C15 and C18 Petroleum Generator Sets Caterpillar


Generator - Dry

Usage:

C15 115

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

A nem megfelelően végzett hibaelhárítási és javítási műveletek személyi sérülésekhez, vagy akár halálos balesetekhez is vezethetnek.

A következő hibaelhárítási és javítási műveleteket kizárólag a berendezés kezelésében jártas, szakképzett személyzet végezheti.


A generátor biztonságos leválasztását illetően lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "A generátor leválasztása karbantartás elvégzéséhez".

További tájékoztatásért lásd: Külön kiadvány, SEHS9124, "A generátor tisztítása és szárítása".

A generátor szárításának alábbi módszerei közül a külső hő használatát kell előnyben részesíteni.

  • Külső hő

  • Belső hő

  • Külső és belső hő kombinációja

  • Cirkuláló áram

A külső hő használata a legelőnyösebb módszer. A szigetelés száradásának időtartama pár óra és több nap között változhat. A száradás időtartama a páratartalomtól és az alkalmazott szárítási módszertől függ.

Megjegyzés A szárítás során néha nem sikerül elérni a kívánt eredményt. A generátor tisztítását és szárítását érdemes erre szakosodott felújító műhelyben elvégeztetni.



Illusztráció 1g02175752
A száradó szigetelésben mérhető általános ellenállási görbék
(1) A tekercsek hőmérsékletének görbéje
(2) Fűtés kikapcsolva
(3) Száradási idő (óra)
(4) Hőmérséklet (Celsius-fok)
(5) A szigetelés ellenállási görbéje a száradási folyamat során
(6) Szigetelés ellenállása (megohm)

Megjegyzés Új szigetelés vagy nedves szigetelés szárítása során az ellenállás várhatóan gyorsan csökken. Az ellenállás gyors esését az okozza, hogy a szárítás céljából a hőmérséklet egy bizonyos szintre emelkedik. Az adott hőmérsékletre jellemző minimum elérése után az ellenállás a szigetelés száradásával párhuzamosan ismét emelkedni fog. A valós értékek minden esetben eltérőek. Lásd: 2. ábra.

Ha az ellenállás mérése során a tekercsek vagy a szigetelés nedves, akkor a piros pozitív vezetékhez sorosan kapcsoljon egy 5 megaohmos ellenállást védelemként. Ezzel korlátozható az áramkör feszültsége a teszt során. Használja ezt a módszert addig, amíg a száradás megfelelően előre nem haladt és az ellenállás megfelelő szintre nem emelkedett.

Akár külső, akár belső hő használatával szárítja a generátort, 4 óránként ellenőrizze a tekercseket. Ha cirkuláló áram használatával szárítja a generátort, óránként ellenőrizze a tekercseket. További tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Különleges utasítások, SEHS9124, "Cleaning and Drying of the Generator".

A szárítás akkor fejeződik be, amikor a tesztek nem jelzik az ellenállás növekedését, és az ellenállás a minimális érték fölé emelkedett. Jegyezze fel és hasonlítsa össze ezeket a mért értékeket. A feljegyzéseket őrizze meg jövőbeni használatra.



Illusztráció 2g01696934
Jó állapotban levő tekercsek szigetelés-ellenállási görbéje
(1) Ellenállás 30 másodperc után
(2) Ellenállás 60 másodperc után

A(z) 2. ábra egy normál magas ellenállás görbéjét mutatja, amely a tekercsekben 60 másodperces időtartam során mérhető. 60 másodperc elteltével az ellenállás nagyobb lesz a 30. másodpercben mérhető ellenállásnál vagy meg fog egyezni azzal.

Megjegyzés Ha a szigetelés ellenállása 60 másodperc elteltével nem nagyobb a 30. másodpercben mérhető ellenállásnál, akkor lehet, hogy a szigetelés nem elég erős.



Illusztráció 3g01697074
Nedves vagy szennyezett tekercsszigetelések ellenállási görbéje
(1) Ellenállás 30 másodperc után
(2) Ellenállás 60 másodperc után

A(z) 3. ábra egy 60 másodpercen keresztül csökkenő ellenállási görbét mutat. Ha a szigetelés ellenállása 60 másodperc elteltével nem nagyobb a 30. másodpercben mérhető ellenállásnál, akkor tisztítsa meg és alaposan szárítsa meg a tekercseket. További tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Különleges utasítások, SEHS9124, "Cleaning and Drying of the Generator".

Megjegyzés A Caterpillar az 1000 V-nál kisebb üzemi vagy névleges feszültséggel működő generátorok esetén legalább 2 megohm szigetelési ellenállást javasol. Az 1000 V-os működési vagy névleges feszültségű generátorok minimális szigetelési ellenállását az alábbi egyenlettel lehet meghatározni:

R = (V/1000) + M

"R" a szigetelés minimális ellenállása.

"V" a névleges feszültség.

"M" 1 megaohm.

Ezek az értékek hozzávetőlegesek. Egy kisebb ellenállású generátor üzemeltetése lehetséges lehet.

Külső hő

Kemencék

Az elektromos berendezések számára a légkeveréses szárítókemencék a legjobbak. A hősugárzó kemencék néhány esetben helyi túlmelegedést okozhatnak.


FIGYELMEZTETÉS

Ne melegítse fel túl gyors ütemben a generátort. A szigetelés és a tekercsek hőmérséklet-emelkedését próbálja 11,11° C (20° F) per óra értékre korlátozni. Ellenkező esetben berendezéskárosodás történhet.


Megjegyzés Számos elektronikai műhelyben találhatók ilyen kemencék.

Melegítse fel a generátort körülbelül 75° C (167° F) hőmérsékletre.. Amíg a szigeteléstesztelő eszköz nem mér megfelelő szigetelésiellenállás-értéket (legalább 4 óráig), ne lépje túl a 75° C (167° F) hőmérsékleti értéket.

Alternatív módszer

Alternatív módszerként egy ponyvából vagy vászonból készült sátor is használható, amelyet infravörös lámpákkal vagy hordozható hősugárzóval lehet fűteni.

A generátor körüli megfelelő légáramlás biztosításához, illetve a párás levegő kijutásához nyílást kell hagyni a ponyva tetején. Melegítse fel a generátort körülbelül 75° C (167° F) hőmérsékletre.. Amíg a szigeteléstesztelő eszköz nem mér megfelelő szigetelésiellenállás-értéket (legalább 4 óráig), ne lépje túl a 75° C (167° F) hőmérsékleti értéket.

Belső fűtés

Ha a generátorok üzemkörnyezetére a következőkben leírt körülmények bármelyike jellemző, akkor a generátor részeként elektromos hősugárzókat is fel kell szerelni:

  • A generátorok nedves környezetben üzemelnek, és hosszabb időtartamokat töltenek üzemen kívül.

  • A generátorok rendszeresen üzemelnek rendkívül párás levegőjű környezetben.

Cirkuláló áram

A szárításhoz alacsony feszültségű áramot is lehet keringetni a tekercsekben. Mivel a feszültség alacsony, ezért a szigetelés nem károsodik olyan mértékben, mintha a generátor a megszokott módon, de nedves szigeteléssel működne. Az eljárással kapcsolatban lásd: Külön kiadvány, SEHS9124, "A generátor tisztítása és szárítása".

Caterpillar Information System:

2003/07/01 New Fractured Connecting Rod Has Been Released {1218}
2003/09/01 New Recommended Maintenance Intervals for Coolant and Thermostat Regulators {1350, 1355, 1395}
C4.4 Industrial Engine Engine Air Cleaner Service Indicator - Inspect
3456 Generator Sets Voltage Connections
C7 Engines for Combat and Tactical Vehicles Engine Oil Level - Check
C7 Engines for Combat and Tactical Vehicles Cooling System Supplemental Coolant Additive (SCA) - Test/Add
C7 Engines for Combat and Tactical Vehicles Cooling System Coolant Extender (ELC) - Add
C7 Engines for Combat and Tactical Vehicles Cooling System Coolant (ELC) - Change
2003/07/07 Optional High Efficiency Filters Are Now Available {3004, 5068}
C7 Engines for Combat and Tactical Vehicles Cooling System Coolant (DEAC) - Change
C7 Engines for Combat and Tactical Vehicles Belt - Inspect
C7 Engines for Combat and Tactical Vehicles Stopping the Engine
C15 On-highway Engine Crankshaft Rear Seal - Remove
C15 On-highway Engine Crankshaft Rear Seal - Install
3044C Industrial Engine and Engines for Caterpillar Built Machines Troubleshooting
C9 Urban Transit Bus Engine Engine Oil and Filter - Change
C15 On-highway Engine Turbocharger
C15 On-highway Engine Air Lines
3114, 3116, and 3126 Engines for Caterpillar Built Machines Camshaft - Install
3456 Generator Sets Rotating Rectifier - Test
2003/08/01 An Improved Air Lines Group and Carburetor Groups Are Available {1071, 1266}
2012/10/26 Policy for the Reuse of the Turbocharger Turbine Housing {1065}
C15 On-highway Engine Flywheel Housing - Remove and Install
2003/07/01 Improved Auxiliary Pumps are Used {1371}
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.