631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Caterpillar


Lubricating Grease

Usage:

631E 1AB


FIGYELMEZTETÉS

Ezek a javaslatok előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. A legfrissebb javaslatokért forduljon Cat forgalmazójához.


Megjegyzés A nem Cat által gyártott, kereskedelmi forgalomban kapható kenőanyagokat egységesen másodlagosan ajánlott kenőanyagoknak nevezzük. A másodlagosan ajánlott kenőanyagok csoportján belül a teljesítmény tekintetében az olajok különböző kategóriákba vannak osztva.


FIGYELMEZTETÉS

A Cat nem vállal garanciát a nem-Cat gépfolyadékok és kenőzsírok minőségét vagy teljesítményét illetően.


A Caterpillar olyan kenőzsír termékcsaládot kínál, ahol a termékcsalád tagjainak a teljesítménye közepes és kiváló között mozog. Ezek a kenőanyagok a teljes Cat termékcsaládot kiszolgálják a legkülönfélébb időjárási körülmények között. A Cat kenőanyag-termékek választékában olyan Cat kenőanyagok találhatók, melyek szinte az összes (bármely eredeti gépgyártó által gyártott) berendezés teljesítménykövetelményeinek, illetve a munkagép vagy berendezés szinte mindegyik alkalmazásához megfelelnek, vagy azt túlteljesítik.

Az adott kenőanyag-termék kiválasztását megelőzően meg kell határozni a vonatkozó teljesítménykövetelményeket. A kenőzsírokra vonatkozó ajánlásokat a Használati és karbantartási kézikönyvben találja. Továbbá tanácsot kérhet a Cat márkakereskedőtől, hogy mely kenőanyagok felelnek meg ezeknek a teljesítményelőírásoknak, illetve hogy milyen kiszerelésben állnak rendelkezésre.

Jelen fejezet a kenőzsírokról a Caterpillar által kínált kenőzsír termékek közül az NLGI-osztályú kenőzsírokra vonatkozik. The National Lubricating Grease Institute (NLGI) a kenőzsírokat az "ASTM D4950" és "SAE J310" alapján állaguk vagy keménységük alapján osztályozza. Minél magasabb az NLGI-osztály, annál tömörebb a kenőzsír. Az NLGI-osztály a kenőzsírok esetében fontos besorolás, amit más tulajdonságokkal, például a stabilitás, korrózióállóság, viszkozitás stb.

Megjegyzés Mindig olyan kenőanyagot válasszon, mely megfelel a berendezés gyártója által az adott alkalmazási területre meghatározott ajánlásoknak, vagy meghaladja azokat.

Egyes munkavégzési helyek egyetlen kenőzsírt használnak az összes berendezés szükségleteinek kielégítésére. Mindig olyan kenőanyagot válasszon, amely megfelel a legnagyobb igénybevételt jelentő alkalmazás követelményeinek, vagy meghaladja azt. Ne feledje, hogy a minimális teljesítménykövetelményeket alig teljesítő, kereskedelmi forgalomban kapható termékek várhatóan alig biztosítják az alkatrészek minimális élettartamát. A kenőzsír termékeknek a kizárólag a legalacsonyabb beszerzési árat mérlegelő beszerzése nem javasolt. Ehelyett azt a kenőanyagot kifizetődő használni, amely a legalacsonyabb teljes üzemeltetési költséget biztosítja. Az ilyen költség meghatározásának az alapja a termék hosszabb élettartama, az alkatrészek költsége, a munkaerőigény, az állásidő, valamint a szükséges mennyiségű kenőzsír költsége.

Megjegyzés A Cat egyes kenőzsír termékeit molibdén-diszulfid (MoS2 vagy Moly) felhasználásával készítik. A Cat kenőzsírokban használt Moly kiváló műszaki minőségű finomszemcsés anyag. Ez a szemcseméret megfelel egyes, szűk hézagokkal működő görgőelemes csapágyak, csatlakozások és más mozgó alkotórészek speciális előírásainak.

Megjegyzés Amikor valamely csatlakozásban a kenőzsírt más szállítótól származó kenőzsírra cserélik, az általános ajánlás a csuklóból a régi kenőzsír teljes körű kitisztítása. Egyes kenőanyagok kémiailag nem kompatibilisek. Kérjen tanácsot a forgalmazótól a kompatibilis kenőanyag meghatározására.

Ha továbbra is kétségek merülnek fel, tisztítsa ki az adott elemet!

Megjegyzés Az összes Cat márkájú kenőanyag "kémiailag" kompatibilis egymással. A Cat kenőanyagok összekeverése nem idéz elő káros kémiai reakciót. A Cat kenőanyagok összekeverése ugyanakkor teljesítménycsökkenéshez vezethet.

Mérsékelt igénybevételű alkalmazások

A Caterpillar kenőzsírcsaládnak több olyan tagja van, amelyeket közepes terheléssel és sebességgel jellemezhető, mérsékelt igénybevételű alkalmazásokra állítanak össze. Ezeknek a zsíroknak az összeállítása az adott alkalmazások esetében optimális teljesítményt biztosít.

Cat általános kenőzsír

A Cat általános kenőzsír használata kis, illetve közepes igénybevétel és mérsékelt hőmérsékleti viszonyok mellett ajánlott. A Cat általános kenőzsír a National Lubricating Grease Institute (NLGI) alapján a 2. besorolási osztályba tartozik. Ez a kenőanyag ásványi alapolajból és lítium komplex sűrítővel készül.

Megjegyzés Ha az adott alkalmazáshoz általános kenőzsírra van szükség, és Cat általános kenőzsír nem áll rendelkezésre, tekintse át a kenőanyagok adatlapját. Olyan helyettesítő kenőanyagot használjon, amelynek teljesítményjellemzői megegyeznek a Cat általános kenőzsír jellemzőivel, vagy jobbak annál.

Cat univerzális fehér kenőanyag

Cat univerzális fehér kenőanyag használata olyan alkalmazásokban ajánlott, ahol az igénybevétel kicsi vagy közepes, továbbá a hőmérséklet is mérsékelt. Ez a kenőanyag különösen ragadós, hogy megtartsa a tömítéseket, az O-gyűrűket és a tűgörgős csapágyakat, és így támogassa a motorok, sebességváltóművek és más részegységek működését. A Cat univerzális fehér kenőanyag az NLGI 2. besorolási osztálynak megfelelő kenőanyag. Ez a kenőanyag ásványi alapolajból és lítium komplex sűrítővel készül.

Cat elsődleges alkalmazású kenőzsír

A Cat elsődleges alkalmazású kenőzsír használata kis, illetve közepes igénybevétel és mérsékelt hőmérsékleti viszonyok esetén ajánlott. A Cat elsődleges alkalmazású kenőzsír nagy terhelés mellett működő csapkötéseknél és más hasonló alkalmazásoknál ajánlott, úgymint a lánctalpas dózerekben, árokásó-rakodógépekben és csúszókerekes kormányzású rakodógépekben.

A Cat elsődleges alkalmazású kenőzsír az NLGI 2. besorolási osztálynak megfelelő kenőanyag. Ez a kenőanyag ásványi alapolajból és lítium komplex sűrítővel készül. A kenőanyag 3% molibdén-diszulfidot (MoS2 vagy Moly) is tartalmaz.

Megjegyzés Ha az adott alkalmazáshoz molibdén tartalmú univerzális kenőanyagra van szükség, és a Cat elsődleges alkalmazású kenőzsír nem áll rendelkezésre, tekintse át a kenőanyagok adatlapját. Olyan helyettesítő kenőanyagot használjon, amelynek teljesítményjellemzői megegyeznek a Cat elsődleges alkalmazású kenőzsír jellemzőivel, vagy jobbak annál.

Szélsőséges felhasználási területek

A Caterpillar kenőzsírcsalád több tagja készül kálcium szulfonátos összetett sűrítőanyaggal. Ez a típusú kenőzsír ideális nagy igénybevételű alkalmazások esetében. Az ilyen kenőanyagok esetében a teherbírás (teher ellenállás) nagyobb, kisebb a kopás mértéke, hosszabb az élettartam, csak kivételesen fordul elő vízkimosás, és ellenállnak a korróziónak.

Bontókalapács kenőanyag

Megjegyzés Lásd a Használati és karbantartási kézikönyvet az olyan kalapács ajánlások tekintetében, melyek a Cat kalapácsokhoz kapcsolódó kenőanyagokra vonatkoznak.

Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsírok bármely Cat munkagépben a nagy terhelés mellett működő csatlakozások sérülések, kopás és korrózió elleni védelméhez ajánlottak. Ez a védelem akkor is megmarad, ha az üzemeltetés mérsékelt hőmérsékleten, illetve nedves vagy száraz munkakörülmények között történik.

Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsírok 1. és 2 NLGI besorolási osztályú termékként kaphatók. A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsírok ásványi alapolajból és kalcium-szulfonátos összetett sűrítőanyagból készülő speciális keverékek. Az ilyen kenőanyagok 5% molibdén-diszulfidot (MoS2 vagy Moly) és teljesítménynövelő adalékot tartalmaznak.

Fontos kihívást jelent, hogy a kenőanyag alacsony hőmérsékleten is szivattyúzható legyen. Miután a kenőanyag eljutott a csatlakozásokhoz, a kenőanyagnak szélsőséges mértékben ellen kell állnia a sérüléseknek, kopásnak, szétmaródásnak, vízkimosásnak és korróziónak, hogy a nagy terhelés mellett működő csuklók védve legyenek. A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsírok olyan nafténalapú ásványi alapolajok speciális keverékeként készülnek, melyeknek alacsony a dermedéspontjuk, és alacsonyabb hőmérsékleten is szivattyúzhatók. A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsírok alacsony hőmérsékleten való szivattyúzhatósága további biztosítékot jelent arra, hogy a munkagépben az összes zsírzott csatlakozás megfelelő kenést kapjon még akkor is, ha a környezeti hőmérséklet váratlanul leesik.

Még szélsőségesen nagy terhelés mellett is elvárás, hogy a kenőanyag élettartama hosszú legyen. A kenőanyagok úgy tudnak eleget tenni a nagymértékű igényeknek, hogy a kalcium-szulfonátos összetett sűrítőanyagot lehetőleg nafténalapú olajjal és/vagy szintetikus bázisolajjal keverik. A Caterpillar ezeket az alkotórészeket használja a Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsírokhoz.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsírok ráadásul 5% molibdént tartalmaznak a kenőanyagok többségére jellemző 0–3% helyett. A nagyobb mennyiségű Moly használata fokozza a kenőanyag képességét, hogy a szélsőséges hatásoknak (összecsapódás) kitett alkatrészeket is megvédje a károsodástól.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsírok továbbá kifejezetten sűrűek. Bizonyos felhasználási területeken a filmrétegnek vagy a kenőanyagnak függőleges felületen kell megtapadnia. Ilyen felhasználási terület például a kotrógépek forgatóművének fogaskereke. Több hagyományos kenőzsír tapadási jellemzői nem megfelelőek ahhoz, hogy a kenőzsírt a helyén tartsák, következésképpen a kenés nem teljes, az alkotórészek idő előtt megkopnak vagy meghibásodnak.

Megjegyzés Ha a felhasználási terület Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír használatát teszi szükségessé, de nem áll rendelkezésre Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír, tanulmányozza a kenőanyagok adatlapját. Olyan helyettesítő kenőanyagot használjon, amelynek teljesítményjellemzői megegyeznek a Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsíréval.

Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sivatagi hőmérséklethez

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez a Cat munkagépekben a leginkább terhelés alatt lévő csatlakozásokat védik sérülések, kopás és korrózió ellen. Ez a védelem akkor érhető el, amikor a munkavégzés mérsékelt és forró közötti hőmérsékleten, nedves vagy száraz körülmények között folyik.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez az NLGI 2. besorolási osztálynak megfelelő kenőanyag. Ez a kenőzsír nagy viszkozitású ásványi alapolajból készül kálcium szulfonátos összetett sűrítőanyaggal. A kenőanyag 5% molibdén-diszulfidot (MoS2 vagy Moly) és tapadásjavítót is tartalmaz.

A hőmérséklet változásával a Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez termék viszkozitása minimális mértékben változik, és a vastag kenőanyagfilm magas hőmérsékleten is megmarad.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez kálcium szulfonátos összetett sűrítőanyaggal készül. A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez biztosítja a megfelelő védelmet a sérülésekkel, kopással, szélmaródással, vízkimosással és korrózióval szemben. A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez termék élettartama ráadásul hosszú. Ez a kenőanyag akkor is ellenáll a bomlásnak, ha rendkívül erős és váltakozó terhelés éri. Ez a védelem közepes és forró hőmérsékleten végzett munka mellett, nedves és száraz körülmények között megmarad.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez 5% molibdént tartalmaz a kenőanyagok többségére jellemző 0-3% helyett. A nagyobb mennyiségű Moly használata fokozza a kenőanyag képességét, hogy a szélsőséges hatásoknak (összecsapódás) kitett alkatrészeket is megvédje a károsodástól.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez termék kivételesen tapadósra készült. Bizonyos felhasználási területeken a filmrétegnek vagy a kenőanyagnak függőleges felületen kell megtapadnia. Ilyen felhasználási terület például a kotrógépek forgatóművének fogaskereke. Több hagyományos kenőzsír nem elég tapadós ahhoz, hogy a kenőzsírt a helyén tartsa, következésképpen a kenés nem teljes, az alkotórészek idő előtt megkopnak vagy meghibásodnak. Ezen túlmenően, az ilyen hagyományos kenőanyagok nagy részének nem elégséges a teljesítménye ahhoz - különösen magas környezeti hőmérséklet esetén -, hogy megfelelően óvja a fogaskerekeket az ilyen felhasználási területeken.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sivatagi hőmérséklethez termék megakadályozza a magas hőmérséklet mellett szétmaródást és kopást akár szélsőséges terhelés és feltételek mellett is. Mérsékelt hőmérsékleten a Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sivatagi hőmérséklethez termék szélsőségesen nagy igénybevételű alkalmazásokban használható, amennyiben a Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsírhoz képest is tovább kell lépni. A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sivatagi hőmérséklethez használható azokon a felhasználási területeken is, ahol nagyon hosszú élettartamú kenőanyagra van szükség, mivel ezt a kenőanyagot rendkívül nagy teljesítmény és hosszú élettartam jellemzi.

Megjegyzés Ha a felhasználási terület Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sivatagi hőmérséklethez termék használatát teszi szükségessé, de nem áll rendelkezésre Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sivatagi hőmérséklethez termék, tanulmányozza a kenőanyagok adatlapját. Olyan helyettesítő kenőanyagot használjon, amelynek teljesítményjellemzői megegyeznek a Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sivatagi hőmérséklethez termékével.

Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sarkvidéki hőmérséklethez (félig szintetikus)

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sarkvidék hőmérséklethez a Caterpillar munkagépekben a leginkább terhelés alatt lévő csatlakozásokat védik sérülések, kopás és korrózió ellen. Ez a kenőzsír rendkívül erős és/vagy váltakozó terhelés sem bomlik le. Ez a kenőzsírt hosszabb időn keresztül tartó védelmet nyújt nedves vagy száraz körülmények között. A munkavégzés során ez a védelem mérsékelt és akár −50° C (−58° F) hőmérsékletet elérő hidegben érvényesül. Mérsékelt hőmérséklet mellett a Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sarkvidéki hőmérséklethez termék akkor használható az alkalmazásban, ha a részegységet szorosan lezárták a kenőzsír megtartása érdekében

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sarkvidéki hőmérséklethez 0. NLGI-osztályú termékként kapható. Ez a kenőzsír olyan, félig szintetikus alapolajból készül, amelynek a hideg időjárás melletti optimális teljesítmény érdekében alacsony a viszkozitása. A teljesítményt 5% molibdén diszulfid növeli (MoS2 vagy Moly), és tapadásjavítót is tartalmaz.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír alacsony viszkozitású és félig szintetikus alapolajból készülő termék. Ezért, a hőmérséklet csökkenésekor a kenőzsír viszkozitása csak nagyon kis mértékben változik, és továbbra is könnyen folyik. A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sarkvidéki hőmérséklethez könnyen szivattyúzható akár szélsőségesen alacsony hőmérséklet mellett is. Valójában a Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sarkvidéki hőmérséklethez az NLGI 0,5. besorolási osztálynak megfelelő kenőanyag, és munkagépre szerelt, normál, automatikus kenési rendszerekben akár −50° C (−58° F) hőmérsékleten is szivattyúzható. Ez azt jelenti, hogy a kenőanyagot hosszú, nem melegített vezetékeken keresztül is el lehet a csatlakozásokhoz juttatni.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sarkvidéki hőmérséklethez termék 5% molibdént tartalmaz a kenőanyagok többségére jellemző 0–3% helyett. A nagyobb mennyiségű Moly használata fokozza a kenőanyag képességét, hogy a szélsőséges hatásoknak (összecsapódás) kitett alkatrészeket is megvédje a károsodástól.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sarkvidéki hőmérséklethez termék kivételesen tapadósra készült. Bizonyos felhasználási területeken a filmrétegnek vagy a kenőanyagnak függőleges felületen kell megtapadnia. Ilyen felhasználási terület például a kotrógépek forgatóművének fogaskereke. Sok hagyományos kenőanyagban nincs elegendő tapadásjavító adalék ahhoz, hogy a kenőanyag függőleges felületen is megtapadjon. Ez a tulajdonság ahhoz szükséges, hogy a kenőanyag megfelelő védelmet nyújtson a fogaskerekeknek ezeken a felhasználási területeken.

A Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sarkvidéki hőmérséklethez termék olyan alkalmazásokban használható, amelyek megkívánják a kenőanyag hosszú időn keresztüli tartósságát. Ennek a kenőzsírnak a teljesítménye kimagasló, élettartama pedig hosszú.

Ha a felhasználási terület Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sarkvidéki hőmérséklethez termék használatát teszi szükségessé, de nem áll rendelkezésre Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír - sarkvidéki hőmérséklethez termék, tanulmányozza a kenőanyagok adatlapját. Olyan helyettesítő kenőanyagot használjon, amely a legjobban megközelíti a kívánt teljesítményjellemzőket.

Cat golyóscsapágy kenőzsír

Ez a kenőanyag olyan felhasználási területekhez javasolt, ahol görgőscsapágyakat és golyóscsapágyakat használnak alacsony és közepes terhelés, de nagy sebesség mellett. Jellemző felhasználási területek: villanymotorok, generátorok és gépjármű-ipari termékek állandó sebességgel forgó csuklói. A Cat golyóscsapágyzsír az NLGI 2. besorolási osztálynak megfelelő kenőanyag. Ez a kenőanyag ásványi alapolajból és polikarbamid sűrítővel készül.

Kenőanyagok alkalmazási táblázatai

Kenőzsírok típusai

A nagy igénybevételű alkalmazások a nagy terhelést, gyakran változó terhelés és erős rázkódási terhelést jelentik.

A rendkívül nagy nyomás (EP) az ("ASTM D 2596") műszaki adatlap 4 golyós hegesztési tesztre vonatkozik.

N/J = Nem javasolt

Táblázat 1
Cat kenőzsírra vonatkozó ajánlás alkalmazás szerint 
Cat kenőzsír neve  NLGI minőségi osztály  Szélsőséges felhasználási területek  Szélsőséges felhasználási területek  Szélsőséges felhasználási területek  Szélsőséges felhasználási területek rendkívül erős terheléssel  Szélsőséges felhasználási területek 
Üzemeltetési körülmények    Rendkívül alacsony és alacsony hőmérséklet  Alacsony és mérsékelt hőmérséklet  Mérsékelt és magas hőmérséklet  Mérsékelt és magas hőmérséklet  Magas és rendkívül magas hőmérséklet 
Optimális hőmérséklet-tartomány    −50° C (−58° F)−18° C (0° F)  −23° C (−10° F)29° C (85° F)  18° C (65° F)60° C (140° F)  18° C (65° F)41° C (105° F)  38° C (100° F)232° C (450° F) 
Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez  N/J  Kiváló  Kiváló  Kiváló  Nagyon jó 
Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír  N/J  Kiváló  Kiváló  Nagyon jó  Jó 
Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír  Jó  Kiváló  Jó  Jó  Megfelelő 
Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sarkvidéki hőmérséklet  Kiváló  Nagyon jó  N/J  N/J  N/J 
Cat elsődleges alkalmazású kenőzsír  N/J  Megfelelő  Jó  Jó  N/J 
Cat általános kenőzsír  N/J  N/J  N/J  N/J  N/J 
Cat golyóscsapágy kenőzsír  N/J  N/J  N/J  N/J  N/J 
Bontókalapács kenőanyag  N/J  Jó  Kiváló  Kiváló  Kiváló 

A szivattyúzhatóság a "USS Mobility and Lincoln Ventmeter (USS Mozgási és Lincoln áramlási) teszteken" alapul. A kenési teljesítmény a kenőrendszer, illetve a csövek hosszának függvényében változhat.

Az élettartam a 100 000 munkaütem utáni csere százalékos arányára vonatkozik, és a következő műszaki adatlapon olvasható: "ASTM D 217".

A korrózióvédelem érése az "ASTM D1743 Rozsdagátló jellemzők" és "ASTM D4048 Réz korróziós vizsgálat" szerint történik.

A vízkimosás elleni védelem a gördülési stabilitást, és ennek százalékos változási arányát jelenti vizes környezetben ("ASTM D 1264").

A kenőanyagok teljesítményadatainak további ismertetését lásd: Külön kiadvány, "Referenciaanyag".

Táblázat 2
Cat kenőzsír típusa   
Cat kenőzsír neve  NLGI minőségi osztály  Alacsony hőm. Szivattyúzhatóság  Élettartam  Korrózió elleni védelem  Vízkimosási ellenállóság  Rendkívül nagy nyomás (EP) 
Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez  2° C (35° F) felett  Kiváló  Kiváló  Kiváló  Kiváló 
Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír  −7° C (20° F) felett  Kiváló  Kiváló  Kiváló  Kiváló 
Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír  −18° C (0° F) felett  Kiváló  Kiváló  Kiváló  Kiváló 
Cat szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sarkvidéki hőmérséklet  −43° C (−45° F) felett  Kiváló  Kiváló  Kiváló  Kiváló 
Cat elsődleges alkalmazású kenőzsír  −18° C (0° F) felett  Jó  Megfelelő  Megfelelő  Nagyon jó 
Cat általános kenőzsír  −23° C (−10° F) felett  Jó  Megfelelő  Megfelelő  Megfelelő 
Cat golyóscsapágy kenőzsír  −18° C (0° F) felett  Nagyon jó  Jó  Jó  N/J 
Bontókalapács kenőanyag  N/J  Jó  Megfelelő  Megfelelő  Kiváló 

Cat kenőanyag típusa a munkagép kategóriája szerint

A hajtótengelyek univerzális csatlakozásai NEM szervizelhetők olyan kenőanyaggal, amely molibdén-diszulfidot (szélsőséges alkalmazás vagy elsődleges alkalmazás).

Táblázat 3
Cat kenőanyag típusa a munkagép kategóriája szerint 
Jármű  Alkalmazási terület  Normál terhelés és sebesség  Terhelési faktor  Környezeti hőmérséklet-tartomány  NLGI minőségi osztály  Kenőanyag típusa 
°C °F 
Min Max  Min  Max 
Mezőgazdasági termékek  Első tengely, hajtótengely, hajtótengely csúszóbordája  Magas  Mezőgazdasági vontatási munka teljes gázadással, a motor max. teljesítményre kapcsolva az esetek többségében, nincs vagy csak kevés üresjárat, esetleg hátramenet.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Mezőgazdasági vontatási munka teljes gázadással, nem mindig teljes motorterheléssel. Ritkán alapjárati fordulatszámon, néha terhelés nélkül haladva.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Sokszor alapjárati fordulatszámon vagy terhelés nélkül.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Aszfaltos útburkoló  Lánctalpfelszedő rudazat, felszedő láncvezető kerék csapágyai  Magas  Nagy szélesség, mélyemelésű burkolat.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes 3-4 m (10'-12') szélesség, 50-75 mm (2-3) emelés.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Keskeny burkolás - alacsony termelés.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Árokásó-rakodók  Hajtótengely csúszóbordája, lengőcsap csapágya, kerékcsapágy  Magas  Hosszú ciklusokban zajló termelési munka és/vagy állandó működésű eszközök.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Rendszeres, általános munkák közepes nehézségű alkalmazási területeken.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Időszakos munkák könnyű és közepes nehézségű alkalmazási területeken.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Vibrációs talaj- és aszfalttömörítő  Forgópont csapágyazás, vezérlőkábelek, dob csapágyazás, szintező tolólapok, gépkezelői platform, rezgő csapágyazás, rezgő csapszegek, kormánymű munkahengereinek végpontjai, kormánymű csapszegei, tömeghordó csapágyazás  Magas  Vibráció 80-100%, nehéz, kötött talaj, 350 mm (12) emelés vagy több.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Vibráció 50-80%, szemcsés talaj, 100-305 mm (4-12) emelés.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Vibráció 30-50%, aszfaltkeverék, 51-100 mm (2-4) emelés.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Kerekes vagy lánctalpas kotrógépek  Tengelycsapágyak, szíjfeszítő, tolólap csatolmány, gém és kanálszár rudazata, gém munkahengerének csapágya, gém hengerfeje, fülkeemelő, hajtótengely csúszóbordája, hajtótengely támasztócsapágya, ventilátor meghajtásának csapágyazása, kormányösszekötő, kanál csatolmány, forgatómű csapágya, forgatómű meghajtó fogaskereke, forgatómű kerete  Magas  A legtöbb csővezeték alkalmazás nehéz, sziklás anyagban. A napi munkamenet 90-95%-ában ásás.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Legtöbb lakossági szennyvíz-alkalmazás természetes agyagban. A napi munkamenet 60-85%-ában ásás. Legtöbb rönkrakodási alkalmazás.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Legtöbb városi, közmű alkalmazás homokos agyagban. Ásás a napi munkamenet kevesebb, mint 50%-ában. Törmelékkezelési alkalmazások.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Erdészeti termékek  Forgópont csapágyazása, futógörgő csapágyazása, hajtótengely támasztócsapágya, hajtótengely csúszóbordája, záró munkahenger, fogófej elforgató, forgatómű csapágyazása, forgatómű meghajtó fogaskereke, csörlő meghajtótengelyének csapágyazása, csörlő meghajtótengelyének támasztócsapágya, csörlődob csapágyazása  Magas  517 - rönkvontatás 4536 kg (10 000 font) felett, nagy ellenállású, meredek (> 30%) terepen. 525B - rönkvontatás 6800 kg (15 000 font) felett, nagy ellenállású, meredek (> 10%) terepen. 527 - rönkvontatás 6360 kg (14 000 font) felett, nagy ellenállású, meredek (> 30%) terepen.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes 517 - rönkvontatás legfeljebb 4536 kg (10 000 font) súlyig, mérsékelt ellenállású, közepes meredekségű (8-30%) terepen. 525B - rönkvontatás legfeljebb 6800 kg (15 000 font) súlyig, átlagos ellenállású, közepes meredekségű (5-10%) terepen. 527 - rönkvontatás legfeljebb 6360 kg (14 000 font) súlyig, mérsékelt ellenállású, közepes meredekségű (8-30%) terepen.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony 517 - rönkvontatás kevesebb, mint 4536 kg (10 000 font) súllyal, alacsony ellenállású, sík (0-8%) terepen. 525b - rönkvontatás kevesebb, mint 4500 kg (10 000 font) súllyal, alacsony ellenállású, sík (0-8%) terepen. 527 - rönkvontatás kevesebb, mint 6360 kg (14 000 font) súllyal, alacsony ellenállású, sík (0-8%) terepen.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása     -20  40  -4  104  Golyóscsapágy kenőzsír 
Motoros földgyaluk  Forgópont csapágyazása, forgópont csapszege, tolólapemelő munkahengerének perselye, középtoló munkahengerének perselye, ventilátor hajtószíjának feszítője, szivattyú meghajtótengelyének csúszóbordája  Magas  Árokásás, terítés, alapanyag terítés, fejtés, nehéz útkarbantartási munkák, hóekézés.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Átlagos útkarbantartás, vegyes közúti munkák, útburkolat feltépése, hóekézés.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Felületkiegyenlítés, könnyű karbantartás, közúti haladás.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása     -20  40  -4  104  Golyóscsapágy kenőzsír 
Terepjáró teherautók és traktorok  Szíjfeszítő, hajtótengely csúszóbordája, ventilátor meghajtó tárcsája, emelő vezérlő könyökemelője, emelő munkahengerének csapágyazása, első és hátsó tengely A-keretének csapágyazása, kormánymű munkahengereinek végpontjai, kormányösszekötő, kormányösszekötő rúd és csapszeg csapágyazása, lengőrúd, sebességmérő meghajtása  Magas  40-50%-os terhelési faktor.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes 30-40%-os terhelési faktor.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony 20-30%-os terhelési faktor.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Automatikus kenőrendszer     -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
  -30  50  -22  122 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása
Vontató motor csapágyazása
    -20  40  -4  104  Golyóscsapágy kenőzsír 
Csuklós tehergépkocsik  Szíjfeszítő, hajtótengely csúszóbordája, ventilátor meghajtó tárcsája, emelő vezérlő könyökemelője, emelő munkahengerének csapágyazása, hátsó tengely A-keretének csapágyazása, kormánymű munkahengereinek végpontjai, kormányösszekötő, kormányösszekötő rúd és csapszeg csapágyazása, sebességmérő meghajtása, hátsó fal csapágyazása  Magas  Rendszeres, hosszantartó vontatás emelkedőn. Folyamatos használat nagyon rosszul karbantartott, magas menetellenállású teherszállítási utakon.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Normál terhelés és vontatási idő. Változó terhelés, vontatás és útviszonyok. Néha emelkedő. Néha nagy gördülési ellenállás  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Sok alapjárati használat. Rövid vagy közepes idejű vontatás jól karbantartott sík üzemi úton. Minimális teljes ellenállás.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása     -20  40  -4  104  Golyóscsapágy kenőzsír 
Útburkoló gépek/Útfelújító gépek  Láncfeszítő, ventilátor meghajtásának csapágyazása, meghajtó erőátvitel vezérlőkábelei, szivattyú meghajtótengelyének csúszóbordája, forgó erőátvitel elmozdító csatolmánya, kerékagy csapágya  Magas  457 mm (18) talaj/305 mm (12) aszfalt.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes 305 mm (12) talaj/150 mm (6) aszfalt.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony 150 mm (6) talaj/100 mm (4) aszfalt.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Telehandler  Gém lánca, gém munkahengerének csapszege, gém kitolásának és visszahúzásának lánckereke, gém fejrésze, gém forgózsámolyának csapja, kiegyenlítő henger csapágyazása, hajtótengely csúszóbordája, villaszintező munkahenger csapja, keretszintező munkahenger csapja, stabilizátor és munkahenger csapágyazása  Magas  Nagy terhelés, folyamatos terhelés állandó munkaciklusokkal.  -35  40  -31  104  Ultra 5Moly kenőanyag 
-30 50  -22  122 
Közepes Normál terhelés és munkaciklusok.  -20  40  -4  104  Advanced 3Moly kenőanyag 
Alacsony Sokszor alapjárati fordulatszámon vagy terhelés nélkül.  -30  40  -22  104  Univerzális kenőanyag 
Gém kopóbetét     –15  48  118  Ultra 5Moly kenőanyag 
Zsírzófejek     —15  50  122  Ultra 5Moly kenőanyag 
Lánctalpas rakodók  Kiegyenlítő rúd csapja, visszahúzó dugattyú, lánctalp-beállítás  Magas  Folyamatos kotrás és rakodás vízpartról. Talajkiegyengetés.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Vízparti vagy anyaghalom-rakodás üresjárati időszakokkal. Rakodás és szállítás.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Sok alapjárati üzemmód bármely alkalmazásban.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Lánctalpas traktorok  Lánctalp beállítása, tolólapdöntés szögének megtartása, kiegyenlítő rúd csapjai, ventilátor hajtószíjának feszítője, emelő munkahenger mágneskoszorújának csapágyazása, csörlődob csapágyazása, csörlő kötélvezető görgői  Magas  Árokásás, terítés, alapanyag terítés, fejtés, nehéz útkarbantartási munkák, hóekézés.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Átlagos útkarbantartás, vegyes közúti munkák, útburkolat feltépése, hóekézés.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Felületkiegyenlítés, könnyű karbantartás, közúti haladás.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása     -20  40  -4  104  Golyóscsapágy kenőzsír 
Kerekes földgyaluk és tömörítőgépek  Forgópont csapágyazás, hajtótengely támasztócsapágya, hajtótengely csúszóbordája, emelő munkahenger mágneskoszorújának csapágyazása, kormánytengely, döntés munkahengerének csapágyazása  Magas  Nehéz földgyaluzás, kemény anyag tömörítése. Nehéz talajfeltöltési munkák.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Földtolás kitermeléshez, többségében tolórakodás, kanalas tereprendezés, normál tömörítés.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Sokszor alapjárati fordulatszámon vagy terhelés nélkül.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása     -20  40  -4  104  Golyóscsapágy kenőzsír 
Kerekes rakodógépek  Forgópont csapágyazás, tengely rezgőcsapágyazása, kanál forgató csapágyazása, hajtótengely támasztócsapágya, hajtótengely csúszóbordája, keret forgató csapágyazása, kormánymű munkahengerének csapágya, kormánytengely, kerékfék vezérműtengelyei  Magas  Folyamatos, intenzív plató rakodás, nehéz vízparti kotrás és robbantott kőzet fejtési területről történő rakodása.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Maximális termelékenység a teherautók rakodása és az adagológaratok feltöltése során. A nagy termelékenységű anyaghalom-kirakodási és adagolási alkalmazások során végzett normál csillézést, rakodást és szállítást feltételez.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Könnyű közmű és építési munkák, alacsony termelésű teherautó rakodás és a legtöbb rönkrakodási alkalmazás, ahol jelentős az alapjárati üzemmód, az üres haladás és a rakodás, valamint szállítás.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása     -20  40  -4  104  Golyóscsapágy kenőzsír 
Integrált szerszámhordozók  Forgópont csapágyazás, tengely rezgőcsapágyazása, kanál forgató csapágyazása, hajtótengely támasztócsapágya, hajtótengely csúszóbordája, keret forgató csapágyazása, kormánymű munkahengerének csapágya, kormánytengely, kerékfék vezérműtengelyei  Magas  Folyamatos, intenzív plató rakodás, nehéz vízparti kotrás és robbantott kőzet fejtési területről történő rakodása.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Maximális termelékenység a teherautók rakodása és az adagológaratok feltöltése során. A nagy termelékenységű anyaghalom-kirakodási és adagolási alkalmazások során végzett normál csillézést, rakodást és szállítást feltételez.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Könnyű közmű és építési munkák, alacsony termelésű teherautó rakodás és a legtöbb rönkrakodási alkalmazás, ahol jelentős az alapjárati üzemmód, az üres haladás és a rakodás, valamint szállítás.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása     -20  40  -4  104  Golyóscsapágy kenőzsír 
Kerekes traktoros szkréperek  Fék vezérműtengelyének csapágya, hajtótengely csúszóbordája, ejektor szállító és támasztó görgői, lánckerekes tengely támasztócsapágya  Magas  Folyamatosan magas, állandó ellenállás állandó munkaciklusokkal.  -35  40  -31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50  -22  122 
Közepes Normál útépítési munkálatok.  -20  40  -4  104  Elsődleges alkalmazású kenőzsír 
Alacsony Átlagos használat, de jelentős alapjárati idő, könnyű emelkedők, kis gördülési ellenállás és könnyű teher.  -30  40  -22  104  Általános kenőzsír 
Ventilátor meghajtásának csapágyazása     -20  40  -4  104  Golyóscsapágy kenőzsír 
Bontókalapácsok  Bontókalapács kenése              Bontókalapács kenőanyag 
Rendkívüli hőmérsékleti viszonyok - minden alkalmazás, kivéve a bontókalapácsokat  Mind, kivéve az automatikus kenési rendszert, a ventilátor meghajtójának csapágyazását és az univerzális csatlakozókat  Magas, közepes és alacsony    -50  20  -58  68  0,5  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sarkvidéki hőmérséklet 
-20  60  -4  140  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír – sivatagi hőmérséklethez 
Hidromechanikus munkaszerszámok    Magas    35  40  31  104  Szélsőséges felhasználáshoz alkalmas kenőzsír 
-30 50 -22  122 

Caterpillar Information System:

Challenger 35, Challenger 45 and Challenger 55 Agricultural Tractors Multipurpose Tractor Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Gear Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Transmission/Drive Train Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Hydraulic Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Engine Oil - Cat Machine Diesel Engines
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Lubricant Information
320B Excavator Machine System Specifications Accumulator (Pilot)
322B Excavator Machine System Attachment Specifications Bucket Adjuster
120H and 135H Motor Graders Power Train Drive Shaft
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Parking
TK711, TK721, TK722 and TK732 Track Feller Bunchers Before Operation
TK711, TK721, TK722 and TK732 Track Feller Bunchers Engine Starting
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Specialty Lubricants
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Cold Weather Lubricants
D6M Track-Type Tractor Lubricant Viscosities
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers S·O·S Services Oil Analysis
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Coolant Recommendations
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Extended Life Coolant Cooling System Maintenance
3208 Marine Engine S·O·S Coolant Analysis
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Reference Material
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Frozen Ground Conditions
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Hammer Operation - If Equipped
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Towing the Machine
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Windows - Clean
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.