966M and 972M Wheel Loaders Caterpillar


Stopping the Engine

Usage:

972M A78


FIGYELMEZTETÉS

Ha a motort terheléses üzemeltetés után rögtön leállítja, a motor alkotóelemei túlmelegedhetnek, és hamarabb elkophatnak.

Tanulmányozza át az alábbi, a leállítással kapcsolatos leírást arra vonatkozóan, hogy a motor lehűljön, és ne alakuljon ki túl magas hőmérséklet a turbótöltőkompresszor-házban, ami olajkokszosodási problémákat okozhat.


Megjegyzés A késleltetett motorleállítás a motor leállításának alapértelmezett és ajánlott módja.

  1. Amíg a gép áll, hagyja járni a motort öt percig alacsony alapjárati fordulatszámon. Az alacsony alapjárati fordulatszám lehetővé teszi a motor fokozatos lehűlését.


    Illusztráció 1g02110334
    Gyújtás kulcsos kapcsoló
    (1) A motor kényszerített leállítása - STOP
    (2) KI
    (3) BE
    (4) START


    Illusztráció 2g03733352
    Gyújtás kulcsos kapcsoló
    (1) A motor késleltetett leállításának felülbírálása
    (2) KI
    (3) BE
    (4) START

  2. A motorindító kapcsoló kulcsot fordítsa KI helyzetbe, majd vegye ki. A munkagép számos funkciója álló motor mellett is igénybe vehető.

Megjegyzés Ha a "Regenerálás aktív" jelző világít, ne állítsa le a munkagépet. A jelzőkre vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Felügyeleti rendszer". (csak 966M - 982M)

Motor üresjárati leállítása (ha a felszereltség része)

A motor leállítható ha az alábbi feltételek mindegyike fennáll:

  • A munkagép indításkor meleg volt

  • A motort a sebességváltó üres fokozatában alacsony alapjárati fordulatszámon hagyták működni

  • Kiegészítő szerelékek nincsenek mozgásban

  • Nincs pedálmozgás

  • Az alapjárati motor leállítás be van kapcsolva az ellenőrző rendszerben

A vezérlő 20 másodpercen át 1000 ford./percre korlátozza a motor fordulatszámát a leállítás, és a eseményjelző lámpa kigyulladása előtt. Riasztás szólal meg 20 másodpercre, mielőtt a motor leáll.

A gépkezelő bármelyik vezérlő megmozgatásával törölheti a leállítást. A leállítás megakadályozására javasolt megoldás a gépkezelők részére a bal oldali üzemi fékpedál használata.

Referencia: További információért lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Gépkezelői vezérlők", “Motor alapjárati fordulatszám leállítása”.

Az alapjárati fordulatszám leállítása után a motort csak akkor lehet újraindítani, ha a kapcsolót először Ki helyzetbe fordítják. Ezután fordítsa a kulcskapcsolót Be majd Start helyzetbe.

Késleltetett motorleállítás

A késleltetett motorleállítás lehetővé teszi, hogy a motor a motorindító-kapcsoló KI helyzetbe fordítása után is járjon egy ideig a motor és a rendszer alkatrészeinek lehűlése érdekében. A motor indítókapcsoló kulcsot ki lehet venni.

Megjegyzés A DEF (Diesel Exhaust Fluid, dízel kipufogó folyadék) leeresztési folyamata 2 percig tart, miután a motort leállították, és a folyamatnak végig kell mennie. A leeresztési folyamatra a késleltetett motorleállítás ideje alatt is sor kerülhet. Ne kapcsolja ki az akkumulátorleválasztó kapcsolót a leeresztési folyamat alatt. Ne kapcsolja ki az akkumulátorleválasztó kapcsolót, amíg az akkumulátorleválasztó kapcsoló jelzőlámpája el nem alszik. Ha a leeresztési folyamat nem megy végig, egy diagnosztikai kód aktívvá válik.

Megjegyzés Lehetnek olyan szabályozások, melyek meghatározzák, hogy szükséges a gépkezelő és/vagy kisegítő személyzet jelenléte a motor működésének idejére.

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ha a gépet őrizetlenül hagyják, miközben a motor jár, az személyi sérüléshez vagy halálos balesethez vezethet. Mielőtt a gép vezetőállását elhagyja, a haladást szabályozó minden kezelőegységet tegyen üresbe, eressze le a munkaeszközöket a talajra, és a hidraulikareteszelő kart állítsa ZÁRVA helyzetbe.


Megjegyzés Meghibásodás esetén anyagi kárt okozhat, ha a motort felügyelet nélkül hagyják, miközben az jár.

Fordítsa el a gyújtáskapcsolót OFF (KI)helyzetbe.

Késleltetett motorleállítás - A késleltetett motorleállítás jelző világít vagy az alábbi szöveg lesz látható: ENGINE COOLDOWN ACTIVE (AKTÍV MOTORLEHŰTÉS).

A késleltetett motorleállítás minimum 30 másodpercig tart, és addig marad működésben, amíg a motor és a rendszer alkatrészei le nem hűlnek. A maximális működési idő 10 perc.

Megjegyzés Egy hivatalos márkakereskedő megnövelheti a működési időt legfeljebb 30 percre, de az alapértelmezett beállítás 10 perc.

Megjegyzés A késleltetett motorleállítás felülbírálásához állítsa le a motort és fordítsa a motor indítókapcsolót STOP helyzetbe. A késleltetett motorleállítás felülbírálása csökkentheti a motor és a rendszer alkatrészeinek élettartamát. Figyelmeztető üzenet jelenik meg és/vagy figyelmeztető hangjelzés lesz hallható, valamint a nem megfelelő motorleállításra utaló hibakód lesz bejegyezve.



Illusztráció 3g02362719


Illusztráció 4g03754936

Megjegyzés Késleltetett motorleállítás idején a motorindító kapcsolót bármikor ON (BE) helyzetbe lehet fordítani. A motort újra üzembe lehet helyezni.

Kényszerített leállítás



Illusztráció 5g02110334
Gyújtás kulcsos kapcsoló
(1) A motor kényszerített leállítása - STOP
(2) KI
(3) BE
(4) START


Illusztráció 6g03733352
Gyújtás kulcsos kapcsoló
(1) A motor késleltetett leállításának felülbírálása
(2) KI
(3) BE
(4) START

Ha a gépkezelő úgy dönt, hogy azonnali leállítás szükséges, fordítsa a kulcsot STOP helyzetbe (2). Ezután fordítsa a kulcsot az óramutatók járásával ellentétes irányba és tartsa ebben a helyzetben (1) 2 másodpercig.

Megjegyzés A munkagép károsodása fordulhat elő, ha a motort nem engedik lehűlni leállítás előtt. Kényszerített leállítást csak szükség esetén alkalmazzon.

Caterpillar Information System:

826K Landfill Compactor, 825K Soil Compactor and 824K Wheel Dozer Engine Supplement Air Cleaner - Remove and Install
D6T Track-Type Tractor Diesel Exhaust Fluid - Fill
D6T Track-Type Tractor Cooling System Coolant Sample (Level 2) - Obtain
966M and 972M Wheel Loaders Equipment Lowering with Engine Stopped
D9T Track-Type Tractor Machine Systems Hydraulic Tank - Remove and Install
966M and 972M Wheel Loaders Leaving the Machine
980H Wheel Loader Engine Supplement Refrigerant Condenser - Remove and Install
D10T2 Track-Type Tractor Machine Systems Bulldozer Lift Cylinder - Remove and Install
980M Tier 3, 982M Tier 3 and 980L Tier 3 Wheel Loader Power Train Fixed Axle (Front) - Remove
C7.1 Industrial Engine Battery or Battery Cable - Disconnect
D6N Track-Type Tractor TA2 Technical Inspection{0372, 1000, 7000, 753T, 7565} D6N Track-Type Tractor TA2 Technical Inspection{0372, 1000, 7000, 753T, 7565}
966H and 972H Wheel Loaders PowerTrain Differential - Assemble
621K, 623K, and 627K Wheel Tractor-Scrapers Systems Hood - Rear
966M and 972M Wheel Loaders Engine Starting
966M and 972M Wheel Loaders Secondary Steering
988K XE Wheel Loader Power Train Axle Oil Cooler - Remove and Install
901C, 902C and 903C Compact Wheel Loaders PowerTrain Differential (Limited Slip) - Install
D6T Track-Type Tractor Diesel Exhaust Fluid Filter - Replace
966M and 972M Wheel Loaders Quick Coupler Operation
D10T2 Track-Type Tractor Engine Supplement Fuel Cooler - Remove and Install
844K Wheel Dozer Operator Controls
980M Tier 3, 982M Tier 3 and 980L Tier 3 Wheel Loader Power Train Fixed Axle (Front) - Install
D10T2 Track-Type Tractor Engine Supplement Hydraulic Oil Cooler - Remove and Install
312F and 313F Excavators Monitoring System
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.