Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Caterpillar


Engine Oil for Precombustion Chamber (PC) Diesel Engines - Engine Crankcase Fluid Recommendations for All 3500 Series and Smaller PC Diesel Engines

Usage:

3304 04B
Většina dieselových motorů Cat s předzapalovací komorou (PC) pro střední a velkou zátěž byla vyrobena před rokem 1991.

Olej Cat pro předzapalovací komoru (Cat PCO) je přijatelný pro použití v dieselových motorech Cat s předzapalovací komorou (PC). Cat PCO je k dispozici se stupněm viskozity SAE 40. Kromě toho mohou dieselové motory s předzapalovací komorou (PC) používat vícerozsahové oleje, které jsou doporučené pro dieselové motory s přímým vstřikováním paliva (DI).

Informace o mazivech viz část "Mazivo" této Zvláštní publikace, která pojednává o motorových olejích.


OZNÁMENÍ

Nepoužívejte jednorozsahové oleje API CF ani vícerozsahové oleje API CF v dieselových motorech Cat řady 3500, řady C175 a v menších dieselových motorech s přímým vstřikováním paliva (DI).

Oleje API CF se doporučuje používat pouze v dieselových motorech Cat řady 3600 a řady C280, a v motorech Cat s palivovými systémy s předzapalovací komorou (PC). Oleje, které se používají v dieselových motorech Cat řady 3600 a řady C280, také musejí projít hodnocením výkonnostních parametrů v terénu v trvání 7 000 hodin. Podrobné informace vám poskytne prodejce společnosti Caterpillar.


Celkové číslo alkality (TBN) a úrovně obsahu síry u olejů používaných v dieselových motorech s předzapalovací komorou (PC)

Důrazně se doporučuje používat při určování životnosti oleje analýzu oleje podle programu Cat S·O·S Services.

Poznámka Následující informace týkající se životnosti oleje ve vztahu k úrovni TBN použitého oleje jsou poskytovány pouze pro účely obecné informovanosti, a nejedná se o doporučenou metodu pro určování životnosti oleje. Pokud jsou níže uvedené pokyny k číslu TBN odpovídajícímu polovině hodnoty platné pro nový olej použity k určování životnosti oleje, musí být použity pouze ve spojení s kompletním programem rozboru oleje podle služeb S·O·S.

Poznámka Číslo TBN je všeobecně také označováno jako Base Number BN (základní číslo).

Poznámka Oleje, které nesplňují požadavky specifikace API CK-4 nebo alespoň jediné specifikace Cat ECF, mohou způsobit zkrácení životnosti motoru.

Poznámka Zatímco jednorozsahové a vícerozsahové oleje kategorie API CF mohou být přijatelné pro použití v dieselových motorech s předzapalovací komorou (PC), nejsou oleje API CF a jednorozsahové oleje přijatelné pro použití v motorech Cat s přímým vstřikováním (DI). Pokud jsou oleje, které splňují pouze požadavky kategorie oleje API CF, použity v dieselových motorech Cat řady 3500, řady C175 a v menších dieselových motorech s přímým vstřikováním paliva (DI), dojde tím k tvorbě nadměrných usazenin na pístech.

Minimální celkové číslo alkality (TBN) požadované u motorových olejů závisí na úrovni obsahu síry v palivu. U dieselových motorů s předzapalovací komorou (PC), které používají destilované palivo, musí být minimální TBN nového oleje 20násobkem obsahu síry v palivu.

Poznámka Typické jednotky používané k vyjádření koncentrace síry jsou: částic na milion (ppm), mg/kg nebo procento. Dvě jednotky ppm a mg/kg jsou ekvivalentní. Chcete-li převést úroveň obsahu síry v palivu z ppm nebo mg/kg na procenta, vydělte hodnotu ppm nebo mg/kg číslem 10 000.

  • Palivo s obsahem síry 500 ppm má 0,05 procenta síry (500 / 10 000 = 0,05)

  • Palivo s obsahem síry 1 000 ppm má 0,1 procenta síry (1 000 / 10 000 = 0,1)

Poznámka Minimální číslo TBN nového oleje je 7 bez ohledu na obsah síry v palivu.

Testování TBN je volitelná část rozboru oleje podle programu SOS. Testování TBN lze provést jako doplněk ke standardním testům servisního programu SOS za účelem zjištění zhoršení kvality oleje. U většiny aplikací budou testy servisního programu SOS na oxidaci, zasíření, viskozitu a opotřebení identifikovat zhoršení kvality oleje.

Číslo TBN se zpravidla měří pomocí zkušební metody "ASTM D2896" nebo "ASTM D4739". K měření čísla TBN použitých olejů mohou být použity obě metody. Nicméně, "ASTM D4739" je preferovanou metodou pro použité oleje.

  • Zvažte výměnu oleje, pokud výsledek testu "ASTM D2896" dosáhne hodnoty 4 TBN. Hledejte další známky zhoršení kvality oleje nebo nadměrného opotřebení za účelem ověření, zda je třeba vyměnit olej.

  • Zvažte výměnu oleje, pokud výsledek testu "ASTM D4739" dosáhne hodnoty 3 TBN. Hledejte další známky zhoršení kvality oleje nebo nadměrného opotřebení za účelem ověření, zda je třeba vyměnit olej.

  • Vezměte na vědomí, že obě tyto zkušební metody mají variabilitu přibližně ±1 TBN. Při analyzování výsledků testu TBN je nutné dbát opatrnosti. Při rozhodování o vypouštění oleje na základě výsledků ze vzorků oleje se poraďte s vyškoleným pracovníkem služeb S·O·S.

Poznámka Používání rozboru oleje podle služeb Cat S·O·S přispívá k udržitelnosti životního prostředí, jelikož představuje nejlepší způsob optimalizace životnosti olejů. Tento servis umožňuje dosažení předpokládané provozní životnosti motorů. Informace týkající se testů potřebných k určení bezpečného optimalizovaného intervalu vypouštění oleje vám poskytne příslušný prodejce společnosti Cat.

K zajištění ochrany motoru a optimalizaci intervalů vypouštění oleje při daných způsobech použití motoru a jeho pracovních cyklech používejte rozbor oleje podle služeb Cat S·O·S následovně:

  • Běžné doporučeno

  • Jedná se doporučovaný postup při určování intervalů vypouštění oleje, je-li používáno palivo s obsahem síry v rozmezí 0,05 % (500 ppm) až 0,5 % (5 000 ppm).

  • Jedná se o postup při určování intervalů vypouštění oleje, který je potřebný tehdy, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry vyšší než 0,5 % (5 000 ppm)

Olej s vysokým TBN nebo vysokým obsahem popela může způsobovat vznik nadměrných usazenin na pístech. Tyto usazeniny vedou ke ztrátě přehledu o spotřebě oleje a k vyběhání vrtání válců.


OZNÁMENÍ

V závislosti na náročnosti použití, podmínkách místního prostředí a postupech údržby může provozování dieselových motorů s přímým vstřikováním paliva (DI) a dieselových motorů s předzapalovací komorou (PC) s palivem s obsahem síry přesahujícím 0,1 procenta (1 000 ppm) vyžadovat kratší intervaly výměny oleje, aby byla zachována dostatečná ochrana proti opotřebení. Další informace viz tato Zvláštní publikace, v části "Specifikace paliv", téma "Síra v motorové naftě".


Poznámka U dieselových motorů s předzapalovací komorou (PC), které se vyráběly přibližně do roku 1990, se musí číslo TBN nového oleje rovnat 20násobku obsahu síry v palivu. Doporučení typů, specifikací a stupňů viskozity olejů uvedená pro dieselové motory s přímým vstřikováním (DI) v této zvláštní publikaci jsou použitelná také pro dieselové motory s tlakovou předkomůrkou.

O testech, které jsou potřebné při stanovování intervalů vypouštění oleje optimalizovaných pro konkrétní způsob použití, se poraďte se svým prodejcem společnosti Cat.

K zajištění ochrany motoru a optimalizaci intervalů vypouštění oleje při daných způsobech použití motoru a jeho pracovních cyklech slouží rozbor oleje podle služeb Cat S·O·S, což je:

  • Běžné doporučeno

  • Jedná se o velmi důrazně doporučovaný postup pro určování intervalů vypouštění oleje, je-li používáno palivo s obsahem síry v rozmezí 0,05 % (500 ppm) až 0,5 % (5 000 ppm).

  • Jedná se o postup při určování intervalů vypouštění oleje, který je potřebný tehdy, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry vyšší než 0,5 % (5 000 ppm)

Poznámka Při určování účinků, které bude mít obsah síry na vznik usazenin v motoru a na opotřebení motoru, sehrávají rozhodující úlohu provozní podmínky motoru. Je-li obsah síry v palivu vyšší než 0,1 % (1000 ppm), vyžádejte si příslušné pokyny u prodejce společnosti Cat.

Caterpillar Information System:

Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Engine Oil (3116 and 3126 Marine Engines)
3064 and 3066 Engines for Caterpillar Built Machines Compression - Test
2003/09/01 New Part Numbers for Fuel Injector Groups {1251, 1254}
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Engine Oil
General Guidelines for Fire Suppression Equipment{7401} General Guidelines for Fire Suppression Equipment{7401}
2003/09/01 Use the Correct Valve Lash Setting {1105}
C15 On-highway Engine Engine Oil Pan - Remove and Install
Caterpillar On-Highway Diesel Engine Fluids Recommendations General Lubricant Information
3500B Engines for Caterpillar Built Power Modules Piston and Rings - One-Piece Piston
3500B and 3500B High Displacement Generator Set Engines Housing (Front)
3500B and 3500B High Displacement Generator Set Engines Fuel Pressure Sensor
3408C, 3412C and 3412D High Performance Marine Engines Cylinder Head
120H and 135H Motor Graders Power Train Wheel Spindle - Remove
G3520B Engines Location of Components
2003/10/01 A New Integral Seal Provides Improved Sealing for Aluminum Oil Pans {1302}
G3520B Engines Engine Misfires, Runs Rough or Is Unstable
3408C, 3412C and 3412D High Performance Marine Engines Gear Group (Front)
Oil Renewal System Introduction
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0274 FMI 03 Atmospheric Pressure open/short to +batt
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0274 FMI 04 Atmospheric Pressure short to ground
C11 and C13 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0168 FMI 01 System Voltage Low
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0168 FMI 02 System Voltage intermittent/erratic
Required Tooling for Bench Testing Hydraulic Components {0784, 4000, 4005, 4129, 4250, 4300, 5050} Required Tooling for Bench Testing Hydraulic Components {0784, 4000, 4005, 4129, 4250, 4300, 5050}
3408B and 3408C Industrial and Marine Engines Fuel Ratio Control
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.