3508, 3512, and 3516 Generator Sets Caterpillar


Refill Capacities and Recommendations

Usage:

3516 CAL


NOTIFICARE

Se depun toate eforturile pentru a furniza informaţii corecte şi actualizate. Prin folosirea acestui document, sunteţi de acord că Caterpillar Inc. nu este responsabil pentru greşeli sau omisiuni.



NOTIFICARE

Aceste recomandări pot fi schimbate fără notificare prealabilă. Contactaţi dealerul local Caterpillar pentru recomandările cele mai recente.


Sistemul de ungere

Recomandări privind lubrifiantul

Datorită variaţiilor semnificative în calitatea şi în performanţele uleiurilor disponibile din comerţ, Caterpillar recomandă următoarele uleiuri:

  • Cat DEO (Ulei pentru motorul diesel) (10W-30)

  • Cat DEO (Ulei pentru motorul diesel) (15W-40)

  • Cat DEO-ULS (Ulei pentru motorul diesel - cu conţinut ultra-scăzut de sulf) (15W-40)

Uleiurile comerciale

Notă Uleiurile comerciale non-Caterpillar sunt, ca grup, uleiuri de a doua alegere. Acest grup de uleiuri de a doua alegere este evaluat în funcţie de performanţe.


NOTIFICARE

Caterpillar nu garantează calitatea sau performanţele fluidelor de altă marcă decât Caterpillar.


Caterpillar a dezvoltat specificaţiile fluidului pentru carterul motorului (ECF - Engine Crankcase Fluid) pentru a asigura disponibilitatea uleiurilor comerciale de înaltă performanţă pentru motoare diesel. Dacă uleiurile comerciale de înaltă performanţă pentru motoare diesel sunt utilizate corespunzător, disponibilitatea uleiurilor comerciale de înaltă performanţă pentru motoare diesel oferă o durată de utilizare satisfăcătoare a motoarelor diesel Cat.

Notă Dacă nu sunt utilizate uleiurile multigrad Cat DEO multigrade sau DEO-ULS, folosiţi doar uleiuri comerciale care întrunesc următoarele categorii/specificaţii:

  • Uleiurile comerciale care întrunesc cerinţele specificaţiilor Cat ECF-1-a, Cat ECF-2 şi/sau Cat ECF-3 sunt acceptate pentru utilizarea în motoarele diesel Cat menţionate în acest Manual de operare şi întreţinere. Uleiurile de categorie API care nu au îndeplinit cel puţin cerinţele unei specificaţii Cat ECF pot cauza o durată redusă de funcţionare a motorului.

  • Uleiurile comerciale care întrunesc cerinţele specificaţiei Cat ECF-3 sau cerinţele categoriei de ulei API CJ-4 sunt alternativele comerciale preferate pentru folosirea în toate motoarele diesel Cat care fac obiectul acestui Manual de operare şi întreţinere

Uleiurile care întrunesc cerinţele categoriei CJ-4 API sunt conforme cu specificaţia Cat ECF-3.

Următoarele categorii de uleiuri nu sunt aprobate pentru utilizarea în motorul dumneavoastră Caterpillar: API CF , API CF-4 şi API CG-4.


NOTIFICARE

Nu folosiţi uleiuri monograd API CF sau uleiuri multigrad API CF în motoarele Caterpillar 3500 Series.


Viscozităţile uleiurilor de motor


NOTIFICARE

La alegerea uleiului pentru orice domeniu de aplicare pentru motoare, trebuie definite şi respectate atât viscozitatea uleiului, cât şi categoria/specificaţia de performanţă a uleiului, aşa cum au fost specificate de producătorul motorului. Folosirea unui singur parametru nu va fi defini suficient uleiul pentru domeniul de aplicare al motoarelor.


Gradul de viscozitate SAE adecvat al uleiului este determinat de temperatura minimă a mediului ambiant în timpul pornirii la rece, şi temperatura maximă a mediului ambiant în timpul operării motorului. Pentru a determina viscozitatea uleiului necesară pentru pornirea unui motor rece-înecat, faceţi referire la temperatura minimă din Tabelul 1. Pentru a selecta viscozitatea uleiului pentru operare la cea mai mare temperatură a mediului ambiant, faceţi referire la temperatura maximă din Tabel. Folosiţi uleiul cu cea mai mare viscozitate care este disponibil pentru a corespunde temperaturii din timpul pornirii.

Tabel 1
Viscozităţile uleiurilor motor la temperatura ambiantă 
  Temperatura ambiantă 
Gradul de viscozitate  Minimum  Maximum 
SAE 0W-20  −40 °C (−40 °F)  10 °C (50 °F) 
SAE 0W-30  −40 °C (−40 °F)  30 °C (86 °F) 
SAE 0W-40  −40 °C (−40 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 5W-30  −30 °C (−22 °F)  30 °C (86 °F) 
SAE 5W-40  −30 °C (−22 °F)  50 °C (122 °F) 
SAE 10W-30  −18 °C (0 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 10W-40  −18 °C (0 °F)  50 °C (122 °F) 
SAE 15W-40  −9,5 °C (15 °F)  50 °C (122 °F) 

Faceţi referire la Publicaţia Specială, SEBU6251 , "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations (Recomandări pentru fluidele comerciale pentru motorul diesel Caterpillar)" pentru informaţii suplimentare despre lubrifianţi.

Analiza S·O·S Services a uleiului


NOTIFICARE

Aceste recomandări pot fi schimbate fără notificare prealabilă. Contactaţi dealerul local Caterpillar pentru recomandările cele mai recente.


Caterpillar a dezvoltat un instrument de întreţinere care evaluează degradarea uleiului. Managementul întreţinerii detectează şi primele semne ale uzurii la componentele interne. Instrumentul Caterpillar pentru analiza uleiului este numit Analiza S·O·S a uleiului şi este integrat în programul S·O·S Services. Analiza S·O·S a uleiului împarte analiza uleiului în patru categorii:

  • Gradul de uzură a componentei

  • Starea uleiului

  • Gradul de contaminare a uleiului

  • Identificarea uleiului

Aceste patru tipuri de analiză sunt utilizate pentru a monitoriza starea echipamentului. De asemenea, cele patru tipuri de analiză vă vor ajuta să identificaţi problemele potenţiale. Un program S·O·S de analiză a uleiului corect administrat va reduce costurile de reparaţie şi va reduce impactul perioadei de întrerupere a lucrului.

Programul S·O·S de analiză a uleiului utilizează o gamă largă de teste pentru a determina starea uleiului şi a compartimentului lubrifiat. În vederea acestui test, au fost create indicaţii bazate pe experienţă şi o corelare cu defectele. Depăşirea uneia sau mai multor indicaţii poate indica o degradare gravă a lichidului sau o iminentă avarie a componentei. Analiza finală trebuie efectuată de către o persoană calificată din cadrul reprezentanţei Caterpillar.


NOTIFICARE

Întotdeauna folosiţi o pompă specială pentru prelevarea probelor de ulei şi o pompă specială separată, pentru prelevarea probelor de lichid de răcire. Utilizarea aceleiaşi pompe pentru ambele tipuri de probe, poate contamina probele ce sunt scoase. Această contaminare poate cauza o falsă analiză şi o interpretare incorectă care crează probleme atât dealerilor cât şi clienţilor.


Consultaţi Publicaţia specială , SEBU6251, "Recomandări privind fluidele comerciale pentru motoare diesel Caterpillar" pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la analiza uleiului S·O·S Services. De asemenea, puteţi contacta dealerul local Caterpillar pentru informaţii suplimentare privind programul Analiza uleiului S·O·S Services.

Capacităţi de lubrifiere

Capacitatea sistemului de ungere a motorului include capacitatea filtrelor de ulei care sunt montate din fabrică. Sistemele auxiliare de filtre de ulei (dacă există) necesită ulei suplimentar. Faceţi referire la specificaţiile care sunt furnizate de fabricantul sistemului auxiliar de filtrare a uleiului.

Tabel 2
Volume aproximative de umplere pentru sistemele de lubrifiere a motorului 3500B 
Compartiment sau sistem  Motoarele 3508B  Motoarele 3512B  Motoarele 3516B 
Carter standard  227 l (60 gal SUA)  318 l (84 gal SUA)  405 l (107 gal SUA) 
Carter adânc  443 l (117 gal SUA)  625 l (165 gal SUA)  807 l (213 gal SUA) 

Carburantul

Recomandări pentru carburant

Notă Eliminaţi următoarele deşeuri în conformitate cu toate reglementările în vigoare: apa scursă dintr-un rezervor de combustibil , sediment şi resturi .

  • Filtraţi combustibilul alimentat în rezervorul de depozitare a combustibilului cu un filtru de 20 microni(c) sau mai puţin.

  • Sistemul de filtrare de pe rezervoarele de depozitare a combustibilului care este folosit pentru filtrarea continuă a combustibilului depozitat, trebuie să fie de mari dimensiuni, proiectat corespunzător şi legat corespunzător la pământ. Elementul filtrului sau elementele filtrului trebuie să aibă o fineţe de maxim 5 microni(c). Consultaţi recomandările producătorului filtrelor de combustibil în vederea înlocuirii corespunzătoare a filtrelor de combustibil.

  • Instalaţi separatoare de apă în două locuri: dispozitivul care distribuie combustibilul din rezervorul de depozitare a combustibilului şi motorul . Nu sunt recomandate separatoarele de apă realizate dintr-o ţesătură metalică.

  • Instalaţi şi întreţineţi în mod corespunzător patru filtre micron(c) pentru supapa de respiraţie, atât pe aerisitorul rezervorului de carburant al motorului, cât şi pe cel al rezervorului de depozitare a carburantului. Filtrele de ventilaţie ale supapelor de respiraţie care sunt umplute cu desicant sunt de asemenea recomandate în vederea absorbirii umidităţii din aerul dirijat în rezervorul de combustibil. Filtrele supapelor de respiraţie se înlocuiesc de regulă la intervale de şase luni. Filtrele supapelor de respiraţie care sunt umplute cu desicant se înlocuiesc de regulă în momentul saturării filtrelor. Faceţi referire la documentaţia care însoţeşte filtrul.

  • Caterpillar recomandă în mod ferm filtrarea motorinei distilate printr-un filtru cu caracteristica nominală de patru microni(c)sau mai puţin. Aceste filtre trebuie să fie amplasate în două locuri: dispozitivul care distribuie combustibilul către rezervorul de combustibil pentru motor şi dispozitivul care distribuie combustibilul din rezervorul de depozitare a combustibilului. Se recomandă utilizarea unor filtre înseriate.

În America de Nord, un combustibil diesel care este listat în continuare corespunde în general specificaţiilor: nr. 1-D , nr. 1-D S15 şi nr. 2-D din "ASTM D975" .

Aceşti combustibili sunt distilaţi din petrol. Motorinele provenind din alte surse pot prezenta proprietăţi negative care nu sunt definite sau controlate de aceste specificaţii.

Faceţi referire la Publicaţia Specială, SEBU6251 , "Recomandări pentru fluidele pentru motorul diesel comercial Caterpillar" pentru informaţii suplimentare despre combustibilul diesel.

Sistem de răcire

Agenţi de răcire recomandaţi


NOTIFICARE

Nu folosiţi un lichid de răcire/ antigel care întruneşte numai specificaţiile ASTM "D3306". Acest tip de lichid de răcire/antigel este destinat aplicaţiilor auto de condiţii uşoare.

Folosiţi doar lichid de răcire/antigel care este recomandat.


Următoarele două tipuri de agenţi de răcire pot fi folosiţi în motoarele Caterpillar:

Preferat - Antigelul cu durată lungă de utilizare Cat ELC sau un antigel cu durată lungă de utilizare din comerţ care întruneşte specificaţiile Caterpillar EC-1

Acceptabil - Cat DEAC (Diesel Engine Antifreeze/Coolant - Antigel/Agent de răcire pentru motoare diesel) sau un agent de răcire/antigel pentru condiţii dificile de lucru din comerţ, care întruneşte specificaţiile "ASTM D4985" sau "ASTM D6210"

Caterpillar recomandă un amestec 1:1 de apă şi glicol. Acest amestec va asigura performanţa optimă pentru condiţii grele a agentului de răcire/antigelului.

Notă Cat DEAC nu necesită un tratament cu adaos suplimentar de aditivi (SCA) la umplerea iniţială. Agentul de răcire/antigelul comercial pentru condiţii dificile de lucru care se conformează normelor "ASTM D4985" sau "ASTM D6210" POATE necesita un adaos suplimentar de aditivi (SCA) la prima umplere. Citiţi eticheta sau instrucţiunile care sunt furnizate de către fabricantul produsului.

În aplicaţiile cu motoare staţionare aplicaţii şi în cele marine care nu necesită protecţie la fierbere sau îngheţ,este acceptabil un de adaos suplimentar de aditivi (SCA) şi apă. În aceste sisteme de răcire, Caterpillar recomandă pentru concentraţia adaosului suplimentar de aditivi (SCA) un minimum de şase procente până la un maximum de opt procente. Este preferabilă apa distilată sau apa deionizată. Poate fi utilizată apă care să aibă proprietăţile necesare. Pentru proprietăţile apei, faceţi referire la Publicaţia Specială, SEBU6251, "Recomandări privind fluidele comerciale pentru motorul diesel Caterpillar" pentru informaţii suplimentare care se referă la agenţii de răcire.

Notă Tabelul 3 este o listă de agenţi de răcire recomandaţi şi calendarul duratelor de exploatare a acestor agenţi. Durata de utilizare a agentului de răcire este de asemenea limitată de exploatare (ore de funcţionare). Consultaţi Manualul de exploatare şi întreţinere , "Programul intervalelor de întreţinere" . Pentru a realiza această durată de funcţionare, lichidele de răcire trebuie să fie corespunzător întreţinute. Programul de întreţinere include analiza S·O·S a lichidului de răcire.

Tabel 3
Durata de utilizare a antigelului 
Tip de lichid de răcire  Durata de serviciu (1)(2) 
Cat ELC  12000 ore de exploatare sau şase ani(3) 
Antigel comercial care întruneşte specificaţia Caterpillar EC-1  6000 ore de funcţionare sau şase ani(4) 
Cat DEAC  3000 ore de exploatare sau trei ani 
Lichid de răcire/antigel comercial pentru condiţii dificile de lucru care se conformează normelor "ASTM D6210"  3.000 de ore de funcţionare sau doi ani 
Lichid de răcire/antigel comercial pentru condiţii dificile de lucru care se conformează normelor "ASTM D4985"  3.000 ore de funcţionare sau un an 
Adaos suplimentar de aditivi (SCA) Cat şi apă(5)  3.000 de ore de funcţionare sau doi ani 
Aditiv suplimentar comercial pentru agentul de răcire şi apă(6) 3.000 ore de funcţionare sau un an 
(1) Folosiţi intervalul care se produce întâi.
(2) Consultaţi Manualul de operare şi întreţinere, "Programul intervalelor de întreţinere" al motorului, pentru intervalul corect de înlocuire a regulatorului de temperatură a apei din sistemul de răcire.
(3) Extenderul Cat ELC Extender trebuie să fie adăugat la 6000 de ore de exploatare sau o jumătate din durata de funcţionare a ELC Cat.
(4) Treuie să fie adăugat un extender a 3000 de ore de exploatare sau o jumătate din durata de funcţionare a antigelului
(5) Concentraţia de adaos suplimentar de aditivi (SCA) Cat într-un sistem de răcire care utilizează adaos suplimentar de aditivi (SCA) Cat şi apă trebuie să fie de la 6 până la 8 % în volume.
(6) Consultaţi furnizorul de adaos suplimentar de aditivi (SCA) pentru instrucţiuni de utilizare.

Notă Aceste intervale de schimb pentru agentul de răcire sunt realizabile numai cu servicii anuale de prelevare şi analiză de probe de agent de răcire S·O·S Services Nivel 2.

Analiza S·O·S Services a agentului de răcire

Testarea agentului de răcire a motorului este importantă pentru a vă asigura că motorul este protejat împotriva cavitaţiei interne şi a coroziunii. Analiza testează de asemenea capacitatea lichidului de răcire de a proteja motorul de fierbere sau îngheţ. Analiza S·O·Sde lichid de răcire poate fi făcută la dealerul Caterpillar. Analiza S·O·S a lichidului de răcire Caterpillar este calea cea mai bună pentru urmărirea stării lichidului de răcire din sistemul de răcire al maşinii dumneavoastră. Analiza S·O·S a agentului de răcire este un program care se bazează pe prelevarea periodică de probe.

Analiza S·O·S Services a agentului de răcire (Nivel 1)

O analiză a agentului de răcire (Nivel 1) este un test al următoarelor proprietăţi ale agentului de răcire:

  • Concentraţia de glicol pentru protecţie contra îngheţului şi fierberii

  • Capacitatea de protecţie faţă de eroziune şi coroziune

  • pH

  • Conductivitatea

  • Analiza vizuală

  • Analiza mirosului

Pentru informaţii referitoare la executarea acestei lucrări de întreţinere, consultaţi acest Manual de operare şi întreţinere, "Obţinerea unui eşantion de agent de răcire din sistemul de răcire (nivel 1)". Pentru informaţii referitoare la executarea acestei lucrări de întreţinere, consultaţi acest Manual de operare şi întreţinere, "Programul intervalelor de întreţinere" .

Analiza S·O·S Services a agentului de răcire (Nivel 2)

O analiză a agentului de răcire (Nivel 2) este o evaluare chimică cuprinzătoare a agentului de răcire. Analiza S·O·S a agentului de răcire (Nivel 2) are următoarele caracteristici:

  • Analiza completă a lichidului de răcire (Nivel 1)

  • Identificarea coroziunii metalelor şi a contaminanţilor

  • Identificarea acumulării de impurităţi cauzatoare de coroziune

  • Identificarea acumulării de impurităţi cauzatoare de cruste

  • Determinarea posibilităţii electrolizei în cadrul sistemului de răcire al motorului

Contactaţi dealerul local Caterpillar pentru informaţii suplimentare privind programul Analiza agentului de răcire S·O·S Services.

Capacităţile pentru agentul de răcire

Pentru a întreţine corespunzător sistemul de răcire, trebuie să fie determinată capacitatea totală a sistemului de răcire. Capacitatea totală a sistemului de răcire va varia de la o instalare la alta. Capacitatea totală a sistemului de răcire poate include următoarele componente: motor , vasul de expansiune, schimbătorul de căldură, radiatorul , răcitorul de chilă şi conductele .

Faceţi referire la specificaţiile care sunt furnizate de către Caterpillar sau fabricantul instalaţiei. Înregistraţi capacitatea totală a sistemului de răcire în tabelul corespunzător.

Tabel 4
Volume aproximative de umplere pentru sistemele de lubrifiere ale Grupului electrogen 3500B 
  Motor  Radiatorul  Sistemul total de răcire 
Motor 3508B  103 l (27,2 gal SUA)  206 l (54,4 gal SUA)  309 l (81,6 gal SUA) 
Motor 3512B  157 l (41,5 gal SUA)  244 l (64,5 gal SUA)  401 l (106 gal SUA) 
Motor 3512B(1)  233 l (61,5 gal SUA)  203 l (53,6 gal SUA)  436 l (115,1 gal SUA) 
Motor 3516B(2)  233 l (61,5 gal SUA)  247 l (65,3 gal SUA)  480 l (126,8 gal SUA) 
Motor 3516B(3)  233 l (61,5 gal SUA)  247 l (65,3 gal SUA)  480 l (126,8 gal SUA) 
Motor 3516B(4)  233 l (61,5 gal SUA)  330 l (87,2 gal SUA)  563 l (148,7 gal SUA) 
(1) Motor de 60 Hz cu capabilitate ambientală 43 °C (109 °F)
(2) Motor de 50 Hz cu capabilitate ambientală 50 °C (122 °F)
(3) Motor de 60 Hz cu capabilitate ambientală 43 °C (109 °F)
(4) Motor de 60 Hz cu capabilitate ambientală 50 °C (122 °F)

Caterpillar Information System:

3406E and 3456 Generator Set Engines Air Shutoff System - Test
Product Link - PL102C Reports and Messages Not Available
C15 Engine Reference Material
C11 and C13 Petroleum Engines Plate Locations and Film Locations
12M Motor Grader Blade Lift Cylinder Socket - Check/Adjust/Replace
12M Motor Grader Blade Lift Cylinder Socket - Lubricate
12M Motor Grader Backup Alarm - Test
C15 Petroleum Engines Housing (Front) - Install
C15 Petroleum Engines Housing (Front) - Remove
C15 Industrial Engines Plate Locations and Film Locations
C15 Industrial Engines Model View Illustrations
3406E and 3456 Generator Set Engines Electrical Power Supply Circuit - Test
Machining of The Cylinder Block to Convert from Wet Cylinder Liners to Dry Cylinders Liners{1201} Machining of The Cylinder Block to Convert from Wet Cylinder Liners to Dry Cylinders Liners{1201}
C15 Petroleum Engines Pump Drive - Remove
C15 Petroleum Engines Pump Drive - Install
3406E and 3456 Generator Set Engines Emergency Stop Switch Circuit - Test
C15 and C18 Generator Set Engines Atmospheric Pressure Sensor - Remove and Install
C15 and C18 Generator Set Engines Engine Oil Pressure Sensor - Remove and Install
3406E and 3456 Generator Set Engines ATA (SAE J1587 / J1708) Data Link Circuit - Test
C15 and C18 Industrial Engines Coolant Temperature Sensor - Remove and Install
3406E and 3456 Generator Set Engines Overspeed Verify Switch Circuit - Test
2004/04/01 The Power Steering Pump May not be Seated Properly {1151, 4306}
C15 and C18 Generator Set Engines Turbocharger Outlet Pressure Sensor - Remove and Install
C15 and C18 Industrial Engines Crankshaft Position Sensor - Remove and Install
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.