Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Caterpillar


General Coolant Information

Usage:

3304 04B

------ VÝSTRAHA! ------

Chladicí soustava pracuje pod tlakem, který je řízený víčkem tlakového uzávěru chladiče motoru. Při sejmutí víčka uzávěru z horkého chladiče může uniknout horká chladicí kapalina nebo pára a způsobit vážný úraz opařením.

Před snímáním víčka z chladiče motoru proto nechejte chladicí soustavy vychladnout. Použijte tlustou látku a zvolna otočte víčkem tlakového uzávěru na první doraz, aby se mohl uvolnit přetlak, a pak teprve víčko sejměte.

Vyvarujte se styku s chladicí kapalinou.



OZNÁMENÍ

Byly podniknuty veškeré kroky k získání přesných a aktuálních informací. Použitím tohoto dokumentu berete na vědomí, že společnost Caterpillar Inc. není odpovědná za chyby a opomenutí.


Poskytnuté informace jsou nejnovějšími doporučeními pro dieselové motory Cat uvedené v této zvláštní publikaci. Tyto informace nahrazují všechna předchozí doporučení vydaná k dieselovým motorům Cat uvedeným v této zvláštní publikaci. U některých motorů může být nutné použít speciální provozní kapaliny. Pokračujte v používání těchto speciálních produktů. Viz příslušná příručka pro provoz a údržbu.

Tato publikace doplňuje příručku pro provoz a údržbu. Tato publikace nenahrazuje příručku pro provoz a údržbu daného motoru.


OZNÁMENÍ

Tato doporučení podléhají změnám bez předchozího upozornění. Nejaktuálnější doporučení si vyžádejte u místního prodejce společnosti Cat .



OZNÁMENÍ

Chcete-li se vyhnout možnému poškození stroje Cat nebo motoru Cat, kupujte pouze provozní náplně Cat a filtry Cat, které dodává prodejce společnosti Cat nebo obchody autorizované společností Cat. Seznam prodejen s díly autorizovaných společností Cat vám poskytne prodejce společnosti Cat.

Pokud koupíte produkt vypadající jako provozní kapaliny Cat nebo filtry Cat v jiných prodejnách či od jiných zdrojů, riskujete, že zakoupíte falešné (“napodobené”) produkty.

Falešné neboli “napodobené” produkty na pohled vypadají stejně jako originální produkty Cat, avšak jejich výkonnost a kvalita je obvykle velmi nízká.

U falešných neboli “napodobených” produktů je vysoce pravděpodobné, že způsobí nebo umožní poškození motoru nebo systému stroje.



OZNÁMENÍ

Komerční výrobky, u kterých je všeobecně deklarováno, že splňují požadavky “Cat” pro použití ve strojích, aniž by tyto splněné požadavky Cat byly výslovně uvedeny, nemusejí poskytovat přijatelné výkonnostní vlastnosti. Komerční výrobky mohou způsobovat zkrácení životnosti motoru nebo kapalinových systémů stroje. Doporučení nebo požadavky týkající se provozních kapalin Cat naleznete v této Zvláštní publikaci a v Příručce pro provoz a údržbu konkrétního stroje.



OZNÁMENÍ

Nikdy nepřidávejte chladicí kapalinu do přehřátého motoru. Pokud by tomu tak nebylo, mohlo by dojít k poškození motoru. Zastavte motor a nechejte ho vychladnout.



OZNÁMENÍ

Má-li být motor uskladněn nebo přepraven do oblasti s teplotami pod bodem mrazu, musí být chladicí systém buď chráněn proti nejnižším vnějším teplotám, nebo zcela vypuštěn, aby zamrznutím chladicí kapaliny nedošlo k jeho poškození.



OZNÁMENÍ

Nikdy neuvádějte motor do činnosti bez termostatu v chladicím systému. Vodní termostaty pomáhají udržovat správnou provozní teplotu chladicí kapaliny. Bez použití vodních termostatů mohou nastat potíže s chladicím systémem motoru.

Pokud motor pracuje bez termostatu, část chladicí kapaliny obtéká chladič motoru. Tak může dojít k přehřátí.


Poznámka Informace o správném intervalu výměny termostatu naleznete v příručce pro provoz a údržbu, "Seznam prací a intervalů pravidelné údržby".

Podrobnější informace viz Zvláštní pokyny, SEBD0518, "Seznamte se s chladicím systémem".

Mnohé poruchy motorů souvisejí s chladicím systémem. Následující problémy souvisejí s poruchami chladicího systému:

  • přehřívání,

  • Netěsnost vodního čerpadla

  • Ucpané chladiče a výměníky tepla

  • Důlková koroze na vložkách válců

Těmto poruchám se dá předcházet správnou údržbou chladicího systému. Údržba chladicího systému je stejně důležitá jako údržba palivového nebo mazacího systému. Udržování jakosti chladicí kapaliny motoru je stejně důležité jako udržování kvality paliva a mazacího oleje.

Chladicí kapalina, která je připravena k použití v motoru, může být také označována jako “hotová chladicí kapalina”. Hotová chladicí kapalina je chladicí kapalina, která byla zředěna odpovídajícím množstvím vody přijatelné kvality.

Chladicí kapalina se normálně skládá z následujících základních složek:

  • voda

  • přísady

  • glykol

  • Hořkost: v chladicích kapalinách obsahujících etylenglykol, aby chladicí kapalina měla odpornou chuť.

Technické informace jednotlivých základních složek chladicí kapaliny jsou uvedené v této zvláštní publikaci.

Voda


OZNÁMENÍ

Jako chladicí kapalinu nikdy nepoužívejte samotnou vodu. Samotná voda za provozních teplot motoru způsobuje korozi. Samotná voda navíc neposkytuje odpovídající ochranu proti varu a zamrzání.


Poznámka U chladicích kapalin na bázi glykolu společnost Cat důrazně doporučuje minimálně 30 procent glykolu v chladicích systémech dieselových motorů a doporučuje minimálně 50 procent glykolu. Používejte pouze chladicí kapaliny na bázi glykolu, které splňují jednu nebo více specifikací chladicí kapaliny, jež jsou v této zvláštní publikaci uvedeny jako upřednostňované nebo přijatelné, a které jsou také v souladu s dalšími požadavky uvedenými v této zvláštní publikaci (tj. chemické složení, použití přísady SCA, použití přísady extender). Výjimky jsou uvedeny v Příručce pro provoz a údržbu dodané s motorem, a výjimky pro lodní motory jsou uvedené v tabulce 1.


OZNÁMENÍ

Všechny motory Cat vybavené Cat systémem redukce NOx vyžadují pro zabránění poškození kavitací a zamezení varu chladicí kapaliny minimálně 50 procent glykolu. Tyto motory zahrnují motory vyhovující emisní normě Tier 4.


Tabulka 1
Speciální požadavky(1) 
Dieselové motory Cat vybavené mezichladičem vzduch – vzduch (ATAAC)  Je nutné použít nejméně 30 % glykolu. Doporučuje se použít 50 % glykolu. NENÍ povoleno používat samotnou vodu či vodu s přísadou SCA nebo ELI. 
Lodní motory Cat C7-C32 s na motoru namontovanými výměníky tepla a mezichladiči plnicího vzduchu chlazenými surovou vodou (SWAC(2)
Model s motorem Cat 3618  Doporučuje se přísada ELI na vodní bázi. Přísada SCA na vodní bázi je přípustná. Chladicí kapaliny na bázi glykolu NEJSOU povoleny. 
Cat C18 SCAC(3), lodní motory Cat C32 SCAC a Cat 3500C s certifikací Tier 3  V okruhu mezichladiče je povoleno maximálně 20 % glykolu.(4)
(nevztahuje se na okruh chladicí vody, který má schopnost pojmout 50 % glykolu) 
(1) Přísady ELI a SCA na vodní bázi nejsou doporučovány pro použití v aplikacích, které vyžadují ochranu proti zamrznutí.
(2) SWAC: mezichladiče plnicího vzduchu chlazené mořskou vodou
(3) SCAC: Mezichladič se samostatným okruhem
(4) Ohledně ochrany proti zamrznutí při teplotách −5° C (23° F) a nižších si vyžádejte příslušné pokyny u prodejce společnosti Cat.

Lodní motory C7-C32 chlazené výměníkem tepla vyžadují minimálně 30 procent glykolu, aby se předešlo kavitaci komponent chladicího systému, přičemž se doporučuje používat minimálně 50 procent glykolu.

Poznámka U motorů vyžadujících maximálně 20 % glykolu se ujistěte, že je množství přísady v konečné směsi odpovídající. Příklad míchání roztoku obsahujícího 20 % glykolu je uvedený v tabulce 2.

Tabulka 2
Příklad míchání chladicí kapaliny obsahující 20 % glykolu (1) 
Celkový objem chladicího systému  Přidejte následující: 
Koncentrát ELC Koncentrát ELI  Voda 
10 galonů  2 galony  0,5 galonu  7,5 galonu 
(1) Objemy mohou být také uváděny v litrech za předpokladu, že budou všechny objemové jednotky konzistentní

Voda v chladicích kapalinách s vodou/glykolem je při přenosu tepla účinnější než glykol.

V chladicích systémech motorů se doporučuje přidat destilovanou nebo deionizovanou vodu do glykolu nebo do chladicí kapaliny na bázi vody.

V chladicích systémech NEPOUŽÍVEJTE následující druhy vody: tvrdou vodu, změkčenou vodu upravenou solí a mořskou vodu.

Není-li destilovaná nebo demineralizovaná voda k dispozici, použijte vodu, která odpovídá alespoň minimálním požadavkům uvedeným v tabulce 3 nebo je předčí.

Tabulka 3
Minimální požadavky Cat na přijatelnou vodu 
Vlastnost  Maximální limit  Test dle ASTM 
Chloridy (Cl)  40 mg/L (2.4 grains/US gal)  "D512", "D4327" 
Sírany (SO4 100 mg/L (5.9 grains/US gal)  "D516"
"D4327" 
Celková tvrdost vody  170 mg/L (10 grains/US gal)  "D1126" 
Celkem pevných podílů  340 mg/L (20 grains/US gal)  "D1888"
"Federální metoda 2504B"(1) 
Kyselost  pH 5,5 až 9,0  "D1293" 
(1) Celkový objem rozpuštěných pevných podílů usušených při teplotě 103° C (217° F)105° C (221° F), “Standardní metoda analýzy vody a odpadní vody”, "American Public Health Association", "www.apha.org", "www.aphabookstore.org", (888) 320-APHA.

Rozbor vody vám provede některý z následujících:

  • Prodejce Cat

  • Místní vodárenská společnost

  • Zemědělský poradce

  • Nezávislá laboratoř

Doporučujeme provádět pravidelné rozbory vody používané k přidání do chladicí kapaliny. Kvalita vody může být ovlivněna různými faktory, například i špatnou funkcí čisticích zařízení, zemětřesením nebo obdobím sucha.

Přísady

Přísady pomáhají chránit kovové povrchy chladicího systému a mohou zlepšovat účinnost chladicí kapaliny. Absence přísad v chladicí kapalině, nedostatečné množství přísad nebo použití přísad nevhodných pro dané použití může způsobit vznik následujících stavů:

  • Koroze

  • Tvorba minerálních usazenin

  • Rezavění

  • Tvorba vodního kamene

  • Důlková koroze nebo kavitační eroze na vložkách válců

  • Tvorba pěny v chladicí kapalině

Většina přísad se během provozu motoru spotřebovává. Tyto přísady je nutné pravidelně doplňovat. Přísady, které lze přidávat:

  • ELC Extender do Cat ELC (chladicí kapalina s prodlouženou životností)

  • ELC Extender do Cat ELI (inhibitor s prodlouženou životností)

  • Cat SCA (doplňková přísada do chladicí kapaliny) do Cat DEAC (nemrznoucí/chladicí kapalina pro dieselové motory)

  • · Cat SCA do Cat SCA v hotové chladicí kapalině na vodní bázi

Přísady se musí přidávat tak, aby jejich koncentrace v kapalině byla správná. Nadměrná koncentrace přísad může vést k vylučování inhibitorů z roztoku chladicí kapaliny. To může způsobit vznik následujících problémů:

  • Tvorba gelových usazenin

  • Snížení přenosu tepla

  • Úniky okolo těsnění vodního čerpadla

  • Ucpávání chladičů motoru, chladičů oleje a menších průchozích kanálků

Glykol

Glykol v chladicí kapalině pomáhá chránit proti následujícím jevům:

  • Var

  • Zamrznutí

  • Kavitace ve vodním čerpadle (motory vybavené mezichladičem vzduch–vzduch (ATAAC))

Pro zajištění optimálních vlastností doporučuje společnost Cat koncentraci 50 procent glykolu v hotové chladicí kapalině (označované také jako směs v poměru 1:1).

Poznámka Používejte takovou směs, která zajistí ochranu proti nejnižším okolním teplotám.

Ve většině obvyklých chladicích/nemrznoucích kapalinách pro velkou zátěž se etylenglykol používá. Je možné použít také propylenglykol. V koncentraci 50 procent glykolu v hotové chladicí kapalině poskytují etylenglykol a propylenglykol přibližně stejnou ochranu proti varu a proti zamrznutí. Viz tabulky 4 a 5.

Tabulka 4
Koncentrace etylenglykolu 
Koncentrace  Ochrana proti zamrznutí  Ochrana proti varu(1) 
20 procent  −8° C (18° F)  102° C (216° F) 
50 procent  −37 °C (−34 °F)  106 °C (223 °F) 
60 procent  −52 °C (−62 °F)  111 °C (232 °F) 
(1) Ochrana proti varu se zvýší použitím chladiče motoru pod tlakem.

Nepoužívejte propylenglykol v koncentracích přesahujících 50 procent glykolu, protože má omezenou schopnost přenosu tepla. Pokud je potřeba zvýšená ochrana proti mrazu nebo proti varu, použijte etylenglykol. Nepoužívejte etylenglykol v koncentracích vyšších než 60 procent glykolu.

Tabulka 5
Koncentrace propylenglykolu 
Koncentrace  Ochrana proti zamrznutí  Ochrana proti varu(1) 
50 procent  −32 °C (−26 °F)  106 °C (223 °F) 
(1) Ochrana proti varu se zvýší použitím chladiče motoru pod tlakem.

Chladicí kapalina s propylenglykolem používaná v chladicích systémech dieselových motorů Cat musí splňovat specifikaci ASTM D6210-06, "Kompletní chladicí kapalina na bázi glykolu pro motory určené k těžkému provozu". Pokud v dieselových motorech určených k těžkému provozu používáte chladicí kapalinu s propylenglykolem, je nutné pravidelně přidávat přísadu SCA, aby nedocházelo ke kavitační erozi vložek. Další informace získáte od prodejce Cat.

Etylenglykol a propylenglykol použitý v chladicích systémech dieselových motorů Cat musí splňovat certifikaci ASTM E1177-06, "Standardní specifikace chladicích kapalin s glykolem".

Testování koncentrace glykolu

Ke kontrole koncentrace glykolu použijte 245-5829 zkoušečku / refraktometr chladicí kapaliny / akumulátoru nebo refraktometr 360-0774. Lze ji použít na etylenglykol i na propylenglykol.



Ilustrace 1g01189253
Přibližná křivka bodu zmrznutí pro typický roztok etylenglykolu.

Tabulka 6
Ochrana proti zamrznutí při různých koncentracích nemrznoucí kapaliny(1) 
Ochrana do:  Koncentrace 
−8° C (18° F)  20 % glykolu
80 % vody 
−15 °C (5 °F)  30 % glykolu
70 % vody 
−24 °C (−12 °F)  40 % glykolu
60 % vody 
−37 °C (−34 °F)  50 % glykolu
50 % vody 
−52 °C (−62 °F)  60 % glykolu
40 % vody 
(1) Nemrznoucí kapalina na bázi etylenglykolu.

Mezi další produkty používané k ochraně před varem nebo zamrznutím chladicí kapaliny motoru patří:

  • “1,3 propandiol” (PDO)

  • glycerin

  • směsi těchto dalších produktů s glykolem

V době vydání této dokumentace nejsou k dispozici žádné specifikace, "ASTM" pro chladicí kapaliny využívající tyto chemikálie. Dokud tyto specifikace nebudou vydány a poté vyhodnoceny společností Cat, nebude používání PDO a glycerinu nebo chladicích kapalin s glycerinem/glykolem v chladicích systémech Cat doporučováno.

Hořkost

Etylenglykol je jedovatou chemikálií s přirozeně nasládlou chutí. Aby se zabránilo náhodnému nadměrnému požití lidmi či zvířaty, mohou chladicí kapaliny obsahovat roztrpčující látky, které chladicí kapalině dají odpornou chuť. Všechny chladicí kapaliny Cat obsahující glykol (Cat ELC, Cat DEAC a Cat NGEC) byly roztrpčeny. Roztrpčující látky nemají žádný pozitivní ani negativní vliv na účinnost či charakteristiku chladicí kapaliny.

Terminologie chladicí kapaliny

Chladicí kapalina s prodlouženou životností (ELC) - Chladicí kapalina, která do vysoké míry závisí na organických inhibitorech chránících před korozí a kavitací. Karboxylát je příkladem organických inhibitorů koroze a kavitace. Cat ELC a Cat ELI ve vodě jsou chladicí kapaliny s prodlouženou životností, které obsahují také nitridy a molybdeny za účelem ještě větší ochrany před kavitací.

  • Komerční chladicí kapaliny s prodlouženou životností obsahující křemičitany nesplňují další požadavky uvedené v této zvláštní publikaci pro chladicí kapaliny uváděné jako splňující specifikaci Cat EC-1.

  • Komerční chladicí kapaliny s prodlouženou životností nepoužívejte s více než 125 ppm křemíku (v chladicí kapalině se vyskytuje ve formě křemičitanu).

  • Chladicí kapaliny s prodlouženou životností splňující specifikaci "ASTM D4985-05" nebo "ASTM D6210-06" můžete používat v doporučovaných intervalech maximální provozní životnosti chladicí kapaliny uvedených v této zvláštní publikaci pro chladicí kapaliny, které splňují tyto specifikace ASTM.

Obvyklá chladicí kapalina - Chladicí kapalina, která do vysoké míry závisí na anorganických inhibitorech chránících před korozí a kavitací. Křemičitany a dusitany jsou příklady anorganických inhibitorů. Obvyklé chladicí kapaliny se také označují jako chladicí kapaliny pro velkou zátěž, kompletní chladicí kapaliny pro velkou zátěž nebo tradiční chladicí kapaliny. Aby je bylo možné použít ve většině chladicích systémů Cat, musí obvyklé chladicí kapaliny splňovat certifikaci "ASTM D4985-05" nebo "ASTM D6210-06". Cat DEAC a Cat SCA ve vodě (označované také jako SCA / vodní chladicí kapalina) jsou obvyklé chladicí kapaliny

Doplňková přísada do chladicí kapaliny (SCA) - SCA je obecným označením pro koncentrovaný soubor anorganických inhibitorů. SCA se používá pro tři různé účely:

  • doplnit vlastnosti nové běžné chladicí kapaliny, jejíž složení není kompletní. Chladicí kapalina Cat DEAC má kompletní složení a nevyžaduje přidání přísady SCA

  • poskytovat ochranu proti korozi v chladicích systémech používajících vodu/SCA

  • doplnit běžnou chladicí kapalinu při údržbě a zajistit tak správnou úroveň inhibitorů

Extender - Soubor inhibitorů, který se přidává do chladicích kapalin s prodlouženou životností za účelem doplnění běžné chladicí kapaliny při údržbě. Extendery je třeba obvykle přidat jen v polovině provozní životnosti chladicí kapaliny.

Caterpillar Information System:

Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Marine Transmission Oil
C7 Marine Engine Model View Illustrations
C1.5 and C2.2 Marine Generator Set Engines Flywheel - Install
G3300 Engines Safety Messages
C7 Marine Engine Cylinder Head
C15 and C18 Generator Set Engines Rocker Arm - Assemble
C15 and C18 Generator Set Engines Rocker Arm - Disassemble
2005/05/09 A New Oil Pressure Switch is Now Available {7421}
C9 Marine Auxiliary and Marine Generator Set Engines CID 0342 FMI 08 Secondary Engine Speed signal abnormal
C-9 Engine for the 973C Track-Type Loader CID 0274 FMI 04 Atmospheric Pressure short to ground
C-9 Engine for the 973C Track-Type Loader CID 0274 FMI 03 Atmospheric Pressure open/short to +batt
C9 Marine Auxiliary and Marine Generator Set Engines CID 0253 FMI 11 Personality Module mechanical failure
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Supplemental Coolant Additive
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Conventional Coolant/Antifreeze Cooling System Maintenance
C18 Marine Generator Set Engines Engine Speed/Timing Sensor Circuit - Test
2004/03/01 Increase Digital Voltage Regulator life through proper output loading {4467}
2005/08/01 Cold Weather Operation Reminder {1000, 1250, 1350, 1355, 1450, 1453, 1456}
C7 Marine Engine Safety Messages
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Engine Oil Pan - Remove and Install
C15 Petroleum Engines Safety Messages
C-15 Petroleum Engine Flywheel
3126B Petroleum Engine General Hazard Information
3126B Petroleum Engine Fire Prevention and Explosion Prevention
C15 Petroleum Engines Engine Electronics
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.