3208 Marine Engine Caterpillar


Hoses and Clamps - Inspect/Replace

Usage:

3208 01Z
A tömlőket és bilincseket rendszeres időközönként ellenőrizni kell, valamint a javasolt időközönként ki kell cserélni a motor folyamatos működőképességének biztosítása érdekében. Ha az üzemanyag-vezetéket nem cserélik ki a javasolt időközönként, az veszélyes helyzeteket eredményezhet. Tegye meg a megfelelő biztonsági óvintézkedéseket, mielőtt megvizsgálja, vagy kicseréli a tömlőket és bilincseket.

Megjegyzés Mindig használjon kartonpapírt a motoralkatrészek szivárgásának ellenőrzésekor. A nyomás alatt lévő csöpögő folyadék komoly sérüléseket vagy akár halált is okozhat. Ide tartoznak a kis átmérőjű lyukon történő kilövellések. További információért lásd:Használati és karbantartási kézikönyv, "Általános veszélyre utaló információk".

Megjegyzés Gondoskodjon róla, hogy a tömlő megfelelő legyen az alkalmazáshoz.

Csövek, tömlők, csőmembránok és bilincsek ellenőrzése

Vizsgáljon meg minden csövet és tömlőt, hogy nem fordulnak elő szivárgások az alábbi okok miatt. Cseréljen ki minden csövet vagy tömlőt, amelynél az alábbi jelek bármelyike tapasztalható. Veszélyhelyzetet okozhat, amennyiben nem cserélik ki az alábbi jelek valamelyikét mutató csövet vagy tömlőt.

  • Repedezett tömlő

  • Puha tömlő

  • kopott vagy bemaródott külső burkolat

  • Megerősítésre szolgáló látható kábel

  • helyenként felpúposodó külső burkolat

  • a tömlő rugalmas része meghajlott vagy összenyomódott

  • a külső burkolatba mélyedő vasalás

  • a kipufogó szivárgó vagy megrongálódott csőmembránjai

  • Tömlők, amik olyan szivárgás jeleit mutatják, ami nem laza csatlakozás vagy bilincselés eredménye

Vizsgáljon meg minden bilincset az alábbi szempontokból. Cseréljen ki minden bilincset, amelyen az alábbi jeleket látja.

  • Repedés

  • Lazulás

  • Károsodás

Vizsgáljon meg minden csatlakozást szivárgás szempontjából. Cseréljen ki minden csatlakozást, ha az a szivárgás jeleit mutatja.

Minden beszerelés eltérő lehet. A különbségek az alábbi tényezőktől függnek:

  • Tömlő típusa

  • Csatlakozó anyagának típusa

  • A tömlőtől elvárt összehúzódás és kitágulás

  • A csatlakozástól elvárt összehúzódás és kitágulás

Extrém hőmérsékletváltozás következtében a tömlő alakot változtat. A magas hőmérséklet okozta állagváltozás miatt a tömlőszorító bilincs meglazulhat, ez pedig szivárgáshoz vezethet. Állandó nyomatékú tömlőbilincs segíthet megakadályozni a tömlőbilincsek lazulását.

Cserélje ki a repedezett vagy puha tömlőket. Cserélje ki a szivárgás jeleit mutató tömlőket. Cserélje ki a károsodás jeleit mutató tömlőket. Cserélje ki a repedezett vagy károsodott tömlőbilincseket. Szorítsa meg, vagy cserélje ki a laza tömlőbilincseket.

A tömlők és bilincsek cseréje


FIGYELMEZTETÉS

A termék ellenőrzése, karbantartása, vizsgálata, beállítása, vagy javítása során gondoskodjon a folyadékok tartályba gyűjtéséről. A folyadékot tartalmazó részegységek kinyitása, illetve az ilyen alkatrészek szétszerelése előtt készüljön fel a folyadékok megfelelő edényben történő összegyűjtésére.

A Cat termékekben használt folyadékok gyűjtésére és tárolására alkalmas eszközökkel és tartozékokkal kapcsolatban lásd: Külön kiadvány, NENG2500, "Cat forgalmazók szervizberendezéseinek katalógusa" vagy Külön kiadvány, PECJ0003, "Cat műhelyi készletek és szerszámok katalógusa".

A vonatkozó helyi előírásoknak és rendeleteknek megfelelően gondoskodjék valamennyi folyadék tárolásáról és elszállításáról.


Hűtőrendszer

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Nyomás alatt lévő rendszer: A forró hűtőfolyadék súlyos égési sérüléseket okozhat. A hűtőrendszer betöltőnyílásának kinyitásához, állítsa le a motort és várjon amíg a hűtőrendszer alkotóelemei lehűlnek. Lassan lazítsa meg a túlnyomást biztosító sapkát, hogy a rendszer túlnyomását megszüntesse.


------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ha leválasztja a tömlőket vagy csatlakozókat a nyomás alatt álló rendszerről, személyi sérülést okozhat.

Ha nem engedi ki a nyomást, az szintén sérülést okozhat.

Ne válassza le a tömlőket illetve csatlakozókat, amíg a rendszerből ki nem engedte az összes nyomást.


  1. Állítsa le a motort.

  2. Hagyja a motort lehűlni.

  3. A hűtőfolyadék-tömlő szervizelése előtt lassan lazítsa meg a hűtőrendszer töltőnyílásának sapkáját, hogy megszüntesse az esetleges nyomást.

  4. Távolítsa el a hűtőrendszer betöltőnyílásának sapkáját.

  5. Engedje le a hűtőfolyadékot a hűtőrendszerből a kicserélni kívánt tömlő szintje alá. Megfelelő gyűjtőedénybe engedje le a hűtőfolyadékot. A hűtőfolyadék újra felhasználható.

  6. Távolítsa el a tömlőbilincseket.

  7. Csatolja le a régi tömlőt.

  8. Cserélje ki a régi tömlőt egy újra.

  9. Szerelje be a megvizsgált tömlőbilincseket, vagy szereljen be újakat. A megfelelő tömlőbilincs kiválasztásával és beszerelésével kapcsolatos további infomációkért lásd: Specifikációk, SENR3130, "Nyomaték specifikációk", "Tömlőbilincsek".

  10. Töltse fel a hűtőrendszert.

  11. Tisztítsa meg a hűtőfolyadék töltőnyílásának sapkáját. Ellenőrizze a betöltő nyílás fedelének a tömítését. Vizsgálja meg a tömítés támfelületét. Vizsgálja meg, hogy a vákuumszelepnél és a támfelületnél nincsenek-e idegen anyagok, illetve nem rongálódtak-e meg. Ha a tömítés sérült, cserélje ki a hűtőrendszer nyomászáró sapkáját. Tegye vissza a töltőnyílás sapkáját.

  12. Indítsa be a motort. Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a hűtőrendszerben.

Üzemanyagrendszer

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ha leválasztja a tömlőket vagy csatlakozókat a nyomás alatt álló rendszerről, személyi sérülést okozhat.

Ha nem engedi ki a nyomást, az szintén sérülést okozhat.

Ne válassza le a tömlőket illetve csatlakozókat, amíg a rendszerből ki nem engedte az összes nyomást.


------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Ha érintkezésbe kerül a nagynyomású üzemanyagvezetékekkel, bőrén keresztül az üzemanyag be tud hatolni a szervezetébe, és égési sérüléseket szerezhet. A nagynyomású üzemanyagvezetékekből kilövellő üzemanyag tűzveszélyes. Ha az ellenőrzésre, karbantartásra és a javításra vonatkozó előírásokat nem tartja be, személyi sérülés, vagy halálos baleset is bekövetkezhet.



FIGYELMEZTETÉS

Nagynyomású üzemanyag-vezetékeket ne hajlítson meg, és ne üssön rájuk. Soha ne szereljen be hajlott vagy sérült vezetékeket, csöveket vagy tömlőket. A sérül vagy laza üzemanyag- vagy olajvezetékeket, csöveket és tömlőket javítsa meg. A szivárgások tüzet okozhatnak. Vizsgálja meg alaposan az összes vezetéket, csövet és tömlőt. Az összes csatlakozást szorítsa meg a javasolt nyomatékkal.



FIGYELMEZTETÉS

Ne engedje, hogy szennyeződés kerüljön az üzemanyagrendszerbe. A kikapcsolni kívánt üzemanyagrendszer alkatrészének környékét alaposan tisztítsa meg. Helyezzen megfelelő fedelet a kikapcsolt üzemanyagrendszer alkatrészére.


    Megjegyzés Magas nyomású üzemanyag-vezeték szerelhető be a magas nyomású üzemanyag-szivattyú és az üzemanyag-befecskendező közé. A magas nyomású üzemanyag-vezetékekre folyamatosan magas nyomás hat. Ne vizsgálja meg a magas nyomású üzemanyag-vezetéket, amikor a motor vagy a motorindító működésben van. A motor leállása után várjon 10 percet, mielőtt megvizsgálná vagy javítaná a magas nyomású üzemanyag-vezetékeket. Ha 10 percet vár, azzal lehetővé teszi, hogy a nyomás megszűnjön.

  1. Engedje le az üzemanyagot az üzemanyagrendszerből a kicserélni kívánt tömlő szintje alá.

  2. Távolítsa el a tömlőbilincseket.

  3. Csatolja le a régi tömlőt.

    Megjegyzés Az üzemanyagrendszer szervizelésekor használjon - szükség szerint - kupako(ka)t vagy fedele(ke)t a rendszer védelméhez és az üzemanyagrendszer tisztaságának megóvása érdekében.

  4. Cserélje ki a régi tömlőt egy újra.

  5. Szerelje be a megvizsgált tömlőbilincseket, vagy szereljen be újakat. A megfelelő tömlőbilincs kiválasztásával és beszerelésével kapcsolatos további infomációkért lásd: Specifikációk, SENR3130, "Nyomaték specifikációk", "Tömlőbilincsek".

  6. Alaposan vizsgálja meg a motort, hogy nem folyt-e rá üzemanyag. Győződjön meg róla, hogy nincs üzemanyag maradék a motoron, vagy annak közelében.

    Megjegyzés Az üzemanyagot az üzemanyagrendszerbe az üzemanyagszűrő előtt kell beadni.

  7. Töltse újra az üzemanyagrendszert. A motor üzemanyag-szivattyúzásával kapcsolatos információért lásd:Használati és karbantartási kézikönyv, "Üzemanyagrendszer - Szivattyúzás".

  8. Indítsa be a motort. Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás az üzemanyagrendszerben.

Kenési rendszer

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

A forró olaj és a forró alkotóelemek személyi sérülést okozhatnak. Ügyeljen, hogy a forró olaj és a forró alkatrészek ne érintkezzenek a bőrével.


  1. Engedje le az olajat a kenőanyagrendszerből a kicserélni kívánt tömlő szintje alá.

  2. Távolítsa el a tömlőbilincseket.

  3. Csatolja le a régi tömlőt.

  4. Cserélje ki a régi tömlőt egy újra.

  5. Szerelje be a megvizsgált tömlőbilincseket, vagy szereljen be újakat. A megfelelő tömlőbilincs kiválasztásával és beszerelésével kapcsolatos további infomációkért lásd: Specifikációk, SENR3130, "Nyomaték specifikációk", "Tömlőbilincsek".

  6. Töltse újra a kenőanyagrendszert. Gondoskodjon róla, hogy a kenési rendszer megfelelő mennyiségű motorolajjal legyen feltöltve; ehhez olvassa el a jelen Használati és karbantartási kézikönyv, "Motorolaj szintje - ellenőrzés" című részét.

  7. Indítsa be a motort. Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a kenőanyagrendszerben.

Légrendszer

  1. Távolítsa el a tömlőbilincseket.

  2. Csatolja le a régi tömlőt.

  3. Cserélje ki a régi tömlőt egy újra.

  4. Szerelje be a megvizsgált tömlőbilincseket, vagy szereljen be újakat. A megfelelő tömlőbilincs kiválasztásával és beszerelésével kapcsolatos további infomációkért lásd: Specifikációk, SENR3130, "Nyomaték specifikációk", "Tömlőbilincsek".

    Megjegyzés A csőmembránokat és a kipufogó csőmembránjain használt szorítóbilincseket tilos újra felhasználni.

  5. Indítsa be a motort. Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a légrendszerben.

Caterpillar Information System:

3208 Marine Engine Fuel Tank Water and Sediment - Drain
3176C and 3196 Marine Engines Fuel System Secondary Filter - Replace
3176C and 3196 Marine Engines Engine Crankcase Breather - Clean
C15 and C18 Petroleum Generator Sets Engine Valve Rotators - Inspect
3176C and 3196 Industrial Engines Engine Valve Lash - Inspect/Adjust
3208 Marine Engine Engine Mounts - Inspect
3208 Marine Engine Marine Classification Society Certification Requirements
3176C and 3196 Marine Engines Engine Air Cleaner Service Indicator - Inspect
3176C and 3196 Marine Engines Engine Oil Level - Check
C12 Marine Engines Cooling System Coolant (DEAC) - Change
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Boom, Stick and Bucket Operation
322B, 322B L, 325B and 325B L Excavators Operating Technique Information
3208 Marine Engine Maintenance Records
3208 Marine Engine Engine Performance
3208 Marine Engine Engine Oil Sample - Obtain
C27 PET GEN SET Electric Power Generation and C27 KNOCKDOWN K Petroleum Power Train Package Overhaul Considerations
3208 Marine Engine Starting Motor - Inspect
3208 Marine Engine Transmission Oil Level - Check
3208 Marine Engine Turbocharger - Inspect
3176C and 3196 Marine Engines Walk-Around Inspection
3208 Marine Engine Auxiliary Water Pump - Inspect
3406E, C-10 and C-12 Truck Engines Fuel System Primary Filter/Water Separator - Drain
3116 and 3126 Marine Engines Fuel System Primary Filter (Water Separator) Element - Replace
3208 Marine Engine Cooling System Water Temperature Regulator - Replace
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.