C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Caterpillar


Engine Oil and Filter - Change

Usage:

C27 JFJ

------ VÝSTRAHA! ------

Horký olej a horké díly mohou způsobit úraz. Nedovolte, aby se horký olej nebo horké díly dostaly do styku s pokožkou.


K zjištění intervalu výměny oleje a olejového filtru použijte tabulku 1.

Tabulka 1
Výměna oleje a výměna filtru 
Olejová pánev  Interval 
Standardní jímka  Každých 250 provozních hodin 
Hluboká jímka  Každých 500 provozních hodin 


Ilustrace 1g03391326
Standardní olejová pánev


Ilustrace 2g03391376
Hluboká jímka

Nevypouštějte olej, je-li motor studený. Když olej zchladne, rozptýlené odpadní částice se usazují na dně olejové pánve. Při vypuštění studeného oleje se tyto odpadní částice neodstraní. Při vypouštění kapaliny z klikové skříně zastavte motor. Vypusťte olej z klikové skříně, dokud je teplý. Při takovém vypouštění dojde i k vypuštění částic vzniklých opotřebením a rozptýlených v oleji.

Nerespektování tohoto doporučovaného postupu způsobí, že nevypuštěné částice budou znovu cirkulovat v mazacím systému motoru s novým olejem.

Vypouštění motorového oleje

Nechejte motor běžet při normální provozní teplotě a potom jej vypněte. Při vypouštění oleje z klikové skříně motoru postupujte jedním z následujících způsobů:

  • Je-li motor vybaven vypouštěcím ventilem, otočte knoflíkem vypouštěcího ventilu proti směru hodinových ručiček a olej vypusťte. Po vypuštění oleje uzavřete vypouštěcí ventil otočením knoflíku vypouštěcího ventilu ve směru hodinových ručiček.

  • Není-li motor vybaven vypouštěcím ventilem, vyšroubujte vypouštěcí zátku oleje a vypusťte olej. Pokud je motor vybaven plytkou jímkou, odstraňte dolní vypouštěcí zátky z obou konců olejové pánve.

Po vypuštění oleje očistěte vypouštěcí zátky a našroubujte je zpět do vypouštěcích otvorů.

Výměna olejového filtru


OZNÁMENÍ

Olejové filtry Cat se vyrábějí podle specifikací společnosti Caterpillar. Použití olejového filtru, který není doporučen společností Caterpillar, může mít za následek vážné poškození ložisek motoru, klikového hřídele atd., způsobené většími odpadními částicemi v nefiltrovaném oleji, který pronikl do mazacího systému motoru. Používejte jen ty olejové filtry, které jsou společností Caterpillar doporučeny.


  1. Demontujte olejový filtr pomocí řetězového klíče 1U-8760.

  2. Rozřízněte olejový filtr pomocí řezného nástroje na olejové filtry Gp 175-7546. Rozeberte záhyby a zkontrolujte, zda se v olejovém filtru nenachází kovové nečistoty. Pokud je v olejovém filtru usazeno velké množství kovových nečistot, mohlo dojít k nadměrnému opotřebení motoru nebo dosud nevyřešenému problému.

    Pomocí magnetu stanovte, zda olejová filtrační vložka obsahuje železné nebo neželezné kovy. Přítomnost železných kovů může značit opotřebení ocelových nebo litinových součástí motoru.

    Přítomnost neželezných kovů může značit opotřebení součástí motoru vyrobených z hliníku, mosazi nebo bronzu. Jedná se především o následující součásti: hlavní ložiska, ložiska ojnice, ložiska turbodmychadla a hlavy válců.

    V důsledku běžného opotřebení a tření je zcela běžné, aby se v olejovém filtru usadilo malé množství nečistot. Při výskytu většího množství nečistot v olejovém filtru se obraťte na CAT prodejce, který v případě potřeby zajistí podrobnější rozbor kapaliny.



    Ilustrace 3g00103713
    Standardní ploché těsnění a základny filtru

  3. Očistěte dosedací plochu na základně filtru. Přesvědčte se, že je odstraněno celé původní ploché těsnění olejového filtru.

  4. Naneste čistý motorový olej na nové ploché těsnění olejového filtru.


    OZNÁMENÍ

    Před instalací nenaplňujte filtr olejem. Olej by nemusel být filtrovaný a mohl by být kontaminovaný. To by mohlo vést k urychlenému opotřebování částí motoru.


  5. Namontujte olejový filtr. Utahujte olejový filtr, až jeho ploché těsnění dosedne na základnu. Utáhněte olejový filtr ručně podle pokynů, které jsou na něm uvedeny. Neutahujte olejový filtr nadměrnou silou.

Plnění kapaliny do klikové skříně motoru

  1. Sejměte víčko plnicího otvoru motorového oleje. Další informace naleznete v dokumentu Příručka pro provoz a údržbu, "Objemy provozních náplní a doporučení" a Příručka pro provoz a údržbu, "Objemy provozních náplní".


    OZNÁMENÍ

    Pokud je motor vybaven přídavným systémem filtrace oleje nebo odděleně montovaným filtračním systémem oleje, dodržujte doporučení výrobce filtračního zařízení. Nedostatečné naplnění klikové skříně olejem i její přeplnění olejem způsobí poškození motoru.



    OZNÁMENÍ

    Aby nedošlo k poškození ložisek klikové hřídele, protáčejte motor s vypnutým přívodem paliva. Tak se olejové filtry zaplní olejem ještě před spuštěním motoru. Neprotáčejte motorem déle než 30 sekund.


  2. Spusťte motor a nechejte jej běžet 2 minuty s "nízkými volnoběžnými otáčkami". Proveďte tento postup a ujistěte se, že je v mazací systému olej a že jsou olejové filtry naplněné. Prohlédněte olejový filtr, zda není patrný únik oleje.

  3. Zastavte motor a nechejte olej minimálně deset minut stékat zpět do jímky.

  4. Vytáhněte hladinoměr a zkontrolujte hladinu oleje. Udržujte hladinu oleje mezi ryskami "PŘIDAT" a "PLNÁ" na hladinoměru.

Caterpillar Information System:

C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Product Lifting
C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Plate Locations and Film Locations
C15 and C18 Industrial Engines Nitrogen Oxide Sensor - Remove and Install
C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Safety Messages
Well Service Pumps Fluid Recommendations
C4.4 Industrial Engine Cold Weather Operation
C32 Auxiliary Engine Engine Oil Level Gauge - Calibrate
C32 Marine Engine Engine Oil Level Gauge - Calibrate
Procedure For Tightening of SAE Plugs on Certain Flywheel UPS Products{1156, 4480} Procedure For Tightening of SAE Plugs on Certain Flywheel UPS Products{1156, 4480}
374F Excavator Hydraulic System Check Valve (Load)
C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Model View Illustrations
Well Stimulation Pumps Pump (Power End) Lube Oil - Change
Spring Isolator Installation Instructions{1021, 7002} Spring Isolator Installation Instructions{1021, 7002}
Operation and Maintenance Instructions for 371-1681 Water Separator and Fuel Filter Gp and 424-0783 Water Separator and Fuel Filter Gp {1261, 1263} Operation and Maintenance Instructions for 371-1681 Water Separator and Fuel Filter Gp and 424-0783 Water Separator and Fuel Filter Gp {1261, 1263}
UPS 1000Z, UPS 1200Z, UPS500G and UPS600G Uninterruptible Power Supplys Oil - Change
3516C HD Petroleum Well Service Engines Configuration Parameters
3516C HD Petroleum Well Service Engines Customer Specified Parameters Worksheet
C175-16 Locomotive Engine Housing (Front)
C4.4 Industrial Engine Cold Weather Starting
C6.6 Industrial Engine After Starting Engine
C4.4 Industrial Engine Welding on Engines with Electronic Controls
C7.1 Industrial Engine Maintenance Interval Schedule
C13 and C15 Generator Sets Generator Operation
UPS 1000Z, UPS 1200Z, UPS500G and UPS600G Uninterruptible Power Supplys Bearing (3.5 EVD or Greater) - Replace
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.