C7.1 Industrial Engine Caterpillar


Engine Oil and Filter - Change

Usage:

C7.1 6J6

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

A forró olaj és a forró alkotóelemek személyi sérülést okozhatnak. Ügyeljen, hogy a forró olaj és a forró alkatrészek ne érintkezzenek a bőrével.



FIGYELMEZTETÉS

A gép ellenőrzése, karbantartása, vizsgálata, beállítása, vagy javítása során gondoskodjon a folyadékok tartályba gyűjtéséről. Bármely - folyadékot tartalmazó - részegység kinyitása, ill. alkatrész szétszerelése előtt gondoskodjon megfelelő edényről a folyadékok tárolásához.

A vonatkozó helyi előírásoknak és rendeleteknek megfelelően gondoskodjék valamennyi folyadék tárolásáról és elszállításáról.



FIGYELMEZTETÉS

Óvja az alkatrészeket a szennyeződésektől.

A szennyeződések gyors kopáshoz és az alkatrészek élettartamának lerövidüléséhez vezethetnek.


Ne akkor eressze le a motorkenő olajat, amikor a motor hideg. A motorkenő olaj lehűlésével a szennyeződésrészecskék leülepednek az olajteknő aljára. Ha hidegen engedi le az olajat, ezek a szennyeződésrészecskék a teknőben maradnak. Álló motor mellett eressze le az olajat az olajteknőből. Akkor eressze le az olajat az olajteknőből, amikor az meleg. Ezzel lehetővé teszi, hogy az olajban úszó részecskék megfelelően kiürüljenek.

Ha nem tartja be a fent javasolt eljárást, a szennyeződés-részecskék visszakerülnek a motor kenőrendszerének körforgásába az új olajjal együtt.

Az olaj és a szűrő csereintervallumai

A motorolaj és a szűrő cseréjének normál intervalluma 500 óra. Számos olyan tényező van, amely megváltoztathatja a motorolaj és a szűrő cseréjének normál 500 órás intervallumát.

  • Ha a motornál motorolajelemzési programot használnak az olaj és a szűrő csereintervallumának meghatározásához.

  • A motort szélsőséges felhasználási környezetben/terhelési tényezővel működtetik.

  • A motort ritkán működtetik.

A motorolaj és a szűrő csereintervallumára vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd a jelen "Használati és karbantartási kézikönyv", Szélsőséges felhasználási környezet című szakaszát. Szélsőséges felhasználási környezet esetén motorolaj és a szűrő cseréjének ajánlott intervalluma 250 óra.

Ha a motort szélsőséges felhasználási környezetben működtetik a Caterpillar olajmintavétel alkalmazását javasolja. További tudnivalókkal kapcsolatban lásd: "Használati és karbantartási kézikönyv", Motorolaj mintavétele.

Ha a motort egy 12 hónapos időszakban 500 óránál kevesebb ideig működtetik, akkor a motorolaj és a szűrő cseréjét évente kell elvégezni.

A motorkenő olaj leeresztése

Megjegyzés Ügyeljen arra, hogy a használni kívánt tartály kellően nagy legyen ahhoz, hogy a fáradt olaj beleférjen.

Miután normál üzemi hőmérsékleten járatta a motort, állítsa le. A motor olajteknőjének leeresztését a következő módszerek valamelyikével végezheti:



Illusztráció 1g01880893
Jellemző példa

  • Ha a motor rendelkezik leeresztőszeleppel, az olaj leeresztéséhez forgassa el a leeresztőszelep gombját az óramutató járásával ellentétes irányban. Miután az olaj kifolyt, a leeresztőszelep elzárásához forgassa el annak gombját az óramutató járásával megegyező irányban.

  • Ha a motor nem rendelkezik leeresztőszeleppel, vegye ki az olajleeresztő-csavart (1) az olaj leeresztéséhez. Ha a motor lapos olajteknővel van felszerelve, vegye ki az alsó olajleeresztő-csavarokat az olajteknő mindkét végén.

Miután az olaj kifolyt, tisztítsa meg, majd szerelje vissza az olajleeresztő dugókat. Szükség esetén cserélje ki az O-gyűrűs tömítést. 34 N·m (25 lb ft) nyomatékkal húzza meg a leeresztő dugót.

Az olajszűrő cseréje


FIGYELMEZTETÉS

A Caterpillar olajszűrők Caterpillar műszaki előírásoknak megfelelően készülnek. Ha olyan olajszűrőt használnak, amelyet a Caterpillar nem ajánl, az súlyosan megrongálhatja a motor csapágyait, a főtengelyt stb., mivel a szűretlen olajból nagyobb méretű szennyeződésrészecskék kerülnek a motor kenési rendszerébe Kizárólag a Caterpillar által ajánlott olajszűrőket használjon.


  1. Vegye ki az olajszűrőt egy 1U-8760 láncos csőkulccsal.

    Megjegyzés A következő műveletek elvégezhetők a megelőző karbantartási program részeként.



    Illusztráció 2g01999595
    Törmelékeket tartalmazó betét

  2. Nyissa szét az olajszűrőt egy 175-7546 olajszűrővágóval. Nyissa szét a redőket és ellenőrizze, hogy nem került-e fémhulladék az olajszűrőbe. Ha túl nagy mennyiségben van jelen fémhulladék az olajszűrőben, ez idő előtti kopásra vagy egy függőben lévő hibára utalhat.

    Egy mágnes használatával különítse el az olajszűrő betétjében található vastartalmú fémeket a nem-vas-fémektől. Vastartalmú fémek jelenléte a motor acélból és öntöttvasból készült alkatrészeinek kopására utalhat.

    A nem-vas-fémek jelenléte a motor alumíniumból, sárgarézből vagy bronzból készült alkatrészeinek kopására utalhat. Az esetlegesen érintett alkatrészek közé a következők tartoznak: főcsapágyak, rúdcsapágyak, a turbófeltöltő csapágyai és a hengerfejek.

    A szokásos mértékű kopás miatt előfordulhat, hogy kis mennyiségű szennyeződés található az olajszűrőben. Amennyiben nagy mennyiségű szennyeződést található az olajszűrőben, forduljon a Cat márkakereskedőjéhez és kérjen további elemzést.



    Illusztráció 3g02351361
    Jellemző példa

  3. Tisztítsa meg az olajszűrőtalp (2) tömítőfelületét.

  4. Vigyen fel tiszta motorolajat az új olajszűrő O-gyűrűs tömítésére (3).


    FIGYELMEZTETÉS

    Ne töltse fel az olajszűrőket olajjal, mielőtt beszereli azokat. Ez az olaj nem lenne szűrve, és szennyezett lehetne. A szennyezett olaj felgyorsíthatja a motor alkatrészeinek kopását, illetve a motor megrongálódásához vezethet.


  5. Szerelje be a motorolajszűrőt. Addig forgassa az olajszűrőt, amíg az O-gyűrűs tömítés hozzá nem ér az olajszűrő talpához. Forgassa el az olajszűrőt további ¾ fordulattal.

Olajteknő feltöltése

  1. Távolítsa el az olajbetöltő nyílás sapkáját. A megfelelő olajokra vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Folyadékokkal kapcsolatos ajánlások". Töltse fel az olajteknőt megfelelő mennyiségű, új motorkenő olajjal. A feltöltési mennyiségekre vonatkozó további információkkal kapcsolatban lásd: Használati és karbantartási kézikönyv, "Feltöltési mennyiségek".


    FIGYELMEZTETÉS

    Ha kiegészítő olajszűrő-rendszer vagy távoli olajszűrő-rendszer a felszereltség része, tartsa be a berendezés eredeti gyártójának (OEM, Original Equipment Manufacture) vagy a szűrő gyártójának ajánlásait. Ha a forgattyúházban túl kevés vagy túl sok az olaj, az a motor károsodását okozhatja.


  2. Indítsa be a motort, és járassa "ALACSONY ALAPJÁRATI FORDULATSZÁMON" két percig. Ez a művelet azért szükséges, hogy a kenőrendszer és az olajszűrők biztosan megteljenek olajjal. Ellenőrizze az olajszűrőt, hogy nincs-e szivárgás.

  3. Állítsa le a motort, várjon legalább 10 percig, amíg az olaj vissza nem folyik az olajteknőbe.


    Illusztráció 4g02173847
    "L" alacsony
    "H" magas

  4. Az olajszint ellenőrzéséhez vegye ki a nívópálcát. Ügyeljen arra, hogy az olajszint a motorolaj-szintjelző "L" és "H" jelzése között legyen. Ne töltse fel a forgattyúházat a "H" jelzés fölé.

Caterpillar Information System:

C7.1 Industrial Engine and Generator Set Engine Does Not Crank
3500B Engines and 776D, 777D, 784C, 785C, 789C, 793C and 793D Off-Highway Truck/Tractors Electric Starting Motor
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Service Information Report
2009/04/13 Do Not Adjust the Desired Speed During a Normal Stop for a Gas Engine with an ADEM 3 Control Module {1901, 1920}
C15 and C18 Industrial Engines Muffler - Remove and Install - Clean Emissions Module
C13 Engine for Caterpillar Built Machines Atmospheric Pressure Sensor - Remove and Install
3408E and 3412E Engines for Caterpillar Built Machines Pressure Sensor - Calibrate
C15 and C18 Industrial Engines Exhaust Combustion Manifold (ARD) - Remove and Install
C13 Engines for Caterpillar Built Machines Inlet Manifold Temperature Sensor - Remove and Install
C13 Engine for Caterpillar Built Machines Boost Pressure Sensor - Remove and Install
C13 Engine for Caterpillar Built Machines Fuel Temperature Sensor - Remove and Install
C13 Engine for Caterpillar Built Machines Fuel Pressure Sensor - Remove and Install
C7.1 Industrial Engine Belt Tensioner - Inspect
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Engine Monitoring System
C7.1 Industrial Engine and Generator Set Engine Shutdown Occurs Intermittently
C7.1 Industrial Engine and Generator Set Oil Pressure Is Low
C7.1 Industrial Engine and Generator Set Engine Has Mechanical Noise (Knock)
C7.1 Industrial Engine and Generator Set Cylinder Is Noisy
C18 Power Module Maintenance Interval Schedule
C18 Power Module Maintenance Interval Schedule - Standby
C15 and C18 Industrial Engines Diesel Particulate Filter - Remove and Install - Clean Emissions Module
C7.1 Industrial Engine and Generator Set Valve Lash Is Excessive
C6.6 Industrial Engine Refill Capacities and Recommendations
2009/04/13 Reworked Air Compressors Now Have "R" on the Serial Number Plate {1803, 1804}
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.