C27 PET GEN SET Electric Power Generation and C27 KNOCKDOWN K Petroleum Power Train Package Caterpillar


Walk-Around Inspection

Usage:

C27 127

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

A nem megfelelően végzett hibaelhárítási és javítási műveletek személyi sérülésekhez, vagy akár halálos balesetekhez is vezethetnek.

A következő hibaelhárítási és javítási műveleteket kizárólag a berendezés kezelésében jártas, szakképzett személyzet végezheti.


A motor ellenőrzése szivárgásra és laza kapcsolatokra

A bejárásos ellenőrzés mindössze pár percet vesz igénybe. Ha időt szakít az ellenőrzések elvégzésére, akkor megkímélheti magát a költséges javításoktól és elkerülheti a baleseteket.

A motor maximális élettartama érdekében ellenőrizze alaposan a motorteret a motor beindítása előtt. Olyan dolgokat keressen, mint pl. olajszivárgás, hűtőfolyadék-szivárgás, kilazult csavarok, elkopott szíjak, kilazult csatlakozások vagy hulladéklerakódások. Végezze el a szükséges javításokat:

  • A védőburkolatoknak a helyükön kell lenniük. Javítsa meg a sérült és/vagy pótolja a hiányzó védőburkolatokat.

  • Mielőtt nekilátna a motor karbantartásának, töröljön le minden sapkát és dugaszt, hogy elkerülje a rendszer beszennyeződését.


FIGYELMEZTETÉS

Bármilyen típusú folyadékszivárgás esetén (hűtőfolyadék, kenőanyag vagy üzemanyag) takarítsa fel a folyadékot. Ha szivárgást észlel, keresse meg és szüntesse meg a szivárgás okát. Ha szivárgásra gyanakszik, gyakrabban ellenőrizze a folyadékszinteket az ajánlottnál, amíg meg nem találja vagy meg nem javítja a szivárgást, vagy amíg be nem bizonyosodik, hogy nincs szivárgás.



FIGYELMEZTETÉS

A gépre nagy mennyiségben lerakódott zsír és olaj tűzveszélyes. Gőztisztítás vagy nagynyomású víz segítségével távolítsa el a törmeléket.


  • Ügyeljen rá, hogy a hűtővezetékeket megfelelően rögzítsék a bilincsek. Ellenőrizze, hogy lát-e szivárgást. Ellenőrizze a csövek állapotát.

  • Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a vízszivattyúnál.

Megjegyzés A vízszivattyú tömítésének kenéséről a hűtőrendszer hűtőfolyadéka gondoskodik. A motor lehűlése közben normális jelenség, ha egy kevés szivárgást észlel.

A túlzott mértékű hűtőfolyadék-szivárgás azonban azt jelezheti, hogy a vízszivattyú tömítése cserére szorul. A vízszivattyú leszerelésére, valamint a vízszivattyú és/vagy a tömítések felszerelésére vonatkozóan tanulmányozza a motor gépkönyvét, vagy forduljon a Cat márkakereskedőjéhez.

  • Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a kenési rendszerben az elülső főtengely tömítésnél, a hátsó főtengely tömítésnél, az olajteknőnél, az olajszűrőknél vagy a szelepfedélnél.

  • Ellenőrizze a zárt forgattyúház szellőzés (CCV) szűrőjét (ha a felszereltség része). Ha az elzáródás-jelző látható, akkor javítsa meg a CCV-t.

  • Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás az üzemanyagrendszerben. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e kilazult üzemanyag-vezeték bilincsek.

  • Ellenőrizze, hogy nincs-e repedés a levegőbemeneti rendszer csövein és könyökelemein, valamint hogy nincsenek-e kilazult bilincsek.

  • Ellenőrizze, hogy nincsenek-e repedések, törések vagy más sérülések a generátor hajtószíján és a kiegészítő hajtószíjakon.

A többhornyos tárcsák szíjait egyszerre kell kicserélni. Ha csak az egyik szíjat cseréli ki, akkor az új szíjra nagyobb terhelés jut, mint a többire. A régi szíjak megnyúlnak. Az új szíjra jutó nagyobb terhelés miatt az új szíj elszakadhat.

  • Napi rendszerességgel eressze le a vizet és az üledéket az üzemanyagtartályokból annak biztosítása érdekében, hogy kizárólag tiszta üzemanyag jusson az üzemanyagrendszerbe.

  • Ellenőrizze, hogy a kábelek és kábelkötegek csatlakozói nincsenek-e kilazulva, és a kábelek nincsenek-e elkopva.

  • Ellenőrizze, hogy a földelőkötés megfelelően csatlakozik-e, és jó állapotban van-e.

  • Ellenőrizze, hogy a motorváz földelőkötés megfelelően csatlakozik-e, és jó állapotban van-e.

  • Kössön le minden olyan akkutöltőt, ami nem rendelkezik az indítómotor áramszívása elleni védelemmel. Ha a motor nem karbantartásmentes akkumulátorral van ellátva, ellenőrizze az akkumulátorok állapotát és elektrolit-szintjét.

  • Ellenőrizze a mérőműszerek állapotát. Cserélje ki a megrepedt mérőműszereket. Cserélje ki azokat a mérőműszereket, amelyeket nem lehet kalibrálni.

A generátor ellenőrzése

A generátor biztonságos leválasztására vonatkozóan lásd: Biztonságról szóló fejezet, "A generátor leválasztása karbantartás elvégzéséhez".

Először is szemrevételezéssel ellenőrizze azokat a részeket, melyek a leginkább ki vannak téve a sérülések és a deformáció veszélyeinek. A sérüléseknek és deformációnak leginkább kitett részek a következők:

Földelés szigetelése - A földelés-szigetelés olyan szigetelés, melynek célja hogy különválassza egymástól az áramot vezető és nem vezető alkatrészeket.

Kiegészítő szigetelés - Kiegészítő szigetelés a következők valamelyikéből készül: préselt, laminált szálas anyag, poliészter vagy különböző kötőanyagokkal impregnált nemezbetét.

Ezeken a területeken számos különböző fajta sérülés keletkezhet. Ezek közül soroljuk most fel a leggyakrabban előfordulókat:

Hőöregedés - A hőöregedés a szigetelés leválását vagy deformálódását okozhatja. A tekercsek vizsgálata során kiderülhet, hogy a szigetelés úgy kitágult, hogy az belelóg a szellőztetőcsatornákba. Ezt a kötés elvesztése eredményezi, ami miatt a szigetelőanyag leválik. A szigetelőanyag ezenkívül a tekercsek vezetőiről is leválhat.

Horzsolás - A tekercsek és a csatlakozók felületeiben kárt tehet a súrlódás. Ezeket a felületeket a más forrásokból származó szennyeződések is károsíthatják. Ilyen források például a kemikáliák vagy a csiszolóanyagok.

Repedés - A szigetelőanyag repedését mechanikus feszültség okozhatja. Az állórész összetartásáért felelős szerkezet meglazul, ha a problémát nem hárítja el. Ezenkívül további mechanikai vagy elektromos sérülések is keletkezhetnek.

Erózió - Az erózió az a jelenség, amikor idegen anyagok hozzádörzsölődnek a tekercs felületén lévő szigetelésnek.

Caterpillar Information System:

3126B Engines for Caterpillar Built Machines Cylinder Head - Remove
C-15 and C-16 Industrial Engines Fuel System
3126 Truck Engine Military Pistons and Connecting Rods - Install
325D and 329D Excavators and 325D Material Handler Machine System Specifications Relief Valve (Pilot)
2000/12/01 The Oil Seals Have Been Removed From The Exhaust Valves {1100}
C-15 and C-16 Industrial Engines Flywheel
Installation of the 3406B and 3406C Long Block Engines Installation of the 3406B and 3406C Long Block Engines
C-15 and C-16 Industrial Engines Air Inlet and Exhaust System
Marine Monitoring System II General Information
G3516B and G3520B Generator Set Engines Engine Oil Pump - Remove
C-15 and C-16 Industrial Engines Housing (Front)
2000/12/01 A New Coolant Level Sensor is Available {7422}
3606, 3608, 3612 and 3616 Engines and C280-12, C280-16, C280-6 and C280-8 Marine Engines Generator Monitoring System Connector Contact Description
2000/12/01 A New Gasket Is Used In An Exhaust Manifold {7555}
G3516B and G3520B Generator Set Engines Engine Oil Pump - Install
C-15 and C-16 Industrial Engines Lubrication System
C-10, C-12, C-15 and C-16 Industrial Engines 5 Volt Engine Pressure Sensor Supply Circuit - Test
C-15 and C-16 Industrial Engines Cooling System
C-15 and C-16 Industrial Engines Flywheel Housing
Electronic Modular Control Panel II (EMCP II) Service Mode
3512B SR4B Generator Sets Voltage Regulators
3500 and 3500B Engines Plate Locations and Film Locations
C15 Petroleum Generator Set Engines Basic Engine
3306B Generator Set Voltage Regulator Options
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.