631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Caterpillar


General Coolant Information

Usage:

631E 1AB

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

A hűtőrendszer nyomás alatt működik, amit a hűtő nyomásfedele szabályoz. Amíg a rendszer forró, a fedél eltávolítása a forró hűtőfolyadék és gőz kiömlését eredményezheti, ami súlyos égési sérüléseket okozhat.

Mielőtt eltávolítja a hűtősapkát, várja meg a rendszer lehűlését. Vastag ruhával fogja meg a hűtősapkát és lassan csavarja az első ütközésig, hogy kiengedje a nyomást, mielőtt teljesen eltávolítja a fedelet.

Kerülje a hűtőfolyadék érintését.



FIGYELMEZTETÉS

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész információkat nyújtsunk. A jelen dokumentum használatával Ön tudomásul veszi, hogy a Caterpillar Inc. nem felelős a dokumentum esetleges hibáiért és hiányosságaiért.


Az itt leírt tudnivalók a legfrissebb ajánlásokat tartalmazzák a jelen Különleges kiadványban tárgyalt Cat dízelmotorokra vonatkozóan. Ezek az információk érvénytelenítenek minden korábbi ajánlást, amelyek a jelen Különleges kiadványban tárgyalt Cat dízelmotorokra vonatkoznak. Egyes motorokhoz speciális folyadékokra lehet szükség. Ezeket a speciális termékeket folyamatosan használja. Olvassa el a megfelelő Használati és karbantartási kézikönyv című kiadványt.

Ez a kiadvány a Használati és karbantartási kézikönyv kiegészítése. Ez a kiadvány nem helyettesíti az egyes motorokra vonatkozó használati és karbantartási kézikönyveket.


FIGYELMEZTETÉS

Ezek a javaslatok előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. A legfrissebb javaslatokért forduljon Cat forgalmazójához.



FIGYELMEZTETÉS

A Cat munkagép és/vagy Cat motor károsodásának megelőzése érdekében kizárólag Cat folyadékokat és Cat szűrőket vásároljon Cat márkakereskedőtől, illetve a Cat hivatalos viszonteladóitól. Az Önhöz közeli hivatalos Cat alkatrész-viszonteladók listáját kérje a Cat márkakereskedőtől.

Ha más helyről/forrásból szerez be Cat márkajelzésű folyadékokat és/vagy Cat szűrőket, akkor nagy valószínűséggel hamisított (“hasonló megjelenésű”) terméket kap.

A hamisított vagy “hasonló megjelenésű” termékek ránézésre megegyezhetnek az eredeti Cat termékekkel, teljesítményük és minőségük azonban általában nagyon alacsony.

A hamisított vagy “hasonló megjelenésű” termékek nagy valószínűséggel károsodást okoznak és/vagy tesznek lehetővé a motorban és/vagy a munkagép részegységeiben.



FIGYELMEZTETÉS

Előfordulhat, hogy nem nyújtanak megfelelő teljesítményt az olyan, kereskedelmi forgalomban kapható termékek, amelyek általánosságban állítják, hogy teljesítik a “Cat” előírásait, de nem sorolják fel azokat a Cat ajánlásokat és előírásokat, amelyeket teljesítenek. A kereskedelmi forgalomban kapható termékek a motor és/vagy a munkagép folyadékait tartalmazó részegységek élettartamának lerövidüléséhez vezethetnek. A Cat folyadékokkal kapcsolatos ajánlásaira és előírásaira vonatkozóan lásd a jelen Különleges kiadványt és a termékre vonatkozó Használati és karbantartási kézikönyvet.



FIGYELMEZTETÉS

Sohase töltsön hozzá hűtőfolyadékot túlmelegedett motorhoz. Ilyenkor a motor károsodhat. Előbb hagyja a motort lehűlni.



FIGYELMEZTETÉS

Ha a motort olyan helyen tárolják, illetve olyan helyre szállítják, ahol a hőmérséklet fagypont alatt van, gondoskodni kell a hűtőrendszer védelméről a legalacsonyabb környezeti hőmérsékletnek megfelelően, vagy teljesen le kell ereszteni a hűtőrendszert, hogy a fagyott hűtőfolyadék ne okozhasson kárt.



FIGYELMEZTETÉS

A motort csak akkor szabad működtetni, ha annak hűtőrendszerében vízhőmérséklet-szabályozó van. A motor hűtőfolyadékát a vízhőmérséklet-szabályozók tartják a megfelelő üzemi hőmérsékleten. Vízhőmérséklet-szabályozók nélkül meghibásodhat a hűtőrendszer.

Ha a motort vízhőmérséklet-szabályozó nélkül üzemelteti, akkor a hűtőfolyadék egy része megkerüli a hűtőt. Ez a motor túlmelegedéséhez vezethet.


Megjegyzés A termosztát csereidőközével kapcsolatban olvassa el a motorra vonatkozó Használati és karbantartási kézikönyv, "Karbantartási időközök" című részét.

A részletesebb tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Különleges utasítások, SEBD0518, "Know Your Cooling System".

A motor meghibásodása sokszor van összefüggésben a hűtőrendszerrel. Az alábbi problémák a hűtőrendszer meghibásodásával vannak összefüggésben:

  • túlmelegedés

  • a vízszivattyú szivárgása

  • eltömődött hűtők vagy hőcserélők

  • a hengerhüvelyek lyukkorróziója

Mindezek a meghibásodások elkerülhetők a hűtőrendszer megfelelő karbantartásával. A hűtőrendszer karbantartása legalább olyan fontos, mint az üzemanyagrendszer és a kenési rendszer karbantartása. A hűtőfolyadék minősége is legalább olyan fontos, mint az üzemanyag vagy a kenőolaj típusa.

Az olyan hűtőfolyadékot, amely készen áll a motorban való használatra, “kész hűtőfolyadéknak” is nevezik. A kész hűtőfolyadék olyan hűtőfolyadék, amelyet megfelelő mennyiségű, elfogadható minőségű vízzel felhígítottak.

A hűtőfolyadék rendes esetben a következő elemekből áll:

  • víz

  • adalékanyagok

  • glikol

  • Keserű anyag hozzáadása: etilén-glikolt tartalmazó hűtőfolyadékokban, hogy a hűtőfolyadéknak rossz íze legyen.

Műszaki információk a hűtőfolyadék minden egyes, a jelen Különleges kiadványban ismertetett elemét illetően.

Víz


FIGYELMEZTETÉS

Soha ne használjon hűtőfolyadékként tiszta vizet. A motor üzemi hőmérsékletén a víz önmagában korrozív hatású. Emellett a tiszta víz nem nyújt kellő védelmet a forrás és a fagyás ellen.


Megjegyzés A glikolalapú hűtőfolyadékokban a Cat kifejezetten javasolja a minimálisan 30 százalékos glikoltartalmat, illetve a dízelmotorok hűtőfolyadék-rendszereiben a legfeljebb 50 százalékos glikoltartalom javasolt. Csak olyan glikolalapú hűtőfolyadékokat használjon, amelyek a jelen Különleges kiadvány legalább egy javasolt vagy elfogadható minősítését teljesítik, és amelyek teljesítik a jelen Különleges kiadvány esetleges további követelményeit is (vagyis kémiai összetétel, kiegészítő hűtőadalék használata, élettartam-növelő adalék használata). Az esetleges kivételeket lásd a motor Használati és karbantartási kézikönyvében.


FIGYELMEZTETÉS

Az összes olyan Cat motorhoz, amely Cat NOx csökkentő rendszerrel van felszerelve, legalább 50 százalék glikol szükséges a kavitáció okozta károknak és a motorhűtő-folyadék felforrásának a megelőzése érdekében. Az ilyen motorok közé tartoznak a Tier 4 minősítésű motorok is.


A víz és glikol keverékéből álló hűtőfolyadékokban a víz azért fontos, mert hatékonyabban szállítja a hőt, mint a glikol önmagában.

A motorhűtő rendszerekben a glikol- vagy vízalapú hűtőfolyadékokhoz desztillált vagy ioncserélt víz hozzáadása javasolt.

NE használja a következő típusú vizeket hűtőrendszerekben: kemény víz, sóval és tengervízzel kondicionált, lágyított víz.

Amennyiben desztillált vagy ioncserélt víz nem áll rendelkezésre, használjon olyan vizet, amely a 1. táblázatban jelölt, a víz elfogadhatóságára vonatkozó minimális határértékeknek megfelel (vagy azokat meghaladja).

Táblázat 1
Cat A víz elfogadhatóságára vonatkozó minimális követelmények 
Tulajdonság  Felső határérték  ASTM vizsgálat 
Klór (Cl)  40 mg/L (2.4 grains/US gal)  "D4327" 
Szulfát (SO4 100 mg/L (5.9 grains/US gal)  "D4327" 
Teljes vízkeménység  170 mg/L (10 grains/US gal)  "D1126" 
Összes szilárdanyag  340 mg/L (20 grains/US gal)  "Federal Method 2540B (USA-beli módszer)"(1) 
pH  pH 5,5– 9,0  "D1293" 
(1) Teljes oldott szilárd anyag 103° C (217° F)105° C (221° F) hőmérsékleten szárítva, “Standard módszer a víz és szennyvíz vizsgálatához”, "American Public Health Association", "www.apha.org", "www.aphabookstore.org", (888) 320-APHA.

A víz elemzése ügyében vegye fel a kapcsolatot az alábbi intézmények valamelyikével:

  • Cat márkakereskedő

  • helyi vízműtársaság

  • mezőgazdasági forgalmazó

  • független laboratóriumok

A hűtőfolyadékhoz hozzáadott víz időszakos elemzése javasolt. A vízminőséget többféle tényező befolyásolhatja, például a tisztítóberendezés hibája, földrengés vagy aszály is.

Adalékanyagok

Az adalékanyagok segítenek megóvni a hűtőrendszer fémfelületeit, és javíthatják a hűtési teljesítményt is. A hűtőfolyadék-adalékok hiánya, alacsony mennyisége vagy az adott alkalmazáshoz nem megfelelő típusa az alábbi problémákat okozhatja:

  • korrózió

  • ásványi lerakódások kialakulása

  • rozsdásodás

  • vízkövesedés

  • a hengerhüvely lyukkorróziója és kavitációs eróziója

  • a hűtőfolyadék felhabzása

A motor üzemelése során számos adalékanyag elhasználódik. Ezeket az adalékanyagokat rendszeresen pótolni kell. Hozzáadható adalékanyagok:

  • ELC élettartam-növelő adalék a Cat ELC (Extended Life Coolant, hosszú élettartamú hűtőfolyadék) termékhez

  • ELI élettartam-növelő adalék a Cat ELI (Extended Life Inhibitor, hosszú élettartamú inhibitor) termékhez

  • Cat SCA (Supplemental Coolant Additive, kiegészítő hűtőfolyadék-adalékanyag) a Cat DEAC (Diesel Engine Antifreeze/Coolant, dízelmotor fagyálló/hűtőfolyadék) termékhez

  • · Cat SCA a Cat SCA termékhez vízalapú kész hűtőfolyadékban

Az adalékanyagokat megfelelő koncentrációban kell hozzáadni. Ha az adalékanyagok túl nagy százalékban vannak jelen, a gátlóanyag kicsapódhat. Az üledékképződés nyomán az alábbi problémák merülhetnek fel:

  • gélképződés

  • csökkent hőtovábbítás

  • a vízszivattyú tömítésének szivárgása

  • a hűtők, a hűtőelemek és a kisebb járatok eldugulása

Glikol

A hűtőfolyadékban a glikol biztosítja az alábbi problémákkal szembeni védelmet:

  • felforrás

  • fagyás

  • a vízszivattyú kavitációja (léghűtéses utóhűtővel (ATAAC) szerelt motorok)

Az optimális teljesítmény érdekében a Cat térfogat alapján 50 százalék glikol hozzáadását javasolja a kész hűtőfolyadékhoz (vagyis a keverék aránya 1:1).

Megjegyzés Olyan keveréket használjon, mely jól véd a legalacsonyabb környezeti hőmérséklettel szemben is.

A hagyományos nagy teljesítményű hűtőfolyadékok/fagyállók etilén-glikolt tartalmaznak. Propilén-glikol is alkalmazható. A kész hűtőfolyadékban a térfogat 50 százalékát kitevő glikolban az etilén- és a propilén-glikol hasonló védelmet nyújt a fagyással és a felforrással szemben. Lásd 2. és 3. táblázat.

Táblázat 2
Etilén-glikol koncentrációja 
Koncentráció  Fagyállóság  Forrásállóság(1) 
50 százalék  −37 °C (−34 °F)  106 °C (223 °F) 
60 százalék  −52 °C (−62 °F)  111 °C (232 °F) 
(1) A túlnyomásos hűtő használata fokozza a forrásállóságot.

Ne használjon propilén-glikolt olyan koncentrációkban, amelyekben a glikol meghaladja az 50 százalékot, tekintettel annak alacsonyabb hőátadási képességére. Etilén-glikolt használjon olyan körülmények között, ahol a forrás vagy fagyás ellen fokozott védelemre van szükség. Ne használjon 60 százalékot meghaladó koncentrációban etilén-glikolt.

Táblázat 3
Propilén-glikol koncentrációja 
Koncentráció  Fagyállóság  Forrásállóság(1) 
50 százalék  −32 °C (−26 °F)  106 °C (223 °F) 
(1) A túlnyomásos hűtő használata fokozza a forrásállóságot.

A Cat dízelmotorok hűtőrendszereihez használt, propilén-glikol alapú hűtőfolyadékoknak meg kell felelniük a következő követelményeknek: ASTM D6210-06, "Fully-Formulated Glycol-Based Engine Coolant for Heavy-Duty Engines". Amikor nagy teljesítményű dízelmotorokban propilén-glikol alapú hűtőfolyadékot használ, a hengerhüvely kavitáció elleni védelme érdekében rendszeresen adagoljon kiegészítő hűtőadalékot (SCA). További információkért forduljon a Cat forgalmazóhoz.

A Cat dízelmotorok hűtőrendszereihez használt, etilén-glikol vagy propilén-glikol alapú hűtőfolyadékoknak meg kell felelniük a következő követelményeknek: ASTM E1177-06, "Standard Specification for Engine Coolant Grade Glycol".

A glikol koncentrációjának ellenőrzése

A glikol koncentrációjának ellenőrzéséhez használjon 245-5829 hűtőfolyadék/cellavizsgálót / refraktométert vagy 360-0774 refraktométert. A módszer etilén-glikolra és propilén-glikolra egyaránt alkalmazható.



Illusztráció 1g03387377
Szokásos etilén-glikol oldat fagyáspontjának megközelítő pontosságú görbéje.

Táblázat 4
Különböző fagyálló-koncentrációk fagyállósága(1) 
Védelem:  Koncentráció 
−15 °C (5 °F)  30% glikol
70% víz 
−24 °C (−12 °F)  40% glikol
60% víz 
−37 °C (−34 °F)  50% glikol
50% víz 
−52 °C (−62 °F)  60% glikol
40% víz 
(1) Etilén-glikol alapú fagyálló.

A motor hűtőfolyadékát a felforrással vagy fagyással szemben megóvó, alternatív termékek a következők:

  • “1,3 propandiol” (PDO)

  • glicerin

  • ezen alternatív termékek keveréke glikollal

A jelen dokumentum kiadásának idején nem állt rendelkezésre az ilyen vegyületeket használó hűtőfolyadékokra érvényes ASTM, "specifikáció". Amíg ilyen műszaki előírások nem jelennek meg (és nem kerülnek kiértékelésre a Cat által), a PDO-t és glicerint, illetve glicerint és glikolt tartalmazó hűtőfolyadékok használata nem javasolt a Cat munkagépek hűtőrendszereiben.

Keserű anyag hozzáadása

Az etilén-glikol egy mérgező vegyület, amelynek természetes íze édeskés. Az emberek vagy állatok általi nagy mennyiségű véletlen lenyelését elkerülendő gyakran adagolnak hozzá az ízét keserűvé tevő anyagot. A Cat összes glikoltartalmú hűtőfolyadékához (Cat ELC, Cat DEAC és Cat NGEC) keserű anyagot adnak hozzá. A keserű ízt okozó anyagok sem pozitívan, sem negatívan nem befolyásolják a hűtőfolyadék teljesítményét vagy jellemzőit.

A hűtőfolyadékokkal kapcsolatos szakkifejezések

Hosszú élettartamú hűtőfolyadék (ELC) - Olyan hűtőfolyadék, amely a korrózió és kavitáció elleni védelem terén nagyban támaszkodik szerves gátlóanyagokra. Például a karboxilát az egyik ilyen szerves korrózió- és kavitációgátló. A vízzel kevert Cat ELC és Cat ELI olyan hosszú élettartamú hűtőfolyadékoknak számítanak, amelyek a kavitációval szembeni fokozott védelem érdekében nitriteket és molibdátokat is tartalmaznak.

  • A kereskedelmi forgalomban kapható, szilikáttartalmú, hosszú élettartamú hűtőfolyadékok nem teljesítik a jelen Külön kiadványban olyan hűtőfolyadékok tekintetében meghatározott, kiegészítő követelményeket, melyek a Cat EC-1 előírásainak megfelelnek.

  • Ne használjon olyan kereskedelmi forgalomban kapható, hosszú élettartamú hűtőfolyadékokat, amelyek szilikontartalma 125 ppm fölötti (szilikát formájában).

  • Az "ASTM D6210-06" előírásait teljesítő, hosszú élettartamú hűtőfolyadékok felhasználhatók a hűtőfolyadék maximális élettartamán belül a jelen Külön kiadványban javasolt intervallumoknak megfelelő műveletekhez olyan hűtőfolyadékok esetében, amelyek teljesítik az ASTM előírásokat.

Általános hűtőfolyadék - Olyan hűtőfolyadék, amely a korrózió és kavitáció elleni védelem terén nagyban támaszkodik szervetlen gátlóanyagokra. Szervetlen gátlóanyagokra példák a szilikátok és nitritek. Az általános hűtőfolyadékok további megnevezései: nagy teljesítményű hűtőközeg, teljesen összeállított, nagy teljesítményű hűtőközeg, hagyományos hűtőfolyadék. A Cat hűtőrendszerek többségében való használathoz a hagyományos hűtőfolyadékoknak teljesíteniük kell az "ASTM D6210-06" szerinti követelményeket. A vízzel kevert Cat DEAC és Cat SCA (más néven SCA/vízalapú hűtőfolyadék) hagyományos hűtőfolyadékoknak minősülnek.

Kiegészítő hűtőfolyadék-adalékanyag (SCA) - Az SCA valamely koncentrált, szervetlen gátlóanyagcsomag általános megnevezése. Az SCA három különböző célra használható:

  • Olyan új, hagyományos hűtőfolyadék előtöltésére, amely nincs teljesen összeállítva. A Cat DEAC teljesen összeállított, és ahhoz nem szükséges SCA.

  • Korrózióvédelem biztosítása vízalapú/SCA hűtőrendszerekben.

  • Karbantartási célból, üzemben lévő, hagyományos hűtőfolyadék feltöltése a megfelelő gátlóanyagszint fenntartása érdekében.

Extender - Olyan gátlóanyagcsomag, amelyet hosszú élettartamú hűtőfolyadékokhoz adnak hozzá üzemben lévő hűtőfolyadék feltöltése érdekében. Az élettartam-növelőket jellemzően csupán a hűtőfolyadék élettartamának a felénél kell hozzáadni.

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.