C6.6 Industrial Engine Caterpillar


Refill Capacities and Recommendations

Usage:

C6.6 666

Motorový olej


OZNÁMENÍ

Tato doporučení podléhají změnám bez předchozího upozornění. Nejaktuálnější doporučení týkající se provozních náplní získáte u místního prodejce společnosti Caterpillar.


Cat DEO (olej pro dieselové motory)

Oleje Caterpillar byly vyvinuty a testovány tak, aby zabezpečovaly plnou výkonnost a dlouhou životnost, kterou díky své konstrukci a použitým výrobním postupům motory Caterpillar přirozeně mají. V současné době jsou oleje Caterpillar používány jako náplně dieselových motorů ve výrobním závodě. Tyto oleje nabízejí prodejci Caterpillar k dalšímu používání při výměně motorového oleje. Více informací o těchto olejích vám poskytne prodejce Caterpillar.

Jelikož se komerční oleje svou kvalitou a základními vlastnostmi výrazně liší, společnost Caterpillar vydala následující doporučení:

  • Cat DEO (olej pro dieselové motory) (SAE 10W-30)

  • Cat DEO (olej pro dieselové motory) (SAE 15W-40)

Olej Cat DEO Multigrade má složení, které obsahuje správné množství čisticích prostředků, dispergovadel a alkalických sloučenin, aby zajišťoval v dieselových motorech Caterpillar vynikající výkon.

Olej Cat DEO Multigrade je k dispozici v různých viskozitních stupních, včetně SAE 10W-30 a SAE 15W-40. Při výběru správného viskozitního stupně podle teploty prostředí se řiďte tabulkou 2. Vícerozsahové oleje zajišťují správnou viskozitu v širokém rozsahu provozních teplot. Vícerozsahové oleje také efektivně přispívají k udržení nízké spotřeby oleje a nízkého množství usazenin na pístech.

Olej Cat DEO Multigrade lze používat i v jiných dieselových a benzinových motorech. V příručkách výrobců motorů vyhledejte doporučované specifikace. Porovnejte tyto specifikace se specifikacemi oleje Cat DEO Multigrade. Platné průmyslové normy pro olej Cat DEO jsou uvedeny na štítku s označením výrobku a v technických listech výrobku.

Prodejce společnosti Caterpillar vám na požádání sdělí objednací čísla a velikosti dodávaných balení.

Poznámka Olej Cat DEO stupně SAE 15W-40 překračuje výkonnostní požadavky pro následující kategorie API: CI-4, CH-4 , CG-4, CF-4 a CF. Olej Cat DEO Multigrade překračuje výkonnostní požadavky specifikace Caterpillar Kapalina klikové skříně motoru-1 (ECF-1). Olej Cat DEO stupně SAE 15W-40 prošel následujícími testy vlastností: zadření pístního kroužku , testy kontroly oleje, testy opotřebení a testy na saze. Testy vlastností oleje pomáhají zajistit vynikající výkonnost vícerozsahového oleje Caterpillar v dieselových motorech Caterpillar. Olej Cat DEO Multigrade převyšuje značné množství výkonnostních požadavků ostatních výrobců dieselových motorů. Tento olej je proto vynikající volbou pro mnoho smíšených strojových a vozových parků. Při výrobě oleje se skutečně vynikajícími vlastnostmi se slučují následující faktory: testy podle průmyslových norem, testy vlastností , polní testy a předchozí zkušenosti s obdobnými složeními . Na těchto faktorech se zakládá návrh složení a vývoj maziv Caterpillar, která jsou vysoce výkonná i vysoce kvalitní.

Poznámka Komerční oleje od jiných výrobců jsou oleje druhé volby.

Komerční oleje

K výběru správného motorového oleje pro motor C6.6 je nutné využít tabulku 1.

Tabulka 1
Klasifikace API pro průmyslový motor C6.6 
Výkon motoru  Specifikace olejů  Interval údržby 
Nižší než 168 kW (225 k)  CH-4/CI-4  500 hodin 
Vyšší než 168 kW (225 k)  CI-4  500 hodin 
Nižší než 168 kW (225 k)  CG-4  250 hodin 

Poznámka Pokud nepoužíváte olej Cat DEO Multigrade, používejte pouze komerční oleje, které vyhovují následujícím kategoriím.

  • Vícerozsahové oleje API CH-4 a API CI-4 jsou přípustné, jsou-li splněny požadavky specifikace Caterpillar ECF-1. Oleje CH-4 a CI-4, které nesplňují požadavky specifikace Caterpillar ECF-1, mohou způsobit zkrácení životnosti motoru.

  • Vícerozsahové oleje API CG-4 jsou přípustné pro všechny dieselové motory Caterpillar. Při použití olejů API CG-4 nesmí interval vypouštění oleje překročit standardní interval vypouštění oleje stanovený pro váš motor.

Poznámka Pokud olej vyhovuje více než jedné kategorii API, je platná ta poznámka, která se vztahuje k nejvyšší kategorii API, kterou olej splňuje.

Příklad - Olej splňuje požadavky kategorií olejů API CH-4 a API CF. V takovém případě se poznámka týká API CH-4.


OZNÁMENÍ

Při výběru oleje pro použití v jakémkoliv motoru musíte zvolit a respektovat jak viskozitu oleje, tak výkonnostní kategorie/specifikace oleje stanovené výrobcem motoru. Respektování pouze jednoho z těchto parametrů nepovede ke zvolení správného oleje odpovídajícího použití daného motoru.


Pro zajištění správné volby komerčního oleje si přečtěte následující vysvětlení:

API CI-4 - Oleje API CI-4 byly vyvinuty tak, aby splňovaly požadavky vysoce výkonných dieselových motorů, které používají chlazenou recirkulaci výfukových plynů (EGR). Použití olejů API CI-4 je přípustné, pokud jsou splněny požadavky specifikace Caterpillar ECF-1.

API CH-4 - Oleje API CH-4 byly vyvinuty tak, aby chránily dieselové motory s nízkými emisemi, které používají palivo s hladinou síry 0,05 procent. Oleje API CH-4 ale mohou být používány i s palivy s vyšším obsahem síry. Použití olejů API CH-4 je přípustné, pokud jsou splněny požadavky specifikace Caterpillar ECF-1.

Poznámka Oleje API CH-4 a CI-4, které nesplňují požadavky specifikace Caterpillar ECF-1, mohou způsobit zkrácení životnosti motoru.


OZNÁMENÍ

Nerespektování těchto doporučení pro olej může v důsledku vzniku usazenin a/nebo nadměrného opotřebení vést ke zkrácení provozní životnosti motoru.


Poznámka Viz Zvláštní publikace , SEBU6251, "Doporučené komerční provozní kapaliny dieselových motorů Caterpillar", kde jsou uvedeny další informace, které se vztahují k mazání motoru.

Doporučení pro viskozitu maziv

Správný viskozitní stupeň SAE se pro olej určuje podle minimální teploty prostředí při studených startech motoru a maximální teploty prostředí za chodu motoru.

Požadovaná viskozita oleje pro spouštění studeného motoru viz tabulka 2 (minimální teplota).

Viskozita oleje pro provoz motoru při nejvyšší předpokládané teplotě prostředí viz tabulka 2 (maximální teplota).

Poznámka Všeobecně platí, že se používá olej s nejvyšší možnou viskozitou, který zároveň vyhovuje teplotním požadavkům při spouštění.

Pokud teplota prostředí při spouštění motoru vyžaduje použití vícerozsahového oleje SAE 0W, dejte přednost viskozitnímu stupni SAE 0W-40 před viskozitním stupněm SAE 0W-20 nebo SAE 0W-30.

Tabulka 2
Viskozity motorového oleje pro konkrétní teploty prostředí 
  Okolní teplota 
Stupeň viskozity  Minimální  Maximální 
SAE 0W-20  −40 °C (−40 °F)  10 °C50 (°F) 
SAE 0W-30  −40 °C (−40 °F)  30 °C (86 °F) 
SAE 0W-40  −40 °C (−40 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 5W-30  −30 °C (−22 °F)  30 °C (86 °F) 
SAE 5W-40  −30 °C (−22 °F)  50 °C (122 °F) 
SAE 10W-30  -18 °C (0 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 10W-40  -18 °C (0 °F)  50 °C (122 °F) 
SAE 15W-40  -9,5 °C (15 °F)  50 °C (122 °F) 

Poznámka Pokud je teplota prostředí nižší než uvedená minimální doporučená teplota, doporučuje se přídavný ohřev.

Analýza oleje podle programu S·O·S

Společnost Caterpillar vyvinula nástroj pro řízení údržby, který vyhodnocuje zhoršení stavu oleje a rovněž zjišťuje známky opotřebení vnitřních komponent v raném stadiu. Tento systém společnosti Caterpillar pro rozbor jakosti oleje se nazývá rozbor oleje podle programu S·O·S a je součástí servisního programu S·O·S. Analýza oleje podle programu S·O·S rozděluje analýzu oleje do tří kategorií:

  • analýza opotřebení,

  • Stav oleje

  • doplňkové testy.

Analýza opotřebení monitoruje kovové úlomky, některé přísady do oleje a určité znečišťující látky.

K vyhodnocení chemického složení a stavu oleje se používá infračervená (IR) analýza. Infračervená analýza se také používá ke zjištění určitých druhů znečištění.

Doplňkové testy se používají ke změření úrovní znečištění vodou, palivem nebo chladicí kapalinou. Podle potřeby lze vyhodnotit viskozitu oleje a ochranu proti korozi.

Viz Zvláštní publikace , SEBU6251, "Doporučené komerční provozní náplně dieselových motorů Caterpillar", nebo se spojte se prodejcem Caterpillar, který vám poskytne další informace o analýze oleje podle programu S·O·S.

Mazací systém

Objem náplně klikové skříně zahrnuje přibližný objem klikové skříně motoru nebo olejové pánve a standardních olejových filtrů. Množství oleje se zvyšuje při použití olejových filtrů přídavných zařízení. Objem přídavného olejového filtru naleznete ve specifikacích výrobce zařízení.

Tabulka 3
Motor
Objemy provozních náplní 
Prostor nebo systém  Minimální  Maximální 
Olejová pánev klikové skříně(1)  13,5 l (14,2653 qt)  16,5 ĺ (17,4354 qt) 
(1) Tyto hodnoty představují přibližné objemy olejové jímky klikové skříně (hliníkové), které zahrnují olejové filtry standardně instalované ve výrobním závodě. Množství oleje se zvyšuje u motorů s přídavnými olejovými filtry. Množství oleje potřebného pro přídavné olejové filtry je uvedeno ve specifikacích výrobce.

Mazací tuky

Společnost Caterpillar dodává širokou škálu mazacích tuků určených pro mírné až mimořádně náročné podmínky, aby bylo možné zajistit servis kompletní řady produktů Caterpillar, které se používají v různých klimatických podmínkách. Budete vždy schopni vybrat si mazací tuk, který splňuje požadavky vašeho stroje použitého pro určitou aplikaci. Mazací tuky Caterpillar často překračují požadavky specifikací společnosti Caterpillar.

Před výběrem mazacího produktu pro určitou aplikaci je nutné určit výkonnostní požadavky. Dodržujte doporučení týkající se mazacích tuků vydaná výrobcem zařízení pro provoz zařízení v očekávaných podmínkách. Poté získejte u prodejce Caterpillar seznam mazacích tuků a jejich následující charakteristiky.

  • Výkonnostní specifikace

  • Dostupné velikosti balení

  • Objednací čísla

Zvolte vždy mazací tuk, který splňuje nebo překračuje doporučení vydaná výrobcem zařízení pro danou aplikaci.

Pokud je nutné zvolit jediný mazací tuk pro použití u všech zařízení na jednom pracovišti, vždy zvolte mazací tuk, který splňuje požadavky nejnáročnější aplikace. Produkt, který stěží splňuje minimální výkonnostní požadavky, zkrátí životnost dílu. Používejte mazací tuk, který poskytuje nejnižší celkové provozní náklady. Určete tyto náklady na základě analýzy, která zahrnuje náklady na náhradní díly, práci a prostoje, a cenu použitého mazacího tuku.

Některé mazací tuky nejsou chemicky slučitelné. Chcete-li určit, zda jsou dva či více mazacích tuků slučitelné, poraďte se s jejich dodavatelem.

Očistěte kloubový spoj od mazacího tuku při následujících situacích:

  • přechod od jednoho mazacího tuku na jiný,

  • přechod od jednoho dodavatele k jinému.

Poznámka Všechny značkové mazací tuky Caterpillar jsou vzájemně slučitelné.

Poznámka Viz Zvláštní publikace , SEBU6251, "Doporučené komerční provozní kapaliny dieselových motorů Caterpillar", kde jsou uvedeny další informace, které se vztahují k mazání motoru.

Palivo

Doporučují se paliva, která vyhovují specifikaci Caterpillar pro destilované motorové nafty. Tato paliva pomohou zajistit maximální provozní životnost a výkonnost motoru. V Severní Americe obvykle vyhovuje specifikacím motorová nafta č. 1-D nebo č. 2-D (specifikace "ASTM D975)". Motorové nafty vyrobené z jiných surovin mohou mít škodlivé vlastnosti, které uvedená specifikace nedefinuje nebo nekontroluje.


OZNÁMENÍ

Použití paliv neodpovídajících doporučením firmy Caterpillar může vést k následujícím potížím: Obtížné spouštění motoru, nedokonalé spalování, usazeniny ve vstřikovacích palivových jednotkách, zkrácená provozní životnost palivového systému, usazeniny ve spalovací komoře and zkrácená provozní životnost motoru.


Poznámka Viz Zvláštní publikace , SEBU6251, "Doporučené komerční provozní kapaliny dieselových motorů Caterpillar", kde jsou uvedeny specifikace společnosti Caterpillar pro destilovaná paliva a další informace týkající paliva pro daný motor.

Objemy náplní (palivový systém)

Objem palivového systému viz Příručka pro provoz a údržbu dodaná výrobcem zařízení.

Chladicí kapalina

V dieselových motorech Caterpillar se používají dvě následující chladicí kapaliny:

Přednostní - Cat ELC (chladicí kapalina s prodlouženou životností) nebo komerční chladicí kapalina s prodlouženou životností vyhovující specifikaci Caterpillar EC-1

Přijatelné - Cat DEAC (nemrznoucí/chladicí kapalina pro dieselové motory) nebo komerční nemrznoucí kapalina pro velkou zátěž, která vyhovuje specifikaci "ASTM D4985" nebo "ASTM D5345"


OZNÁMENÍ

Nepoužívejte nakupované chladicí směsi/nemrznoucí kapaliny, které odpovídají jen specifikaci ASTM "D3306". Tento typ chladicích směsí/nemrznoucích kapalin je určený pro použití v automobilech v lehkém provozu.

Používejte pouze doporučované chladicí/nemrznoucí kapaliny nebo směsi.


Společnost Caterpillar doporučuje používat směs vody a glykolu v poměru 1 : 1. Tato směs vody a glykolu poskytne optimální výkonnost při velké zátěži jako nemrznoucí kapalina.

Poznámka Chladicí kapalina Cat DEAC nevyžaduje úpravu pomocí přísady SCA, je-li použita jako počáteční náplň. Komerční nemrznoucí kapalina pro velkou zátěž, která vyhovuje specifikaci "ASTM D4985" nebo "ASTM D5345", MŮŽE vyžadovat přidání přísady SCA do počáteční náplně. Přečtěte si štítek nebo pokyny dodávané výrobcem produktu.

Ve stacionárních aplikacích motoru, které nevyžadují ochranu proti varu nebo proti zamrznutí, je přípustná směs SCA a vody. Společnost Caterpillar doporučuje použít do těchto chladicích systémů šesti až osmiprocentní koncentraci SCA. Upřednostňuje se destilovaná nebo deionizovaná voda. Lze použít vodu, která má doporučené vlastnosti.


OZNÁMENÍ

Všechny vznětové motory Caterpillar vybavené vzduchem chlazeným mezichladičem plnicího vzduchu (motory ATAAC) vyžadují minimálně 30 procent glykolu v chladicí směsi, aby nedocházelo ke kavitaci ve vodním čerpadle.


Tabulka 4
Provozní životnost chladicí směsi 
Typ chladicí kapaliny  Provozní životnost 
Cat ELC  6000 provozních hodin nebo šest let 
Cat DEAC  3000 provozních hodin nebo tři roky 
Komerční nemrznoucí kapalina pro velkou zátěž, která splňuje požadavky specifikace "ASTM D5345"  3000 provozních hodin nebo dva roky 
Komerční nemrznoucí kapalina pro velkou zátěž, která splňuje požadavky specifikace "ASTM D4985"  3000 provozních hodin nebo jeden rok 
Doplňkové přísady SCA společnosti Caterpillar a voda  3000 provozních hodin nebo dva roky 
Komerční SCA a voda  3000 provozních hodin nebo jeden rok 

Poznámka Viz Zvláštní publikace , SEBU6251, "Doporučené komerční provozní kapaliny dieselových motorů Caterpillar", kde jsou uvedeny další informace týkající se chladicí kapaliny motoru.

Analýza chladicí kapaliny podle programu S·O·S

Tabulka 5
Doporučený interval 
Typ chladicí kapaliny  Úroveň 1  Úroveň 2 
DEAC  Každých 250 provozních hodin  Jednou za rok(1) 
ELC  Nevyžaduje se  Jednou za rok 
(1) Pokud analýza chladicí kapaliny úrovně 1 identifikuje nějaký problém, měl by se analýza chladicí kapaliny úrovně 2 provést dříve.

Analýza chladicí kapaliny podle programu S·O·S (úroveň 1)

Analýza chladicí kapaliny (Úroveň 1) se provádí formou zkoušky vlastností chladicí kapaliny.

Testují se následující vlastnosti:

  • Koncentrace glykolu pro ochranu proti zamrznutí a proti varu v chladicí soustavě

  • Schopnost ochrany proti korozi a erozi

  • pH

  • Vodivost

  • Posouzení vzhledu zrakem

  • Posouzení zápachu

Laboratoř vám sdělí výsledky a doporučí potřebná opatření.

Viz Seznam prací a intervalů pravidelné údržby v této Příručce pro provoz a údržbu, kde naleznete interval údržby pro odběr vzorků chladicí kapaliny.

Rozbor chladicí kapaliny úrovně 2 podle programu S·O·S

Rozbor chladicí kapaliny úrovně 2 je důkladné chemické vyhodnocení chladicí kapaliny. Tento rozbor také umožňuje kontrolu celkového stavu vnitřních částí chladicího systému.

Analýza chladicí kapaliny podle programu S·O·S má následující funkce:

  • Úplná analýza chladicí kapaliny (Úroveň 1)

  • vyhledání zdroje koroze kovových částí a znečišťujících látek

  • tvrdost vody,

  • Identifikace hromadění nečistot způsobujících korozi

  • Identifikace hromadění nečistot způsobujících vznik usazenin

Laboratoř vám sdělí výsledky a doporučí potřebná opatření.

Viz Seznam prací a intervalů pravidelné údržby v této Příručce pro provoz a údržbu, "Vzorek chladicí kapaliny v chladicím systému (úroveň 2) – Odběr vzorku", kde je uveden interval údržby pro odběr vzorků chladicí kapaliny.

Testování chladicí kapaliny motoru je důležité pro zjištění, zda je motor chráněný proti vnitřní kavitaci a korozi. Rozborem se také testuje schopnost chladicí kapaliny chránit motor proti varu a proti zamrznutí. Analýzu chladicí kapaliny podle programu S·O·S můžete nechat provést u prodejce Caterpillar. Rozbor chladicí kapaliny podle programu S·O·S společnosti Caterpillar je nejlepším možným způsobem sledování stavu chladicí kapaliny a chladicího systému. Rozbor chladicí kapaliny podle programu S·O·S je program založený na pravidelném odběru vzorků provozních náplní.

Další informace viz Zvláštní publikace, SEBU6251, "Doporučené komerční provozní kapaliny dieselových motorů Caterpillar".

Objem provozní náplně

Tabulka 6
Motor
Objemy provozních náplní 
Prostor nebo systém  Litry 
Samotný motor  9 l (9,5102 qt) 
Vnější soustava podle původního výrobce zařízení(1)   
(1) Vnější systém zahrnuje chladič motoru nebo expanzní nádrž s následujícími komponenty: výměník tepla a potrubí . Viz specifikace původního výrobce. Do tohoto řádku zadejte hodnotu objemu vnější soustavy.

Caterpillar Information System:

C1.1, C1.5 and C2.2 Engines for Caterpillar Built Machines Governor - Adjust
C4.4 Industrial Engine Fuel Related Components in Cold Weather
C15 Petroleum Engine Cooling System Supplemental Coolant Additive (SCA) - Test/Add
DE Series Generator Set with Cat C1.1, C1.5, and C2.2 Engines Cooling System Coolant Sample (Level 2) - Obtain
C7 Petroleum Engine Speed Sensor - Clean/Inspect
G3300 Engines Product Storage
2007/07/02 A New Spark Plug is Available {1550, 1555}
G3508, G3512 and G3516 Engines Nitrogen Oxide Sensor - Remove and Install
G3500 A3 Engines Exhaust Manifold - Water cooled
G3500 A3 Engines Turbocharger
C15 and C18 Generator Set Engines Expansion Tank - Remove and Install
3512C Industrial Engine Flywheel Housing - Install
C7.1 (Mech) Industrial Engine Alternator - Inspect
G3500 A3 Engines Fuel Energy Content
3176C, 3406E and 3456 Industrial Engines Engine Has Mechanical Noise (Knock)
C6.6 Industrial Engine Engine Oil and Filter - Change
C9 Marine Generator Set Starting the Engine - Marine Certification Society (MCS) Control Panel
C15 and C18 Generator Set Engines Radiator Bottom Tank - Remove and Install - Jacket Water Heater
C15 and C18 Generator Set Engines Radiator Top Tank - Remove and Install - Jacket Water Heater
3408E and 3412E Engines for Caterpillar Built Machines Cylinder Head
3176C, 3406E and 3456 Industrial Engines Exhaust Temperature Is High
C15 and C18 Generator Set Engines Radiator Core - Remove and Install - Jacket Water Heater
C6.6 Engines for Caterpillar Built Machines Fuel Filter Base - Remove and Install - Secondary Fuel Filter
C6.6 Engines for Caterpillar Built Machines Fuel Transfer Pump - Remove
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.