Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Caterpillar


Conventional Coolant/Antifreeze Cooling System Maintenance

Usage:

3304 04B


FIGYELMEZTETÉS

A Cat nem vállal garanciát a nem Cat gyártmányú folyadékok minőségére vagy teljesítményére vonatkozóan.



FIGYELMEZTETÉS

Csak jóváhagyott típusú kiegészítő hűtőadalékokat (SCA) használjon . Az általános hűtőfolyadékok használati idejük során rendszeresen igénylik kiegészítő hűtőadalék (SCA) karbantartási célú hozzáadását. Csak olyan kiegészítő hűtőadalékot (SCA) adjon a hűtőfolyadékhoz, amelynek használatát a hűtőfolyadék gyártója kifejezetten jóváhagyta. A hűtőfolyadék gyártójának felelőssége a kompatibilitás és a megfelelő teljesítmény biztosítása.

Ha ezeket az ajánlásokat nem tartja be, csökkenhet a hűtőrendszer részegységeinek élettartama.


A Cat kiegészítő hűtőadalék (SCA) kompatibilis a Cat DEAC hűtőfolyadék-adalékkal. Ha nem Cat által gyártott általános hűtőfolyadékot használ, akkor a kompatibilis SCA-val (Supplemental Coolant Additive, kiegészítő hűtőfolyadék-adalékanyag) kapcsolatban kérje ki a hűtőfolyadék gyártójának tanácsát.


FIGYELMEZTETÉS

NE keverjen különböző márkájú, illetve típusú hűtőfolyadékokat. NE keverje a különböző márkájú vagy típusú kiegészítő hűtőadalékokat (SCA), illetve a különböző márkájú vagy típusú élettartam-növelőket. Előfordulhat, hogy a különböző márkákhoz és típusokhoz eltérő adalékok szükségesek, hogy megfeleljenek az adott hűtőrendszer igényeinek. A különböző márkák és típusok nem feltétlenül kompatibilisek egymással.

Ha nem követi az ajánlásokat, azzal csökkentheti a hűtőrendszer alkotóelemeinek élettartamát, hacsak ezt a jelenséget megfelelően el nem hárítja.


Ha olyan, nem Cat által gyártott hagyományos hűtőfolyadékot használ, amely megfelel a Cat által közzétett minimális követelményeknek, akkor a Cat SCA használata előtt kérdezze meg a hűtőfolyadék forgalmazóját, hogy a Cat SCA használható-e a hűtőfolyadékkal együtt. A 6%-os maximális koncentrációt ne lépje túl. Ellenőrizze az SCA koncentrációját SCA-vizsgáló készlettel, vagy ellenőrizze az SCA koncentrációját Cat S·O·S hűtőfolyadék-elemzéssel.

A Cat motor hűtőrendszerekben az SCA koncentrációja 250 óránként vagy az 1. szintű karbantartás során vizsgálandó.

Megjegyzés Az összes típusú elfogadott, hagyományos, nagyteljesítményű hűtőfolyadékhoz/fagyállóhoz adott időközönként kiegészítő hűtőadalékot KELL (SCA) hozzáadni.

Vegye figyelembe a jelen Különleges kiadvány, "Hűtőfolyadékokra vonatkozó és általános karbantartási utasítások" részében található karbantartási információkat.

Megjegyzés Egyes motoralkalmazások szükségessé tehetik a karbantartási gyakorlatok időszakos értékelését a motor hűtőrendszerének a megfelelő karbantartása érdekében.

Az egyes rendelési számok beszerezhetősége régiónként változhat.

A 6%-os maximális koncentrációt ne lépje túl. Ellenőrizze a kiegészítő hűtőadalék (SCA) koncentrációját SCA-vizsgáló készlettel, vagy ellenőrizze a kiegészítő hűtőadalék (SCA) koncentrációját Cat S·O·S hűtőfolyadék-elemzéssel.

Kiegészítő hűtőadalék (SCA) hozzáadása tiszta vízhez vagy tiszta víz/glikol keverékéhez a kezdeti feltöltéskor

A kezdeti feltöltéskor a tiszta vízhez hozzáadott Cat SCA termék biztosítja a rendszer korrózióval szembeni védelmét. Győződjön meg róla, hogy a víz megfelel a jelen Különleges kiadvány, "Általános tájékoztató a hűtőfolyadékokról" részben található A víz elfogadhatóságára vonatkozó minimális Cat követelmények táblázatában részletezett minőségi követelményeknek. Egyúttal ellenőrizze, hogy a vízhez vagy víz/glikol keverékhez korábban nem adtak hozzá adalékanyagot. A(z) 1. táblázatban található egyenlet segítségével határozza meg a Cat SCA szükséges mennyiségét. Az SCA kezdeti koncentrációja az ajánlás szerint 7 százalék legyen. Amikor a hűtőfolyadék már üzemben van, az SCA mennyiségét tartsa a 3–6 százalékos tartományban. A részletekkel kapcsolatban tekintse át a karbantartásról szóló részt.

Táblázat 1
Egyenlet – Cat SCA vízhez való hozzáadása a kezdeti feltöltéskor 
V × 0,07 = X 
Ahol V a hűtőrendszer teljes térfogata. 
Az X a szükséges mennyiségű Cat SCA. 

A(z) 2. táblázat példa a(z) 1. táblázatban közölt egyenlet alkalmazására.

Táblázat 2
Példaegyenlet – Cat kiegészítő hűtőadalék (SCA) hozzáadása vízhez az első feltöltés alkalmával 
A hűtőrendszer teljes térfogata (V)  Szorzás
Szorzótényező 
A Cat SCA szükséges mennyisége (X) 
946 L
(250 US gal) 
× 0,07  66 L
(18 US gal) 

Kiegészítő hűtőadalék (SCA) hozzáadása hagyományos hűtőfolyadékhoz/fagyállóhoz karbantartáskor.

Az összes típusú nagy teljesítményű hűtőfolyadékhoz/fagyállóhoz adott időközönként kiegészítő hűtőadalékot (SCA) SZÜKSÉGES hozzáadni.

Rendszeresen ellenőrizze a hűtőfolyadék/fagyálló SCA-koncentrációját. Az adott motorra vonatkozó időszakokkal kapcsolatban lásd a Használati és karbantartási kézikönyv, "Karbantartási időközök" című részét. Az SCA-t vizsgáló készletek beszerezhetők Cat márkakereskedőtől. Vizsgálja meg az SCA koncentrációját, vagy küldjön a hűtőfolyadékból mintát a Cat márkakereskedőnek. Lásd: Különleges kiadvány, "S·O·S szolgáltatások hűtőfolyadék-elemzése".

A kiegészítő hűtőadalék (SCA) hozzáadásának alapjául a kapott vizsgálati eredmények vagy a hűtőfolyadék elemzésének eredménye szolgál. A hűtőrendszer mérete határozza meg a kiegészítő hűtőadalék (SCA) szükséges mennyiségét.

Táblázat 3
Egyenlet – Cat SCA hozzáadásához vízhez karbantartási célból 
V × 0,023 = X 
Ahol V a hűtőrendszer teljes térfogata. 
Az X a szükséges mennyiségű Cat SCA. 

A(z) 4. táblázat példa a(z) 3. táblázatban közölt egyenlet alkalmazására.

Táblázat 4
Példaegyenlet – Cat SCA hozzáadásához vízhez karbantartási célból 
A hűtőrendszer teljes térfogata (V)  Szorzás
Szorzótényező 
A Cat SCA szükséges mennyisége (X) 
946 L
(250 US gal) 
× 0,023  22 L
(6 US gal) 

Megjegyzés Egyes motoralkalmazások szükségessé tehetik a karbantartási gyakorlatok időszakos értékelését a motor hűtőrendszerének a megfelelő karbantartása érdekében.

A nagy teljesítményű hűtőfolyadék/fagyálló rendszerek tisztítása

A Cat SCA hatékony működése érdekében a hűtőrendszerben nem fordulhat elő rozsdásodás, vízkövesedés, és nem lehetnek benne más lerakódások sem. A megelőző tisztítás segít abban, hogy elkerülhető legyen a nagymértékben szennyezett és elhanyagolt hűtőrendszer állásidővel járó és költséges tisztítása.

Cat hűtőrendszer-tisztító szerek

  • Feloldja az ásványi lerakódásokat, korróziós anyagokat, a kisebb olajszennyeződéseket és üledékeket

  • Tisztítja a hűtőrendszert a hűtőfolyadék leengedését követően vagy az új hűtőfolyadék betöltését megelőzően.

  • Tisztítja a hűtőrendszert, ha a hűtőfolyadék beszennyeződött vagy felhabzott.

  • A Cat hűtőrendszer-tisztítószerek standard változata folyamatosan tisztán tartja a hűtőrendszert.

  • Csökkenti az állásidőt és a tisztítási költségeket.

  • Segít megelőzni a hűtőrendszer nem megfelelő karbantartásából eredő lyukkorrózió és más belső problémák költséges javítását.

  • Glikol bázisú fagyállóval is használható.

  • Az adott motorra vonatkozó javasolt karbantartási időszakokkal kapcsolatban lásd a Használati és karbantartási kézikönyv , "Karbantartási időközök" című részét.

A Cat Standard hűtőrendszer-tisztítószerének összetétele lehetővé teszi, hogy úgy tisztítsa meg a hűtőrendszert az ártalmas vízkövesedéstől és korróziótól, hogy a motor közben továbbra is üzemelhet. Mind a Standard, mind a Quick Flush tisztítószer használható minden Cat motor hűtőrendszerében. A megfelelő cikkszámokat Cat márkakereskedőjétől szerezheti be.

Megjegyzés Ne használja ezeket a tisztítószereket olyan hűtőrendszerekben, amelyek elhanyagoltak, vagy amelyekben nagy mértékű a vízkőlerakódás. Az ilyen rendszerekben erősebb, kereskedelmi forgalomban kapható oldószerre van szükség. Ezt keresse a helyi forgalmazónál.

A hűtőrendszer tisztításának az elvégzése előtt működés közben vegyen le a motorban lévő hűtőfolyadékból 1 liter (1 kvart) mennyiségű mintát egy tiszta tartályba. A minta levétele nem sokkal a rendszer indítása után történjen, amikor a hűtőfolyadék még nem forró. A hűtőfolyadékot a vízszivattyú megfelelően keverje fel. Hagyja állni a mintát két órán át. Ha a minta felszínén vékony olajréteget lát, akkor sem a Standard, sem a Quick Flush tisztítószer nem elég hatékony a tisztítás elvégzéséhez. Engedje le a hűtőfolyadékot, hajtsa végre az alábbiakban ismertetett eljárást (használjon nem habzó detergenst), majd alkalmazza előírás szerint a Quick Flush tisztítószert.

Olajjal szennyezett hűtőrendszer tisztítása

  1. Eressze le a hűtőrendszert.

  2. Töltse fel a hűtőrendszert megfelelő minőségű vízzel.

    Megjegyzés Olvassa el a Caterpillar A víz elfogadhatóságára vonatkozó minimális követelmények című részt ebben a Különleges kiadványban.

  3. Indítsa be a motort és addig járassa, amíg a termosztát kinyit.

  4. Adagoljon be nem habzó detergenst a hűtőrendszer térfogata 2–3%-ának megfelelő mennyiségben.

    Megjegyzés Előzetesen oldja fel a tisztítószert kb. 19 L (5 US gallon) megfelelő minőségű vízzel. Töltse ezt a keveréket közvetlenül a hűtőrendszerbe, majd töltse fel a rendszert vízzel.

  5. Járassa a motort legalább 30 percig. Eressze le a hűtőrendszert.

  6. Vegyen kis mennyiségű mintát a hűtőrendszerben lévő tisztítószer-keverékből. Hagyja az oldatot legalább 30 percig állni, majd ellenőrizze, van-e a felszínén olaj. Ha még mindig lát olajat az oldat felszínén, akkor ismételje meg az eljárást.

    Megjegyzés Ha a tisztítószer-oldatot több, mint 1 órán át a hűtőrendszerben hagyja, az a fém alkatrészek korrózióját eredményezheti.

  7. Öblítse át a hűtőrendszert, ha az oldat felszínén nem lát olajat. Töltse fel a hűtőrendszert megfelelő minőségű vízzel. Járassa a motort legalább 20 percig, majd engedje le a vizet.

  8. Ha a korábbi hűtőfolyadékból vízkő, rozsda vagy lerakódás további eltávolítására van szükség, akkor hajtsa végre a Különleges kiadvány, Cat hűtőrendszer-tisztítószer - Quick Flush részben ismertetett eljárást.

  9. Ha további tisztításra nincs szükség, akkor töltse fel a hűtőrendszert új hűtőfolyadékkal.

Táblázat 5
Cat Hűtőrendszer-tisztítószer használata Quick Flush módszerrel 
Tisztítószer cikkszáma  Tartály mérete 
4C-4609  0.5 L (0.125 US gal) 
4C-4610  1 L (0.25 US gal) 
4C-4611  3.8 L (1 US gal) 
4C-4612  19 L (5 US gal) 
4C-4613  208 L (55 US gal) 

A Cat hűtőrendszer-tisztítószer - Quick Flush használatának módja

  1. Eressze le a hűtőrendszert.

  2. Töltse fel a hűtőrendszert 90-94%-ig a megfelelő minőségű vízzel.

    Megjegyzés Olvassa el a Caterpillar A víz elfogadhatóságára vonatkozó minimális követelmények című részt ebben a Különleges kiadványban.

  3. Töltse fel a hűtőrendszert Cat Hűtőrendszer-tisztítószer - Quick Flush tisztítószerrel úgy, hogy az oldat 6-10%-ban tartalmazzon tisztítószert.

  4. Járassa a motort 1,5 órán át.

  5. Hagyja a rendszert megfelelő mértékben lehűlni, majd eressze le a hűtőrendszert.

    Megjegyzés Ha a Quick Flush oldatot több, mint két órán át a hűtőrendszerben hagyja, az a fém alkatrészek korrózióját eredményezheti.

  6. Öblítse át a hűtőrendszert.

    1. Töltse fel a hűtőrendszert megfelelő minőségű vízzel.

    2. Járassa a motort 20 percen át.

    3. Eressze le a vizet.

  7. Töltse fel a hűtőrendszert új hűtőfolyadékkal.

Táblázat 6
Cat Hűtőrendszer-tisztítószer - Standard 
Cikkszám  Térfogat  Kiszerelés 
6V-4511  1.89 L (0.5 US gal)  Észak- és Dél-Amerika 

A Cat Hűtőrendszer-tisztítószer - Standard használatának módja

  1. Szükség szerint a hűtőrendszerből a hűtőfolyadékot engedje le olyan mértékben, hogy a tisztítószert be lehessen tölteni.

  2. Adagoljon 1 palack ( 1.89 L (0.5 US gal)) Cat Hűtőrendszer-tisztítószer - Standard terméket a hűtőrendszer térfogatának minden 30 literjéhez. A tisztítószert adja hozzá közvetlenül a hűtőfolyadékhoz.

  3. Járassa a motort a megszokott módon.

  4. 30 nap múlva engedje le a hűtőrendszert.

  5. Öblítse át a hűtőrendszert.

    1. Töltse fel a hűtőrendszert megfelelő minőségű vízzel.

    2. Járassa a motort 20 percen át.

    3. Eressze le a vizet.

  6. Töltse fel a hűtőrendszert új hűtőfolyadékkal.

A Cat DEAC újrahasznosítása

A Cat DEAC újrahasznosítható. A leengedett hűtőfolyadékból desztillálás révén eltávolítható az etilén-glikol és a víz. A későbbiekben mind az etilén-glikolt, mind a vizet újra lehet hasznosítani. A desztillált anyag azonban nem tartalmazza azokat az összetevőket, amelyek alapján Cat ELC vagy Cat DEAC folyadéknak minősül. További tudnivalókkal kapcsolatban forduljon Cat márkakereskedőjéhez.

Újrahasznosított hűtőfolyadékok használatakor kizárólag olyan hűtőfolyadékokat használjon, melyek újrahasznosítására hosszú élettartamú, nagy igénybevételre tervezett vagy gépjárművekben használatos hűtőfolyadékokból került sor. Olyan hűtőfolyadékokat használjon, melyek előállítása eredetileg primer etilén- vagy propilén-glikolból történt.

Az újrahasznosított hűtőfolyadékok feleljenek meg az "ASTM D6210" legutóbbi változatának.

Caterpillar Information System:

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.