349F and 352F Excavators Caterpillar


Stopping the Engine

Usage:

352F-VG A9J


FIGYELMEZTETÉS

Ha a motort terheléses működtetés után rögtön leállítja, az túlmelegedést okozhat, és a motor alkatrészeinek fokozott kopásával járhat.

Lásd a következő leállítási műveletet, amely lehetővé teszi, hogy a motor lehűljön, és megelőzze a túlzottan magas hőmérséklet kialakulását a turbófeltöltő házában és a DEF-befecskendezőben.



FIGYELMEZTETÉS

Soha ne tegye az akkumulátor-csatlakozást megszakító kapcsolót OFF (KI) állásba, ha a motor jár. Az elektromos rendszer súlyos károsodását eredményezheti.


A motor kulcsos kapcsolójának helyzetét az a fólia jelzi, amely körülveszi a motor kulcsos kapcsolóját.

A munkagép 1. típusú vagy 2. típusú fóliával lehet felszerelve. Az alábbiakban az 1. típusú és 2. típusú fólia egyaránt látható.



Illusztráció 1g03740759
A motor 1. típusú kulcsos kapcsolójának helyzetei
(1) STOP (LEÁLLÍTÁS)
(2) KI
(3) BE
(4) START (INDÍTÁS)


Illusztráció 2g03740766
A motor 2. típusú kulcsos kapcsolójának helyzetei
(1A) A MOTOR KÉSLELTETETT LEÁLLÍTÁSÁNAK FELÜLBÍRÁLÁSA
(2) KI
(3) BE
(4) START (INDÍTÁS)

  1. Vízszintes talajon állítsa le a gépet. Az ajánlott eljárást lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Gép leállítása".

  2. Amíg a gép áll, hagyja járni a motort öt percig alacsony alapjárati fordulatszámon. A motor járatása alapjáraton lehetővé teszi a motor forró részeinek fokozatos lehűlését.

    Megjegyzés Ha a "Regenerálás aktív" jelző világít, ne állítsa le a munkagépet. A jelzőkre vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Felügyeleti rendszer".

  3. A motorindító kapcsoló kulcsot fordítsa KI helyzetbe (2), majd vegye ki.

    Megjegyzés Előfordulhat, hogy a motor csak késleltetés után áll le teljesen. A késleltetett motorleállítás elősegíti a motor és az utókezelési alkatrészek lehűlését.

Késleltetett motorleállítás (ha engedélyezve van)

A késleltetett motorleállítás lehetővé teszi, hogy a motor a kulcsos indítókapcsoló KI helyzetbe fordítása után is járjon egy ideig a motor és a rendszer alkatrészeinek lehűlése érdekében. A kulcsot ki lehet venni a motor kulcsos indítókapcsolójából.

Megjegyzés A DEF (Diesel Exhaust Fluid, dízel kipufogó folyadék) ürítési folyamata 2 percig tart, miután a motort leállították, és a folyamatnak végig kell mennie. Ne kapcsolja ki az akkumulátorleválasztó kapcsolót az ürítési folyamat alatt. NE kapcsolja ki az akkumulátorleválasztó kapcsolót, mielőtt a "Wait to Disconnect" (Várja meg a leválasztást) lámpa el nem alszik. Ha az ürítési folyamat nem megy végig, egy diagnosztikai kód aktívvá válik.

Megjegyzés Lehetnek olyan szabályozások, melyek meghatározzák, hogy szükséges a gépkezelő és/vagy kisegítő személyzet jelenléte a motor működésének idejére.

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ha a gépet őrizetlenül hagyják, miközben a motor jár, az személyi sérüléshez vagy halálos balesethez vezethet. Mielőtt a gép vezetőállását elhagyja, a haladást szabályozó minden kezelőegységet tegyen üresbe, eressze le a munkaeszközöket a talajra, és a hidraulikareteszelő kart állítsa ZÁRVA helyzetbe.


Megjegyzés Meghibásodás esetén anyagi kárt okozhat, ha a motort felügyelet nélkül hagyják, miközben az jár.

Fordítsa el a gyújtáskapcsolót OFF (KI)helyzetbe.

Késleltetett motorleállítás - A késleltetett motorleállítás jelző világít vagy az alábbi szöveg lesz látható: ENGINE COOLDOWN ACTIVE (MOTORLEHŰTÉS FOLYAMATBAN).

A késleltetett motorleállítás mindig működik, amikor a kipufogó hőmérséklete a küszöbérték fölött van a motor leállításakor. A késleltetett motorleállítás egészen addig működik, amíg a motor és a rendszer alkatrészei le nem hűlnek.

Megjegyzés Csak abban az esetben, ha az alkatrészek rendkívül forrók, a rendszer elindítja a motor késleltetett leállítását.

Megjegyzés Késleltetett motorleállítás idején a motor kulcsos kapcsolóját bármikor BE helyzetbe (3) lehet fordítani. A motort újra üzembe lehet helyezni.

A motor kulcsos kapcsolójára vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Kezelőszervek".

Azonnali motorleállítás (1. típus)

Amikor a gépkezelő azt állapítja meg, hogy azonnali motorleállításra van szükség, és ki kell kapcsolnia a késleltetett motorleállítási funkciót, végezze el a következő műveletet. Fordítsa a motor kulcsos kapcsolóját LEÁLLÍTÁS helyzetbe (1), és tartsa a kulcsot ebben a helyzetben 1 másodpercig.

Megjegyzés Figyelmeztető üzenet látható és/vagy riasztó hangjelzés szólal meg, ha a késleltetett motorleállítás felülbírálását alkalmazzák. A naplóba hibakód kerül bejegyzésre a nem megfelelő motorleállításról, ha a kipufogó hőmérséklete határérték fölött van.

Megjegyzés Ha a késleltetett motorleállítás felülbírálását rendszeresen alkalmazzák, fennáll a motor és az utókezelési alkatrészek idő előtti megrongálódásának veszélye. Kizárólag vészhelyzetekben alkalmazza.

A motor kulcsos kapcsolójára vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Kezelőszervek".

Azonnali motorleállítás (2. típus)

Amikor a gépkezelő azt állapítja meg, hogy azonnali motorleállításra van szükség, és ki kell kapcsolnia a késleltetett motorleállítási funkciót, végezze el a következő műveletet. Fordítsa a motor kulcsos kapcsolóját a MOTOR KÉSLELTETETT LEÁLLÍTÁSÁNAK FELÜLBÍRÁLÁSA helyzetbe (1A), és tartsa a kulcsot ebben a helyzetben 1 másodpercig.

Megjegyzés Figyelmeztető üzenet látható és/vagy riasztó hangjelzés szólal meg, ha a késleltetett motorleállítás felülbírálását alkalmazzák. A naplóba hibakód kerül bejegyzésre a nem megfelelő motorleállításról, ha a kipufogó hőmérséklete határérték fölött van.

Megjegyzés Ha a késleltetett motorleállítás felülbírálását rendszeresen alkalmazzák, fennáll a motor és az utókezelési alkatrészek idő előtti megrongálódásának veszélye. Kizárólag vészhelyzetekben alkalmazza.

A motor kulcsos kapcsolójára vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Kezelőszervek".

Motorleállító kapcsoló

Fordítsa el a gyújtáskapcsolót OFF (KI)helyzetbe. Ha a motor nem áll le a motor késleltetett leállítási ciklusa után, végezze el a következő eljárást.



    Illusztráció 3g02038995

  1. A kapcsoló a gépkezelő ülésének bal oldala alatt található.


    Illusztráció 4g01048511

  2. Emelje fel az (1) fedelet.

  3. Nyomja felfelé a (2) kapcsolót. Ekkor le kellene állnia a motornak.

    Megjegyzés Először a motor indítókapcsolójával próbálja meg leállítani a motort. A motorleállító kapcsolót másodlagos módszerként használja a motor leállítására.

  4. Állítsa vissza a kapcsolót az eredeti állásába. A motor készen áll az indításra.

    Megjegyzés A gépet addig ne üzemeltesse újra, amíg a hibát ki nem javította.

  5. Ha az előző lépésekkel nem sikerült leállítani a motort, a következők szerint járjon el.

Motor leállítása az elektromos rendszer hibája esetén

Fordítsa el a gyújtáskapcsolót OFF (KI)helyzetbe. Ha a motor nem áll le a motor késleltetett leállítási ciklusa után, végezze el a következő eljárást.



Illusztráció 5g02368038
Az üzemanyag-elzáró szelep a vízleválasztón található.

Az üzemanyag elzárásához fordítsa el az üzemanyag-elzáró szelepet az óramutató járásával megegyező irányban. A motor az üzemanyag-vezetékben levő üzemanyag elfogyasztása után leáll. Lehetséges, hogy a motor még néhány percig tovább jár.

Az újraindítás előtt javítsa meg a motort. Lehetséges, hogy fel kell tölteni az üzemanyagrendszert. További információk: Kezelési és karbantartási kézikönyv, "Üzemanyagrendszer feltöltése".

Caterpillar Information System:

Reuse and Salvage of 3208 Engine Sleeve Metering Fuel Systems (SMFS) {0374, 1250} Reuse and Salvage of 3208 Engine Sleeve Metering Fuel Systems (SMFS) {0374, 1250}
UPSB130 Uninterruptible Power Supply Walk-Around Inspection
797F Off-Highway Truck Steering System Center Arm (Steering) - Adjust
UPSB130 Uninterruptible Power Supply Modes Of Operation
C9.3 Industrial Engine Soot Antenna
793F Off-Highway Truck Machine Systems Brake Control Valve (Service Brake, Parking Brake) - Assemble
793F Off-Highway Truck Machine Systems Brake Control Valve (Service Brake, Parking Brake) - Disassemble
G3304B and G3306B Engines Oxygen Level - Test
UPSB130 Uninterruptible Power Supply Glossary
UPSB130 Uninterruptible Power Supply Related Options
UPSB130 Uninterruptible Power Supply Component Location
UPSB130 Uninterruptible Power Supply UPS Characteristics
C9.3 Tier 4 Interim Engines Fuel Pressure Is Low
349F and 352F Excavators Equipment Lowering with Engine Stopped
349F and 352F Excavators Operation Information
C13, C15, and C18 Tier 4 Final Engines Pressure Sensor (DPF Inlet)
2009/12/09 A New Undersized Connecting Rod Bearing Is Available for All C27 and C32 Engines {1225}
349F and 352F Excavators Power Receptacle - If Equipped
2010/01/25 Installing Orifice Plates in some G3520C Landfill Engines {1063, 1380}
C9.3 Tier 4 Interim Engines Fuel Pressure Is High
C9.3 Tier 4 Interim Engines Power Is Intermittently Low or Power Cutout Is Intermittent
349F and 352F Excavators Cab Door
797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Machine Systems Power Converter (CAB) - Remove and Install
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Fuel Temperature Is High
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.