631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Caterpillar


S·O·S Services Oil Analysis

Usage:

631E 1AB


FIGYELMEZTETÉS

Ezek a javaslatok előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. A legfrissebb javaslatokért forduljon Cat forgalmazójához.


A Caterpillar olyan karbantartás-szervezési eszközt dolgozott ki, amely értékeli az olaj minőségromlását, és a belső alkatrészeken jelentkező kopást már a korai szakaszban jelzi. A Cat olajelemzésre alkalmas eszközének neve S·O·S olajelemzés, amely az S·O·S szolgáltatások program része. Az S·O·S olajelemzés az olajelemzést négy kategóriába sorolja:

  • alkotóelem kopásának mértéke

  • olajminőség

  • olajszennyezettség

  • olajazonosítás

Az alkotóelem kopásának mértékére vonatkozó elemzés értékeli a kent részegységen belüli kopást. Az S·O·S elemző a kopás értékeléséhez az elemvizsgálat és a részecskeszám-elemzés eredményeit használja fel. Ezt követően a folyamatelemzés és saját kopási táblázatok alapján határozható meg, hogy a kopás mértéke szokványos-e.

Az olajminőség-elemzés segítségével állapítható meg, hogy az olaj minősége leromlott-e. A vizsgálatok az olaj oxidációjára, szulfátosodására és viszkozitására irányulnak. Az S·O·S elemző meghatározott irányelveket vagy folyamatelemzést használ annak eldöntésére, hogy az olaj már nem használható.

Az olajszennyezettség vizsgálata meghatározza, hogy az olajba került-e káros anyag. Ez az elemzés az alábbi vizsgálatok eredményeire támaszkodik: elemvizsgálat, részecskeszám, üzemanyag-hígulás, valamint korom-, víz- és glikoltartalom. Az S·O·S szolgáltatások program részét képezik azok az irányelvek, amelyek meghatározzák az egyes Cat munkagépek különféle részegységeiben megengedhető szennyezettségi szintet.

Az olajazonosítás szintén az S·O·S olajelemzési program rendkívül fontos része. Adott részegységben a nem megfelelő olaj súlyosan rongálhatja a főbb alkatrészeket. Az S·O·S elemző az olajok főbb jellemzőinek azonosítására az elemvizsgálat és a viszkozitás eredményeit használja.

Ez tehát az elemzés azon négy típusa, amellyel a berendezés állapota vizsgálható, a potenciális problémák pedig azonosíthatók. A megfelelőképpen elvégzett S·O·S szolgáltatások olajelemzési programja csökkenti a javítási költségeket, illetve mérsékli az állásidők okozta kiesést.

Az S·O·S olajelemzési program a vizsgálatok széles körét használja az olaj, valamint a kenésben részesülő részegységek állapotának meghatározására.

A vizsgálatokhoz tapasztalatokon alapuló irányelveket dolgoztak ki, illetve meghatározták a meghibásodásokkal való összefüggéseket. Az irányelveket lásd az alábbi ábrán. Az ezen irányelvek bármelyikétől való eltérés súlyos folyadékleromlást vagy várható alkatrész-meghibásodást jelez. A végső elemzést a Cat márkakereskedés szakképzett munkatársának kell elvégeznie.

Az olajelemzés az egyik, a motor megfelelő működésének meghatározására alkalmas diagnosztikai eszköz. Az irányelvekben meghatározott határértékek közé eső olajok nem feltétlenül jelzik a motor megfelelő működésével kapcsolatos összes problémát. Bizonyos körülmények között – ilyenek lehetnek többek között a szélsőséges üzemi feltételek – előfordulhat, hogy az irányelvekben meghatározott határértékeken belüli olajokat korábban kell kicserélni.

Megjegyzés A hűtőrendszer problémái a motor, a sebességváltómű és a hidraulikarendszer élettartamát is csökkentik. Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzés az S·O·S olajelemzéssel együtt teljes és pontos módszert kínál a géprendszerek megfelelő állapotának monitorozására. Lásd a jelen kiadványban található, S·O·S hűtőfolyadék-elemzésre vonatkozó tudnivalókat. A megfelelőképpen elvégzett S·O·S szolgáltatások program csökkenti a javítási költségeket, illetve mérsékli az állásidők hatását.

Az ajánlott tisztasági határértékekkel kapcsolatban olvassa el a “Szennyeződések kezelése” részt a jelen Külön kiadványban.

Táblázat 1
S·O·S olajelemzési irányelvek 
Tesztparaméter  Irányelv 
Oxidáció  (1) 
Korom  (1) 
Szulfátosodás  (1) 
Fémkopás  Folyamatelemzés és a Cat kopási táblázatban szereplő normák (1) 
Víz  Maximum 0,5% 
Glikol  0% 
Üzemanyag-hígulás  viszkozitás (1) és gázkromatográfia alapján(2) az üzemanyag-hígulás mértéke 4 % fölötti 
Viszkozitás – motorok: "ASTM D445", 100° C (212° F) hőmérsékleten mérve  +/-3 centistoke (cSt) módosulás az új olaj viszkozitásához képest. 
Viszkozitás – hidraulikarendszer és hajtáslánc: "ASTM D445," 100° C (212° F) hőmérsékleten mérve  +/-2 cSt módosulás az új olaj viszkozitásához képest 
Részecskeszám/"ISO-kód"  Folyamatelemzés 
(1) Az irányelvek e paraméterének esetében az elfogadható értékek kifejezetten az S·O·S olajelemzési programra vonatkoznak.
(2) Gázkromatográf

Megjegyzés Az olajelemzési programok többsége nem észleli a nagyobb részecskéket az olajban. Egyes hibamódok csak nagyobb szemcséket eredményeznek. Az olajelemzés önmagában nem minden esetben észleli a küszöbön álló hibákat. Az olajszűrőket fel kell vágni, majd a látható szemcsék jelenlétének megállapításához meg kell vizsgálni.

A motorolaj-fogyasztást mérni és rögzíteni kell. A motorolaj-fogyasztás számottevő emelkedése problémát jelezhet a hengerborításban jelentkező lerakódásokkal vagy az alkotóelemekkel kapcsolatban. Továbbá az olajadalékok hígítják a lekopott fémrészeket és más szennyező anyagokat. Ezért az olajelemzés eredményei pontatlanok lehetnek.

Ha az S·O·S olajmintavétel elemzésével kapcsolatban részletesebb tájékoztatásra és segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a Cat márkakereskedővel.

Az S·O·S olajmintavétel elvégzése

Az S·O·S olajmintavétel elvégzése előtt üzemeltesse a munkagépet az olaj megfelelő felmelegedéséig és átkeveredéséig. Ezután végezze el az S·O·S olajmintavételt.

A jó olajminta vételének érdekében az olajmintát ne a leeresztési olajáramlásból vegye. A lefolyó áramlatból való mintavétel során a tartály aljáról származó szennyezett olajsugár beszennyezheti a mintát. Hasonlóképpen, soha ne vegyen mintát olajtartályból, illetve használt szűrőn keresztül.


FIGYELMEZTETÉS

Külön szivattyút használjon az olajmintavételhez, és külön szivattyút a hűtőfolyadék mintavételéhez. Ha a mintavételhez mindkét folyadék esetében ugyanazt a szivattyút használja, a levett minták szennyezetté válhatnak. A szennyeződés téves elemzéshez és helytelen következtetésekhez vezet, amelyekre sem a forgalmazók, sem az ügyfelek nem tudnak megnyugtató magyarázatot adni.


S·O·S olajminta vételére a következő két módszer létezik. A következő módszerek felsorolása az általunk javasolt sorrendet is mutatja:

  • Nyomás alatt levő olajrendszerek esetén használjon beépített mintavevő szelepet.

  • Használjon az olajteknőbe merített mintavevő fecskendőt.

A beépített mintavevő szelep használata a javasolt eljárás. Ez az eljárás olyan mintát biztosít, amelynek szennyeződése kevésbé valószínű. Minden mintavételnél ugyanarról a helyről vegyen mintát. A minták jobban jellemzik a rendszerben levő olajat.

Normál esetben az olajból alacsony fordulatszám mellett kell mintát venni. Ha az áramlási sebesség túlságosan alacsony, növelje a motor fordulatszámát az olajminta levételéhez.

Beépített mintavevő szelepek nem használhatók a nyomás nélküli olajrendszerekben, például a differenciálműben és a véglehajtásban. Nyomás nélküli olajrendszerekben a javasolt módszer a mintavevő használata.

A megfelelő karbantartási időközökkel kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv , "Karbantartási időközök".

Caterpillar Information System:

D6M Track-Type Tractor Lubricant Viscosities
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Cold Weather Lubricants
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Specialty Lubricants
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Lubricating Grease
Challenger 35, Challenger 45 and Challenger 55 Agricultural Tractors Multipurpose Tractor Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Gear Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Transmission/Drive Train Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Hydraulic Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Engine Oil - Cat Machine Diesel Engines
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Lubricant Information
320B Excavator Machine System Specifications Accumulator (Pilot)
322B Excavator Machine System Attachment Specifications Bucket Adjuster
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Coolant Recommendations
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Extended Life Coolant Cooling System Maintenance
3208 Marine Engine S·O·S Coolant Analysis
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Reference Material
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Frozen Ground Conditions
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Hammer Operation - If Equipped
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Towing the Machine
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Windows - Clean
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Undercarriage - Check
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Lubricant Viscosities - Fluids Recommendations
330B and 330B L Excavators Engine Valve Rotators - Inspect
120H and 135H Motor Graders Tire Inflation with Nitrogen
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.