3306B Industrial Engine Caterpillar


Engine Rating Definitions

Usage:

3306B 1BM
Je důležité znát způsob budoucího použití motoru, aby jeho výkonové nastavení odpovídalo provoznímu zatížení. Správné výkonové nastavení je důležité i proto, aby poměr cena/výkon u motoru byl pro zákazníka co nejvýhodnější.

Nejdůležitějším údajem pro výkonové nastavení motoru je doba, po kterou motor bude běžet v plných otáčkách. Jednotlivé definice výkonového nastavení určují procento doby chodu motoru v plných otáčkách. Rovněž určují odpovídající časové úseky chodu motoru pod hodnotou jmenovitých otáček.

Poznámka Následující příklady jsou uvedeny pouze pro ukázku. Při rozhodování o příslušném výkonovém nastavení motoru se řiďte specifikacemi výrobce nebo se spojte se zástupcem firmy Caterpillar.

Výkonové nastavení A - Toto výkonové nastavení se používá pro provoz motoru v těžkých podmínkách, kdy motor běží takřka ze 100% ve jmenovitém zatížení a ve jmenovitých otáčkách. Toto výkonové nastavení je určeno pro motory, které pracují bez přerušení zatěžovacího cyklu. Typickými příklady takového nasazení motoru jsou: čerpání vody v dálkových potrubích a ventilace .

Výkonové nastavení B - Toto výkonové nastavení se používá jestliže se požadavky na výkon a/nebo otáčky motoru vyskytují v cyklech. Motor by měl běžet při plném zatížení. Motor by neměl překročit 80 procent doby pracovního cyklu. Typickými příklady takového nasazení motoru jsou: zavlažování, provoz při kterém čerpadlo běžně spotřebovává 85% výkonu motoru , čerpání oleje/vrtné práce , mechanické čerpání vody v terénu a stacionární/dílenské vzduchové kompresory.

Výkonové nastavení C - Toto výkonové nastavení se používá jestliže se požadavky na výkon a/nebo otáčky motoru vyskytují v cyklech. Plný výkon a otáčky motoru mohou být využívány nepřetržitě po dobu jedné hodiny. Poté následuje jedna hodina provozu dle výkonového nastavení A nebo při zatížení nižším než odpovídá nastavení A. Motor by měl běžet při plném zatížení. Motor by neměl překročit 50 procent doby pracovního cyklu. Typickými příklady takového nasazení motoru jsou: zemědělské traktory, žací stroje a kombajny , pevné dampry, požární čerpadla, vrtání děr pro odstřely, drtiče kamene , drtiče dřeva s s vysokým nárůstem točivého momentu a mobilní vrátky.

Výkonové nastavení D - Toto výkonové nastavení se používá pro motory, u kterých je požadován jmenovitý výkon pro periodicky se opakující přetížení motoru. Maximální výkon a otáčky motoru mohou být využívány nepřetržitě po dobu nejvýše 30 minut. Poté následuje jedna hodina provozu dle výkonového nastavení C. Motor by měl běžet při plném zatížení. Motor by neměl překročit 10 procent doby pracovního cyklu. Typickými příklady takového nasazení motoru jsou: jeřáby , sněhové frézy na vzletových a přistávacích drahách , vrtání studen, přenosné vzduchové kompresory a čerpadla požárních stříkaček s certifikovaným výkonem.

Výkonové nastavení E - Toto výkonové nastavení se používá pro motory, u kterých je požadován jmenovitý výkon na krátkou chvíli při spouštění motoru nebo při náhlém přetížení. Používá se také pro nouzový provoz, když standardní pohon není funkční. Plný výkon a otáčky motoru mohou být využívány nepřetržitě po dobu nejvýše 15 minut. Poté následuje jedna hodina provozu dle výkonového nastavení C nebo provoz po dobu nouze. Motor by měl běžet při plném zatížení. Motor by neměl překročit 5 procent doby pracovního cyklu. Typickými příklady takového nasazení motoru jsou: pohotovostní odstředivá vodní čerpadla, údržbářská zařízení u ropných vrtů , odtahová pohotovostní vozidla , přenosné vzduchové kompresory a spouštěcí motory plynových turbín.


OZNÁMENÍ

Provozování motoru na vyšším stupni zatížení, než odpovídá definici jeho nastavení, může zkrátit provozní životnost motoru a urychlit potřebu provedení generální opravy.


Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.