Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Caterpillar


Engine Oil (3116 and 3126 Marine Engines)

Usage:

3304 04B

Doporučení

Společnost Cat nedoporučuje používání vícerozsahových olejů v lodních dieselových motorech řady 3116 a 3126, které používají mechanickou jednotku vstřikování (MUI).

Vícerozsahové oleje, ve kterých se jako přísady ke zlepšení indexu viskozity používají polymery s vysokou molekulovou hmotností. Když profukování do klikové skříně proudí turbodmychadlem a mezichladičem plnicího vzduchu, mohou přísady ke zlepšení indexu viskozity přilnout ke kompresoru turbodmychadla a jádru mezichladiče.

Zanášení turbodmychadla a mezichladiče plnicího vzduchu nečistotami může způsobit snížení průtoku vzduchu, ztrátu výkonu a zvýšení výskytu černého kouře. Emise z černého kouře mají za následek hromadění sazí na zádi lodi.

Poznámka Společnost Cat doporučuje používat jednorozsahové oleje, které splňují všechny požadavky pro zařazení do kategorie API CF-4, a to s výjimkou případu, kdy profukování do klikové skříně bylo vedeno směrem od přívodu čističe vzduchu.

Cat SAEO (motorový olej pro speciální aplikace)

Poznámka Cat SAEO se doporučuje pro použití v lodních dieselových motorech Cat řady 3116 a 3126 s mechanickou jednotkou vstřikování. Zahrnuty jsou lodní dieselové motory řady 3116 a 3126, které začínají následujícími předčíslími výrobních čísel:

  • (Výrobní číslo 6SR)

  • (Výrobní číslo 8NM)

  • (Výrobní číslo 4KG)

  • (Výrobní číslo 1SK)

  • (Výrobní číslo 1ZJ)

  • (Výrobní číslo 6MK)

  • (Výrobní číslo 4EZ)

Tovární náplň pro lodní motory 3116 a 3126 je Cat SAEO s následujícími vlastnostmi:

  • Splňuje všechny požadavky pro zařazení do kategorie API CF-4

  • Stupeň viskozity SAE 30

Pro maximální výkon v lodních dieselových motorech 3116 a 3126 s mechanickou jednotkou vstřikování doporučuje společnost Cat následující motorový olej:

  • Cat SAEO (SAE 30)

  • Cat SAEO (SAE 40)

Komerční oleje (lodní motory 3116 a 3126)


OZNÁMENÍ

Cat neručí za kvalitu ani základní vlastnosti provozních kapalin jiných značek .


Pokud nepoužíváte olej Cat SAEO, používejte následující komerční oleje:

  • Je preferován jednorozsahový olej s viskozitou SAE 30 nebo SAE 40, který splňuje všechny požadavky pro zařazení do kategorie API CF.

  • Přijatelným olejem je jednorozsahový olej s viskozitou SAE 30 nebo SAE 40 se souborem přísad API CF a bez zlepšovačů viskozity.

Kategorie olejů API CF je zastaralá. Instituce API (American Petroleum Institute) ukončila platnost této kategorie s účinností od konce roku 2010. API neověřuje kvalitu olejů API CF a nepovoluje zobrazit symbol API (nazývaný také kobliha API) spolu s CF jako nejvyšší hodnotící tvrzení na nádobě s olejem.

Olejové produkty, které mají licenci jako výkonnostní kategorie oleje API CF a u kterých se nezměnilo složení, jsou přijatelné pro použití v lodních motorech Cat 3116 a 3126.

O přijatelném komerčním jednorozsahovém oleji se poraďte s prodejcem Cat.

Některé komerční oleje, které splňují požadavky pro zařazení do kategorie API CF-4, mohou vyžadovat zkrácení intervalů výměny oleje. Při určování intervalu výměny oleje pečlivě sledujte stav oleje a proveďte analýzu kovů vzniklých opotřebením. Rozbor oleje podle programu Cat S·O·S je preferovanou metodou.


OZNÁMENÍ

Nerespektování těchto doporučení pro olej může v důsledku vzniku usazenin a/nebo nadměrného opotřebení vést ke zkrácení provozní životnosti motoru.


Celkové číslo alkality (TBN) a úrovně obsahu síry v palivu u olejů používaných v dieselových motorech s přímým vstřikováním paliva (DI) (lodní motory 3116 a 3126)

Tento článek poskytuje informace pro lodní dieselové motory 3116 a 3126.

U všech mazacích kapalin se doporučuje používat rozbor oleje podle programu Cat S·O·S.

Číslo TBN je všeobecně také označováno jako Base Number BN (základní číslo).

Minimální celkové číslo alkality (TBN) požadované u motorových olejů závisí na úrovni obsahu síry v palivu. Pro lodní dieselové motory 3116 a 3126, které používají destilované palivo, platí následující pokyny:

  • Při obsahu síry v palivu až do 1,0 procenta (10 000 ppm síry) použijte doporučený jednorozsahový motorový olej s číslem TBN, které je minimálně dvojnásobkem úrovně obsahu síry v palivu. Příklad: Minimální TBN motorového oleje = Procentuální obsah síry v palivu x 2.

  • Při obsahu síry v palivu 1,0 procenta (10 000 ppm síry) nebo vyšším vyberte doporučený jednorozsahový motorový olej a postupujte podle příslušných informací uvedených v tomto článku.

Poznámka Typické jednotky používané k vyjádření koncentrace síry jsou: částic na milion (ppm), mg/kg nebo procento. Dvě jednotky ppm a mg/kg jsou ekvivalentní. Chcete-li převést úroveň obsahu síry v palivu z ppm nebo mg/kg na procenta, vydělte hodnotu ppm nebo mg/kg číslem 10 000. Příklad:

  • Palivo s obsahem síry 500 ppm má 0,05 procenta síry (500 / 10 000 = 0,05)

  • Palivo s obsahem síry 1 000 ppm má 0,1 procenta síry (1 000 / 10 000 = 0,1)

V částech světa, kde jsou dostupná paliva s vysokým obsahem síry překračujícím hodnotu 1,0 procenta (10 000 ppm (mg/kg)) a kde je používání těchto paliv povoleno místními zákony, se řiďte následujícími pokyny:

  • Vyberte doporučený jednorozsahový olej s nejvyšším TBN.

  • Zkraťte intervaly mezi výměnami oleje. Interval výměny oleje stanovte podle výsledků rozborů vzorků oleje. Při rozboru oleje se musí vyhodnotit stav oleje a také opotřebování kovů v motoru. Vyžaduje to provést rozbor oleje podle programu Cat S·O·S.

Testování TBN je volitelná část rozboru oleje podle programu SOS. Testování TBN lze provést jako doplněk ke standardním testům servisního programu SOS za účelem zjištění zhoršení kvality oleje. U většiny aplikací budou testy servisního programu SOS na oxidaci, zasíření, viskozitu a opotřebení identifikovat zhoršení kvality oleje.

Číslo TBN se zpravidla měří pomocí zkušební metody "ASTM D2896" nebo "ASTM D4739". K měření čísla TBN použitých olejů mohou být použity obě metody. Nicméně, "ASTM D4739" je preferovanou metodou pro použité oleje.

  • Zvažte výměnu oleje, pokud výsledek testu "ASTM D2896" dosáhne hodnoty 4 TBN. Hledejte další známky zhoršení kvality oleje nebo nadměrného opotřebení za účelem ověření, zda je třeba vyměnit olej.

  • Zvažte výměnu oleje, pokud výsledek testu "ASTM D4739" dosáhne hodnoty 3 TBN. Hledejte další známky zhoršení kvality oleje nebo nadměrného opotřebení za účelem ověření, zda je třeba vyměnit olej.

  • Vezměte na vědomí, že obě tyto zkušební metody mají variabilitu přibližně ±1 TBN. Při analyzování výsledků testu TBN je nutné dbát opatrnosti. Při rozhodování o vypouštění oleje na základě výsledků ze vzorků oleje se poraďte s vyškoleným laborantem servisního programu S·O·S.

Poznámka Používání rozboru oleje podle programu Cat S·O·S přispívá k ochraně životního prostředí, jelikož představuje nejlepší způsob optimalizace životnosti olejů. Tento servis umožňuje dosažení předpokládané provozní životnosti motorů. Informace týkající se testů potřebných k určení bezpečného optimalizovaného intervalu vypouštění oleje vám poskytne příslušný prodejce společnosti Cat.

K zajištění ochrany vašeho motoru a optimalizaci intervalů vypouštění oleje při různých způsobech použití a pracovních cyklech motoru používejte následující rozbor oleje podle programu Cat S·O·S:

  • Doporučuje se jako samozřejmá volba

  • Jedná se doporučovaný postup při určování intervalů vypouštění oleje, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry v rozmezí 0,05 % (500 ppm) až 0,5 % (5000 ppm)

  • Jedná se o postup, který je potřebný tehdy, je-li používáno palivo s úrovní obsahu síry vyšší než 0,5 % (5000 ppm)

Olej s vysokým TBN nebo vysokým obsahem popela může způsobovat vznik nadměrných usazenin na pístech. Tyto usazeniny vedou ke ztrátě přehledu o spotřebě oleje a k vyběhání vrtání válců.

Některé z mnoha faktorů, které přispívají k rychlému snižování čísla TBN, jsou uvedeny v následujícím výčtu:

  • Vysoký obsah síry v palivu (čím vyšší je obsah síry, tím rychlejší je úbytek čísla TBN)

  • Vadný regulátor teploty chladicí kapaliny motoru

  • Vysoká zatížení

  • Krátké provozní cykly

  • Nadměrná doba chodu naprázdno

  • Používání strojů způsoby, při kterých je jen zřídka dosahováno normální provozní teploty

  • Vysoká vlhkost vzduchu (umožňující nadměrnou kondenzaci)

Všechny výše uvedené body 2 až 7 mohou přímo přispívat ke vzniku nadměrného obsahu vody v olejové náplni klikové skříně. Voda se slučuje s obsaženou sírou za vzniku kyseliny sírové. Neutralizace vytvářených kyselin přispívá k rychlému spotřebování alkality a tedy snížení čísla TBN.

V závislosti na náročnosti využití, místních okolních podmínkách a postupech údržby může provozování dieselových motorů s přímým vstřikováním paliva (DI) a dieselových motorů s předzapalovací komorou (PC) s palivem s obsahem síry přesahujícím 0,1 procenta (1000 ppm) vyžadovat kratší interval výměny oleje, aby byla zajištěna dostatečná ochrana proti opotřebení. Další informace naleznete v této zvláštní publikaci, v části “Specifikace paliva”, téma “Síra v motorové naftě”.

Poznámka Jako podklad pro určování intervalů vypouštění oleje NEPOUŽÍVEJTE pouze tuto zvláštní publikaci.

Tato zvláštní publikace neuvádí doporučené intervaly vypouštění oleje a spíše poskytuje pokyny, podle kterých by se měly přijatelné intervaly vypouštění oleje určovat ve spojení s vaší specifickou Příručkou pro provoz a údržbu. Při určování přijatelného intervalu vypouštění oleje vyhledejte příslušné informace v Příručce pro provoz a údržbu a rovněž se poraďte s prodejcem společnosti Cat.

Poznámka Při určování účinků, které bude mít obsah síry na vznik usazenin v motoru a na opotřebení motoru, sehrávají rozhodující úlohu provozní podmínky motoru. Je-li obsah síry v palivu vyšší než 0,1 % (1000 ppm), vyžádejte si příslušné pokyny u prodejce společnosti Cat.

Caterpillar Information System:

3064 and 3066 Engines for Caterpillar Built Machines Compression - Test
2003/09/01 New Part Numbers for Fuel Injector Groups {1251, 1254}
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Engine Oil
General Guidelines for Fire Suppression Equipment{7401} General Guidelines for Fire Suppression Equipment{7401}
2003/09/01 Use the Correct Valve Lash Setting {1105}
C15 On-highway Engine Engine Oil Pan - Remove and Install
Caterpillar On-Highway Diesel Engine Fluids Recommendations General Lubricant Information
3500B Engines for Caterpillar Built Power Modules Piston and Rings - One-Piece Piston
3500B and 3500B High Displacement Generator Set Engines Housing (Front)
3500B and 3500B High Displacement Generator Set Engines Fuel Pressure Sensor
3408C, 3412C and 3412D High Performance Marine Engines Cylinder Head
2003/09/01 Improvements for Junction Boxes on Marine Engines and Industrial Engines {7426}
Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations Engine Oil for Precombustion Chamber (PC) Diesel Engines - Engine Crankcase Fluid Recommendations for All 3500 Series and Smaller PC Diesel Engines
120H and 135H Motor Graders Power Train Wheel Spindle - Remove
G3520B Engines Location of Components
2003/10/01 A New Integral Seal Provides Improved Sealing for Aluminum Oil Pans {1302}
G3520B Engines Engine Misfires, Runs Rough or Is Unstable
3408C, 3412C and 3412D High Performance Marine Engines Gear Group (Front)
Oil Renewal System Introduction
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0274 FMI 03 Atmospheric Pressure open/short to +batt
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0274 FMI 04 Atmospheric Pressure short to ground
C11 and C13 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0168 FMI 01 System Voltage Low
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines CID 0168 FMI 02 System Voltage intermittent/erratic
Required Tooling for Bench Testing Hydraulic Components {0784, 4000, 4005, 4129, 4250, 4300, 5050} Required Tooling for Bench Testing Hydraulic Components {0784, 4000, 4005, 4129, 4250, 4300, 5050}
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.