3306B Generator Set Caterpillar


Generator Lead Connections

Usage:

3306B B8D

Numerotarea conductorilor

Configuraţiile în Y (stea) şi configuraţiile în triunghi sunt cele mai des întâlnite conexiuni de conductor pentru generator. Următoarele scheme de conexiune trifazică ilustrează conectarea şi identificarea adecvată a conductorilor.

Conductorii sunt numerotaţi în sens orar începând cu partea superioară şi din exterior spre interior. Schemele afişează numerotarea conductorilor pentru generatoare cu şase şi cu doisprezece conductori.

Scheme de configuraţie în Y

Cu 6 conductori



Ilustraţie 1g03839989
Configuraţie în Y cu 6 conductori
Bornele T4, T5 şi T6 devin conexiune neutră când bornele sunt legate.

Cu 12 conductori



Ilustraţie 2g03840008
Configuraţie în Y cu 12 conductori - înaltă tensiune
Bornele T10, T11 şi T12 devin conexiune neutră când bornele sunt legate.


Ilustraţie 3g03840056
Configuraţie în Y cu 12 conductori - joasă tensiune
Bornele T10, T11 şi T12 devin conexiune neutră când bornele sunt legate.

Scheme de configuraţie în triunghi

Cu 6 conductori



Ilustraţie 4g03840105
Configuraţie în triunghi cu 6 conductori

Cu 12 conductori



Ilustraţie 5g03840209
Configuraţie în triunghi cu 12 conductori
Bornele T6 şi T9 devin conexiunea neutră când bornele sunt legate şi împământate. Aceasta reflectă conexiunea bornelor T2 şi T10 ca fază înaltă.

Împământarea şasiului

Orice ansamblu de set generator presupune conectarea specială a şasiului generatorului la o împământare. Această conexiune este prima care se realizează la montare. Această conexiune este ultima care se va demonta. Conexiunea la masă trebuie să fie flexibilă, pentru a evita posibila rupere în timpul funcţionării ulterioare.

Cablul sau benzile de conexiune la masă trebuie să prezinte cel puţin capacitatea cu care cel mai mare conductor de linie transportă curent la sarcina conectată. Îmbinările cablurilor sau ale benzilor trebuie să fie curate, să nu comporte rezistenţă electrică şi să fie protejate împotriva eventualei oxidări. Îmbinările de conexiune la masă prinse în şuruburi se vor oxida la un moment dat. Îmbinările sunt surse frecvente de interferenţe radio (RFI). Îmbinările sudate cu argint şi îmbinările cu şuruburi sunt rezistente atât electric, cât şi mecanic.

Conexiuni neutre

La montare, generatoarele cu configuraţie împământată sunt prevăzute de obicei cu masă neutră. Cu toate acestea, există cazuri în care pot fi luate măsuri adecvate pentru a preveni curenţii de fugă pe partea de sarcină. Scopul împământării conductorului neutru este prevenirea deteriorarea echipamentului pe partea de sarcină. Scopul împământării conductorului neutru este, de asemenea, prevenirea vătămării personalului.

Dacă firul de neutru este împământat, iar unul dintre conductorii de fază este la rândul său împământat, surplusul de curent va duce la deschiderea unei siguranţe de sarcină pentru a izola defecţiunea. Curentul excesiv va determina prăbuşirea tensiunii generatorului, dacă siguranţa nu se declanşează mai întâi. Rezultatul depinde de caracteristici electrice specifice ale generatorului, tipul de defecţiune şi curentul de declanşare a siguranţei. Este posibil să fie necesar un dispozitiv de protecţie la subtensiune pentru a oferi o protecţie adecvată contra scurtcircuitelor.

În câteva cazuri nu este de dorit legarea la masă a firul de neutru. Un conductor neutru fără împământare al generatorului este acceptabil în aplicaţii în care trebuie luate măsuri adecvate pentru a preveni curenţii de fugă la conductorii de fază. Circuitele de protecţie contra curenţilor de fugă constituie un exemplu de astfel de măsură. Protecţia contra curenţilor de fugă necesită ca întregul grup de circuite de distribuţie să fie studiat şi tratat ca un sistem. Proprietarul trebuie să apeleze la un consultant certificat şi avizat, dacă se pune la punct un nou sistem de distribuţie. De asemenea, proprietarul trebuie să apeleze la un consultant certificat şi avizat, dacă este necesară modificarea sistemului existent pentru protecţia contra curenţilor de fugă.

Reactoarele şi rezistenţele neutre pot fi adăugate la sistem din două motive: pentru a asigura protecţie în timpul defecţiunilor şi pentru a limita curenţii neutri.

Unităţi individuale

În cazul unui sistem trifazic cu patru fire, firul de neutru trebuie să fie împământat conform normelor de cablare locale.

În cazul tipurilor de utilizare în care se iau măsuri adecvate pentru prevenirea formării de masă în conductorii de sarcină, se poate utiliza un neutru neîmpământat. Nu omiteţi să consultaţi normele de cablare locale.

Mai multe unităţi

Utilizarea mai multor generatoare în paralel, cu toate firele de neutru împământate, poate avea drept efect dirijarea curentului prin conexiunile de neutru. Pentru a elimina posibilitatea dirijării curentului în acest mod, împământaţi conductorul de neutru al unui singur generator. Dacă mai multe generatoare sunt activate alternativ, este necesară montarea unui comutator în circuitul de masă al fiecărui generator. În acest caz, se pot deschide toate circuitele de masă neutre, cu excepţia unuia. Asiguraţi-vă că unul dintre circuitele de masă neutre este închis.

În paralel cu sistemul de utilităţi

Când un generator conectat în Y (stea) urmează să funcţioneze în paralel cu un sistem de utilităţi (magistrală infinită) şi atunci când secundarul transformatorului reductor din sistemul de utilităţi este, de asemenea, conectat în Y, pot avea loc următoarele: Împământarea ambilor conductori de neutru în Y poate duce la dirijarea curentului prin conductorii de neutru. De asemenea, dispunerea protecţiei contra curenţilor de fugă impune o analiză completă asupra sistemului. Trebuie realizată o analiză de un consultant certificat şi avizat, familiarizat cu sistemele de generator. Prin analiză se va stabili metoda de împământare necesară.

Caterpillar Information System:

2000/12/01 Repair Parts Available for Alternator R-Terminal {1405}
3512B HD SR500 Generator Sets Parallel Operation
3512B SR4B Generator Sets Generator Operation
3116 On Highway Engines Cylinder Head - Install
2001/01/01 A New Configuration of Valve Springs Is Now In Production {1108}
Exhaust Temperature Scanner Mounting
C-15 and C-16 Industrial Engines Troubleshooting
3500B Generator Sets Electronic Modular Control Panel II+ (EMCP II+)
3126B Marine Engines How To Use the Functional Tests
2000/12/01 Repair Parts Available for Alternator R-Terminal {1405}
3306B Generator Set Voltage Regulator Options
C15 Petroleum Generator Set Engines Basic Engine
3508B, 3512B, 3516B, 3512C and and 3516C Auxiliary Engines, Generator Set Engines, and Generator Sets Voltage Connections
C-15 and C-16 Industrial Engines Muffler
2000/12/18 Correction to Service Magazine, SEPD0544, "Repair Parts Available for Alternator R-Terminal" {1405}
Exhaust Temperature Scanner Thermocouples
3500B Generator Sets Model View Illustrations
C-10 and C-12 Industrial Engines Gear Group (Front) - Time
2000/12/01 Harness Repair of Alternator R-Terminal Connector {1405}
Exhaust Temperature Scanner Wiring
3054 and 3056 Industrial and Generator Set Engines Engine Vibration Troubleshooting
2000/12/01 Harness Repair of Alternator R-Terminal Connector {1405}
3512 and 3516 EUI Engines and 784B, 785B, 789B and 793B Off-Highway Truck/Tractors Cylinder Head Valves
2000/12/25 Correction to Service Magazine, SEPD0544, "Harness Repair of Alternator R-Terminal Connector" {1405}
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.