C15 and C18 Engines Caterpillar


Monitoring System

Usage:

C18 BDN
Účelem monitorovacího systému je upozorňovat obsluhu na okamžitý problém v některém z monitorovaných systémů motoru. Monitorovací systém obsluhu upozorňuje také na problémy, které v některém z monitorovaných systémů stroje teprve vznikají.

Přístup k parametrům monitorovacího systému je možný prostřednictvím servisního nástroje Cat ET. Mnoho parametrů monitorovacího systému lze přizpůsobit tak, aby vyhovovaly provozu motoru.

Příkladem nastavení, které lze provést v monitorovacím systému, je změna žádané hodnoty indikátoru přetočení motoru oproti výchozímu nastavení výrobce.

Indikátory a měřidla

Přístrojový panel může vypadat buď jako přístrojový panel vyobrazený na ilustraci 1, nebo na ilustraci 2. Přístrojový panel nemusí obsahovat všechny přístroje vyobrazené na ilustraci.



Ilustrace 1g02212133


Ilustrace 2g02215293

Jistič (1) - Pokud se elektrický jistič vypne, znovu jej zapněte. Elektrický jistič se zapíná stisknutím tlačítka. Pokud elektrický systém funguje správně, tlačítko zůstane zamáčknuté. Pokud tlačítko nezůstane zamáčknuté nebo pokud se elektrický jistič krátce po zapnutí znovu vypne, zkontrolujte příslušný elektrický obvod. Elektrický obvod podle potřeby opravte.

------ VÝSTRAHA! ------

Resetování jističů v hořlavé nebo výbušné atmosféře může vést k riziku požáru nebo výbuchu a způsobit tak zranění nebo smrt. NERESETUJTE jistič v hořlavé nebo výbušné atmosféře, a jestliže nebylo vypnuto napájení zařízení.


Kontrolka filtru částic pro dieselové motory (DPF) (2) - Kontrolka filtru DPF se rozsvítí, když je potřeba provést regeneraci filtru DPF. Více informací o této kontrolce viz Příručka pro provoz a údržbu, "Regenerace filtru částic pro dieselové motory".

Kontrolka vysoké teploty výfuku (3) - Tato kontrolka svítí, když je aktivní regenerace filtru DPF.

Regenerace deaktivována (4) - Tato kontrolka se rozsvítí, jestliže je regenerace ručně deaktivována pomocí spínače regenerace nebo pomocí servisního nástroje Cat (ET).

Spouštěcí spínač (5) - Klíč ve spínací skříňce má tři polohy:VYPNUTO, pracovní poloha a START. Po otočení klíče ve spínací skříňce po směru hodinových ručiček do pracovní polohy budou po dobu 5 sekund blikat kontrolky – provede se test systému. Poté kontrolky zhasnou. V PRACOVNÍ poloze jsou elektronický řídicí modul (ECM) a elektronické systémy napájeny.

Diagnostická kontrolka (6) - Diagnostická kontrolka se rozsvítí, je-li přítomen aktivní kód chyby.

Kontrolka vypnutí (7) - Kontrolka vypnutí se rozsvítí, když nastane kritická událost motoru, která vyžaduje vypnutí motoru. Událost je nutné co nejrychleji vyřešit.

Odstavný vypínač (8) - Odstavným vypínačem lze vypnout motor. Stiskněte odstavný vypínač do polohy VYPNUTO. Přepnutím vypínače do polohy VYPNUTO zastavíte motor. Jakmile se motor zastaví, otočte knoflíkem po směru hodinových ručiček. Otočením knoflíku se odstavný vypínač motoru nastaví zpět do polohy ZAPNUTO.

Počitadlo provozních hodin (9) - Toto měřidlo ukazuje celkový počet hodin provozu motoru. Hodiny provozu jsou zaznamenány v modulu ECM. K získání hodin z modulu ECM je nutný servisní nástroj. Počitadlo provozních hodin může být namontováno na motoru.

Spínač volnoběžných otáček (10) - Je-li spínač přepnut nahoru, otáčky motoru se zvýší na VYSOKÉ VOLNOBĚŽNÉ OTÁČKY. Je-li spínač přepnut dolů, otáčky motoru se sníží na NÍZKÉ VOLNOBĚŽNÉ OTÁČKY.

Spínač regenerace (11) - Používá se k aktivaci vynucené regenerace nebo k ruční deaktivaci regenerace. Více informací o tomto spínači viz Příručka pro provoz a údržbu, "Regenerace filtru částic pro dieselové motory".



Ilustrace 3g02333673

Spínač umožnění zvýšení volnoběžných otáček (12) - Stisknutím a uzamknutím spínače "umožnění zvýšení volnoběžných otáček" umožníte, aby v případě potřeby modul ECM automaticky zvýšil otáčky motoru. Pokud například motor běží při nízkých volnoběžných otáčkách a je aktivována regenerace filtru DPF, přepnutí spínače "umožnění zvýšení volnoběžných otáček" do polohy UZAMKNUTO umožní zvýšení otáček motoru, aby se mohla spustit regenerace filtru DPF.

Otáčkoměr (13) - Toto měřidlo ukazuje otáčky motoru (ot./min). Pokud se páka ovládání škrtící klapky nachází v poloze pro plný výkon bez zátěže, motor má vysoké volnoběžné otáčky. Když je páka ovládání škrtící klapky v poloze pro plný výkon za maximální jmenovité zátěže, motor běží s otáčkami při plné zátěži.

Voltmetr (14) - Tento měřicí přístroj udává napětí elektrického systému. Vychýlení ručičky měřicího přístroje do některého z červených rozsahů signalizuje nízké, resp. vysoké napětí.

Tlak paliva (15) - Toto měřidlo ukazuje tlak paliva v potrubí mezi palivovým vstřikovacím čerpadlem a palivovým filtrem. Pokles tlaku paliva zpravidla značí, že je palivový filtr znečištěný nebo ucpaný. Jak se palivový filtr postupně zanáší, výkon motoru se výrazně snižuje.

Tlak motorového oleje (16) - Tlak oleje by měl být nejvyšší po nastartování studeného motoru. Jakmile se motor zahřeje, tlak se sníží. Při zvyšování otáček motoru se zvyšuje i tlak. Pokud jsou otáčky motoru stabilní, je stabilní i tlak.

Při nízkých volnoběžných otáčkách je tlak oleje zpravidla nižší. Pokud je zátěž stabilní a hodnota na měřidle se změní, postupujte podle následujících pokynů:

  1. Uvolněte zátěž motoru.

  2. Snižte otáčky motoru na nízké volnoběžné otáčky.

  3. Zkontrolujte hladinu oleje a udržujte ji na požadované úrovni.


OZNÁMENÍ

Aby se zabránilo možnému poškození motoru, nikdy nepřekračujte vysoké otáčky bez zatížení. Přetočení motoru může způsobit jeho vážné poškození. Motor může běžet ve vysokých otáčkách bez zatížení aniž by došlo k jeho poškození, ale nikdy by tyto otáčky neměl překročit.


Poznámka Hodnoty vysokých volnoběžných otáček a otáček při plné zátěži motoru jsou uvedeny na štítku s informacemi.

Teplota chladicí kapaliny ve vodním plášti (17) - Typický rozsah teplot je 87 až 98 °C (189 až 208 °F). Za určitých okolností se mohou objevit i vyšší teploty. Teplota chladicí kapaliny se mění v závislosti na zatížení motoru. Zjištěná hodnota nesmí nikdy překročit bod varu použitého systému pod tlakem.

Teplota chladicí kapaliny (18) - Když je teplota chladicí kapaliny nad normální provozní hodnotou, měřidlo teploty chladicí kapaliny je v červené oblasti. Viz panel systému Messenger, kde jsou uvedeny případné doplňující informace.

Výstražná kontrolka (19) - Došlo k obecné poruše motoru. Další informace viz displej systému Messenger.

Konektor servisního nástroje (20) - Více informací o používání servisního nástroje Cat ET a požadavky na počítač pro Cat ET viz dokumentace přiložená k softwaru Cat ET.

Mini displej s výkony průmyslového motoru (MIPD)

Mini displej s výkony průmyslového motoru slouží k zobrazení různých druhů informací o motoru. Informace, které lze zobrazit, jsou popsány níže.



Ilustrace 4g02216234

Tlačítko "OK/výběr" (1) - Tlačítko "OK/výběr" se používá k potvrzení výběrů provedených pomocí tlačítek "procházení doleva/doprava".

Tlačítko "podsvícení" (2) - Toto tlačítko se používá k zapnutí nebo vypnutí podsvícení displeje.

"Tlačítko procházení doleva/doprava" (3) - Toto tlačítko se používá k procházení různými obrazovkami displeje MIPD.

Displej MIPD má tři přednastavená uživatelská rozhraní. Rozhraní jsou označena "Obsluha_1", "Obsluha_2", a "Obsluha_3".

Uživatelské rozhraní "Obsluha_1" se vyskytuje u různých informací o motoru, dodatečných úpravách a převodovce na 14 obrazovkách. Obsahuje též informace o diagnostice a systému. Informace obsažené v rozhraní "Obsluha_1" se zobrazují pomocí symbolů ISO a metrických zobrazovacích jednotek.

Uživatelské rozhraní "Obsluha_2" se vyskytuje u různých informací o motoru, dodatečných úpravách a převodovce na 12 obrazovkách. Obsahuje též informace o diagnostice a systému. Informace se zobrazují na měřidlech analogového vzhledu a v anglických zobrazovacích jednotkách.

Uživatelské rozhraní "Obsluha_3" se vyskytuje u různých informací o motoru, dodatečných úpravách a převodovce na 12 obrazovkách. Obsahuje též informace o diagnostice a systému. Informace se zobrazují na měřidlech analogového vzhledu a v anglických zobrazovacích jednotkách.

Poznámka Rozhraní "Obsluha_1" a "Obsluha_2" používejte pouze u motorů vyhovujících normě Tier 4. Přidané parametry dodatečné úpravy v těchto rozhraních jsou nezbytné pro zajištění správné činnosti.

Parametry

Níže je uveden seznam všech parametrů, které lze zobrazit pomocí tří uživatelských rozhraní používaných u displeje MIPD.

Nastavení požadovaných otáček motoru - Zobrazuje aktuální otáčky motoru v ot/min.

Teplota chladicí kapaliny - Zobrazuje aktuální teplotu chladicí kapaliny motoru.

Zatížení motoru - Zobrazuje zatížení motoru vyjádřené v procentech.

Stav deaktivace regenerace - Zobrazuje, zda je regenerace ručně deaktivována.

Kontrolka filtru DPF - Zobrazuje, zda je potřebná regenerace filtru DPF.

Množství sazí - Zobrazuje množství sazí ve filtru DPF vyjádřené v procentech.

Teplota v sání vzduchu - Zobrazuje teplotu vzduchu přiváděného do motoru přes vzduchový filtr.

Teplota vzduchu v sacím potrubí - Zobrazuje teplotu vzduchu přiváděného do motoru v místě sacího potrubí.

Přídavný tlak - Zobrazuje hodnotu tlaku vzduchu přiváděného do sacího potrubí motoru.

Tlak v klikové skříni - Zobrazuje hodnotu tlaku v klikové skříni motoru.

Atmosférický tlak - Zobrazuje hodnotu atmosférického tlaku, při kterém je motor provozován.

Teplota paliva - Zobrazuje teplotu paliva přiváděného do motoru.

Spotř. pal. - Zobrazuje množství paliva spotřebovaného motorem.

Rozdílový tlak filtrovaného paliva - Zobrazuje rozdíl tlaku na přívodu a výstupu palivového filtru.

Nízké volnoběžné ot/min - Zobrazuje žádanou hodnotu nízkých volnoběžných otáček v ot/min.

Vysoké volnoběžné otáčky - Zobrazuje žádanou hodnotu vysokých volnoběžných otáček v ot/min.

Požadované otáčky - Zobrazuje požadované otáčky motoru v ot/min.

Primární škrtící klapka - Zobrazuje polohu primární škrtící klapky vyjádřenou v procentech.

Sekundární škrtící klapka - Zobrazuje polohu sekundární škrtící klapky vyjádřenou v procentech.

Přídavný snímač tlaku 1 - Zobrazuje tlak naměřený přídavným snímačem č. 1, pokud se používá.

Přídavný snímač teploty 1 - Zobrazuje teplotu naměřenou přídavným snímačem č. 1, pokud se používá.

Napětí akumulátoru - Zobrazuje napětí akumulátoru.

Stav regenerace dodatečné úpravy 1 - Zobrazuje stav systému regenerace jako ruční nebo automatický.

Kontrolka HEST - Svítí, když je aktivní regenerace filtru DPF.

Teplota v sání filtru DPF - Zobrazuje teplotu výfukových plynů přiváděných do filtru DPF.

Teplota na vývodu filtru DPF - Zobrazuje teplotu výfukových plynů vycházejících z filtru DPF.

Zvolený převodový stupeň - Zobrazuje požadovaný převodový stupeň.

Požadovaný převodový stupeň - Zobrazuje požadovaný převodový stupeň.

Tlak převodového oleje - Zobrazuje tlak oleje v převodovce.

Teplota převodového oleje - Zobrazuje teplotu oleje v převodovce.

Limit točivého momentu převodovky - Zobrazuje limit točivého momentu umožněný převodovkou.

Informace o systému

Uživatelské jméno - Zobrazuje zvolené přednastavené uživatelské jméno.

Verze softwaru - Zobrazuje verzi softwaru naprogramovaného do displeje MIPD.

Výrobní číslo - Zobrazuje výrobní číslo displeje MIPD.

Zobrazovací jednotky - Zobrazuje měrné jednotky zvolené pro daného uživatele.

Umístění motoru - Zobrazuje, které údaje motoru se nahlašují, jestliže je k displeji MIPD připojeno více motorů.

Jazyk - Zobrazuje zvolený jazyk.

Alarm - Ukazuje, zda je zvukový alarm nastaven na ZAPNUTO nebo na VYPNUTO, když je zvukový alarm připojen k displeji MIPD.

Caterpillar Information System:

C27 Petroleum Generator Set Engines Direct Fuel Control Mode - Test
C18 Marine Engine Sensors and Electrical Components - Engines With Less Than 1000 HP
C27 Petroleum Generator Set Engines Speed Control - Test
Preventing Cracks and Leaks in the Composite Valve Covers on Some C9 Engines{1107, 1120} Preventing Cracks and Leaks in the Composite Valve Covers on Some C9 Engines{1107, 1120}
C27 Petroleum Generator Set Engines Diagnostic Trouble Codes
C27 and C32 Industrial Engines Engine Oil Cooler - Remove and Install
C27 Petroleum Generator Set Engines Shutdown - Test
2010/12/16 A New Throttle is Used on some G3516B Engines {1265}
NEHS1032: 538-5051 Communications Adapter 3 {0599, 0709, 1900, 4800, 7490, 7600} NEHS1032: 538-5051 Communications Adapter 3 {0599, 0709, 1900, 4800, 7490, 7600}
Incorrectly Assembled 0R-8320 Cylinder Pack As from the Factory for 3406C Truck Engines{1225, 1239} Incorrectly Assembled 0R-8320 Cylinder Pack As from the Factory for 3406C Truck Engines{1225, 1239}
C7.1 Industrial Engine Fuel Temperature Sensor - Remove and Install
C7.1 Industrial Engine Flow Control Valve - Remove and Install
C7.1 Industrial Engine Clean Emissions Module
2010/09/14 Engine Oil Pump for C6.6 Engines {1304}
C27 Petroleum Generator Set Engines Crankcase Pressure Is High
C15 and C18 Tier 4 Final Engines Electronic Control System Components
303.5E2 CR, 304E2 CR, 305E2 CR and 305.5E2 CR Mini Hydraulic Excavators Machine System System Pressure - Release
C3.4B Engines System Overview
Procedure for Installing the 3N-8468 Clamp As on the Auxiliary Water Pump of Certain Marine Engines{1371} Procedure for Installing the 3N-8468 Clamp As on the Auxiliary Water Pump of Certain Marine Engines{1371}
Cat® Grade Control Depth & Slope for E-Series and F-Series Excavators Flashing Messages
C7.1 Industrial Engine ARD Fuel System - Flush - Clean Emissions Module
C7.1 Industrial Engine Diesel Particulate Filter - Clean
2010/10/06 A New Air Filter Change Indicator Group Is Used on C175-16 Generator Set {7452}
Cat® Grade Control Depth & Slope for E-Series and F-Series Excavators System Components
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.