D11T Track-Type Tractor Caterpillar


Lubricant Viscosities - Fluids Recommendations

Usage:

D11T AMA

Általános tudnivalók a kenőanyagokról

Ha a munkagépet −20°C (−4°F) alatti hőmérsékleten üzemelteti, olvassa el a következő kiadványt: Különleges kiadvány, SEBU5898, "Cold Weather Recommendations for all Caterpillar Machines". Ez a kiadvány Cat márkakereskedőktől szerezhető be.

Hideg időben való használatkor (amikor az SAE 0W-20 sebességváltó-olaj ajánlott), javasolt hideg időre kifejlesztett Cat TDTO kenőanyagot használni.

A Cat motorolajok felsorolását és a részletes tudnivalókat a Különleges kiadvány, SEBU6250, "Caterpillar Machine Fluids Recommendations" legfrissebb kiadásának “Kenőanyagokra vonatkozó információk” című részében találhatja meg. Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

A lábjegyzetek a táblázatok fontos részei. Olvasson el MINDEN lábjegyzetet, amely az adott gépelemre vonatkozik.

A szükséges viszkozitás meghatározása

A munkagép egyes részegységeihez megfelelő olaj kiválasztásával kapcsolatban lásd a “Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett” című táblázatot. Az adott környezeti hőmérsékletnek és részegységnek megfelelő olajtípust ÉS viszkozitást válassza.

A megfelelő olajviszkozitási fokozatot a legalacsonyabb környezeti hőmérséklet határozza meg (a munkagép közvetlen környezetében lévő levegő hőmérséklete). Ez arra a hőmérsékletre vonatkozik, amelynél a munkagépet beindítják és működtetik. A megfelelő olajviszkozitási osztály meghatározásához lásd a táblázat “Min.” oszlopát. Az itt szereplő értékek a munkagép hidegindításánál és hideg üzemeltetésénél előforduló legalacsonyabb külső hőmérsékletet jelzik. A munkagép várható legmagasabb hőmérsékleten történő üzemeltetésére vonatkozóan lásd a táblázat “Max.” jelzésű oszlopát. Amennyiben nincsenek más értékek meghatározva a “Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett” című táblázatokban, akkor a környezeti hőmérséklet által megengedett legmagasabb olajviszkozitást válassza.

Ha a munkagépet folyamatosan működteti, a véglehajtásoknál és a differenciálműben olyan olajat használjon, amelynek magasabb a viszkozitása. A magasabb viszkozitással rendelkező olaj egyben a lehető legvastagabb olajfilmréteget is biztosítja. Lásd a “Kenőanyagok – általános információk” című cikket, a “Kenőanyag viszkozitására” vonatkozó táblázatokat, valamint a kapcsolódó lábjegyzeteket. Ha további kérdései vannak, forduljon a Cat forgalmazójához.


FIGYELMEZTETÉS

Ha nem tartja be a jelen kézikönyvben ismertetett ajánlásokat, az teljesítménycsökkenést vagy a részegységek meghibásodását eredményezheti.


Motorolaj

A Cat DEO-ULS többfokozatú olaj meghaladja az alábbi, Cat motorok forgattyúházában használt folyadékokra (ECF) vonatkozó specifikációkat: Cat ECF-1-a, Cat ECF-2 és Cat ECF-3. A Cat DEO-ULS többfokozatú olaj meghaladja a következő API olajkategóriák teljesítményre vonatkozó előírásait: API CJ-4, API CI-4, API CI-4 PLUS, API CH-4 és API CF. A Cat DEO-ULS többfokozatú olaj alkalmas utókezelő eszközzel felszerelt motorokban való használatra.

A Cat DEO többfokozatú olaj meghaladja az alábbi Cat Motor forgattyúházában használt folyadékokra (ECF) vonatkozó specifikációkat: Cat ECF-1-a és Cat ECF-2. A Cat DEO többfokozatú olaj meghaladja a következő API olajkategóriák teljesítményre vonatkozó előírásait: API CI-4, API CI-4 PLUS, API CH-4 és API CF. A jelzett specifikációk előírásait meghaladó Cat DEO többfokozatú olaj elérhetősége területenként változhat. A Cat DEO, valamint a Cat EFC-1-a és/vagy Cat ECF-2 minőségű olajak nem használhatók olyan motorokban, amelyek utókezelő eszközzel vannak felszerelve.

Nem Tier 4 besorolás

A Cat olajakat azzal a céllal fejlesztették ki és vizsgálták be, hogy biztosítható legyen a Cat munkagépekhez tervezett és oda beépített motorok maximális teljesítménye és élettartama.

A Cat DEO-ULS többfokozatú olaj és a Cat DEO többfokozatú olaj megfelelő mennyiségű detergens, diszpergens és bázikus hatású adalékkal készül a Cat dízelmotorok kiváló teljesítményének biztosítása érdekében

Táblázat 1
Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Motor forgattyúház  Cat DEO-ULS hideg időre  SAE 0W-40  −40  40  −40  104 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 10W-30  −18  40  104 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 15W-40  −9,5  50  15  122 

Ha 0,1 százaléknál (1000 ppm) vagy ennél magasabb kéntartalmú üzemanyagokat használnak, az S·O·S olajelemzési program betartásával használható a Cat DEO-ULS olaj. Az olajcsere időpontját az olaj elemzése alapján határozza meg.

Tier 4 besorolás

A Cat olajakat azzal a céllal fejlesztették ki és vizsgálták be, hogy biztosítható legyen a Cat munkagépekhez tervezett és oda beépített motorok maximális teljesítménye és élettartama.

A Cat DEO-ULS olajokat vagy a Cat ECF-3 specifikációnak és az API CJ-4 olajkategóriának megfelelő olajokat az alábbi alkalmazási területeken lehet használni. A Cat DEO-ULS és a Cat ECF-3 specifikációnak megfelelő olajok, valamint az API CJ-4 és ACEA E9 olajkategóriák csak kevés szulfáthamut, foszfort és ként tartalmaznak. Ezek a kémiai összetételek úgy lettek kifejlesztve, hogy növeljék az utókezeléshez használt eszközök élettartamát, teljesítményét valamint szervizelési intervallumát. Ha a Cat ECF-3 specifikációnak és az API CJ-4 specifikációnak megfelelő olajok nem állnak rendelkezésre, akkor az ACEA E9 előírásainak megfelelő olajok használhatók. Az ACEA E9 olajok megfelelnek az utókezelő eszköz hosszú élettartamát biztosító kémiai határértékeknek. Az ACEA E9 olajok többek között megfelelnek az ECF-3 és az API CJ-4 szabványú motorteljesítmény-teszteknek. Ha a Cat ECF-3 vagy az API CJ-4 minősítésnek nem megfelelő olajat kíván használni, akkor további tanácsadásért forduljon az olaj forgalmazójához.

Ha nem felel meg az itt szereplő követelményeknek, károsíthatja az utókezelő eszközökkel rendelkező motorokat és negatív hatással lehet az utókezelő eszközök teljesítményére. A dízel részecskeszűrő (DPF) előbb eltömődik, így gyakrabban kell belőle üríteni a hamurészecskéket.

Az utókezelő eszközök általában az alábbi részekből állnak:

  • Dízel részecskeszűrő (DPF)

  • Dízel oxidációs katalizátor (DOC)

  • Szelektív katalikus redukció (SCR)

  • Szegénykeverékes NOx csapda (LNT)

Egyéb rendszerek is előfordulhatnak.

Táblázat 2
Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Motor forgattyúház  Cat DEO-ULS hideg időre  SAE 0W-40  −40  40  −40  104 
Cat DEO-ULS SAE 10W-30  −18  40  104 
Cat DEO-ULS SAE 15W-40  −9,5  50  15  122 

Hidraulikus rendszerek

Részletes tudnivalókat a Különleges kiadvány, SEBU6250, "Caterpillar Machine Fluids Recommendations" legfrissebb kiadásának “Kenőanyagokra vonatkozó információk” című részében talál. Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

A Cat munkagépek legnagyobb részének hidraulikarendszereihez a következő olajok használata javasolt:

  • Cat HYDO Advanced 10 SAE 10W

  • Cat HYDO Advanced 30 SAE 30W

  • Cat BIO HYDO Advanced

A Cat HYDO Advanceda másodlagosan és harmadlagosan ajánlott olajtípusokkal összehasonlítva +50%-os normál olajcsere-időszakot biztosít a munkagép hidraulika-rendszereiben (2000 óra helyett 3000 óra), amennyiben betartják azokat az olajra/olajszűrőkre/olajmintavételre vonatkozó karbantartási időszakokat, amelyeket a munkagéppel szállított Használati és karbantartási kézikönyv tartalmaz. 6000 órás olajleeresztési intervallumokra is lehetőség van, amennyiben alkalmazzák az S·O·S olajelemzési szolgáltatásokat. Részletekért forduljon a Cat márkakereskedőhöz. Amennyiben Cat HYDO Advanced olajok használatára tér át, az előzőleg használt olajjal való keresztszennyezést 10% alatt kell tartani.

A másodlagosan ajánlott olajok listája alább látható.

  • Cat MTO

  • Cat DEO

  • Cat DEO-ULS

  • Cat TDTO

  • CatTDTO hideg időre

  • Cat TDTO-TMS

  • Cat DEO-ULS hideg időre

Táblázat 3
Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Hidraulika rendszer  CatHYDO Advanced 10
Cat TDTO 
SAE 10W  −20  40  −4  104 
Cat HYDO Advanced 30
Cat TDTO
SAE 30  50  32  122 
Cat BIO HYDO Advanced "ISO 46" többfokozatú  −30  45  −22  113 
Cat MTO
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE10W-30  −20  40  −4  104 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE15W-40  −15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  −15  50  122 
Cat DEO-ULS hideg időre SAE0W-40  −40  40  −40  104 
CatTDTO hideg időre SAE 0W-20  −40  40  −40  104 

Sebességváltó és tengelyek

Részletes tudnivalókat a Különleges kiadvány, SEBU6250, "Caterpillar Machine Fluids Recommendations" legfrissebb kiadásának “Kenőanyagokra vonatkozó információk” című részében talál. Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

Ha −20°C (−4°F) alatti hőmérsékleten működteti a munkagépet, tanulmányozza a következőt: Különleges kiadvány, SEBU5898, "Cold Weather Recommendations". Ez a kiadvány Cat márkakereskedőktől szerezhető be.

A nagy teljesítményen vagy folyamatosan használt véglehajtásoknál ELŐMELEGÍTÉS szükséges. Több percen át mozgassa a véglehajtásokat részleges fordulatszám-szabályozó állásban, hogy az üzemszerű működés előtt felmelegedjen az olaj.

Táblázat 4
Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Felhasználási terület  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Power Shift (terhelés alatt kapcsolható) sebességváltók  Normál  Cat Cold Weather TDTO  SAE 0W-20  −40  10  −40  50 
Cat TDTO SAE 10W −20  10  −4  50 
Cat TDTO SAE 30 35  32  95 
Cat TDTO SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú −20  43  −4  110 
Véglehajtás  Mérsékelt használat vagy időszakos üzemelés  Cat FDAO  SAE 60  −7  50  19  122 
Cat TDTO SAE 50 −15  32  90 
Cat FDAO SYN Többfokozatú −15  50  122 
Szélsőséges használat vagy folyamatos működtetés (több műszak/nap) Cat FDAO  SAE 60  −25  50  −13  122 
Cat TDTO SAE 50  −33  14  −27  58 
Cat TDTO-TMS Cat TDTO-TMS  −40  −40  32 
Cat FDAO SYN Cat FDAO SYN  −33  50  -27  122 

Különleges alkalmazás

Táblázat 5
Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Felhasználási terület  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Kiegyenlítőmű végcsapcsatlakozásai, futógörgőház-csapok, lánctalpcsapok  Normál  Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  −30  45  −22  113 
Cat GO SAE 80W-90 −20  40  −4  104 
Cat GO SAE 85W-140 −10  50  14  122 
Csörlős emelők (hidraulikus meghajtású)  Normál  Cat TDTO  SAE 10W  −20  10  −4  50 
Cat TDTO SAE 30 43  32  110 
Cat TDTO-TMS Cat TDTO-TMS −10  35  14  95 
Lánctámasztó görgő visszahúzó rugója, forgózsámoly-csapágyak  Normál  Cat Cold Weather TDTO  SAE 0W-20  −40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W −30  −22  32 
Cat TDTO SAE 30 −20  25  −4  77 
Cat TDTO SAE 50 50  32  122 
Cat TDTO-TMS Cat TDTO-TMS −25  25  −13  77 
Láncvezető görgők  Normál  Cat DEO  SAE 30  −20  25  −4  77 
Cat DEO-ULS hideg időre SAE 0W-40 -40  40  -40  104 
Cat DEO ULS SAE 15W-40 −10  50  14  122 
Láncvezető kerekek  Normál  Cat DEO  SAE 30  −20  25  −4  77 
Cat DEO-ULS hideg időre SAE 0W-40 -40  40  -40  104 
Cat DEO ULS SAE 15W-40 −10  50  14  122 
Cat FDAO SYN Cat FDAO SYN −33  50  -27  122 
Változtatható dőlésszögű ventilátor (ha a felszereltség része)  Normál  Cat Cold Weather DEO-ULS   SAE 0W-40  −40  40  −40  104 
Cat ECF-1-a
Cat ECF-2
Cat ECF-3
SAE 5W-40 -40  50  -40  122 

Láncvezető kerekek

A Caterpillar Cat FDAO Syn olaj használatát javasolja a láncvezető kerék házánál. A Cat FDAO Syn olaj teljesen szintetikus, végáttételekben és a tengelyeknél használatos olaj. Ez az olaj széles hőmérséklet-tartományokhoz lett kialakítva, és olyan munkagépekhez alkalmas, amelyeket nagy terheléssel és/vagy nagy sebességgel járó körülmények között működtetnek. Ez olyan körülmény, ahol a csapágyak védelme elsődleges szempont. A nem folyamatos működtetésű munkagépekben FDAO is használható, még akkor is, ha a környezeti hőmérséklet a használati és karbantartási kézikönyvben szereplő ajánlásoknál alacsonyabb. A nagyobb tömegű FDAO olaj fenntartja a lehető legnagyobb olajréteg-vastagságot, és csökkenti a láncvezető kerekek túlmelegedését.

Speciális kenőanyagok

Kenőzsírok

Nem Cat gyártmányú kenőzsír használata esetén a szállítónak igazolnia kell, hogy a kenőanyag kompatibilis a Cat kenőzsírral.

Minden egyes csapkötést át kell kenni az új kenőzsírral. Ügyeljen arra, hogy eltávolítsa az összes használt tömítést. Ennek elmulasztása a csapkötések károsodását okozhatja.

Táblázat 6
Jármű  Alkalmazási terület  Normál terhelés és sebesség  Terhelési faktor   Környezeti hőmérséklet-tartomány  NLGI minőségi osztály  Kenőanyag típusa 
° C ° F 
Min Max Min Max
Lánctalpas traktorok   Lánctalp beállítása, tolólapdöntés szögének megtartása, kiegyenlítő rúd csapjai, ventilátor hajtószíjának feszítője, emelő munkahenger mágneskoszorújának csapágyazása, csörlődob csapágyazása, csörlő kötélvezető görgői  Magas  Árokásás, terítés, alapanyag terítés, fejtés, nehéz útkarbantartási munkák, hóekézés.  −35  40  −31  104  Ultra 5Moly kenőanyag 
−30 50 −22 122
Közepes Átlagos útkarbantartás, vegyes közúti munkák, útburkolat feltépése, hóekézés. −20  40  −4  104  Advanced 3Moly kenőanyag 
Alacsony Felületkiegyenlítés, könnyű karbantartás, közúti haladás. −30  40  −22  104  Univerzális kenőanyag 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása     −20  40  −4  104  Nagy sebességű golyóscsapágyzsír 

Kenőzsír az automatikus kenőrendszerhez

Az automatikus kenőrendszerhez használt kenőzsír nem tartalmazhat grafitot vagy PTFE-t.

Megjegyzés A szivattyúzhatóság az "US Steel Mobility és a Lincoln Ventmeter tesztek" alapján van meghatározva. A kenési teljesítmény a kenőrendszer, illetve a csövek hosszának függvényében változhat.

Referencia: A kenőzsírokra vonatkozó információkért lásd: Külön kiadvány , SEBU6250, "Caterpillar munkagépek – ajánlott folyadékok". Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

Táblázat 7
Kenőzsír az automatikus kenőrendszerhez 
Részegység vagy rendszer  Kenőzsír típusa  NLGI minőségi osztály  °C  °F 
Min Min
Cat automatikus kenőrendszer  Cat 3Moly Grease  NLGI 2-es minőségi osztály  −18 
Cat Ultra 5Moly NLGI 2-es minőségi osztály  −7  20 
NLGI 1-es minőségi osztály −18 
NLGI 0-ás minőségi osztály −29  −20 
Cat Arctic Platinum NLGI 0-ás minőségi osztály  −43  −45 
Cat Desert Gold NLGI 2-es minőségi osztály  35 

Ajánlott dízel üzemanyagok

Nem Tier 4 besorolás

Az optimális motorteljesítmény biztosítása érdekében a dízel üzemanyagoknak meg kell felelniük a “Caterpillar fűtőolaj párlatokra vonatkozó műszaki előírásainak”, valamint az "ASTM D975" vagy "EN 590" legújabb változatainak. A Külön kiadvány, SEBU6250, "Caterpillar munkagépek - ajánlott folyadékok "dokumentum tartalmazza az üzemanyagokkal kapcsolatos legfrissebb tudnivalókat, illetve a Cat üzemanyagokra vonatkozó specifikációit. Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

Az ajánlott üzemanyagok középfrakciós párlatok. Az ilyen üzemanyagokat a köznyelvben dízel üzemanyagnak, tüzelőolajnak, gázolajnak és kerozinnak nevezik. Ezeknek az üzemanyagoknak meg kell felelniük a “Caterpillar nem közúti motorokban használt fűtőolaj párlatokra vonatkozó műszaki előírásainak”. A Caterpillar specifikációinak eleget tevő dízel üzemanyagok segítségével maximális motorélettartam és -teljesítmény érhető el.

A magas kéntartalmú üzemanyagok használata az alábbi negatív hatásokkal járhat:

  • A motor hatékonyságának és tartósságának csökkenése

  • Erősebb kopás

  • Erősebb korrózió

  • Több lerakódás

  • Nagyobb üzemanyag-fogyasztás

  • Rövidülő olajleeresztési időköz (gyakoribb olajleeresztés)

  • Magasabb fenntartási költségek

  • Több károsanyag-kibocsátás

A nem megfelelő üzemanyag használata nyomán fellépő meghibásodások nem minősülnek a Caterpillar gyártási hibájának. Ezért az ilyen javítás költségeire a Caterpillar jótállása NEM vonatkozik.

A Caterpillar nem írja elő ULSD alkalmazását olyan terepen való használat és gépüzemeltetés esetén, amely nem Tier 4/Stage IIIB tanúsított. Az ULSD nem kötelező olyan motoroknál sem, amelyek nem rendelkeznek utókezelési elemekkel.

Megjegyzés Ha az üzemanyag kéntartalma nagyobb, mint 0,1% (1000 ppm), akkor további útmutatásért forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

A megfelelő üzemanyag kiválasztásához kövesse a kezelési útmutatót, valamint a tanksapkán esetleg elhelyezett címkéket.

Az üzemanyagokkal és kenőanyagokkal kapcsolatos további tudnivalókat lásd: Külön kiadvány, SEBU6250, "Caterpillar munkagépek - ajánlott folyadékok". Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

Tier 4 besorolás



Illusztráció 1g02157153
Fólia az NACD országokba szállított gépeken


Illusztráció 2g02052934
Fólia az EU országokba szállított gépeken

Az optimális motorteljesítmény biztosítása érdekében a dízel üzemanyagoknak meg kell felelniük a “Caterpillar fűtőolaj párlatokra vonatkozó műszaki előírásainak”, valamint az "ASTM D975" vagy "EN 590" legújabb változatainak. A Külön kiadvány, SEBU6250, "Caterpillar munkagépek - ajánlott folyadékok "dokumentum tartalmazza az üzemanyagokkal kapcsolatos legfrissebb tudnivalókat, illetve a Cat üzemanyagokra vonatkozó specifikációit. Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.


FIGYELMEZTETÉS

Ultraalacsony kéntartalmú dízelüzemanyag (ULSD) (0,0015 százalék, vagyis ≤ 15 ppm (mg/kg) kén) használatát írják elő a szabályok az olyan motorokhoz, amelyek a terepen való használatra vonatkozó Tier 4 szabványoknak felelnek meg (U.S. EPA Tier 4 certified), és amelyek kipufogógáz-utókezelő rendszerrel vannak felszerelve.

Az európai ULSD szabvány szerinti 0,0010 tömegszázalékos kéntartalmú (≤ 10ppm (mg/kg) kén) dízelüzemanyag használatát írják elő a szabályok az olyan motoroknál, amelyek a nem közúti használatra vonatkozó EU nem közúti Stage IIIB és újabb szabványoknak felelnek meg, és amelyek kipufogógáz-utókezelő rendszerrel vannak felszerelve.


Az ajánlottnál magasabb szulfur tartalmú üzemanyag használata érvényteleníti a garanciát és az alábbi negatív hatásokkal járhat:

  • az utókezelő eszköz szervizciklusának lerövidülése (gyakoribb szervizelés)

  • Az utókezelő eszköz teljesítményének és élettartamának káros befolyásolása (csökkent teljesítmény)

  • utókezelő eszközök felújítása között eltelt időtartam csökkenése

  • A motor hatékonyságának és tartósságának csökkenése.

  • Erősebb kopás.

  • Erősebb korrózió.

  • Több lerakódás.

  • Nagyobb üzemanyag-fogyasztás

  • Rövidülő olajleeresztési intervallum (az olaj gyakoribb leeresztése szükséges).

  • Magasabb fenntartási költségek.

A nem megfelelő üzemanyag használata nyomán fellépő meghibásodások nem minősülnek a Cat gyártási hibájának. Ezért az ilyen javítás költségeire a Cat jótállása nem vonatkozik.

A Caterpillar nem írja elő ULSD alkalmazását olyan terepen való használat és gépüzemeltetés esetén, amely nem Tier 4/Stage IIIB tanúsított. Az ULSD nem kötelező olyan motoroknál sem, amelyek nem rendelkeznek utókezelési elemekkel. A Tier 4/Stage IIIB/Stage IV tanúsított motorok esetén mindig kövesse az üzemeltetési útmutatásokat. Az üzemanyag-betöltő nyílásnál elhelyezett címkék segítenek garantálni a megfelelő üzemanyag használatát.

További információ az üzemanyagokkal, kenőanyagokkal és Tier 4 követelményekkel kapcsolatban: Külön kiadvány, SEBU6250, "Caterpillar Machine Fluids Recommendations". Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

Üzemanyag-adalékok

Cat Diesel Fuel Conditioner dízelüzemanyag-kondicionáló és Cat Fuel System Cleaner üzemanyagrendszer-tisztító használható szükség esetén. Ezek a termékek dízel és biodízel üzemanyagokhoz alkalmazhatók A termékek elérhetőségével kapcsolatban forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

Biodízel

A biodízel olyan üzemanyag, amely több különböző megújuló energiaforrásból készülhet, például növényi olajokból, állati zsiradékokból, használt háztartási sütőolajból stb. A növényi olajok közül főként a szójaolaj és a repceolaj használatos. Ezen olajok vagy zsírok az üzemanyagként való felhasználás előtt vegyi kezelésen (észterezésen) esnek át. Ekkor kivonják belőlük a vizet és a szennyeződéseket.

USA "ASTM D975-09a" dízelüzemanyagra vonatkozó műszaki előírás legfeljebb B5 (5 százalék) biodízelt tartalmaz. Az Egyesült Államokban jelenleg használt bármilyen dízel üzemanyag legfeljebb B5 arányban tartalmazhat biodízel üzemanyagot.

Az európai "EN 590" dízelüzemanyagra vonatkozó műszaki előírás legfeljebb B5 (5 százalék), illetve egyes régiókban legfeljebb B7 (7 százalék) biodízelt tartalmaz. Európában maximum B5 (egyes régiókban B7) mértékű biodízel lehet bármilyen dízel üzemanyagban.

Megjegyzés A biodízel-keverék dízel részének kötelező módon ultraalacsony kéntartalmú dízel üzemanyagnak kell lennie (15 ppm kéntartalom vagy annál kevesebb, az "ASTM D975 "szabványnak megfelelően). Európában a biodízel összetételében használt dízel üzemanyagnak kötelező módon kénmentesnek kell lennie (10 ppm kéntartalom vagy annál kevesebb, az "EN 590" szabványnak megfelelően. A végső keverék maximális kéntartalma nem lehet magasabb, mint 15 ppm.

Biodízel üzemanyag használata esetén be kell tartani bizonyos előírásokat. A biodízel üzemanyag hatással lehet a motorolajra, az utókezelési eszközökre, az üzemanyagrendszer nem fém összetevőire stb. A biodízel üzemanyagok tárolási élettartama és oxidációval szembeni stabilitása korlátozott. A szezonálisan üzemeltetett munkagépek, illetve az álló áramfejlesztők esetében tartsa be a vonatkozó irányelveket és előírásokat.

A biodízel üzemanyagok használatával kapcsolatos kockázatok mérsékléséhez a végleges biodízel keveréknek, illetve a felhasznált biodízel üzemanyagnak meg kell felelnie bizonyos keverési előírásoknak.

A vonatkozó irányelveket és előírásokat lásd: Külön kiadvány , SEBU6250 , "Caterpillar munkagépek - ajánlott folyadékok". Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

Hűtőfolyadékkal kapcsolatos információk

A jelen “Hűtőfolyadékra vonatkozó információk” fejezetben leírtakat a Különleges kiadvány, SEBU6250, "Caterpillar Machine Fluids Recommendations" legfrissebb kiadásában található “Kenőanyagokra vonatkozó információkkal” együtt kell használni. Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

Cat dízelmotorokhoz a következő két típusú hűtőfolyadék használható:

Javasolt - Cat ELC (Hosszú élettartamú hűtőfolyadék)

Elfogadható - Cat DEAC (dízelmotor fagyálló/hűtőfolyadék)


FIGYELMEZTETÉS

Soha ne használjon hűtőfolyadékként tiszta vizet. A motor üzemi hőmérsékletén a víz önmagában korrozív hatású. Emellett a tiszta víz nem nyújt kellő védelmet a forrás és a fagyás ellen.


Caterpillar Information System:

D11T Track-Type Tractor Power Train Final Drive - Assemble
C9.3 Tier 4 Final Engines Exhaust Diffuser Adapter
Replacement Procedure for STIC Control Bracket on 993K Wheel Loaders{3033} Replacement Procedure for STIC Control Bracket on 993K Wheel Loaders{3033}
950K and 962K Wheel Loaders Windows - Clean
621G, 623G, 627G, 631G, 637G, and 657G Wheel Tractor-Scrapers Power Train Electronic Control System MID 027 - CID 0590 - FMI 12
621G, 623G, 627G, 631G, 637G, and 657G Wheel Tractor-Scrapers Power Train Electronic Control System MID 027 - CID 0590 - FMI 09
950K and 962K Wheel Loaders Window Wiper - Inspect/Replace
950K and 962K Wheel Loaders Window Washer Reservoir - Fill
950K and 962K Wheel Loaders Steering Pilot Oil Screen (Command Control Steering) - Clean/Replace
2013/05/02 Two New Multifunction Switches Are Now Used on Certain Cat Product {4310, 7332}
C13, C15, and C18 Tier 4 Interim Engines Variable Valve Actuator - Test
Selecting Correct Part Numbers For Sensors and Adapter Harnesses for Certain Machines and Engines{1408, 1439} Selecting Correct Part Numbers For Sensors and Adapter Harnesses for Certain Machines and Engines{1408, 1439}
980K Wheel Loader Electrohydraulic System Piston Pump (Implement)
980K Wheel Loader Electrohydraulic System Ride Control Accumulator
D11T Track-Type Tractor Hydraulic System Fan Drive Motor
C13 Engines for Caterpillar Built Machines Diesel Particulate Filter
D11T Track-Type Tractor Hydraulic System Dual Tilt Control Valve
2010/11/24 Improvement To The Hydraulic Tank Implement Return Tube Are Now Used On The D8T {5056}
D6T Track-Type Tractor Engine and Machine Warm-Up
Instructions to Register the Retrofit and Submit Service Reporting {1000, 3000, 7000, 7570} Instructions to Register the Retrofit and Submit Service Reporting {1000, 3000, 7000, 7570}
953D Welding Tractor Safety Messages
621G, 623G, 627G, 631G, 637G, and 657G Wheel Tractor-Scrapers Power Train Electronic Control System MID 027 - CID 0590 - FMI 02
D11T Track-Type Tractor Hydraulic System Bypass Valve (Hydraulic Oil Cooler)
C13, C15, and C18 Tier 4 Final Engines Exhaust Lines (DPF Inlet)
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.