G3500H 60Hz Generator Sets Caterpillar


Parallel Operation

Usage:

G3512H GF4

Първоначален пуск

Подготовката на генератора за паралелна работа изисква специално внимание. Преди да опитате работа с паралелни блокове за първи път проверете всички блокове за следните три условия.

  • Еднаква посока на въртене на фазите

  • Еднаква честота на променлив ток

  • Еднаква настройка на напрежението

  1. Проверете посоката на въртене на фазите.

    Въртенето на фазите на паралелните модули трябва да е равно. Използват се два метода за определяне дали въртенето на фазите на входящия модул е равно на въртенето на фазите на включения модул. Тези методи са посочени по-долу.

    • Уред за определяне на посоката на въртене на фазите

    • Комплект от три крушки

    Процедурата за определяне на правилното въртене на фазите е описана по-долу.



      Илюстрация 1g00695380

      ------ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! ------

      При сервизно обслужване или ремонт на оборудване за производство на електроенергия:

      Уверете се, че устройството е изключено от мрежата (разединено от електрозахранването и/или от други произвеждащи електроенергия генератори) и е или заключено, или с табелка НЕ РАБОТИ. Отстранете всички предпазители.


    1. Свържете крушките с номинално напрежение между генераторните проводници и съответната фаза на линията. Например, свържете клема 1 към линия 1 през отворения прекъсвач на веригата.

    2. Стартирайте модулите. Приведете блоковете до работни обороти. Когато блоковете достигнат еднакви обороти, крушките ще започнат да мигат.

      • Ако крушките мигат последователно, един от блоковете е свързан обратно. За да коригирате проблема, спрете блоковете. Отстранете генераторни проводници 1 и 3 от прекъсвача на верига. Разменете местата на тези генераторни проводници. Това променя посоката на въртене на фазата. Клема 2 трябва винаги да бъде свързана към линия 2. Преминете към 5.

      • Когато светлините започнат да примигват в унисон, значи въртенето на фазите е равно. Първото условие за "Първоначален пуск" е спазено.

  2. Настройте честотата.

    Оборотите на паралелните модули трябва да са равни. Оборотите са пропорционални на честотата на променлив ток.

    1. Оставете всеки електрически агрегат да работи под натоварване около 30 минути.

    2. Настройте органа за управление на регулатора, за да подадете номиналната честота при пълно натоварване.

    3. Отстранете товара и проверете високите обороти на празен ход. Високите обороти на празен ход трябва да бъдат приблизително от 2 до 5 над оборотите при пълно натоварване за генератори, които са оборудвани с устройство за понижаване на оборотите. Ако тези обороти не могат да бъдат достигнати, свържете се с вашия доставчик на Caterpillar.

    4. За по-съгласувани резултати повторете 2.b и 2.c, докато второто условие за "Първоначален пуск" бъде спазено.

  3. Регулирайте напрежението.

    Има два различни метода за изравняване на реактивната мощност.

    • Реактивна компенсация на спадането

    • Компенсация с противоток

    При реактивната компенсация на спадането регулаторът на напрежение предизвиква промяна на изходното напрежение на отделните генератори, пропорционална на реактивния ток. Този реактивен ток се измерва чрез токов трансформатор (CT).

    Реактивният ток може да бъде или изоставащ, или водещ. С увеличаването на изоставащия реактивен ток регулаторът на напрежението кара изходящото напрежение на генератора да спадне пропорционално. С увеличаването на водещия реактивен ток регулаторът на напрежението кара изходящото напрежение на генератора да се повишава пропорционално.

    Този метод обикновено намалява реактивния ток за по-добро споделяне на KVAR с други модули. Реактивната компенсация на спадането е стандартен метод в генераторни агрегати Caterpillar. Следната процедура за регулиране на напрежението се отнася за реактивната компенсация на спадането.

    При компенсацията с противоток регулаторът на напрежение е с положително преднапрежение чрез разликата в изходния реактивен ток на генераторите в паралел. Компенсацията с противоток е подобна на реактивна компенсация на спадането. При компенсацията с противоток вторичните вериги на токови трансформатори са свързани в серийна поредица. Когато един от генераторите носи повече реактивен ток от другите генератори, сигналът за нетна разлика в напрежението компенсира генерираното напрежение. Това състояние също така ще намали реактивния ток. За процедурата за регулиране вижте Технически данни за двигателя, LEKX8142, "Caterpillar Zero Droop Voltage for Parallel Operation".

    Бележка Регулирането на нивото на напрежение и спадането на напрежението определят големината на циркулиращите токове между генераторите. Циркулиращите токове между генераторите се намаляват, когато настройките на напрежението са внимателно съчетани. Използвайте същия волтметър, за да извършите настройките на всеки модул, който ще бъде включен паралелно.

    Бележка Спадането в напрежението се изразява като процентно съотношение от промените в напрежението от "без натоварване" до "пълно натоварване". Натоварване от 0,8 коефициент на мощността изисква спадане на напрежението от около 5 процента. За задоволително разпределяне на натоварването в ампери е необходимо регулиране на спадането, което води от 2 до 8 процента спадане на напрежението.

    1. Регулирайте напрежението. Вижте "Първоначален пуск" в раздел "Експлоатация", "Работа с един блок".

    2. Докато двигателят работи при номинални обороти, използвайте EMCP, за да регулирате напрежението в посока нагоре или надолу.

      • Ако задвижваното натоварване има коефициент на мощността на изравнена единица, задайте потенциометъра на спадане на напрежението на всички генератори на стойност, равна на половината от пълния диапазон. Пристъпете към 3.g.

      • Ако задвижваното натоварване е приблизително 0,8 коефициент на мощността, пристъпете към 3.c.

    3. Регулирайте отново реостата за ниво на напрежението, докато напрежението достигне приблизително 5 процента над желаното напрежение.

    4. Поставете под пълно натоварване.

    5. Регулирайте реостата за спадане на напрежението, за да получите желаното напрежение с пълно натоварване при 0,8 коефициент на мощността. Спадането на напрежението на всеки генератор трябва да бъде равно, за да се раздели реактивното натоварване.

    6. Повторете 3.c, 3.d и 3.e за всеки генератор, докато не бъдат изпълнени посочените две условия.

      • Линейното напрежение е равно на желаното ниво при пълно натоварване.

      • Напрежението без натоварване е около 5 процента над номиналното напрежение.


      ИЗВЕСТИЕ

      Възможно е повреждане на генератора. НЕ надвишавайте номиналния товар в ампери на нито един от отделните генератори.


    7. Направете окончателните настройки, след като паралелните генератори са работили при пълно натоварване в продължение на 1 час. Затегнете контрагайките на всички органи за управление. Монтирайте капака за достъп. Последното условие за "Първоначален пуск" е спазено.

Стартиране на много блокове

Вижте Раздел експлоатацияР, "абота с един блок".

Свързване в паралел на много блокове

Модулите могат да са свързани паралелно без натоварване или под натоварване. След изпълнение на условията за първоначален пуск проверете за наличието на посочените изисквания.

  • Един от регулаторите може да бъде изохронен регулатор. Регулаторите споделящи електронното натоварване са изключение.

  • Генераторите трябва да имат компенсация на спадането на напрежението или компенсация с противоток.

  1. Стартирайте блока, който ще бъде свързан в паралел.

  2. Включете светлините на синхронизатора.

  3. След като двигателят е работил няколко минути, приведете двигателя на синхронни обороти. "Синхронни обороти" означава, че честотата на входящия модул трябва да е еднаква с тази на блока, който е в работен режим. Синхронизиращите светлини ще започнат да мигат.

    Бележка Честотата на входящия блок трябва да бъде малко по-голяма от тази на линията. Това условие ще позволи на входящия блок да поеме част от натоварването.

  4. Регулирайте оборотите на двигателя, докато светлините започнат да мигат бавно.

  5. Светлините угасват, когато напреженията на двата блока са фазирани. Бързо затворете прекъсвача на веригата, докато светлините са угаснали.

  6. Използвайте регулаторното управление, за споделите товара в kW между двигателите.

  7. Температурата на генератора се стабилизира за около 4 часа. След като температурата на генератора се стабилизира, регулирайте реостата за спадане на напрежението на всеки генератор, за да постигнете споделяне на реактивен товар. Регулирайте реостата за спадане на напрежението на всеки генератор, за да ограничите циркулиращите токове. По-малкото спадане повишава реактивния ток, който се поема от генератора. Регулирането на реостата за спадане на напрежението обратно на часовниковата стрелка води до намаляване на спадането. Регулирайте реостата за спадане на напрежението по часовниковата стрелка за да увеличите спадането.

Спадане на оборотите за споделяне на товара (ако е монтирано)

След като двата блока са свързани в паралел, споделянето на товара в кВт се определя от настройката на органа за управление на регулатора. Ако два блока са с еднакъв капацитет и еднакви характеристики, те имат еднакви настройки на регулаторното управление и ще споделят товара по равно. Общият товар не трябва да превишава капацитета на единия двигател.

За да пренесете товара от единия двигател, използвайте посочената процедура.

  1. Увеличете оборотите на регулатора на единия блок, за да увеличите товара.

  2. Намалете оборотите на регулатора на другия блок, за да намалите товара на този блок.

  3. Увеличете или намалете регулатора на оборотите и на двата блока, за да промените системната честота.

Паралелна работа на регулаторите

Различните регулатори, които могат да се използват при генераторни агрегати G3500H, са показани по-долу.



Илюстрация 2g00630841
Модул за споделяне на товара (типичен пример)

Модулът за споделяне на товара на генераторния агрегат осигурява разделяне за спадането на товара за паралелно работещи генератори. Модулът за споделяне на товара на генераторния агрегат осигурява изохронно разделяне на товара за паралелно работещи генератори. Модулът за разделяне на товара подава сигнал за синхронизиращия паралелен модул. Модулът предоставя пропорционално споделяне на товара. Допълнителна информация е на разположение в Системни операции, изпитания и регулиране, SENR6565, "Датчик за измерване на товара и модул за споделяне на товара на генераторния агрегат".

Спиране

За да отстраните един генератор от линията, изпълнете следната процедура.

  1. Проверете товара. Товарът трябва да бъде по-малък от номиналния капацитет на оставащите блокове.

  2. Уверете се, че нулата на оставащите блокове е заземена.

  3. Снемете товара от изходящия блок. Вижте Паралелна работа, "Разделяне на товара – спадане на оборотите". Амперажът не може никога да достигне нула поради циркулиращите токове.

  4. Отворете прекъсвача на веригата.

  5. Позволете на двигателя да се охлади за 5 минути.

  6. Спрете двигателя.

Циркулиращи токове

Разбирането на циркулиращите токове става важно при паралелна работа на блокове. Тези циркулиращи токове протичат между генераторите при работа в паралел. Циркулиращите токове се причиняват от разлики в напрежението между генераторите. Стойността на циркулиращите токове може да бъде определена чрез изваждане на ампеража, който отива към товара от общия ампераж на генератора.

Циркулиращите токове могат да бъдат високи до 25 процента от номиналния ампераж при студени генераторни агрегати. Такъв ток не може да бъде считан за вреден. Общият ток на генератора не трябва да превишава номиналния ампераж.

Със загряването на генераторите циркулиращите токове намаляват. Показанията на амперметъра трябва да се понижат леко, но тези на волтметъра трябва да останат постоянни.

Caterpillar Information System:

345-1236 Lifting Bracket{0599, 0629, 0632, 6605} 345-1236 Lifting Bracket{0599, 0629, 0632, 6605}
C3.3B Tier 4 Final Engines for Caterpillar Built Machines Engine Oil Pump
C4.4 and C7.1 Engines Oil Contains Fuel
C7.1 Marine Engine Expansion Tank - Remove and Install - Sea Water Cooled Engines
C3.3B Tier 4 Final Engines for Caterpillar Built Machines Valve Mechanism
G3500H 50Hz Generator Sets Generator Operation
G3500H 50Hz Generator Sets Cold Weather Starting
C4.4 Generator Sets Safety Messages
C7.1 Marine Engine Aftercooler - Assemble - Keel-cooled
3516C HD Petroleum Well Service Engines Event Codes
349F and 352F Excavators Machine System Specifications Ether Starting Aid
A New Exhaust Manifold Group Is Now Used On C27 Industrial And Petroleum Engines{1059} A New Exhaust Manifold Group Is Now Used On C27 Industrial And Petroleum Engines{1059}
C4.4 Generator Sets Additional Messages
G3512 Generator Set Generator Lead Connections
C4.4 Generator Sets Model View Illustrations
2013/03/27 New Fan Is Used For Main Stator Group Used On Certain Generator Set Engines {4457}
C3.3B Tier 4 Final Engines for Caterpillar Built Machines Cylinder Block
374F Excavator Hydraulic System General Information (Main Pump System)
C7.1 Marine Engine Rocker Shaft - Disassemble
C7.1 Marine Engine Rocker Shaft - Assemble
C7.1 Marine Engine Crankcase Breather - Remove and Install
2013/04/04 An Improved Coolant Hose Is Available for Certain C18 Marine Engines {1380, 3320}
C3.3B Tier 4 Final Engines for Caterpillar Built Machines Flywheel Housing
UPS 750 Uninterruptible Power Supply Telemetry Parameters
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.