C4.4 Marine Generator Set Caterpillar


Engine Oil and Filter - Change

Usage:

C4.4 L1K

------ VÝSTRAHA! ------

Horký olej a horké díly mohou způsobit úraz. Nedovolte, aby se horký olej nebo horké díly dostaly do styku s pokožkou.


Nevypouštějte olej, je-li motor studený. Když olej zchladne, rozptýlené odpadní částice se usazují na dně olejové pánve. Při vypuštění studeného oleje se tyto odpadní částice neodstraní. Při vypouštění kapaliny z klikové skříně zastavte motor. Vypusťte olej z klikové skříně, dokud je teplý. Při takovém vypouštění dojde i k vypuštění částic vzniklých opotřebením a rozptýlených v oleji.

Nerespektování tohoto doporučovaného postupu způsobí, že nevypuštěné částice budou znovu cirkulovat v mazacím systému motoru s novým olejem.

Vypouštění motorového oleje


OZNÁMENÍ

Bezvýhradně dbejte, aby při provádění prohlídek, údržby, testování, seřizování a oprav bylo zabezpečeno jímání vypouštěných provozních náplní. Připravte vhodné nádoby pro zachycení vypouštěných náplní ještě než otevřete vypouštěcí ventil nebo demontujete vypouštěcí zátku, nebo než demontujete jakékoliv součásti obsahující kapalnou provozní náplň.

Rozlišujte nádoby a zařízení pro zachycení vypouštěných náplní a pro uložení náplní strojů Caterpillar, viz zvláštní publikaci, NENG2500, "Průvodce nářadím a výrobky pro dílny" Caterpillar.

Likvidujte všechny upotřebené provozní náplně podle platných předpisů a nařízení.


Demontujte vypouštěcí zátku oleje z olejové pánve nebo použijte k vypuštění motorového oleje do vhodné nádoby jednu z následujících metod. Zlikvidujte použitý olej v souladu s místními předpisy.

Vypouštěcí ventil (je-li ve výbavě)



Ilustrace 1g01155733
Vypouštěcí ventil motorového oleje

  1. Vypouštěcí ventil oleje může být připojen k nádrži použitého oleje plavidla. Vypouštěcí ventil může mít zátku, která je zašroubována do konce ventilu nebo do tvarovek na ventilu. Je-li tam zátka, demontujte ji.

  2. Otevřete vypouštěcí ventil a nechte olej vytéct do vhodné nádoby nebo do potrubí použitého oleje plavidla. Zlikvidujte použitý olej v souladu s místními předpisy.

Výměna olejového filtru


OZNÁMENÍ

Olejové filtry Caterpillar jsou vyráběny dle norem firmy Caterpillar. Používání olejových filtrů, které nejsou firmou Caterpillar doporučeny, může vést k vážnému poškození ložisek, klikové hřídele a dalších dílů motoru. Příčinou těchto poškození jsou větší částice nečistot a větší částice vzniklé opotřebením v nepřefiltrovaném oleji mazacího systému motoru. Používejte jen ty olejové filtry, které jsou firmou Caterpillar doporučeny.


  1. Demontujte olejový filtr pomocí 1U-8760 řetězového klíče.

  2. Rozřízněte olejový filtr pomocí 175-7546 řezného nástroje na olejové filtry. Rozeberte záhyby a zkontrolujte, zda se v olejovém filtru nenachází kovové nečistoty. Pokud je v olejovém filtru usazeno velké množství kovových nečistot, mohlo dojít k nadměrnému opotřebení motoru nebo dosud nevyřešenému problému.

    Pomocí magnetu stanovte, zda olejová filtrační vložka obsahuje železné nebo neželezné kovy. Přítomnost železných kovů může značit opotřebení ocelových nebo litinových součástí motoru.

    Přítomnost neželezných kovů může značit opotřebení součástí motoru vyrobených z hliníku, mosazi nebo bronzu. Může se to týkat následujících položek: hlavní ložiska, ložiska ojnice, ložiska turbodmychadla a hlavy válců.

    V důsledku běžného opotřebení a tření je zcela běžné, aby se v olejovém filtru usadilo malé množství nečistot. V případě výskytu nadměrného množství nečistot v olejovém filtru se poraďte s prodejcem Caterpillar o zajištění další analýzy.



    Ilustrace 2g00741009
    Typická montážní základna olejového filtru a ploché těsnění olejového filtru

  3. Očistěte dosedací plochu na základně filtru. Přesvědčte se, že je odstraněno celé původní ploché těsnění olejového filtru.

  4. Naneste čistý motorový olej na nové ploché těsnění olejového filtru.


    OZNÁMENÍ

    Před instalací nenaplňujte filtr olejem. Olej by nemusel být filtrovaný a mohl by být kontaminovaný. To by mohlo vést k urychlenému opotřebování částí motoru.


  5. Namontujte olejový filtr. Utahujte olejový filtr, až jeho ploché těsnění dosedne na základnu. Utáhněte olejový filtr ručně podle pokynů, které jsou na něm uvedeny. Neutahujte olejový filtr nadměrnou silou.

Plnění kapaliny do klikové skříně motoru

  1. Sejměte víčko plnicího otvoru motorového oleje. Více informací o správném typu oleje viz Příručka pro provoz a údržbu, "Objemy provozních náplní a doporučení". Naplňte klikovou skříň odpovídajícím množstvím oleje. Správné množství oleje viz Příručka pro provoz a údržbu, "Objemy provozních náplní a doporučení".


    OZNÁMENÍ

    Pokud je motor vybaven přídavným systémem filtrace oleje nebo odděleně montovaným filtračním systémem oleje, dodržujte doporučení výrobce filtračního zařízení. Nedostatečné naplnění klikové skříně olejem i její přeplnění olejem způsobí poškození motoru.



    OZNÁMENÍ

    Aby nedošlo k poškození ložisek klikové hřídele, protáčejte motor s vypnutým přívodem paliva. Tak se olejové filtry zaplní olejem ještě před spuštěním motoru. Neprotáčejte motorem déle než 30 sekund.


  2. Spusťte motor a nechejte ho dvě minuty běžet. Proveďte tento postup a ujistěte se, že je v mazací systému olej a že jsou olejové filtry naplněné. Prohlédněte olejový filtr, zda není patrný únik oleje.

  3. Zastavte motor a nechejte olej minimálně deset minut stékat zpět do jímky.

  4. Vytáhněte hladinoměr a zkontrolujte hladinu oleje. Udržujte hladinu oleje mezi ryskami "PŘIDAT" a "PLNÁ" na hladinoměru.
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.