C7.1 Industrial Engine Caterpillar


Gauges and Indicators

Usage:

C7.1 881
Lehetséges, hogy az Ön által használt motor egy vagy több mérőműszere nem azonos az itt leírtakkal. A mérőműszer-egységre vonatkozó tudnivalókkal kapcsolatban forduljon a gyártóhoz.

A mérőműszerek a motor teljesítményére utaló paramétereket jeleznek. Biztosítsa, hogy a mérőműszerek mindig működőképesek és pontosak legyenek. Határozza meg a normál üzemelési tartományt; ehhez egy időn át figyelje a mérőműszereket.

A mérőműszer feltűnő értékváltozásai a mérőműszer vagy a motor meghibásodásaira utalhatnak. Hibát jelezhet olyan mérőműszeres értékváltozás is, amely nem lép túl a megszabott határértékeken. Határozza meg és hárítsa el a jelzett értékek minden jelentősebb változásának kiváltó okát. Segítségért forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

A motor egyes alkalmazásaihoz jelzőlámpák tartoznak. A jelzőlámpák diagnosztikai segédeszközként használhatók. Két lámpa van. Az egyik lámpa lencséje narancssárga színű, a másik piros.

Ezek a jelzőlámpák két módon használhatók:

  • A jelzőlámpák használhatók a motor aktuális működési állapotának jelzésére. A jelzőlámpák ugyanakkor azt is jelezhetik, ha a motor meghibásodik. A rendszer automatikusan működik a gyújtáskapcsoló révén.

  • A jelzőlámpák az aktív diagnosztikai kódok azonosítására használhatók. Ezt a rendszert a villogókód gombbal lehet bekapcsolni.

További tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Hibaelhárítási útmutató, "Jelzőlámpák".


FIGYELMEZTETÉS

Ha nincs kijelzett olajnyomás, ÁLLÍTSA LE a motort. Ha a hűtőfolyadék hőmérséklete átlépi a maximális értéket, ÁLLÍTSA LE a motort. A motor megrongálódhat.


Motorolaj nyomása - Az olajnyomásnak a hideg motor indítása után kell a legmagasabbnak lenni. Névleges fordulatszám mellett a motorolaj jellemző nyomása SAE10W40 esetén 350 to 450 kPa ( 50 to 65 psi).

Alacsony üresjárati fordulatszámon normális állapot az alacsonyabb olajnyomásérték. Ha motor fordulatszáma és a terhelés állandó, de a mérőműszer által jelzett érték változó, végezze el a következő eljárást:

  1. Szüntesse meg a terhelést.

  2. Állítsa le a motort.

  3. Ellenőrizze és tartsa fenn az olajszintet.

Vízköpenyes hűtőfolyadék-hőmérséklet - A jellemző hőmérséklet-tartomány 82° to 94°C (179.6° to 169.2°F). Ez a hőmérséklettartomány a motor terhelésétől és a környezet hőmérsékletétől függően változik.

Egy 100 kPa (14.5 psi) hűtőzárófedélnek kell a hűtőrendszeren lennie. A hűtőrendszer maximális hőmérséklete 108° C (226.4° F). Ennek a hőmérsékletnek a mérésére a vízhőmérséklet-szabályozó kimeneténél kerül sor. A motorhűtő-folyadék hőmérsékletének szabályozását a motor érzékelői végzik, valamint a motor elektronikus vezérlőmodulja (ECM). Ennek a programozását nem lehet megváltoztatni. Teljesítménycsökkenés következhet be, ha a motorhűtő-folyadék hőmérséklete meghaladja a maximális értéket.

Ha a motor a normál tartomány felett működik, csökkentse a motor terhelését. Ha a hűtőfolyadék hőmérséklete gyakran magas, végezze el a következő eljárást:

  1. Csökkentse a motor terhelését.

  2. Állapítsa meg, hogy a motort azonnal le kell-e állítani vagy le lehet hűteni a terhelés csökkentésével is.

  3. Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a hűtőrendszerben. Ha szükséges, kérjen segítséget Caterpillar márkakereskedőjétől.

Fordulatszámmérő - Ez a mérőműszer a motor fordulatszámát jelzi (ford/perc). Ha terhelés hiányában a gázszabályozó kar a maximális teljesítményhez tartozó állásban van, a motor magas üresjárati fordulatszámon üzemel. A motor akkor jár maximális terheléses fordulatszámon, ha a gázszabályozó kar a maximális teljesítményhez tartozó állásban van, és a motor maximális névleges terheléssel üzemel.


FIGYELMEZTETÉS

A motor károsodásának az elkerülése végett soha ne lépje túl a magas üresjárati fordulatszámot. A gyorshajtás komoly károsodást okozhat a motorban. Minimális szinten kell tartani a magas alapjárati fordulatszámot meghaladó fordulatszámon történő működtetést.


Ampermérő - Ez a mérőműszer jelzi a töltés, illetve a kisülés mértékét az akkumulátor töltőáramkörében. A jelző működése közben a "0" (nulla) "+" oldalán kell mutatnia az értéket.

Üzemanyagszint - Ez a mérőműszer az üzemanyagtartályban lévő üzemanyag szintjét mutatja. Az üzemanyag-szintjelző akkor működik, ha az "INDÍTÁS/LEÁLLÍTÁS" kapcsoló "BE" helyzetben van.

Üzemóra-számláló - Ez a mérőműszer a motor összesített üzemidejét mutatja (órában).

Jelzőlámpák

  • Leállás lámpa

  • Figyelmeztető lámpa

  • "Várjon az indítással" lámpa (az izzítógyertya figyelmeztető lámpája)

  • Alacsony olajnyomás lámpája

A leállás lámpa és a figyelmeztető lámpa működésének sorrendjére vonatkozó tudnivalókkal kapcsolatban lásd a jelen kézikönyv, "Felügyeleti rendszer (jelzőlámpák táblázata)" szakaszát..

A "Várjon az indítással" lámpa működésének szabályozása automatikusan történik a motor beindításakor.

Az alacsony olajnyomás lámpájának működését a motor elektronikus vezérlőmodulja (ECM) szabályozza. Ha alacsony olajnyomás érzékelhető, a lámpa kigyullad. Az alacsony olajnyomás lámpája kigyullad, ennek okát azonnal meg kell vizsgálni.

Amikor a kulcsos kapcsolót BE helyzetbe fordítják, minden lámpa kigyullad 2 másodpercre azért, hogy ellenőrizni lehessen a lámpák működését. Ha bármelyik lámpa továbbvilágit, vagy ha egy lámpa nem gyullad ki, ennek okát azonnal meg kell vizsgálni.

Az izzítógyertya figyelmeztető lámpája villog, és ezzel jelzi, hogy a rendszer alacsony fordulatszámon tartja a motort. Ennek a funkciónak elvégzésére a motor beindításakor kerül sor, és az időtartama a környezet hőmérsékletétől és a motor hőmérsékletéről függ.

Utókezelési lámpák és mérőműszerek

Minden alkalmazási terület esetében szükség van a következő lámpákra és mérőműszerekre:

  • Kibocsátási meghibásodást jelző lámpa

  • Eseményjelző-lámpa

  • A dízel kipufogó folyadék (DEF, Diesel Exhaust Fluid) mérőműszere

  • A DEF alacsony szintjére figyelmeztető lámpa

  • "Várja meg a leválasztást" lámpa (opcionális)

A "Várja meg a leválasztást" lámpa a motor működtetése alatt gyullad ki, és körülbelül 2 perccel a motor leállítása után alszik el. Ne válassza le az akkumulátorleválasztó kapcsolót, amíg a lámpa világít. Ez idő alatt kerül sor a DEF-rendszer leürítésére. Emellett a 2 perc során működésben van a motor elektronikus vezérlőmodulja, és információkat tárol a motorról és az utókezelő rendszer érzékelőiről.

Megjegyzés A "Várja meg a leválasztást" lámpa ellenőrizésére nem kerül sor, amikor a kulcsot BE helyzetbe fordítják. A "Várja meg a leválasztást" lámpa kigyullad, amikor a kulcs BE helyzetben van.

Caterpillar Information System:

G3516C and G3516E Gas Engines Exhaust Temperature Sensor
3508B Industrial Engines Vibration Damper Guard
C18 Marine Engines Engine Oil Pan - Remove and Install
3500 Marine Engines Aftercooler
C7.1 Industrial Engine Product Lifting
3500 Engines with EUI Option Aftercooler
G3500 Generator Sets Inlet Air System - Check
G3500 Generator Sets Generator Set Vibration - Inspect
C18 Marine Engines Camshaft Bearings - Remove and Install
C18 Marine Engines Camshaft Gear - Remove and Install
C18 Marine Engines Camshaft - Remove and Install
2012/08/08 A New Aftercooler Group is Used on Certain C175 Engines {1063}
C18 Marine Engines Cylinder Liner - Remove and Install
C18 Marine Engines Piston Cooling Jets - Remove and Install
C18 Marine Engines Pistons and Connecting Rods - Remove and Install
C7.1 Industrial Engine Monitoring System - Engine Indicators and Aftertreatment Indicators
C18 Marine Engines Connecting Rod Bearings - Remove and Install
C18 Marine Engines Crankshaft Main Bearings - Remove and Install
C18 Marine Engines Crankshaft - Remove and Install
C18 Marine Engines Alternator - Remove and Install
C18 Marine Engines Electric Starting Motor - Remove and Install
Repairing Line Relief Valve Seats in Hydraulic Control Valves Using the 229-3612 Hydraulic Valve Seat Repair Kit{0738, 5117} Repairing Line Relief Valve Seats in Hydraulic Control Valves Using the 229-3612 Hydraulic Valve Seat Repair Kit{0738, 5117}
2012/05/28 A New Console Harness Assembly Is Available for Certain Excavators {1408}
G3500 Engines Accessory Drive (Lower Left Hand)
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.