SR500 Generators Caterpillar


Parallel Operation

Usage:

SR4B 1HN

Požadavky při prvním spuštění

Příprava generátoru na paralelní provoz vyžaduje zvláštní pozornost. Před pokusem o první paralelní zapojení jednotek je nutné všechny jednotky zkontrolovat. Musí být splněny tři následující podmínky:

  1. Stejný sled fází

  2. Stejná frekvence střídavého proudu

  3. Stejné seřízení napětí

Otáčení fází

U systémů provozovaných paralelně musí být sled fází generátoru stejný jako sled fází systému. Sled fází lze zkontrolovat měřičem otáčení fází. Zkontrolujte sled fází u generátoru a sled fází u vedení, která přicházejí ze sběrnice systému. K určení relativního sledu fází lze také použít synchronizační světla. Správný sled fází je signalizován tím, že se současně mění jas dvou světel.



Ilustrace 1g00630590
Měřič otáčení fází (použití tří žárovek)

------ VÝSTRAHA! ------

Vysoké napětí může způsobit vážný nebo smrtelný úraz.

Pokud je v provozu elektrický generátor umožňující provedení testů nebo seřízení, existuje vysoké napětí a proud.

Nesprávné testované vybavení může selhat a představuje vysoké riziko zasažení obsluhy vysokým napětím.

Ujistěte se, že je testovací vybavení navrženo pro použití vysokého napětí a správně obsluhováno a že byly provedeny aktuální testy.

Pokud provádíte servis nebo opravujete elektrický generátor:

  • Ujistěte se, zda je jednotka odpojena (od užitkových nebo dalších napájecích generátorů) a zda je uzamknuta a označena štítkem DO NOT OPERATE (Neuvádět v činnost).

  • Vyjměte všechny pojistky.

  • Ujistěte se, že se motor generátoru zastavil.

  • Ujistěte se, že jsou baterie odpojeny.

  • Ujistěte se, že jsou všechny kondensátory vybity.

Nerespektování tohoto pokynu může vést k osobnímu zranění nebo úmrtí. Ujistěte se, že zbytkové napětí v rotoru, statoru a generátoru je vybité.


  1. Připojte žárovky mezi vodiče generátoru a odpovídající vedení fáze. Ujistěte se, že žárovky mají správné jmenovité napětí. Viz ilustrace 1.

  2. Spusťte paralelně zapojené jednotky. Tyto jednotky uveďte na odpovídající otáčky. Až se jednotky začnou blížit stejné rychlosti, kontrolky začnou blikat.

    1. Jestliže světla blikají postupně, je jedna z jednotek připojena obráceně. Pokud je jedna z jednotek připojena obráceně, demontujte vodiče generátoru "1" a "3" u jističe. Zaměňte vodiče generátoru "1" a "3". Tím se směr otáčení fází změní na opačný. Vedení "2" by mělo být vždy připojeno k vedení "2".

    2. Pokud světla blikají současně, otáčení fází je u obou generátorů stejné.


Ilustrace 2g00633434
Modul synchronizačních světel

Modul synchronizačních světel obsahuje relé zpětného výkonu. Tím se zajišťuje dodatečná ochrana systému. Pokud by měl motor ztratit výkon, ostatní paralelně zapojené jednotky se pokusí motorizovat motor a generátor. Do selhávajícího generátoru bude proudit energie. Tato energie způsobí, že se bude selhávající generátor chovat jako motor. Když to nastane, aktivuje se relé zpětného výkonu. Selhávající motor a generátor budou vypnuty.

Doplňující informace viz příslušný modul servisní příručky EMCP II.

Nastavení frekvence

Otáčky paralelně zapojených jednotek musí být stejné. Otáčky jsou úměrné frekvenci střídavého proudu.

  1. Nechte každou elektrickou soupravu běžet pod zátěží (přibližně 30 minut).

  2. Odpojte zátěž a zkontrolujte vysoký počet volnoběžných otáček.

  3. Pro dosažení co možná nejvíce odpovídajících výsledků zopakujte krok 2. Opakujte tento krok, dokud nebudou mít všechny jednotky stejnou frekvenci střídavého proudu.

Nastavení napětí

Poznámka Následující nastavení napětí slouží pro individuální kompenzaci. Toto nastavení je také známo pod názvem náprava poklesů jalového výkonu. Existuje další metoda s názvem diferenciální kompenzace (kompenzace příčného proudu). Při kompenzaci příčného proudu je předpětí regulátoru v propustném směru dáno rozdílem výstupů jalového proudu paralelního generátoru. Postup seřízení viz Technický list motoru, LEKX8142, "Zero pokles napětí For Parallel Operation".

Nastavení úrovně napětí a poklesu napětí určuje množství proudů cirkulujících mezi generátory. Pečlivě sladěná nastavení regulátoru napětí sníží vyrovnávací proudy. Zatížení s účiníkem 0,8 vyžadují pokles napětí generátoru o přibližně 5 %. To nastane hlavně u motorů. Pokles napětí při zátěži se vyjadřuje jako procentuální podíl ze změny napětí při přechodu ze stavu bez zatížení do stavu s plným zatížením. K provedení nastavení u každé paralelně zapojené jednotky použijte stejný voltmetr.

  1. Při nastavování napětí viz část Provoz, "Provoz samostatné jednotky".

  2. Když motor běží na jmenovité otáčky, otočte ovladačem poklesu napětí ve směru hodinových ručiček. Otáčejte ovladačem poklesu napětí, až dosáhnete jedné poloviny celého rozsahu. Pro účiník jednotky nastavte ovladač poklesu napětí u všech generátorů na jednu polovinu celého rozsahu. Přejděte ke kroku 7. Normální poháněná zátěž má účiník přibližně 0,8. Pokud je poháněná zátěž normální, přejděte ke kroku 3.

  3. Měňte nastavení ovladače úrovně napětí, až dosáhnete napětí, které je přibližně o 5 % vyšší než požadované napětí.

  4. Připojte plnou zátěž.

    Poznámka Pokud je generátor zapojen paralelně s ostatními generátory, pokles napětí při zátěži musí být u každého generátoru stejný, aby se uspokojivě rozdělilo jalové zatížení.

  5. Při plné zátěži s účiníkem 0,8 změňte nastavení ovladače poklesu napětí, abyste dosáhli požadovaného napětí.

  6. U každého paralelního generátoru zopakujte kroky 3, 4 a 5. Pokračujte, až bude sdružené napětí rovno požadované úrovni (při plné zátěži). Napětí bez zátěže má být přibližně o 5 % vyšší než jmenovité napětí.


    OZNÁMENÍ

    Může dojít k poškození generátoru. NEPŘEKRAČUJTE jmenovitý zatěžovací proud žádného jednotlivého generátoru.


  7. Proveďte paralelní připojení generátorů a připojte napájenou zátěž. Zkontrolujte výstupní proud generátoru. Sečtěte ampéry jednotlivých generátorů. Pokud tento součet o 10 % překračuje jmenovitý proud při plné zátěži, který jde do zátěže, nastavte ovladače poklesu napětí, aby se proud proporcionálně sdílel mezi generátory. Při připojení lehké zátěže je přípustný určitý vyrovnávací proud.

  8. Poté, co paralelně zapojené generátory běžely při plné zátěži alespoň jednu hodinu, proveďte konečná nastavení. Utáhněte pojistné matice na všech ovladačích a nasaďte přístupový kryt. Třetí podmínka požadavků při prvním spuštění byla splněna.

Poznámka Když jsou generátory studené, je malé množství vyrovnávacího proudu normální.

Spouštění více jednotek

Postup spouštění více jednotek je stejný jako postup spouštění samostatné jednotky.

Zapojení více jednotek paralelně

Jednotky mohou být paralelně připojeny bez zátěže nebo mohou být paralelně připojeny pod zátěží. Chcete-li paralelně připojit dvě či více jednotek, musí být splněny následující podmínky:

  1. Stejný sled fází

  2. stejná úroveň napětí,

  3. stejný pokles napětí,

  4. stejná frekvence,

  5. napětí jsou ve fázi.

První tři podmínky byly splněny při prvním spuštění paralelního provozu.

  1. Spusťte paralelní jednotku. Viz část Provoz motoru.

  2. Zapněte kontrolky synchronizace.

  3. Nechejte motor několik minut běžet. Nastavte motor na synchronní otáčky (stejná frekvence jako u jednotky, která je již připojena). Synchronizační kontrolky začnou blikat.

  4. Když jsou napětí dvou jednotek ve fázi, kontrolky zhasnou. V tomto okamžiku, když jsou kontrolky zhasnuté, rychle přepněte jistič.

  5. Poté, co se teplota generátoru stabilizovala po dobu jedné hodiny, nastavte u každého generátoru ovladač poklesu napětí při zátěži. Tím se jalové zatížení rozdělí a omezí se vyrovnávací proudy. Když otočíte ovladač poklesu napětí proti směru hodinových ručiček, bude pokles menší. Když otočíte ovladač poklesu proti směru hodinových ručiček, vzroste jalový proud přenášený generátorem.

Vyrovnávací proudy

Když jsou dvě jednotky zapojeny paralelně, vzniknou vyrovnávací proudy. Tyto proudy nevykonávají užitečnou práci. Vyrovnávací proudy protékají mezi generátory. Stanovením celkové intenzity elektrického proudu generátoru, který jde do zátěže, lze stanovit množství vyrovnávacího proudu.

Vyrovnávací proudy jsou způsobeny rozdíly napětí mezi dvěma jednotkami.

U studených generátorů mohou vyrovnávací proudy mít hodnotu až 25 % jmenovité intenzity elektrického proudu, aniž by byly považovány za škodlivé. Vyrovnávací proud je částí celkového proudu generátoru. Tento celkový proud nesmí překročit jmenovitou intenzitu elektrického proudu.

Jak se generátor ohřívá, vyrovnávací proudy začnou klesat. Hodnoty na ampérmetru by se měly mírně snížit. Hodnoty na voltmetru by měly zůstat konstantní.

Zastavení

Chcete-li odpojit generátor od linky, proveďte následující postup.

  1. Zkontrolujte zátěž. Zátěž musí být nižší než jmenovitý výkon zbývajících jednotek.

  2. Zkontrolujte, zda neutrální vodič některé ze zbývajících jednotek je uzemněný.

  3. Odpojte zátěž od odpojované jednotky. Viz Paralelní provoz, "Rozdělení zátěže – pokles rychlosti". Vzhledem k vyrovnávacím proudům proud nikdy neklesne k nule.

  4. Rozpojte elektrický jistič.

  5. Nechte motor běžet asi pět minut, aby se zchladil.

  6. Vypněte motor.

Caterpillar Information System:

C9 Engine For Caterpillar Built Machines Pistons and Connecting Rods - Remove
3612 and 3616 Engines Oil Temperature Regulators - Remove and Install
Electronic Modular Control Panel II (EMCP II) Component Location
584 and 584HD Forwarders Emissions Certification Film
Bendix DuraFlo 596 Air Compressor Excessive Oil at Exhaust Ports or Air Strainer
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Camshaft Bearings - Remove and Install
C9 Engine For Caterpillar Built Machines Camshaft Gear - Remove and Install
SR500 Generators Insulation - Test
C-9 Engines for Caterpillar Built Machines Front Housing and Covers
3612 and 3616 Engines Engine Oil Pan - Assemble
3406E Truck Engine Inlet Air Temperature Sensor
Caterpillar 270 Air Compressor General Testing and Adjusting Information
SR4 and SR4B Generators and Control Panels Bearing - Lubricate
3126B and 3126E On-highway Engines System Configuration Parameters
SR4 and SR4B Generators and Control Panels Electromechanical Control Panel for Switchgear Conversion
3176C and 3196 Engines For Caterpillar Built Machines Flywheel - Install
C-10 and C-12 Engines Engine Oil Pan - Remove and Install
3612 and 3616 Engines Accessory Drive - Remove
3612 and 3616 Engines Accessory Drive - Install
C15 and C18 Petroleum Generator Sets Cold Start Strategy
3126B Marine Engine Cold Weather Starting
Bendix DuraFlo 596 Air Compressor Air Compressor is Noisy
Bendix DuraFlo 596 Air Compressor Excessive Build-Up and Recover Time
Bendix DuraFlo 596 Air Compressor Air Compressor Leaks Oil
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.