C4.4 Industrial Engine Caterpillar


Cold Weather Operation

Usage:

C4.4 448
A Caterpillar dízelmotorok hideg időjárási körülmények között is hatékony működésre képesek. Hideg időben a dízelmotor beindítása és működtetése a következőktől függ:

  • a használatban lévő üzemanyag típusa

  • a motorolaj viszkozitása

  • az izzítógyertyák működése

  • opcionális hidegindítási segítség

  • az akkumulátor állapota

  • Környezeti hőmérséklet

Lásd: Különleges kiadvány, SEBU5898, "Cold Weather Recommendations for Caterpillar Machines".

Ez a szakasz a következő tudnivalókat ismerteti:

  • A hideg időjárási körülmények között történő működtetéssel járó esetleges problémák

  • Ajánlott műveletek, amelyek elvégzésével minimalizálhatók az indítási problémák és a működtetési problémák, amikor a környezeti levegő hőmérséklete “ 0° to −40 °C (32° to -40 °F)” között van.

A motor működtetése és karbantartása fagypont alatti hőmérsékleten összetett feladatot jelent. Ez az összetett helyzet a következő körülmények miatt van:

  • időjárási körülmények

  • a motor alkalmazási területei

A Cat márkakereskedőjének ajánlásai korábbi, bevált gyakorlatokon alapulnak. A jelen szakaszban ismertetett információk a hideg időjárási körülmények között történő működtetéshez adnak útmutatást.

Tanácsok a hideg időjárási körülmények között történő működtetéshez

  • A motor beindítása után a motor fordulatszámát a rendszer szabályozza legfeljebb 25 másodpercig. Ezután az időszak után a motort alacsony terheléssel kell működtetni, amíg el nem éri a minimális 80° C (176° F) üzemi hőmérsékletet.

  • Az üzemi hőmérséklet elérése segít annak megelőzésében, hogy a szívószelepek és a kipufogószelepek beragadjanak.

  • A motor hűtőrendszere és kenési rendszere nem hűl le azonnal a leállítás után. Ez azt jelenti, hogy a motort le lehet állítani bizonyos időszakra, és továbbra is könnyen beindítható marad.

  • Megfelelő műszaki jellemzőkkel és besorolással rendelkező motor-kenőanyagot tegyen be, mielőtt a hideg időjárás megérkezik.

  • Hetente ellenőrizzen minden gumi alkatrészt (tömlők, a ventilátor hajtószíjai).

  • Ellenőrizzen minden elektromos vezetéket és csatlakozást, hogy nincs-e kopott vagy megrongálódott szigetelés.

  • Minden akkumulátort tartson teljesen feltöltve és melegen.

  • Töltse fel az üzemanyagtartályt minden műszak végén.

  • Eressze le a vizet az üzemanyagrendszerből. Lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Az üzemanyagrendszer főszűrőjének/vízleválasztójának leeresztése".

  • Naponta ellenőrizze a levegőszűrőket és a levegőbemenetet. Hóban történő működtetés esetén gyakrabban ellenőrizze a levegőbemenetet.

  • Gondoskodjon róla, hogy az izzítógyertyák működőképes állapotban legyenek. Lásd: Hibaelhárítás , "Hidegindító izzógyertyák - ellenőrzés".

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Az alkohol vagy az indítófolyadékok személyi sérülést vagy kárt okozhatnak.

Az alkohol és az indítófolyadékok nagyon tűzveszélyesek és mérgezők, és nem megfelelő tárolás esetén sérülést vagy kárt okozhatnak.


------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ne használjon spray (aeroszolos) típusú indítást segítő szereket, mint pl. éter. Ezek használata robbanást vagy személyi sérülést okozhat.


  • A hideg időjárási körülmények között, bikaindítókábel segítségével történő indítással kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Indítás bikaindítókábelek segítségével." - itt találhatók a tudnivalók.

A motorkenőolaj viszkozitása

Alapvető, hogy a motorolaj viszkozitása megfelelő legyen. Az olaj viszkozitása befolyásolja, hogy mekkora nyomatékra van szükség a motor indítózásához. Az olaj ajánlott viszkozitásával kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Folyadékokra vonatkozó ajánlások".

−10° C (14° F) alatti hőmérsékletek esetén a motor alkatrészei megrongálódhatnak, ha hagyják, hogy a motor nagy terheléssel és magas fordulatszámon működjön rögtön a beindítás után.

A hűtőfolyadékra vonatkozó ajánlások

A hűtőrendszer védelmét a legalacsonyabb, várható külső hőmérséklet alapján lássa el. Az ajánlott hűtőfolyadék-keverékkel kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Folyadékokra vonatkozó ajánlások".

A fagy elleni megfelelő védelem érdekében, hideg időben gyakran ellenőrizze, hogy megfelelő-e glikol koncentrációja a hűtőfolyadékban.

Motorblokk-melegítők

A motorblokk-melegítők (ha a felszereltség része) a motor vízköpenyét melegítik, amely a tűztereket veszi körül. Ez a hő a következő funkciókat látja el:

  • Javul a motor beindíthatósága.

  • Lerövidül a melegítési idő.

Az elektromos blokkmelegítőt a motor leállítása után lehet működésbe hozni. A blokkmelegítő 110 V-os (egyenáram) vagy 240 V-os (egyenáram) lehet. A teljesítmény 750/1000 W lehet. További tudnivalókkal kapcsolatban forduljon Cat márkakereskedőjéhez.

A motor járatása alapjáraton

A motor beindítása után a motor fordulatszámát a rendszer szabályozza legfeljebb 25 másodpercen át. Hideg időjárási körülmények között, amikor a motor beindítása után a motor alapjáraton jár, növelje a motor fordulatszámát1000-ről 1200 fordulat/percre. A motor fordulatszámának megnövelése hozzájárul a motor gyorsabb felmelegedéséhez. A megnövelt alapjárati fordulatszámot könnyebb hosszabb ideig fenntartani, ha kézi gázszabályozó van beszerelve. A motort nem szabad “felpörgetni” a felmelegítési folyamat felgyorsításához.

Amikor a motor alapjáraton jár, könnyű terhelés (káros terhelés) alkalmazása segít a minimális üzemi hőmérséklet elérésében. A minimális üzemi hőmérséklet 80° C (176° F).

A hűtőfolyadék felmelegítésére vonatkozó ajánlások

Az inaktivitás miatt a normál üzemi hőmérséklet alá hűlt motor felmelegítése. Mielőtt a motort ismét teljes üzembe állítja, végezze el az eljárást. Ha a motor rendkívül hideg időjárási körülmények között működtetik, a motor szelepmechanizmusa megrongálódhat, ha a motort rövid időszakonként működtetik. Ez a megrongálódás akkor következhet be, ha a motort sokszor beindítják és leállítják, de nem működtetik elegendő ideig, hogy az teljesen felmelegedjen.

Ha a motort a normál üzemi hőmérséklet alatt működtetik, az üzemanyag és az olaj nem ég el teljesen a tűztérben. Az ilyen üzemanyag és olaj miatt puha szénlerakódások alakulnak ki a szelepszárakon. A lerakódások általában nem okoznak problémát, és ezek a lerakódások elégnek, amikor a motort üzemi hőmérsékletén működtetik.

Ha a motort sokszor beindítják és leállítják, de nem működtetik elegendő ideig, hogy az teljesen felmelegedjen, a szénlerakódások vastagabbakká válnak. A szén a következő problémákat okozhatja:

  • Akadályozottá válik a szelepek szabad működése.

  • A szelepek megragadnak.

  • A nyomórudak meghajolhatnak.

  • A vezérmű alkatrészeinek egyéb megrongálódása következhet be.

Emiatt a motor beindításakor a motort addig kell működtetni, amíg a hűtőfolyadék el nem éri a minimális 80° C (176° F) hőmérsékletet. A szelepszárakon a szénlerakódások kialakulása minimális lesz. A szelepek és a szelepek alkatrészeinek működése akadálytalan lesz.

Ahhoz, hogy a motor egyéb alkatrészei jó állapotban maradjanak, a motort alaposan fel kell melegíteni. Emellett a motor általános élettartama is meghosszabbodik. Javul a kenés. Kevesebb sav és üledék lesz az olajban. Ez a javulás hosszabb élettartamot biztosít a motor csapágyainak, a dugattyúgyűrűknek és más alkatrészeknek. A szükségtelen alapjárati működtetést azonban 10 percre kell korlátozni a kopás és a felesleges üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében.

A vízhőmérséklet-szabályozó és a szigetelt fűtővezetékek

A motor fel van szerelve vízhőmérséklet-szabályozóval. Amikor a motorhűtő-folyadék a megfelelő üzemi hőmérséklet alatt van, a köpenyben lévő víz a motor hengerblokkjában kering, és a hengerfejbe jut el. A hűtőfolyadék ezután visszakerül a hengerblokkba egy külső járaton keresztül, amely megkerüli a hűtőfolyadék hőmérsékletszabályozójának szelepét. A hűtőfolyadék visszatérő ága biztosítja, hogy a hűtőfolyadék a motor körül áramoljon hideg időjárási körülmények között. A vízhőmérséklet-szabályozó akkor kezd kinyílni, amikor a motor vízköpenye elérte a megfelelő, minimális üzemi hőmérsékletet. Ahogy a vízköpeny hűtőfolyadékának hőmérséklete a minimális üzemi hőmérsékletet fölé emelkedik, a vízhőmérséklet-szabályozó még jobban kinyílik, így lehetővé teszi, hogy több hűtőfolyadék áramoljon át a vízhűtőn, és elvezesse a felesleges hőt.

A vízhőmérséklet-szabályozó fokozatos kinyílása párhuzamosan zajlik a hengerblokk és a hengerfej közötti járat fokozatos bezáródásával. Ez a folyamat biztosítja a hűtőfolyadék maximális áramlását a hűtőhöz, ami segíti a maximális hőelvezetés elérését.

Megjegyzés Ne akadályozza a levegő áramlását. A levegőáramlás elzáródása megrongálhatja az üzemanyagrendszert. A Caterpillar határozottan nem javasolja a levegőáram-elzáró berendezések (pl. hűtőtakaró) használatát. A levegőáram elzáródása a következő következményekkel járhat: a kipufogógáz nagy hőmérséklete, teljesítménycsökkenés, a ventilátor túlzott mértékű használata és az üzemanyag-hatékonyság csökkenése.

Rendkívül hideg időjárási körülmények között hasznos, ha fűtőegységet tesznek a vezetőfülkébe. A motorból érkező tápvezetéket és a vezetőfülke visszatérő vezetékeit le kell szigetelni a külső levegő irányába történő hőveszteség megakadályozása érdekében.

A levegőbemenet és a motortér leszigetelése

Amikor gyakran előfordul −18 °C (−0 °F) alatti hőmérséklet, szükségessé válhat egy levegőszűrő-bemenet, amely a motortérben kerül elhelyezésre. A motortérben található levegőszűrő annak esélyét is minimálisra csökkenti, hogy hó kerüljön a levegőszűrőbe. A motorról leadott hő ugyancsak segíti a bemenő levegő felmelegítését.

További hő tartható meg a motor körül, ha leszigetelik a motorteret.

A forgattyúház levegőztetőjének védelmére vonatkozó ajánlások

A forgattyúház szellőztetőrendszerében lévő gázok nagy mennyiségben tartalmaznak vízgőzt. Alacsony környezeti hőmérséklet esetén a vízgőz megfagyhat, és eltömítheti a forgattyúház szellőztetőrendszerét. Ha a motort −25° C (−13° F) hőmérséklet alatt működtetik, megfelelő óvintézkedéseket kell tenni a fagyás és a szellőzőrendszer eltömődésének megelőzése érdekében. Szigetelt tömlőket és a fűtött tartályegységet kell beszerelni.

Kérjen tanácsot a Cat márkakereskedőjétől a szellőző ajánlott alkatrészeivel kapcsolatban, ha a működtetés −25° to -40°C (−13° to -40.°F) hőmérsékleten történik.

Caterpillar Information System:

C32 Auxiliary Engine Engine Oil Level Gauge - Calibrate
C32 Marine Engine Engine Oil Level Gauge - Calibrate
Procedure For Tightening of SAE Plugs on Certain Flywheel UPS Products{1156, 4480} Procedure For Tightening of SAE Plugs on Certain Flywheel UPS Products{1156, 4480}
374F Excavator Hydraulic System Check Valve (Load)
C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Model View Illustrations
Well Stimulation Pumps Pump (Power End) Lube Oil - Change
Well Stimulation Pumps Pump (Power End) Lube Suction Strainer - Clean
Well Stimulation Pumps Pump (Power End) Lube System - Check
Well Stimulation Pumps Pump (Power End) Lube Oil Level - Check
Well Service Pumps Pump (Power End) Lube Oil Pressure - Check
C27 Petroleum Engine Product Description
WS273 XD, WS305 XD, WSF273 XD, WSF305 XD, WSP273 and WSP305 Well Stimulation Pumps Manifold (Suction) - Remove and Install
Well Service Pumps Fluid Recommendations
C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Safety Messages
C15 and C18 Industrial Engines Nitrogen Oxide Sensor - Remove and Install
C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Plate Locations and Film Locations
C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Product Lifting
C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Engine Oil and Filter - Change
Spring Isolator Installation Instructions{1021, 7002} Spring Isolator Installation Instructions{1021, 7002}
Operation and Maintenance Instructions for 371-1681 Water Separator and Fuel Filter Gp and 424-0783 Water Separator and Fuel Filter Gp {1261, 1263} Operation and Maintenance Instructions for 371-1681 Water Separator and Fuel Filter Gp and 424-0783 Water Separator and Fuel Filter Gp {1261, 1263}
UPS 1000Z, UPS 1200Z, UPS500G and UPS600G Uninterruptible Power Supplys Oil - Change
3516C HD Petroleum Well Service Engines Configuration Parameters
3516C HD Petroleum Well Service Engines Customer Specified Parameters Worksheet
C175-16 Locomotive Engine Housing (Front)
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.