3512B SR4B Generator Sets Caterpillar


Generator Operation

Usage:

3306B B8D

Încărcarea generatorului

Când un generator este montat şi reconectat, asiguraţi-vă că energia totală dintr-o fază nu depăşeşte tensiunea nominală de pe plăcuţa cu specificaţii. Fiecare fază trebuie să transporte aceeaşi sarcină. Fiecare fază care transportă aceeaşi sarcină permite funcţionarea motorului la capacitate nominală. Un dezechilibru electric poate conduce la suprasarcină electrică şi supraîncălzire dacă energia dintr-o fază depăşeşte amperajul de pe plăcuţa cu specificaţii.

Combinaţiile permise de sarcini dezechilibrate sunt ilustrate în Figura 2. Când utilizaţi sarcini cu o singură fază, se pot utiliza combinaţii de sarcină cu o singură fază şi cu trei faze. Astfel de combinaţii trebuie să fie amplasate sub linia din grafic.



Ilustraţie 1g03864546


Ilustraţie 2g00627416

Încărcarea blocurilor

Dacă se aplică o sarcină electrică pe un set generator, survine încărcarea blocurilor. Această sarcină poate fi situată între un procent moderat al sarcinii nominale şi sarcina nominală.

Capacitatea de încărcare a unui set generator depinde de următorii factori.

  • răspuns supratensiune iniţială a motorului

  • răspuns de la stabilizatorul de tensiune

  • tip de stabilizator de tensiune

  • altitudinea de utilizare a setului generator

  • tip de sarcină

  • sarcina deja existentă

Dacă este necesară reducerea sarcinii blocurilor, consultaţi standardele ISO 8528 sau standardele SAE J1349.

Factor de putere

Factorul de putere reprezintă eficienţa sarcinii. Factorul de putere este raportul între puterea aparentă şi puterea totală. Raportul este exprimat sub formă de zecimală. Factorul de putere reprezintă porţiunea de curent cu utilizare utilă. Porţiunea de curent fără funcţionare inutilă este absorbită pentru întreţinerea câmpului magnetic din motoare. Acest curent este denumit sarcină reactivă. Puterea motorului nu este necesară pentru a menţine sarcina reactivă.

În majoritatea aplicaţiilor, motoarele electrice, comenzile pentru componente în stare solidă şi transformatoarele determină factorul de putere al sistemului. Motoarele cu inducţie au de obicei un factor de putere care nu este mai mare de 0,8. Iluminarea incandescentă este o sarcină rezistivă cu un factor de putere de aproximativ 1 sau egal cu unitatea. Comenzile statice (demaroarele de motor), comenzile cu frecvenţă variabilă, comenzile cu viteză variabilă şi sistemele UPS pot funcţiona la orice factor de putere, capacitiv sau inductiv. În acest caz, factorul de putere poate fi între 0,4 şi 1.

Factorul de putere al unui sistem poate fi determinat de un contor pentru factorul de putere sau de calculaţii. Determinaţi necesarul de putere în kW multiplicând factorul de putere cu kVA care este furnizat de sistem. Pe măsură ce factorul de putere creşte, curentul total furnizat la o cerere constantă de putere va scădea. La sarcini egale, factorul de putere va atrage un curent mai mare. Un factor de putere mare va conduce la o sarcină maximă a motorului care este mai mică decât amperajul nominal al generatoarelor. Un factor de putere inferior creşte posibilitatea de suprasarcină a generatorului.

Notă În mod normal, generatoarele Cat sunt proiectate pentru un factor de putere inductiv de 0,8. Consultaţi reprezentantul Cat pentru a verifica valoarea nominală a generatorului, dacă se doreşte funcţionarea la un factor de putere inductiv mai mic de 0,7.

Sisteme de excitaţie

Generatoare auto-excitate

Generatoarele auto-excitate primesc energie pentru excitaţie şi detectarea tensiunii pentru regulator de la ieşirea armăturii principale a generatoarelor. Stabilizatorul de tensiune detectează tensiunea de ieşire a generatorului. O ieşire reglată este furnizată la excitatorul generatorului. Această ieşire reglată este furnizată de stabilizatorul de tensiune. Apoi, excitatorul furnizează energie la câmpul rotativ principal. Pe măsură ce câmpul principal se roteşte, o tensiune este indusă în armătura principală. Această tensiune este o tensiune de ieşire a generatorului.

Notă Armătura principală este denumită, de asemenea, stator. Câmpul rotativ principal este denumit, de asemenea, rotor.

Generatoare cu excitaţie în primar şi magnet permanent

Generatoarele cu excitaţie în primar şi magnet permanent (PMPE) primesc curent pentru regulatorul de tensiune mai degrabă de la un excitator primar decât de la armătura principală. Excitatorul primar constă într-un rotor cu magnet permanent şi un stator. Excitatorul primar funcţionează independent de tensiunea de ieşire a generatorului. Excitaţia continuă în timpul unei aplicaţii cu sarcină mare este posibilă deoarece neregularităţile ce survin în tensiunea de ieşire a generatorului nu sunt alimentate înapoi în sistemul de excitaţie. Astfel de neregularităţi pot fi cauzate de condiţiile de sarcină. Utilizarea independentă permite, de asemenea, generatorului să susţină o suprasarcină pe o durată scurtă.

Reglarea ralantiului mic

De obicei, turaţia la ralanti mic pentru seturile generatoare 3500B este de 900/min. Pe unităţile de 60 Hz, turaţia la ralanti mic va fi de aproximativ 66 % din turaţia la sarcină maximă. Pe unităţile de 50 Hz, turaţia la ralanti mic va fi de aproximativ 80 % din turaţia la sarcină maximă.

Nu există oprire la ralanti mic pe seturile generator cu regulatoare electronice. Turaţia la ralanti mic este setată din fabrică pentru seturile generator cu regulatoare mecanice. Turaţia la ralanti mic este setată din fabrică pentru seturille generator care sunt alimentate cu gaz natural. Ralantiul mic trebuie reglat de reprezentantul Cat, dacă este necesară reglarea.

Notă Utilizarea setului electric la turaţia de ralanti mic pe o perioadă prelungită de timp va determina oprirea unor stabilizatoare de tensiune. Setul electric trebuie închis, apoi repornit. Procedura de mai sus va permite stabilizatorului de tensiune să producă din nou o tensiune de ieşire.

Seturi generator în standby

Majoritatea unităţilor în standby sunt automate. Unităţile în standby care nu sunt asistate de operator vor efectua următoarele funcţii: pornire, culegere sarcină, funcţionare şi oprire.

Unităţile în standby nu modifică automat comanda de turaţie a regulatorului sau setările nivelului de tensiune. Turaţia regulatorului şi nivelul de tensiune trebuie să fie presetate pentru funcţionarea corespunzătoare a unităţii respective. De fiecare dată când setul este utilizat manual, asiguraţi-vă că turaţia regulatorului şi setările nivelului de tensiune sunt setate corect pentru funcţionarea automată. Verificaţi toate comutatoarele pentru setarea corespunzătoare. "Comutatorul de selectare a pornirii" trebuie să fie în poziţia AUTOMATIC (Automat). Comutatoarele de oprire de urgenţă trebuie să fie în poziţia RUN (Funcţionare).

Opţiuni generatoare

Radiatoare electrice cu convecţie

Majoritatea generatoarelor SR4B şi SR5 sunt prevăzute cu radiatoare electrice cu convecţie. Aceste radiatoare electrice cu convecţie sunt instalate pentru funcţionarea în orice tip de climat. Radiatoarele electrice cu convecţie sunt foarte utile în climatele cu umiditate ridicată. Pentru informaţii suplimentare despre radiatoarele electrice cu convecţie, consultaţi Secţiunea Întreţinere, "Radiator electric cu convecţie - Verificare".

Detectoare de temperatură încorporate

Generatoarele SR4B sunt disponibile cu detectoare de temperatură încorporate. Detectoarele sunt montate în fantele din armătura principală. Armătura principală este denumită, de asemenea, stator. Detectoarele sunt utilizate cu echipamentul furnizat de client. Aşadar, temperatura bobinajului armăturii principale poate fi măsurată sau monitorizată. Sunt disponibile două tipuri de detectoare de temperatură: RTD şi termocuplu. Contactaţi reprezentantul Cat pentru informaţii suplimentare.

Detectoare de temperatură pentru lagăre

Detectoarele de temperatură pentru lagăre sunt disponibile la generatoarele cu cadre mari. Detectoarele de temperatură pentru lagăre măsoară temperatura lagărului principal. Aşadar, temperatura lagărului poate fi măsurată sau monitorizată. Măsurătorile temperaturii lagărelor pot contribui la preîntâmpinarea defectării premature a lagărelor. Sunt disponibile două tipuri de detectoare de temperatură. Detectoarele de temperatură pentru lagăre sunt utilizate cu echipamentele furnizate de client. Contactaţi reprezentantul Cat pentru informaţii suplimentare.

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.