G3500H 50Hz Generator Sets Caterpillar


Generator Operation

Usage:

G3512H GF5

Натоварване на генератора

При инсталиране или повторно свързване на генератор се уверете, че общият ток на фаза не надвишава номиналния, посочен на заводската табелка. Всяка фаза трябва да носи един и същи товар, което позволява на двигателя да работи при проектна мощност. Електрическото дебалансиране може да доведе до електрическо претоварване и прегряване, ако токът на една от фазите превиши стойността от фабричната табелка.

Допустимите комбинации на небалансиран товар са показани на илюстрация 1. Когато работите със значителни еднофазни товари, може да се използва комбинация от еднофазен и трифазен товар. Такива комбинации трябва да са разположени под линията на графиката.



Илюстрация 1g00627416
Допустими комбинации на небалансирани товари

Капацитет при ударно натоварване и преходни процеси

Капацитетът за ударно натоварване (преходна характеристика) на генераторен агрегат, който се захранва от газов двигател, е по-малък от този с дизелов двигател. Тази разлика се дължи предимно на различните по същността си горивни системи на двата типа двигатели. Когато регулаторът подаде сигнал за допълнителна мощност, дизеловият двигател реагира чрез добавяне на гориво директно в цилиндъра. Този метод позволява на дизеловия двигател да поеме 100% ударно натоварване с допустими спадове в напрежението и промени в честотата. Когато регулаторът на газовия двигател подаде сигнал за допълнителна мощност, се отваря дроселната клапа. Този процес кара по-голям поток от сместа въздух/гориво да премине през сърцевината на вторичния охладител и смукателния колектор към цилиндъра. Това забавяне във времето намалява способността на газовия двигател да приема големи ударни натоварвания.

Ако е необходимо намаляване на ударното натоварване, вижте стандартите ISO 8528 или стандартите SAE J1349.

Коефициент на мощността

Коефициентът на мощността е показател за ефективността на товара. Коефициентът на мощността представлява съотношението на номиналната към пълната мощност. Това отношение се изразява като десетична величина. Коефициентът на мощността представлява частта от тока, която извършва полезна работа. Частта от тока, която не извършва полезна работа, се поглъща в поддържането на магнитното поле в електродвигателите. Този ток се нарича реактивно натоварване. За поддържане на реактивно натоварване не е необходима мощност на двигателя.

В повечето приложения коефициентът на мощността на системата се определя от следните компоненти: електродвигатели, органи за управление и трансформатори. Индукционните двигатели обикновено имат коефициент на мощността, който е не по-висок от 0,8. Лампите с нажежаема жичка представляват резистивен товар с коефициент на мощността около 1,0. Органите за управление могат да работят при всеки коефициент на мощността. Задвижващи устройства, които имат променлива честота или променливи обороти, могат да работят при всеки коефициент на мощността. Непрекъсваемото захранване може да работи при всеки коефициент на мощността. В този случай коефициентът на мощността може да бъде между 0,4 и 1,0.

Коефициентът на мощността на една система може да се определи с уред за измерване на коефициента на мощността или чрез изчисление. Определете необходимата мощност в kW, като умножите коефициента на мощността по подаваната към системата мощност в kVA. С увеличаване на коефициента на мощността общият захранващ ток при постоянна консумирана мощност се намалява. При равни натоварвания ниският коефициент на мощността ще изразходва повече ток. Високият коефициент на мощността води до пълно натоварване на двигателя, което е по-малко от номиналния ампераж на генератора. Съответно колкото по-нисък е коефициентът на мощността, толкова по-голяма е вероятността от претоварване на генератора.

Бележка Обикновено генераторите на Cat са проектирани за изоставащ коефициент на мощността от 0,8. Ако е желателна работа при 0,7 изоставащ коефициент на мощността, обърнете се към доставчика си на Cat, за да провери номиналните характеристики на генератора.

Възбудителни системи

Генератори с постоянно възбуждане от магнити

Генераторите с постоянно възбуждане от магнити (PMPE) са със захранване на регулатора на напрежение от постоянен възбудител, а не от главната котва. Постоянният възбудител се състои от ротор с постоянни магнити и статор. Той работи независимо от изходното напрежение на генератора. Постоянното възбуждане по време на приложение за голямо натоварване е възможно, тъй като колебанията на изходящото напрежение не се подават обратно в системата. Такива колебания могат да бъдат причинени от условията на натоварване. Независимото функциониране също така позволява на генератора да издържа кратковременни претоварвания.

Регулиране на ниските обороти на празен ход

Ниските обороти на празен ход може да се регулират между 900 и 1450 об/мин, като стойността по подразбиране е 1000 об/мин.

При агрегатите с електронни регулатори няма ограничител за ниските обороти на празен ход. Ниските обороти за празен ход се настройват фабрично за генераторни агрегати с механични регулатори. Ниските обороти за празен ход се настройват фабрично за генераторни агрегати, които работят с природен газ. Ако се налага регулиране на ниските обороти на празен ход, то трябва да се извършва само от доставчика ви на Cat.

Бележка Продължителната работа на електрическия агрегат при ниски обороти на празен ход ще предизвика изключване на някои регулатори на напрежение. Електрическият агрегат трябва да се изключи. След това електрическият агрегат трябва да бъде стартиран отново. Това повторно стартиране ще позволи регулаторът на напрежението да произведе изходна мощност.

Опции

Отоплителни уреди

Генераторите за това изделие може да са оборудвани с отоплителни уреди. Тези отоплителни уреди са инсталирани за работа при всички климатични условия. Отоплителните уреди са специално предназначени за работа при условия на висока влажност. За повече информация относно отоплителните уреди вижте Раздел за поддръжка, "Отоплителен уред – Проверка".

Вградени датчици за температура

Генераторите за това изделие може да са оборудвани с вградени датчици за температура. Датчиците се монтират в каналите на главната котва. Главната котва се нарича също статор. Датчиците се използват с оборудване, осигурено от потребителя. С тяхна помощ може да се измерва или следи температурата на намотката на главната котва. За това изделие се предлагат съпротивителни датчици за температура (RTD). Обърнете се към вашия доставчик на Cat за допълнителна информация.

Температурни датчици за лагери

Генераторите за това изделие може да са оборудвани с датчици за температура на лагерите. Температурните датчици за лагери измерват температурата на лагерите на генератора. Измерването на температурата на лагерите може да помогне за предотвратяване на преждевременното им износване. За това изделие се предлагат съпротивителни датчици за температура (RTD). Температурните датчици за лагери се използват с оборудване, осигурено от клиента. Обърнете се към вашия доставчик на Cat за допълнителна информация.

Caterpillar Information System:

G3500H 50Hz Generator Sets Cold Weather Starting
C4.4 Generator Sets Safety Messages
C7.1 Marine Engine Aftercooler - Assemble - Keel-cooled
3516C HD Petroleum Well Service Engines Event Codes
349F and 352F Excavators Machine System Specifications Ether Starting Aid
A New Exhaust Manifold Group Is Now Used On C27 Industrial And Petroleum Engines{1059} A New Exhaust Manifold Group Is Now Used On C27 Industrial And Petroleum Engines{1059}
3516C HD Petroleum Well Service Engines Diagnostic Trouble Codes
G3500H 50Hz Generator Sets Product Lifting
G3500H 50Hz Generator Sets Product Description
349F and 352F Excavators Machine System Specifications Track Roller (Single Flange)
C4.4 and C7.1 Engines Oil Consumption Is Excessive
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Temperature Sensor (DPF Inlet, Flame Detect) - Remove and Install
C3.3B Tier 4 Final Engines for Caterpillar Built Machines Valve Mechanism
C7.1 Marine Engine Expansion Tank - Remove and Install - Sea Water Cooled Engines
C4.4 and C7.1 Engines Oil Contains Fuel
C3.3B Tier 4 Final Engines for Caterpillar Built Machines Engine Oil Pump
345-1236 Lifting Bracket{0599, 0629, 0632, 6605} 345-1236 Lifting Bracket{0599, 0629, 0632, 6605}
G3500H 60Hz Generator Sets Parallel Operation
C4.4 Generator Sets Additional Messages
G3512 Generator Set Generator Lead Connections
C4.4 Generator Sets Model View Illustrations
2013/03/27 New Fan Is Used For Main Stator Group Used On Certain Generator Set Engines {4457}
C3.3B Tier 4 Final Engines for Caterpillar Built Machines Cylinder Block
374F Excavator Hydraulic System General Information (Main Pump System)
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.