D6M Track-Type Tractor Caterpillar


Lubricant Viscosities

Usage:

D6M 2RN

A szükséges viszkozitás meghatározása

A környezeti hőmérséklet a gép közvetlen közelében lévő levegő hőmérsékletét jelenti. A munkagéppel végzett alkalmazás függvényében a hőmérséklet eltérhet az adott földrajzi térség általános környezeti hőmérsékletétől. Amikor meghatározza a megfelelő olajviszkozitást, egyaránt vegye figyelembe a térségben uralkodó környezeti hőmérsékletet, valamint a gép felhasználási területén várható környezeti hőmérsékletet. Amikor az olajviszkozitást kiválasztja, általános szabályként mindig a magasabb hőmérséklettel számoljon. A gép indításakor a külső környezeti hőmérséklet által megengedett legmagasabb olajviszkozitást válassza. Bővebben lásd a Kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett című táblázatokban. Kifejezetten hideg időjárási körülmények között való használat esetén ajánlott megfelelő méretű fűtőegységek, valamint magasabb viszkozitási osztályú olaj használata. Az olajat keringtető, termosztáttal szabályozott fűtőegységek alkalmazása javasolt.

A megfelelő olajviszkozitási fokozatot a legalacsonyabb környezeti hőmérséklet határozza meg (a munkagép közvetlen környezetében lévő levegő hőmérséklete). A környezeti hőmérséklet az a hőmérséklet, amelyen a munkagépet beindítja és működteti. A megfelelő olajviszkozitás meghatározásához lásd a táblázat „Min” oszlopát. Az itt szereplő értékek a munkagép hidegindításánál és hideg üzemeltetésénél előforduló legalacsonyabb külső hőmérsékletet jelzik. A munkagép működtetésekor várhatóan előforduló legmagasabb környezeti hőmérséklethez szükséges olajviszkozitási osztály kiválasztásához használja a táblázat Max. oszlopát. Ha nincs ellentétes útmutatás a Kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett című táblázatokban, a munkagép indításához a környezeti hőmérséklet által megengedett legmagasabb olajviszkozitást válassza.

Ha a munkagépet folyamatosan működteti, a véglehajtásoknál és a differenciálműben olyan olajat használjon, amelynek magasabb a viszkozitása. A magasabb viszkozitással rendelkező olaj egyben a lehető legvastagabb olajfilmréteget is biztosítja. Lásd ezt a külön kiadványt, az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részt, a Kenőanyagok viszkozitása táblázatokat, valamint a kapcsolódó lábjegyzeteket. Ha további kérdései vannak, forduljon a Cat forgalmazójához.

Megjegyzés A SAE 0W és SAE 5W olajok (amennyiben nem hidraulikus géprészekben a használatuk megengedett) általában nem ajánlottak olyan gépekhez, amelyek folyamatosan és/vagy nagy terhelés alatt működnek. Bővebben lásd a Kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett című táblázatokban. A magasabb viszkozitással rendelkező olaj egyben a lehető legvastagabb olajfilmréteget is biztosítja. Ha további kérdései vannak, forduljon a Cat forgalmazójához.

Megjegyzés Az olajviszkozitási fokozat megválasztását a munkagép részegységének típusa is befolyásolja. Bizonyos munkagéptípusoknál és/vagy részegységeknél nem mindegyik viszkozitási fokozatú olaj alkalmazható. Az olajviszkozitás megválasztásához útmutatást talál a Kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett című táblázatokban.

Megjegyzés Általában azt a legmagasabb olajviszkozitást kell használni, amely a beindításkor előforduló hőmérsékletnek megfelel.


FIGYELMEZTETÉS

A megfelelő olajviszkozitás ÉS olajtípus/specifikáció a munkagép részegysége teljesítményének és élettartamának maximalizálásához szükséges. NE kizárólag az olajviszkozitást vagy olajtípust vegye figyelembe az olaj kiválasztásakor a munkagép adott részegységéhez. Ha csak az olajviszkozitást vagy csak az olajtípust mérlegelik a munkagép adott részegységében használandó olaj kiválasztásához, az teljesítménycsökkenéshez vagy meghibásodáshoz vezethet. Lásd a "Kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett" című táblázatokat, valamint az ÖSSZES kapcsolódó lábjegyzetet.



FIGYELMEZTETÉS

Ha nem tartja be a “Kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett” című táblázatokban és a kapcsolódó lábjegyzetekben ismertetett ajánlásokat, az az adott részegység csökkent teljesítményét vagy meghibásodását eredményezheti.



FIGYELMEZTETÉS

Hidegebb környezetei viszonyok között szükség lehet a munkagép felmelegítésére és/vagy a munkagép folyadékait érintő, kiegészítő részegység melegítésre. Az adott munkagépre vonatkozó felmelegítési eljárást jellemzően a használati és kezelési kézikönyv ismerteti. Továbbá a munkagép átalános felmelegítési eljárásait a jelen Különleges kiadvány, "Felmelegítési eljárások hideg időjárási körülmények között használt munkagépekhez – (általános)" része ismerteti.


Általános tudnivalók a kenőanyagokról

A Kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett című részben és a kapcsolódó táblázatokban leírt tudnivalókat a jelen Külön kiadvány Kenőanyag specifikációk (Karbantartás) részében ismertetett információkkal együtt kell alkalmazni.


FIGYELMEZTETÉS

A Cat nem vállal garanciát a nem-Cat gépfolyadékok és kenőzsírok minőségét vagy teljesítményét illetően.



FIGYELMEZTETÉS

Ha nem tartja be a jelen Külön kiadványban ismertetett ajánlásokat, az az adott részegység csökkent teljesítményét vagy meghibásodását eredményezheti.



FIGYELMEZTETÉS

Amikor meghatározza, hogy a motor egyes alkotóelemeihez melyek az ajánlott olajak, NE csak az olaj viszkozitását vegye figyelembe. Az olaj típusát (teljesítménykövetelményeit) is figyelembe KELL venni.


Megjegyzés Bizonyos típusú gépeknél és/vagy részegységeknél NEM alkalmazható mindegyik olajviszkozitási fokozat.

Megjegyzés Olyan típusú és specifikációjú olajat használjon, amely a gép több részegységéhez is javasolt.

Megjegyzés A gép egyes részegységeihez több olajtípus is használható. A lehető legjobb eredmény érdekében ne keverje a különböző olajtípusokat.

Megjegyzés A különböző márkájú olajok eltérő adalékanyag-csomagokat tartalmazhatnak, hogy eleget tegyenek a különféle géprészegységek teljesítményére vonatkozó specifikációnak. A lehető legjobb eredmény érdekében ne keverje a különböző márkájú olajokat.

Megjegyzés A különféle Cat olajok elérhetősége régiónként változhat.

Megjegyzés A Cat olajok az előnyben részesített olajok. A vonatkozó részben felsorolt minden egyéb olajtípus és specifikáció elfogadható olajnak minősül.

A munkagépek alkotórészeihez való, kereskedelmi forgalomban kapható olajokra vonatkozó minimális követelményeket a jelen Különleges kiadvány 1. táblázata mutatja be. Ezek a követelmények vonatkoznak a jelen Különleges kiadványban a folyadékokkal kapcsolatban ismertetett összes ajánlásra. A kereskedelmi forgalomban kapható olajok, mint külön csoport, másodlagosan ajánlott olajok.

A szabvány konfigurációjú munkagépek esetében a gyárban feltöltött olajok – amennyiben azokat alkalmazzák – a kenőanyagokkal kapcsolatos ajánlások táblázataiban jelennek meg. A gyári feltöltésre vonatkozó információk általánosak, illetve kivételek létezhetnek. Például a rendkívül hideg éghajlatokra szállított munkagépek gyári feltöltésére használt olajok eltérhetnek.

Ha −20°C (−4°F) alatti hőmérsékleten működteti a munkagépet, tanulmányozza a következőt: Különleges kiadvány, SEBU5898, "Cold Weather Recommendations". Ez a kiadvány Cat márkakereskedőktől szerezhető be.

Az olyan hideg környezetekben való üzemeltetéshez, ahol a SAE 0W-20 sebességváltó-olaj ajánlott, a Cat Cold Weather TDTO olaj az elsődleges választás. A második választást jelentő olajok sebességváltók hideg környezetben való üzemeltetéséhez az olyan kereskedelmi forgalomban kaphat, teljes szintetikus bázisolajból álló olajok, amelyek nem tartalmaznak viszkozitásindex-növelő adalékokat. Ezek az olajok megfelelnek a Cat TO-4 teljesítménybeli követelményeinek. Jellemző viszkozitási osztályok: SAE 0W-20, SAE 0W-30, SAE 5W-30. Az SAE 0W-20, SAE 0W-30 vagy SAE 5W-30 kenőanyag viszkozitási fokozatokhoz tartozó olajok, melyek utolsó választásként Cat TO-4 adalékanyag-csomagot tartalmaznak.

A lábjegyzetek a táblázatok fontos részei. Olvasson el MINDEN lábjegyzetet, amely az adott gépelemre vonatkozik.

Táblázat 1
A hajtáslánc, a sebességváltók és a hidraulikarendszer folyadékaira vonatkozó követelmények, illetve a Cat teljesítménykövetelményei 
Javasolt  Kereskedelmi forgalomban kapható olajokra vonatkozó minimális teljesítménykövetelmények  Felhasználási terület 
Cat HYDO Advanced  A termékadatlapon szereplő követelmények szerint  Hidraulikarendszerek és hidrosztatikus sebességváltók 
Cat Bio HYDO Advanced  Cat BF-2  Biológiailag lebomló folyadékok használatát igénylő hidraulikarendszerek és hidrosztatikus sebességváltók 
Cat TDTO  Cat TO-4  Terhelés alatt kapcsolható sebességváltók, egyes közvetlen meghajtású sebességváltók, véglehajtások, differenciálművek és osztóművek számos munkagéptípusnál 
Cat TDTO-TMS  Cat TO-4M 
Cat ATF  Cat AT-1  Közúti forgalomra tervezett teherautók automata sebességváltói 
Cat FDAO, Cat FDAO SYN  Cat FD-1  Jelentős terhelést hordozó véglehajtások és tengelyek, amelyek nem tartalmaznak dörzsanyagokat 
Cat GO  API GL-5  Fogaskerekek és gördülőcsapágyak, amelyeknél a szélsőséges nyomásnak ellenálló adalékanyagok szükségesek. 

A táblázatok rendszere

A(z) 2. táblázat a összes Cat munkagépre és kiegészített bányászati termék motorjaira vonatkozik. Ez a táblázat a motor forgattyúházához ajánlott minden olajra vonatkozik.

A 3. táblázat minden Cat munkagép hidraulikus rendszereire és hidrosztatikus sebességváltóira vonatkozik. Ez a táblázat a munkagépek hidraulikarendszereihez, szivattyúihoz és szelepeihez ajánlott minden olajra vonatkozik. Ez a táblázat a munkagépek hidrosztatikus sebességváltóihoz ajánlott minden olajra vonatkozik.

Minden más táblázat felsorolását a termékcsaládok kategóriái sorolják fel. Ezek a táblázatok tudnivalókat közölnek az egyéb munkagépekről és a kiegészített bányászati termékek részegységeiről, valamint az egyes részegységekre vonatkozó kenési ajánlásokról. A gép egyes részegységeihez több olajtípus is használható. Egyes munkagépek és kiegészített bányászati termékek részegységei korlátozzák bizonyos olajtípusok használatát. Ezek a táblázatok jelzik a(z) 2–3. táblázatoktól való esetleges eltéréseket. Ha további kérdései vannak a kivételekkel kapcsolatban, forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

A különleges alkalmazási területekről a fejezet végén olvashat. A speciális alkalmazások körébe a motorindítása és a változtatható dőlésszögű ventilátor tartozik. Ha nem találja a keresett részegységet a termékkategóriák között, lapozza fel ezt a táblázatot. Ha további kérdései vannak a különleges alkalmazási területekkel kapcsolatban, forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

Megjegyzés Az általános táblázatokban olvasható tudnivalók alóli kivételeket a termékcsaládokkal foglalkozó részeik táblázataiban tárgyaljuk.

Az összes Cat munkagép és a kiegészített bányászati termékek motorjai

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

A minimálisként megadott környezeti hőmérséklet alatt, átfagyott állapotban történő indítás esetén ajánlott kiegészítő hőforrás használata. A mindenkori káros teher és egyéb tényezők határozzák meg, hogy a minimális külső környezeti hőmérséklet feletti, átfagyott állapotban történő indításnál szükséges-e további hő alkalmazása. Áthűlt motor indítására akkor kerül sor, amikor a motort egy ideig nem működtették. Az olaj viszkózusabb lesz az alacsonyabb környezeti hőmérséklet miatt.

Az olajjal kapcsolatos ajánlásokat a Tier 4 EPA minősítésű motorok, az EU IIIB és IV. minősítésű, típusjóváhagyással rendelkező motorok és a japán IV. szintű jóváhagyással rendelkező motorok esetében tekintse át a Különleges kiadvány, SEBU6250, "Engine Oil" fejezetének a Tier 4 motorokra vonatkozó ajánlások részét, a Cat motorkenőanyagokra vonatkozó ajánlások/követelmények táblázatot és a TBN-ajánlások Cat motorokban történő használathoz című táblázatot.

A jelen Különleges kiadvány Tudnivalók a kenőanyagokról című része tartalmazza a Cat motorolajok teljes listáját.

A Cat ECF rövidítés jelentése motor forgattyúház-folyadékra vonatkozó előírások. A részleteket lásd a jelen Különleges kiadvány, "Tudnivalók a kenőanyagokról" fejezet Karbantartás című részében, valamint a Cat motorforgattyúház-folyadékok (ECF) meghatározásait tartalmazó táblázatban, amely a jelen Különleges kiadvány, "Motorolaj" fejezetében található. A kereskedelmi forgalomban kapható dízel motorolajoknak teljesíteniük kell az alábbi Cat ECF specifikációk közül legalább egyet. Lásd a Különleges kiadvány, SEBU6250, "Engine Oil" Cat motorkenőanyagokra vonatkozó ajánlások/követelmények táblázatát

A kereskedelmi forgalomban kapható dízelmotorolajokra vonatkozó minimális követelményeket a Különleges kiadvány, SEBU6250, "Engine Oil (Cat Machine Diesel Engines)" rögzíti. Ezek a követelmények vonatkoznak a jelen Különleges kiadványban a folyadékokkal kapcsolatban ismertetett összes ajánlásra. A kereskedelmi forgalomban kapható olajok - kivétel nélkül - másodlagosan ajánlott olajok.

Megjegyzés A 3116 és 3126 tengeri használatra alkalmas motorok esetében a Cat speciális alkalmazású motorolaj (SAEO), valamint a SAE 30 és SAE 40 viszkozitási fokozatú API CF olaj alkalmazása javasolt.

Megjegyzés A 3116, 3126, C7, C-9 és C9 dízelmotorokhoz az ajánlott viszkozitási osztály az SAE 10W-30, ha a környezeti hőmérséklet -18° C (0° F) és 40° C (104° F) között van.

Megjegyzés A C175 sorozatú dízelmotorokhoz többfokozatú SAE 40 olaj szükséges. Például: SAE 0W-40, SAE 5W-40, SAE 10W-40 vagy SAE 15W-40. Ha a környezeti hőmérséklet −9.5° C (15° F) vagy magasabb, az ajánlott olajviszkozitási osztály SAE 15W-40.

Ha a motor beindításakor előforduló környezeti hőmérséklet SAE 0W olaj használatát követeli meg, akkor az SAE 0W-40 viszkozitási fokozat jobban ajánlott, mint az SAE 0W-30.

Táblázat 2
Cat dízelmotor-kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett(1)(2) 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Motor forgattyúháza valamennyi közvetlen befecskendezéses (DI, Direct Injection) motor esetében  Cat DEO Cold Weather (API CK-4)  SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN (API CK-4) SAE 5W-40  -30  50  -22  122 
Cat DEO-ULS (API CK-4)
Cat DEO (API CI-4/CI-4 PLUS)
SAE 10W-30  -18  40  104 
SAE 15W-40 −10  50  14  122 
(1) A Tier 4 kibocsátási tanúsítvánnyal rendelkező motorokhoz ajánlott és előírt motorolajokra vonatkozó tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Különleges kiadvány, SEBU6250, "Engine Oil".
(2) Az olyan viszkozitási fokozatú, kereskedelmi forgalomban kapható olajok, amelyek nem szerepelnek ebben a táblázatban, akkor használhatók, ha az olajok teljesítik a Cat ECF (Engine Crankcase Fluids, motor forgattyúház-folyadékok) műszaki előírásokat. További tudnivalókkal kapcsolatban lásd a “Cat motor forgattyúház-folyadékok (ECF, Engine Crankcase Fluids) meghatározásai” táblázatot a jelen Különleges kiadvány, "Motorolaj" című részében. A kereskedelmi forgalomban kapható olajok másodlagosan ajánlott olajok.

Minden Cat hidraulikarendszer és hidrosztatikus sebességváltó

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Cat HYDO Advanced 10 SAE 10W, Cat HYDO Advanced 20 SAE 20W, Cat HYDO Advanced 30 SAE 30W vagy Cat BIO HYDO Advanced jelentik az előnyben részesített olajokat a Cat munkagépek többségénél a hidraulikus és hidrosztatikus erőátviteli rendszerekben való használathoz. A Cat HYDO Advanced folyadékok a másodikként vagy harmadikként ajánlott olajtípusokkal összehasonlítva legalább 50%-kal hosszabb normál olajcsere-időszakot biztosítanak a munkagép hidraulikarendszereiben (2000 óra helyett 3000 óra), ha betartják azokat az olajszűrőkre/olajmintavételre vonatkozó karbantartási időszakokat, amelyek a munkagéppel szállított Használati és karbantartási kézikönyvben vannak megadva. 6000 órás olajleeresztési intervallumokra is lehetőség van, amennyiben alkalmazzák az S·O·S olajelemzési szolgáltatásokat. Részletekért forduljon a Cat márkakereskedőhöz. Annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben ki tudja használni a Cat HYDO Advanced megnövelt teljesítményéből fakadó előnyöket, a korábbi olajmaradék által okozott szennyezést 10% alatt kell tartani, amikor a régi olajat Cat HYDO Advanced olajra cseréli.

A másodlagosan ajánlott olajok: Cat MTO, Cat DEO, Cat DEO-ULS, Cat TDTO, Cat Cold Weather TDTO, Cat TDTO-TMS, Cat Cold Weather DEO-ULS.

Harmadik választást jelentenek azok a kereskedelmi forgalomban kapható olajok, amelyek megfelelnek a Cat ECF-1-a, Cat ECF-2, Cat ECF-3 (ami kiterjedhet a(z) 3. táblázatban nem közöli viszkozitási fokozatokra is), Cat TO-4 vagy Cat TO-4M teljesítménybeli követelményeinek, továbbá amelyekben legalább 0,09 százalék (900 ppm) mértékben cinkalapú adalékanyag van. A kereskedelmi forgalomban kapható biológiailag lebomló hidraulikaolajnak meg kell felelnie a Cat BF-2 specifikációnak. Lapozza fel a munkagép Használati és karbantartási kézikönyvét, illetve forduljon a helyi Cat márkakereskedőhöz, mielőtt olyan, kereskedelmi forgalomban kapható olajokat használna a Cat hidraulikus kotrógépekben, amelyek teljesítik a Cat BF-2 specifikációt.

A kereskedelmi forgalomban kapható, alternatív olajok minimális viszkozitása a legtöbb Cat munkagép hidraulikarendszereiben és hidrosztatikus erőátviteli rendszereiben 6,6 cSt 100 °C (212 °F) hőmérsékleten ("ASTM D445").

Megjegyzés Az ipari hidraulikaolajok használata nem javasolt a Caterpillar hidraulikarendszerekben.

Megjegyzés Hidraulikus kalapáccsal felszerelt munkagépeknél ne használjon SAE 0W vagy SAE 5W viszkozitási fokozatú olajokat. Lásd a "Különleges alkalmazási területek" című részt a jelen dokumentumban.

Ha a hidraulikarendszer zajossága problémát okoz, akkor a rendszerben használhat 1U-9891 olajadalékot. Ez az adalék befolyásolja a súrlódási jellemzőket, ami a elősegíti a zajszint csökkentését.

A tűzálló hidraulikafolyadék használatát megkívánó alkalmazások esetében a Caterpillar tűzálló, szintetikus, nemvizes hidraulikafolyadék alkalmazását javasolja. Vízalapú és glikolalapú hidraulikakészítmény használata nem ajánlott Cat munkagépek hidraulikarendszereiben. További információkat a Cat márkakereskedőjétől kérjen.

A(z) 3. táblázat bemutatja a hidraulikarendszerekkel kapcsolatos ajánlásokat az összes Cat munkagépre vonatkozóan. Egyes munkagépek eltérő hőmérsékleti tartományokat vagy speciális hidraulikafolyadékokat igényelnek. Az adott munkagépekre vonatkozó az ajánlásokat a munkagép Kenőanyagok viszkozitása táblázat tartalmazza.

Táblázat 3
Hidraulikarendszerek kenőanyag-viszkozitása adott környezet hőmérséklet mellett(1)(2) 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Hidraulikarendszer és
Hidrosztatikus sebességváltók 
CatHYDO Advanced 10(3)
Cat TDTO 
SAE 10W  -20  40  -4  104 
CatHYDO Advanced 20
Cat TDTO
SAE 20W  -5  45  23  113 
Cat HYDO Advanced 30
Cat TDTO
SAE 30  50  32  122 
Cat BIO HYDO Advanced(4) "ISO 46" többfokozatú  -30  45  -22  113 
Cat MTO
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 10W-30  -20  40  -4  104 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 15W-40  −10  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  50  122 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -20  50  -22  122 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
CatTDTO hideg időre SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
(1) A tűzálló hidraulikaolajokkal kapcsolatos ajánlásokat lásd itt: Különleges kiadvány, SEBU6250, "Hydraulic Oil".
(2) Az olyan viszkozitási fokozatú, kereskedelmi forgalomban kapható olajok, amelyek nem szerepelnek ebben a táblázatban, akkor használhatók, ha az olajok teljesítik a Cat ECF (Engine Crankcase Fluids, motor forgattyúház-folyadékok) műszaki előírásokat. További tudnivalókkal kapcsolatban lásd a “Cat motor forgattyúház-folyadékok (ECF, Engine Crankcase Fluids) meghatározásai” táblázatot a jelen Különleges kiadvány, "Motorolaj" című részében. A kereskedelmi forgalomban kapható olajok másodlagosan ajánlott olajok.
(3) Jellemző gyári betöltésű olaj a standard konfigurációjú munkagépek esetében.
(4) Gyári feltöltésű olaj biológiailag lebomló olajokat igénylő alkalmazásokhoz.

Csuklós tehergépkocsik

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • 725 - 740

A földfelszín alatti bányászati célú csuklós tehergépkocsikra vonatkozó tudnivalókat lásd a jelen szakasz Földfelszín alatti bányászat című részében.

Az Sorozat E II és Sorozat 700 sorozatú differenciálművek és végáttételek esetében a Cat TDTO SAE 50 az előnyben részesített termék az alkalmazások többségében, különösen a folyamatos üzemben. Ha környezeti hőmérséklet −15° C (5° F) alatti, az üzemeltetés előtt melegítse fel az olajat, amihez végezze el a következő helyen leírt eljárásokat: Használati és karbantartási kézikönyv, "Motor és munkagép felmelegítése". Ha az üzemeltetés előtt elmulasztja az olajat felmelegíteni, azt kárt okozhat a munkagépben.

Az Sorozat E II és Sorozat 700 sorozatú munkagépek differenciálműveihez és véglehajtásaihoz NE használjon SAE 0W-20 olajokat abban az esetben, ha a tipikus napi maximum-hőmérséklet magasabb mint −10° C (14° F).

A(z) 4. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 4
Csuklós tehergépkocsik - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Terhelés alatt kapcsolható erőátvitel  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30(1) 50  32  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  −10  50  14  122 
Emelő (kivető), kormánymű és fékrendszer, fék szabályozószelepének rezgéscsillapítója, illetve felfüggesztés hidraulikarendszere az E II és a 700 sorozatú gépeknél  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
Cat TDTO SAE 10W(1)(2)  -20  50  -4  122 
Differenciálművek és véglehajtások (kivéve E II sorozatú csuklós tehergépkocsik és a 700 sorozatú csuklós tehergépkocsik)  Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90(1)  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Differenciálművek és véglehajtások az E II sorozatú csuklós tehergépkocsik és a 700 sorozatú csuklós tehergépkocsik esetében  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  −10  -40  14 
Cat TDTO SAE 30  -20  15  -4  59 
SAE 50(1) -15  40  104 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  22  -13  72 
Kihajtás fogaskerekei az E II sorozatú csuklós tehergépkocsik és a 700 sorozatú csuklós tehergépkocsik esetében  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  −10  -40  14 
Cat TDTO SAE 30(1)  -20  50  -4  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) A minimálisan megengedhető olajviszkozitás 100 100° C (212° F)C esetén 6,6 cSt ("ASTM D445").

Árokásó-rakodók

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • 414– 450

A(z) 5. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban

Táblázat 5
Árokásó-rakodók - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olaj típusa és műszaki előírások  Olajviszkozitási fokozat  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Közvetlen meghajtású erőátvitel
Terhelés alatt kapcsolható erőátvitel 
Cat TD TO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-20  -40  35  -40  95 
Cat TDTO SAE 10W(1)  -20  35  -4  95 
SAE 30 25  50  77  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  10  50  50  122 
Első tengely differenciálművek, végáttételek az A, B, C, D esetében (kizárólag D a ZF első tengelyes sorozatnál)  Cat GO (hajtóműolaj)(2)  SAE 80W-90(1)  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
Cat Synthetic GO(2)
API GL-5 hajtóműolaj
SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 75W-140 -30  45  -22  113 
Összkerékhajtás első tengelye és végáttételek a D sorozat esetében (Cat első tengellyel)
E sorozat
F sorozat 
CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30(1) -10  50  14  122 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Cat TDTO-TMS  -20  43  -4  110 
Hidraulikarendszerek oldalirányban eltolható árokásó-rakodókhoz  Cat HYDO Advanced 10  SAE 10W(1)  -20  50  -4  122 
Cat HYDO Advanced 20(3) SAE 20  -5  45  23  113 
Cat HYDO Advanced 30
Cat TDTO
SAE 30  50  32  122 
Cat Bio HYDO Advanced "ISO 46" többfokozatú  -30  45  -22  113 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 15W-40  -15  50  122 
CatTDTO hideg időre SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
Cat ECF-1a, Cat ECF-2, Cat ECF-3 SAE 0W-30  -40  20  -40  68 
Fékolaj-tartály  Cat HYDO Advanced 10  SAE 10W  -20  50  -4  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) Cat FDAO Syn a(z) −15° C (5° F) és 50° C (122° F) közötti hőmérsékleti tartományban használható
(3) A 428B árokásó-rakodó gyári feltöltése.

Árokásó-rakodó hátsó tengelyei

Ne használjon Cat MTO vagy az M2C134-D specifikációnak megfelelő, kereskedelmi forgalomban kapható olajat a 230-4017 típusú féktárcsákkal. Ne használjon Cat MTO vagy az M2C134-D specifikációnak megfelelő, kereskedelmi forgalomban kapható olajat az E sorozatú árokásó-rakodók hátsó tengelyéhez.

Táblázat 6
Árokásó-rakodó hátsó tengelyeinek kenőanyag-viszkozitása adott környezet hőmérséklet mellett 
Árokásó-rakodók  Féktárcsa cikkszáma  197-0017 adalék mennyisége  Olajtípus és teljesítménykövetelmények a hátsó tengelyhez  Olajviszkozitási fokozat  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
B, C, D sorozat  133-7234(1)  1 l (1,1 kvart)(2)  Cat TDTO 30  SAE 30  -25  40  -13  104 
230-4017 150 ml (5,1 uncia)(3)  CatTDTO 30 
E és F sorozat, kivéve 450E és 450F  238-5291  500 ml (17,0 uncia)(4)  Cat TDTO 30 
450E
450F 
288-7303  200 ml (6,8 uncia)(5)  Cat TDTO 30 
(1) Cat MTO vagy M2C134-D használható 133-7234 tárcsafékekkel.
(2) A 197-0017 maximális mennyisége ehhez a fékhez 2 l (2,1 kvart).
(3) A 197-0017 maximális mennyisége ehhez a fékhez 300 ml (10,2 uncia).
(4) A 197-0017 maximális mennyisége ehhez a fékhez 550 ml (18,7 uncia).
(5) A 197-0017 maximális mennyisége ehhez a fékhez 250 ml (8,5 uncia).

Kotrógépek, elülső kotrókanalak, nagy kotrógépek, bontó kotrógépek és lánctalpas anyagmozgatók

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi kotrógépekkel foglalkozik:

  • 301 - 390

Ez a rész többek között az alábbi elülső kotrókanalakkal foglalkozik:

  • 5090 - 5230, illetve 385

Ez a rész többek között az alábbi nagy kotrógépekkel foglalkozik:

  • 365 - 385, illetve 5110 - 5230

Ez a rész többek között az alábbi bontó kotrógépekkel foglalkozik:

  • 330 - 385

Ez a rész többek között az alábbi lánctalpas anyagmozgatókkal foglalkozik:

  • 320 - 385

A(z) 7. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 7
Kotrógépek, elülső kotrókanalak, nagy kotrógépek, bontó kotrógépek és lánctalpas anyagmozgatók
Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olajviszkozitási fokozat  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Véglehajtások és forgatómű-meghajtások
kis-, közepes és nagyméretű modellekhez
Végáttételek 307 és 308 mini kotrógépekhez 
CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30(1) -30  35  -22  95 
SAE 50 -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  25  -13  77 
Lánctámasztó görgő visszahúzó rugója és forgózsámoly-csapágyak  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30(1) -20  25  -4  77 
SAE 50 50  32  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  25  -13  77 
Futógörgők és lánctámasztó görgők  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
SAE 15W-40(1)  -10  50  14  122 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -35  40  -31  104 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -30  50  -22  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.

Erdészeti alkalmazás

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi rönkrakodókkal foglalkozik:

  • 320– 345, illetve 568

Ez a rész többek között az alábbi kerekes fakitermelő gépekkel foglalkozik:

  • 533 - 573

Ez a rész többek között az alábbi lánctalpas fakitermelő gépekkel foglalkozik:

  • TK711 - TK722

  • TK1051 - TK1162

  • 521– 552

Ez a rész többek között az alábbi lánctalpas aratógépekkel foglalkozik:

  • 320 és 501

Ez a rész többek között az alábbi lánctalpas rönkvontatókkal foglalkozik:

  • 517 - 527

Ez a rész többek között az alábbi kerekes rönkvontatókkal foglalkozik:

  • 515 - 545

Ez a rész többek között az alábbi könyökgerendás rakodókkal foglalkozik:

  • 519 és 579

Ez a rész többek között az alábbi tehertovábbító gépekkel foglalkozik:

  • 534– 584

A kereskedelmi forgalomban kapható, biológiailag lebomló hidraulikaolajnak (HEES) egyúttal a Cat BF-2 specifikációnak is meg kell felelnie.

A Cat MTO SAE 15W-40 az előnyben részesített viszkozitási fokozat a hidraulikus motortérfedél billentő rendszerekhez, amikor a környezeti hőmérséklet −15 °C (+5 °F) alatti, illetve nem emelkedik 40 °C (104 °F) fölé.

A(z) 8. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 8
Erdészeti alkalmazás - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Terhelés alatt kapcsolható erőátvitel  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30(1) 50  32  122 
SAE 50W 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  −10  50  14  122 
Véglehajtás és forgatómű  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30(2) -25  25  -13  77 
SAE 50(3) -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -30  25  -22  72 
Végáttétel, forgatómű-meghajtás és szivattyúmeghajtás rönkrakodó darukhoz
Végáttétel és forgatómű-meghajtás 501 típusú lánctalpas aratógéphez
Kétsebességes áttétel és hajtómű tengelyek 584 típusú tehertovábbító gépek 
Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90(1)  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Futógörgők és lánctámasztó görgők  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
SAE 15W-40(1)  -10  50  14  122 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -35  40  -31  104 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -30  50  -22  122 
Változtatható állásszögű ventilátor  Cat DEO hideg időjárási körülményekhez Cat DEO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -40  50  -40  122 
Hajtómű tengelyek
a
Kerekes rönkvontatók (525-545), kivéve 525–555D
és a kerekes fakitermelő gépekhez (533, 573) 
CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -25  15  -13  59 
SAE 30(1) -20  43  -4  110 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -30  43  -22  110 
Hajtómű tengely/végáttétel
a
Kerekes rönkvontatók (525D-555D) 
Cat TDTO  SAE 10W  -25  -13  32 
SAE 30 -20 20  -4  68 
SAE 50(4) -10 50  14  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -30  22  -22  72 
CatTDTO hideg időre SAE 0W-20  -40  -10  -40  14 
Véglehajtások nagy lánctalpas rönkvontatókhoz (acél lánctalpas gépek megemelt véglehajtásokkal, kivéve az 561M és az 561N típust)  Cat FDAO  SAE 60(1)  −7  50  19  122 
Cat TDTO SAE 50  -15  32  90 
SAE 30 -25  15  -13  59 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -35  15  -31  59 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) Gyári feltöltésű olajok standard konfigurációjú rönkrakodók, a 320 típusú aratógép és lánctalpas fakitermelő gépek forgatómű-meghajtásaihoz
(3) Gyári feltöltésű olajok standard konfigurációjú rönkrakodók, a 320 típusú lánctalpas aratógép és lánctalpas fakitermelő gépek végáttételeihez
(4) Gyári betöltésű olaj 525–555D normál konfigurációjú munkagépek esetében.

Motoros földgyaluk

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • 12 - 24

  • 120 - 163

Az Sorozat M típusú kettős meghajtás esetében töltsön be 0.015 L (0.015 qt) mennyiségű 1U-9891 olajadalék-anyagot 1 L (1 qt) mennyiségű olajhoz. Ne adjon hozzá olajadalék-anyagot a 24M motoros földgyaluhoz vagy motoros földgyalukhoz az M sorozat előtt.

A(z) 9. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 9
Motoros földgyaluk - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olajviszkozitási fokozat  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Erőátvitel, differenciálmű és végáttétel  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30(1) 35  32  95 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  43  -5  110 
Tandem meghajtás és kerékorsó-csapágyak  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W  -20  20  -4  68 
SAE 30(1) −10  40  14  104 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  43  -5  109 
Sebességváltó összkerékhajtású járműveknél  Cat TDTO  SAE 50  -15  50  122 
Körhajtóművek, kivéve 16H, 24H, 16M és 24M sorozat  Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Körhajtóművek a 16H, 24H, 16M és 24M sorozathoz  Cat FDAO Syn  Többfokozatú  -15  50  122 
Cat FDAO SAE 60  -10  50  14  122 
Cat FD-1 SAE 50  -10  32  14  90 
Hidraulikarendszerek M sorozatú motoros földgyalukhoz  Cat HYDO Advanced 10  SAE 10W  -15  40  104 
CatHYDO Advanced 30 SAE 30  20  50  68  122 
Cat BIO HYDO Advanced ISO 46 többfokozatú  -25  45  -13  113 
CatTDTO hideg időre SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -25  40  -13  104 
Cat ECF-1a
Cat ECF-2
CatECF-3
SAE 0W-30  -35  40  -31  104 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.

Terepjáró teherautók

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • 769 - 797

  • MT4400D AC és 794 AC

Egyes terepjáró teherautók hidraulikus forgatónyomaték-átalakítói a sebességváltóval közös olajteknővel rendelkeznek. Ezek a hidraulikus forgatónyomaték-átalakítók a sebességváltóval azonos folyadékot használnak. Az érintett terepjáró teherautók köze tartoznak többek között a következő típusok: 769D, 770, 771D, 772, 773D, 773E, 773F, 775D, 775E, 775F, 793C-F, illetve minden 797 típus.

A Cat FDAO SYN és a Cat FDAO SAE 60 részesülnek előnyben a differenciálművel, az első kerékkel és a végáttétellel kapcsolatos alkalmazásokban. A Cat FDAO SYN az előnyben részesített olaj szélsőségesen hideg vagy forró környezetben, az alkatrész lehető leghosszabb élettartama, valamint a hátsó tengely olajcsere-intervallumainak a meghosszabbítása érdekében. Amennyiben a környezeti hőmérséklet −10°C (14°F) alatti a FDAO SAE 60, illetve −35°C (−31°F) alatti a FDAO SYN esetében, melegítse fel az olajat az üzemeltetés előtt, amihez az üzemelés előtt végezze el a Használati és karbantartási kézikönyv, "A differenciálmű felmelegítése és bejáratása" részében leírt eljárást. Ha az üzemeltetés előtt elmulasztja az olajat felmelegíteni, azt kárt okozhat a munkagépben.

Megjegyzés A kereskedelmi forgalomban kapható, alternatív olajok minimálisan elfogadható viszkozitása a legtöbb Cat munkagép hidraulikarendszereiben és hidrosztatikus erőátviteli rendszereiben 6,6 cSt 100 °C (212 °F) hőmérsékleten ("ASTM D445").

A(z) 10. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 10
Terepjáró teherautók - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Terhelés alatt kapcsolható erőátviteli rendszerek, kivéve az alább felsorolt modelleket  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30(1) 50  32  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  −10  50  14  122 
Terhelés alatt kapcsolható erőátviteli rendszer a 797-ben (minden modellnél)  Cat TDTO  SAE 30(1)  -6  50  -6  122 
Terhelés alatt kapcsolható erőátviteli rendszer – 768C, 768D, 769C, 769D, 770, 771C, 771D és 772  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  22  -40  72 
Cat TDTO SAE 10W(1)  -20  22  -4  72 
SAE 30 10  50  50  122 
Cat TDTO Többfokozatú  —15  43  110 
Kormányművek - kivéve 785D, 793D, 793F, 795F, 797 (minden típus)  Cat HYDO Advanced 10
Cat TDTO 
SAE 10W(1)  -20  40  -4  104 
Cat HYDO Advanced 20
Cat TDTO
SAE 20  -5  45  23  113 
CatHYDO Advanced 30
Cat TDTO
SAE 30  10  50  50  122 
Cat BIO HYDO Advanced "ISO 46" többfokozatú  -30  45  -22  113 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -30  40  -22  104 
CatTDTO hideg időre SAE 0W-20  -40  40  -22  104 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat ECF-1-a, Cat ECF-2, Cat ECF-3, SAE 0W-30  -40  40  -40  104 
SAE 5W-30 -30  40  -22  104 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 10W-30  -20  40  -4  104 
SAE 15W-40 -15  50  122 
Cat MTO Cat MTO  -20  40  -4  104 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  50  122 
Kormánymű - 785D, 793D, 793F, 795F, 797B és 797F  Cat HYDO Advanced 30
Cat TDTO 
SAE 30(1)  -5  50  23  122 
Cat BIO HYDO Advanced "ISO 46" többfokozatú  -30  45  -22  113 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -30  40  -22  104 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 15W-40  -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  50  122 
Cat ECF-1-a, Cat ECF-2, Cat ECF-3 SAE 0W-30  -40  27  -40  77 
Emelő, forgatónyomaték-átalakító és fékrendszer  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
Cat TDTO SAE 10W(1)  -20  50  -4  122 
Differenciálmű, első kerekek és végáttételek (2)  Cat FDAO  SAE 60(1)  −10  50  14  122 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -25  50  -13  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) Egyes tehergépjármű-modellek, a 777-ig, SAE 50 olajokat használhatnak bizonyos üzemi körülmények között. Az ilyen olajok közé tartozik a Cat TDTO SAE 50, valamint a kereskedelmi forgalomban kapható Cat TO-4 és Cat FD-1 SAE 50. A részeteket tekintse át az adott tehergépjármű használati és karbantartási kézikönyvében.

Terepjáró teherautók különleges alkalmazási területei

Táblázat 11
795F AC terepjáró teherautó - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Motoros lépcső  Cat TDTO  SAE 10W(1)  50  32  122 
CatTDTO hideg időre SAE 0W-20  50  32  122 
MIL-H-5606A MIL-H-5606A  -40  40  -40  104 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.

Útburkolás

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • CS-323 - CS-683

  • CP-323 - CP-663

  • CB-14 - CB-34

  • CB-114 - CB-634

  • CC-24 - CC-34

  • CD44 - CD54

  • CS-44 - CS-76

  • CP-44 - CP-76

  • AS-2251 - AS-4251

  • PS-150 - PS-360

  • PF-300

  • PM-102 - PM-565

  • RM-250 - RM-500

  • AP-500 - AP-1055

  • BG-225 - BG-2455

A hajtómű tengelyek esetében a Cat TDTO SAE 50 az előnyben részesített olaj az alkalmazások többségében, különösen folyamatos üzem mellett. Ha környezeti hőmérséklet −15 °C (5 °F) alatti, az üzemeltetés előtt melegítse fel az olajat, amihez végezze el a következő helyen leírt eljárásokat: Használati és karbantartási kézikönyv, "Motor és munkagép felmelegítése". Ha az üzemeltetés előtt elmulasztja az olajat felmelegíteni, azt kárt okozhat a munkagépben.

Ne használjon API GL-5 vagy API GL-4 hajtóműolajat a vibrációs tömörítő excentrikus súlyának házán, a végáttétel bolygóműves dobján vagy vibrációs tartóelemen. A Cat szintetikus tömörítőgép-olaj prémium polialfaolefin (PAO) alapú hajtómű- és csapágykenőanyag viszkozitásjavító adalék nélkül.

A(z) 12. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 12
Útburkolás - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Powershift (terhelés alatt kapcsolható) és kézi sebességváltók  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W(1)  -20  10  -4  50 
SAE 30 35  32  95 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  43  110 
Hidraulikarendszerek és hidrosztatikus erőátviteli rendszerek aszfalttömörítőkhöz, kivéve a következő pneumatikus tömörítőket: PS-150B s/n: 3XR00621-Up, PS-200B s/n: 5JR00393-Up, PS-360B s/n: 9LS00259-Up, PS-150C és PS360C  Cat HYDO Advanced 10
Cat TDTO 
SAE 10W(1)  -20  40  -4  104 
Cat HYDO Advanced 20
Cat TDTO
(1)SAE 20  -5  45  23  113 
Cat HYDO Advanced 30
Cat TDTO
SAE 30  10  50  50  122 
Cat BIO HYDO Advanced ISO 46 többfokozatú  -30  45  -22  113 
CatTDTO hideg időre SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -30  40  -22  104 
Cat ECF-1-a, CatECF-2, Cat ECF-3, SAE 0W-30  -40  40  -40  104 
Cat DEO
Cat DEO-ULS
SAE 10W-30  -20  40  -4  104 
SAE 15W-40 -15  50  122 
Cat MTO SAE 10W-40  -20  40  -4  104 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  50  122 
Hidraulikarendszerek és hidrosztatikus erőátviteli rendszerek pneumatikus tömörítőhöz: PS-150B s/n: 3XR00621-Up, PS-200B s/n: 5JR00393-Up, PS-360B s/n: 9LS00259-Up, PS-150C és PS360C  Cat TDTO-TMS  Többfokozatú  -15  50  122 
Hajtótengelyek közepes tömörítőkhöz (815-826), E vagy magasabb utótaggal ellátott típusszámú vibrációs talajtömörítők  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30 -25  25  -13  77 
SAE 50(1) -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -30  43  -22  110 
Hajtótengelyek nagy tömörítőkhöz  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30 -25  25  -13  77 
SAE 50(1) -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  22  -13  72 
500 típusú, D vagy alacsonyabb utótaggal ellátott típusszámú vibrációs talajtömörítők tengelyei  Cat MTO
M2C 134-D kereskedelmi forgalomban kapható típus 
SAE 10W-30  -25  40  -13  104 
Vibrációs tömörítő excentrikus súlyának háza, végáttétel bolygóműdobja és vibrációs támaszték  Cat szintetikus tömörítőgép-olaj  szintetikus ISO 220 (2)  -20  50  -4  122 
Kereskedelmi forgalomban kapható, szintetikus olaj Szintetikus ISO 220 (3)  -20  50  -4  122 
Szintetikus ISO 68 (4) −47 21  −53  70 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) Ez a Cat kenőanyag prémium polialfaolefin (PAO) alapú szintetikus hajtóműolaj viszkozitásjavító adalék nélkül. Ennek a kenőolajnak az ISO viszkozitása 220-ig terjed, minimális viszkozitásmutatója pedig 152.
(3) Az ilyen alkalmazási területre kiválasztott, kereskedelmi forgalomban kapható olajnak teljesen szintetikus alapúnak kell lennie, nem tartalmazhat viszkozitásjavító adalékokat, ISO viszkozitási fokozata 220-ig, minimális viszkozitásmutatója pedig 150.
(4) Válasszon szintetikus kenőanyagot viszkozitásjavító adalék nélkül, illetve ISO 68 viszkozitási fokozattal. Az ilyen kenőanyag minimális viszkozitás-mutatója 145, minimális dermedéspontja pedig −47° C (−53° F).

Táblázat 13
Speciális útburkolás - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Meghajtó véglehajtás  Cat TDTO  SAE 50  10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -20  43  -4  110 
Kanálfúró, szállítóberendezés és szivattyúmeghajtás lassító áttételei  Cat GO (hajtóműolaj)  SAE 80W-90(1)  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
Cat Synthetic GO SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Futógörgők és lánctámasztó görgők  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
SAE 15W-40(1)  −10  50  −14  122 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  35  40  31  104 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -30  50  -22  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.

Csőfektető gépek

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • 561 - 589

  • PL61 - PL87

Ha a munkagépet −18 °C (0 °F)alatti hőmérsékleten üzemelteti, lásd: Különleges kiadvány, SEBU5898, "Cold Weather Recommendations For All Caterpillar Equipment". Ez a kiadvány Cat márkakereskedőktől szerezhető be.

Ha ezek használata egyébként javasolt, a Cat FDAO vagy a Cat FD-1 szabványnak megfelelő, kereskedelmi forgalomban kapható olajok használata javasolt a fogaskerekek élettartamának és a csapágyak élettartamának meghosszabbítása érdekében. Ne használjon Cat FDAO vagy Cat FD-1 minősítésű olajat a tengelykapcsolókat és/vagy fékeket tartalmazó gépelemekben. Cat TDTO, Cat TDTO-TMS, illetve a Cat TO-4 szabványnak megfelelő, kereskedelmi forgalomban kapható olajok használandók minden olyan részegységben, amely dörzsanyagokat tartalmaz, hacsak a Cat eltérő utasítást nem adott.

A nagy teljesítményen vagy folyamatosan használt véglehajtásoknál felmelegítés szükséges. Több percen át mozgassa a végáttételeket a motor fordulatszám-szabályozójának köztes helyzete mellett, hogy az üzemszerű működés előtt felmelegedjen az olaj.

A(z) 14. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 14
Csőfektető gépek - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Power Shift (terhelés alatt kapcsolható) sebességváltó és csörlő  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30(1) -25  25  -13  77 
SAE 50 -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  50  122 
PACCAR Csörlők  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Lánctalpcsapok  Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90(1)  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Lánctámasztó görgő visszahúzó rugója és forgózsámoly-csapágyak  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30(1) -20  25  -4  77 
SAE 50 50  32  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  25  -13  77 
Futógörgők és lánctámasztó görgők  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
SAE 15W-40(1)  −10  50  14  122 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -35  40  31  104 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -30  50  -22  122 
Véglehajtás(2)  Cat FDAO  SAE 60(1)  −7  50  19  122 
Cat TDTO SAE 50(3)  -15  32  90 
SAE 30 -25  15  -13  59 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -35  15  -31  59 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -15  50  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) Ezek az ajánlások mérsékelt használatra vagy szakaszos működtetésre vonatkoznak. Szélsőséges használat vagy folyamatos működtetés (több műszak) esetén, a lánctalpas traktorok végáttételei tekintetében kövesse a szélsőséges alkalmazásokra vonatkozó ajánlásokat a táblázatban.
(3) Gyári feltöltés PL61 standard konfigurációjú munkagéphez.

Csúszókerekes kormányzású rakodógépek

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • 216 - 299

A(z) 15. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 15
Csúszókerekes kormányzású rakodók – kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Láncvezető kerekek és láncvezető görgők kompakt lánctalpas rakodók  Extreme Pressure Go  ISO 220(1)  -40  50  -40  122 
Cat Synthetic Go 80W–90  -40  50  -40  122 
Többféle terepen használható rakodók és kompakt lánctalpas rakodók végáttételei  Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
(1) Gyári feltöltés a standard konfigurációjú munkagépek esetében.

Telehandler

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között a teleszkópgémes rakodógépek alábbi típusaival foglalkozik:

Megjegyzés A teleszkópgémes rakodógépek típusainak legaktuálisabb folyadékspecifikációit tekintse át a Használati és karbantartási kézikönyvben.

  • TH255 - TH514

  • TL642 - TL1255

Táblázat 16
Telehandler gépek - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Hidraulikarendszer, üzemi fékrendszer, sebességváltó, differenciálművel és első hajtások a TH220, TH225, TH330, TH360 esetében.
és
Hidraulikarendszerek a TH336, TH337, TH406, TH407, TH414, TH417, TH514, TH306D, TH357D, TH408D, TH3510D, TL642, TL943, TL1055, TL1255 és D sorozatú TH642, TH943, TH943, TL1055, TL1255 esetében, valamint erőátvitel szivattyú: , TH6357D, TH408D, TH603D, TH3510D 
CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
Cat TDTO SAE 10W(1)  -20  40  -4  104 
SAE 30 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -20  50  -4  122 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 15W-40  -15  50  122 
SAE 10W-30 -20  40  -4  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -30  40  -22  104 
Cat ECF-1-a
Cat ECF-2
Cat ECF-3
SAE 5W-30  -30  40  -22  104 
Tengelyek, differenciálművek és kerékoldali elemek a TH336– TH514, TL642C és TL943C esetében.  Cat TDTO  SAE 30  -20  40  -4  104 
Tengelyek, differenciálművek és kerékoldali elemek a TL642, TL943, TL1055 és TL1255 esetében.
(kivéve a C sorozatot) és TH514D-t 
Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90(1)  -23  49  −10  120 
SAE 85W-140 −12  59  10  120 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -20  50  -4  122 
Tengelyek, differenciálművek és kerékoldali elemek a D-sorozat esetében: TL642, TL943, TL1055, TL1255  Cat GO(2)  SAE 80W-90(1)  —20  48  —4  118 
Cat TDTO-TMS(2) Többfokozatú  -20  48  -4  118 
API GL4 vagy API GL5
Korlátozott csúszású adalékanyaggal
SAE 75W-90  -30  45  -22  113 
Tengelyek, differenciálművek és kerékoldali elemek a TH306D, TH357D, TH408D és Th3510D esetében  Cat Synthetic GO(2)  SAE 75W-140  —30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj)(2) SAE 80W-90(1)  —20  50  -4  122 
SAE 85W-140 —10  50  14  122 
API GL5
Korlátozott csúszású adalékanyaggal
SAE 90  -0  40  32  104 
SAE 80W-90 -20  40  -4  104 
SAE 75W-90 -40  40  -40  104 
SAE 75W -40  10  -40  50 
Erőátviteli és sebességváltó ház a TL642, TL943, TL1055 és TL1255 esetében  Cat MTO  SAE 10W-30(3)  -23  40  -10  104 
CatTDTO hideg időre SAE 0W-20  -40  35  -40  95 
Cat TDTO SAE 10W(4)  -20  35  -4  95 
SAE 30 25  50  77  122 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  10  50  50  122 
Cat ATF
Dexron vagy Mercon ATF
Többfokozatú, szintetikus  -42  -1  -40  14 
Erőátviteli és sebességváltó ház a TH406, TH407, TH514/417 és TH336 és TH337 esetében  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  35  -40  95 
Erőátviteli és sebességváltó ház D-sorozat esetében: TL642, TL943, TL1055 és TL1255 és TL514D  Cat TDTO  SAE 10W(1)  -20  35  -4  95 
SAE 30 25 50  77  122 
SAE 50 10 50  50  122 
Cat ECF-3
Cat ECF-2
Cat ECF-1
SAE 5–30  —30  20  —22  68 
SAE 0–50 -40  20  -40  68 
Fékfolyadék  Tanulmányozza a szervizelt munkagép használati és karbantartási kézikönyvét. 
(1) Gyári feltöltésű olaj standard konfigurációjú munkagépekhez és márkakereskedői szervizelés.
(2) A 197-0017 súrlódási jellemzőket módosító adalék szükséges a D-sorozathoz: TL642, TL943, TL1055, TL1255
(3) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(4) Márkakereskedői szervizfeltöltés.

Lánctalpas rakodók

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • 933 - 973

A(z) 17. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 17
Lánctalpas rakodók - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Véglehajtás  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30(1) -25  25  -13  77 
SAE 50 -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -30  25  -22  77 
Kiegyenlítőmű végcsapjai és végcsapcsatlakozásai  Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Lánctámasztó görgő visszahúzó rugója és a forgózsámoly-csapágyak  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30(1) -20  25  -4  77 
SAE 50 50  32  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  25  -13  77 
Futógörgők és lánctámasztó görgők  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
SAE 15W-40(1)  −10  50  14  122 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -35  40  31  104 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -30  50  -22  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.

Lánctalpas traktorok

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • D3 - D11

A fogaskerekek és csapágyak élettartamának maximalizálásához – amennyiben egyébként ajánlottak – a Cat FDAO SYN Cat FDAO vagy a Cat FD-1 előírásoknak megfelelő, kereskedelmi forgalomban kapható olajokat ajánljuk. Ne használjon Cat FDAO, Cat FDAO SYN vagy más Cat FD-1 specifikációjú olajat a tengelykapcsolókat és/vagy fékeket tartalmazó gépelemekben. Cat TDTO, Cat TDTO-TMS, illetve a Cat TO-4 szabványnak megfelelő, kereskedelmi forgalomban kapható olajok használandók minden olyan részegységben, amely dörzsanyagokat tartalmaz, kivéve ha a Cat eltérő utasítást adott.

A nagy teljesítményen vagy folyamatosan használt véglehajtásoknál felmelegítés szükséges. Több percen át mozgassa a végáttételeket a motor fordulatszám-szabályozójának köztes helyzete mellett, hogy az üzemszerű működés előtt felmelegedjen az olaj.

A(z) 18. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 18
Lánctalpas traktorok - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Felhasználási terület  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Power Shift (terhelés alatt kapcsolható) sebességváltók  Normál  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W -20  10  -4  50 
SAE 30(1) 35  32  95 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú -15  43  -5  110 
Végáttétel D7E és emelt típusú lánctalpas traktorokhoz (kivéve D5M, D5N, D6M és D6N)  Mérsékelt használat vagy időszakos üzemelés  Cat FDAO  SAE 60(1)  -25  50  -13  122 
Cat TDTO SAE 50 -25  32  -13  90 
SAE 30 -30  15  -22  59 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú -40  15  -40  59 
Cat FDAO SYN Többfokozatú -40  50  -40  122 
Szélsőséges használat vagy folyamatos működtetés (több műszak/nap) Cat FDAO  SAE 60(1)  -35  50  -31  122 
Cat TDTO SAE 50  -35  14  -31  58 
SAE 30 -40  -40  32 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -40  50  -40  122 
Végáttétel (differenciálmű, sebességváltók), ovális lánctalpas traktorok (ideértve D5M, D5N, D6M és D6N) (kivéve D7E)  Normál  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W -30  -22  32 
SAE 30 -25 25  -13  77 
SAE 50(1) -15 50  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.

Lánctalpas traktorok - különleges alkalmazási területek

Táblázat 19
Speciális lánctalpas traktorok - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Felhasználási terület  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Kiegyenlítőmű végcsapcsatlakozásai, futógörgőház-csapok, lánctalpcsapok  Normál  Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO SAE 80W-90(1) -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90 -30  40  -22  104 
Csörlős emelők (hidraulikus meghajtású)  Normál  Cat TD TO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W -20  10  -4  50 
SAE 30(1) 43  32  110 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú −10  35  14  95 
Lánctámasztó görgő visszahúzó rugója, forgózsámoly-csapágyak  Normál  Cat TD TO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W -30  -22  32 
SAE 30(1) -20  25  -4  77 
SAE 50 50  32  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú -25  25  -13  77 
Futógörgők és lánctámasztó görgők  Normál  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
SAE 15W-40(1)  -10  50  58  122 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40 -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40 -35  40  -31  104 
Cat FDAO SYN (2) Többfokozatú -30  50  -22  122 
Változtatható állásszögű ventilátor  Normál  Cat DEO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40 -40  50  -40  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) Cat FDAO SYN szükséges a D11 láncvezető kerekekhez.

Földfelszín alatti bányászati berendezések

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • AD30– AD60

  • AE40

  • R1300– R3000

A(z) 20. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 20
Földfelszín alatti bányászati berendezések - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Terhelés alatt kapcsolható erőátvitel  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30(1) 35  32  95 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMSTDTO hideg időjárási körülményekhez Többfokozatú  -15  43  -5  110 
Emelő, forgatónyomaték-átalakító és fékrendszer
AD45 és AE40 
CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
Cat TDTO SAE 10W  -20  50  -4  122 
SAE 30(1) -15  50  122 
Hajtómű tengelyek
AD30– AD60, illetve AE40 
Cat FD-1  SAE 50  −10  32  14  90 
Cat FDAO SAE 60(1)  -10  50  14  122 
Cat FDAO SYN Többfokozatú  -10  50  14  122 
Hajtómű tengelyek
Csuklósdömperek
R1300–R3000(2) 
Cat TDTO  SAE 30  -20  20  -4  68 
SAE 50(1) −10 43  14  110 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  22  -5  72 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) A tengelyolajhűtéssel felszerelt R2900 típusokhoz SAE 50 folyadék használandó.

Kerekes kotrógépek és kerekes anyagmozgatók

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi típusú kerekes kotrógépekkel és kerekes anyagmozgatókkal foglalkozik:

  • M312 - M325

A(z) 21. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 21
Kerekes kotrógépek és kerekes anyagmozgatók - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Forgatómű-meghajtások
a
M325C MH, M325C L MH, M325D MH és M325D L MH 
CatTDTO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -30  -22  32 
SAE 30(1) -25  25  -13  77 
SAE 50 -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  25  -13  77 
Véglehajtás és tengely a következő típusoknál:
M300A sorozat, M300C sorozat (1 és 2000 közötti gyártási számokkal), M325C MH, M325C L MH, M325D MH és M325D L MH
(2) 
Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90(1)  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Véglehajtás és tengely a következő típusoknál:
M300A sorozat, M300C sorozat, M300D sorozat, M325C MH, M325C L MH, M325D MH és M325D L MH 
CatMTO kereskedelmi forgalomban kapható M2C 134-D  SAE 10W-30  -25  40  -13  104 
Sebességváltó  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30 35  32  95 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  43  110 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) Minden típusnál szükséges a Cat 197-0017 korlátozott csúszású adalékanyag, lásd a munkagép: Használati és karbantartási kézikönyvét.

Kerekes rakodók, integrált szerszámhordozók, kerekes földgyaluk és tömörítők

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi típusú kerekes rakodókkal és integrált szerszámhordozókkal foglalkozik:

  • 902 - 994

  • IT14 - IT62

Ez a rész többek között az alábbi típusú kerekes földgyalukkal és tömörítőkkel foglalkozik:

  • 814 - 854

  • 816 - 836

  • 815 - 825

Ha −20°C (−4°F) alatti hőmérsékleten működteti a munkagépet, tanulmányozza a következőt: Különleges kiadvány, SEBU5898, "Cold Weather Recommendations". Ez a kiadvány Cat márkakereskedőktől szerezhető be.

A kerekes rakodókhoz, integrált szerszámhordozókhoz, kerekes földgyalukhoz és tömörítőkhöz az 1U-9891 és 185-4771 olaj-adalékanyagokat kell használni olyan tengelyek vonatkozásában, melyek tárcsás folyadék- és féltengelyre szerelt sebességszabályozó fékkel rendelkeznek. A további tudnivalókkal kapcsolatban tekintse át a Speciális kenőanyagok részt.

A(z) 22. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 22
Kerekes rakodók, integrált szerszámhordozók, kerekes földgyaluk és tömörítők
Kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Terhelés alatt kapcsolható erőátvitel  Cat TD TO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30(1)(2) 35  32  95 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  43  110 
Cat SATO Többfokozatú(1)(2)  -20  35  -4  95 
Speciális hajtáslánc erőátvitel (APT, Advance Powertrain Transmission)  Cat SATO  Többfokozatú(1)  -30  50  -22  122 
Cat TD TO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-20  -40  20  -40  68 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -20  50  -4  122 
Végáttétel, differenciálmű és osztómű a 902, 906 és 908 kompakt kerekes rakodók esetében  Cat TDTO  SAE 30(1)  -20  43  -4  110 
Végáttétel, differenciálmű és osztómű a 904 kompakt kerekes rakodók esetében  Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90(1)  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
Kereskedelmi forgalomban kapható API GL-5 SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Végáttétel, differenciálmű és osztómű a 910–914 kompakt kerekes rakodók (kivéve 914G2) esetében  Cat TD TO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -25  15  -13  59 
SAE 30(1) -20  43  -4  110 
SAE 50 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -30  43  -22  110 
Hajtómű tengelyek a 914 G2 kompakt kerekes rakodók esetében  Cat MTO
API GL-4 
SAE 10W-30  -40  40  -40  104 
Hajtótengelyek:
Kisméretű kerekes rakodók (924–938, kivéve 938K és 938M)
Közepes méretű kerekes rakodók (950–980)
IT12–IT62 munkagépek,
Kis- és közepes méretű kerekes földgyaluk (814, 824)
közepes méretű tömörítőgépek (815-826) 
CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -0  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -25  15  -4  59 
SAE 30(1)(3) -20  43  -4  109 
SAE 50(1)(4) 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  43  -13  110 
Hajtómű tengelyek
a 938K és 938M esetében 
Cat MTO  SAE 10W-30  -25  40  -13  104 
Hajtómű tengelyek
a
Nagy kerekes rakodók (988-993),
nagy kerekes földgyaluk (834-854)
és nagy tömörítők (836) 
CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -10  -40  14 
Cat TDTO SAE 10W  -25  -4  32 
SAE 30 -20  20  -4  68 
SAE 50(1) -10  50  14  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  22  -13  72 
Hajtómű tengelyek
a
994 kerekes rakodóhoz 
Cat TDTO  SAE 10W  -25  -13  32 
SAE 30 -20 20  -4  68 
SAE 50(5) −10 43  14  110 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -25  22  -13  72 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) Gyárilag Cat SATO van betöltve az APT-be és a terhelés alatt kapcsolható erőátvitelbe az M-sorozatú 950-982 közepes méretű kerekes rakodók esetében
(3) A Cat TDTO SAE 30 gyári feltöltésű termék standard konfigurációjú, közepes méretű kerekes rakodók (950–980) és közepes méretű kerekes földgyaluk (824) esetében.
(4) A Cat TDTO SAE 50 gyári feltöltésű termék standard konfigurációjú kisméretű kerekes földgyaluk (814) és közepes méretű közepes tömörítők (815–826) esetében.
(5) Márkakereskedői szervizfeltöltés standard konfigurációjú munkagépekhez.

Különleges alkalmazási területek - 906, 907, 908

Táblázat 23
Kompakt gumikerekes rakodógépek - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Fékek standard meghajtásnál  CatHYDO Advanced 10  SAE 10W  -20  40  -4  104 

Táblázat 24
Speciális adalékanyag-követelmények kerekes rakodógépek, univerzális rakodógépek, kerekes földgyaluk és tömörítőgépek tengelyei esetében 
A tárcsás folyadék- és féltengelyre szerelt sebességszabályozó fékkel rendelkező tengelyek esetében az 1U-9891 olajadalék-anyag vagy 185-4771 olajadalék-anyag szükséges mennyisége (1) 
Munkagép típusa  Flakonok száma tengelyenként 
Az összes kompakt, illetve kis méretű (910-930) kerekes rakodó
IT28-IT62 integrált munkagép
938-962 kerekes rakodók, kivéve 938K és 938M(2) 
0,5 
966F, 970F, 966G és 972G kerekes rakodógép
815 és 816 tömörítőgép
814 kerekes földgyalu 
1,0 
980F, 980G és 980H kerekes rakodógép
824G és 824H kerekes földgyalu
825G, 825H, 826G és 826H tömörítőgép 
1,5 
988FII, 988G és 988H kerekes rakodógép
834B, 834G és 834H kerekes földgyalu
836, 836G és 836H tömörítőgép 
990 Sorozat II kerekes rakodógép
844 kerekes földgyalu 
992G kerekes rakodógép
854G kerekes földgyalu
854K kerekes földgyalu 
993K kerekes rakodógép 
(1) Ha az üzemi fék látja el a rögzítőfék funkcióját is, az 1U-9891 olajadalék-anyagnem használható a fékrendszerben, hacsak ezt a Caterpillar külön nem javasolja.
(2) Ne használja ezt az adalékanyagot 938K és 938M kerekes rakodókkal.

Kerekes traktoros szkréperek

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • 611 - 657

  • TS180 - TS225

A(z) 25. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 25
Kerekes traktoros szkréperek - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Sebességváltó  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  -40  32 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30(1) 50  32  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  50  122 
Nem hajtott szkréperkerekek kivéve 613G(2)  Cat FDAO  SAE 60(1)  −7  50  19  122 
Cat TDTO SAE 30  -25  15  -13  59 
CatFDAO SYN Többfokozatú  -15  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -35  15  -31  122 
Nem hajtott szkréperkerekek - 613G  Cat általános kenőzsír  NLGI 2  -30  40  -22  104 
Nem hajtott szkréperkerekek
(vontatott szkréperek) 
Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90(1)  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Differenciálművek és véglehajtások, kanálfúró alsó csapágyai, kanálfúró és emelő lassító áttételei  Cat Synthetic GO  SAE 75W-140  -30  45  -22  113 
Cat GO (hajtóműolaj) SAE 80W-90(1)  -20  40  -4  104 
SAE 85W-140 −10  50  14  122 
API GL-5 hajtóműolaj SAE 75W-90  -30  40  -22  104 
SAE 90 40  32  104 
Fékkör a 620H sorozat esetében  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
Cat TDTO SAE 10W(1)  -20  50  -4  122 
Emelő alsó görgői  Cat DEO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 15W-40  −10  50  14  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.
(2) A nem hajtott szkréperkerekekhez (kivéve 613G) az ebben a táblázatban a Differenciálművek és Végáttételek alatt hajtásolajokat is lehet használni.

Ásványolaj továbbításában használt erőátviteli berendezések

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész többek között az alábbi modelleket tárgyalja:

  • TH31-E61– TH55-E90

  • CX31-P600

  • CX35-P800

A(z) 26. táblázatban nem szereplő hidraulikarendszerek esetében tekintse át a hidraulikarendszerekre vonatkozó ajánlásokat a(z) 3. táblázatban.

Táblázat 26
Ásványolaj továbbításában használt erőátviteli berendezések - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Ásványolaj továbbításában használt erőátviteli berendezések, TH48-E70, TH48-E80, TH55-E70 és TH55-E90  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
Cat TDTO SAE 10W  -20  10  -4  50 
SAE 30(1) 50  32  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  −10  50  14  122 
TH31-E61és TH35-E81 típusú, ásványolaj továbbításában használt erőátviteli berendezések  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  22  -40  72 
Cat TDTO SAE 10W  -20  22  -4  72 
SAE 30(1) 10  50  50  122 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  50  122 
(1) Gyári betöltésű olaj a normál konfigurációjú munkagépek esetében.

Közúton használt munkagépek sebességváltói

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a rész a következő modellekre vonatkozik:

  • CX28, CX31 és CX35

Cat CX sorozatú, közúton és terepen egyaránt használt sebességváltók.

A jellemző közúti alkalmazások közé tartoznak: nagy távolságú szállítás, háztól-házig szállítás, italszállítás, közszolgáltatású hulladékgyűjtés, vészhelyzeti járművek, valamint szabadidős járművek lakótérrel.

A jellemző nem közúti alkalmazások közé tartoznak: billenő rakfelületű tehergépjárművek, betonkeverő kocsi, hulladékgyűjtő tehergépjárművek, összkerékhajtású haszongépjárművek, telephelyi kiszolgáló nyerges vontatók, betonpumák, nehézgépek szállítása és speciális erőleadó alkalmazások.

A standard Cat CX sorozatú sebességváltók, valamint a standard és lassítófékes Cat CX sorozatú sebességváltók esetében a folyadékcsere intervalluma eltérő. A saját sebességváltójával kapcsolatban tekintse át a Használati és karbantartási kézikönyvet, esetleg egyeztessen a részletekről a Cat márkakereskedőjével.

A nagy igénybevételt jelentő alkalmazásoknál a folyadékcsere intervalluma rövidebb, mint az általános alkalmazások folyadékcsere intervalluma. A saját sebességváltójával kapcsolatban tekintse át a Használati és karbantartási kézikönyvet, esetleg egyeztessen a részletekről a Cat márkakereskedőjével.

Táblázat 27
Közúti sebességváltók – kenőanyagok viszkozitása adott környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max Min Max 
Közúti sebességváltók, CX28, CX31 és CX35  Cat ATF-HD2(1)(2)  Többfokozatú, szintetikus  −23  45  −10  113 
(1) Ha a hőmérséklet −23° C (−10° F) alatti, a motort melegítse 20 percig, vagy használjon a sebességváltókhoz való, megfelelő olajmelegítőt.
(2) A Cat AT-1, Dexron III, Dexron IV és Dexron VI specifikációk meghatározzák a Cat CX sorozatú sebességváltókban használandó alternatív, kereskedelmim forgalomban kapható olajokra vonatkozó, minimális követelményeket.

Különleges felhasználási területek

A kenőanyagokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat lásd az Általános tudnivalók a kenőanyagokról című részben.

Ez a része többek között kiterjed a Cat berendezésekre vonatkozó, speciális alkalmazásokra.

Táblázat 28
Különleges alkalmazási területek - kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett 
Részegység vagy rendszer  Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Olaj viszkozitása  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Indítómotor  SH
SJ
SL 
SAE 0W-20  -40  40  -40  104 
SAE 0W-30 -40  40  -40  104 
SAE 5W-20 -30  10  -22  50 
SAE10W -20  50  -4  122 
Indítómotor erőátvitele  CatTDTO hideg időre  SAE 0W-20  -40  10  -40  50 
CatDEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -40  50  -40  122 
Cat TO-4 SAE 5W-20  -30  10  -22  50 
Cat TDTO SAE 10W  -30  20  -22  68 
SAE 30 −10  25  14  77 
Változtatható állásszögű ventilátor  Cat DEO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40  -40  50  -40  122 
Hidraulikus kalapács  Cat HYDO Advanced 10  SAE 10W  -20  50  -4  122 
Cat HYDO Advanced 20 SAE 20  -5  45  23  113 
Cat HYDO Advanced 30 SAE 30  10  50  50  122 
Cat BIO HYDO Advanced "ISO 46" többfokozatú  -40  40  -4  104 
Cat ECF-1-a, Cat ECF-2, Cat ECF-3, Cat TO-4 SAE 0W-30  -40  10  -40  50 
Cat DEO-ULS
Cat DEO
SAE 15W-40  -15  50  122 
Cat MTO SAE10W-30  -20  40  -4  104 
Cat TDTO-TMS Többfokozatú  -15  50  122 
Rúd- és láncolaj  Cat DEO hideg időjárási körülményekhez  SAE 0W-40  -40  40  -40  104 
Cat DEO-ULS
CatDEO
SAE 10W-30  -18  40  104 
SAE 15W-40 −10  50  14  122 

Caterpillar Information System:

Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Cold Weather Lubricants
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Specialty Lubricants
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Lubricating Grease
Challenger 35, Challenger 45 and Challenger 55 Agricultural Tractors Multipurpose Tractor Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Gear Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Transmission/Drive Train Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Hydraulic Oil
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Engine Oil - Cat Machine Diesel Engines
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Lubricant Information
320B Excavator Machine System Specifications Accumulator (Pilot)
322B Excavator Machine System Attachment Specifications Bucket Adjuster
120H and 135H Motor Graders Power Train Drive Shaft
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers S·O·S Services Oil Analysis
631E Series II Wheel Tractor-Scrapers Coolant Recommendations
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Extended Life Coolant Cooling System Maintenance
3208 Marine Engine S·O·S Coolant Analysis
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Reference Material
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Frozen Ground Conditions
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Hammer Operation - If Equipped
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Towing the Machine
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Windows - Clean
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Undercarriage - Check
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Lubricant Viscosities - Fluids Recommendations
330B and 330B L Excavators Engine Valve Rotators - Inspect
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.