C9.3 Industrial Engine Caterpillar


Selective Catalytic Reduction Warning System

Usage:

C9.3 CS9
Systém selektivní katalytické redukce (SCR) se používá k redukci emisí NOx motoru. Kapalina do výfuku dieselového motoru (DEF) je čerpána z nádrže kapaliny DEF a vstřikována do proudu výfukových plynů. Kapalina DEF reaguje s katalyzátorem SCR, redukuje NOx a zanechává dusík a vodní páru. Systém recirkulace výfukových plynů (Exhaust Gas Recirculation, EGR) ochlazuje, měří a přivádí přepočtený výfukový plyn do sacího potrubí a pomáhá tím k redukci NOx.

Motor a systém řízení emisí musejí být ovládány, používány a udržovány v souladu s pokyny dodanými koncovému uživateli, aby se zachovaly emisní vlastnosti motoru v rámci požadavků týkajících se dané kategorie motoru. V systému řízení emisí se nesmějí provádět žádné úmyslné nedovolené změny, ani nesmí být chybně používán. Týká se to zejména deaktivace systému SCR a zanedbání jeho údržby.


OZNÁMENÍ

Zastavení motoru ihned po jeho chodu se zatížením může vést k přehřátí komponent systému SCR.

Nechte vychladnout motor, postup viz Příručka pro provoz a údržbu, "Zastavení motoru". Postup pro zabránění vzniku nadměrných teplot ve skříni turbodmychadla a vstřikovači kapaliny DEF viz Příručka pro provoz a údržbu, "Zastavení motoru".



OZNÁMENÍ

Po vypnutí motoru vyčkejte alespoň 2 minuty, než otočíte odpojovací vypínač akumulátorů do polohy VYPNUTO. Příliš brzké odpojení napájení z akumulátorů po vypnutí motoru zabrání vypuštění potrubí DEF.


Definice

Povšimněte si následujících definic.

Samočinná oprava - Chybový stav již neexistuje. Kód aktivní chyby nebude nadále aktivní.

Oznámení - Akce provedená systémem, která slouží k upozornění obsluhy na brzký Podnět.

Podnět - Sníží se výkon motoru, omezí se rychlost vozidla nebo se provedou jiné akce sloužící k podnícení obsluhy, aby provedla opravu nebo údržbu systému řízení emisí.

Kategorie podnětů - Podněty jsou rozděleny do kategorií. Hladiny kapaliny DEF mají chybové kódy podnětů odlišné od ostatních kategorií podnětů. Podněty ohledně hladiny kapaliny DEF jsou založeny na hladině kapaliny DEF, zatímco ostatní kategorie podnětů jsou založeny na přibývajícím čase. Podněty založené na přibývajícím čase budou vždy mít přidružený chybový kód společně s chybovým kódem podnětu. Přidružená chyba představuje prvotní příčinu. Chybový kód podnětu založeného na přibývajícím čase slouží pouze jako indikátor toho, v jaké úrovni podnětu se motor nachází. Chybový kód podnětu založeného na přibývajícím čase též naznačuje, kolik času zbývá do další úrovně podnětu. Existují tři kategorie podnětů (dvě pro Evropskou unii), které spustí chybový kód podnětu založeného na přibývajícím čase.

Poznámka Přidružené kódy pro každou z kategorií přibývajícího času naleznete v Průvodci řešením potíží v kapitole Problém výstražného systému SCR.

První výskyt - Jedná se o případ, kdy se chybový kód podnětu založeného na přibývajícím čase aktivuje poprvé.

Opakovaný výskyt - Jedná se o případ, kdy se libovolný chybový kód podnětu založeného na přibývajícím čase aktivuje znovu během 40 hodin od prvního výskytu. Před návratem na dobu prvního výskytu musí motor běžet po dobu 40 hodin, aniž by došlo k chybě způsobující podnět založený na přibývajícím čase.

Režim bezpečného přístavu (celosvětově) - Režim bezpečného přístavu je časový úsek 20 minut chodu motoru. Během Režimu bezpečného přístavu (Evropská unie) může být motor po dosažení podnětu úrovně 3 provozován na plný výkon. Po vydání podnětu úrovně 3 může obsluha provést cyklus otočení klíče spínací skříňky a motor vstoupí do režimu bezpečného přístavu. Režim bezpečného přístavu je možné použít pouze jednou. Režim bezpečného přístavu v konfiguraci Celosvětově není povolen pro podněty týkající se hladiny kapaliny DEF.

Režim bezpečného přístavu (Evropská unie) - Režim bezpečného přístavu je časový úsek 30 minut chodu motoru. Během Režimu bezpečného přístavu (Evropská unie) může být motor po dosažení podnětu úrovně 3 provozován na plný výkon. Po vydání podnětu úrovně 3 může obsluha provést cyklus otočení klíče spínací skříňky a motor vstoupí do režimu bezpečného přístavu. Režim bezpečného přístavu je možné použít až třikrát.


OZNÁMENÍ

K napravení jakéhokoliv nesprávného ovládání, používání či údržby systému SCR řízení emisí je nezbytné podniknout okamžitou akci v souladu s nápravnými opatřeními indikovanými výstrahami, které jsou uvedeny na následujících stránkách.




Ilustrace 1g03676102
Hladina kapaliny DEF je normální

Strategie podnětu na hladinu kapaliny DEF (Evropská unie)



Ilustrace 2g03676107

Pokud hladina kapaliny DEF klesne pod 20 %, rozsvítí se jantarově zbarvený indikátor umístěný vedle hladinoměru kapaliny DEF na přístrojové desce. Abyste zamezili dalším podnětům, otočte klíčem do polohy VYPNUTO a doplňte kapalinu DEF do nádrže kapaliny DEF.



Ilustrace 3g03676111

Pokud hladina kapaliny DEF klesne pod 13,5 %, nastane událost podnětu úrovně 1. Rozsvítí se kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí. Zůstane rozsvícený jantarově zbarvený indikátor umístěný vedle hladinoměru kapaliny DEF na přístrojové desce.



Ilustrace 4g03676123

Snížený výkon

Pokud je modul ECM konfigurován na "Snížený výkon" a hladina kapaliny DEF je pod 1 %, u motoru dojde k podnětu úrovně 2. Rozsvítí se kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí a budou pomalu blikat. Jantarově zbarvená kontrolka hladinoměru kapaliny DEF zůstane rozsvícená. Nastane 50% snížení výkonu motoru. Když se nádrž kapaliny DEF zcela vyprázdní, nastane 100% snížení výkonu motoru. Prázdná nádrž kapaliny DEF též omezí otáčky motoru na 1 000 ot/min nebo na nízké volnoběžné otáčky, podle toho, které jsou vyšší. U konfigurace "Snížený výkon" nedojde k žádnému dalšímu podnětu. Režim bezpečného přístavu je povolen pro tři cykly otočení klíče.

Zkrácená doba

Pokud je modul ECM konfigurován na "Zkrácenou dobu" a hladina kapaliny DEF je pod 7,5 %, u motoru dojde k podnětu úrovně 2. Rozsvítí se kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí a budou pomalu blikat. Jantarově zbarvená kontrolka hladinoměru kapaliny DEF zůstane rozsvícená.



Ilustrace 5g03676127

Zkrácená doba

Pokud je modul ECM konfigurován na "Zkrácenou dobu" a hladina kapaliny DEF je 0 %, u motoru dojde k podnětu úrovně 3. Rozsvítí se kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí a budou rychle blikat. Bude nepřerušovaně svítit červené koncové světlo. Jantarově zbarvená kontrolka hladinoměru kapaliny DEF zůstane rozsvícená. Nastane 100% snížení výkonu motoru a otáčky motoru budou omezeny na 1 000 ot/min nebo na nízké volnoběžné otáčky, podle toho, které jsou vyšší. Pokud je akce finálního podnětu v systému nastavena na "Volnoběh snížení", motor bude pokračovat v chodu na volnoběh ve stavu sníženého výkonu. Pokud je nastavena na "Vypnutí", motor se po 5 minutách vypne. Režim bezpečného přístavu je povolen pro tři cykly otočení klíče. Po dokončení Režimu bezpečného přístavu se motor převede na nízké volnoběžné otáčky nebo se vypne. Pokud je nastavena konfigurace vypnutí, motor lze opět nastartovat, ale před dalším vypnutím poběží pouze 5 minut ve stavu sníženého výkonu. Tato akce bude pokračovat až do vyřešení problému.

Poznámka Pro resetování podnětu týkajícího se hladiny kapaliny DEF otočte klíčem do polohy VYPNUTO a doplňte kapalinu DEF do nádrže kapaliny DEF.

Strategie podnětů pro chyby způsobující podnět založený na přibývajícím čase (Evropská unie)



Ilustrace 6g03677836

Snížený výkon

Při jakékoliv chybě související s podnětem se rozsvítí kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí. Existují dvě kategorie podnětů. Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 1, na dobu 36 hodin je vydán podnět úrovně 1. Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 2, na dobu 10 hodin je vydán podnět úrovně 1. Pro chyby úrovně 1 není opakovaný výskyt.

Zkrácená doba

Při chybě související s podnětem úrovně 1 se rozsvítí kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí. Existují dvě kategorie podnětů. Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 1, na dobu 18 hodin je vydán podnět úrovně 1. Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 2, na dobu 5 hodin je vydán podnět úrovně 1. Pro chyby úrovně 1 není opakovaný výskyt.



Ilustrace 7g03676138

Snížený výkon

Pokud chybový stav existuje po celou dobu podnětu úrovně 1, strategie povýší na podnět úrovně 2. Rozsvítí se kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí a budou pomalu blikat. Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 1, je vydán podnět úrovně 2. Při prvním výskytu je podnět úrovně 2 vydán na dobu 64 hodin. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 1 vydán na dobu 5 hodin.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 2, na dobu 10 hodin je vydán podnět úrovně 2. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 2 vydán na dobu 2 hodin.

Nastane 50% snížení výkonu motoru. Nedojde-li k opravě chyby před uplynutím doby podnětu, nastane 100% snížení výkonu motoru. Budou též omezeny otáčky motoru na 1 000 ot/min nebo na nízké volnoběžné otáčky, podle toho, které jsou vyšší. U konfigurace "Snížený výkon" nedojde k žádným dalším podnětům. Režim bezpečného přístavu je povolen pro tři cykly otočení klíče.

Zkrácená doba

Pokud chybový stav existuje po celou dobu podnětu úrovně 1, strategie povýší na podnět úrovně 2. Rozsvítí se kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí a budou pomalu blikat. Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 1, je vydán podnět úrovně 2. Při prvním výskytu je podnět úrovně 2 vydán na dobu 18 hodin. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 1 vydán na dobu 108 minut.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 2, na dobu 5 hodin je vydán podnět úrovně 2. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 2 vydán na dobu 1 hodiny.



Ilustrace 8g03676141

Zkrácená doba

Pokud je konfigurován na "Zkrácenou dobu" a chybový stav existuje po celou dobu podnětu úrovně 2, strategie povýší na podnět úrovně 3. Podnět úrovně 3 má pro všechny kategorie stejné akce. Kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí budou rychle blikat. Bude též nepřerušovaně svítit červené koncové světlo. Nastane 100% snížení výkonu motoru a otáčky motoru budou omezeny na 1 000 ot/min nebo na nízké volnoběžné otáčky, podle toho, které jsou vyšší. Pokud je akce finálního podnětu v systému Cat ET nastavena na "Snížení volnoběhu", motor bude pokračovat v chodu na volnoběh ve stavu sníženého výkonu. Pokud je nastavena na "Vypnutí", motor se po 5 minutách vypne. Cyklus otočení klíče umožní spuštění režimu bezpečného přístavu. Režim bezpečného přístavu se smí použít až třikrát. Po ukončení režimu bezpečného přístavu dojde u motoru k finálnímu podnětu úrovně 3. Pokud je nastaven "Vypnutí", motor lze opět nastartovat, ale před dalším vypnutím poběží pouze 5 minut ve stavu sníženého výkonu. Tato akce bude pokračovat až do vyřešení problému.

Poznámka Pokud se vyskytne chyba, požádejte o opravu prodejce CAT.

Strategie podnětu na hladinu kapaliny DEF (celosvětově)



Ilustrace 9g03676164

Pokud hladina kapaliny DEF klesne pod 20 %, rozsvítí se jantarově zbarvený indikátor umístěný vedle hladinoměru kapaliny DEF na přístrojové desce. Abyste zamezili podnětům, otočte klíčem do polohy VYPNUTO a doplňte kapalinu DEF do nádrže kapaliny DEF.



Ilustrace 10g03676169

Pokud hladina kapaliny DEF klesne pod 13,5 %, nastane událost podnětu úrovně 1. Rozsvítí se kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí. Zůstane rozsvícený jantarově zbarvený indikátor umístěný vedle hladinoměru kapaliny DEF na přístrojové desce.



Ilustrace 11g03676174

Pokud je hladina kapaliny DEF pod 7,5 %, nastane událost podnětu úrovně 2. Rozsvítí se kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí a budou pomalu blikat. Zůstane rozsvícený jantarově zbarvený indikátor umístěný vedle hladinoměru kapaliny DEF na přístrojové desce. Pokud je modul ECM konfigurován na "Snížený výkon" a hladina kapaliny DEF dosáhne 1 %, točivý moment stroje se omezí na 75 %.



Ilustrace 12g03676210

Pokud je modul ECM konfigurován na "Snížený výkon" a nádrž kapaliny DEF se zcela vyprázdní, u motoru dojde k finálnímu podnětu úrovně 3. Pokud je modul ECM konfigurován na "Zkrácenou dobu" a hladina kapaliny DEF je 3 %, u motoru dojde k finálnímu podnětu úrovně 3. Kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí budou rychle blikat a bude nepřerušovaně svítit červené koncové světlo. Motor bude převeden na nízké volnoběžné otáčky nebo bude vypnut. Po vypnutí lze motor opět nastartovat vždy na dobu 5 minut, a to při snížených otáčkách a točivém momentu. Pokud nastavíte motor na volnoběžné otáčky, poběží v nich na neurčenou dobu při sníženém točivém momentu. Zůstane rozsvícený jantarově zbarvený indikátor umístěný vedle hladinoměru kapaliny DEF na přístrojové desce.

Poznámka Pro resetování podnětu týkajícího se hladiny kapaliny DEF otočte klíčem do polohy VYPNUTO a doplňte kapalinu DEF do nádrže kapaliny DEF.

Strategie podnětů pro chyby způsobující podnět založený na přibývajícím čase (celosvětově)



Ilustrace 13g03676215

Snížený výkon

Při chybě související s podnětem úrovně 1 se rozsvítí kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí. Existují tři kategorie podnětů. Pokud je při prvním výskytu podnět výsledkem chyby kategorie 1, na dobu 2,5 hodiny je vydán podnět úrovně 1. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 1 při chybě kategorie 1 vydán na dobu 5 minut.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 2, na dobu 10 hodin je vydán podnět úrovně 1. Pro podnět úrovně 1 při chybě kategorie 2 není opakovaný výskyt.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 3, na dobu 36 hodin je vydán podnět úrovně 1. Pro podnět úrovně 1 při chybě kategorie 3 není opakovaný výskyt.

Zkrácená doba Při chybě související s podnětem úrovně 1 se rozsvítí kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí. Existují tři kategorie podnětů. Pokud je při prvním výskytu podnět výsledkem chyby kategorie 1, na dobu 2,5 hodiny je vydán podnět úrovně 1. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 1 při chybě kategorie 1 vydán na dobu 5 minut.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 2, na dobu 5 hodin je vydán podnět úrovně 1. Pro podnět úrovně 1 při chybě kategorie 2 není opakovaný výskyt.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 3, na dobu 18 hodin je vydán podnět úrovně 1. Pro podnět úrovně 1 při chybě kategorie 3 není opakovaný výskyt.



Ilustrace 14g03676215

Snížený výkon Pokud chybový stav existuje po celou dobu podnětu úrovně 1, strategie povýší na podnět úrovně 2. Při chybě související s podnětem úrovně 2 se rozsvítí kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí a budou pomalu blikat. Nastane 50% snížení výkonu motoru. Pokud je při prvním výskytu podnět výsledkem chyby kategorie 1, na dobu 70 minut je vydán podnět úrovně 2. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 1 vydán na dobu 5 minut.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 2, na dobu 10 hodin je vydán podnět úrovně 2. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 2 vydán na dobu 2 hodin.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 3, na dobu 64 hodin je vydán podnět úrovně 2. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 3 vydán na dobu 5 hodin.

Zkrácená doba

Pokud chybový stav existuje po celou dobu podnětu úrovně 1, strategie povýší na podnět úrovně 2. Při chybě související s podnětem úrovně 2 se rozsvítí kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí a budou pomalu blikat. Pokud je při prvním výskytu podnět výsledkem chyby kategorie 1, na dobu 70 minut je vydán podnět úrovně 2. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 1 vydán na dobu 5 minut.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 2, na dobu 5 hodin je vydán podnět úrovně 2. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 2 vydán na dobu 1 hodiny.

Pokud je podnět výsledkem chyby kategorie 3, na dobu 18 hodin je vydán podnět úrovně 2. Při opakovaném výskytu je podnět úrovně 2 při chybě kategorie 3 vydán na dobu 108 minut.



Ilustrace 15g03676218

Pokud chybový stav existuje po celou dobu podnětu úrovně 2, strategie povýší na podnět úrovně 3. Podnět úrovně 3 má pro všechny kategorie stejné akce. Kontrolka motoru a kontrolka závady systému emisí budou rychle blikat. Bude nepřerušovaně svítit červené koncové světlo. Nastane 100% snížení výkonu motoru a otáčky motoru budou omezeny na 1 000 ot/min nebo na nízké volnoběžné otáčky, podle toho, které jsou vyšší. Pokud je akce finálního podnětu v systému Cat® ET nastavena na "Snížení volnoběhu", motor bude pokračovat v chodu na volnoběh ve stavu sníženého výkonu. Pokud je nastavena na "Vypnutí", motor se po 5 minutách vypne. Cyklus otočení klíče umožní spuštění režimu bezpečného přístavu. Režim bezpečného přístavu je povolen pouze jednou. Po ukončení režimu bezpečného přístavu dojde u motoru k finálnímu podnětu úrovně 3. Pokud je nastavena na "Vypnutí", motor lze opět nastartovat, ale před dalším vypnutím poběží pouze 5 minut ve stavu sníženého výkonu. Tato akce bude pokračovat až do vyřešení problému.

Poznámka Pokud se vyskytne chyba, požádejte o opravu prodejce CAT.

Podnět k potlačení v nouzové situaci obsluhou pro motory Cat vybavené systémy selektivní katalytické redukce (jsou-li ve výbavě)

Poznámka Podnět k potlačení v nouzové situaci bude povolen pouze u zvoleného počtu motorů, které mohou být použity v nouzových situacích. Chcete-li zjistit, zda váš motor smí mít tuto funkci, kontaktujte prodejce společnosti Cat.

Podnět k potlačení v nouzové situaci obsluhou lze aktivovat pouze pomocí hesel dodaných společností Caterpillar. Funkce je standardně deaktivována. Bude-li funkce povolena, bude aktivována ve výrobním závodu. Pokud chce zákazník aktivovat funkci po dodání motoru, musí kontaktovat prodejce společnosti Cat. Podnět k potlačení v nouzové situaci obsluhou je regulován Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA) a Evropskou unií (EU). Podnět k potlačení v nouzové situaci obsluhou je podporován pouze v USA. Podnět k potlačení v nouzové situaci obsluhou není podporován v Evropě a nesmí se používat v Japonsku. Podrobné informace o aktivaci, deaktivaci a resetování potlačení vám poskytne prodejce CAT. Než přikročíte k postupům uvedeným níže, musíte si přečíst všechny informace uvedené v tomto dokumentu a porozumět jim.

Americká agentura EPA vyžaduje za určitých podmínek provést omezení otáček motoru či výkonu (snížení výkonu), aby se zajistilo správné fungování systému řízení emisí motoru. EPA umožňuje přechodnou deaktivaci těchto limitů (obnovení plných otáček motoru a dostupného výkonu) během podmíněné nouzové situace. EPA definuje podmíněnou nouzovou situaci jako závažné přímé či nepřímé riziko ohrožení lidského života. Níže jsou uvedeny příklady přímých a nepřímých rizik.

Přímé - Stav řízení emisí, který omezuje výkon motoru použitého k záchraně osob za situace ohrožující život.

Nepřímé - Stav řízení emisí, který omezuje výkon motoru použitého k dodávání elektrické energie datovému středisku, které směruje komunikaci nouzových odezev 911.

S emisemi spojené snížení výkonu lze deaktivovat po dobu až 120 provozu motoru. Přechodná deaktivace s emisemi spojeného snížení výkonu se nazývá "Podnět k potlačení v nouzové situaci obsluhou" a musí být nahlášena americké agentuře EPA. Pokud nouzová situace skončí před uplynutím 120 hodin činnosti potlačení, musí obsluha potlačení pozastavit. Když je potlačení pozastaveno, u zařízení dojde ke snížení výkonu. Potlačení lze znovu aktivovat jen tehdy, nastane-li znovu nouzová situace před dosažením prahové hodnoty hodin celkového provozu motoru od první aktivace potlačení. Tato prahová hodnota se nazývá časovač zpětného zastavení. Tato prahová hodnota se může lišit v závislosti na aplikaci, ale typicky bude 300 hodin. Po 120 hodinách používání potlačení nebo po dosažení prahové hodnoty časovače zpětného zastavení potlačení vyprší a u zařízení dojde ke snížení výkonu. Po vypršení potlačení bude muset prodejce společnosti Cat potlačení resetovat, aby je bylo možné opět použít.

Potlačení smí uvést do činnosti nebo vyřadit z činnosti pouze autorizovaný prodejce společnosti Cat, a to pomocí hesel dodaných společností Caterpillar. Když je potlačení uvedeno do činnosti, může ho obsluha aktivovat pomocí spínače nebo prostřednictvím nabídky elektronického displeje (je-li ve výbavě). Po jeho aktivaci se rozsvítí kontrolky motoru a akce, dokud nebude potlačení resetováno. Kód indikující, že je podnět k potlačení v nouzové situaci aktivní, bude rovněž aktivní až do resetování potlačení. Potlačení smí resetovat pouze výrobce motoru, tedy společnost Caterpillar. Prodejce společnosti Cat může resetovat potlačení pomocí hesel dodaných společností Caterpillar.

Následující akce jsou zakázány federálními předpisy a jsou trestány pokutami udělovanými americkou agenturou EPA:

  • nesprávné použití potlačení,

  • opomenutí deaktivovat potlačení po pominutí nebezpečí,

  • opomenutí nahlásit použití potlačení.

Za každý den nedodržení těchto předpisů mohou být uděleny pokuty, které mohou být vysoké.

Metoda potlačení aktivace

Potlačení lze aktivovat pomocí systému Cat Electronic Technician (ET). Komerční aplikace mohou mít pro aktivaci potlačení spínač umístěný vedle motoru nebo nabídku elektronického displeje. Nabídka displeje a umístění spínače mohou být různé podle aplikace. Potlačení bude k dispozici pouze tehdy, jestliže již u motoru došlo k podnětu (snížení výkonu). Pokud již bylo potlačení uvedeno do činnosti autorizovaným prodejcem CAT, může je obsluha zapnout bez dalšího zásahu společnosti Caterpillar. Po aktivaci se rozsvítí jantarově zbarvená výstražná kontrolka upozorňující obsluhu, že potlačení je aktivní. Rovněž se aktivuje kód indikující, že podnět k potlačení v nouzové situaci obsluhou z důvodu emisí motoru je aktivní. Pokud nouzová situace skončí před uplynutím 120 hodin činnosti potlačení, musí obsluha potlačení pozastavit.

Nastavení potlačení pomocí systému Cat Electronic Technician (ET).

  • Přejděte na "Configuration Parameters" (Parametry konfigurace).

  • Vyberte "Aftertreatment Configuration" (Konfigurace dodatečné úpravy).

  • Výběrem možnosti "Operator Inducement Emergency Override Activation" (Aktivace podnětu k potlačení v nouzové situaci obsluhou) aktivujte potlačení.

  • Pole "Value" (Hodnota) musí být přepnuto na možnost "Activated" (Aktivováno) (pro pozastavení potlačení změňte pole "Value" (Hodnota) na "Not Activated" (Neaktivováno)).

Nastavení potlačení pomocí spínače

Komerční aplikace si mohou zvolit instalaci spínače nebo propojovací svazek vodičů poblíž motoru sloužící k aktivaci potlačení. Lze použít vyhrazený kolík STG na straně J1 elektronického řídicího modulu (ECM) A5. Obsluhy musí být řádně proškoleny, aby porozuměly, kde je spínač potlačení umístěn. Obsluhy musí být řádně proškoleny, aby pochopily, že zneužití spínače může být trestáno vysokými pokutami, jak je zmíněno výše. Pro pozastavení potlačení jednoduše otočte spínač potlačení do polohy VYPNUTO nebo odpojte propojovací svazek vodičů. Vedle spínače nebo propojovacího svazku vodičů bude štítek s nápisem:"POUŽITÍ POUZE V NOUZOVÉ SITUACI. SEE OWNERS MANUAL. PENALTIES APPLY FOR MISUSE" (POUŽITÍ POUZE V NOUZOVÉ SITUACI. VIZ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. ZNEUŽITÍ SE TRESTÁ).

Nastavení potlačení pomocí nabídky elektronického displeje

Některé aplikace mohou být schopny aktivovat či deaktivovat potlačení prostřednictvím nabídky elektronického displeje. Obsluha musí být řádně vyškolena, aby porozuměla tomu, kde je potlačení umístěno, a že zneužití potlačení může být postihováno vysokými pokutami, jak je zmíněno výše. Na displeji bude tato výstraha: "EMERGENCY USE ONLY. SEE OWNERS MANUAL. PENALTIES APPLY FOR MISUSE" (POUŽITÍ POUZE V NOUZOVÉ SITUACI. VIZ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. ZNEUŽITÍ SE TRESTÁ).

Restování potlačení

Pokaždé, když potlačení vyprší, je nutné je resetovat pomocí systému Cat Electronic Technician (ET). Potlačení nelze znovu použít, dokud nebude resetováno. Budou nadále svítit kontrolky motoru a akce, dokud nebude potlačení resetováno. Potlačení lze resetovat kdykoli po počáteční aktivaci. Potlačení smí resetovat pouze výrobce motoru, tedy společnost Caterpillar, nebo autorizovaný prodejce společnosti Cat, a to pomocí hesel dodaných společností Caterpillar. Při resetování potlačení bude muset obsluha servisnímu technikovi poskytnout informace pro Zprávu o použití zobrazenou níže.

Zpráva o použití potlačení

Aby se vyhovělo federálním předpisům, musí obsluha nahlásit použití potlačení společnosti Caterpillar Inc. do 60 dnů od aktivace potlačení. Při opomenutí splnit tento požadavek na nahlášení může být obsluha trestána podle 40 CFR 1068,101. Společnost Caterpillar Inc. předává zprávy o použití potlačení jednou za rok americké agentuře EPA. Ačkoliv jsou odevzdávány společnosti Caterpillar Inc., jsou zprávy o použití potlačení považovány za odevzdané americké agentuře EPA. Federální předpisy zakazují předkládání nepravdivých informací. Zpráva musí obsahovat následující informace:

  • Jméno kontaktní osoby, poštovní a e-mailovou adresu a telefonní číslo odpovědné společnosti nebo entity

  • Popis nouzové situace, umístění motoru během nouzové situace a kontaktní informace pro úředníka, který může ověřit nouzovou situaci (jako je zemský šerif, požární inspektor nebo pracovník nemocnice)

  • Důvod aktivace potlačení během nouzové situace, jako je nedostatek kapaliny DEF nebo porucha snímače vztahujícího se k emisím, když byl k reakci na nouzovou situaci potřeba motor

  • Výrobní číslo motoru (nebo ekvivalentní)

  • Popis rozsahu a dobu trvání provozu motoru při aktivním potlačení, včetně prohlášení popisujícího, zda bylo potlačení ručně deaktivováno (pozastaveno) po skončení nouzové situace

Zprávu o použití potlačení lze zaslat e-mailem nebo poštou na jednu z následujících adres:

E-mail:

Emissions_Compliance@cat.com

Poštovní adresa:

Caterpillar Inc.
P.O. Box 610
Mossville, IL 61552-0610
Attention (k rukám): Emissions Compliance Manager (vedoucí odpovědný za dodržování emisních předpisů)

Caterpillar Information System:

XQP150 Rental Generator Set Generator Isolating for Maintenance
XQP150 Rental Generator Set Electrical System
PM620, PM622, PM820, PM822 and PM825 Cold Planer Propel Systems Travel Speed - Test
Beat In and Wear at the Clutch Plate Splines on Certain CX31 Transmissions {0374, 0599, 3030, 3050, 3064, 3160, 3190} Beat In and Wear at the Clutch Plate Splines on Certain CX31 Transmissions {0374, 0599, 3030, 3050, 3064, 3160, 3190}
C12.9 Marine Engines Rocker Arm and Shaft - Remove and Install
Proper Storage Procedures Are Available For Commercial Engines {1000} Proper Storage Procedures Are Available For Commercial Engines {1000}
Product Link For Generator Sets Features
C12.9 Marine Engines Fuel Lines - Remove and Install
C12.9 Marine Engines Electronic Unit Injector - Remove and Install
3608 Engine Connecting Rod
3516C Generator Set Engines Turbocharger - Remove
PM620, PM622, PM820, PM822 and PM825 Cold Planer Machine System Relief Valve (Auxiliary) - Test and Adjust - Auxiliary Power Unit
PM620, PM622, PM820, PM822 and PM825 Cold Planer Machine System Relief Valve (Charge) - Test - Conveyor
G3600 Engines Maintenance Interval Schedule
High Fuel Rail Pressure Alarm May Malfunction on Certain Generator Sets {7610, 7620} High Fuel Rail Pressure Alarm May Malfunction on Certain Generator Sets {7610, 7620}
The Model Directory for Authorized Classic Machines has been Updated {1000, 7000} The Model Directory for Authorized Classic Machines has been Updated {1000, 7000}
PM620, PM622, PM820, PM822 and PM825 Cold Planer Propel Systems Machine Preparation for Troubleshooting
PM620, PM622, PM820, PM822 and PM825 Cold Planer Propel Systems Visual Inspection (Power Train)
PM620, PM622, PM820, PM822 and PM825 Cold Planer Propel Systems Propel System Troubleshooting
PM620, PM622, PM820, PM822 and PM825 Cold Planer Machine System Machine Preparation for Troubleshooting
PM620, PM622, PM820, PM822 and PM825 Cold Planer Machine System Visual Inspection (Auxiliary Hydraulic System)
PM620, PM622, PM820, PM822 and PM825 Cold Planer Machine System Auxiliary Hydraulic System Troubleshooting
C9.3 Marine Auxiliary Engines Maintenance Interval Schedule - Marine Generator Set
® Grade & Slope for Cold Planers Grade Control Guidance Screen
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.