D10R Track-Type Tractor Caterpillar


Towing the Machine

Usage:

D10R 3KR

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ha egy üzemképtelen gépet nem megfelelően vontatnak, sérülés, sőt halálos baleset is bekövetkezhet.

Mielőtt a fékeket elengedné, ékelje ki a gépet, hogy ne tudjon elgurulni. Ha a gép nincs kiékelve, el tud gurulni.


A munkagép rugóműködtetésű fékekkel van felszerelve. A fékek kioldását nyomás alatt lévő olaj végzi. Ha a motor nem működik, vagy nincs olajnyomás, akkor a fékek behúzott állapotban vannak, és a gép nem mozdítható el. A munkagépet lehet mozgatni, ha használják a fékkioldó szivattyút.

A gép vontatásához a féltengelyeket ki kell szerelni a véglehajtásokból. Ezzel a munkagép fékei működésképtelenné válnak, és a munkagép szabadon mozgatható. A féltengely ki- és beszerelési eljárására vonatkozóan a Gépkönyvben talál információkat, vagy vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes Cat márkakereskedővel.

Ezek a vontatási utasítások arra az esetre vonatkoznak, amikor a meghibásodott gépet rövid távon, kis sebességgel vontatják. A munkagépet legfeljebb 2 km/h (1.2 mph) sebességgel vigye a javítások elvégzésére alkalmas helyre. Ez az eljárás csak vészhelyzetekre vonatkozik. Ha a munkagépnek nagyobb távolságot kel megtennie, minden esetben szállítsa azt.

Mindkét gépre védőlemezeket kell felszerelni. Ez a védőburkolat megvédi a gépkezelőt, ha a vontatókábel elszakadna, vagy a vontatórúd eltörne.

A vontatott gépen csak akkor tartózkodhat gépkezelő, ha a kormányt és/vagy a féket használni tudja.

Vontatás előtt ellenőrizze, hogy a vontatókábel, vagy vontatórúd jó állapotban van-e. Ellenőrizze, hogy a vontatókábel, vagy vontatórúd kellő szakítószilárdsággal rendelkezik-e a várható vontatási feladathoz. A vontatókábel, vagy vontatórúd szakítószilárdsága minimum a vontató gép bruttó súlyának 150 %-a legyen. Ez egyaránt vonatkozik sárba ragadt üzemképtelen gép kivontatására, vagy lejtőn történő vontatásra.

Vontatáskor a vontatókábelt kizárólag a gépvázon található vontatószemekhez csatlakoztassa (ha vannak a gépen).

Üzemképtelen munkagép vontatására NE használjon láncot. A lánc valamelyik szeme eltörhet. Ez a művelet esetlegesen személyi sérülést okozhat. Olyan sodronykötelet használjon, amelynek a végein hurkok vagy gyűrűk vannak. A vontatást figyelje egy biztonságos helyen tartózkodó személy. Ez a személy szükség esetén le tudja állítani a vontatást. Ha a kötél szakadozni kezd, hagyja abba a vontatást. Akkor is hagyja abba a vontatást, ha a kötél elkezd szálakra bomolni. Állítsa le a vontatást, ha a vontató gép mozgásakor a vontatott gép nem mozdul.

A vontatókötél szöge legyen minél kisebb. Ne lépje túl a 20°-os szöget a munkagép hossztengelyéhez viszonyítva.

Ha a géppel gyorsan mozog, túlterhelheti a vontatókábelt vagy vontatórudat. E művelet hatására a vontatókábel elszakadhat, vagy a vontatórúd eltörhet. Hatékonyabb, ha a géppel fokozatosan, egyenletesen mozog.

Ideális esetben a vontató gép tömege megegyezik a vontatott gép tömegével. Ellenőrizze, hogy a vontató gép megfelelő fékhatást tud-e kifejteni, elegendő-e a tömege és megfelelő-e a teljesítménye. A vontató gépnek képesnek kell lennie mindkét gép megfelelő irányítására a teljes vontatási útvonalon és az esetleges lejtőkön is.

Egy üzemképtelen gép lejtőn lefele történő vontatása közben elegendő irányítási, illetve fékezési teljesítményt kell biztosítani. Lehetséges, hogy ehhez a mozgatáshoz nagyobb vontató munkagépre van szükség, illetve a munkagép hátuljához további munkagépeket kell csatlakoztatni. Ezzel a művelettel megelőzhető, hogy a vontatott munkagép megállíthatatlanul guruljon le a lejtőn.

Az összes lehetséges eset nem sorolható fel itt. Sima, vízszintes útvonalon minimális vonóerő is elégséges. Lejtőn, vagy rossz minőségű útfelszínen történő vontatáshoz maximális teljesítményre van szükség a vonatást végző munkagép részéről.

Ha a vontatott munkagépen teher van, a munkagépnek olyan fékrendszerrel kell rendelkeznie, amely a vezetőfülkéből működtethető.

Az üzemképtelen munkagépek vontatásához szükséges berendezésekkel kapcsolatban forduljon Cat márkakereskedőjéhez.

Járó motor esetén

Ha a motor jár, a gépet - bizonyos körülmények között - rövid távon vontatni lehet. A hajtásláncnak és a kormányműnek működőképesnek kell lennie. A gépet csak rövid távolságra szabad vontatni. Például, húzza ki a beragadt gépet sárból, vagy húzza félre a gépet az úttest szélére.

A vontatott gépen tartózkodó gépkezelőnek a vontatókötél irányába kell kormányoznia a gépet.

Ha egy belső, az erőátvitelt vagy valamely erőátviteli egységet érintő meghibásodás valószínűsíthető, szerelje ki a féltengelyeket.

A féltengelyek kiszerelési és beszerelési eljárására vonatkozóan forduljon a Caterpillar márkakereskedőjéhez, vagy tanulmányozza a munkagép gépkönyvét.

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ha a féltengelyeket kiveszik, a gépen NEM MŰKÖDIK a rögzítőfék. A gép elgurulhat, ami sérülést, sőt halálos balesetet is okozhat.

Biztonságosan ékelje ki a gép lánctalpait, hogy ne gurulhasson el.

A vontatás csatlakozásának szilárdnak kell lennie, vagy pedig a vontatást két olyan géppel kell végezni, melyek ugyanakkorák, vagy nagyobbak, mint a vontatandó gép. Ilyenkor a vontatandó gép mindkét végéhez csatlakoztasson egy-egy gépet.

Mielőtt újra üzembe helyezne egy olyan gépet, amit korábban szakszervizbe kellett vontatni, győződjön meg arról, hogy elvégezték-e az összes szükséges javítást és beállítást.


Ügyeljen arra, hogy minden utasítást gondosan betartson.

Fékkioldó szivattyú

A gépet akkor is lehet mozgatni, ha a motor nem működőképes. Ehhez fékkioldó szivattyúra van szükség.

Az üzemképtelen munkagépek vontatásához szükséges berendezésekkel kapcsolatban forduljon Cat márkakereskedőjéhez.

A szivattyú nyomótömlője a fékszelephez csatlakozik. A szivattyú a fékkioldó szivattyú teknőjéből vesz olajat. A szivattyú nyomás alá helyezi a fékszelepet a fék kioldásához.

Megjegyzés A gép mozgását semmi sem akadályozza. A munkagép szabadon elgurulhat, valamint a munkagépnek nincs fékező képessége, amikor mindkét féket kioldják.

A fékkioldó szivattyú csatlakoztatása ( FT1845 szivattyúcsoport)



Illusztráció 1g00040674

Vontatás céljából a gép fékberendezéseit ki lehet oldani. Használjon FT1973 adaptercsoportot (5), két 123-0525 adaptert és FT1845 szivattyúcsoportot (1).

Szivattyú-ellenőrzés


FIGYELMEZTETÉS

A fékdugattyú tömítése megrongálódhat, ha nem ellenőrzi a biztosítószelepet. A csatlakoztatás előtt ellenőrizze és állítsa be a nyitási nyomást.


  1. A fő nyomótömlő a(z) FT1973 adaptercsoporthoz (5) és a két 123-0525 adapterhez csatlakozik. Dugaszolja be a nyomótömlőt a csatlakozásnál.

  2. A (4) megkerülő szelep fogantyúját fordítsa el zárt állásba.

  3. Miközben a fogantyú (3) segítségével végzi a szivattyúzást, figyelje a nyomáscsökkentő szelep (2) nyitási nyomását.

  4. Állítsa be a nyomáscsökkentő szelep nyitási nyomását. Állítsa be a nyomást 3030 ± 70 kPa (440 ± 10 psi) értékre.

Csatlakozás a szivattyúhoz

Mielőtt továbblép, szerelje le a padlólemezt, hogy hozzáférjen a kormányzási szelep csatlakozónyílásaihoz.

  1. Vegye le a csatlakozót a kormányzási szelep csatlakozónyílásainak tetejéről. A csatlakozónyílások jelzése: "BK".

  2. Szerelje be a(z) 123-0525 adaptereket a csatlakozónyílásokba. Csatlakoztassa a(z) FT1973 adaptercsoport fennmaradó elemeit a szivattyú nyomótömlőjéhez.

  3. A nyomótömlőt a vezetőfülkében, a padlólemez alatt vezesse el. Ezután vezesse a nyomótömlőt a szivattyúhoz. A szivattyú ideiglenesen van a padozaton.

  4. Tegye vissza a padlólemezt.

  5. Helyezze el a szivattyúcsoportot a gépkezelő előtt.

  6. A rögzítőfék kapcsolóját állítsa KIOLDOTT helyzetbe.

  7. Kapcsolja be a biztonsági övet. Olvassa el a következő témakört.

Fék kioldása



Illusztráció 2g00040676

  1. A megkerülőszelep fogantyúját fordítsa el ZÁRVA helyzetbe.

  2. Kezdetben gyorsan mozgassa a szivattyú karját. Ennek a műveletnek a hatására nagy mennyiségű olaj fog átfolyni.

  3. A fékdugattyú tömítésének tökéletesen kell illeszkednie. Azt, hogy a tömítés megfelelően a helyén van, az olajnyomás hirtelen növekedése jelzi.

    Amint a tömítés megfelelően illeszkedik, az olajnyomás maximális értéket ér el.

  4. A gépet ezután lehet elvontatni.


FIGYELMEZTETÉS

A nyomás nem lehet 2756 kPa-nál (400 psi) kisebb vontatás közben.

A fék részlegesen működésbe léphet, ami a fék megrongálódásához vezethet.

A fékeket teljesen ki kell engedni, amikor a vontatott gép mozgásban van.


Fékműködtetés


FIGYELMEZTETÉS

Ne használja a munkagép fékeit a munkagép lelassítására vagy megállítására. A fék súlyosan megrongálódhat, és a rendszer elszennyeződhet.




Illusztráció 3g00040676

A fékek működtetéséhez nyissa ki a megkerülőszelepet. Ezzel a művelettel az olaj teljesen leürül.

A fékrendszert csak a megkerülőszelep elfordításával lehet működtetni. Az üzemi fék pedálja és a kormánykarok nem működnek.

A vontatás után vegye ki a szivattyúcsoportot. Végezze el a gép javítását. Szerelje be a padlólemezt.

Üzemképtelen munkagép vontatásával kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes Cat márkakereskedővel.

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.