Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Caterpillar


Engine Oil

Usage:

3304 04B
Maziva motoru hrají v motorech více rolí. Vhodná maziva nabízejí následující:

  • Zajišťují mazání pohyblivých komponent motoru v širokém rozsahu teplot a tlaků

  • Udržují komponenty motoru čisté a odstraňují nečistoty vzniklé opotřebením

  • Odvádějí teplo z mazaných komponent

  • Neutralizují kyselé zplodiny vznikající v důsledku procesu spalování

  • Chrání motor před kavitací a tvorbou pěny

  • Chrání motor před korozí a tvorbou rzi

  • Regulují spotřebu oleje

  • Rozptylují/rozpouštějí znečišťující látky (saze)

  • Podporují regulované limity emisí motoru

Současná složení maziv jsou vyspělejší a složitější než předešlá složení. Současná maziva jsou vyvíjena tak, aby podporovala pokročilé technologie motorů, které mají nižší emise a zároveň podporují výkonnost a životnost těchto motorů.

Vysoce výkonné oleje jsou vyrobeny a ověřeny za použití standardních průmyslových testů, testů vlastností, testů v terénu a často i s využitím předchozích zkušeností s podobným složením. Kategorie institutu American Petroleum Institute (API) popisují hlavní průmyslové normy stanovující minimální přípustné vlastnosti motorových olejů. Ostatní organizace stanovující globální normy mohou též vytvářet společné normy, například evropské specifikace olejů ACEA. Vysoce kvalitní a vysoce výkonná maziva Cat jsou ověřována na základě těchto faktorů.

Za účelem zajištění optimálního výkonu a životnosti motoru, a plnění regulované redukce emisí, používejte doporučený motorový olej, jak je uvedeno v této zvláštní publikaci. Jelikož se komerčně dostupné oleje svou kvalitou a vlastnostmi celosvětově výrazně liší, společnost Cat doporučuje používat oleje Cat, jak je podrobně uvedeno v tomto článku.

Oleje pro dieselové motory Cat

Provozní kapaliny Cat byly vyvinuty a testovány společností Caterpillar tak, aby zabezpečovaly plnou výkonnost a dlouhou životnost, kterou díky své konstrukci a použitým výrobním postupům motory Cat přirozeně mají. Kvalita hotového oleje je závislá na kvalitě základního materiálu, kvalitě přísad a vzájemné slučitelnosti základního materiálu s přísadami. Základem provozních kapalin Cat jsou vysoce kvalitní rafinované oleje, které obsahují přísady s optimálním chemickým složením a v optimálním množství, přičemž toto složení provozních kapalin je stanoveno tak, aby zajišťovalo vysoký výkon motorů a optimální vlastnosti komponent strojů. Provozní kapaliny Cat se používají pro tovární náplně motorů a součástí strojů Cat a mimoto jsou nabízeny prodejci společnosti Cat jako servisní náplně i jako produkty pro trh s autopříslušenstvím. Podrobnější informace o provozních náplních Cat získáte od prodejce Cat.

Společnost Cat doporučuje používání následujících maziv v komerčních motorech, o kterých pojednává tato Zvláštní publikace v tabulce 1 níže:

Tabulka 1
Maziva Cat (1)  Stupeň viskozity 
Doporučení pro všechny dieselové motory Cat  Cat olej pro dieselový motor s velmi nízkým obsahem síry (API CK-4) (2)  Cat DEO-ULS  SAE 15W-40 
SAE 10W-30
Cat DEO-ULS SYN SAE 5W-40
Cat DEO Cold Weather SAE 0W-40
Cat olej pro dieselový motor (API CI-4/CI-4 PLUS a API CH-4) Cat MAEO Plus (pro smíšené strojové parky se stroji jiných značek)  SAE 15W-40 
SAE 10W-30
Speciální oleje pro specifické dieselové motory Cat  Cat víceúčelový motorový olej  Cat MAEO Plus (pro smíšené strojové parky se stroji jiných značek)  SAE 10W-40 
Olej Cat pro dieselové motory Cat DEO (pouze pro motory řady 3600)  SAE 40 
Cat olej pro předzapalovací komoru Cat PCO (pouze pro specifické použití)  SAE 30 
(1) Motorové oleje společnosti Cat předčí výkonnostní požadavky příslušných kategorií API
(2) Tyto oleje doznaly změn oproti olejům API CJ-4 až API CK-4 na začátku roku 2017

Poznámka Společnost Cat nabízí motorový olej pro speciální aplikace (SAEO), olej API CF se stupni viskozity SAE 30 a SAE 40. Tyto oleje jsou doporučeny pro použití v lodních motorech řady 3116 a 3126.

Poznámka Dostupné mohou být i další provozní kapaliny Cat.

Tyto informace se týkají komerčních motorů Cat. Další informace o doporučovaných mazivech naleznete v následujících zvláštních publikacích:

  • Zvláštní publikace, SEBU6251, "Doporučené provozní kapaliny do komerčních dieselových motorů Caterpillar"

  • Zvláštní publikace, SEBU6385, "Caterpillar On-Highway Diesel Engine Fluids Recommendations"

  • Zvláštní publikace, SEBU6400, "Caterpillar Gas Engine Fluids Recommendations"

  • Zvláštní publikace, SEBU7003, "Caterpillar 3600 Series and C280 Series Diesel Engine Fluids Recommendations"

Vždy si u svého prodejce společnosti Cat ověřte, zda máte k dispozici aktuální revidované vydání příslušné publikace.

Poznámka Optimální použití maziv je závislé na kvalitě oleje a na postupech a opatřeních souvisejících s údržbou. Tyto praktiky zahrnují kontrolu znečištění, péči o olejové nádrže a všeobecné zacházení.

Doporučené oleje pro dieselové motory Cat

Vícerozsahové oleje Cat DEO-ULS a Cat DEO jsou upřednostňovanými oleji pro použití ve VŠECH dieselových motorech Cat, o kterých se pojednává v této Zvláštní publikaci. Alternativní komerční oleje pro dieselové motory patří do skupiny olejů druhé volby. Další informace viz tabulka 2 níže.

Tabulka 2
Doporučení/požadavky pro maziva motorů Cat 
  Pro nesilniční stroje, certifikované podle normy Tier 4  Pro nesilniční stroje, certifikované podle předběžné normy Tier 4 
Přednostní  Cat DEO-ULS (API CK-4)  Cat DEO-ULS (API CK-4)
Cat DEO (API CI-4/API CI-4 PLUS) 
Komerční maziva  API CK-4
Cat ECF-3/API CJ-4 
API CK-4
Cat ECF-3/API CJ-4,
Cat ECF-2
Cat ECF-1-a 

Poznámka Kategorie API motorového oleje jsou zpětně kompatibilní. Olej Cat DEO-ULS (API CK-4) lze použít ve všech motorech s některými omezeními týkajícími se obsahu síry v palivu, podrobnější informace naleznete v tabulce 4. Olej Cat DEO (API CI-4/API CI-4 PLUS) lze použít v motorech s certifikací emisí Tier 3 a předchozí, a v motorech, které nepoužívají zařízení pro dodatečnou úpravu výfukových plynů.

Poznámka Jestliže se nepoužívají doporučené oleje pro dieselové motory Cat, jsou pro použití v dieselových motorech Cat přijatelné komerční oleje se specifikací API CK-4 nebo vyhovující specifikacím Cat ECF-1-a, Cat ECF-2 nebo Cat ECF-3, avšak pouze jako maziva druhé volby.

Informace o kategoriích API a příslušných motorových olejích Cat viz části "Současné kategorie olejů podle organizace American Petroleum Institute (API)" a "Doporučení pro komerční motorový olej" této kapitoly.

API CK-4 převyšuje výkonnostní požadavky předchozích kategorií olejů.

Společnost Caterpillar uvedla na trh nový olej Cat pro dieselový motor, Cat DEO-ULS, který odpovídá nové kategorii API CK-4 motorových olejů pro velkou zátěž. Nový Cat DEO-ULS nahrazuje předchozí olej Cat, který odpovídal kategorii API CJ-4, ale má stejné značkové jméno. Nový Cat DEO-ULS si zachoval stejné množství sloučenin fosforu, 1 000 ppm (částic na milion) (mg/kg), což zajišťuje dosahování dlouhých životností motorů.

Poznámka Nová kategorie motorových olejů pro velkou zátěž API FA-4 se NESMÍ používat do motorů Cat. API FA-4 je speciální olej s nízkou viskozitou pro vysoké teploty a vysoký bod střihu (HTHS), který je určen pro určité modely silničních motorů z roku 2017.

Poznámka Každá ze specifikací Cat ECF poskytuje zvýšené výkonnostní parametry oproti příslušným nižším specifikacím Cat ECF. Například Cat ECF-3 poskytuje vyšší výkonnost než Cat ECF-2 a Cat ECF-3 poskytuje mnohem vyšší výkonnost než Cat ECF-1-a. Podrobné údaje viz tabulka 3.

Motorové oleje doporučené/vyžadované pro motory s certifikací Tier 4 obsahují omezené množství popela a mají mezní hodnoty chemických látek:

  • maximální obsah síranového popela 1 procento,

  • maximální obsah sloučenin fosforu 0,12 procenta,

  • maximální obsah síry 0,4 procenta.

Tyto mezní hodnoty chemických látek byly stanoveny tak, aby bylo zajištěno zachování předpokládané životnosti, výkonu a servisních intervalů zařízení dodatečné úpravy. Použijí-li se do motorů s dodatečnou úpravou jiné oleje než uvedené v této části této Zvláštní publikace, může to negativně ovlivnit výkon zařízení dodatečné úpravy, přispívat k ucpávání filtru pevných částic pro dieselové motory (DPF) a zapříčinit potřebu častějších intervalů odstraňování popela z filtru DPF.

Oleje Cat DEO-ULS a Cat DEO se doporučují pro všechny motory, které jsou zařazeny do předběžných kategorií Tier 4 a používají motorovou naftu s mimořádně nízkým obsahem síry (ULSD) nebo motorovou naftu s nízkým obsahem síry (LSD). Olej Cat DEO se doporučuje pro motory, které používají paliva s úrovněmi obsahu síry překračujícími 0,2 procenta (2 000 ppm). Oleje Cat DEO-ULS se v těchto případech smějí používat tehdy, je-li dodržován program analýzy oleje. Úroveň obsahu síry může ovlivňovat interval výměny oleje. Viz tabulka 4 v této části této Zvláštní publikace.

Níže uvedená tabulka 3 uvádí podrobné informace o specifikacích Cat ECF.

Tabulka 3
Definice kapalin do klikových skříní motorů ECF Cat 
Minimální výkonnostní požadavky Cat na komerční oleje  Požadavky specifikací Cat ECF 
(1)  Výkonnostní požadavky kladené na oleje kategorie API CK-4 
Cat ECF-3  Výkonnostní požadavky kladené na oleje kategorie API CJ-4 
Cat ECF-2  Výkonnostní požadavky kategorie olejů API CI-4 / CI-4 PLUS a úspěšné absolvování standardního testu motoru Cat C13 podle požadavků API a oleje s obsahem síranového popela > 1,50 procenta nejsou povoleny. 
Cat ECF-1-a  Výkonnostní požadavky kategorie olejů API CH-4 a pro oleje obsahující 1,30 až 1,50 procenta síranového popela je vyžadováno úspěšné absolvování jednoho dodatečného testu Cat 1P SCOTE („ASTM D6681“) a oleje s obsahem síranového popela > 1,50 procenta nejsou povoleny. 
(1) Společnost Caterpillar nevyvinula externí specifikaci ECF pro API CK-4. Olej Cat DEO-ULS API CK-4 je speciálně vyvinut a schválen pro motory Cat. Kategorie API definuje minimální běžné požadavky OEM na motorové oleje.

Informace o kategoriích API a příslušných motorových olejích Cat viz části "Doporučení pro komerční motorový olej" a "Současné kategorie olejů podle organizace American Petroleum Institute (API)" této kapitoly.

Olej Cat DEO-ULS převyšuje značné množství výkonnostních požadavků standardních testů API CK-4 a specifikací Cat ECF. Olej Cat DEO-ULS obsahuje 1 000 ppm (částic na milion) (mg/kg) sloučenin fosforu, což zajišťuje dosahování dlouhých životností motorů.

Cat DEO překračuje limity API CI-4/CI-4PLUS a API CH-4. Cat DEO-ULS a Cat DEO jsou důkladně testovány pomocí komplexních testů vlastností motoru Cat, aby byla zajištěna optimální ochrana dieselových motorů Cat. Tyto testy zahrnují následující: zadírání pístních kroužků, usazeniny na povrchu pístů, testy kontroly oleje, testy opotřebení a testy obsahu sazí. Tyto testy vlastností přispívají k dosažení takových provozních vlastností olejů Cat, které zajišťují vynikající výkonové parametry dieselových motorů Cat.

Komerčně dostupné oleje se výrazně liší svou kvalitou a základními vlastnostmi. Z tohoto důvodu společnost Cat doporučuje oleje Cat uvedené v tabulce 2 a pokyny uvedené v tabulce 2.


OZNÁMENÍ

Nepoužívejte jednorozsahové oleje API CF ani vícerozsahové oleje API CF v dieselových motorech Cat Řada 3500, Řada C175 ani v menších dieselových motorech s přímým vstřikováním paliva (DI). Jednorozsahové oleje API CF (nebo oleje, které splňují všechny požadavky na výkonnost pro zařazení do kategorie API CF) smějí být použity pouze v dieselových motorech Cat řady Řada 3600 a Řada C280 a ve starších motorech Cat s palivovými systémy s předzapalovací komorou (PC). Oleje, které se používají v dieselových motorech Cat Řada 3600 a Řada C280, také musejí projít naším hodnocením výkonnostních parametrů v terénu v trvání 7 000 hodin. Podrobné informace vám poskytne prodejce společnosti Cat.


Vícerozsahové oleje Cat DEO-ULS a Cat DEO mají složení, které obsahuje správná množství a chemické složení různých přísad, mezi něž patří detergenty, dispergační činidla, antioxidanty, modifikátory zásaditosti, pěnivosti a viskozity a další přísady, což zabezpečuje jejich vynikající vlastnosti pro použití v dieselových motorech Cat, pro něž jsou doporučeny.

Používejte patřičné mazací oleje, které jsou kompatibilní s certifikací motoru a systémem dodatečné úpravy i hladinou síry v palivu. Viz doporučené typy olejů pro motory s certifikací Tier 4 v této kapitole a článek „Důsledky přítomnosti síry v motorové naftě“ v této části „Specifikace paliv“ a část „Specifikace maziv“ této Zvláštní publikace.

Olej Cat DEO-ULS (API CK-4) je vhodný pro použití v motorech se zařízeními pro dodatečnou úpravu výfukových plynů. Podrobné informace naleznete v příslušné části tohoto článku.

Cat DEO-ULS a Cat DEO jsou vícerozsahové oleje. Podrobné informace viz tabulka 1 v tomto článku. Vícerozsahové oleje zajišťují správnou viskozitu v širokém rozsahu provozních teplot. Vícerozsahové oleje poskytují dostatečnou tloušťku olejového filmu pro pohyblivé komponenty motoru, jako je píst, kroužek a vložky, ložiska, řada ventilů a další.

Oleje pro dieselový motor Cat převyšují značné množství výkonnostních požadavků příslušných kategorií API a dalších výrobců dieselových motorů. Tyto oleje jsou tudíž vynikající volbou pro většinu smíšených strojových parků. Doporučené kategorie/specifikace naleznete v dokumentaci vydané výrobcem motoru. Porovnejte tyto kategorie/specifikace se specifikacemi olejů pro dieselové motory Cat. Aktuální průmyslové normy pro oleje pro dieselové motory Cat jsou uvedené na výrobních štítcích.

Viz též technické listy produktu, kde jsou uvedeny podrobné technické údaje.

Oleje Cat DEO-ULS a Cat DEO se doporučují pro všechny motory, které jsou zařazeny do předběžných kategorií Tier 4 a používají motorovou naftu s mimořádně nízkým obsahem síry (ULSD) nebo motorovou naftu s nízkým obsahem síry (LSD). Olej Cat DEO se doporučuje pro motory, které používají paliva s úrovněmi obsahu síry překračujícími 0,2 procenta (2 000 ppm). Oleje Cat DEO-ULS se v těchto případech smějí používat tehdy, je-li dodržován program analýzy oleje. Úroveň obsahu síry může ovlivňovat interval výměny oleje. Viz tabulka 4 v této části této Zvláštní publikace.

Požádejte prodejce společnosti Cat o čísla součástí (Part No.) a informace o velikosti dodávaných balení.

Poznámka Kategorie olejů API CF je zastaralá. Instituce API (American Petroleum Institute) ukončila platnost této kategorie s účinností od konce roku 2010. API neověřuje kvalitu olejů API CF a nepovoluje zobrazit symbol API (nazývaný také kobliha API) spolu s CF jako nejvyšší hodnotící tvrzení na nádobě s olejem. Oleje, které splňují požadavky API CF, lze použít POUZE v lodních motorech Cat Řada 3112 a Cat Řada 3126. Viz podrobné informace uvedené v části Lodní motor v této zvláštní publikaci.

Doporučení pro nesilniční motory s americkou certifikací EPA Tier 4

Všechny dieselové motory se zařízeními pro dodatečnou úpravu MUSÍ používat speciálně vyvinuté motorové oleje a specifické motorové nafty. Kategorie motorů s certifikací podle níže uvedených emisních norem obvykle mají zařízení pro dodatečnou úpravu:

  • USA, Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Tier 4 nesilniční

  • Evropská unie, stupeň IIIB, IV a V, nesilniční

  • Japonsko, 2014 (Tier 4) nesilniční

  • Korea, Tier 4 nesilniční

  • India Bharat, stupeň IV pro vozidla se stavebním zařízením

  • Čína, nesilniční stupeň IV

Motorové oleje

POŽADOVANÉ motorové oleje jsou uvedeny níže. Tyto oleje jsou vyvinuty s omezeným množstvím popela a mají mezní hodnoty chemických látek, takže jsou vhodné pro použití do motorů s dodatečnou úpravu.

  • Cat DEO-ULS (preferovaný)

  • Kategorie motorových olejů API CK-4

  • Oleje vyhovující specifikaci Cat ECF-3

  • Kategorie motorových olejů API CJ-4

  • ACEA E9

Poznámka Vezměte v úvahu, že oleje ACEA E9 jsou ověřeny provedením některých, avšak ne všech, ze standardních testů výkonu motoru ECF-3 a API CJ-4. Pokud zvažujete používání oleje, který není certifikován jako olej API CK-4, Cat ECF-3 nebo API CJ-4, obraťte se na dodavatele oleje.

Mezní hodnoty chemických látek jsou podrobně uvedeny v části "Doporučené oleje pro dieselové motory Cat" této kapitoly.

Motorové nafty

Motorové nafty VYŽADOVANÉ předpisy pro použití v motorech s certifikací podle nesilničních emisních norem uvedených výše a v motorech vybavených systémy dodatečné úpravy výfukových plynů jsou následující.

  • Americká motorová nafta s velmi nízkým obsahem síry (ULSD) ≤15 ppm (mg/kg) (0,0015 procent) síry.

  • Evropská ULSD ≤10 ppm (mg/kg) (0,0010 procent) síry. Toto palivo se též označuje jako „bezsirnaté“.

  • Ostatní paliva dostupná ve světě obsahují ≤15 ppm (mg/kg) (0,0015 procent) síry.

Určité vládní/místní orgány a aplikace MOHOU vyžadovat použití paliva ULSD. S federálními, státními nebo místními orgány se poraďte o směrnicích týkajících se požadavků na paliva ve vaší oblasti.

Palivo ULSD nebo bezsirnatá motorová nafta lze použít u všech motorů bez ohledu na certifikaci Tier nebo Stupeň motoru.

Výše uvedená paliva musí odpovídat výkonnostním úrovním podrobně popsaným v kapitole Informace o palivech pro dieselové motory této publikace. Kapitola Informace o palivech pro dieselové motory též obsahuje relevantní doporučení pro bionafty do motorů s certifikací podle nesilničních emisních norem uvedených výše.

Kapalina do výfuku dieselového motoru (DEF)

Tato kapalina MUSÍ být použita v motorech vybavených systémy selektivní katalytické redukce (SCR). Kapalina DEF musí splňovat všechny požadavky podrobně popsané v kapitole Specifikace kapalin pro dodatečnou úpravu výfukových plynů této Zvláštní publikace.

Systémy dodatečných úprav mohou obsahovat následující součásti:

  • Filtr pevných částic pro dieselové motory (DPF)

  • Dieselové oxidační katalyzátory (DOC)

  • Selektivní katalytická redukce (SCR)

  • Naklápěcí jímače NOx (LNT)

Mohou se používat i další systémy.

Předpisy se mohou v jednotlivých zemích lišit. Dodržujte všechny místní předpisy a požadavky na kapaliny. Dodatečné pokyny viz Příručka pro provoz a údržbu konkrétního motoru a viz dokumentace k zařízení dodatečné úpravy, pokud je k dispozici.


OZNÁMENÍ

Jestliže motor není uzpůsoben a certifikován ke spalování oleje pro dieselové motory (například systém Caterpillar ORS určený pro velké motory), nepřidávejte do paliva žádný nový motorový olej, odpadní motorový olej ani olejový produkt. Zkušenosti společnosti Caterpillar potvrdily, že přidání olejových produktů do motorového paliva certifikovaného dle Tier 4 (americká certifikace EPA Tier 4), do motorového paliva certifikovaného dle Euro IV/stupeň IV nebo do paliva pro motory vybavené zařízení pro dodatečnou úpravu výfukových plynů obvykle vyžaduje častější intervaly údržby kvůli popelu a způsobuje ztrátu výkonnosti. Přidání olejových produktů do paliva může zvýšit hladinu síry v palivu a způsobit znečištění palivového systému a ztrátu výkonnosti.


Doporučení pro nesilniční motory s certifikací Evropa stupeň V

Všechna doporučení a požadavky uvedené v části "Doporučení pro nesilniční motory s americkou certifikací EPA Tier 4" se týkají nesilničních motorů s osvědčením Evropa stupeň V.

Dále, pro správný provoz motoru za účelem zachování příslušných limitů plynných a pevných látek znečišťujících prostředí, není-li stanoveno jinak v Příručce pro provoz a údržbu konkrétního motoru, vyžadují předpisy EU stupeň V, aby motorové nafty (též označované jako nesilniční plynový olej) používané v motorech provozovaných v Evropské unii (EU) měly níže uvedené vlastnosti:

  • obsah síry nesmí být vyšší než 10 mg/kg (20 mg/kg) v místě finální distribuce,

  • cetanové číslo nesmí být menší než 45,

  • obsah bionafty (označované též jako metylester mastných kyselin (FAME)) nesmí být vyšší než 8 % objemu.

Poznámka Určité motory Cat certifikované podle normy EU stupeň V mohou používat směsi bionafty až do úrovně B20. Viz Příručka pro provoz a údržbu konkrétního motoru.

Dodržujte všechny místní předpisy a požadavky na kapaliny. Dodatečné pokyny viz Příručka pro provoz a údržbu konkrétního motoru a viz dokumentace k zařízení dodatečné úpravy, pokud je k dispozici.

Doporučení pro komerční motorový olej

Poznámka Doporučení pro motorový olej uvedená v "Doporučení pro komerční motorový olej" se týkají všech současných i nesoučasných dieselových motorů Cat uvedených v této Zvláštní publikaci.

Poznámka Komerční oleje od jiných výrobců než Cat patří ke skupině olejů druhé volby. V rámci tohoto seskupení olejů druhé volby existují odstupňované úrovně základních vlastností.


OZNÁMENÍ

Společnost Cat neručí za kvalitu ani základní vlastnosti provozních kapalin jiných značek.


Informace o kategoriích API a příslušných motorových olejích Cat viz část "Současné kategorie olejů podle organizace American Petroleum Institute (API)" této kapitoly.

Jestliže se nepoužívají doporučené oleje pro dieselové motory Cat, jsou pro použití v dieselových motorech Cat přijatelné komerční oleje se specifikací API CK-4 nebo vyhovující specifikacím Cat ECF-1-a, Cat ECF-2 nebo Cat ECF-3, avšak pouze jako maziva druhé volby.

Oleje se specifikací API CJ-4, API CI-4/CI-4 PLUS a API CH-4 nesplňující žádné specifikace Cat ECF jsou jako skupina třetí volbou.

Poznámka Oleje API FA-4 se NESMÍ používat do motorů Cat. Tyto oleje jsou určeny pro určité modely silničních motorů z roku 2017.

Oleje API CK-4 převyšuje výkonnostní požadavky předchozích kategorií API. Společnost Cat vytvořila specifikace Kapaliny klikové skříně motoru (ECF, Engine Crankcase Fluid) za účelem zajištění dostupnosti komerčních olejů s přijatelnou výkonností pro dieselové motory. V tabulce 2 jsou popsány tři specifikace Cat ECF: Cat ECF-1-a, CatECF-2 a Cat ECF-3. Tyto specifikace vyžadují více testů motorů než odpovídající kategorie API. Výsledkem je, že oleje kategorie API CK-4 či s těmito specifikacemi poskytují přijatelný výkon motoru.

Každá vyšší specifikace Cat ECF poskytuje zvýšené výkonnostní parametry oproti příslušným nižším specifikacím Cat ECF. Například specifikace Cat ECF-3 poskytuje vyšší výkonnostní parametry specifikace Cat ECF-2 a specifikace Cat ECF-3 poskytuje mnohem vyšší výkonnostní parametry než specifikace Cat ECF-1-a. Podrobné údaje viz tabulka 3.

Oleje vyhovující pouze kategorii API CI-4/CI-4 PLUS či API CH-4 a nesplňující požadavky nejméně jedné specifikace Cat ECF mohou způsobit zkrácení životnosti motoru.

Poznámka U olejů pro dieselové motory Cat se požaduje, aby prošly komplexními zkouškami vlastností v dieselových motorech. Toto testování je vyšší než hranice testování požadovaného různými specifikacemi Cat ECF a různými typy olejů dle API, kterým tyto oleje Cat také odpovídají. Tyto doplňující speciální zkoušky pomáhají zajistit, že vícerozsahové oleje Cat pro dieselové motory budou mít při použití podle uvedených doporučení vynikající vlastnosti a výkonnost v dieselových motorech Cat. Nejsou-li použity Cat oleje pro dieselové motory, používejte pouze komerční oleje vyhovující doporučením a požadavkům uvedeným v této části této Zvláštní publikace.

Poznámka U motorů s certifikací Tier 4 EPA, viz článek Doporučení pro motory Tier 4 v této části Motorový olej. Motory s certifikací Tier 4 EPA vyžadují oleje se speciálním složením.

Pro motory používající paliva s obsahem síry překračujícím 0,2 procenta (2 000 ppm) doporučuje společnost Caterpillar motorové oleje Cat DEO. Nicméně komerční oleje, které vyhovují specifikaci Cat ECF-2 nebo Cat ECF-1-a jsou přijatelné, avšak pouze jako maziva druhé volby. Komerční oleje, které vyhovují specifikaci Cat ECF-3, se v těchto případech smějí používat tehdy, je-li dodržován program analýzy oleje. Úroveň obsahu síry ovlivňuje interval výměny oleje. Viz tabulka 4 v této části této Zvláštní publikace.

Poznámka Doporučení ke kapalinám pro silniční motory viz Příručka pro provoz a údržbu příslušného motoru a viz též nejaktuálnější revidované vydání Zvláštní publikace , SEBU6385 a „Doporučení ke kapalinám pro silniční dieselové motory Caterpillar“ nebo se poraďte s prodejcem společnosti Cat.

Při výběru oleje pro použití v jakémkoliv motoru musíte zvolit a respektovat jak viskozitu oleje, tak výkonnostní kategorie/specifikace oleje stanovené výrobcem motoru. Respektování pouze jednoho z těchto parametrů nepovede ke zvolení správného oleje odpovídajícího použití daného motoru.

Aby byla zajištěna správná volba stupně viskozity oleje pro dieselový motor, viz tabulka „Viskozity maziv podle teploty prostředí“ v této Zvláštní publikaci.


OZNÁMENÍ

Nerespektování těchto doporučení pro olej může v důsledku vzniku usazenin nebo nadměrného opotřebení vést ke zkrácení provozní životnosti motoru.



OZNÁMENÍ

Nepoužívejte jednorozsahové oleje API CF ani vícerozsahové oleje API CF v dieselových motorech Cat Řada 3500, Řada C175 ani v menších dieselových motorech s přímým vstřikováním paliva (DI). Jednorozsahové oleje API CF (nebo oleje, které splňují všechny požadavky na výkonnost pro zařazení do kategorie API CF) smějí být použity pouze v dieselových motorech Cat řady Řada 3600 a Řada C280 a ve starších motorech Cat s palivovými systémy s předzapalovací komorou (PC). Oleje, které se používají v dieselových motorech Cat S Řada 3600 a Řada C280, také musejí projít vyhodnocením výkonnostních parametrů v terénu v trvání 7 000 hodin. Podrobné informace vám poskytne prodejce Cat.


Současné kategorie olejů podle organizace American Petroleum Institute (API)

Organizace American Petroleum Institute v těsné spolupráci s organizací Original Engine Manufacturers (OEM) zahrnující i společnost Caterpillar vytváří kategorie motorových olejů již od roku 1950. Tyto kategorie definují minimální obecné požadavky OEM a průmyslové požadavky na motorové oleje. Oleje Cat převyšují požadavky kategorií API a odpovídajících specifikací Cat ECF (viz tabulka 3 v této kapitole).

Organizace American Petroleum Institute (API) vytvořila dvě nové kategorie oleje pro dieselové motory pro velkou zátěž. Dvě nové kategorie, popsané níže, budou zveřejněny v prosinci roku 2016.

  1. API CK-4: zpětně kompatibilní olej založený na technologii API CJ-4 s doplňkovými zlepšeními vlastností:

    1. zlepšená oxidační stabilita (dle ASTM D8048),

    2. zlepšené uvolňování vzduchu (dle ASTM D8047),

    3. zlepšená střižná stabilita použitého oleje přísnějších limitů specifikací,

    4. stejné mezní hodnoty chemických látek jako u kategorie oleje API CJ-4, vyvinuto pro motory se zařízeními pro dodatečnou úpravu.

  2. API FA-4: olej s nízkou viskozitou pro vysoké teploty a vysoký bod střihu (HTHS), vyvinutý pro určité modely silničních motorů z roku 2017, které musí splňovat určité silniční emisní předpisy. Tato kategorie není zpětně kompatibilní. Oleje API FA-4 se nedoporučují pro motory Caterpillar.

Společnost Caterpillar NEDOPORUČUJE oleje API FA-4 pro motory Cat. Tyto oleje mají nízkou viskozitu HTHS a jsou určeny pro určité motory silničních nákladních vozidel z roku 2017. Úroveň viskozity HTHS u kategorie API FA-4 je nižší než tradiční úrovně HTHS u motorových olejů pro velkou zátěž. Oleje API FA-4 nejsou zpětně kompatibilní.

Nový motorový olej společnosti Caterpillar, Cat DEO-ULS, uvedený na trh v prosinci roku 2016, odpovídá kategorii olejů API CK-4. Tento olej má jiné složení než API CJ-4, ale má stejné značkové jméno. Olej Cat DEO-ULS převyšuje výkonnostní požadavky kategorie API CK-4 a byl vyhodnocován a schválen na základě mnoha testů motorů Caterpillar.

Olej Cat DEO-ULS obsahuje 1 000 ppm (částic na milion) (mg/kg) sloučenin fosforu, což zajišťuje dosahování dlouhých životností motorů.

Kategorie olejů API a odpovídající motorové oleje Caterpillar jsou popsány v tabulce 4 níže. Podrobné informace o požadavcích testů API a mezních hodnotách viz dokumenty API 1509 a ASTM D4485.

Tabulka 4
Kategorie API a reference olejů Cat 
Kategorie API  Odpovídající olej Cat(1)  Datum uvedení na trh 
API CK-4(2)  Cat DEO-ULS  Prosinec 2016 
API FA-4  Nedoporučují se pro motory Cat  Prosinec 2016 
API CJ-4(2)  Žádný
Nahrazeno olejem DEO-ULS, CK-4 
2 006 
API CI4/CI-4 PLUS  Cat DEO(1)  2 002 
API CH-4  Cat DEO(1)(3)
Jsou dostupné pouze v určitých geografických regionech. 
1 998 
API CF (zastaralá)  Cat DEO
Omezené použití v motorech Cat 
1 994 
API CG-4, CF-4, CE, CD a předchozí. Zastaralá  Žádné oleje Cat
Nepovoleno pro motory Cat 
1955–1990 
(1) Oleje Cat převyšují požadavky kategorií API a odpovídajících specifikací Cat ECF (viz tabulka 3 v této kapitole).
(2) Oleje s mezními hodnotami chemických látek. Kompatibilní se zařízeními pro dodatečnou úpravu snižujícími emise.
(3) Cat DEO API CH-4 a Cat ECF-1 jsou dostupné pouze v Číně, Indii a Thajsku. Tyto oleje se používají v motorech s certifikací emisí Tier 2.

Poznámka Každá kategorie API je technicky vyspělejší než ta předchozí.

Oleje vyhovující pouze kategorii API CI-4/CI-4 PLUS či API CH-4 a nesplňující požadavky nejméně jedné specifikace Cat ECF mohou způsobit zkrácení životnosti motoru.

Poznámka Zastaralé kategorie olejů API neobdržely licenci API, a tudíž jejich kvalita není kontrolována. Tyto oleje jsou technicky méně jakostní než současné oleje a mohou způsobit zkrácení životnosti motoru a snížení jeho výkonu.

Celkové číslo alkality (TBN) a úrovně obsahu síry u olejů používaných v dieselových motorech s přímým vstřikováním paliva (DI)

Tento článek uvádí informace pro dieselové motory s přímým vstřikováním (DI), motory s předzapalovací komorou (PC) a lodní dieselové motory řady 3116 a 3126 s přímým vstřikováním (DI).

Pro určování životnosti oleje se doporučuje používat rozbor oleje podle služeb Cat S·O·S.

Číslo TBN je všeobecně také označováno jako Base Number BN (základní číslo).

Minimální celkové číslo alkality (TBN) požadované u motorových olejů závisí na úrovni obsahu síry v palivu. Pro komerční dieselové motory, které používají destilované palivo, platí následující pokyny:

Tabulka 5
Doporučená čísla TBN olejů používaných v motorech Cat 
Procentuální obsah síry v palivu (ppm)  Motorové oleje Cat  Číslo TBN komerčních motorových olejů 
0,05 procenta (500 ppm)  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
Min 7 
>0,05–0,2 procenta (>500–2 000 ppm) (1)  Cat DEO
Cat DEO-ULS 
Min 10 
Vyšší než 0,2 procenta (vyšší než 2 000 ppm) (2)(3)  Cat DEO (4)  Min 10 
(1) Důrazně doporučujeme použít program rozboru oleje při určování intervalů vypouštění oleje, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry v rozmezí 0,05 % (500 ppm) až 0,5 % (5 000 ppm).
(2) Použití programu rozboru oleje při určování intervalů vypouštění oleje je požadováno v případě, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry vyšší než 0,5 % (5 000 ppm).
(3) V případě motorů používajících palivo s obsahem síry vyšším než 1,0 procenta (10 000 ppm) je při určování čísla TBN motorového oleje třeba postupovat podle pokynů uvedených v této části.
(4) Oleje Cat DEO-ULS se smějí používat tehdy, je-li dodržován program analýzy oleje. Vysoký obsah síry v palivu může zkrátit intervaly vypouštění oleje.

Poznámka U dieselových motorů s předzapalovací komorou (PC), které se vyráběly přibližně do roku 1990, se musí číslo TBN nového oleje rovnat 20násobku obsahu síry v palivu.

V částech světa, kde jsou dostupná paliva s vysokým obsahem síry překračujícím hodnotu 1,0 procenta (10 000 ppm (mg/kg)) a kde je používání těchto paliv povoleno místními zákony, se řiďte následujícími pokyny:

  • Zvolte vícerozsahový olej s nejvyšším číslem TBN, který vyhovuje jedné z těchto specifikací: Cat ECF-1-a, Cat ECF-2, Cat ECF-3 a Cat API CK-4. Komerční oleje jsou oleje druhé volby.

  • Zkraťte intervaly mezi výměnami oleje. Interval výměny oleje stanovte podle výsledků rozborů vzorků oleje. Při rozboru oleje se musí vyhodnotit stav oleje a také opotřebování kovů v motoru. Vyžaduje to provést rozbor podle programu Cat S·O·S.

Testování TBN je volitelná část rozboru oleje podle programu SOS. Testování TBN lze provést jako doplněk ke standardním testům servisního programu SOS za účelem zjištění zhoršení kvality oleje. U většiny aplikací budou testy servisního programu SOS na oxidaci, zasíření, viskozitu a opotřebení identifikovat zhoršení kvality oleje.

Číslo TBN se zpravidla měří pomocí zkušební metody "ASTM D2896" nebo "ASTM D4739". K měření čísla TBN použitých olejů mohou být použity obě metody. Nicméně, "ASTM D4739" je preferovanou metodou pro použité oleje.

  • Zvažte výměnu oleje, pokud výsledek testu "ASTM D2896" dosáhne hodnoty 4 TBN. Hledejte další známky zhoršení kvality oleje nebo nadměrného opotřebení za účelem ověření, zda je třeba vyměnit olej.

  • Zvažte výměnu oleje, pokud výsledek testu "ASTM D4739" dosáhne hodnoty 3 TBN. Hledejte další známky zhoršení kvality oleje nebo nadměrného opotřebení za účelem ověření, zda je třeba vyměnit olej.

  • Vezměte na vědomí, že obě tyto zkušební metody mají variabilitu přibližně ±1 TBN. Při analyzování výsledků testu TBN je nutné dbát opatrnosti. Při rozhodování o vypouštění oleje na základě výsledků ze vzorků oleje se poraďte s vyškoleným pracovníkem služeb S·O·S.

Poznámka Používání rozboru oleje podle služeb Cat S·O·S přispívá k udržitelnosti životního prostředí, jelikož představuje nejlepší způsob optimalizace životnosti olejů. Tento servis umožňuje dosažení předpokládané provozní životnosti motorů. Informace týkající se testů potřebných k určení bezpečného optimalizovaného intervalu vypouštění oleje vám poskytne příslušný prodejce společnosti Cat.

K zajištění ochrany motoru a optimalizaci intervalů vypouštění oleje při daných způsobech použití motoru a jeho pracovních cyklech používejte rozbor oleje podle služeb Cat S·O·S následovně:

  • Běžné doporučeno

  • Jedná se o velmi důrazně doporučovaný postup při určování intervalů výměny oleje, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry v rozmezí 0,05 % (500 ppm) až 0,5 % (5000 ppm)

  • Jedná se o postup, který je potřebný tehdy, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry vyšší než 0,5 % (5000 ppm)

Poznámka Při určování účinků, které bude mít obsah síry na vznik usazenin v motoru a na opotřebení motoru, sehrávají rozhodující úlohu provozní podmínky motoru. Je-li obsah síry v palivu vyšší než 0,1 % (1000 ppm), vyžádejte si příslušné pokyny u prodejce společnosti Cat.

Olej s vysokým TBN nebo vysokým obsahem popela může způsobovat vznik nadměrných usazenin na pístech. Tyto usazeniny vedou ke ztrátě přehledu o spotřebě oleje a k vyběhání vrtání válců.

Některé z mnoha faktorů, které přispívají k rychlému snižování čísla TBN, jsou uvedeny v následujícím výčtu:

  • Vysoký obsah síry v palivu (čím vyšší je obsah síry, tím rychlejší je úbytek čísla TBN)

  • Vadný regulátor teploty chladicí kapaliny motoru

  • Vysoká zatížení

  • Krátké provozní cykly

  • Nadměrná doba chodu naprázdno

  • Používání strojů způsoby, při kterých je jen zřídka dosahováno normální provozní teploty

  • Vysoká vlhkost vzduchu (umožňující nadměrnou kondenzaci)

Výše uvedené body 2 až 7 mohou přispívat ke vzniku nadměrného obsahu vody v olejové náplni klikové skříně. Voda se slučuje s obsaženou sírou za vzniku kyseliny sírové. Neutralizace vytvářených kyselin přispívá k rychlému spotřebování alkality a tedy snížení čísla TBN.


OZNÁMENÍ

V závislosti na náročnosti využití, místních okolních podmínkách a postupech údržby může provozování dieselových motorů s přímým vstřikováním paliva (DI) a dieselových motorů s předzapalovací komorou (PC) s palivem s obsahem síry přesahujícím 0,1 procenta (1000 ppm) vyžadovat výrazně kratší interval výměny oleje, aby byla zajištěna dostatečná ochrana proti opotřebení. Další informace naleznete ve zvláštní publikaci , " Specifikace paliva" v části “ Síra v motorové naftě” .


Poznámka Jako podklad pro určování intervalů vypouštění oleje NEPOUŽÍVEJTE pouze tuto zvláštní publikaci.

Tato zvláštní publikace neuvádí doporučené intervaly vypouštění oleje a spíše poskytuje pokyny, podle kterých by se měly přijatelné intervaly vypouštění oleje určovat ve spojení s příručkami pro provoz a údržbu konkrétního motoru/stroje. Dodatečné pokyny, zejména pokyny týkající se stanovování optimalizovaných nebo přijatelných intervalů vypouštění oleje, vyhledejte v příručkách pro provoz a údržbu vašeho motoru/stroje a rovněž si je vyžádejte u prodejce společnosti Cat.

Používání v náročných podmínkách

Motor pracující mimo normální provozní podmínky pracuje v náročných provozních podmínkách.

Motor pracující v náročných provozních podmínkách bude vyžadovat kratší intervaly údržby pro maximální hodnoty následujících parametrů:

  • Spolehlivost

  • Provozní životnost

Používání v náročných podmínkách vyžaduje použití výkonnějších olejů pro dieselové motory. Mezi příklady náročných provozních aplikací patří mimo jiné následující:

  • provoz při faktoru zatížení větším než 75 %

  • provoz v prostředí s vysokou vlhkostí

  • provoz s obsahem síry v palivu vyšším než 0,1 % (1000 ppm)

Aby bylo možno v co největší míře zajistit maximální očekávanou výkonnost a životnost systému stroje, může být nutné používat provozní kapaliny s co nejlepšími provozními vlastnostmi, které jsou popsány v této zvláštní publikaci. Provozní kapaliny, které splňují pouze minimální výkonnostní úroveň, mohou být povoleny pro typické způsoby použití, ale musí být zkráceny intervaly údržby. Pro dosažení maximální předpokládané výkonnosti a životnosti systémů motorového prostoru a tam, kde jsou k dispozici paliva LSD nebo ULSD, musí být použit olej odpovídající specifikaci API CK-4 nebo Cat ECF-3.

Množství individuálních aplikací znemožňuje určit veškeré faktory, které mohou přispívat k náročným provozním podmínkám. O specifické údržbě nezbytné pro váš motor se poraďte s prodejcem Cat.

Aplikace představuje náročné provozní podmínky, pokud platí kterákolic z následujících podmínek:

Náročné faktory prostředí

  • Častý provoz ve znečištěném vzduchu

  • Častý provoz v nadmořské výšce nad 1525 m (5000 ft)

  • Častý provoz při teplotách prostředí vyšších než 32° C (90° F)

  • Častý provoz při teplotách prostředí nižších než 0° C (32° F)

Náročné provozní podmínky

  • Častý provoz na vzduchu, který obsahuje korozívní látky

  • Častý provoz na vzduchu, který obsahuje hořlavé látky

  • Provoz mimo zamýšlenou oblast použití

  • Provoz se zaneseným palivovým filtrem

  • Delší provoz při nízkých volnoběžných otáčkách (více než 20 % provozních hodin)

  • Časté studené starty při okolních teplotách pod 0° C (32° F)

  • Časté suché starty (spouštění motoru po více než 72 hodinách odstávky)

  • Častá horká zastavení (vypnutí motoru bez minimálně 2 minut až 5 minut prodlevy pro ochlazení motoru)

  • Provoz s vyššími než jmenovitými otáčkami motoru

  • Provoz pod maximální hodnotou točivého momentu

  • Provoz s palivem, které nesplňuje normy pro destilátová paliva uvedené ve zvláštní publikaci, SEBU6250, "Caterpillar Machine Fluids Recommendations", "Distillate Diesel Fuel"

  • Provoz se směsí destilovaných paliv, která obsahuje více než 20 procent bionafty

Nesprávné postupy údržby (postupy údržby, které mohou přispět k náročným provozním podmínkám)

  • Nesprávná údržba zásobních palivových nádrží z důvodu nadměrného množství vody, sedimentů a růstu mikroorganismů.

  • Prodlužování intervalů údržby nad doporučené intervaly.

  • Používání kapalin, které nejsou doporučeny ve zvláštní publikaci, SEBU6250, "Caterpillar Machine Fluids Recommendations"

  • Prodlužování intervalů údržby pro výměnu motorového oleje a chladicí kapaliny motoru bez certifikace S·O·S

  • Prodlužování intervalů údržby pro výměnu vzduchových filtrů, olejových filtrů a palivových filtrů.

  • Nepoužívání odlučovače vody

  • Používání filtrů, které nejsou doporučované ve zvláštní publikaci, PEWJ0074, "2008 Cat Filter and Fluid Application Guide náplní"

  • Skladování motoru déle než 3 měsíce, ale méně než 1 rok. (Informace o skladování motoru najdete ve zvláštní publikaci, SEHS9031, "Storage Procedure for Caterpillar Products")

Caterpillar Information System:

General Guidelines for Fire Suppression Equipment{7401} General Guidelines for Fire Suppression Equipment{7401}
2003/09/01 Use the Correct Valve Lash Setting {1105}
C15 On-highway Engine Engine Oil Pan - Remove and Install
Caterpillar On-Highway Diesel Engine Fluids Recommendations General Lubricant Information
3500B Engines for Caterpillar Built Power Modules Piston and Rings - One-Piece Piston
3500B and 3500B High Displacement Generator Set Engines Housing (Front)
3500B and 3500B High Displacement Generator Set Engines Fuel Pressure Sensor
3408C, 3412C and 3412D High Performance Marine Engines Cylinder Head
2003/09/01 Improvements for Junction Boxes on Marine Engines and Industrial Engines {7426}
3408C, 3412, 3412C, and 3412D High Performance Marine Engines Emissions Certification Film
C15 and C18 Engines for Caterpillar Built Machines Electronic Control System Components
2003/09/01 Oversized Bearings are Available for Reconditioning of Remanufactured Engine Oil Pumps and Scavenge Oil Pumps {1304, 1312}
2003/09/01 New Part Numbers for Fuel Injector Groups {1251, 1254}
3064 and 3066 Engines for Caterpillar Built Machines Compression - Test
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Engine Oil (3116 and 3126 Marine Engines)
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Engine Oil for Precombustion Chamber (PC) Diesel Engines - Engine Crankcase Fluid Recommendations for All 3500 Series and Smaller PC Diesel Engines
120H and 135H Motor Graders Power Train Wheel Spindle - Remove
G3520B Engines Location of Components
2003/10/01 A New Integral Seal Provides Improved Sealing for Aluminum Oil Pans {1302}
G3520B Engines Engine Misfires, Runs Rough or Is Unstable
3408C, 3412C and 3412D High Performance Marine Engines Gear Group (Front)
Oil Renewal System Introduction
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0274 FMI 03 Atmospheric Pressure open/short to +batt
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0274 FMI 04 Atmospheric Pressure short to ground
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.