DE Series Generator Set with Cat C1.1, C1.5, and C2.2 Engines Caterpillar


Refill Capacities and Recommendations

Usage:

C1.1DE9.5 GB8

Kenési rendszer

Kenőanyagok mennyisége

A motor forgattyúházának feltöltési mennyisége a forgattyúház, az olajteknő és a hagyományos olajszűrő hozzávetőleges kapacitását jelzi. A kiegészítő olajszűrő-rendszerek használata esetén további olajmennyiséggel kell számolni. A kiegészítő olajszűrő kapacitásával kapcsolatban olvassa el a berendezés gyártója által közzétett műszaki adatokat.

Táblázat 1
A kenési rendszer hozzávetőleges feltöltési mennyisége
DE-sorozatú generátor-készletek C1,1 és C1,5 motorokkal 
Részegység vagy rendszer  Liter  Kvart 
Forgattyúház(1)   6,0  6,3 
(1) Ezek az értékek a forgattyúház olajteknőjének hozzávetőleges térfogatát jelzik, amely magába foglalja a gyárilag beszerelt olajszűrőket is. A kiegészítő olajszűrővel felszerelt motorok esetén további olajmennyiséggel kell számolni. A kiegészítő olajszűrő kapacitásával kapcsolatban olvassa el a berendezés gyártója által közzétett műszaki adatokat.

Kenőanyagok viszkozitására vonatkozó ajánlások közvetlen befecskendezésű (DI, Direct Injection) dízelmotorok esetében

A megfelelő SAE viszkozitási fokozat kiválasztásához a gép hidegindításakor előforduló legalacsonyabb környezeti hőmérsékletet és működtetéskor előforduló legmagasabb környezeti hőmérsékletet kell figyelembe venni.

A hidegindításhoz szükséges olajviszkozitás meghatározásához a(z) 2. táblázatot (legalacsonyabb hőmérséklet) használja.

A gép működtetésekor várhatóan előforduló legmagasabb környezeti hőmérséklethez szükséges olajviszkozitás kiválasztásához a(z) 2. táblázatot (legmagasabb hőmérséklet) használja.

Általában azt a legmagasabb olajviszkozitást kell használni, amely a beindításkor előforduló hőmérsékletnek megfelel.

Táblázat 2
Motorolaj viszkozitása 
Caterpillar DEO
Többfokozatú
API CH-4
API CG-4
Viszkozitási osztály 
Környezeti hőmérséklet 
Minimum Maximum 
SAE 0W-20  −40 °C (−40 °F)  10 °C (50 °F) 
SAE 0W-30  −40 °C (−40 °F)  30 °C86 ( °F) 
SAE 0W-40  −40 °C (−40 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 5W-30  −30 °C (−22 °F)  30 °C86 ( °F) 
SAE 5W-40  −30 °C (−22 °F)  50 °C (104 °F) 
SAE 10W-30  −18 °C (0 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 15W-40  −9,5 °C (15 °F)  50 °C (122 °F) 

Az olaj kiválasztására vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Különleges kiadvány, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

Üzemanyag

Üzemanyagra vonatkozó javaslatok

A dízelmotorok az üzemanyagok széles skáláját képesek elégetni. Ezeket az üzemanyagokat két fő csoportba sorolhatjuk. A két csoport elnevezése: ajánlott üzemanyagok, illetve elfogadható üzemanyagok.

Ajánlott üzemanyagok használata esetén a motor élettartama és teljesítménye egyaránt maximális. Az ajánlott üzemanyagok középfrakciós párlatok. Az ilyen üzemanyagokat a köznyelvben dízelüzemanyagnak, tüzelőolajnak, gázolajnak és kerozinnak nevezik.

A megengedett üzemanyagok közé a nyersolaj vagy a kevert üzemanyagok tartoznak. Az ilyen üzemanyagok használata megnövelheti a karbantartási költségeket, és csökkentheti a motor élettartamát.

Észak-Amerikában azok a dízelüzemanyagok, amelyeket No. 1-D vagy No. 2-D jellel látnak el az "ASTM D975-ben", általában teljesítik a műszaki előírásokat. Más forrásból származó dízelüzemanyagok olyan káros tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, amelyeket a jelen követelményrendszer nem tartalmaz és nem szabályoz.

A kenőanyagokkal kapcsolatos további információkat illetően lásd: Különleges kiadvány, SEBU6251, "Caterpillar Kereskedelmi forgalomban kapható dízelmotor-folyadék ajánlások".

Hűtőrendszer

Hűtőfolyadék-mennyiségek

A hűtőrendszer karbantartásához ismerni kell a hűtőrendszer teljes térfogatát. A motor hűtőrendszerének körülbelüli térfogata leolvasható. A külső rendszerek térfogatai az alkalmazásoktól függően változhatnak. A külső rendszer térfogatára vonatkozóan lásd a gyártó műszaki adatait. Ez a térfogatadat szükséges a teljes hűtőrendszer feltöltéséhez szükséges hűtőfolyadék/fagyálló mennyiségének meghatározásához.

Táblázat 3
A hűtőrendszer hozzávetőleges feltöltési mennyisége
DE-sorozatú generátor-készletek C1,1 és C1,5 motorokkal 
Részegység vagy rendszer  Liter  Kvart 
Teljes hűtőrendszer  6,3 

Hűtőfolyadékra vonatkozó ajánlások


FIGYELMEZTETÉS

Ne használjon olyan, kereskedelmi forgalomban kapható hűtőfolyadékot/fagyállót, amely csak az ASTM " D3306" (vagy azzal egyenértékű) specifikációnak felel meg. Az ilyen típusú hűtőfolyadék/fagyálló kis igénybevételű gépjárművek számára készül.

Kizárólag ajánlott hűtőfolyadékot/fagyállót használjon.


A Caterpillar motoroknál elsősorban a következő hűtőfolyadékokat használjuk:

Javasolt - Caterpillar hosszú élettartamú hűtőfolyadék (ELC) vagy olyan, kereskedelmi forgalomban kapható hosszú élettartamú hűtőfolyadék, amely megfelel a Caterpillar EC-1 (Motor hűtőfolyadék -1) műszaki előírásoknak

Elfogadható - Caterpillar dízelmotor fagyálló/hűtőfolyadék (DEAC, Diesel Engine Antifreeze/Coolant) vagy olyan, kereskedelmi forgalomban kapható, nagy teljesítményű hűtőközeg/fagyálló, amely megfelel az "ASTM D4985" vagy "ASTM D5345" műszaki előírásoknak

A Caterpillar 1:1 arányú víz-glikol keveréket ajánl. Ez a keverék hűtőfolyadékként és fagyállóként is optimális, nagy igénybevételnek megfelelő teljesítményt nyújt.

Megjegyzés Első feltöltésnél a Caterpillar DEAC-hez NEM szükséges SCA-t (Supplemental Coolant Additive, kiegészítő hűtőfolyadék-adalékanyag) adni. Az olyan kereskedelmi forgalomban kapható hosszú élettartamú hűtőfolyadék/fagyálló esetén, amely megfelel az "ASTM D4985" vagy "ASTM D5345" specifikációinak, LEHET, hogy szükség van kiegészítő hűtőadalékra (SCA) az első feltöltésnél. Olvassa el a címkét vagy a termék gyártója által mellékelt utasításokat.

Táblázat 4
Caterpillar: A víz elfogadhatóságára vonatkozó minimális követelmények 
Tulajdonság  Felső határérték  ASTM vizsgálat 
Klór (Cl)  40 mg/l (2,4 szemcse/US gallon)  "D512", "D4327" 
Szulfát (SO4 100 mg/l (5,9 szemcse/US gallon)  "D516" 
Teljes vízkeménység  170 mg/l (10 szemcse/US gallon)  "D1126" 
Összes szilárdanyag  340 mg/l (20 szemcse/US gallon)  "D1888" 
pH  pH 5,5 - 9,0  "D1293" 

Álló helyzetben lévő motorral végzett alkalmazásokban, ahol nincs szükség forrás vagy fagy elleni védelemre, ott SCA és víz keveréke elfogadható. A Caterpillar legalább hat és legfeljebb nyolc százalékos SCA-koncentrációt javasol ezeknél a hűtőrendszereknél. Desztillált vagy ionmentesített víz használatát javasoljuk. Megfelelő tulajdonságokkal rendelkező vizet használjon. A hűtőfolyadékra vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Különleges kiadvány, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

Megjegyzés A hűtőfolyadék élettartamát a használat üzemóráinak száma is korlátozza. Lásd az adott motor Használati és karbantartási kézikönyvét:, "Karbantartási intervallumok ütemezése" (Karbantartás fejezet). A jelzett élettartam eléréséhez a hűtőfolyadékot megfelelően karban kell tartani. A karbantartási program az S·O·S hűtőfolyadék-analízist is magában foglalja.

Táblázat 5
A hűtőfolyadék élettartama 
Hűtőfolyadék típusa  Élettartam(1)  
Caterpillar ELC  6 év 
Caterpillar DEAC  3 év 
Kereskedelmi forgalomban kapható, nagy teljesítményű hűtőfolyadék/fagyálló, mely megfelel az "ASTM D5345 specifikációinak"  2 év 
Kereskedelmi forgalomban kapható, nagy teljesítményű hűtőfolyadék/fagyálló, mely megfelel az "ASTM D4985 specifikációinak"  1 év 
Caterpillar hűtőadalék (SCA) és víz  2 év 
Kereskedelmi forgalomban kapható hűtőadalék (SCA) és víz  1 év 
(1) A hűtőfolyadék élettartama a használattól (üzemórák számáról) is függ. Lásd az adott motor Használati és karbantartási kézikönyvét:, "Karbantartási intervallumok ütemezése" (Karbantartás fejezet).

Caterpillar Information System:

G3612 and G3616 Engines Engine Oil Pump - Remove and Install
G3600 A4 Engines Lubrication System
C27 Industrial Engine and C27 Locomotive Engine Maintenance Interval Schedule
C13 Engines Diagnostic Lamp
C13 Engines Diagnostic Flash Code Retrieval
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Crankcase Pressure Is High
Aftertreatment Filter Maintenance on Large Engine Tier 4 Interim and Final Products Equipped with a Selective Catalyst Reduction (SCR) Filter{1075, 108H, 1920} Aftertreatment Filter Maintenance on Large Engine Tier 4 Interim and Final Products Equipped with a Selective Catalyst Reduction (SCR) Filter{1075, 108H, 1920}
G3612 and G3616 Engines Prelubrication Oil Pump - Remove and Install
G3600 A4 Engines Electronic Service Tools
2015/03/02 New Phone Number for VIMS Support Is Now Available for All Cat® Products Equipped with VIMS {7601}
C13 Engines Monitoring System
C13 Engines Reference Information
C13 Engines Engine Operation
DE Series Generator Sets With Cat C3.3 Engine Refill Capacities and Recommendations
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Engine Does Not Crank
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Engine Has Early Wear
3512E Land Electric Drive Fuel System - Prime
G3612 and G3616 Engines Engine Oil Coolers - Remove and Install
C7.1 Marine Generator Set Engine Oil Pressure - Test
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Engine Has Mechanical Noise (Knock)
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Engine Misfires, Runs Rough or Is Unstable
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Engine Overcrank Occurrence
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Engine Overspeeds
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Engine Stalls at Low RPM
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.