C4.4 Industrial Engine Caterpillar


Overhaul Considerations

Usage:

C4.4 448
Teljes terheléssel történő csökkentett üzemeltetési idő az átlagosnál kisebb energia igényt eredményez. A csökkentett energia igény mind a motor élettartamát, mind pedig a nagyjavítási időközöket növeli.

A nagyjavítás szükségességét a következők jelzik: megnövekedett üzemanyag-fogyasztás, megnövekedett olajfogyasztás, kopott dugattyú mellett túlzott mértékben távozó kipufogógáz a motorban és csökkent teljesítmény. A sarkvidéki hőmérsékletek, a rendkívül nagy hőmérsékletek, a korrozív környezetek vagy a rendkívül poros körülmények hozzájárulnak az idő előtti kopáshoz és a nagyjavítás szükségességéhez.

Az alábbiak fontos tényezők a motor nagyjavítás pontos idejének meghatározására:

  • Megelőző karbantartás igénye

  • A felhasznált üzemanyag minősége

  • Üzemeltetési körülmények

  • Az S·O·S elemzés eredményei

Olajfogyasztás, mint nagyjavításra utaló jel

Az olajfogyasztási, üzemanyagfogyasztási és karbantartási információk felhasználhatók a Caterpillar motor teljes üzemeltetési költségének becslésére. Az olajfogyasztás felhasználható a karbantartási időközökre alkalmas utántöltő olajtartály kapacitásának becslésére.

Az olajfogyasztás arányos a névleges motorterhelés százalékával. Ahogy a motorterhelés aránya növekszik, úgy növekszik az óránként felhasznált olaj mennyisége is.

Az olajfogyasztási arányt (fékspecifikus olajfogyasztás) kilowattóra/grammban mérik (font/motor fékezési teljesítmény). A fékspecifikus olajfogyasztás (BSOC) függ a motorterheléstől. Lépjen kapcsolatba Caterpillar márkakereskedőjével a motorra jellemző tipikus olajfogyasztási érték meghatározásához.

Ha a motorolaj-fogyasztás az eredeti olajfogyasztási érték háromszorosára emelkedik normál használat közben, be kell ütemezni a motor nagyjavítását. Felléphet az ide kapcsolódó kopott dugattyú mellett távozó kipufogógáz mennyiség növekedése és némi üzemanyagfelhasználási növekedés is.

Nagyjavítási lehetőségek

Hiba előtti nagyjavítás

Hiba előtti tervezett nagyjavítás az alábbi okokból ajánlott:

  • Elkerülhető a költséges, be nem tervezett állásidő

  • Számos eredeti alkatrészt újra fel lehet használni az újrahasználható alkatrész előírásoknak megfelelően.

  • A motor élettartama meghosszabbítható anélkül, hogy számolni kellene egy motormeghibásodás miatti jelentős katasztrófa kockázatával.

  • Meghosszabbított élettartamra így érhető el a legjobb óránkénti ár/érték arány.

Hiba utáni nagyjavítás

Komoly motorhiba esetén, ha a motort el kellett távolítani, többféle lehetőség közül választhatunk. Nagyjavítást kell végezni, ha a motorblokk vagy a főtengely szorul javításra.

Ha a motorblokk és/vagy a főtengely javítható, akkor a nagyjavítás költsége kevesebb egy hasonló cseretömbbel felszerelt új motor áránál.

Ez az alacsonyabb költség három aspektusnak tulajdonítható:

  • A különlegesen megtervezett Caterpillar motor jellegzetességeknek

  • Caterpillar kereskedők cserealkatrészeinek

  • Caterpillar Inc. felújított cserealkatrészeknek

Nagyjavítási javaslatok

Az állási idő minimálisra csökkentése érdekében a Caterpillar Inc. azt javasolja, hogy még a motor meghibásodása előtt ütemezzen nagyjavítást a Caterpillar márkakereskedőnél. Ezzel az eljárással érheti el a legjobb költség/érték arányt.

Megjegyzés A nagyjavítási programok a motor alkalmazásoktól és a nagyjavítást végző márkakereskedőtől függnek. Lépjen kapcsolatba Caterpillar márkakereskedőjével a rendelkezésre álló nagyjavítási programokra és a motor élettartamának meghosszabbítására irányuló nagyjavítási szolgáltatásokra vonatkozó speciális információkkal kapcsolatban.

Utókezelés

Akkor várható, hogy az utókezelő rendszer megfelelően üzemel a motor hasznos élettartama alatt (kibocsátási tartóssági időszak), a szabályozásban meghatározottak szerint, ha a meghatározott karbantartási követelményeket betartják.

Újraépítés vagy csere

Ha a Caterpillar márkakereskedő nagyjavítási szolgáltatása nélkül végez nagyjavítást, vegye figyelembe az alábbi karbantartási javaslatokat:

Hengerfejegység, olajszivattyú és üzemanyag-továbbító szivattyú

Ezeket az alkatrészeket a különböző Caterpillar újrahasznosítási kiadványokban található utasításoknak megfelelően kell megvizsgálni. A Külön kiadvány, SEBF8029 felsorolja a motor alkatrészek vizsgálatához szükséges újrahasznosítással kapcsolatos kiadványokat.

Ha az alkatrészek megfelelnek az alkatrészek újrahasznosítására megadott útmutató vizsgálati specifikációinak, akkor azokat újra fel lehet használni.

A vizsgálati specifikációkon kívül eső alkatrészeket az alábbi módszerek egyikével kell kezelni:

  • Megmentés

  • Javítás

  • Csere

A specifikáción kívül eső alkaktrészek használata az alábbi problémákat okozhatja:

  • Nem betervezett leállási idő

  • Költséges javítások

  • Motor más részeinek károsodása

  • Csökkentett motor teljesítmény

  • Megnövekedett üzemanyagfogyasztás

A csökkentett motor teljesítmény és a megnövekedett üzemanyagfogyasztás magasabb üzemeltetési költséget eredményez. Ezért a Caterpillar Inc. javasolja a specifikáción kívüli alkatrészek javítását vagy cseréjét.

Vizsgálat és/vagy csere

Főtengelycsapágyak, főtengelytömítések és dugattyúk

Az alábbi alkatrészek nem biztos, hogy kitartanak a második nagyjavításig:

  • Talpcsapágyak

  • Főcsapágy

  • Rúdcsapágyak

  • Főtengelytömítések

  • Dugattyúegység

Caterpillar Inc. javasolja új alkatrészek beszerelését minden nagyjavítás során.

Vizsgálja meg ezeket az alkatrészeket, amíg a motor a nagyjavítás alatt szét van szedve.

Vizsgálja meg a főtengelyt az alábbi szempontokból:

  • Elhajlás

  • Csapok károsodása

  • A csapokhoz tapadt csapágy anyag

Ellenőrizze a csap kúpját és a főtengely csapok profilját Ha a rúdcsapágyon vagy a főcsapágyon lévő kopásjelek problémára utalnak, el kell végezni a főtengely mérését egy célszerszámmal.

Vizsgálja meg a vezérműtengely csapjainak és bütykeinek esetleges károsodását.

Megjegyzés Ha a vezérműtengelyt bármilyen okból eltávolítják, használja a mágneses részecske vizsgálati módszert a vezérműtengelyben lévő repedések kimutatására.

Vizsgálja meg az alábbi alkatrészeken az esetleges a kopás jeleit:

  • Vezérműtengely-csapágyak

  • Emelők

Caterpillar Inc. javasolja a vezérműtengely rezgéscsillapítójának a cseréjét.

Olajhűtőtömb

Nagyjavítás során a Caterpillar Inc. az olajhűtőtömb eltávolítását javasolja. Tisztítsa meg az olajhűtőtömböt. Ezután végezze el az olajhűtőtömb nyomásellenőrzését.


FIGYELMEZTETÉS

Ne használjon maró tisztítószereket a tömb tisztításához.

A maró tisztítószerek megtámadhatják a tömb belső fém részeit és szivárgást okozhatnak.


Megjegyzés Az olajhűtőtömb tisztításához ezt a tisztítási eljárást alkalmazza.

  1. Szerelje ki az olajhűtőtömböt.

  2. Távolítson el minden törmeléket az olajhűtőtömbről. Az olajhűtő tömbön található üledék eltávolításához fordítsa egyik végére az olajhűtő tömböt.

  3. Öblítse át az olajhűtőtömb belsejét tisztítószerrel, hogy fellazítsa az idegen anyagokat. Ez az átöblítés segít az olajat is eltávolítani az olajhűtőtömbből.

    Megjegyzés A Caterpillar Inc a Hydrosolv folyékony tisztítószerek használatát javasolja. A(z) 1 táblázatban található a Hydrosolv folyékony tisztítószerek listája, amelyek a Caterpillar márkakereskedőtől beszerezhetők.

    Táblázat 1
    Hydrosolv folyékony tisztítószerek 
    Cikkszám  Leírás  Méret 
    1U-8812  Hydrosolv4165  4 L (1 US gallon) 
    1U-5490  19 L (5 US gallon)
    8T-7570  208 L (55 US gallon)
    1U-8804  Hydrosolv100  4 L (1 US gallon) 
    1U-5492  19 L (5 US gallon)
    8T-5571  208 L (55 US gallon)

  4. Használjon gőzt az olajhűtőtömb megtisztításához. A gőz eltávolítja a tisztítószer esetleges maradványait. Öblítse át az olajhűtőtömb hűtőbordáit. Távolítson el minden egyéb beragadt szennyeződést.

  5. Forró, szappanos vízzel mossa le az olajhűtőtömböt. Öblítse le alaposan az olajhűtőtömböt tiszta vízzel.

    ------ FIGYELMEZTETÉS! ------

    A nagynyomású levegő személyi sérülést okozhat.

    Az előírások figyelmen kívül hagyása személyi sérülést okozhat. Amikor nagynyomású levegőt használ, mindig viseljen arcvédőt és védőruházatot.

    A tisztításhoz használt levegő maximális nyomása nem haladhatja meg a 205 kPa-t (30 psi) a fúvókánál.


  6. Szárítsa meg az olajhűtőtömböt sűrített levegővel. Irányítsa a levegőt a normál áramlással ellentétes irányba.

  7. Vizsgálja meg az alkatrészeket, hogy tiszták-e. El kell végezni az olajhűtőtömb nyomásellenőrzését. Végezze el az olajhűtőtömb javítását, ha szükséges. Szerelje be az olajhűtőtömböt.

A tömbök tisztításával kapcsolatos további információért lépjen kapcsolatba Caterpillar márkakereskedőjével.

Hűtőfolyadék elemzés megszerzése

A kiegészítő hűtőfolyadék-adalékanyag (SCA, supplemental coolant additive) koncentrációját rendszeresen ellenőrizni kell tesztkészletekkel vagy az S·O·S hűtőfolyadék-elemzés (1. szint) segítségével. A motor nagyjavításának idején további hűtőfolyadék elemzés ajánlott.

Például jelentős lerakódás fedezhető fel a külső hűtőrendszer vízköpenyének területén, bár a kiegészítő hűtőfolyadék-adalék koncentrációjának beállítása megfelelő volt. A hűtőfolyadék valószínűleg olyan ásványi anyagokat tartalmazott, amelyek idővel lerakódást okoztak a motoron.

Hűtőfolyadék elemzés végezhető a hűtőrendszerben használt víz állapotának ellenőrzésére. Teljes vízelemzést a helyi vízszolgáltatótól vagy egy mezőgazdasági ügyintézőtől szerezhetünk be. Magánlaboratóriumok szintén végeznek vízelemzést.

A Caterpillar az S·O·S hűtőfolyadék-elemzést (2 szint) ajánlja.

S·O·S hűtőfolyadék-elemzés (2. szint)

Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzés (2. szint) egy mindenre kiterjedő hűtőfolyadék-elemzés, mely teljes körűen elemzi a hűtőfolyadékot és annak hatásait a hűtőrendszerre. Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzés (2. szint) a következő információkat nyújtja:

  • Teljes S·O·S hűtőfolyadék-elemzés (1. szint)

  • A tulajdonságok vizuális vizsgálata

  • Fém korrózió azonosítása

  • Szennyező anyagok azonosítása

  • Beépült szennyeződések (korrózió és kövesedés) azonosítása

Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzés (2 szint) az elemzés és a karbantartási ajánlások eredményeiről egyaránt tartalmaz jelentést.

A hűtőfolyadék-elemzéssel kapcsolatos további információkért forduljon Caterpillar márkakereskedőjéhez.

Caterpillar Information System:

C15 and C18 Engines Starting the Engine
C15 and C18 Tier 4 Final Engines ARD Nozzle Heater (Current) - Test
345D, 349D and 349D2 Excavator Machine System Specifications Pilot Lines
797 Off-Highway Truck Engine Air Precleaner - Clean
797 and 797B Off-Highway Truck/Tractor Engine Air Filter Primary Element - Clean/Replace
797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Differential and Final Drive Oil Filter - Replace
797 Off-Highway Truck Power Train Torque Converter - Assemble
797 Off-Highway Truck Power Train Torque Converter - Disassemble
797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Differential and Final Drive Oil Level - Check
3500B Engines for Caterpillar Built Power Modules Auxiliary Water Pump
CX35-P800 Petroleum Transmission and CX35-P800-C18I and CX35-P800-C27I Petroleum Power Train Packages Gear Pump (Transmission)
CX35-P800 Petroleum Transmission and CX35-P800-C18I and CX35-P800-C27I Petroleum Power Train Packages Pump Drive - Rear PTO
C13, C15, and C18 Tier 4 Interim Engines Intake Manifold Air Temperature Is High
C13, C15, and C18 Tier 4 Interim Engines Intake Manifold Air Pressure Is Low
C15 and C18 Engines Cold Weather Starting
797 Off-Highway Truck Engine Oil Sample - Obtain
2009/10/12 A New Procedure Is Now Used to Paint C7 and C9 Marine Engines That Have the Commercial Finish {1000, 7581}
Machine Security System Electrical Connector - Inspect
345D MHPU and 349D MHPU Mobile Hydraulic Power Units Machine System Grease Lines
797F and 797F XQ Off-Highway Truck Power Train Gear Motor (Rear Axle Oil Cooler Fan)
G3304B and G3306B Engines Flywheel - Inspect
345D, 349D and 349D2 Excavator Machine System Specifications Counterweight Lines
349F and 352F Excavators Machine System Specifications Grease Lines
797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Frame - Clean/Inspect
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.