Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Caterpillar


Coolant Recommendations - General Maintenance

Usage:

3304 04B
Hotové chladicí kapaliny, které jsou doporučené nebo přijatelné pro použití v dieselových motorech Cat, jsou uvedené v tabulce 1 níže:

Tabulka 1
Doporučení pro hotové chladicí kapaliny určené k použití v motorech Cat 
Typ chladicí kapaliny  Doporučení  Produkt  Provozní hodiny (1)(2)  Požadovaná údržba(3) 
Cat ELC, Cat ELI nebo komerční chladicí kapalina, která vyhovuje specifikaci Cat EC-1   Přednostní  Cat ELC  12 000 hodin nebo 6 let  Přísadu Cat ELC Extender doplňte při dosažení 6 000 provozních hodin nebo v polovině životnosti chladicí směsi. 
Cat ELI (na bázi vody) (4) 12 000 hodin nebo 6 let  Přísadu Cat ELC Extender doplňte při dosažení 6 000 provozních hodin nebo v polovině životnosti chladicí směsi. 
Minimální požadavky Specifikace Cat EC-1 a "ASTM D6210" a
Technologie organických přísad (OAT) založená na použití monokarboxylové a dikarboxylové kyseliny
Nulový obsah fosforečnanů, boritanů a křemičitanů
Tolyltriazol: minimální typická úroveň činí 900 ppm
Dusitany: minimální typická úroveň činí 500 ppm v nových chladicích kapalinách 
6 000 hodin nebo 6 let  Přísadu Cat ELC Extender doplňte při dosažení 3 000 provozních hodin nebo v polovině životnosti chladicí směsi. 
Cat DEAC, Cat SCA, běžné chladicí kapaliny a komerční chladicí kapaliny s prodlouženou životností, které nesplňují specifikaci EC-1  Přijatelné  Cat DEAC  3 000 hodin nebo 3 let  Přísada SCA v intervalech údržby 
Cat SCA (na bázi vody) ***#i05910600/d22546e144*** 3 000 hodin nebo 2 let  Přísada SCA v intervalech údržby 
Minimální požadavky na zcela hotové komerční chladicí kapaliny pro velkou zátěž "ASTM D6210" a
Koncentrace dusitanu (v podobě NO2): minimálně 1 200 ppm (70 zrn / US gal) a maximálně 2 400 ppm (140 zrn / US gal)
Koncentrace silikonu: minimálně 100 ppm a maximálně 275 ppm 
3 000 hodin nebo 2 let  Přísada SCA v intervalech údržby 
Minimální požadavky na komerční chladicí kapaliny vyžadující předběžné doplnění přísady SCA "ASTM D4985" a ***#i05910600/d22546e144***
Koncentrace dusitanu (v podobě NO2): minimálně 1 200 ppm (70 zrn / US gal) a maximálně 2 400 ppm (140 zrn / US gal)
Koncentrace silikonu: minimálně 100 ppm a maximálně 275 ppm 
3 000 hodin nebo 1 rok  Přísada SCA při počátečním plnění a přísada SCA v intervalech údržby 
Minimální požadavky pro SCA a vodu(5) Komerční doplňková přísada do chladicí kapaliny a voda mající
Koncentrace dusitanu (v podobě NO2): minimálně 1 200 ppm (70 zrn / US gal) a maximálně 2 400 ppm (140 zrn / US gal)
Koncentrace silikonu: minimálně 100 ppm a maximálně 275 ppm 
3 000 hodin nebo 1 rok  Podle doporučení výrobce 
(1) Nové chladicí kapaliny zředěné z 50 procent. Chladicí kapaliny, které jsou předem zředěny výrobcem, je třeba ředit vodou, která odpovídá požadavkům specifikace Reagent 4 ("ASTM D1193").
(2) Udržujte stanovenou hladinu chladicí kapaliny.
(3) Vhodné postupy údržby, viz podrobné informace uvedené v této kapitole. U aplikací, které povolují použití přísady Cat ELI ve vodě, se doporučuje minimálně 7,5 procenta přísady Cat ELI. U aplikací, které povolují použití přísady SCA a vody, se doporučuje koncentrace přísady Cat SCA minimálně 6 procent až maximálně 8 procent.
(4) Chladicí kapaliny na bázi vody nejsou povoleny pro použití ve strojích vybavených zařízením pro dodatečnou úpravu výfukových plynů za účelem redukce NOx, v motorech vybavených systémem AATAC a v lodních motorech vybavených systémem SWAC.
(5) V současné době neexistují žádné průmyslové normy pro hodnocení kvality běžných chladicích kapalin na bázi vody. Za účelem kontroly kvality chladicích kapalin ve směsi SCA a vody by komerční soubor přísad SCA měl vyhovovat normě ASTM D6210 nebo ASTM D4985, pokud je tento soubor použit v chladicí kapalině na bázi glykolu. Nepoužívejte komerční soubor přísad SCA, který odpovídá pouze specifikaci ASTM D3306 nebo obdobné specifikaci, pokud je použit v chladicí kapalině na bázi glykolu.

Tabulka 2
Speciální požadavky(1) 
Dieselové motory Cat vybavené mezichladičem vzduch – vzduch (ATAAC)  Je nutné použít nejméně 30 % glykolu. Doporučuje se použít 50 % glykolu. NENÍ povoleno používat samotnou vodu či vodu s přísadou SCA nebo ELI. 
Lodní motory Cat C7-C32 s na motoru namontovanými výměníky tepla a mezichladiči plnicího vzduchu chlazenými surovou vodou (SWAC(2)
Model s motorem Cat 3618  Doporučuje se přísada ELI na vodní bázi. Přísada SCA na vodní bázi je přípustná. Chladicí kapaliny na bázi glykolu NEJSOU povoleny. 
Cat C18 SCAC(3), lodní motory Cat C32 SCAC a Cat 3500C s certifikací Tier 3  V okruhu mezichladiče je povoleno maximálně 20 % glykolu.(4)
(nevztahuje se na okruh chladicí vody, který má schopnost pojmout 50 % glykolu) 
(1) Přísady ELI a SCA na vodní bázi nejsou doporučovány pro použití v aplikacích, které vyžadují ochranu proti zamrznutí.
(2) SWAC: mezichladiče plnicího vzduchu chlazené mořskou vodou
(3) SCAC: Mezichladič se samostatným okruhem
(4) Ohledně ochrany proti zamrznutí při teplotách −5° C (23° F) a nižších si vyžádejte příslušné pokyny u prodejce společnosti Cat.

Při vyhodnocování provozní životnosti v tabulce 1 použijte ten z uvedených intervalů, který nastane dříve. Těchto intervalů výměny chladicí kapaliny lze dosáhnout pouze tehdy, provádí-li se jednou ročně rozbor vzorků chladicí kapaliny podle služeb programu S·O·S úrovně 2.

Správný interval výměny regulátoru teploty vody v chladicím systému je uveden v Příručce pro provoz a údržbu daného motoru.

Poznámka U motorů vyžadujících maximálně 20 % glykolu se ujistěte, že je množství přísady v konečné směsi odpovídající. Příklad míchání roztoku obsahujícího 20 % glykolu je uvedený v tabulce 3.

Tabulka 3
Příklad míchání chladicí kapaliny obsahující 20 % glykolu (1) 
Celkový objem chladicího systému  Přidejte následující: 
Koncentrát ELC Koncentrát ELI  Voda 
10 galonů  2 galony  0,5 galonu  7,5 galonu 
(1) Objemy mohou být také uváděny v litrech za předpokladu, že budou všechny objemové jednotky konzistentní

U chladicích kapalin s prodlouženou životností je třeba do chladicí kapaliny v polovině její provozní životnosti jednorázově přidat přísadu k prodloužení životnosti (tzv. extender). U komerčních chladicích kapalin NEPŘIDÁVEJTE extender do chladicí kapaliny, pokud extender nebyl schválen výrobcem chladicí kapaliny k použití s jím dodávanou chladicí kapalinou. Za zajištění kompatibility a dostatečného výkonu odpovídá výrobce chladicí kapaliny. Nerespektování těchto doporučení může vést ke zkrácení životnosti součástí chladicího systému.

Běžné chladicí kapaliny vyžadují přidávání přísady SCA v rámci údržby po celou dobu životnosti. U komerčních chladicích kapalin NEPOUŽÍVEJTE přísadu SCA, pokud nebyla dodavatelem chladicí kapaliny schválena k použití s jím dodávanou chladicí kapalinou. Za zajištění kompatibility a dostatečného výkonu odpovídá výrobce chladicí kapaliny.

Specifikace "ASTM D4985" a "ASTM D6210" požadují, aby chladicí kapaliny, které obsahují správné množství přísady SCA a jsou naplněny v řádně udržovaném chladicím systému pracujícím v normálních provozních podmínkách, byly vhodné k použití po maximální dobu jednoho roku ("ASTM D4985") a 2 roků ("ASTM D6210"). Za splnění požadavků na vhodnost k určitému použití nesou přímou zodpovědnost výrobce chladicí kapaliny a výrobce přísady SCA. Před použitím v určité aplikaci projednejte vhodnost příslušných výrobků s výrobcem chladicí kapaliny nebo výrobcem přísady SCA.

Chladicí kapalina Cat DEAC nevyžaduje úpravu pomocí přísady SCA, je-li použita jako počáteční náplň.

U komerčních chladicích/nemrznoucích kapalin pro velkou zátěž, které vyhovují specifikaci "ASTM D6210", není při prvním naplnění požadována úprava přísadou SCA.

Komerční chladicí/nemrznoucí kapalina pro velkou zátěž, která vyhovuje pouze specifikaci "ASTM D4985", VYŽADUJE při prvním naplnění úpravu přísadou SCA a musí splňovat všechny požadavky uvedené v tabulce “Technické požadavky na komerční chladicí kapaliny s prodlouženou životností”. Uživatel a výrobce chladicí kapaliny nesou zodpovědnost za zajištění, aby přísada SCA byla slučitelná. Slučitelnost je založena na doporučeních poskytnutých výrobcem chladicí kapaliny a výrobcem přísady SCA. Například chladicí kapalina s prodlouženou životností, která splňuje požadavky specifikace "ASTM D4985", nemusí být slučitelná s přísadou SCA určenou k použití s běžnými chladicími kapalinami. Povinností výrobce chladicí kapaliny je poskytnout informace o slučitelných přísadách SCA. Povinností výrobce chladicí kapaliny a výrobce přísady SCA je doložení příznivého vlivu přísady na snížení kavitační koroze při provozu dieselového motoru.

Vždy si přečtěte údaje na štítku nebo pokyny poskytnuté výrobcem komerční chladicí/nemrznoucí kapaliny pro velkou zátěž.

Při přidávání přísady SCA do počáteční náplně tvořené chladicí/nemrznoucí kapalinou, která splňuje pouze požadavky specifikace "ASTM D4985", musí uživatel a výrobce chladicí kapaliny zajistit, že použitá přísada SCA je slučitelná s chladicí/nemrznoucí kapalinou. Přidávání přísady musí být založeno na doporučeních poskytnutých výrobcem chladicí kapaliny a výrobcem přísady SCA. Jednou ze zkušebních metod, jejichž použití je potřebné pro zajištění slučitelnosti přísady SCA s koncentrovanou nemrznoucí/chladicí kapalinou, je test podle "ASTM D5828-97". Dodržujte zkušební postup spočívající v použití zkoumané nemrznoucí/chladicí kapaliny k porovnání zkoumané přísady SCA s referenční přísadou SCA. Poměr obsahu nerozpustných složek ve zkoumané přísadě SCA ku obsahu těchto složek v referenční přísadě SCA musí být < 1. Celkové množství nerozpustných složek ve směsi obsahující přísadu SCA v množství 6 % by nemělo překročit 4,0 ml. Výrobce přísady SCA je zodpovědný za zajištění slučitelnosti přísady SCA s vodou podle “Minimálních požadavků společnosti Caterpillar na přijatelnou kvalitu vody” uvedených v této zvláštní publikaci a odpovídajících specifikaci "ASTM D6210", v tabulce X1.1.

Výrobce chladicí kapaliny a výrobce přísady SCA zodpovídají za to, že jejich výrobky nezpůsobí poškození chladicího systému.

Chladicí směs Cat ELC lze recyklovat na konvenční chladicí směs.

Chladicí kapaliny Cat ELC, Cat ELI, Cat DEAC, Cat Extender a přísada Cat SCA se dodávají v nádobách několika velikostí. Dostupnost podle objednacích čísel se bude lišit podle regionu. Poraďte se s prodejcem společnosti Cat.

Ve stacionárních a námořních aplikacích motoru, které nevyžadují ochranu proti varu nebo proti zamrznutí chladicího systému, s výjimkou jak je uvedeno v tabulce 2, jsou přísada Cat ELI ve vodě nebo přísada SCA a voda přípustné. Společnost Caterpillar doporučuje minimální koncentraci 7,5 procenta přísady Cat ELI v chladicích systémech používajících přísadu Cat ELI. Společnost Caterpillar doporučuje koncentraci v rozsahu 6 až 8 procent přísady Cat SCA v chladicích systémech používajících přísadu Cat SCA. V těchto systémech se upřednostňuje destilovaná nebo deionizovaná voda. Není-li destilovaná nebo deionizovaná voda k dispozici, použijte vodu, která splňuje nebo převyšuje minimální požadavky na přijatelnou vodu uvedené v této zvláštní publikaci v textu , "Všeobecné informace o chladicí kapalině".

Po přidání vody a správném namíchání lze koncentraci přísady Cat ELI určit pomocí digitálního refraktometru Brix 360-0744. Podrobnější informace naleznete v uživatelská příručce pro nástroje pro tento refraktometr. Pomocí tohoto refraktometru lze také zjistit koncentraci vzorku používané přísady Cat ELI odebraného z chladicího systému.


OZNÁMENÍ

Všechny motory Cat vybavené Cat systémem redukce NOx vyžadují pro zabránění poškození kavitací a zamezení varu chladicí kapaliny minimálně 50 procent glykolu. Tyto motory zahrnují motory vyhovující emisní normě Tier 4.



OZNÁMENÍ

Nepoužívejte běžně dostupné chladicí/nemrznoucí kapaliny, které odpovídají pouze specifikaci ASTM " D3306" nebo obdobné specifikaci. Tento typ chladicích/nemrznoucích kapalin je určen pro použití v automobilech v lehkém provozu.

Používejte pouze doporučované chladicí/nemrznoucí kapaliny.


Společnost Caterpillar doporučuje koncentraci 50 procent glykolu a vodu v náležité kvalitě. Tato směs použitá jako chladicí/nemrznoucí kapalina zajistí optimální výkonnost při velkém zatížení. Některé lodní motory jsou výjimkou, jak je uvedeno v tabulce 2.

Úroveň koncentrace dusitanů v chladicím systému udržujte v rozmezí 1200 ppm (70 grain/US gal) až 2400 ppm (140 grain/US gal). Rozbor chladicí kapaliny podle programu S·O·S je preferovanou metodou kontroly koncentrace přísady SCA. Alternativně lze úrovně obsahu dusitanů testovat pomocí následujících nástrojů:

  • Testovací proužky pro zjišťování úrovně dusitanů 4C-9301, s návodem pouze v angličtině, používejte u chladicích kapalin na bázi glykolu, jako například Cat DEAC

  • Testovací proužky pro zjišťování úrovně dusitanů 286-2578, s návodem v angličtině, francouzštině a španělštině, používejte u chladicích kapalin na bázi glykolu, jako například Cat DEAC

  • Titrační souprava k určení koncentrace dusitanů 298-5311, k dostání v určitých oblastech, používejte pouze u směsí vody a přísady SCA. Není určeno k použití s chladicími kapalinami na bázi glykolu.

V chladicí kapalině na bázi glykolu pravidelně kontrolujte koncentraci glykolu. Použijte zkoušečku chladicí kapaliny / akumulátoru. U prodejců společnosti Cat jsou k dispozici dva produkty. 245-5829 je analogový refraktometr, který ukazuje úroveň ochrany proti zamrznutí chladicí kapaliny ve stupních Celsia i stupních Fahrenheita. 360-0774 je digitální refraktometr Brix.

Udržujte správné koncentrace glykolu a přísad v chladicí kapalině. Snížení koncentrace glykolu nebo přísad se sníží schopnost chladicí kapaliny chránit systém před důlkovou korozí, kavitací, erozí a před usazeninami.

Do chladicího systému nedoplňujte vodu, pod není výslovně zapotřebí upravit poměr voda/glykol. Je-li potřeba doplnit chladicí systém, zpravidla se k tomu používá slučitelná chladicí kapalina připravená v poměru 50/50 (voda/glykol).

Jsou-li k tomu následující důvody, vyčistěte chladicí systém:

  • Kontaminace chladicí soustavy

  • Přehřátí motoru

  • Tvorba pěny v chladicí kapalině

  • Přechod z obvyklé chladicí/nemrznoucí kapaliny pro těžký provoz na chladicí kapalinu Cat ELC nebo ELC-1

Poznámka Při plnění chladicího systému rychlostí vyšší než 20 litrů (5 US gal) za minutu se mohou v chladicím systému vytvářet vzduchové kapsy. Maximální doporučovaná rychlost plnění chladicího systému některých menších motorů bude nižší. Výjimky jsou uvedeny v příručce pro provoz a údržbu dodané s motorem.

Po vypuštění a opětovném naplnění chladicího systému uveďte motor do chodu. Nechejte motor běžet bez uzávěru plnicího hrdla, dokud se hladina chladicí kapaliny neustálí. Přesvědčte se, že hladina chladicí kapaliny dosahuje správné výšky.

Caterpillar Information System:

G3516 Petroleum Engines Piston Cooling Jets - Remove and Install
G3508B, G3512B, G3512B, G3516B and G3520B Petroleum Engines Cylinder Head - Remove
G3508B, G3512B, G3512B, G3516B and G3520B Petroleum Engines Cylinder Head - Install
G3508J, G3516J, and G3520J Engines Nitrogen Oxide Sensor - Remove and Install
G3508B, G3512B, G3512B, G3516B and G3520B Petroleum Engines Rocker Shaft and Push Rod - Install
Wiring Improvements For The Contactor On The Control Group For Jacket Water Heaters, Space Heaters, And Some Battery Chargers On The 3412C, The 3406C, The 3456C, The C9, The C15, And The C18 Generator Sets{1435} Wiring Improvements For The Contactor On The Control Group For Jacket Water Heaters, Space Heaters, And Some Battery Chargers On The 3412C, The 3406C, The 3456C, The C9, The C15, And The C18 Generator Sets{1435}
2009/01/12 Adding Heat Shrink To The Harness Reduces Warnings {1273, 1408}
G3516 Petroleum Engines Valve Cover and Spark Plug - Remove and Install
G3500B Engines Air/Fuel Ratio Problem
797F and 797F XQ Off-Highway Truck/Tractor Braking System Electronic Control Module (Brake)
797F and 797F XQ Off-Highway Truck/Tractor Braking System Brake Hydraulic System
2009/01/26 Final Drive Duo-Cone Seal Assembly Information Update {7561}
C18 Fire Pump Engine Belts - Inspect/Adjust/Replace
793F Off-Highway Truck Towing With Inoperable Engine
C175-16 and C175-20 Generator Set Engines Oil Contains Coolant
C6.6 Marine Generator Set Engine Crankcase Breather - Replace
G3516 Petroleum Engines Connecting Rod Bearings - Remove and Install
PM3516 Power Modules Configuration Parameters
G3516 Petroleum Engines Piston and Connecting Rods - Remove
G3516 Petroleum Engines Piston and Connecting Rods - Install
G3508B, G3512B, G3512B, G3516B and G3520B Petroleum Engines Camshaft - Remove
C6.6 Marine Generator Set Engine Oil Pressure
G3516 Petroleum Engines Crankshaft Main Bearings - Remove
G3516 Petroleum Engines Crankshaft Main Bearings - Install
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.