C15 and C18 Engines Caterpillar


Product Description

Usage:

C18 BDN

Popis motoru

Průmyslové motory Caterpillar C15 a C18 mají následující vlastnosti:

  • Čtyřdobý pracovní cyklus

  • Mechanicky ovládaný, elektronicky řízený systém vstřikování paliva

  • Přeplňovaný

Specifikace motoru

Poznámka Přední stranou motoru je myšlena opačná strana, než na které je setrvačník. Označení "levá a pravá strana motoru" se vztahuje k pohledu směrem od setrvačníku. Válec číslo 1 je přední válec.



Ilustrace 1g01387009
Umístění válců a ventilů
(A) Výfukový ventil
(B) Přívodový ventil

Tabulka 1
Specifikace motoru C15 
Počet a uspořádání válců  Řadový šestiválec 
Vrtání  137 mm (5.4 inch) 
Zdvih  171 mm (6.7 inch) 
Sání  ATAAC(1) 
Zdvihový objem  15.2 L (928 cubic inch) 
Pořadí zapalování  1-5-3-6-2-4 
Otáčení (konec setrvačníku)  Proti směru pohybu hodinových ručiček 
(1) Mezichlazení vzduch – vzduch

Tabulka 2
Specifikace motoru C18 
Počet a uspořádání válců  Řadový šestiválec 
Vrtání  145 mm (5.7 inch) 
Zdvih  183 mm (7.2 inch) 
Sání  ATAAC(1) 
Zdvihový objem  18.1 L (1105 cubic inch) 
Pořadí zapalování  1-5-3-6-2-4 
Otáčení (konec setrvačníku)  Proti směru pohybu hodinových ručiček 
(1) Mezichlazení vzduch – vzduch

Elektronické funkce motoru

Motory Caterpillar C15 a C18 jsou zkonstruovány pro elektronické ovládací prvky. Provoz motoru je řízen palubním počítačem. Systém automaticky sleduje aktuální stav motoru. Elektronický řídicí modul (ECM) řídí podle tohoto stavu a podle požadavků obsluhy odezvu motoru. Tyto podmínky a požadavky obsluhy jsou rozhodující pro přesné ovládání vstřikování paliva prováděné modulem ECM. Elektronický řídicí systém motoru zajišťuje následující funkce:

  • regulátor otáček motoru,

  • automatické řízení poměru vzduch/palivo,

  • formování nárůstu točivého momentu,

  • řízení časování vstřikování,

  • Systémová diagnostika

  • řízení dodatečné regenerační úpravy,

  • řízení systému redukce NOx.

Další vlastnosti

Následující doplňkové funkce zajišťují zlepšenou palivovou hospodárnost motoru a lepší provozuschopnost:

  • schopnost studených startů,

  • detekce nasávání falešného vzduchu,

  • Diagnostika

Diagnostika motoru

Motor má zabudovanou diagnostiku, která zajišťuje správnou funkci všech komponent. Za určitých podmínek může dojít k omezení výkonu motoru a rychlosti vozidla. Elektronický servisní nástroj Caterpillar lze použít k zobrazení diagnostického kódu.

Existují dvě kategorie kódů: diagnostický kód a kód události. Tyto dvě kategorie kódů mohou být ve dvou různých stavech: aktivní a zaprotokolované.

Většina diagnostických kódů je zapsaná do protokolu a uložená v modulu ECM. Další informace viz Příručka pro provoz a údržbu, "Diagnostika motoru" (část Provoz).

Provozní životnost motoru

Efektivnost motoru a maximální využitelnost výkonnosti motoru závisí na správném dodržování doporučení pro provoz a údržbu. Používejte rovněž doporučená paliva, chladicí kapaliny a maziva. Používejte Příručku pro provoz a údržbu jako vodítko pro požadovanou údržbu motoru.

Očekávaná životnost motoru je předpovídána podle průměrného požadovaného výkonu. Průměrný požadovaný výkon vychází ze spotřeby paliva motoru po určité časové období. Snížení počtu hodin provozu na plný plyn či chodu motoru při sníženém nastavení škrticí klapky vede ke snížení průměrného požadavku na výkon. Snížení počtu hodin provozu prodlouží dobu před nutností provést generální opravu motoru. Další informace naleznete v dokumentu Příručka pro provoz a údržbu , "Overhaul Considerations" téma (část Maintenance).

Příslušenství a motory Caterpillar


OZNÁMENÍ

Aby se zvýšila na maximum životnost palivového systému a zabránilo se jejímu předčasnému opotřebení v důsledku přítomnosti abrazivních částic v palivu, vyžaduje se u všech palivových systémů Caterpillar typu Common Rail filtr s vysokou účinností s absolutní propustností čtyři mikrony. Vysoce účinné palivové filtry Caterpillar splňují tyto požadavky. Požádejte prodejce společnosti Caterpillar o správná čísla součástí.


Použití přídavných zařízení, příslušenství nebo spotřebních materiálů (jako jsou filtry, přísady, katalyzátory atd.) vyrobených jinými výrobci a použitých na výrobcích firmy Caterpillar samo o sobě neovlivňuje záruku poskytovanou společností Caterpillar.

Za závady způsobené montáží nebo používáním zařízení, příslušenství nebo spotřebního materiálu od jiných výrobců však společnost Caterpillar neručí. Proto se na tyto závady nevztahuje záruka společnosti Caterpillar.

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.