631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Caterpillar


Transmission/Drive Train Oil

Usage:

631E 1AB
Az erőátvitel--/áttételolajok besorolása a Cat TO-4 és a Cat TO-4M teljesítménykövetelmények alapján történik. Ezeket a teljesítménykövetelményeket a Caterpillar a Cat Powershift (terhelés alatt kapcsolható) sebességváltóművekben és a Cat véglehajtások többségében való használathoz fejlesztette ki. A Karbantartás fejezet Caterpillar folyadékok cikke további információkat tartalmaz a Caterpillar folyadékokkal kapcsolatban. A folyadékok különböző Cat munkagépekben történő alkalmazási tudnivalói a Kenőanyagok viszkozitása fejezet táblázataiban találhatók.


FIGYELMEZTETÉS

A Cat CD/TO-2 sebességváltó- és áttételolaj- specifikációi 1990. óta nem érvényesek. A korábbi CD/TO-2 specifikáció KIZÁRÓLAG a szintén korábbi API CD olajbesorolásra vonatkozik. A “ TO-2” olajspecifikáció csak CD/TO-2 besorolásként volt érvényben. A CF/TO-2 , ATF/TO-2 , Cat TO-2 és más hasonló “ TO-2” specifikációhivatkozások nem pontosak. A Caterpillar nem vizsgálja és nem támogatja a korábbi Cat CD/TO-2 specifikációkat. A CD/TO-2 olajok, illetve a “ TO-2” besorolásnak való megfelelőségre hivatkozó olajok használata NEM ajánlott a különböző olyan géprészegységekben, amelyekben Cat TO-4 specifikációjú olajok használata szükséges. A vonatkozó kockázatok a felhasználót terhelik.


Felhasználási területek

A sebességváltó-/áttételolajok használata Powershift terhelés alatt kapcsolható sebességváltóművekben, közvetlen meghajtású sebességváltóművekben, egyes véglehajtásokban, differenciálművekben, valamint hajtótengelyek, elosztó hajtóművek, illetve különböző gépek hidrosztatikus hajtóműve/hidraulikus rendszerei esetén ajánlott.

Az erőátvitel-/áttételolajok alkalmazásával kapcsolatos további tudnivalók a jelen Külön kiadvány Kenőanyagok viszkozitása fejezetében találhatók.

Cat TDTO (sebességváltó-/áttételolaj)

A Cat TDTO túlteljesíti a Cat TO-4 erőátvitel-/áttételolajra vonatkozó műszaki előírások követelményeit azzal, hogy további öt Cat teljesítményteszten megfelel.

A Cat TDTO olyan kiegyenlített összetételű olaj, amely maximális élettartamot biztosít a terhelés alatt kapcsolható (powershift) sebességváltókban a súrlódó anyagoknak. A Cat TDTO emellett kiküszöböli a fékkopogást a Cat gépek folyadékfékes alkalmazásainál. Az olaj megfelel a TO-4 olajminőségi specifikációnak, amely súrlódási és hajtóműkopási követelményeket tartalmaz. Ez az olaj különféle viszkozitási fokozatban kapható.

Cat TDTO-TMS (többévszakos erőátvitel-/áttételolaj)

A Cat TDTO-TMS túlteljesíti a Cat TO-4M sebességváltó-/áttételolaj teljesítménykövetelményeit azzal, hogy további öt Cat teszten megfelel.

A Cat TDTO-TMS szintetikus többfokozatú olaj, amely optimális teljesítményt nyújt a sebességváltókban, folyadékfékekben, véglehajtásokban és a széles hőmérsékleti skálán működő hidraulikus részegységekben történő használat esetén. A Cat TDTO-TMS olyan Cat munkagép-részegységek esetén használható, amelyeknél Cat TO-4 és TO-4M olaj használata javasolt. Ez az olaj más gyártók gépeiben is felhasználható, ha azokhoz a TO-4 vagy TO-4M teljesítménykövetelményi szintű olaj használata van előírva.

A TDTO-TMS különleges összetételének köszönhetően csökkenti az erőátvitel kopását, növeli a hidegben történő sebességváltás hatékonyságát (különösen az elektronikus vezérlésű munkagépek esetén), emellett biztosítja a fogaskerekek, csapágyak és dörzskerekek hosszú élettartamát és kiváló teljesítményét.


FIGYELMEZTETÉS

A Cat sebességváltóolajok csak sebességváltókhoz és áttételekhez készültek, ezért ne használja azokat motorokban. Ellenkező esetben lerövidülhet a motor élettartama.



FIGYELMEZTETÉS

Ne használjon Cat GO hajtóműolajat vagy kereskedelmi forgalomban kapható hajtóműolajat a gép részegységeiben, kivéve ha azt a Caterpillar kifejezetten javasolja. A hajtóműolaj károsíthatja a tömítéseket. Akár a tömítések szivárgása is előfordulhat. Előfordulhat, hogy a hajtóműolaj nem kompatibilis a dörzsanyagokkal. Ez az olaj csökkentheti a sebességváltó teljesítményét és a fékhatást is.


Kereskedelmi forgalomban kapható sebességváltó-/áttételolajok

Megjegyzés A nem Caterpillar által gyártott olajok általában a másodlagosan vagy harmadlagosan ajánlott olajok csoportjába tartoznak. A másodlagosan és harmadlagosan ajánlott olajok teljesítmény alapján különböző kategóriákba sorolhatók.


FIGYELMEZTETÉS

A Cat nem vállal garanciát a nem Cat gyártmányú folyadékok minőségére vagy teljesítményére vonatkozóan.


A Cat TDTO erőátvitel-/áttételolajat helyettesítő, kereskedelmi forgalomban kapható olajoknak meg kell felelniük a Cat TO-4 vagy a Cat TO-4M erőátvitel-/áttételolajokra vonatkozó műszaki előírások követelményeinek.

Megjegyzés Az erőátvitel-művekben használandó többfokozatú olajoknak meg kell felelniük a Cat TO-4M minőségi osztályban leírt követelményeknek. Előfordulhat, hogy a viszkozitásmutató-javító adalékként nagy molekulasúlyú polimereket tartalmazó többfokozatú olajok viszkozitási tulajdonságai romlanak. Ezen hatásfokcsökkenés lehetséges oka a viszkozitásmutató-javító polimerek átmeneti széttöredezése. Előfordulhat, hogy a viszkozitásmutató-javító polimerek láncainak széttöredezett állapota állandósul. Az ilyen típusú többfokozatú olajak használata nem ajánlott a Caterpillar erőátviteli berendezésekben. A Cat TO-4M teljesítménykövetelmény a többfokozatú olaj nyírási stabilitást vizsgáló tesztjét is tartalmazza.

Cat SATO (speciális alkalmazású erőátviteli olaj)

A Cat speciális alkalmazású erőátviteli olaj (SATO) többfokozatú, félig szintetikus olaj. Ezt az új Cat olajat az összes közepes méretű kerekes rakodók gyári feltöltésére és szerviz feltöltésére vezették be.

A Cat SATO az összes közepes méretű kerekes rakodóban alkalmazandó, többek között ideértve a következő modelleket:

  • 966K XE, 966M XE, 972M XE (fejlett hajtásláncos erőátvitel)

  • 950M, 962M, 966M, 972M, 980M, 982M (terhelés alatt kapcsolható erőátvitel)

Megjegyzés A Cat SATO nem használható a hajtásláncos mechanizmus alsó elemein, úgy mint a végáttételeken, tengelyeken és differenciálműveken.

A Cat SATO előnyei a következők:

  • Kiváló hidegindítási teljesítmény.

  • Fokozott oxidációs stabilitás szemben a félig szintetikus alapolajokból készülő termékekkel.

  • Hosszabb olajleeresztési intervallum a terhelés alatt kapcsolható erőátvitelek esetében. Az olajleeresztési intervallum 2000 óra a SATO esetében, szemben 1000 órával a TDTO 10 vagy 30 esetében.

A SATO termékkel használt kerekes rakodóknál a Cat TDTO termékcsaládjának más termékével való utántöltés mértéke nem érheti el az olajteknő térfogatának a 10%-át. Az utántöltéshez nagy viszkozitású folyadékok használata kedvezőtlenül befolyásolhatja a hidegen indítás teljesítményét. A Cat SATO termékről Cat TDTO-ra vagy a Cat TDTO termékről Cat SATO-ra való váltás esetén nincs szükség a részegység speciális öblítésére vagy más alternatív eljárásokra. Kövesse az olajcsere normál eljárását, miként azt a munkagép használati és karbantartási kézikönyve ismerteti.

Véglehajtás- és tengelyolaj

A véglehajtás- és tengelyolajok osztályozása a Cat FD-1 (Final Drive - 1) teljesítménykövetelmény alapján történik. A Cat FD-1 teljesítménykövetelményt a Caterpillar egyes olyan, nagy terhelésnek kitett Cat véglehajtásokhoz és tengelyekhez fejlesztette ki, amelyek nem tartalmaznak dörzsanyagot.

A Cat FDAO (véglehajtás- és tengelyolaj), a Cat FDAO SYN vagy a kereskedelmi forgalomban kapható FD-1 az elsődlegesen ajánlott olaj a fogaskerekek és csapágyak maximális élettartamának biztosítása érdekében azokban a gépelemekben, ahol a használatuk javasolt.

Felhasználási területek

A végáttétel- és tengelyolajok használata bizonyos végáttételek, tengelyek és differenciálművek esetén ajánlott. Ezen olajok alkalmazásával kapcsolatos további tudnivalók a jelen Külön kiadvány Kenőanyagok viszkozitása fejezetében találhatók.

Cat FDAO (véglehajtás- és tengelyolaj)

A Cat FDAO kifejezetten a nagy terheléssel, magas hőmérsékletű környezetben működő alkalmazásokhoz előállított keverék. Ilyen körülmények között a fogaskerekek és csapágyak védelme elsődleges fontosságú. A Cat FDAO az ajánlott kenőanyag olyan Cat véglehajtásokhoz és keréktengelyekhez, amelyekhez korábban a Cat TO-4 olajat határozták meg, és nem tartalmaznak dörzsanyagokat. Ez az olaj olyan részegységben nem használható, amely dörzsanyagokat tartalmaz, hacsak nem a Cat FDAO vagy a Cat FD-1 (végáttétel-olaj teljesítményelőírásai - 1) előírásainak megfelelő olaj van előírva, ugyanis az ilyen olajok nem rendelkeznek megfelelő súrlódási együtthatóval a tengelykapcsolók és fékek többségéhez.

A Cat FDAO teljesítménye 18 tesztből 18 alkalommal felelt meg, illetve haladta meg a Cat TDTO teljesítményét az alábbi jellemzők vizsgálatakor:

  • fogaskerék- és csapágyvédelem

  • fizikai és kémiai jellemzők

A Cat FDAO az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Kompatibilis a Cat TDTO olajokkal és a kapcsolódó tömítésekkel a vonatkozó részegységeknél.

  • Kiválóan véd a rozsdásodás ellen.

  • Kiválóan véd a rézkorrózió ellen.

  • Minimalizálja a habképződést.

  • Az alacsony mértékű oxidáció miatt az olaj élettartama hosszabb.

  • A hosszabb olajcsere-időintervallumok miatt csökken az állásidő.

Cat FDAO SYN

A Cat FDAO SYN olyan teljes szintetikus, természetes többfokozatú (viszkozitásjavító adalék nélküli) véglehajtás- és tengelyolaj, amely széles hőmérséklet-tartományban használható. A Cat FDAO SYN az előnyben részesített olaj szélsőségesen hideg vagy forró környezetben. A Cat FDAO SYN túlteljesíti a Cat FD-1 specifikáció követelményeit.

A Cat FDAO SYN az elsődlegesen ajánlott kenőanyag a Cat terepjáró teherautók differenciálműveihez, első kerekeihez és véglehajtásaihoz, amennyiben azokat nagy terhelés mellett és/vagy folyamatosan működtetik (napi több műszakban).

A Cat FDAO SYN összeállítása arra tekintettel történt, hogy az optimalizálja az alkatrészek élettartamát és meghosszabbítsa az olajcsere intervallumát. A Cat FDAO SYN használata a nem közúti használatú tehergépjárművek végáttételében a következőket kínálja:

  • A nem közúti használatú tehergépjárművek végáttételének esetében meghosszabbítja az olajleeresztési intervallumot a Cat FDAO SAE 60 és FD-1 olajokkal, valamint a Cat TDTO és TO-4 olajokkal összevetve

  • Fokozza a csapágyak és fogaskerekek élettartamát a Cat FDAO SAE 60 és FD-1 olajokkal, valamint a Cat Cat TDTO vagy TO-4 olajokkal összevetve

Az S·O·S olajelemzési program elvégzése az olajleeresztési intervallumok meghosszabbításakor javasolt.

Kereskedelmi forgalomban kapható véglehajtás- és tengelyolaj

A Cat FDAO olajat helyettesítő, kereskedelmi forgalomban kapható olajoknak meg kell felelniük a Cat FD-1 véglehajtásolajokra vonatkozó teljesítménykövetelményeknek.

Megjegyzés A nem Caterpillar gyártmányú, kereskedelmi forgalomban kapható olajok, amelyek teljesítik a Cat FD-1 teljesítménykövetelményt, másodlagosan ajánlott olajok.

A Cat FDAO SYN összeállítása arra tekintettel történt, hogy az optimalizálja az alkatrészek élettartamát és meghosszabbítsa az olajcsere intervallumát. A Cat FDAO SYN használata a nem közúti tehergépjárművek végáttételeiben a következőket kínálja:

  • A nem közúti használatú tehergépjárművek végáttételének esetében meghosszabbítja az olajleeresztési intervallumot a Cat TDTO és TO-4 olajokkal összevetve

  • Fokozza a csapágyak és fogaskerekek élettartamát a Cat TDTO vagy TO-4 olajok alkalmazásával összevetve.

Az S·O·S olajelemzési program elvégzése az olajleeresztési intervallumok meghosszabbításakor javasolt.

Caterpillar Information System:

631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Hydraulic Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Engine Oil - Cat Machine Diesel Engines
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Lubricant Information
320B Excavator Machine System Specifications Accumulator (Pilot)
322B Excavator Machine System Attachment Specifications Bucket Adjuster
120H and 135H Motor Graders Power Train Drive Shaft
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Parking
TK711, TK721, TK722 and TK732 Track Feller Bunchers Before Operation
TK711, TK721, TK722 and TK732 Track Feller Bunchers Engine Starting
143H and 163H Motor Graders Mounting and Dismounting
TK711, TK721, TK722 and TK732 Track Feller Bunchers Before Starting Engine
584 and 584HD Forwarders Tire Inflation Pressure Adjustment
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Gear Oil
Challenger 35, Challenger 45 and Challenger 55 Agricultural Tractors Multipurpose Tractor Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Lubricating Grease
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Specialty Lubricants
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Cold Weather Lubricants
D6M Track-Type Tractor Lubricant Viscosities
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers S·O·S Services Oil Analysis
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Coolant Recommendations
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Extended Life Coolant Cooling System Maintenance
3208 Marine Engine S·O·S Coolant Analysis
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Reference Material
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Frozen Ground Conditions
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.