C4.4 (Mech) Marine Generator Set MCS-3 Caterpillar


Engine Air Cleaner Element (Dual Element) - Inspect/Clean/Replace

Usage:

C4.4 L1K


ИЗВЕСТИЕ

Никога не пускайте двигателя без монтиран въздухопочистващ елемент. Никога не пускайте двигателя с неизправен въздухопочистващ елемент. Не използвайте въздухопочистващи елементи с повредени гънки, гарнитури или уплътнения. Навлизането на замърсяване в двигателя причинява преждевременно износване и поврежда неговите компоненти. Въздухопочистващите елементи не позволяват попадането на носени във въздуха частици в тръбопровода за входящ въздух.



ИЗВЕСТИЕ

Никога не обслужвайте въздухопочистващия елемент при работещ двигател, понеже това ще позволи навлизането на замърсители в двигателя.


Обслужване на елементите на въздухопочистващия филтър

Ако елементът на въздухопочистващия филтър се запуши, въздухът може да разкъса материала на елемента на въздухопочистващия филтър. Нефилтрираният въздух драстично ще ускори вътрешното износване на двигателя. Доставчикът ви на Caterpillar има подходящите елементи на въздухопочистващия филтър за вашето приложение. Посъветвайте се с доставчика си на Caterpillar за подходящия елемент на въздухопочистващия филтър.

  • Проверявайте първичния очистител (ако е монтиран) ежедневно за натрупване на пръст и отпадъци. Почистете пръстта и отпадъците, ако е необходимо.

  • Условията на работа (прах, пръст и отпадъци) може да наложат по-кратък интервал за обслужване на въздухопочистващия филтър.

  • Елементът на въздухопочистващия филтър може да се почиства най-много шест пъти, ако е почистван и инспектиран правилно.

  • Елементът на въздушния филтър трябва да се сменя поне веднъж годишно. Тази смяна трябва да се извърши независимо от броя на почистванията.

Сменете мръсните елементи на хартиения очистител на въздух с чисти. Преди монтаж елементите на въздухопочистващия филтър трябва да се проверяват обстойно за разкъсване и/или дупки във филтърния материал. Инспектирайте гарнитурата или уплътнението на елемента на въздухопочистващия филтър за повреда. Поддържайте наличност от подходящи елементи за въздухопочистващия филтър за резерва.

Въздухопочистващи филтри с два елемента

Въздухопочистващият филтър с два елемента съдържа първичен въздухопочистващ елемент и вторичен въздухопочистващ елемент. Първичният елемент на въздухопочистващия филтър може да се почиства най-много шест пъти, ако е почистван и инспектиран правилно. Първичният въздухопочистващ елемент трябва да се сменя поне веднъж годишно. Тази смяна трябва да се извърши независимо от броя на почистванията.

Вторичният елемент на въздухопочистващия филтър не се обслужва и не се мие. Вторичният въздухопочистващ елемент трябва да се сваля и изхвърля на всеки три почиствания на първичния въздухопочистващ елемент. Когато двигателят работи в запрашена или замърсена среда, може да е необходима по-честа смяна на елементите на въздухопочистващия филтър.



Илюстрация 1g00736431
(1) Капак
(2) Първичен въздухопочистващ елемент
(3) Вторичен въздухопочистващ елемент
(4) Вход за въздуха на турбокомпресора

  1. Свалете капака. Демонтирайте първичния въздухопочистващ елемент.

  2. Вторичният въздухопочистващ елемент трябва да се сваля и изхвърля на всеки три почиствания на първичния въздухопочистващ елемент.

    Бележка Вижте "Почистване на първичните въздухопочистващи елементи".

  3. Покрийте въздушния вход на турбокомпресора с лента, за да предотвратите замърсяване.

  4. Почистете вътрешността на капака на въздухопочистващия филтър и тялото с чисто сухо парче.

  5. Отстранете лентата от входа за въздух на турбокомпресора. Монтирайте вторичния въздухопочистващ елемент. Монтирайте нов или почистен първичен въздухопочистващ елемент.

  6. Монтирайте капака на въздухопочистващия филтър.

  7. Занулете сервизния индикатор на въздухопочистващия филтър.

Почистване на първичните въздухопочистващи елементи


ИЗВЕСТИЕ

Caterpillar препоръчва сертифицирани услуги за почистване на въздушния филтър, които са на разположение при дилърите на Caterpillar. Почистващата процедура на Caterpillar ползва доказани процедури, за да осигури стабилно качество и достатъчен експлоатационен живот на филтъра.

Съблюдавайте следните указания, ако се опитвате да почистите филтърния елемент:

Не почуквайте и не удряйте филтърния елемент, за да изтърсите праха.

Не мийте филтърния елемент.

Ползвайте сгъстен въздух с ниско налягане, за да отстраните праха от филтърния елемент. Налягането на въздуха не бива да надхвърля 207 kPa (30 фунта на кв. инч). Насочвайте въздушния поток нагоре и надолу по протежение на гънките от вътрешната страна на филтърния елемент. Много внимавайте, за да избегнете повреда на гънките.

Не ползвайте въздушни филтри с повредени гънки, гарнитури или уплътнения. Замърсяванията, влизащи в двигателя, ще доведат до повреда на детайлите от двигателя.


Първичният елемент на въздухопочистващия филтър може да се почиства най-много шест пъти, ако е почистван и инспектиран правилно. При почистване на първичния въздухопочистващ елемент проверете за сцепване или скъсване на филтърния материал. Първичният въздухопочистващ елемент трябва да се сменя поне веднъж годишно. Тази смяна трябва да се извърши независимо от броя на почистванията.

Използвайте чисти първични елементи на въздухопочистващия филтър, докато мръсните елементи са извадени за почистване.


ИЗВЕСТИЕ

Не почиствайте въздухопочистващите елементи чрез удряне или почукване. Това може да повреди уплътнението. Не използвайте елементи с повредени гънки, гарнитури или уплътнения. Повредените елементи ще позволят преминаването през тях на замърсяващи частици. Това може да доведе до повреда на двигателя.


Огледайте първичните елементи на въздухопочистващия филтър, преди да ги почистите. Оглеждайте елементите на въздухопочистващия филтър за повреда на уплътнението, гарнитурите и външния капак. Изхвърляйте всички повредени елементи на въздухопочистващия филтър.

Има два обичайни метода за почистване на първичните елементи на въздухопочистващия филтър:

  • Въздух под налягане

  • Прахосмукачка

Въздух под налягане

За почистване на първичен елемент на въздухопочистващия филтър, който не е почистван повече от два пъти, може да се използва въздух под налягане. Въздухът под налягане няма да отстрани напластяванията от сажди и масло. Използвайте филтриран сух въздух с максимално налягане 207 kPa (30 psi).



Илюстрация 2g00281692

Бележка При почистване на първичния елемент на въздухопочистващия филтър винаги започвайте от чистата страна (вътрешната), за да избутате частиците замърсяване към мръсната страна (външната).

Насочете маркуча така, че въздухът да влиза в елемента по дължината на филтъра, за да избегнете повреда на книжните гънки. Не насочвайте въздушния поток директно към първичния елемент на въздухопочистващия филтър. Замърсяванията може да влязат по-надълбоко в гънките.

Бележка Вижте "Инспектиране на първичните въздухопочистващи елементи".

Почистване с прахосмукачка

Прахосмукачката е добър метод за почистване на първичните елементи на въздухопочистващия филтър, които изискват всекидневно почистване поради работа в суха запрашена среда. Преди прахосмукачката се препоръчва почистване с въздух под налягане. Прахосмукачката няма да отстрани напластяванията от сажди и масло.

Бележка Вижте "Инспектиране на първичните въздухопочистващи елементи".

Инспектиране на първичните въздухопочистващи елементи



Илюстрация 3g00281693

Огледайте чистия и сух първичен въздухопочистващ елемент. Използвайте 60-ватова синя светлина в тъмна стая или подобно помещение. Поставете синята лампа в първичния въздухопочистващ елемент. Завъртете първичния въздухопочистващ елемент. Огледайте първичния въздухопочистващ елемент за скъсвания и/или дупки. Огледайте първичния въздухопочистващ елемент за светлина, която минава през филтърния материал. Ако е необходимо за потвърждаване на резултата, сравнете първичния елемент на въздухопочистващия филтър с нов първичен елемент на въздухопочистващия филтър, който има същия номер на частта.

Не използвайте първичен въздухопочистващ елемент, който има скъсвания и/или дупки във филтърния материал. Не ползвайте първичен въздухопочистващ елемент с повредени сгъвки, гарнитури или уплътнения. Изхвърлете повредените първични въздухопочистващи елементи.

Съхраняване на първични елементи на въздухопочистващия филтър

Ако първичен елемент на въздухопочистващия филтър, който е преминал инспекцията, няма да се ползва, той може бъде съхранен за бъдеща употреба.



Илюстрация 4g00281694

Не използвайте боя, водонепроницаемо покритие или пластмаса като защитно покритие за съхраняване. Това може да доведе до ограничаване на притока на въздух. За да ги предпазите от замърсяване и повреда, увивайте първичните елементи на въздухопочистващия филтър в антикорозионна (VCI) хартия.

Поставете първичния елемент на въздухопочистващия филтър в кутия за съхранение. За по-лесно разпознаване обозначете кутията отвън, както и първичния елемент на въздухопочистващия филтър. Включете следната информация:

  • Дата на почистване

  • Брой почиствания

Съхранявайте кутията на сухо място.

Caterpillar Information System:

797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Machine Systems Blower Motor (Air Conditioner and Heater) - Remove and Install
C4.4 (Mech) Marine Generator Set MCS-3 Engine Crankcase Breather - Replace - Turbocharged Engines and Naturally Aspirated Engines
320 VH and VM Variable Gauge Undercarriage Recoil Spring - Assemble
320 VH and VM Variable Gauge Undercarriage Recoil Spring - Disassemble
320 VH and VM Variable Gauge Undercarriage Front Idler, Recoil Spring and Hydraulic Track Adjuster - Remove and Install
2010/06/25 Improved Piston used on 3500 Remanufactured Engines {1225}
2010/06/15 An Improved Piston Is used on 3500 Remanufactured Engines {1225}
797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Machine Systems Lubrication Pump (Automatic) - Remove and Install
C175-16 Generator Set Engine Oil and Filter - Change
797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Machine Systems Pump Drive Shaft (Hydraulic) - Remove and Install
374F Excavator Hydraulic System Filter Element (Fine Filtration) - Replace - If Equipped
C27 and C32 Generator Set Engines Cylinder Block
797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Machine Systems Relay Valve (Air Start) - Remove and Install
C4.4 (Mech) Marine Generator Set MCS-3 Auxiliary Water Pump - Inspect - Bronze Auxiliary Water Pump
797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Machine Systems Solenoid Valve (Air Start) - Remove and Install
797F and 797F XQ Off-Highway Trucks Machine Systems Center Arm (Steering) - Remove and Install
C27 Generator Set Engines Configuration Parameters
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Unit Injector Sleeve - Remove
C13, C15, and C18 Tier 4 Interim Engines Fuel System Water Separator Has Water
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Unit Injector Sleeve - Install
320 VH and VM Variable Gauge Undercarriage Sprocket - Remove and Install
320 VH and VM Variable Gauge Undercarriage Track Roller - Remove and Install - VH Undercarriage
C27 Generator Set Engines Ether Starting Aid - Test
C7.1 Industrial Engine Diesel Particulate Filter Regeneration
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.