C4.4 Marine Generator Set Caterpillar


Generator Operation

Usage:

C4.4 D4B

Zatěžování generátoru

Je-li instalován nebo znovu připojován generátor, zajistěte, aby celkový proud v jedné fázi nepřekračoval jmenovité hodnoty na typovém štítku stroje. Všechny fáze by měly napájet stejnou zátěž. To umožňuje stroji, aby pracoval v oblasti jmenovitého výkonu. Jestliže proud jedné fáze překročí proud uvedený na typovém štítku, výsledkem může být nerovnováha, elektrické přetížení a přehřívání.

Přípustné kombinace nevyváženého zatěžování jsou uvedeny na obrázku 1. Při provozu s výrazným jednofázovým zatěžováním lze použít kombinaci jednofázové zátěže a třífázové zátěže. Takové kombinace musí spadat pod čáru ve grafu.



Ilustrace 1g00627416
Přípustné kombinace nevyváženého zatěžování

Zatěžování bloku

Zatěžováním bloku se rozumí okamžitá elektrická zátěž generátoru. Tato zátěž může dosahovat od nízkého procenta jmenovitého zatížení až po jmenovité zatížení.

Možnost zatěžování bloku generátoru závisí na následujících faktorech:

  • Přechodová odezva motoru

  • Odezva regulátoru napětí

  • Typ regulátoru napětí

  • Nadmořská výška provozu soustrojí generátoru

  • Typ zátěže

  • Množství zátěže

Pokud je pro zatížení bloku nutné snížení výkonu, viz normy ISO 3046 nebo SAE J1349. Viz také Technický list motoru, LEKX4066, "Přechodová odezva při zatěžování" a Technický list motoru, LEKX4067, "Blok a přechodová odezva".

Poznámka Zkratka ISO znamená International Standards Organization (Mezinárodní organizace pro normalizaci).

Účiník

Jedná se o poměr zdánlivého a celkového výkonu. Účiník je vyjadřován formou desetinného čísla. Představuje tu část proudu, která je skutečně přeměňována v užitečnou práci. Zbylá část proudu je spotřebována k udržování magnetického pole v motorech a jiných částech. Tento proud se nazývá jalové zatížení. Tento proud nevyžaduje udržování výkonu motoru.

Ve většině aplikací je účiník systému určen elektrickými motory a transformátory. Indukční motory mají obvykle účiník 0,8 nebo menší. Bílé světlo je odporová zátěž přibližně 1,0 účiníku nebo jednotky.

Účiník systému lze stanovit pomocí měřiče účinku nebo výpočtem. Potřebný příkon se stanoví v kW vynásobením účiníku hodnotou kVA, která je dodávána systému. Při zvyšování účiníku se bude snižovat celkový proud dodávaný do zátěže s konstantním požadovaným příkonem. Zátěž 100 kW, která je při účiníku 0,8, bude odebírat více proudu než zátěž 100 kW, která je při účiníku 0,9. Vysoký účiník povede k plnému zatížení motoru při nižší intenzitě elektrického proudu, než je jmenovitá intenzita elektrického proudu generátoru. Nižší účiník zvyšuje možnost přetížení generátoru.

Poznámka Generátory Caterpillar mají jmenovitou hodnotu účiníku 0,8, pokud není u generátoru uvedeno jinak.

Systém buzení

Generátor používá systém buzení AREP. Tento systém nepoužívá permanentní magnet. Regulátor napětí je napájen dvěma přídavnými vinutími. Tato vinutí jsou nezávislá na obvodu snímání napětí. První vinutí se označuje "X1" a "X2". Toto vinutí má napětí, které je proporcionální k výstupnímu napětí generátoru. Druhé vinutí se označuje "Z1" a "Z2". Toto vinutí má napětí proporcionální k proudu statoru. Napětí z elektrického napájení je usměrňováno a filtrováno před použitím v monitorovacím tranzistoru regulátoru. Tento princip zajišťuje, že regulace nebude ovlivněna interferencí generovanou zátěží.

Záložní generátory

Většina záložních jednotek je instalována s ovladači pro automatické spouštění. Záložní jednotky se spouštějí bez účasti obsluhy.

Záložní jednotky nemohou automaticky změnit otáčky regulátoru. Záložní jednotky nemohou automaticky změnit nastavení úrovně napětí. Otáčky a napětí regulátoru musí být pro řádný provoz dané jednotky předem nastaveny správně. Vždy, když je generátor ovládán ručně, se ujistěte, že nastavení otáček regulátoru a úrovně napětí jsou správná pro automatický provoz. Zkontrolujte správné nastavení všech spínačů na standardním řídicím panelu. Zkontrolujte správné nastavení všech tlačítek na prémiovém řídicím panelu. Na standardním řídicím panelu se má spínač voliče spouštění nacházet v poloze AUTOMATIC (AUTOMATICKÉ). Na prémiovém řídicím panelu má být stisknuté tlačítko "AUTO" (AUTOMATICKÉ).

Možnosti generátoru

Odpojovací spínač akumulátorů

Tento spínač je jednopólový spínač. Tento spínač nelze použít s dvojími elektrickými spouštěči.

Sálavá topná tělesa

Generátor může být vybaven sálavými topnými tělesy. Sálavé topné těleso se instaluje pro provoz v podmínkách s vysokou vlhkostí. K dispozici jsou sálavá topná tělesa 120 voltů a 240 voltů.

Filtr proti rušení radiové frekvence (RFI)

Tento filtr je k dispozici pro aplikace vyžadující filtr.

Přístrojové vybavení

K dispozici jsou tři různé panely dálkového spuštění/zastavení. Pro montáž panelů jsou k dispozici prodloužení kabeláže. Podrobnější informace vám poskytne prodejce společnosti Caterpillar.

Caterpillar Information System:

XQ60 Rental Generator Set Generator Set Installation
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines Flywheel Housing - Remove and Install - C32
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines Crankshaft Rear Seal - Install
120M, 12M, 140M and 160M Motor Graders Transmission Pressures - Test and Adjust
XQ60 Rental Generator Set Insulation - Test
C27 PET GEN SET Electric Power Generation and C27 KNOCKDOWN K Petroleum Power Train Package Generator - Dry
120M, 12M, 140M and 160M Motor Graders Power Train Charge System Pressure - Test and Adjust
XQ60 Rental Generator Set Rotating Rectifier - Test
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines Crankshaft Rear Seal - Remove
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines Flywheel - Remove and Install
325 Variable Gauge Undercarriage MHPU Excavator Final Drives and Travel Motors
Cat® Digital Voltage Regulator Reverse VAR Condition - Troubleshoot
C27 and C32 Generator Set Engines Housing (Rear) - Remove
3054E Industrial Engine Fuel Injection Nozzle Cover - Remove and Install
C13 Engines for Caterpillar Built Machines Event Codes
120M, 12M, 140M and 160M Motor Graders Power Train Gear Pump (Transmission Charging and Scavenge)
D Series Excavator Monitoring System Maintenance Information Mode
C15 Generator Set Engines E363 High Fuel Supply Temperature
C27 and C32 Industrial and Petroleum Engines E443 High Auxiliary Pressure
C27 and C32 Industrial and Petroleum Engines E445 High Auxiliary Temperature
C3.3 and C4.4 Generator Sets Generator Set Identification
3512C HD SR500 Generator Sets Generator Set Vibration - Inspect
C27 and C32 Generator Set Engines Housing (Rear) - Install
C4.4 Generator Sets Alternator - Inspect
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.