XQP60 and XQP100 Rental Generator Sets Caterpillar


Fluid Recommendations - Fuel Specification

Usage:

XQP60 PNR

  • Szószedet

  • ISO International Standards Organization (Nemzetközi Szabványügyi Testület)

  • ASTM ____________________American Society for Testing and Materials (Amerikai Anyagvizsgáló Társaság)

  • HFRR ____________________High Frequency Reciprocating Rig for Lubricity testing of diesel fuels (Magas frekvenciájú kenőképesség-meghatározó készülék dízelüzemanyagokhoz)

  • FAME ____________________Fatty Acid Methyl Esters (zsírsav-metil-észterek)

  • CFR ____________________Co-ordinating Fuel Research (üzemanyaggal kapcsolatos kutatás koordinálása)

  • RME ____________________Rape Methyl Ester (repce-metilészter)

  • SME ____________________Soy Methyl Ester (szója-metilészter)

  • EPA ____________________Environmental Protection Agency of the United States (az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége)

  • ppm____________________Parts Per Million (ppm)

Általános tudnivalók


FIGYELMEZTETÉS

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész információkat nyújtsunk. Jelen dokumentum használatával Ön tudomásul veszi, hogy a Caterpillar nem felelős az esetleges hibákért és hiányosságokért.



FIGYELMEZTETÉS

Ezek a javaslatok előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. A legfrissebb javaslatokért forduljon Cat márkakereskedőjéhez.


Dízel üzemanyagra vonatkozó követelmények

A Caterpillar nincs abban a helyzetben, hogy folyamatosan értékelje és világszerte nyomon kövesse a kormányok és műszaki társaságok által közzétett, dízel tüzelőolaj párlatokra vonatkozó műszaki előírásokat.

A Cat - dízel tüzelőolaj párlatokra vonatkozó - műszaki előírásai ismert, megbízható referenciaként szolgálnak a hagyományos forrásokból származó, dízel tüzelőolaj párlatok várható teljesítményének megállapításához.

A motor megfelelő teljesítménye a jó minőségű üzemanyag használatától függ. A jó minőségű üzemanyag használata a következő eredményekkel jár: a motor hosszú élettartamának és a kipufogó-kibocsátás megfelelő szintjeinek biztosítása. Az üzemanyagnak teljesítenie kell a(z) 1. táblázatban feltüntetett minimális követelményeket.


FIGYELMEZTETÉS

A lábjegyzetek a Cat - dízel tüzelőolaj párlatokra vonatkozó - műszaki előírásait tartalmazó táblázat alapvető fontosságú részét képezik. Az ÖSSZES ilyen lábjegyzetet olvassa el.


Táblázat 1
A Caterpillar műszaki előírásai a dízel tüzelőolaj párlatokra vonatkozóan(1) 
Tulajdonság  UNITS (MÉRTÉKEGYSÉGEK)  Követelmények  "ASTM" vizsgálat  "ISO" vizsgálat 
Aromatikus anyagok  % térfogat  maximum 35%  D1319  "ISO"3837 
Hamutartalom  % tömeg  Maximum 0,01%  D482  "ISO"6245 
Szén maradék 10 % fenéktermékből  % tömeg  Maximum 0,35%  D524  "ISO"4262 
Cetánszám (2)  Minimum 40  D613/D6890  "ISO"5165 
Zavarosodáspont  °C  A zavarosodáspontnak a várható legalacsonyabb környezeti hőmérsékleti érték alatt kell lennie.  D2500  "ISO"3015 
Rézsávos korrózió  Maximum 3. számú  D130  "ISO"2160 
Sűrűség 15 °C (59 °F) hőmérsékletnél(3)  kg / m 3  Minimum 801 és maximum 876  Nincs ennek megfelelő vizsgálat  "ISO 3675""ISO 12185" 
Lepárlás  °C  10% maximum 282 °C (539.6 °F) mellett  D86  "ISO"3405 
90% maximum 360 °C (680 °F) mellett
Lobbanáspont  °C  törvény által előírt határ  D93  "ISO"2719 
Termikus stabilitás  Minimum 80% reflexiós tényező 180 perces, 150 °C (302 °F) hőmérsékleten történő öregítés után  D6468  Nincs ennek megfelelő vizsgálat 
Dermedéspont  °C  Legalább 6 °C (42.8 °F) mértékben a környezeti hőmérséklet alatt  D97  "ISO"3016 
Kéntartalom(1)  Tömegszázalék  A jogszabályokban meghatározott határérték, illetve legfeljebb 1% azokon a területeken, ahol nincsenek vonatkozó jogszabályok.  D5453 vagy D26222  "ISO 20846" vagy "ISO 20884" 
Kinematikai viszkozitás (4)  “MM”2“/S (cSt)”  Az üzemanyag-befecskendező szivattyú felé áramló üzemanyag viszkozitása. Minimum 1,4 / maximum 4,5  D445  "ISO"3405 
Víz és lerakódás  % (VV)  Maximum 0,05%  D1796  "ISO"3734 
Víz  Maximum 0,05%  D1744  Nincs ennek megfelelő vizsgálat 
Lerakódás  Maximum 0,05%  D473  "ISO"3735 
Kötőanyagok és gyanták (5)  mg/100 ml  maximum 10 mg / 100 ml  D381  "ISO"6246 
Kenőképességgel javított kopási bemaródás átmérője 60 °C (140 °F) hőmérsékletnél. (6)  mm  Maximum 0,52  D6079  "ISO"12156-1 
(1) A régiós szabályok, az országos szabályok vagy a nemzetközi szabályok előírhatnak olyan üzemanyagot, amelynek kéntartalma meghatározott határértéken belül marad. Tanulmányozza a vonatkozó szabályokat, mielőtt kiválasztja az üzemanyagot a motor adott alkalmazási területéhez. A Caterpillar üzemanyagrendszerek és motoralkatrészek nagy kéntartalmú üzemanyagokkal is működtethetők. Az üzemanyag kéntartalma befolyásolja a kipufogógáz kibocsátási szintjeit. A nagy kéntartalmú üzemanyagok növelik a belső alkatrészek korróziójának a valószínűségét. A 0,05% fölötti kéntartalom az üzemanyagban jelentősen lerövidítheti az olajcserék intervallumát. További tudnivalókkal kapcsolatban lásd a jelen kézikönyv kénre vonatkozó szakaszát és a nagy kéntartalmú üzemanyagok esetében alkalmazandó szervizelési intervallumokat.
(2) Legalább 45-ös cetánszám javasolt hideg, 0° C (32° F) alatti környezeti hőmérsékleten és nagy tengerszint feletti magasságon történő működtetés esetén.
(3) “A szabványokat tartalmazó táblázatokban az API szerinti fajsúly értéke a minimális 801 kg / m3 (kilogramm/köbméter) sűrűségnél 45 és a maximális 876 kg / m3 sűrűségnél 30”.
(4) Az üzemanyag viszkozitási értékei üzemanyagnak azt az értéket jelentik, amelyek az üzemanyag-befecskendező szivattyú felé történő áramláskor érvényesek. Az üzemanyagnak teljesítenie kell a minimális viszkozitásra vonatkozó követelményt, valamint az üzemanyagnak teljesítenie kell a maximális viszkozitásra vonatkozó követelményeket 40°C (104°F) hőmérséklet mellett az "ASTM D445" vizsgálati módszerhez vagy az "ISO 3104" vizsgálati módszerhez meghatározottak szerint. Alacsony viszkozitással rendelkező üzemanyagok esetében előfordulhat, hogy az üzemanyagot hűteni kell annak érdekében, hogy az üzemanyag-befecskendező szivattyúnál az üzemanyag viszkozitása “1,4 cSt” vagy annál magasabb értékű legyen. Nagy viszkozitással rendelkező üzemanyagok esetében előfordulhat, hogy üzemanyag-melegítőkre van szükség annak érdekében, hogy az üzemanyag-befecskendező szivattyúnál az üzemanyag viszkozitása “1,4 cSt” értékre csökkenjen.
(5) A benzinre vonatkozó vizsgálati körülmények és eljárások szerint járjon el.
(6) Lásd a kenőképességgel kapcsolatos részt a jelen, az üzemanyagokra vonatkozó ajánlásokat ismertető szakaszban.

Az Ön Cat motorjának tanúsítása arra az üzemanyagra vonatkozik, amelyet az illetékes szabályozószerv előír. A Caterpillar által gyártott motorok tanúsítása arra az üzemanyagra vonatkozik, amelyet az európai tanúsítási rendszer előír.

Megjegyzés A motor tulajdonosa és gépkezelője felelős azért, hogy az EPA vagy más illetékes szabályozószervek által előírt üzemanyagot használják.


FIGYELMEZTETÉS

Amennyiben olyan üzemanyagokat használnak a működtetéshez, amelyek nem teljesítik a Caterpillar ajánlásait, az a következőkkel járhat: nehézségek a beindításkor, az üzemanyagszűrő élettartama lecsökken, rossz hatásfokú égés, lerakódások az üzemanyag-befecskendezőkben, az üzemanyagrendszer élettartama jelentősen lecsökken, lerakódások a tűztérben és a motor élettartama lecsökken.


A dízelüzemanyag jellemzői

Cetánszám

A nagy cetánszámú üzemanyagok rövidebb idejű gyújtási késést biztosítanak. A nagy cetánszám jobb gyújtási minőséget nyújt. Az üzemanyagok cetánszáma a normál CFR-motorban lévő cetán és heptametil-nonán arányából kerül kiszámításra. A vizsgálati eljárással kapcsolatban lásd: "ISO 5165".

A mostani dízelüzemanyagok esetében általános elvárás a 45-nél magasabb cetánszám. Bizonyos helyeken azonban előfordulhat 40-es cetánszám is. Az Amerikai Egyesült Államok az egyik olyan hely, ahol alacsony cetánszámok fordulhatnak elő. Normál indítási körülmények között legalább 40-es cetánszámra van szükség. Nagyobb cetánszámú üzemanyagok ajánlottak, ha a működtetés nagy tengerszint feletti magasságban vagy hideg időjárási körülmények között történik.

A hidegindításnál előforduló problémák kiváltó oka lehet az alacsony cetánszám.

Viszkozitás

A viszkozitás valamely folyadéknak az a tulajdonsága, amellyel ellenáll a csúsztató feszültségnek vagy áramlásnak. A hőmérséklet növekedésekor a viszkozitás csökken. A viszkozitás csökkenése logaritmikus kapcsolatot mutat fosszilis tüzelőanyag esetében. A közös vonatkoztatási keret a kinematikai viszkozitás. A kinematikai viszkozitás a sűrűséggel elosztott dinamikus viszkozitás hányadosát jelenti. A kinematikai viszkozitás meghatározása gravitációs áramlású viszkozitásmérővel, normál hőmérsékletek mellett mért értékek alapján történik. A vizsgálati eljárással kapcsolatban lásd: "ISO 3104".

Az üzemanyag viszkozitása azért fontos jellemző, mert az üzemanyagrendszer alkotóelemeinek kenőanyaga az üzemanyag. Az üzemanyagnak kellő viszkozitással kell rendelkeznie ahhoz, hogy gondoskodjon az üzemanyagrendszer kenéséről rendkívül alacsony és rendkívül magas hőmérséklet esetén is. Ha az üzemanyag kinematikus viszkozitása alacsonyabb, mint “1,4 cSt” az üzemanyag-befecskendező szivattyúnál, az üzemanyag-befecskendező szivattyú megrongálódhat. Ez a megrongálódás lehet túlzott mértékű kopás vagy berágódás. Az alacsony viszkozitás a következőkhöz vezethet: nehézségek az újraindításkor forró állapotban, leállás és teljesítménycsökkenés. A nagy viszkozitás a szivattyú berágódását okozhatja.

A Caterpillar azt javasolja, hogy a kinematikus viszkozitás legyen 1,4 és 4,5 mm2/s között, amikor az üzemanyag az üzemanyag-befecskendező szivattyúba áramlik. Annak érdekében, hogy az üzemanyag-befecskendező szivattyúnál az üzemanyag viszkozitása 1,4 vagy annál magasabb cSt értékű legyen, az alacsony viszkozitással rendelkező üzemanyagokat esetleg hűteni kell. Nagy viszkozitással rendelkező üzemanyagok esetében előfordulhat, hogy üzemanyag-melegítőkre van szükség annak érdekében, hogy az üzemanyag-befecskendező szivattyúnál az üzemanyag viszkozitása “4,5 cSt” értékre csökkenjen.

Sűrűség

A sűrűség az üzemanyag egységenkénti térfogatának tömegét jelenti egy meghatározott hőmérséklet mellett. Ennek a paraméternek közvetlen hatása van a motor teljesítményére és a kibocsátásokra. Ezt a hatást az adott térfogatú befecskendezett üzemanyagból származó hőkibocsátás határozza meg. Ezt a paramétert a következő kg/m3 érték jelzi 15 °C (59 °F) hőmérséklet mellett.

A Caterpillar 841 kg/m3 értékű sűrűséget ajánl a megfelelő teljesítmény biztosítása érdekében Könnyebb üzemanyagok is elfogadhatók, de azok nem biztosítják a névleges teljesítményt.

Kéntartalom

A kéntartalom szintjét a kibocsátásokra vonatkozó jogszabályok szabályozzák. A régiós szabályok, az országos szabályok vagy a nemzetközi szabályok előírhatnak olyan üzemanyagot, amelynek kéntartalma meghatározott határértéken belül marad. Az üzemanyag kéntartalmának és az üzemanyag minőségének meg kell felelnie a kibocsátásokra vonatkozó minden, érvényben lévő helyi szabálynak.

kenőképesség

A kenőképesség az üzemanyagnak az a képessége, hogy megelőzze a szivattyú kopását. A folyadék kenőképessége a folyadéknak azt a tulajdonságát jellemzi, amellyel csökkenti a terhelés alatti felületek közötti súrlódást. Ez a tulajdonság mérsékeli a súrlódásból származó károkat. Az üzemanyag-befecskendező rendszerek megfelelő működésének feltétele az üzemanyag kielégítő kenőképessége. Az üzemanyag kéntartalmát korlátozó előírások bevezetése előtt az általános vélekedés az volt, hogy az üzemanyag kenőképessége az üzemanyag viszkozitásának egyik funkciója.

A kenőképességnek kiemelt jelentősége van a jelenlegi, alacsony kéntartalmú üzemanyagok és alacsony aromás tartalmú, fosszilis üzemanyagok vonatkozásában. Ezek az üzemanyagok úgy készülnek, hogy teljesítsék a kipufogó-kibocsátásokra vonatkozó, szigorú előírásokat.

Az ilyen anyagok kenőképessége nem haladhatja meg a kopási nyom 0.52 mm (0.0205 inch) mértékű átmérőjét. Az üzemanyag kenőképességének vizsgálatát 60 °C (140 °F) hőmérsékleten működő, HFRR-készüléken kell elvégezni. Lásd: "ISO 12156-1".


FIGYELMEZTETÉS

Az üzemanyagrendszerek minősítésére olyan üzemanyaggal került sor, amely kenőképességének értéke a kopási nyom átmérőjére vonatkozóan legfeljebb 0.52 mm (0.0205 inch) volt, amikor az "ISO 12156-1" vizsgálatot alkalmazták. Az olyan üzemanyag, amely esetében a kopási nyom átmérője nagyobb, mint 0.52 mm (0.0205 inch), azt eredményezheti, hogy az üzemanyagrendszer élettartama lecsökken és idő előtt meghibásodik.


Az üzemanyag-adalékok javíthatják az üzemanyag kenőképességét. Ha üzemanyag-adalékot szeretne használni, előbb kérje ki az üzemanyag forgalmazójának tanácsát. Az üzemanyag forgalmazója tanácsokat tud adni arról, hogy milyen adalékokat érdemes használni és azokat milyen mértékben kell alkalmazni.

Lepárlás

A lepárlás az üzemanyagban lévő, különböző szénhidrogének elegyére utal. A könnyű szénhidrogének nagy aránya hatással lehet az égés jellemzőire.

Az üzemanyagok osztályozása

A dízelmotorok az üzemanyagok széles skáláját képesek elégetni. Azok a jellemzően előforduló, elfogadhatónak értékelt, üzemanyagra vonatkozó műszaki adatok, amelyek a következő listán szerepelnek, a következő kategóriákba vannak besorolva:

1. csoport: előnyben részesített üzemanyagok

A következő, üzemanyagra vonatkozó műszaki adatok tekintendők elfogadhatónak:

  • Azok az üzemanyagok, amelyek teljesítik a "Caterpillar műszaki előírásait a dízel tüzelőolaj párlatokra vonatkozóan"; ennek felsorolása a(z) 1. táblázatban található.

  • EN590 - A - F osztály, 0 - 4. besorolás

  • ASTM D975 1-D és 2-D számú osztály

  • A JIS K2204 osztály, az 1, 2 és 3, valamint a 3-as egyedi osztály elfogadható, amennyiben a kenőképesség értéke a kopási nyom átmérőjére vonatkozóan legfeljebb 0.46 mm (0.01811 inch) az "ISO 12156-1" alapján

  • BS2869 besorolású A2, nem közúti, piros dízelolaj

Megjegyzés Az ilyen üzemanyagok kenőképességének értéke a kopási nyom átmérőjére vonatkozóan legfeljebb 0.52 mm (0.02047 inch) lehet az "ISO 12156-1" alapján. Lásd a kenőképességgel kapcsolatos részt az üzemanyagokra vonatkozó ajánlásokat ismertető szakaszban.

3. csoport: biodízel üzemanyag

A biodízelre vonatkozó ajánlások

A biodízel olyan üzemanyag, amelyet zsírsav-monoalkil-észterekként lehet meghatározni. A biodízel olyan üzemanyag, amelyet különböző alapanyagokból lehet létrehozni. Európában a legelterjedtebb biodízel a repce-metilészter (RME, Rape Methyl Ester). Ez a biodízel repceolajból készül. A szója-metilészter (SME, Soy Methyl Ester) a leggyakoribb biodízel az Egyesült Államokban. Ez a biodízel szójaolajból készül. Az elsődleges alapanyagok közé a szójaolaj vagy a repceolaj tartozik. Ezeknek az üzemanyagoknak az együttes neve zsírsav-metil-észter (FAME, Fatty Acid Methyl Esters).

A nyersen préselt növényi olajok használata NEM elfogadható üzemanyagként, semmilyen koncentrációban a kompressziós gyújtású motorokban. Észteresítés nélkül ezek az olajok besűrűsödnek a forgattyúházban és az üzemanyagtartályban. Előfordulhat, hogy ezek az üzemanyagok nem kompatibilisek sok olyan elasztomerrel, amelyet a jelenleg gyártott motorokban használnak. Eredeti formájukban ezek az olajok nem alkalmasak a kompressziós gyújtású motorokban üzemanyagként való alkalmazásra. A biodízel alternatív alapolajai közé tartozik az állati faggyú, a használt főzőolaj vagy egyéb alapanyagok. Ahhoz, hogy a felsoroltak közül bármelyik terméket üzemanyagként lehessen használni, az olajat észteresíteni kell.

A 100 százalékban FAME-ből (Fatty Acid Methyl Esters, zsírsav-metil-észter) készült üzemanyag általános elnevezése B100 biodízel vagy tiszta biodízel.

A biodízel keverhető középfrakciós dízelüzemanyaggal. Ez a keverék üzemanyagként használható. A legelterjedtebb biodízel keverék a B7, amely 7 százaléknyi biodízelből és 95 százaléknyi dízel tüzelőolaj párlatból áll. A B20, amely 20 százaléknyi biodízelből és 80 százaléknyi dízel tüzelőolaj párlatból áll.

Megjegyzés A százalékértékek a térfogaton alapulnak.

Az egyesült államokbeli, a dízel tüzelőolaj párlatokra vonatkozó, "ASTM D975-09a" műszaki előírás legfeljebb B7 (7 százalék) biodízelt tartalmaz.

Az európai, dízel tüzelőolaj párlatokra vonatkozó EN590: 2010 műszaki előírás legfeljebb B7 (7 százalék) biodízelt tartalmaz.

Megjegyzés A Caterpillar által gyártott motorok tanúsítására a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA, Environmental Protection Agency) és az európai tanúsítási rendszer által előírt üzemanyagok használatával került sor. A Caterpillar motorok tanúsítása nem terjed ki semmilyen más üzemanyagra. A motor üzemeltetőjének a felelőssége az olyan, megfelelő üzemanyag használata, amelyet a gyártó ajánl, valamint amelyet az EPA vagy más, megfelelő szabályozó ügynökség jóváhagy.

Műszaki előírások

A tiszta biodízelnek teljesítenie kell az "EN14214 vagy ASTM D6751" (az USA-ban) legújabb kiadásának előírásait. A biodízelt legfeljebb 20 tömegszázaléknyi mértékben lehet bekeverni az olyan, ásványi dízelüzemanyagba, amely teljesíti az "EN590 vagy ASTM D975 S15" legújabb kiadásának előírásait.

Az Egyesült Államokban a B6 és a B20 közötti arányú biodízel-keverékeknek teljesíteniük kell az "ASTM D7467" (B6-B20) legújabb kiadásában feltüntetett előírásokat, valamint az API-fajsúlyuknak 30 és 45 között kell lennie.

Észak-Amerikában a biodízeleket és a biodízel-keverékeket BQ-9000-minősítéssel rendelkező gyártóktól vagy BQ-9000-tanúsítással rendelkező forgalmazóktól kell beszerezni.

A világ más részein csak olyan biodízelt szabad használni, amely rendelkezik BQ-9000-minősítéssel és tanúsítással vagy hasonló, biodízel-minőségbiztosítást végző testület minősítésével, amely tanúsítja a biodízelre vonatkozó minőségi szabványoknak való megfelelést.

A motor szervizelésére vonatkozó előírások

A biodízel üzemanyag agresszív hatású összetevőinek hatására törmelékek fordulhatnak elő az üzemanyagtartályban és az üzemanyag-vezetékekben. A biodízel üzemanyag agresszív hatású összetevői megtisztítják az üzemanyagtartályt és az üzemanyag-vezetékeket. Az üzemanyagrendszer ilyen megtisztítása idő előtt eltömítheti az üzemanyagszűrőket. A Caterpillar azt javasolja, hogy a B20 biodízellel kevert üzemanyag első használata után az üzemanyagszűrőket 50 óra elteltével cseréljék ki.

A biodízel üzemanyagban található gliceridek ugyancsak azt eredményezik, hogy az üzemanyagszűrők gyorsabban eltömődnek. Ennek megfelelően a szokásos szervizelési intervallumot 250 órára kell csökkenteni.

Biodízel üzemanyag használata esetén a forgattyúházban található olaj és az utókezelési rendszerek fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Ezt a hatást a biodízel üzemanyag vegyi összetétele és jellemzői (például annak sűrűsége és illékonysága), illetve az abban esetlegesen előforduló szennyező vegyi anyagok (például lúgok és alkálifémek - nátrium, kálium, kalcium és magnézium) okozzák.

  • A forgattyúház olajának üzemanyaggal történő hígulása biodízel üzemanyag vagy biodízel-keverékek használata esetén fokozottabb lehet. Az üzemanyag fokozottabb mértékű hígulásának oka biodízel üzemanyag vagy biodízel-keverékek használata esetén a biodízel általában alacsonyabb illékonysága. Az iparág legújabb tervezésű motorjai közül sokban hengeren belüli károsanyagkibocsátás-csökkentési technológiákat alkalmaznak, amelyek miatt szintén növekedhet a biodízel üzemanyag koncentrációja az olajteknőben. Nem ismert annak a hosszú távú hatása, ha a forgattyúház olajában megnövekedik a biodízel üzemanyag koncentrációja.

  • A Caterpillar olajelemzés alkalmazását javasolja a motorolaj minőségének ellenőrzéséhez, ha biodízel üzemanyagot használnak. Ügyeljen arra, hogy az üzemanyagban lévő biodízel szintje legyen feljegyezve, amikor mintát vesznek az olajból.

Teljesítményhez kapcsolódó problémák

Mivel a B20 energiatartalma kisebb, mint a normál tüzelőolaj párlatoké, ez 2-4 százaléknyi teljesítménycsökkenést okoz. Ezenfelül a teljesítmény tovább csökkenhet az üzemanyag-befecskendezőkben lévő lerakódások miatt.

A biodízel és a biodízel-keverékek bizonyítottan több lerakódást okoznak az üzemanyagrendszerben, leginkább az üzemanyag-befecskendezőben. Ezek a lerakódások a teljesítmény csökkenését okozhatják az üzemanyag befecskendezésének akadályozása vagy módosítása révén, illetve egyéb funkcionális problémákat okozhatnak.

A biodízel üzemanyagok fém szennyezőanyagokat (nátriumot, káliumot, kalciumot és/vagy magnéziumot) tartalmaznak, amelyek a dízelmotorban lezajló égést követően korommá alakulnak. A korom hatással lehet az utókezelési kibocsátás-vezérlőeszközök élettartamára és teljesítményére, valamint felgyűlhet a DPF-ben (Diesel Particulate Filter, dízelrészecske-szűrő). A korom felgyülemlése miatt előfordulhat, hogy gyakoribbá kell tenni a korom eltávolításával kapcsolatos szervizek intervallumát, valamint a teljesítmény is csökkenhet.

Általános előírások

A biodízel oxidációs stabilitása rossz, ami hosszú távon problémákat okozhat a biodízel tárolásánál. A biodízel üzemanyagot a gyártás után 6 hónapon belül fel kell használni. Az olyan berendezéseket, amelynek az üzemanyagrendszerében B20 biodízel-keverék van, nem szabad 3 hónapnál tovább tárolni.

A rossz oxidációs stabilitás és más lehetséges problémák miatt feltétlenül ajánlott, hogy azokban a motorokban, amelyet csak időszakosan működtetnek, ne használjanak B20 biodízel-keveréket, illetve, ha vállalják az ezzel járó kockázatot, akkor is maximum B5-ös biodízel-keveréket használjanak. A biodízel üzemanyag használatát a következő alkalmazások esetén érdemes kerülni: készenléti generátorkészletek és bizonyos vészhelyzetben használatos járművek.

A Caterpillar ajánlása szerint az időszakosan üzemeltetett motorok esetében a hosszabb idejű leállások előtt az üzemanyagrendszert az üzemanyagtartállyal együtt alaposan át kell öblíteni hagyományos dízelüzemanyaggal. Az aratógép (kombájn) például egy olyan alkalmazás, ahol időszakonként át kell öblíteni az üzemanyagrendszert.

A mikrobiális szennyeződések kialakulása és elszaporodása az üzemanyagrendszer korrózióját, illetve az üzemanyagszűrő idő előtti eldugulását okozhatja. A megfelelő baktériumellenes adalék kiválasztásával kapcsolatban kérjen segítséget az üzemanyag forgalmazójától.

A víz felgyorsítja a mikrobiális szennyeződések kialakulását és elszaporodását. A biodízelt a középfrakciós üzemanyagokkal összehasonlítva a víz természetesen jóval gyakrabban fordul elő a biodízelben. Rendkívül fontos, hogy gyakran végezzenek ellenőrzéseket. Ha szükséges, eressze le a vízleválasztót.

Az olyan anyagok, mint a sárgaréz, bronz, vörösréz, ólom, ón és cink felgyorsítják a biodízel üzemanyag oxidációs folyamatát. Az oxidációs folyamat lerakódások kialakulásához vezet. Ne használjon olyan anyagokat az üzemanyagtartályoknál és üzemanyag-vezetékeknél, amelyek lerakódásokat eredményeznek az oxidálás miatt.

Üzemanyag a hideg időjárási körülmények között történő működtetéshez

Az "EN590" európai szabvány éghajlattól függő előírásokat és számos választási lehetőséget tartalmaz. A választási lehetőségeket az egyes országokban különböző módokon lehet alkalmazni. A sarkköri éghajlathoz és a szélsőséges téli éghajlathoz öt besorolás tartozik. 0, 1, 2, 3 és 4.

Az "EN590" 4. BESOROLÁSÁNAK követelményeit teljesítő üzemanyagot akár −44 °C (−47.2 °F) hőmérsékleten is lehet használni. Az üzemanyag fizikai jellemzőinek részletes ismertetésével kapcsolatban lásd: "EN590".

Az Amerikai Egyesült Államokban használt "ASTM D975 1-D" üzemanyagot rendkívül hideg, −18 °C (−0.4 °F) alatti hőmérsékleten is lehet használni.

Utólagos üzemanyag-adalékok

Kiegészítő adalékok a dízelüzemanyaghoz általában nem ajánlottak. Ez az ajánlás az üzemanyagrendszer vagy a motor esetleges megrongálódásának megelőzésére szolgál. Az üzemanyag forgalmazója vagy az üzemanyag gyártója hozzáadja a dízelüzemanyaghoz a megfelelő, kiegészítő adalékokat.

A Caterpillar elismeri, hogy bizonyos, egyedi körülmények között szükség lehet adalékok használatára. Ha üzemanyag-adalékot szeretne használni, előbb kérje ki az üzemanyag forgalmazójának tanácsát. Az üzemanyag forgalmazója tanácsokat tud adni arról, hogy milyen üzemanyag-adalékokat érdemes használni és azokat milyen mértékben kell alkalmazni.

Megjegyzés A leghatékonyabb, ha - amikor adalékra van szükség - az üzemanyag-forgalmazó végzi el az adalék belekeverését az üzemanyaghoz. Az adalékkal ellátott üzemanyagnak teljesítenie kell a(z) 1. táblázatban feltüntetett követelményeket.

Szervizelési intervallumok biodízel és nagy kéntartalmú üzemanyagokhoz

Táblázat 2
B20 biodízellel működtetett motor szervizelése 
Üzemanyagszűrő cseréje az első 50 óra után 
Üzemanyagszűrő cseréje 250 óránként 
T40-0012 üzemanyag-tisztító szükséges 

Táblázat 3
500 ppm-nél nagyobb kéntartalom 
Olaj és olajszűrő cseréje 250 óránként 

Caterpillar Information System:

XQP60 and XQP100 Rental Generator Sets Product Description
C9.3B Engines for Caterpillar Built Machines Unit Injector - Install
G3516 TA Engine Exhaust Temperature Is Low
Marine Selective Catalytic Reduction (SCR) Retrofit Aftertreatment Product Description
Marine Selective Catalytic Reduction (SCR) Retrofit Aftertreatment Model View Illustrations
C9.3B Aftertreatment Systems NOx Sensor Supply - Test
C175-16 Engine for Off-Highway Trucks Engine Oil Pump
C9.3B Engines for Caterpillar Built Machines Unit Injector - Remove
G3516 TA Engine Exhaust Temperature Is High
A New Relay Assembly is Now Used on Certain G3500 Engines {1307, 1319, 4493} A New Relay Assembly is Now Used on Certain G3500 Engines {1307, 1319, 4493}
3512B and 3512C Petroleum Generator Set Engines Exhaust Temperature Is Low
C175 Oil&Gas Offshore Engine Exhaust Temperature Is Low
Marine Selective Catalytic Reduction (SCR) Retrofit Aftertreatment Product Lifting
C9.3B Engines for Caterpillar Built Machines Fuel Injection Pump - Remove and Install
Marine Selective Catalytic Reduction (SCR) Retrofit Aftertreatment Product Storage
C8.7 and C12.9 Marine Engines Inlet Air Is Restricted
C8.7 and C12.9 Marine Engines Alternator Problem - Charging Problem and/or Noisy Operation
CX38-P892 Well Servicing Transmission Component Location
Marine Selective Catalytic Reduction (SCR) Retrofit Aftertreatment Monitoring System
XQP60 and XQP100 Rental Generator Sets Refill Capacities
Marine Selective Catalytic Reduction (SCR) Retrofit Aftertreatment Fluid Recommendations
Radiator Fan Cracking or Breakage May Occur on Certain 3512 and 3516 Petroleum Engines {1356, 1360} Radiator Fan Cracking or Breakage May Occur on Certain 3512 and 3516 Petroleum Engines {1356, 1360}
3516B Generator Set Engines with Dynamic Gas Blending CAN Data Link
3516B Generator Set Engines with Dynamic Gas Blending Electronic Control Module (ECM) - In Cylinder Pressure Sensor (ICPS) ECM
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.