G3500H 50Hz Generator Sets Caterpillar


Fluid Recommendations

Usage:

G3512H GF5

Препоръки за смазочните материали

Поради значителните разлики в качеството и работните характеристики на маслата от търговската мрежа Caterpillar отправя няколко препоръки. Следващите препоръки са подредени според работните характеристики на маслото:

  • Масло за двигатели на природен газ Cat (NGEO) ULTRA 40

Маслата на Cat за двигатели с природен газ са препоръчителна масла за употреба във ВСИЧКИ двигатели на Cat, работещи на природен газ, които са посочени в Специална публикация, SEBU6400. Алтернативните масла за двигатели на природен газ от търговската мрежа са като група масла втори вариант за избор.

Подходящият вискозитетен клас по SAE на маслото се определя чрез минималната околна температура по време на студен пуск на двигателя. Подходящият вискозитетен клас по SAE се определя също и чрез максималната околна температура по време на работа на двигателя. За определяне на вискозитета на маслото, който е необходим за студен старт на двигателя, вижте минималната температура в таблица 1. За избор на вискозитет на маслото за работа при най-високата очаквана околна температура вижте максималната температура в таблицата. Използвайте най-високия наличен вискозитет на маслото, за да спазите необходимата температура по време на стартиране.

Таблица 1
Качества на клас вискозитет за Cat NGEO ULTRA 40 
Характеристика  Тест ASTM  NGEO ULTRA 40 
API относително тегло при 16.0 ° C (60.8 ° F)  "D0287"  35 
Температура на възпламеняване 0 ° C (32 ° F)  "D0092"  220 минимум 
Точка на сгъстяване 0 ° C (32 ° F)  "D0097"  –21 
Вискозитет (cSt) при 100 °C (212 °F)  "D0445"  13,0 
Показател на вискозитет  "D2270"  95 минимум 
Тегло (процента) сулфатна пепел  "D0874"  0,54 
Общо алкално число  "D2896"  6,0 

За допълнителна информация относно маслата за бензинови двигатели вижте Специална публикация, SEBU6400, "Caterpillar Gas Engine Lubricant, Fuel, and Coolant Recommendations".

Услуги S·O·S за анализ на масло

Caterpillar препоръчва програмата S·O·S анализ на маслото за следене на състоянието на маслото. Анализът може да помогне за определяне на изискванията за техническо обслужване на двигателя. Програмата S·O·S е част от програмата за профилактика. За допълнителна информация относно S·O·S програмата вижте Специална публикация, "S·O·S Services Oil Analysis".

Препоръки за охладителната течност

По време на транспортиране и съхранение двигателят трябва да бъде защитен от повреждане, което може да се причини от замръзване на охладителна система. Ако двигателят се транспортира или съхранява на място, където температурата е под нулата, охладителната система трябва да съдържа антифриз, който издържа на най-ниската околна температура. Проверявайте често концентрацията на гликол в охладителната течност/антифриз. Концентрацията трябва да е достатъчна, за да не се допусне замръзване. В противен случай източете охладителната система.

Охладителната течност/антифриз обикновено се състои от три елемента: вода, гликол и добавки. Всеки елемент трябва да отговаря на конкретни изисквания.

Вода

Дейонизирана вода или дестилирана вода се препоръчва за използване в охладителните системи на двигателите. Ако няма на разположение дестилирана или дейонизирана вода, използвайте вода със свойствата, които са изброени в Таблица 2.

Таблица 2
Изисквания на Caterpillar за минимално допустимото качество на водата 
Свойство  Максимален лимит  Тест ASTM 
Хлорид (Cl)  40 mg/L (2.4 gr per US gal)  "D512", "D4327" 
Сулфат (SO4 100 mg/L (5.9 gr per US gal)  "D516" 
Обща твърдост  170 mg/L (10 gr per US gal)  "D1126" 
Общо твърди частици  340 mg/L (20 gr per US gal)  "D1888" 
Киселинност  pH от 5,5 до 9,0  "D1293" 


ИЗВЕСТИЕ

Използването на вода, която не отговаря на препоръките за охладителната система, поврежда охладителната система.

Не използвайте следните видове вода в охладителната система: морска вода, омекотена подсолена вода, твърда вода и чешмяна вода.

Използвайте само вода, която отговаря на препоръките за охладителната система.


Ако не сте сигурни за качествата на водата, консултирайте се с един от следните източници за анализ на водата:

  • Доставчик на Cat

  • Местното водоснабдително дружество

  • Земеделска агенция

  • Независима лаборатория

Гликол


ИЗВЕСТИЕ

Не използвайте охлаждаща течност с удължена експлоатация (ELC) с газови двигатели на Cat .

ELC не е формулирана за употреба в газови двигатели на Cat.

Не използвайте течности за топлопредаване с газови двигатели на Cat.

Използвайте само препоръчителната охладителна течност/антифриз.


Препоръчителна - Охладителна течност за двигатели на природен газ Cat (NGEC)

Като алтернатива можете да използвате антифриз/охлаждаща течност за дизелов двигател (DEAC) на Cat или антифриз/охлаждаща течност за тежки натоварвания от търговската мрежа, отговарящ на изискванията на спецификации "ASTM D6210" или "ASTM D4985".


ИЗВЕСТИЕ

Не използвайте охладителна течност/антифриз от търговската мрежа, която отговаря само на ASTM " D3306" или еквивалентна спецификация. Този тип охладителна течност/антифриз е предназначен само за автомобили с лек работен режим.

Използвайте само препоръчителната охладителна течност/антифриз.


Допустима - При приложения, които не изискват защита срещу кипене или замръзване, е допустима смес от Cat SCA и вода, която отговаря на характеристиките, изброени в таблица 2.

Бележка Препоръчителната охладителна течност/антифриз и допустимата смес от SCA и вода изискват различни концентрации на SCA. Вижте темата в Специална публикация, SEBU6400, "Supplemental Coolant Additive (SCA)".

Таблица 3 съдържа списък с охладителна течност/антифриз, които са препоръчани за газови двигатели Cat. Посочен е също и експлоатационният срок на охладителната течност/антифриз, използвана в газови двигатели Cat. За достигане на този експлоатационен ресурс охладителните течности трябва да се обслужват правилно. Програмата за техническо обслужване включва S·O·S анализ на охладителната течност.

Таблица 3
Препоръчана охладителна течност/антифриз и експлоатационен срок на охладителната течност/антифриз 
Охладителна течност/антифриз  Експлоатационен срок (1) 
Cat NGEC  Три години 
Cat DEAC 
Охлаждаща течност за тежки натоварвания/антифриз от търговската мрежа, която отговаря на "ASTM D6210"  Две години 
Охлаждаща течност/антифриз за тежки натоварвания от търговската мрежа, която отговаря на "ASTM D4985"  Една година 
SCA на Cat и вода  Две години 
Добавка за охладителна течност от търговската мрежа и вода  Една година 
(1) Експлоатационният ресурс на охладителната течност е ограничен и от употребата (работните часове). Вижте за конкретния двигател Ръководство за експлоатация и техническо обслужване, "График за интервала на техническо обслужване".

Добавки

Препоръчителна - Допълнителна добавка към охладителната течност (SCA) на Cat

Допустима - SCA от търговската мрежа, която осигурява 1200 mg/L (70 gr per US gal) или 1200 части на милион нитрити в крайната смес охладителна течност/антифриз

Бележка 50/50 концентрация на Cat NGEC или наCat DEAC не изисква третиране с SCA при първоначалното пълнене. Антифриз/охладителна течност за тежки натоварвания от търговската мрежа, който покрива изискванията на спецификация "ASTM D6210" или "ASTM D4985," може да изисква третиране с SCA при първоначалното пълнене. Прочетете етикета или инструкциите, които са предоставени от производителя на оригинално оборудване за продукта.

За да се гарантира, че в охладителната система има точното количество SCA, концентрацията на SCA трябва да се проверява по график. Извършете S·O·S анализ на охладителната течност (ниво 1) или използвайте тестов комплект за проверка на концентрацията на SCA според Ръководството за експлоатация и техническо обслужване, "График на интервалите за техническо обслужване".

За допълнителна информация относно охладителната течност вижте Специална публикация, SEBU6400, "Cat Gas Engine Lubricant, Fuel, and Coolant Recommendations".

Препоръки за горивото

Газовите двигатели на Cat работят успешно с широка гама газообразни горива. В продължение на много години е използван природен газ от газопроводите. Предлаганите в търговската мрежа газови горива представляват смеси от газове. Тези горива се състоят предимно от въглеводороди (комбинация от водород и въглерод) и някои инертни газове. При състава на тези газови смеси имат изключително голямо разнообразие. Горивата като например газ от сондажен кладенец, биогаз и произведен газ трябва да се разгледат внимателно за приемливост. Анализирайте горивото, за да определяте следните характеристики:

  • състав

  • замърсители

  • енергийна стойност

  • метаново число

  • специфично тегло

Асоциираният газ може да има разнообразни характеристики на изгаряне. Асоциираният газ може да съдържа множество вредни примеси. Примесите могат да променят съдържанието на BTU. Примесите могат да променят също и метановото число. Примесите включват всичко от вода до сложни въглеводороди, които могат да доведат до детонация и сериозна повреда на двигателя. За свеждане до минимум на тези ефекти Caterpillar препоръчва да се спазват следните указания:

  1. Направете оценка на горивото с програма на Cat за метановото число, която се съдържа в Gas Engine Rating Pro (GERP), който можете да намерите на Power Net.

    Направете справка в листа с работни характеристики на двигателя относно използването на гориво.

  2. Ако е необходимо, използвайте двигател, който е конфигуриран за високоенергийно гориво. Направете справка в съответното ръководство за двигателя, за да определите препоръчаната синхронизация на двигателя.

  3. Намалете интервала за смяна на маслото според резултатите от анализа на маслото.

За допълнителна информация относно горивата вижте Специална публикация, SEBU6400, "Cat Gas Engine Lubricant, Fuel, and Coolant Recommendations".

Хидравлично масло

Хидравличното масло на Cat се препоръчва за повечето хидравлични системи. Ако не могат да се използват масла на Caterpillar, изброените по-долу класификации от търговската мрежа могат да се използват в хидравличните системи:

  • Двигателни масла CH-4 с минимална добавка на цинк 0,09 процента (900 части на милион)

  • Двигателни масла CG-4 с минимална добавка на цинк 0,09 процента (900 части на милион)

  • Двигателни масла CF-4 с минимална добавка на цинк 0,09 процента (900 части на милион)

  • Двигателни масла CF с минимална добавка на цинк 0,09 процента (900 части на милион)

Бележка Промишлените хидравлични масла не се препоръчват за работно зареждане на хидравличните системи на Cat.

Caterpillar предлага и биоразградимо хидравлично масло за използване в хидравличните системи. Тази работна течност се препоръчва за хидравличните системи, когато е задължително или желателно по екологични съображения.

За допълнителна информация относно избора на хидравлично масло вижте Специална публикация, SEBU6400, "Cat Gas Engine Lubricant, Fuel, and Coolant Recommendations".

Caterpillar Information System:

G3500 Generator Sets Electronic Modular Control Panel 4 (EMCP 4) - EMCP 4.3/4.4
Recommendations for Rebuilding Torque Converter Freewheel Stators on All Cat Products {3101, 3129} Recommendations for Rebuilding Torque Converter Freewheel Stators on All Cat Products {3101, 3129}
777F, 777G, and 785D OEM Off-Highway Truck/Tractors Water Delivery System Pressure Sensor (Water Level) - Calibrate
374F Excavator Hydraulic System Electronic Control (Stick System)
G3500H 50Hz Generator Sets Alarms and Shutoffs
966M Tier 4 and 972M Tier 4 Wheel Loaders Power Train Torque Converter (Freewheel Stator) (Lockup) - Assemble
G3500H 50Hz Generator Sets Plate Locations and Film Locations
C4.4 (Mech) Marine Generator Set MCS-3 Maintenance Interval Schedule - Turbocharged Aftercooled Marine Generator Sets Rated at 50 Hz 86 ekW and 60 Hz 93 ekW
2013/04/04 A New Thermostat Housing Bracket Is Used for Certain 3516C Marine Engines {1355}
XQP150 Rental Generator Set Engine Crankcase Breather Element - Replace
XQ375 and XQ425 Rental Generator Sets Maintenance Interval Schedule - 330 kw Ratings and Higher
XQ375 and XQ425 Rental Generator Sets Maintenance Interval Schedule - Prime Power
3512E Tier 4 Final Engines for Land Electric Drilling Flywheel
3516B Engine for the MT4400D Off-Highway Truck Flywheel Housing
C4.4 (Mech) Marine Generator Set MCS-3 Maintenance Interval Schedule - Naturally Aspirated Marine Generator Sets
349F and 352F Excavators Machine System Specifications Boom Cylinder
777F, 777G, and 785D OEM Off-Highway Truck/Tractors Water Delivery System Water Control Valve - Adjust
777F, 777G, and 785D OEM Off-Highway Truck/Tractors Water Delivery System Water Control Valve - Calibrate
349F and 352F Excavators Machine System Specifications Hydraulic Oil Cooler Lines Group
2013/03/29 Improved VisionLinkTMStore is Now Available for all Caterpillar Products {7606}
2013/03/13 A New Injector Hydraulic Pump Group Is Available For Certain C9 Marine Engines {1714}
2013/03/29 Device Transfers Are Now Supported In VisionLinkTM Store {7606}
2013/03/29 Improved VisionLinkTM Store for Minimizing Delay in Appearance of VisionLink Store - Modules is Now Available for All Caterpillar Products {7606}
G3500H 50Hz Generator Sets Additional Messages
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.