti földelőkábelen egy szigeteletlen vezeték földelt felülettel érintkezik, az azt eredményezheti, hogy a megszakító kapcsoló nem lép működésbe. Ez veszélyessé teheti a gép szervizelését. A gép szervizelése előtt cserélje ki vagy javítsa meg az ilyen sérült részegységeket.

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

A gépen keletkező tűz személyi sérüléshez vagy halálhoz vezethet. A kilátszó akkumulátorkábelek földelt csatlakozóval érintkezve tüzet okozhatnak. Ha az akkumulátorkábeleken vagy azok kapcsolódó alkatrészein az elhasználódás vagy sérülés jeleit látja, cserélje ki azokat. Forduljon Cat kereskedőjéhez.


Vezetékek

Naponta ellenőrizze az elektromos vezetékeket. Cserélje ki az érintett részegységeket, ha fennáll az alábbi állapotok bármelyike:

  • Kikopás

  • Dörzsölődés vagy elhasználódás jelei

  • Repedés

  • Fakulás

  • Repedések a szigetelésen

  • Más károsodás

Győződjön meg arról, hogy a bilincsek, a védők, a papucsok és a pántok megfelelő módon vannak felszerelve. Ezzel meg tudja akadályozni, hogy azok a gép működése közben túlságosan felmelegedjenek, rezegjenek, vagy más részegységeket súroljanak.

Ne csatlakoztasson elektromos vezetékeket olyan tömlőkhöz és csövekhez, amelyek gyúlékony vagy robbanásveszélyes folyadékokat tartalmaznak.

Javítással vagy cserével kapcsolatos kérdésekben vegye fel a kapcsolatot a Cat forgalmazóval.

Ügyeljen arra, hogy a vezetékeken és az elektromos csatlakozásokon ne halmozódjon fel lerakódás.

Vezetékek, csövek és tömlők

A nagynyomású vezetékeket ne hajlítsa meg. Ne üsse meg a nagynyomású vezetékeket. Meghajlott vagy sérült vezetékeket, csöveket vagy tömlőket ne szereljen fel. A megfelelő kulcsokkal húzza meg az összes csatlakozást az előírt nyomatékkal.



Illusztráció 4g00687600

Gondosan ellenőrizze a vezetékeket, a csöveket és a tömlőket. A szivárgások ellenőrzésekor használjon egyéni védőfelszerelést (PPE). Szivárgás ellenőrzésekor mindig használjon karton- vagy papírlemezt. A nyomás alatt lévő szivárgó folyadék behatolhat a testszövetekbe. A folyadék behatolása súlyos sérülést, vagy akár halálos balesetet is okozhat. A kis átmérőjű lyukon történő kilövellés súlyos sérülést okozhat. Ha folyadék kerül a bőrébe, azonnali orvosi ellátás szükséges. Olyan orvost keressen fel, aki jól ismeri az ilyen típusú sérüléseket.

Az adott alkatrészt cserélje ki, ha a következő feltételek valamelyike fennáll:

  • A zárószerelvény sérült vagy szivárog.

  • A külső borítás felhorzsolódott vagy bevágódott.

  • Kilátszanak a huzalok.

  • A külső borítás megemelkedett vagy felpúposodott.

  • A tömlő hajlékony részén csomósodás mutatkozik.

  • A külső burkolaton kilátszik a belső megerősítés.

  • A zárószerelvény elmozdult a helyéről.

Győződjön meg arról, hogy a bilincsek, védők és hővédő pajzsok megfelelő módon vannak-e felszerelve. Ezzel meg tudja akadályozni, hogy a gép működése közben túlságosan felmelegedjenek, rezegjenek, vagy más részegységeket súroljanak a részegységek, illetve hogy megsérüljenek a vezetékek, a tömlők vagy a csövek.

Tűzveszély esetén soha ne használja a gépet. A korrodált, meglazult vagy sérült vezetékeket javítsa ki. A szivárgó üzemanyag tűzveszélyes. Javítással vagy cserével kapcsolatos kérdésekben vegye fel a kapcsolatot a Cat forgalmazóval. Eredeti Cat alkatrészeket vagy azokkal egyenértékűeket használjon, amelyek mind a nyomáshatárokat, mind a hőmérsékleti határokat betartják.

Éter

Az éter (amennyiben alkalmazták) gyakori segédanyag a hideg időben való használathoz. Az éter mérgező és gyúlékony.

Kizárólag jóváhagyott éteres dobozokat használjon a munkagépre szerelt éteradagoló rendszerhez, ne spricceljen étert kézzel a motorba és tartsa be a motor helyes hidegindítási eljárásait. Lásd a Használati és kezelési útmutató a "Motor indítása "című részét.

Étert kizárólag jól szellőztetett helyen használjon. Az éterhenger cseréje közben tilos a dohányzás.

Éterhengert ne tároljon lakóterületeken, vagy a vezetőfülkében. Az éteres hengereket ne tárolja közvetlen napfényben vagy 49° C (120.2° F) feletti hőmérsékleten. Éterhenger ne kerüljön nyílt láng vagy szikra közelébe.

Éterhengert csak az előírásokkal összhangban selejtezzen ki. Éterhengert ne lyukasszon ki. Az étert tartalmazó hengereket úgy tárolja, hogy illetéktelen személyek ne férhessenek hozzájuk.

Tűzoltó készülék

További biztonsági óvintézkedésként tartson a gépben egy tűzoltó készüléket.

Ismerje meg a tűzoltó készülék működését. Ellenőrizze a tűzoltó készüléket, és gondoskodjon a karbantartásáról. Vegye figyelembe a készülék tájékoztató tábláján szereplő ajánlásokat.

Fontolja meg a külön rendelhető tűzoltó rendszer beszerelését, ha a működtetési és használati körülmények ezt lehetővé teszik.

Caterpillar Information System:

325, 325B and 325L Excavators Final Drive Ring Gear Removal
325, 325B and 325L Excavators Part Number Location
584 and 584HD Forwarders General Hazard Information
3034 Engine for Caterpillar Built Machines Crankshaft Gear - Remove and Install
3114, 3116, and 3126 Engines Fuel Timing Dimension - Adjust
3034 Engine for Caterpillar Built Machines Fan - Remove and Install
G3406 Engine Model View Illustrations
3176C and 3196 Engines for Caterpillar Built Machines Camshaft
3114, 3116, and 3126 Engines Fuel System Pressure - Test
G3408 and G3412 Engines Gauges and Indicators
3034 Engine for Caterpillar Built Machines Piston Cooling Jets - Remove and Install
3618 Engine Annunciator Panel - Inspect
SR4 and SR4B Electric Power Generation Rewind Data Winding Data for <B>121-6882</B> Generator through <B>123-3185</B> Generator
2000/09/11 170-9227 Shims Will Control Injector Sleeve Reaming {0700, 0703, 0706, 1000}
325, 325B and 325L Excavators S&middot;O&middot;S Oil Analysis
325, 325B and 325L Excavators Refill Capacities
3114, 3116, and 3126 Engines Unit Injector - Adjust
2000/04/01 New Turbocharger Compressor Cover is now Available {1052}
325, 325B and 325L Excavators Final Drive Oil Sample - Obtain
Connection Diagrams: SR4 and SR4B Generators, Voltage Regulators, Options Selection Guide for Voltage Regulator (SR4B for 3500 Engines)
3114, 3116, and 3126 Engines Unit Injector Synchronization - Adjust
2000/04/01 Image Gallery CD-ROM Is Now Available For The Caterpillar HEUI HI300 And EUI Fuel Systems {1250}
2001/05/01 Image Gallery CD-ROM Is Now Available For The Caterpillar HEUI HI300 And EUI Fuel Systems {1250}
2000/05/01 Check The Fuel Injection Control Linkage For A Loose Rivet {1298}
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.