C15 and C18 Petroleum Generator Sets Caterpillar


Fluid Recommendations

Usage:

C15 115
A motorok szélsőséges felhasználási körülmények közötti használatáról a Használati és karbantartási kézikönyv, "Szélsőséges felhasználási körülmények" című szakaszában olvashat.

Megjegyzés A hűtőfolyadék cseréjének időköze a cserélendő hűtőfolyadék típusától függ. A hűtőfolyadék cseréjének időközével kapcsolatban a "Hűtőfolyadékra vonatkozó ajánlások" című szakaszban olvashat.

Dízelmotorolaj

További tájékoztatást a Külön kiadvány, SEBU6251, "Cat ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz" című kiadványban olvashat.

Cat Dízelmotorolaj ( Cat DEO)

A Cat olajakat azzal a céllal fejlesztették ki és vizsgálták be, hogy biztosítva legyen a Cat gépekhez tervezett és beépített motorok maximális teljesítménye és élettartama. A Cat dízelmotorok gyári feltöltésére jelenleg Cat olajakat használnak. Ha a későbbiekben is ilyen olajakat kíván használni, akkor olajcsere esetén ezek beszerezhetők a Cat márkakereskedőknél. Az olajokra vonatkozó további információkkal kapcsolatban forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

A kereskedelmi forgalomban kapható olajok minősége és az általuk nyújtott teljesítmény igen széles skálán mozog, ezért a Caterpillar az alábbi olajokat ajánlja:

Táblázat 1
Cat kenőanyagok  Viszkozitási osztály 
Rendkívül alacsony kéntartalmú dízelmotorolaj   Cat DEO-ULS  SAE 15W-40 
SAE 10W-30
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40 
Cat Cold Weather DEO-ULS SAE 0W-40 
Dízelmotorolaj  Cat DEO  SAE 15W-40 
SAE 10W-30
Cat DEO SYN SAE 5W-40 

Megjegyzés Ebben a Cat dízelmotorban elsősorban a Cat DEO és Cat DEO-ULS többfokozatú olajok használandók.

Kereskedelmi forgalomban kapható olaj

Megjegyzés A nem Caterpillar által gyártott olajok másodlagosan ajánlott olajoknak tekinthetők.


FIGYELMEZTETÉS

A Caterpillar nem vállal garanciát a nem Caterpillar gyártmányú folyadékok minőségére vagy teljesítményére vonatkozóan.


A három aktuális Caterpillar ECF-specifikáció a következő: Cat ECF-1-a , Cat ECF-2 és Cat ECF-3 . Minden magasabb Cat ECF-specifikációval rendelkező kenőanyag magasabb teljesítménnyel rendelkezik, mint az alacsonyabb Cat ECF-specifikációval rendelkező kenőanyagok.

A kereskedelmi forgalomban kapható olajoknak az alábbi előírásoknak kell megfelelniük, hogy a Cat dízelmotorolajokkal egyenértékűnek minősülhessenek:

Táblázat 2
Cat motorforgattyúház-folyadékok (ECF) meghatározásai 
Cat teljesítménykövetelmények   Cat ECF specifikációs követelmények 
Cat ECF-3  API CJ-4 olajkategória - teljesítménykövetelmények  
Cat ECF-2  API CI-4 / CI-4 PLUS olajkategória - teljesítménykövetelmények  
Általános Cat C13 motortesztnek megfelel az API követelményei szerint
Szulfatált hamut tartalmazó olajok használata 1,50%-nál magasabb arányban nem megengedett
Cat ECF-1-a  API CH-4 olajkategória - teljesítménykövetelmények  
Az 1,30 - 1,50% közötti szulfatált hamut tartalmazó olajok esetén az olajnak meg kell felelnie a Cat 1P SCOTE tesztnek is ("ASTM D6681")
Szulfatált hamut tartalmazó olajok használata 1,50%-nál magasabb arányban nem megengedett

A motorokban használandó olajok kiválasztása során a következő előírások mindegyikét figyelembe kell venni: az olaj viszkozitása, és az olaj teljesítménykategóriája vagy az olaj teljesítményének besorolása . Ha csak ezen paraméterek egyikét veszi figyelembe, az nem elegendő az adott motoralkalmazáshoz megfelelő olaj meghatározásához.

A megfelelő SAE viszkozitási fokozat kiválasztásához a gép hidegindításakor előforduló legalacsonyabb környezeti hőmérsékletet és és a működtetéskor előforduló legmagasabb környezeti hőmérsékletet kell figyelembe venni.

A hidegindításhoz szükséges olajviszkozitás meghatározásához a(z) 3. táblázatot (legalacsonyabb hőmérséklet) használja.

A gép működtetésekor várhatóan előforduló legmagasabb környezeti hőmérséklethez szükséges olajviszkozitás kiválasztásához a(z) 3. táblázatot (legmagasabb hőmérséklet) használja.

Megjegyzés Általában azt a legmagasabb olajviszkozitást kell használni, amely a beindításkor előforduló hőmérsékletnek megfelel.

Táblázat 3
Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett
Cat dízelmotorok számára  
Olajtípus és teljesítménykövetelmények   Viszkozitási osztály  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Cat ECF-1-a
Cat ECF-2
Cat ECF-3 
SAE 0W-30  −40  30  −40  86 
Cat Cold Weather DEO-ULS
Cat ECF-1-a
Cat ECF-2
Cat ECF-3 
SAE 0W-40  −40  40  −40  104 
Cat DEO-ULS
Cat ECF-1-a
Cat ECF-2
Cat ECF-3 
SAE 5W-30  −30  30  −22  86 
Cat DEO-ULS SYN
Cat DEO
Cat ECF-1-a
Cat ECF-2
Cat ECF-3 
SAE 5W-40  −30  50  −22  122 
Cat ECF-1-a
Cat ECF-2
Cat ECF-3 
SAE 10W-30  −18  40  104 
Cat DEO-ULS
Cat DEO 
SAE 10W-40  −18  50  122 
SAE 15W-40 −9,5  50  15  122 

Megjegyzés Áthűlt állapotú indítás akkor történik, ha a motort az elmúlt időszakban nem üzemeltették, és emiatt - a hidegebb környezeti hőmérsékleten - az olaj viszkozitása megnövekedett. Áthűlt motor minimális külső környezeti hőmérséklet alatti hidegindításánál ajánlott további hőközlés alkalmazása. A minimális hőmérséklet feletti áthűlt motorok indításához külső hőforrásra is szükség lehet, különösen ha az indítást egyéb tényezők, például egyéb teljesítményigényes terhelések nehezítik.

Teljes bázisszám (TBN) és üzemanyag kéntartalom-szintek

Az olaj élettartamának meghatározásához fokozottan ajánlott a Cat S·O·S olajelemzés elvégzése.

Az olaj minimális teljes bázisszáma (TBN) az üzemanyag kénmennyiségétől függ. Az új olaj TBN-számát jellemzően az "ASTM D2896" eljárás határozza meg. A közvetlen lepárlású üzemanyagot használó, közvetlen befecskendezésű motorok esetén a következő irányelvek használatosak:

Táblázat 4
TBN-ajánlások Cat motorok használata esetén(1) 
Üzemanyag kénmennyiségének százalékos értéke (ppm)  Cat motorolajok  Kereskedelmi forgalomban kapható olajok TBN-száma 
≤0,05% (≤500 ppm)  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
Min 7 
0. 1- 0,05% (1000-500 ppm)  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
Min 7 
Több, mint 0,1% (több, mint 1000 ppm)(2)  Cat DEO(3)  Min 10 
(1) 0,10% (1000 ppm) vagy magasabb kéntartalmú üzemanyag használata esetén további ismertetésért lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Szélsőséges felhasználási körülmények" .
(2) Az 1,0%-nál (10 000 ppm) több ként tartalmazó üzemanyagok esetén olvassa el az ebben a részben található, TBN-re és motorolajra vonatkozó útmutatót.
(3) A Cat DEO-ULS abban az esetben használható, ha betartják az olajelemzési program előírásait. Az olajcsere időpontját az olaj elemzése alapján határozza meg.

S·O·S Szolgáltatások olajelemzés

A Caterpillar olyan karbantartási eszközt fejlesztett ki, amely kiértékeli az olaj minőségromlását. a karbantartás-szervezés a belső alkatrészek kopásának korai jeleit is képes észlelni. A Caterpillar olajelemzésre alkalmas eszközének neve S·O·S olajelemzés, és ez az eszköz az S·O·S Szolgáltatások program része. Az S·O·S olajelemzés az olajelemzést négy kategóriába sorolja:

  • alkotóelem kopásának mértéke

  • olajminőség

  • olajszennyezettség

  • az olaj azonosítása

Ez tehát az elemzés azon négy típusa, amellyel a berendezés állapota vizsgálható. Ez a négy típus segít a lehetséges problémák azonosításában is. A megfelelőképpen elvégzett S·O·S olajelemzés program csökkenti a javítási költségeket, illetve mérsékli az állásidők okozta kiesést.

Az S·O·S olajelemzés program a vizsgálatok széles körét használja az olaj, valamint a forgattyúház állapotának meghatározására. A vizsgálatokhoz tapasztalatokon alapuló irányelveket dolgoztak ki, illetve meghatározták a meghibásodásokkal való összefüggéseket. Az ezen irányelvek bármelyikétől való eltérés súlyos folyadékleromlást vagy várható alkatrész-meghibásodást jelez. A végső elemzést a Cat márkakereskedés szakképzett munkatársának kell elvégeznie.


FIGYELMEZTETÉS

Külön szivattyút használjon az olajmintavételhez, és külön szivattyút a hűtőfolyadék mintavételéhez. Ha a mintavételhez mindkét folyadék esetében ugyanazt a szivattyút használja, a levett minták szennyezetté válhatnak. A szennyeződés téves elemzéshez és helytelen következtetésekhez vezet, amelyekre sem a forgalmazók, sem az ügyfelek nem tudnak megnyugtató magyarázatot adni.


Az S O S szolgáltatások olajelemzéssel kapcsolatos további ismertetésért lásd: Külön kiadvány, SEBU6251, "Cat ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz". Fordulhat a helyi Cat márkakereskedőhöz is.

Üzemanyag

Megjegyzés A Caterpillar 4 mikronos vagy annál magasabb szűrési finomságú üzemanyagszűrő használatát javasolja az üzemanyagok szűrésére. Az ilyen teljesítményű szűrőrendszert arra az eszközre kell felszerelni, amely az üzemanyagot a munkagépek tartályaiba juttatja. Azokat az eszközöket is el kell látni üzemanyagszűrővel, amelyek az üzemanyagot a tárolásra szolgáló tartályból kiszivattyúzzák. Soros elhelyezésű szűrés javasolt.


FIGYELMEZTETÉS

Az üzemanyagrendszer alkatrészeinél a megfelelő élettartam biztosításához 4 mikronos vagy finomabb másodlagos üzemanyagszűrés szükséges minden olyan Cat dízelmotor esetében, amely befecskendezéses rendszerrel van felszerelve. Minden jelenlegi Cat dízelmotor gyárilag Cat Advanced Efficiency (megnövelt hatékonyságú) 4 mikronos üzemanyagszűrővel van felszerelve.

A Caterpillar nem vállal garanciát a nem Cat gyártmányú folyadékok és szűrők minőségére vagy teljesítményére.


A dízelmotorok az üzemanyagok széles skáláját képesek elégetni. Ezeket az üzemanyagokat két fő csoportba sorolhatjuk. A két csoport elnevezése: ajánlott üzemanyagok, illetve elfogadható üzemanyagok.

Megjegyzés Elfogadható üzemanyagnak számítanak bizonyos nyersolajok, nyersolaj és olajpárlat adott keverékei, a biodízelolajok némelyike, továbbá a hajózási dízelolajok egy része. Ezek az üzemanyagok nem alkalmasak bármilyen motorban történő felhasználásra. Ezen üzemanyagok használhatóságát minden egyes esetben külön mérlegelni kell. Teljes üzemanyag-elemzés szükséges.

További tájékoztatásért lásd: Külön kiadvány, SEBU6251, "Caterpillar ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz" című részt, vagy forduljon Cat márkakereskedőjéhez.

Középfrakciós dízelüzemanyag

A dízelmotorok az üzemanyagok széles skáláját képesek elégetni. Ezeket az üzemanyagokat két fő csoportba sorolhatjuk. A két csoport elnevezése: ajánlott üzemanyagok, illetve elfogadható üzemanyagok.

Ajánlott üzemanyagok használata esetén a motor élettartama és teljesítménye egyaránt maximális. Az ajánlott üzemanyagok középfrakciós párlatok. Az ilyen üzemanyagokat a köznyelvben dízel üzemanyagnak, tüzelőolajnak, gázolajnak és kerozinnak nevezik. Ezek az üzemanyagok megfelelnek “A nem közúti dízelmotorokban használható középfrakciós párlatokra vonatkozó Caterpillar specifikációk ” paramétereinek, amelyek a jelen Külön kiadvány, "Középfrakciós dízelüzemanyag" fejezetében szerepelnek.

Megjegyzés Elfogadható üzemanyagnak számítanak bizonyos nyersolajok, nyersolaj és olajpárlat adott keverékei, a biodízelolajok némelyike, továbbá a hajózási dízelolajok egy része. Ezek az üzemanyagok nem alkalmasak bármilyen motorban történő felhasználásra. Ezen üzemanyagok használhatóságát minden egyes esetben külön mérlegelni kell. Teljes üzemanyag-elemzés szükséges. További információért forduljon Cat márkakereskedőjéhez.


FIGYELMEZTETÉS

A lábjegyzetek a “Caterpillar Nem közúti motorokban használt középfrakciós dízelüzemanyagok specifikációi” táblázat szerves részét képezik. Az ÖSSZES ilyen lábjegyzetet olvassa el.


Táblázat 5
Terepen működő Caterpillar motorokban használt középfrakciós dízelüzemanyagok specifikációi 
Műszaki adatok  Követelmények  ASTM vizsgálat  ISO vizsgálat 
Aromatikus anyagok  maximum 35%  "D1319"   "ISO 3837"  
Hamutartalom  maximum 0,01 % (tömeg)  "D482"  "ISO 6245"  
Szén maradék 10 % fenéktermékből   maximum 0,35 % (tömeg)  "D524"  "ISO 4262"  
Cetánszám(1)  minimum 40 (közvetlen befecskendezésű dízel motoroknál)  "D613"
vagy
"D6890"  
"ISO 5165"  
minimum 35 (előkamrás dízelmotoroknál)
Zavarosodáspont  A zavarosodáspontnak a várható legalacsonyabb környezeti hőmérsékleti érték alatt kell lennie.  "D2500"   "ISO 3015"  
Rézsávos korrózió  Szám maximum 3  "D130"  "ISO 2160"  
Lepárlás  10% 282 °C (540 °F) esetén
maximum 
"D86"  "ISO 3405"  
90% 360 °C (680 °F) esetén
maximum
Lobbanáspont  törvény által előírt határ   "D93"  "ISO 2719"  
Termikus stabilitás  Minimum 80%-os reflexiós tényező 180 percnyi fáradás után 150 °C (302 °F) hőmérsékleten   "D6468"   Nincs ennek megfelelő vizsgálat 
API-sűrűség(2)  minimum 30  "D287"  Nincs ennek megfelelő vizsgálat 
maximum 45
Dermedéspont  minimum 6 °C (10 °F) fokkal a környezeti hőmérséklet alatt  "D97"  "ISO 3016"  
Kéntartalom  (3) (4) (5)  "D5453"
vagy
"D2622"  
ISO 20846
vagy
ISO 20884 
Kinematikai viszkozitás  1,4 cSt minimum és 20,0 cSt maximum az üzemanyag-befecskendező szivattyúknál 
1,4 cSt minimum és 4,5 cSt maximum a rotációs üzemanyag-befecskendező szivattyúknál
Víz és lerakódás  0,05% maximum  "D1796" vagy "D2709"   "ISO 3734"  
Víz  0,05% maximum  "D6304"   Nincs ennek megfelelő vizsgálat 
Lerakódás  maximum 0,05 % (tömeg)  "D473"  "ISO 3735"  
Kötőanyagok és gyanták(6)  maximum 10 mg / 100 ml  "D381"  "ISO 6246"  
Kenőképesség  0,52 mm (0,0205 hüvelyk) maximum 60 °C (140 °F) hőmérséklet mellett  "D6079"   Nincs ennek megfelelő vizsgálat 
(1) A 35-ös (előkamrás dízelmotorok), illetve 40-es (közvetlen befecskendezésű motorok) minimális cetánszám biztosításának érdekében, a középfrakciós dízelüzemanyagnak legalább 37,5-ös (előkamrás dízelmotorok), illetve 44,2-es (közvetlen befecskendezésű motorok) cetánindexszel kell rendelkeznie, amikor az "ASTM D4737-96a" vizsgálati módszert alkalmazza. Magasabb cetánszámmal rendelkező üzemanyag használata nagyobb tengerszint feletti magasságon vagy hidegebb időben való működés mellett lehet szükséges.
(2) A szabványok táblázata szerint a megfelelő kg/m3 (kilogramm per köbméter) érték az "ASTM D287" vizsgálati módszer szerint 15,56 °C (60 °F) hőmérsékleten, minimális, 30 API súly mellett 875,7 kg/m3, illetve a maximális 45 API súly mellett 801,3 kg/m 3.
(3) Törvény írja elő az ULSD 0,0015% (<15 ppm kén) üzemanyag használatát a Tier 4 besorolású motorok és az utókezelő eszközzel felszerelt motorok esetén.
(4) Egyes Cat üzemanyagrendszerek és motoralkatrészek legfeljebb 3%-os kéntartalmú üzemanyaggal működtethetők. A 0,1% és 3% közötti kéntartalommal rendelkező üzemanyagokkal működő motorok karbantartási időközére vonatkozó információkért és a használandó folyadékokkal kapcsolatos további ismertetésért forduljon Cat márkakereskedőjéhez.
(5) Azok a motorok, amelyek 0,1% (1000 ppm) vagy több ként tartalmazó üzemanyagot használnak, szélsőséges felhasználási körülmények között dolgoznak. A motorok szélsőséges felhasználási körülmények közötti használatáról a Használati és karbantartási kézikönyv, "Szélsőséges felhasználási körülmények" című szakaszában olvashat.
(6) A benzinre vonatkozó vizsgálati körülmények és eljárások szerint járjon el.

Biodízel

A legfeljebb 20% arányú biodízel-keverék abban az esetben használható a motorban, ha a keverék megfelel a(z) 6 táblázat előírásainak, valamint a Külön kiadvány, SEBU6251 , "Biodízel" című részben leírtaknak.

Megjegyzés A teljes Cat S·O·S olajelemzés program alkalmazása feltétlenül javasolt, ha 5 százalékosnál magasabb arányú biodízel-keverékeket használ.

Táblázat 6
Biodízel-keverékek Cat kereskedelmi forgalomban kapható dízelmotorokhoz 
Biodízel-keverék alapja  Végső keverék  A keveréshez használt középfrakciós dízelüzemanyag 
Caterpillar biodízel specifikáció, "ASTM D6751" vagy "EN14214"  B20: "ASTM D7467", valamint 30 és 45 közötti "API" súly  Caterpillar középfrakciós dízelüzemanyagokkal kapcsolatos szabványa, "ASTM D975" vagy "EN590" 

Üzemanyag-adalékok

Cat dízelüzemanyag-kondicionáló adalék

A Cat dízelüzemanyag-kondicionáló adalék saját fejlesztésű adalék, amelyet középfrakciós dízelüzemanyagokhoz keverve teljes körűen bevizsgáltak a Cat dízelmotorokban történő használat szempontjából. A Cat dízelüzemanyag-kondicionáló adalék egy nagy teljesítményű dízelüzemanyag-kondicionáló adalék, melyet olyan alacsonyabb minőségű üzemanyagokkal lehet használni, amelyek nem felelnek meg az alábbi alapvető előírásoknak:

  • “A Caterpillar középfrakciós dízelüzemanyagokra vonatkozó specifikációi”

  • A National Conference on Weights and Measures (NCWM) által kiadott, kiváló dízelüzemanyagokra vonatkozó leírás (lásd: 2004. évi vagy újabb National Institute of Standards & Technology (NIST) kézikönyv).

  • EN590 (nem sarkköri viszonyok)

  • ASTM D975

A Cat dízelüzemanyag-kondicionáló adalék az egyetlen olyan, kiskereskedelmi forgalomban is kapható adalék, amelyet a Caterpillar bevizsgált és jóváhagyott Cat dízelmotorokban való használatra.

Lásd: Külön kiadvány , SEBU6251, "Cat ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz" című részt a Cat dízelüzemanyag-kondicionáló adalék használatával kapcsolatos további ismertetésért.

Cat dízelüzemanyagrendszer-tisztítószer

Megjegyzés A Cat dízelüzemanyagrendszer-tisztítószer az egyetlen olyan, kiskereskedelmi forgalomban is kapható üzemanyagrendszer-tisztítószer, amelyet a Caterpillar bevizsgált és jóváhagyott Cat dízelmotorokban való használatra.

A Cat Dízelüzemanyagrendszer-tisztítószer nagy teljesítményű tisztítószer, amely kifejezetten az üzemanyagrendszerben keletkező lerakódások eltávolítására használható. Az üzemanyagrendszerben lévő szennyeződések csökkentik a rendszer teljesítményét és megnövelik az üzemanyag-fogyasztást. A Cat Dízelüzemanyagrendszer-tisztítószer eltávolítja a leromlott dízelüzemanyag, a gyenge minőségű dízelüzemanyag, valamint a nagy molekulasúlyú összetevőket tartalmazó üzemanyagok által okozott lerakódásokat. A Cat Dízelüzemanyagrendszer-tisztítószer eltávolítja a biodízel, a biodízel keverékek és a minőségi specifikációknak nem megfelelő biodízelüzemanyagok által okozott szennyeződéseket. A Cat Dízelüzemanyagrendszer-tisztítószer folyamatos használata bizonyítottan csökkenti az újonnan keletkezett szennyeződések mennyiségét.

A Caterpillar javasolja, hogy használjon Cat Dízelüzemanyagrendszer-tisztítószert biodízel és biodízel-keverék üzemanyagokhoz. A Cat Dízelüzemanyagrendszer-tisztítószer abban az esetben alkalmas biodízellel/biodízel keverékekkel való használatra is, ha azok teljesítik a Caterpillar által a biodízelekre vonatkozóan meghatározott ajánlásokat és követelményeket. Nem minden üzemanyag-tisztítószer alkalmas biodízellel/biodízel keverékekkel való használatra. Olvasson el és tartson be minden, a használatra vonatkozó utasítást. Ezenkívül olvassa el a Külön kiadvány, SEBU6251, "Cat ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz", "Középfrakciós dízelüzemanyag" című szakaszt, illetve a “Biodízel” című fejezetet, amelyből megismerheti a Caterpillar biodízelre vonatkozó ajánlásait és előírásait.

Utólagos üzemanyag-adalékok

A kereskedelmi forgalomban számos különböző üzemanyag-adalék kapható. A Caterpillar általában nem ajánlja üzemanyag-adalékok használatát.

Néhány speciális esetben a Caterpillar elismeri, hogy szükség van üzemanyag-adalékok használatára. Az üzemanyag-adalékokat körültekintően használja. Elképzelhető, hogy az adalék esetleg nem kompatibilis az üzemanyaggal. Egyes adalékok lecsapódhatnak. Ez az üzemanyagrendszerben lerakódáshoz vezethet. A lerakódások a motor berágódását idézhetik elő. Egyes adalékanyagok eltömíthetik az üzemanyagszűrőket. Egyes adalékok korróziót okozhatnak, míg mások károsíthatják az üzemanyagrendszerben lévő elasztomereket. Egyes adalékanyagok károsíthatják a kibocsátás-szabályozó rendszereket. Egyes adalékanyagok az EPA és és más hatóságok által engedélyezett határértéket meghaladóan növelik meg az üzemanyag kéntartalmát. Ha üzemanyag-adalékot szeretne használni, előbb kérje ki az üzemanyag forgalmazójának tanácsát. Az üzemanyag forgalmazója tanácsokat tud adni az adalék használatával és adagolásával kapcsolatban.

Megjegyzés Amikor adalékra van szükség, a legjobb, ha az üzemanyag forgalmazója végzi el az adalék bekeverését.

Hűtőrendszer

Megjegyzés A hűtőrendszerben használandó folyadékokkal kapcsolatos teljes körű tájékoztatást lásd: Külön kiadvány , SEBU6251, "Cat ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz".

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

A hűtőrendszer nyomás alatt működik, amit a hűtő nyomásfedele szabályoz. Amíg a rendszer forró, a fedél eltávolítása a forró hűtőfolyadék és gőz kiömlését eredményezheti, ami súlyos égési sérüléseket okozhat.

Mielőtt eltávolítja a hűtősapkát, várja meg a rendszer lehűlését. Vastag ruhával fogja meg a hűtősapkát és lassan csavarja az első ütközésig, hogy kiengedje a nyomást, mielőtt teljesen eltávolítja a fedelet.

Kerülje a hűtőfolyadék érintését.



FIGYELMEZTETÉS

Sohase töltsön hozzá hűtőfolyadékot túlmelegedett motorhoz. Ilyenkor a motor károsodhat. Előbb hagyja a motort lehűlni.



FIGYELMEZTETÉS

Ha a motort olyan helyen tárolják, illetve olyan helyre szállítják, ahol a hőmérséklet fagypont alatt van, gondoskodni kell a hűtőrendszer védelméről a legalacsonyabb környezeti hőmérsékletnek megfelelően, vagy teljesen le kell ereszteni a hűtőrendszert, hogy a fagyott hűtőfolyadék ne okozhasson kárt.


A motort csak akkor szabad működtetni, ha annak hűtőrendszerében vízhőmérséklet-szabályozó van. A motor hűtőfolyadékát a vízhőmérséklet-szabályozók tartják a megfelelő üzemi hőmérsékleten. Vízhőmérséklet-szabályozók nélkül meghibásodhat a hűtőrendszer. A szabályozók eltávolításának hatására a hűtőfolyadék egy része megkerüli a hűtőt, ami túlmelegedést eredményezhet.

Hűtőfolyadékra vonatkozó ajánlások

Megjegyzés A léghűtéses utóhűtőkkel (ATAAC) felszerelt Cat dízelmotoroknak legalább 30 % glikolra van szükségük, ami segít megakadályozni a vízszivattyú kavitációját.

Táblázat 7
Javasolt hűtőfolyadékok Cat dízelmotorokban való használatra 
Ajánlások  Termék  Üzemidő(1) (2) (3)  Kötelező karbantartás 
Javasolt  Cat ELC (Cat hosszú élettartamú hűtőfolyadék)  12000 üzemóra vagy 6 év  6000 üzemóra vagy az élettartam felének elteltével adjon hozzá Cat ELC Extender élettartam-növelő adalékot. 
Cat ELI (Cat hosszú élettartamú inhibitor) 12000 üzemóra vagy 6 év  6000 üzemóra vagy az élettartam felének elteltével adjon hozzá Cat ELC Extender élettartam-növelő adalékot. 
Minimális követelmények  Cat EC-1 specifikáció és "ASTM D6210" és
egy monokarboxilsav és egy dikarboxilsav kombinációjára épülő Organikus adaléktechnológia (OAT)
foszfát-, borát- és szilikátmentes összetétel
Tolitriazol: minimális jellemző koncentrációja 900 ppm
Nitrit: minimális jellemző koncentrációja új hűtőfolyadékban 500 ppm 
6000 óra vagy 6 év  3000 üzemóra vagy az élettartam felének elteltével adjon hozzá élettartam-növelő adalékot. 
Elfogadható  Cat DEAC (dízelmotor fagyálló/hűtőfolyadék)   3000 üzemóra vagy 3 év  SCA (hűtőfolyadék-adalékanyag) karbantartási időközönként 
A teljesen összeállított, nagy teljesítményű, kereskedelmi forgalomban kapható hűtőfolyadékokkal szembeni követelmények  "ASTM D6210" és
Nitrit (NO2) koncentrációja: legalább 1200 ppm (1198 mg/l) és legfeljebb 2400 ppm (2397 mg/l)
A szilícium koncentrációja legalább 100 ppm és legfeljebb 275 ppm 
3000 üzemóra vagy 2 év  SCA karbantartási időközönként 
A kereskedelmi forgalomban kapható, SCA hozzáadását igénylő hűtőfolyadékokkal szembeni minimális követelmények  "ASTM D4985" és (1)
Nitrit (NO2) koncentrációja: legalább 1200 ppm (1198 mg/l) és legfeljebb 2400 ppm (2397 mg/l)
A szilícium koncentrációja legalább 100 ppm és legfeljebb 275 ppm 
3000 üzemóra vagy 1 év  SCA az első betöltésnél és SCA karbantartási időközönként 
(1) Új hűtőfolyadékok 50 térfogatszázalékra hígítva. Azokat a hűtőfolyadékokat, amelyeket a gyártási helyen hígítanak, olyan minőségű vízzel kell hígítani, amely megfelel a Reagens 4 ("ASTM D1193" ) követelményeknek.
(2) Az üzem során ügyeljen a hűtőfolyadék megfelelő szintjének fenntartására.
(3) Az üzemidővel végzett számítások során a leghamarabb előforduló időközt vegye alapult. Ezek a hűtőfolyadék-csereintervallumok csak akkor érhetők el, ha minden évben elvégzik az S·O·S Szolgáltatások 2. szintű hűtőfolyadék-mintavételét és -elemzését.

Táblázat 8
Különleges előírások 
Cat C7-C32 hajómotorok hőcserélőkkel  Legalább 30% glikol szükséges. 50% glikol ajánlott. Víz önmagában vagy víz kiegészítő hűtőadalékkal (SCA) vagy hosszú élettartamú inhibitorral (ELI) NEM engedélyezett. 
Cat dízelmotorok léghűtéses utóhűtőkkel (ATAAC) 


FIGYELMEZTETÉS

Csak jóváhagyott típusú kiegészítő hűtőadalékokat (SCA) és élettartam-növelő adalékokat használjon.

A hagyományos hűtőfolyadékok élettartamuk során rendszeresen igénylik kiegészítő hűtőadalék (SCA) karbantartási célú hozzáadását. Csak olyan kiegészítő hűtőadalékot (SCA) adjon a hűtőfolyadékhoz, amelynek használatát a hűtőfolyadék gyártója kifejezetten jóváhagyta. A hűtőfolyadék gyártójának felelőssége a megfelelőség és az elfogadható teljesítmény biztosítása.

Az EC-1 típusú hűtőfolyadékok elvárt teljesítménye csak akkor biztosítható, ha a hűtőfolyadék élettartamának felénél egyszer adagolnak hozzá karbantartási célú élettartam-növelő adalékot. Ne adjon élettartam-növelő adalékot a hűtőfolyadékhoz abban az esetben, ha a hűtőfolyadék gyártója nem hagyta kifejezetten jóvá az adott adalék hűtőfolyadékkal való használatát. A hűtőfolyadék gyártójának felelőssége a megfelelőség és az elfogadható teljesítmény biztosítása.

Ha ezeket az ajánlásokat nem tartja be, csökkenhet a hűtőrendszer alkotóelemeinek élettartama.


A Cat hosszú élettartamú hűtőfolyadék (ELC) a hagyományos hűtőfolyadékokban újrahasznosítható.

További tájékoztatást a Külön kiadvány, SEBU6251, "Cat ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz" című kiadványban olvashat.

S·O·S Szolgáltatások hűtőfolyadék-elemzés

A motor hűtőfolyadékának tesztelése azért fontos, mert így biztosítható, hogy a motor védve legyen a belső kavitációtól és a korróziótól. Az elemzés azt is teszteli, hogy a hűtőfolyadék megvédi-e a motort a forrástól és a fagyástól. Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzést elvégeztetheti a Cat márkakereskedőnél. A hűtőfolyadék és a hűtőrendszer ellenőrzésének legjobb módja a Cat S·O·S hűtőfolyadék-elemzés. Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzés egy rendszeres időközönként elvégzett mintavételen alapuló elemzési program.

Táblázat 9
Javasolt időközök 
Hűtőfolyadék típusa  1. szint  2. szint 
Cat DEAC
Hagyományos nagy teljesítményű hűtőfolyadékok 
250 óránként  évente(1) 
Cat ELC
Cat ELI
Kereskedelmi forgalomban kapható EC-1 hűtőfolyadékok  
választható  évente(1) 
(1) Ha bármilyen hibát gyanít vagy azonosít, a 2. szintű hűtőfolyadék-elemzést hamarabb kell elvégezni.

Megjegyzés Ellenőrizze a hagyományos hűtőfolyadék kiegészítő hűtőadalékát (SCA - Supplemental Coolant Additive) minden olajcserénél vagy 250 óránként. Ezt az ellenőrzést az előbb bekövetkező alkalommal végezze el.

S·O·S Szolgáltatások hűtőfolyadék-elemzés (1. szint)

A hűtőfolyadék-elemzés (1. szint) a hűtőfolyadék tulajdonságainak tesztelése.

A teszt a hűtőfolyadék alábbi jellemzőire terjed ki:

  • glikolkoncentráció a fagyás és forrás elleni védelemhez

  • erózió és korrózió elleni védelem

  • pH

  • vezetőképesség

  • szemrevételezéses vizsgálat

  • szagelemzés

A vizsgálat eredményeiről jelentés készül, amelynek alapján megfelelő ajánlások születnek.

S·O·S Szolgáltatások hűtőfolyadék-elemzés (2. szint)

A hűtőfolyadék-elemzés (2. szint) a hűtőfolyadék átfogó vegyi kiértékelése. Ez az elemzés a hűtőrendszer általános állapotáról is képet ad.

Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzés (2. szint) az alábbiakat foglalja magában:

  • teljes hűtőfolyadék-elemzés (1. szint)

  • fémkorrózió és szennyeződések azonosítása

  • a korróziót okozó szennyeződések lerakódásának azonosítása

  • a pehelyképzést okozó szennyeződések lerakódásának azonosítása

  • az elektrolízis lehetőségének meghatározása a motor hűtőrendszerében

A vizsgálat eredményeiről jelentés készül, amelynek alapján megfelelő ajánlások születnek.

Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzéssel kapcsolatos további információkért forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

Kenőanyagok

Amennyiben egyféle kenőanyagot kell használni, akkor mindig olyan kenőanyagot válasszon, amely megfelel a legnagyobb igénybevételt jelentő alkalmazás követelményeinek, vagy meghaladja azt. Ne feledje, hogy a minimális teljesítménykövetelményeket alig teljesítő termékek várhatóan alig biztosítják az alkatrészek minimális élettartamát. Pénzügyileg sem állja meg a helyét az a megközelítés, hogy a kenőanyag vásárlásakor a legalacsonyabb költség az egyetlen szempont. Ehelyett azt a kenőanyagot kifizetődő használni, amely a legalacsonyabb teljes üzemeltetési költséget biztosítja. A költség kiszámítása során figyelembe kell venni az alkatrészek költségét, a munkaerőigényt, az állásidőt, valamint a szükséges mennyiségű kenőanyag költségét.

További tájékoztatást a Külön kiadvány, SEBU6251, "Cat ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz" című kiadványban olvashat.

Caterpillar Information System:

C7.1 (Mech) Industrial Engine Main Bearings - Inspect
3512C HD Locomotive Engine Safety Messages
C7.1 (Mech) Industrial Engine V-Belt - Test
312E, 312F, 313F, 316E, 316F, 318E, 318F, 320E, 320F, 323E, 323F, 324E, 325F, 326F, 329E, 329F, 330F, 335F, 336E, 336F, 340F, 349E, 349F, 352F, 374F and 390F Excavators and 336E MHPU and 349E MHPU Mobile Hydraulic Power Units Air Conditioning and Hea Refrigerant Receiver-Dryer
C7.1 (Mech) Industrial Engine Cylinder Head - Inspect
C7.1 (Mech) Industrial Engine Connecting Rod Bearings - Inspect
C7.1 Engines for Caterpillar Built Machines Valve Guide - Inspect
C7.1 Engines for Caterpillar Built Machines Valve Depth - Inspect
C7.1 (Mech) Industrial Engine Engine Valve Lash - Inspect/Adjust
C7.1 (Mech) Industrial Engine Compression - Test
C7.1 (Mech) Industrial Engine Turbocharger - Inspect
C7.1 (Mech) Industrial Engine General Information
C3.3 and C4.4 Generator Sets Product Installation
C7.1 Engines for Caterpillar Built Machines Connecting Rod - Inspect
C15 Petroleum Generator Set Engines Piston and Rings
C13 Tier 4 Final Engines Fuel Pressure Regulator
3516B HD Generator Set Engine Oil and Filter - Change
320E and 323E Excavators Swing Bearing - Lubricate
349F and 352F Excavators System Pressure Release
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines Engine Control Module - Remove and Install
3512C HD Locomotive Engine Plate Locations and Film Locations
C27 and C32 Industrial Engines Fuel Pressure Sensor - Remove and Install
C27 and C32 Industrial Engines Fuel Temperature Sensor - Remove and Install
C7.1 (Mech) Industrial Engine Vibration Damper - Check
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.