CX31-P600 Petroleum Transmission Caterpillar


Transmission Control

Usage:

CX31-P600 GFY


Ilustrace 1g01316743
(1) Elektronická řídicí jednotka (ECU) převodovky

Poznámka Když je uvedena do provozu nová převodovka, je velmi důležité informovat elektronickou řídicí jednotku (ECU) o typu aplikace provádění údržby studní. Tento postup je též nutné provést, když je znovu nahrán software jednotky ECU. Tento postup je uveden ve Zvláštních pokynech, REHS4541, "Software Configuration Guide".

Jednotka ECU převodovky monitoruje stav stroje za účelem správného provozu systému. Komponenty zjišťují stav stroje. Komponenty poté vysílají elektrické signály do vstupů elektronické řídicí jednotky (ECU).

Výstražné kontrolky

Společnost Caterpillar vyžaduje, aby uživatelé převodovek jiných výrobců instalovali ČERVENOU a JANTAROVOU výstražnou kontrolku obsluhy. Kontrolky lze na stanovišti obsluhy instalovat do několika míst, v závislosti na konstrukci použité výrobcem zařízení. Kontrolky poskytují indikaci o stavu převodovky.

  1. JANTAROVÁ varovná kontrolka

    Diagnostická kontrolka je žlutá nebo JANTAROVÁ. Diagnostická kontrolka sděluje stav elektronického systému převodovky. Pokud je aktivována jantarová kontrolka, upozorňuje tato kontrolka obsluhu, že je v převodovce aktivní diagnostický stav. Jantarová kontrolka nevyžaduje okamžitou pozornost obsluhy, ale může být ovlivněn normální provoz převodovky.

  2. ČERVENÁ výstražná kontrolka

    ČERVENÁ výstražná kontrolka signalizuje obsluze výstrahu ohledně stavů, které vyžadují okamžitou pozornost. Výstražná kontrolka signalizuje buď obtok filtru převodového oleje, nebo nadměrnou teplotu oleje. Je nutná okamžitá akce obsluhy sloužící ke snížení teploty převodového oleje nebo provedení servisu olejových filtrů.

Funkce řazení převodovky

Řadicí deska pro převodovku se používá ke zvolení vhodného převodového stupně a směru pojezdu za provozu. Převodovka CX31-P600 má šest převodových stupňů vpřed, neutrál a jeden převodový stupeň vzad. Převodovka CX35-P800 má osm převodových stupňů vpřed, neutrál a jeden převodový stupeň vzad.

Volič převodového stupně

Caterpillar voliče převodových stupňů jsou ovládacím prvkem převodovky. Ovladač řazení má dvouciferný displej, který slouží jako komunikační displej převodovky pro volbu převodových stupňů. Volič řazení komunikuje s převodovkou přes datový spoj J1939.

Poznámka Vozidlo nesmí být vybaveno žádnou komponentou, která používá zdrojovou adresu J1939 0x05 nebo 0x06. Tento stav platí s výjimkou modulů voličů řazení schválených společností Cat.

Klávesnicový řadič

Deska voliče řazení, neboli klávesnicový řadič, má šest ovládacích tlačítek a dvouciferný displej. Klávesnicový řadič je kompatibilní s převodovkami CX31-P600 a CX35-P800 a je vyobrazen na ilustraci 2.

Když je klíč spínače zapalování v poloze ZAPNUTO, deska voliče řazení zobrazí dvojici písmen "N" signalizujících, že je u převodovky zařazen Neutrál.

Poznámka Pokud požadovaný převodový stupeň bliká, je řazení zakázáno.


OZNÁMENÍ

Před změnou směru jízdy dopředu/dozadu musí být stroj zastaven a otáčky motoru sníženy na volnoběh. Po přestavení řadicí páky nezvyšujte otáčky motoru, dokud neuslyšíte nebo neucítíte, že sepnuly směrové spojky řazení.




Ilustrace 2g01977477
(2) Levý znak (maximální požadovaný převodový stupeň)
(3) Pravý znak (aktuální převodový stupeň)
(4) Nápis a kontrolka pro režim dvě
(5) Nápis a kontrolka LED pro režim jedna

Řadicí deska má šest ovládacích tlačítek.

Řazení nahoru - Tlačítko řazení nahoru se používá ke zvýšení zvoleného převodového stupně o jeden.

Řazení dolů - Tlačítko řazení dolů se používá ke snížení zvoleného převodového stupně o jeden.

Režim - Tlačítko "Režim" lze konfigurovat tak, aby ovládalo funkce uvedené v Průvodci konfigurace softwaru, REHS4541. Tlačítko režimu se používá k přístupu do různých režimů řazení, které jsou dostupné v softwaru převodovky. Toto tlačítko má zapuštěnou červenou diodu LED, jejíž rozsvícení signalizuje, že je tlačítko režimu stisknuté.

D - Tlačítko "D" zapne spojky pro pohyb vpřed.

N - Tlačítko "N" zapne spojku pro neutrál.

R - Tlačítko "R" zapne spojky pro pohyb vzad v aplikacích používajících převodový stupeň vzad. V aplikacích čerpání tlačítko "R" zapne spojky pro parkovací převodový stupeň.

Jednotka ECU převodovky a řadicí deska komunikují pomocí zpráv datového spoje J1939. Když nejsou stisknuta žádná tlačítka řadicí desky, řadicí deska přenáší kontinuální řetězec zpráv signalizujících, že nejsou stisknuta žádná tlačítka. Když je tlačítko stisknuto, řadicí deska přenese jednorázovou specifickou zprávu, která odpovídá stisknutému tlačítku.

Řadicí páka

Řadicí páka má osm poloh a dvouciferný displej. Řadicí páka je kompatibilní s převodovkou CX31-P600 a je vyobrazena na ilustraci 3. Ovládací tlačítka jsou popsána v tabulce 1.

Poznámka Řadicí páka není určena pro venkovní použití.

Poznámka Pákový volič řazení je v současné době podporován pouze ve verzi pro osm poloh řazení, se šesti převodovými stupni vpřed. Řadicí páka je doporučena pouze pro použití se šestirychlostní převodovkou (CX31-P600) v aplikacích využívajících automatické řazení, jako je např. provoz na vozovce.

Když je klíč spínače zapalování v poloze ZAPNUTO, pákový volič řazení zobrazí na displeji požadovaný převodový stupeň a současný převodový stupeň. Při spuštění stroje má být touto polohou neutrál a na displeji se má zobrazovat dvojice písmen "N" signalizujících, že je u převodovky zařazen Neutrál. Proužek ukazující převodový stupeň má obsahovat kontrolku LED signalizující polohu páky a obsluhou požadovaný převodový stupeň.

Poznámka Pokud požadovaný převodový stupeň bliká, je řazení zakázáno.



Ilustrace 3g01976953
(6) Uvolnění páky
(7) Tlačítko kontroly hladiny oleje
(8) Indikátory režimů

Poznámka Tlačítko režimu je na přední straně rukojeti.

Tabulka 1
Ovládání řadicí páky 
Tlačítko  Opatření  Popis 
Uvolnění páky  Umožněte změnu zvolené polohy páky.  Je nutné stisknout uvolňovací tlačítko páky, aby se páka mohla přesunout z jedné polohy do jiné. 
Kontrola hladiny oleje  Spustit/přerušit kontrolu hladiny oleje  Stisknutím a přidržením tlačítka kontroly hladiny oleje se spustí postup kontroly hladiny oleje. Krátkým stisknutím a uvolněním tlačítka se kontrola hladiny oleje přeruší. 
Režim  Různé  Tlačítko "Režim" lze konfigurovat tak, aby ovládalo funkce uvedené v Průvodci konfigurace softwaru, REHS4541. Tlačítko režimu se používá k přístupu do různých režimů řazení, které jsou dostupné v softwaru převodovky. Toto tlačítko má zapuštěnou červenou diodu LED, jejíž rozsvícení signalizuje, že je tlačítko režimu stisknuté. 

Řadicí páka přenáší kontinuální řetězec zpráv signalizujících současnou polohu páky. Když se změní poloha páky, poté, jakmile bude daná poloha plně dosažena, bude zpráva aktualizována o novou polohu. Pokud páka není schopna stanovit polohu převodového stupně, který byl zvolen, je platný následující stav. Komunikační spoj páky upozorní převodovku na chybu a převodovka se podle toho zachová.

Režim automatického řazení pro provoz na vozovce.

Chce-li obsluha zařadit u převodovky požadovaný rozsah nebo převodový stupeň, zvolí tlačítko "D" pro směr vpřed nebo tlačítko "R" pro směr vzad.

Poznámka Převodovka nepřeřadí do rozsahu z neutrálu nebo mezi polohami "D" a "R", pokud otáčky motoru přesahují 1 000 ot/min.

Rozsah vpřed

Když je zvoleno tlačítko "D", deska voliče řazení bude zobrazovat maximální převodový stupeň, který má převodovka k dispozici. Tento znak je znám jako požadovaný převodový stupeň. Maximální převodový stupeň je buď maximální převodový stupeň vpřed, který má převodovka k dispozici, nebo nižší převodový stupeň, který byl nakonfigurován jako maximální. (Převodovka CX31 má šest převodových stupňů vpřed a převodovka CX35 má osm převodových stupňů vpřed.)

Pravý znak zobrazí převodový stupeň, který je v současné době aktivní. Tento znak je znám jako aktuální převodový stupeň a bude to nejnižší dostupný převodový stupeň převodovky nebo vyšší nakonfigurovaný minimální převodový stupeň.



Ilustrace 4g01327390

Aktuální převodový stupeň bude zobrazen na pravé straně desky voliče řazení, na základě toho, jak převodovka řadí.

Jakmile obsluha zvolí rozsah vpřed, může vynutit řazení dolů stisknutím šipky dolů na desce voliče řazení. Tato akce změní požadovaný převodový stupeň. Požadovaný převodový stupeň se chová jako maximální převodový stupeň vpřed a převodovka bude automaticky řadit nejvýše tento převodový stupeň.

Rozsah vzad

Chce-li obsluha zvolit rozsah vzad, zvolí tlačítko "R". Deska voliče řazení zobrazuje požadovaný převodový stupeň. Na levé straně displeje se zobrazí "R" a napravo se zobrazí aktuální převodový stupeň nebo "N".



Ilustrace 5g01625220

Když převodovka přeřadí do rozsahu vzad, bude displej zobrazovat na obou místech "R". V rozsahu vzad je pouze jeden převodový stupeň.

Režim automatického řazení při čerpání

Má-li převodovka přeřadit na požadovaný rozsah nebo převodový stupeň, musí obsluha stisknout tlačítko "D" pro pojezd vpřed nebo tlačítko "R" pro parkovací převodový stupeň.

Poznámka Převodovka nepřeřadí do rozsahu z neutrálu nebo mezi polohami "D" a "R", pokud otáčky motoru přesahují 1 000 ot/min. Převodovka nezařadí parkovací převodový stupeň, dokud nebudou výstupní otáčky nižší než 500 ot/min a otáčky motoru nižší než 1 000 ot/min.

Rozsah vpřed

Když je zvoleno tlačítko "D", levý znak na desce voliče řazení bude zobrazovat maximální převodový stupeň, který má převodovka k dispozici. Tento znak je znám jako požadovaný převodový stupeň. Maximální převodový stupeň je maximální převodový stupeň vpřed dostupný u převodovky. Převodovka CX31 má šest převodových stupňů vpřed a převodovka CX35 má osm převodových stupňů vpřed nebo nižší převodový stupeň, který byl nakonfigurován jako maximální. Pravý znak zobrazí převodový stupeň, který je v současné době aktivní. Tento znak je znám jako aktuální převodový stupeň a bude to nejnižší dostupný převodový stupeň převodovky nebo vyšší nakonfigurovaný minimální převodový stupeň.



Ilustrace 6g01327390

Jak převodovka řadí, aktuální převodový stupeň se mění, aby ukazoval převodový stupeň, který má převodovka právě zařazený.

Jakmile obsluha zvolí rozsah vpřed, může vynutit řazení dolů stisknutím šipky dolů na desce voliče řazení. Tato akce změní požadovaný převodový stupeň. Požadovaný převodový stupeň se chová jako maximální převodový stupeň vpřed a převodovka bude automaticky řadit nejvýše tento převodový stupeň.

Parkovací převodový stupeň

Když je zvoleno tlačítko "R", levý znak nebo požadovaný převodový stupeň na desce voliče řazení bude zobrazovat "P". Pravý znak nebo aktuální převodový stupeň bude zobrazovat "N", dokud převodovka nepřeřadí na parkovací převodový stupeň a nezobrazí se "P". Převodovka nepřeřadí na parkovací převodový stupeň, pokud jsou výstupní otáčky převodovky vysoké. Pokud je parkovací převodový stupeň zvolen, když jsou výstupní otáčky převodovky nad 500 ot/min, převodovka přeřadí na neutrál a zůstane v něm, dokud nebudou výstupní otáčky převodovky nižší než 500 ot/min. Parkovací převodový stupeň nemá sloužit jako brzda. Převodovka nezařadí parkovací převodový stupeň, dokud nebudou výstupní otáčky nižší než 500 ot/min a otáčky motoru nižší než 1 000 ot/min.

VÝSTRAHA: Parkovací převodový stupeň funguje pouze za chodu motoru. Parkovací převodový stupeň nemá sloužit jako dynamická brzda stroje.

Poznámka Rozsah vzad není dostupný v režimu čerpání.

Když je aktivní parkovací převodový stupeň převodovky, deska voliče řazení bude zobrazovat "PP".



Ilustrace 7g01883596

Blikající požadovaný převodový stupeň

Několik okolností může zabránit převodovce, aby přeřadila na požadovaný rozsah. Když tato situace nastane, bude blikat hodnota požadovaného převodového stupně a převodovka nepřeřadí na zvolený rozsah.

Mezi okolnosti zabraňující přeřazení na požadovaný rozsah patří:

  • Příliš vysoké otáčky motoru

  • Příliš vysoká rychlost vozidla

  • Zamezení řazení založeného na zátěži

  • Aktivní neutralizace (rychlý přechod na neutrál)

  • Blokování převodového stupně

  • Nesprávné podmínky pro požadavek na změnu ovladačů řazení pomocí spínače voliče řazení

  • Je aktivní studený režim

Režim ručního řazení při čerpání

Má-li převodovka přeřadit na požadovaný rozsah nebo převodový stupeň, musí obsluha stisknout tlačítko "D" pro pojezd vpřed nebo tlačítko "R" pro parkovací převodový stupeň.

Poznámka Převodovka nepřeřadí do rozsahu z neutrálu nebo mezi polohami "D" a "R", pokud otáčky motoru přesahují 1 000 ot/min.

Rozsah vpřed

Když je zvoleno tlačítko "D", levý znak na desce voliče řazení bude zobrazovat nejnižší dostupný převodový stupeň u převodovky nebo vyšší nakonfigurovaný minimální převodový stupeň. Tento znak je znám jako požadovaný převodový stupeň. Pravý znak zobrazí převodový stupeň, který je v současné době aktivní. Tento znak je znám jako aktuální převodový stupeň a bude to nejnižší dostupný převodový stupeň převodovky nebo vyšší nakonfigurovaný minimální převodový stupeň.



Ilustrace 8g01625359

Obsluha musí k řazení nahoru a dolů používat šipky na desce voliče řazení. Každé stisknutí šipky nahoru bude mít za následek přeřazení nahoru o jeden převodový stupeň, dokud nebude dosažen maximální převodový stupeň vpřed. Po dosažení maximálního převodového stupně už nebude mít stisknutí šipky nahoru žádný efekt. Každé stisknutí šipky dolů bude mít za následek přeřazení dolů o jeden převodový stupeň, dokud nebude dosažen minimální převodový stupeň. Po dosažení minimálního převodového stupně už nebude mít stisknutí šipky dolů žádný efekt.

Jak převodovka řadí, aktuální převodový stupeň se mění, aby ukazoval převodový stupeň, který má převodovka právě zařazený.

Parkovací převodový stupeň

Když je zvoleno tlačítko "R", levý znak nebo požadovaný převodový stupeň na desce voliče řazení bude zobrazovat "P". Pravý znak nebo aktuální převodový stupeň budou zobrazovat "N", dokud převodovka nepřeřadí na parkovací převodový stupeň a nezobrazí se "P". Převodovka nepřeřadí na parkovací převodový stupeň, pokud jsou výstupní otáčky převodovky vysoké. Pokud je parkovací převodový stupeň zvolen, když jsou výstupní otáčky převodovky nad 500 ot/min, převodovka přeřadí na neutrál. Převodovka v něm zůstane, dokud nebudou výstupní otáčky převodovky nižší než 500 ot/min. Parkovací převodový stupeň nemá sloužit jako brzda. Převodovka nezařadí parkovací převodový stupeň, dokud nebudou výstupní otáčky nižší než 500 ot/min a otáčky motoru nižší než 1 000 ot/min.

VÝSTRAHA: Parkovací převodový stupeň funguje pouze za chodu motoru. Parkovací převodový stupeň nemá sloužit jako dynamická brzda stroje.

Poznámka Rozsah vzad není dostupný v režimu čerpání.

Když je aktivní parkovací převodový stupeň převodovky, deska voliče řazení bude zobrazovat "PP".



Ilustrace 9g01883596

Blikající požadovaný převodový stupeň

Několik okolností může zabránit převodovce, aby přeřadila na požadovaný rozsah. Když tato situace nastane, bude blikat hodnota požadovaného převodového stupně a převodovka nepřeřadí na zvolený rozsah.

Mezi okolnosti zabraňující přeřazení na požadovaný rozsah patří:

  • Příliš vysoké otáčky motoru

  • Příliš vysoká rychlost vozidla

  • Zamezení řazení založeného na zátěži

  • Aktivní neutralizace (rychlý přechod na neutrál)

  • Blokování převodového stupně

  • Nesprávné podmínky pro požadavek na změnu ovladačů řazení pomocí spínače voliče řazení

  • Je aktivní studený režim

Konfigurovatelný převodový stupeň po nastartování

Funkce Konfigurovatelný převodový stupeň po nastartování umožňuje technikovi nebo obsluze nastavit odlišný převodový stupeň po nastartování pro ovladač řazení č. 1 a ovladač řazení ž. 2 pomocí systému Caterpillar Electronic Technician (Cat ET). Převodový stupeň po nastartování může být nastaven na jakýkoli převodový stupeň vpřed (1F až 6F). Převodový stupeň po nastartování musí být stejný nebo vyšší než minimální převodový stupeň.

Když je na ovladači řazení stisknuto tlačítko "D", převodovka po nastartování přeřadí na převodový stupeň vpřed. Výchozí převodový stupeň po nastartování je od výrobce nastaven na 1F, a to jak pro režim pojezdu po vozovce, tak pro pracovní režim.

Režim ručního řazení nízkých volnoběžných otáček (konec práce a příkopové rýpadlo)

Má-li převodovka přeřadit na požadovaný rozsah nebo převodový stupeň, musí obsluha stisknout tlačítko "D" pro pojezd vpřed nebo tlačítko "R" pro parkovací převodový stupeň.

Poznámka První převodový stupeň není pro CX35 dostupný v režimu hloubení.

Poznámka Převodovka nepřeřadí do rozsahu z neutrálu nebo mezi polohami "D" a "R", pokud otáčky motoru přesahují 850 ot/min.

Rozsah vpřed

Když je zvoleno tlačítko "D", levý znak na desce voliče řazení bude zobrazovat nejnižší dostupný převodový stupeň u převodovky nebo vyšší nakonfigurovaný minimální převodový stupeň. Tento znak je znám jako požadovaný převodový stupeň. Pravý znak zobrazí převodový stupeň, který je v současné době aktivní. Tento znak je znám jako aktuální převodový stupeň a bude to nejnižší dostupný převodový stupeň převodovky nebo vyšší nakonfigurovaný minimální převodový stupeň. Převodovka nebude řadit mezi převodovými stupni, pokud jsou otáčky motoru nad 850 ot/min.



Ilustrace 10g01625359

Obsluha musí k ručnímu řazení nahoru a dolů používat šipky na desce voliče řazení. Každé stisknutí šipky nahoru bude mít za následek přeřazení nahoru o jeden převodový stupeň, dokud nebude dosažen maximální převodový stupeň vpřed. Po dosažení maximálního převodového stupně už nebude mít stisknutí šipky nahoru žádný efekt. Každé stisknutí šipky dolů bude mít za následek přeřazení dolů o jeden převodový stupeň, dokud nebude dosažen minimální převodový stupeň. Po dosažení minimálního převodového stupně už nebude mít stisknutí šipky dolů žádný efekt.

Jak převodovka řadí, aktuální převodový stupeň se mění, aby ukazoval převodový stupeň, který má převodovka právě zařazený.

Rozsah vzad

Když je zvoleno tlačítko "R", levý znak nebo požadovaný převodový stupeň na desce voliče řazení bude zobrazovat "R". Pravý znak nebo aktuální převodový stupeň bude zobrazovat "N", dokud převodovka nepřeřadí na rozsah vzad a nezobrazí se "R". V rozsahu vzad je pouze jeden převodový stupeň.



Ilustrace 11g01625220

Blikající požadovaný převodový stupeň

Několik okolností může zabránit převodovce, aby přeřadila na požadovaný rozsah. Když tento stav nastane, bude blikat hodnota požadovaného převodového stupně a převodovka nepřeřadí na zvolený rozsah.

Mezi okolnosti zabraňující přeřazení na požadovaný rozsah patří:

  • Příliš vysoké otáčky motoru

  • Příliš vysoká rychlost vozidla

  • Blokování převodového stupně

  • Nesprávné podmínky pro požadavek na změnu ovladačů řazení pomocí spínače voliče řazení

  • Je aktivní studený režim

Spínač voliče řazení pro používání dvou ovladačů řazení

Některé konfigurace podvozku vyžadují přídavný ovladač řazení převodovky umístěný na vzdáleném stanovišti obsluhy. V takovém případě musí být instalován spínač voliče řazení, aby bylo možné identifikovat aktivní volič řazení. Převodovka a volič řazení fungují rozdílně, v závislosti na naprogramovaném kódu aplikace a aktivním voliči řazení. Aktivní ovladač řazení bude zobrazovat současný převodový stupeň, zatímco neaktivní ovladač řazení může zobrazovat hvězdičky. Tento stav indikuje obsluze, že převodovka nebude reagovat na požadavky obsluhy vyslané daným ovladačem řazení. Pro umožnění přechodu mezi voliči řazení musí být splněny následující podmínky:

  • Oba voliče řazení musí být v poloze Neutrál a ukazovat na displeji "NN". Tento stav lze dosáhnout stisknutím tlačítka "N" na obou voličích řazení.

  • Výstupní otáčky převodovky musí být nulové.

  • Otáčky motoru musí být nižší než 850 ot/min.

  • Musíte přepnout spínač voliče řazení, který nesmí být vadný.

  • Řazení přídavné sestupné převodovky (pokud je instalována) musí být řádně dokončeno.

Pokud není některá z těchto podmínek splněna, převodovka neprovede změnu na požadovaný volič řazení. Poté budou blikat displeje voliče řazení, čímž se indikuje problém. Převodovka si podrží požadavek ve frontě, počká, až budou splněny všechny podmínky, a poté se displej změní na požadovaný volič řazení.

Voliče řazení J1939 mohou zobrazovat znaky, což pomáhá při diagnostice komunikačních problémů mezi převodovkou a voliči řazení. Tyto znaky se liší od sady znaků v normálním provozu. Pokud ovladače řazení zobrazují "pomlčku – pomlčku" (- -), znamená to, že neexistuje komunikace mezi převodovkou a voličem řazení nebo nastal problém s komunikací. Pokud ovladač řazení zobrazuje "plus – plus" (+ +), znamená to, že kolíky polohy ovladače řazení na ovladači řazení jsou nesprávně nakonfigurované. Pokud ovladače řazení zobrazují dva znaky "A" (A – A), znamená to, že byly do sítě umístěny dva primární ovladače řazení, když tam má být pouze jeden modul mající nárok být primárním voličem řazení. Pokud ovladače řazení zobrazují dva znaky "B" (B – B), znamená to, že byly do sítě umístěny dva sekundární ovladače řazení, když tam má být pouze jeden modul mající nárok být sekundárním voličem řazení. Viz tabulka 2, kde jsou uvedeny správné zemnicí kolíky voliče řazení.

Tabulka 2
Kolík 2  Kolík 8  Přiřazení voliče 
Uzemnění  Uzemnění  Chybné 
Uzemnění  Otevřít  Primární 
Otevřít  Uzemnění  Sekundární 
Otevřít  Otevřít  V současné době není použit. 

Moduly voličů řazení Caterpillar musí používat zdrojové adresy J1939 0x05 a 0x06. Více informací viz Zvláštní pokyny, REHS3514, "Electrical Application and Installation Guide".

Poznámka Ovladač řazení mění aktivní volič řazení a funkčnost převodovky. Systém vozidla použitý výrobcem může vyžadovat další vstup obsluhy, který zajistí tok výkonu do vhodného výstupu. Tato akce je založena na konstrukci použité výrobcem. Konstrukce použitá výrobcem může vyžadovat zařazení záběru externí rozdělovací převodovky.

Naprogramování ovladačů řazení převodovky

Provozní režimy primárního i sekundárního voliče řazení lze naprogramovat tak, aby vyhovovaly potřebám jednotlivých výrobců. Parametry, které lze naprogramovat na základě aktivního ovladače řazení, jsou:

  • Vstupní konfigurace

  • Limit výstupního točivého momentu převodovky

  • Minimální převodový stupeň vpřed

  • Maximální převodový stupeň pojezdu vpřed

  • Převodový stupeň vpřed po nastartování

  • Alternativní maximální převodový stupeň vpřed

  • Stav aktivace převodového stupně vzad

  • Konfigurace tlačítka režimu: Přímé řazení převodového stupně, Alternativní maximální převodový stupeň, Aktivace PTO č. 1, Aktivace PTO č. 2, Režim zahřívání a 2WD/4WD

  • Stav aktivace alarmu zpětného chodu

  • Konfigurace přídavné sestupné převodovky: Stav odpojení č. 1 a Stav odpojení č. 2

Více informací viz Zvláštní pokyny, REHS3514, "Electrical Application and Installation Guide".

Kompatibilita motorů

Je důležité se ujistit, že je instalovaný motor schválený pro použití s převodovkami Caterpillar pro údržbu studní CX31-P600 nebo CX35-P800. Převodovky CX31-P600 a CX35-P800 jsou kompatibilní s průmyslovými motory Caterpillar a motory nákladních vozidel. Když používáte převodovky s průmyslovými motory Caterpillar, ujistěte se, že je použita nejnovější verze softwaru motoru. K softwaru motoru jsou čas od času vytvořeny aktualizace, aby byly motory kompatibilní s převodovkami CX.

Pokud se převodovka CX31-P600 používá s průmyslovým motorem Caterpillar v aplikaci, kde převodovka slouží k pohonu kol vozidla v jednom režimu a k pohonu zařízení namontovaného na vozidlo v jiném režimu, musí být vytvořen řídicí obvod regulátoru motoru. Toto vedení umožní, aby převodovka zvolila správný typ regulátoru pro oba provozní režimy. Když je zvolen režim provozu na vozovce, převodovka vydá požadavek, aby motor používal regulátor točivého momentu. Když je převodovka v pracovním režimu (čerpání, práce tažení nebo hloubení), převodovka zvolí regulátor otáček. Tyto typy regulátorů používejte ke zlepšení funkce a odezvy převodovky v příslušných režimech. Musí též být vytvořen řídicí obvod regulátoru, který umožní převodovce řídit typ regulátoru motoru. Všechny převodovkou požadované parametry otáček motoru a točivého momentu budou přijímány z motoru pomocí datového spoje J1939, takže není nutná konfigurace parametrů motoru v systému Caterpillar ET. Pokud si motor a převodovka vzájemně neodpovídají, může nastat událost popisující konflikt a může být omezen provozní rozsah.

Více informací viz Zvláštní pokyny, REHS4541, "Software Configuration Guide" a Zvláštní pokyny, REHS3514, "Electrical Application and Installation Guide".

Kontrola hladiny oleje

Deska voliče řazení umožňuje obsluze kontrolovat hladinu převodového oleje ze stanoviště obsluhy.

Pro spuštění kontroly hladiny oleje jsou nutné následující podmínky:

  • Chod motoru na volnoběh

  • Nehybné vozidlo

  • Převodovka má zařazen neutrál.

  • Teplota převodového oleje musí být mezi 50 to 100° C (122 to 212° F).

Pro spuštění kontroly hladiny převodového oleje současně stiskněte a uvolněte šipky "nahoru" a "dolů" na desce voliče řazení. Tato akce spustí časovač odměřující 2 minuty. Pokud podmínky pro provedení kontroly hladiny oleje nejsou správné, deska voliče řazení zobrazí jeden z následujících kódů displeje uvedených v tabulce 3. Displej v daný moment zobrazuje pouze dva znaky.

Tabulka 3
Displej  Popis 
"OL-ES-LO"  Příliš nízké otáčky motoru 
"OL-ES-HI"  Příliš vysoké otáčky motoru 
"OL-TX-N"  Není zvolen neutrál. 
"OL-OT-LO"  Teplota oleje je příliš nízká. 
"OL-OT-HI"  Teplota oleje je příliš vysoká. 
"OL-VS-HI"  Rychlost vozidla není nulová. 
"OL-SE"  Chyba systému 

Jakmile jsou všechny podmínky u klávesnicového řadiče nebo řadicí páky splněny, displej rozsahu zobrazí číslo "60" a bude odpočítávat dolů na "0". Odpočítávání bude probíhat v průběhu 2 minut daných časovačem.

Na konci 2minutového odpočítávání se na displeji rozsahu zobrazí jeden z následujících kódů displeje uvedených v tabulce 4, v daný moment vždy dva znaky.

Tabulka 4
Displej  Popis 
"OL-LO-##"  Hladina oleje je nízká o ## kvartů. 
"OL-HI-##"  Hladina oleje je vysoká o ## kvartů. 
"OL-OK"  Hladina oleje je plná. 

Zpráva hladiny oleje se bude nadále zobrazovat, dokud obsluha neukončí režim stisknutím tlačítka rozsahu nebo současným stisknutím šipek "nahoru/dolů". Na konci kontroly hladiny oleje převodovka neprovede žádnou akci. Tato kontrola slouží jako informace pro obsluhu a obsluha je zodpovědná za provedení vhodné akce na základě indikované vysoké či nízké hladiny oleje.

Kontrola hladiny oleje spuštěná řadicí pákou

Poznámka Pákový volič řazení je v současné době podporován pouze ve verzi pro osm poloh řazení, se šesti převodovými stupni vpřed. Řadicí páka je doporučena pouze pro použití se šestirychlostní převodovkou (CX31-P600) v aplikacích využívajících automatické řazení, jako je např. provoz na vozovce.

Řadicí pákou se spustí kontrola hladiny oleje, když přidržíte tlačítko Režim "B" po 2 sekundy v aktivní poloze. Tato akce vydá požadavek na zahájení postupu kontroly hladiny oleje. Aby mohl postup začít, musí být páka v poloze Neutrál a aktuální převodový stupeň musí být Neutrál. Pokud je páka přestavena z polohy Neutrál, postup kontroly hladiny oleje se ukončí. Uživatel může ručně ukončit kontrolu hladiny oleje krátkou aktivací tlačítka Režim "B".

Podpora zprávy J1939

J1939 SPN124 NEBUDE až do dokončení kontroly hladiny oleje podporována. Toto SPN nezobrazuje měření hladiny oleje "v reálném čase". Toto SPN zobrazuje výsledky poslední kontroly hladiny oleje (v litrech) až do momentu, kdy má být provedena další kontrola hladiny oleje, nebo do otočení spínače s klíčem. Pokud nebyla dosud provedena žádná kontrola hladiny oleje, toto SPN nebude podporováno.

Přídavné funkce ovládání převodovky

Tato část popisuje různé funkce ovládání převodovky. Více informací viz Zvláštní pokyny, REHS3514, "Electrical Application and Installation Guide".

Tlačítko režimu voliče řazení

Tlačítko režimu na voliči řazení slouží k ovládání různých funkcí. Tlačítko režimu musí být naprogramováno pomocí systému Caterpillar Electronic Technician tak, aby ovládalo konkrétní funkci. Pokud tlačítko režimu není naprogramováno, při jeho stisknutí se nic neprovede. Když je tlačítko režimu stisknuté, rozsvítí se dioda LED v pravém horním rohu tlačítka režimu, což indikuje, že je funkce ovládaná tlačítkem režimu aktivní. Druhým stisknutím tlačítka režimu se funkce deaktivuje a dioda LED zhasne.

Neutralizace (rychlý přechod na neutrál)

Funkce neutralizace, neboli rychlého přechodu na neutrál, umožňuje obsluze přeřadit rychle na neutrál. Když je tento spínač aktivován, převodovka okamžitě přeřadí na neutrál bez ohledu na provozní podmínky. Jakmile je převodovka v neutrálu, musí obsluha stisknout tlačítko "N" na voliči řazení, čímž zvolí za požadovaný převodový stupeň NEUTRÁL, aby převodovka mohla přeřadit z neutrálu. Pokud požadovaný převodový stupeň není NEUTRÁL, převodovka nebude řadit z neutrálu.

Blokování převodového stupně

Funkce uzamknutí neutrálu zabraňuje převodovce přeřadit z neutrálu do směru vpřed nebo vzad. Když je převodovka v neutrálu a funkce je aktivní, převodovka nebude při stisknutí tlačítek "R" nebo "D" řadit do směrů vpřed nebo vzad. Pokud má převodovka zařazený převodový stupeň v době, kdy je funkce aktivována, převodovka zamezí řazení nahoru a povolí řazení dolů, dokud nebude mít zařazen neutrál. Když převodovka dosáhne polohy neutrál, nepovolí přeřadit z neutrálu, dokud nebude funkce deaktivována.

Vstup provozní brzdy

Konfigurace vstupu provozní brzdy se používá pro sdělení jednotce ECU ohledně místa kontroly stavu spínače pedálu provozní brzdy. Je-li naprogramován na CAN, jednotka ECU bude monitorovat datový spoj J1939 ohledně stavu spínače provozní brzdy.

Tlakový spínač parkovací brzdy

Tlakový spínač parkovací brzdy se používá ke stanovení, zda je zabrzděna parkovací brzda. Logika tlakového spínače parkovací brzdy je taková, že otevřený obvod odpovídá zabrzděné parkovací brzdě. Spínač sepnutý k uzemnění odpovídá uvolněné parkovací brzdě.

Neutralizace parkovací brzdou

Když je instalován Vstup parkovací brzdy a je povolena funkce Neutralizace parkovací brzdou, převodovka bude reagovat na sepnutý spínač neutralizací převodovky. Převodovka bude ignorovat vstup parkovací brzdy, když je naprogramován na Není instalován.

Obvod relé alarmu rozsahu vzad (couvání)

Funkce Ovladač výstupu rozsahu vzad se používá k indikaci, když je převodovka v rozsahu vzad nebo když zvoleným rozsahem převodovky je Vzad. Funkci Ovladač výstupu rozsahu vzad lze použít k deaktivaci systémů vozidla, jakými jsou například řiditelné zdvíhatelné nápravy, když je u převodovky zařazen směr vzad. Stejně tak lze funkci použít k zapnutí alarmu zpětného chodu nebo světel. Tato funkce není standardní, ale je doporučena. Výstup může řídit až dva ampéry.

Výstup blokování spouštěče

Výstup blokování spouštěče je 2ampérový ovladač napětí akumulátoru. Jsou-li splněny všechny podmínky, Výstup blokování spouštěče se aktivuje, když je do spínací skříňky přivedeno napětí akumulátoru. Podmínky nutné pro startování jsou následující:

  • Požadovaný převodový stupeň z ovladačů řazení je neutrál

  • Aktuální převodový stupeň je neutrál.

  • Otáčky motoru jsou nulové.

Výstup blokování spouštěče se deaktivuje, jakmile už převodovka nebude v neutrálu, ovladač řazení nepožaduje zařazení neutrálu, nebo když se otáčky motoru přiblíží nízkým volnoběžným.

Ovladač otáček výstupního hřídele převodovky

Ovladač otáček výstupního hřídele převodovky je nízký ovladač 300 mA, který generuje výstupní signál, který je proporcionální k otáčkám výstupního hřídele převodovky. Frekvence je založena na standardu kola přerušovače se 16 zuby. Při každé otáčce výstupního hřídele převodovky je generováno 16 impulzů. Tento signál mohou používat externí ovladače a indikační zařízení k výpočtu rychlosti vozidla. Díky poskytování tohoto výstupu nebude převodovka potřebovat další snímač výstupních otáček pro systémy motoru nebo externího ovladače.

Ovladač otáček výstupního hřídele měniče točivého momentu

Ovladač otáček výstupního hřídele měniče točivého momentu generuje výstupní signál, který je proporcionální k otáčkám výstupního hřídele měniče točivého momentu. Frekvence je založena na standardu kola přerušovače se 16 zuby. Při každé otáčce výstupního hřídele měniče točivého momentu převodovky je generováno 16 impulzů. Tento signál mohou používat externí ovladače a indikační zařízení k výpočtu otáček.

Zámek výstupního hřídele převodovky (parkovací převodový stupeň)

Funkce zámku výstupního hřídele převodovky aktivuje spojky, které zabraňují otáčení výstupního hřídele převodovky. Tato funkce je dostupná pouze tehdy, pokud byla převodovka nakonfigurována jako aplikace čerpadla s ručním řazením nebo automatickým řazením. Stisknutím tlačítka "R" na klávesnici se aktivuje zámek výstupního hřídele převodovky. Když je zámek výstupního hřídele převodovky aktivní, ovladač řazení bude na voliči řazení zobrazovat "PP". Pro zapnutí této funkce existují limity otáček, které chrání spojky převodovky před poškozením. Zámek výstupního hřídele převodovky se nezapojí, pokud jsou otáčky výstupního hřídele převodovky vyšší než 500 ot/min, nebo pokud jsou otáčky motoru vyšší než 1 000 ot/min. Pokud jsou některé z těchto otáček příliš vysoké, když je stisknuto tlačítko "R" na voliči řazení, převodovka přeřadí na NEUTRÁL, počká, až se otáčky sníží na limitní hodnoty, a poté zapojí zámek výstupního hřídele převodovky. Rovněž se na voliči řazení zobrazí "PN" a "P" bude blikat, což indikuje, že převodový stupeň byl zvolen, ale nebyl dosud dosažen.

Poznámka Zámek výstupního hřídele převodovky nemá fungovat jako dynamická brzda vozidla nebo jako parkovací brzda vozidla. Aby funkce fungovala, jednotka ECU musí mít napájení a musí běžet motor.

Poznámka Funkce zámku výstupu má kapacitu statického momentu 2 965 lb-ft u CX31-P600 a 4 543 lb-ft u CX35-P800.

Režim zahřívání převodovky

Když je aktivována funkce zahřívání, bude dioda LED sekundárního režimu na voličích řazení indikovat stav funkce. Pokud indikátor bliká, zahřívání bylo zvoleno, ale nebylo schopno se plně zapnout, neboť nebyly úplně splněny podmínky nebo byly překročeny, což vyžadovalo ukončení zahřívání, např. při vysokých teplotách oleje. Pokud indikátor nepřerušovaně svítí, zahřívání je v současné době zapnuté.

Režim zahřívání převodovky se aktivuje zapnutím spínače režimu zahřívání. Když je spínač přepnut do polohy ZAPNUTO, převodovka zapojí zámek výstupního hřídele převodovky použitím příslušných limitů otáček. Dále režim zahřívání zastaví vstupní hřídel a poté pošle motoru požadavek na zvýšené volnoběžné otáčky 1 000 ot/min. Uzamknutím vstupního i výstupního hřídele převodovky se zastaví měnič točivého momentu, což následně rozvíří převodový olej a generuje teplo. Zvýšení volnoběžných otáček a zastavení měniče točivého momentu pomůže zkrátit dobu zahřívání hnací soustavy. Funkce se deaktivuje, jestliže přepnete spínač do polohy VYPNUTO, teplota jímky převodovky vzroste nad 85° C (185° F) nebo teplota výstupu měniče točivého momentu vzroste nad 115° C (239° F).

Pokud je během zahřívání voličem řazení požadováno řazení směru, převodovka potvrdí příjem požadavku, ukončí režim zahřívání a přejde do požadovaného rozsahu převodových stupňů. Pokud převodovka opustí režim zahřívání, pro opětovný vstup do režimu je nutné přepnout spínač zahřívání.

Deaktivace uzavírací spojky

Funkce deaktivace uzavírací spojky umožňuje obsluze zabránit zapnutí uzavírací spojky. Funkce se aktivuje přepnutím spínače do polohy ZAPNUTO. Pokud je uzavírací spojka uvolněna, když je spínač přepnut do polohy ZAPNUTO, převodovka zabrání zapnutí uzavírací spojky, i když by zapnutí uzavírací spojky normálně nastalo. Pokud je uzavírací spojka zapnuta, když je spínač přepnut do polohy ZAPNUTO, uzavírací spojka se okamžitě uvolní.

Automatické řazení dolů vyvolané měničem

Pokud je zapnuta funkce automatického řazení dolů vyvolaného měničem, převodovka je v režimu pohonu měniče po dobu delší než 30 sekund a otáčky motoru jsou vyšší než 1 500 ot/min, převodovka přeřadí dolů na nejblíže nižší převodový stupeň.

Přímé přeřazení na převodový stupeň

Funkce přímého přeřazení na převodový stupeň umožňuje obsluze rychle přepínat mezi převodovými stupni. Tento funkce je dostupná pouze tehdy, když je převodovka konfigurována jako aplikace prací tažení. Když stisknete a uvolníte spínač přímého přeřazení na převodový stupeň, převodovka přeřadí přímo na nakonfigurovaný převodový stupeň. Když znovu stisknete a uvolníte spínač, převodovka přeřadí rovnou zpět na předchozí zvolený převodový stupeň. Převodovka přeřadí pouze v případě, že jsou otáčky motoru nižší než 850 ot/min. Procento zátěže motoru musí navíc být nižší než 20 %, aby se předešlo poškození spojek.

Poznámka Tato funkce používá speciální typ řazení, aby se řazení provádělo v co nejkratší době. Z důvodu agresivity řazení a velkých změn poměrů se během rychlého řazení nesmí k výstupnímu hřídeli převodovky připojovat žádná zátěž.

Alternativní maximální převodový stupeň

Funkce alternativního maximálního převodového stupně umožňuje obsluze nastavit pro každý ovladač řazení druhý limit maximálního převodového stupně. Funkce se aktivuje přepnutím spínače alternativního maximálního převodového stupně do polohy ZAPNUTO.

Když je funkce aktivována v konfiguracích provozu na vozovce a automatického řazení při čerpání, převodovka nebude nuceně řadit dolů na nový nejvyšší převodový stupeň, pokud je současný převodový stupeň nad novým nejvyšším převodovým stupněm, ale zamezí řazení nahoru a povolí řazení dolů, dokud nebude dosažen nový nejvyšší převodový stupeň.

Když je funkce aktivována v konfiguracích prací tažení, převodovka přeřadí přímo na nový nejvyšší převodový stupeň, pokud je současný převodový stupeň nad novým nejvyšším převodovým stupněm. Otáčky motoru navíc musí být nižší než 850 ot/min.

Tuto funkci lze naprogramovat tak, aby používala tlačítko režimu voliče řazení. Když je stisknuto tlačítko režimu a svítí indikátor LED, převodovka omezí volbu převodového stupně na naprogramované hodnoty alternativního maximálního převodového stupně. Když je znovu stisknuto tlačítko režimu a indikátor LED je zhasnutý, převodovka provede omezení na naprogramovaný limit primárního maximálního převodového stupně.

Uzamknutí současného převodového stupně

Funkce uzamknutí současného převodového stupně uzamkne během automaticky prováděných řazení převodovku v současném převodovém stupni. Pokud je funkce aktivována, převodovka bude řadit nahoru pouze, aby zabránila stavu přetočení motoru, a řadit dolů bude pouze, aby zabránila zastavení motoru. Funkce se aktivuje stisknutím a uvolněním spínače uzamknutí. Funkce se deaktivuje opětovným stisknutím a uvolněním spínače uzamknutí.

Ovládání hydraulického retardéru

Poznámka Souprava retardéru není dostupná s převodovkou CX35-P800.

Převodovka CX31-P600 má volitelnou soupravu integrálního retardéru. Retardér se ovládá snímačem namontovaným na pedálu nebo páce. Retardér se aktivuje signálem PWM, pokud jsou splněny příslušné podmínky. Retardér převodovky se neaktivuje, když je aktivní motorová brzda nebo když obsluha požaduje positivní točivý moment. Úroveň zpomalování odpovídá množství zpomalovacího točivého momentu požadovaného obsluhou. Množství točivého momentu je úměrné poloze pedálu.

Limit otáček výstupního hřídele

Funkce limitu otáček výstupního hřídele umožňuje technikovi nebo obsluze nastavit limit otáček výstupního hřídele pro převodovku pomocí systému Caterpillar Electronic Technician. Když je limit nastaven, převodovka omezí otáčky motoru tak, aby otáčky výstupního hřídele nepřekročily naprogramovaný limit.

Poznámka Omezení otáček výstupního hřídele je k dispozici pouze v režimech nesilničního použití. V režimu automatického řazení pro provoz na vozovce bude použito omezení rychlosti vozidla.

Poznámka Omezení otáček výstupního hřídele používá příkazy limitu otáček J1939. Tato funkce funguje pouze tehdy, když primárním vstupem škrticí klapky není J1939. Další informace viz Zvláštní pokyny, REHS 3514, "Application and Installation Guide (Electrical) for the CX31-P600 and CX35-P800 Petroleum Transmissions".

Limit točivého momentu výstupního hřídele

Funkce limitu točivého momentu výstupního hřídele umožňuje technikovi nebo obsluze nastavit limit točivého momentu výstupního hřídele pro převodovku pomocí systému Caterpillar Electronic Technician. Když je limit nastaven, převodovka omezí točivý moment motoru tak, aby točivý moment výstupního hřídele převodovky nepřekročil naprogramovaný limit.

Limit rychlosti vozidla

Funkce limitu rychlosti vozidla umožňuje technikovi nebo obsluze nastavit limit rychlosti pojezdu vozidla pomocí systému Caterpillar Electronic Technician. Parametr otáček výstupního hřídele na jeden kilometr představuje počet otáček výstupního hřídele, během kterých vozidlo ujede 1 km. Tento počet je výsledkem otáček pneumatiky a všech poměrů ozubených kol poháněcího mechanismu. Naprogramujte správně otáčky výstupního hřídele na jeden kilometr, aby funkce limitu rychlosti vozidla správně fungovala.

Indikátor ovladače měniče

Funkce indikátoru ovladače měniče rozsvítí kontrolku (jantarovou) když je převodovka v pohonu měniče. Kontrolka zhasne, když je zapnuta uzavírací spojka převodovky.

Indikátor primárního voliče řazení

Funkce indikátoru primárního voliče řazení rozsvítí kontrolku (zelenou) pokaždé, když je aktivní primární volič řazení. Kontrolka bude zhasnutá, když primární volič řazení není aktivním voličem řazení. Společnost Caterpillar doporučuje, aby u aplikací používajících dva voliče řazení byly instalovány oba indikátory voličů řazení vedle voliče řazení a informovaly tak obsluhu o aktivním voliči řazení.

Indikátor sekundárního ovladače řazení

Funkce indikátoru sekundárního voliče řazení rozsvítí kontrolku (zelenou) pokaždé, když je aktivní sekundární volič řazení. Kontrolka bude zhasnutá, když sekundární volič řazení není aktivním voličem řazení. Společnost Caterpillar doporučuje, aby u aplikací používajících dva voliče řazení byly instalovány oba indikátory voličů řazení vedle voliče řazení a informovaly tak obsluhu o aktivním voliči řazení.

PTO převodovky

Funkce PTO převodovky ovládá dva ovladače výstupu aktivace PTO. Ovladač aktivace PTO se používá k ovládání řídicího systému dodaného výrobcem zařízení, připojeného k přídavným výstupním hřídelím převodovky. Tento výstup bude zapnutý, když je spínač v poloze ZAPNUTO a jsou splněny všechny naprogramované podmínky.

Poznámka Výstup aktivace PTO nebude aktivován, pokud je vstup spínače aktivace PTO v poloze ZAPNUTO, když je spínač s klíčem v poloze ZAPNUTO. Než bude výstup zapnut, je nutné přepnout vstup spínače z polohy VYPNUTO do polohy ZAPNUTO. Tato akce zabraňuje zapnutí výstupu bez interakce obsluhy.

Činnost spínače PTO

Ovladač PTO č. 1 bude aktivní, když je spínač PTO č. 1 v poloze ZAPNUTO (běžně uzavřen ke snímači). Ovladač PTO č. 2 bude aktivní, když je spínač PTO č. 2 v poloze ZAPNUTO (běžně uzavřen ke snímači).

Minimální převodový stupeň PTO

PTO nebude fungovat pod naprogramovaným minimálním převodovým stupněm. PTO se nezapne pod naprogramovaným minimálním převodovým stupněm a vypne se, pokud aktuální převodový stupeň klesne pod naprogramovaný minimální převodový stupeň, když je již PTO zapnutý. Pro oba ovladače PTO lze nastavit samostatný minimální převodový stupeň.

Maximální převodový stupeň PTO

PTO nebude fungovat nad naprogramovaným maximálním převodovým stupněm. PTO se nezapne pod naprogramovaným maximálním převodovým stupněm a vypne se, pokud aktuální převodový stupeň vzroste nad naprogramovaný maximální převodový stupeň, když je již PTO zapnutý. Pro oba ovladače PTO lze nastavit samostatný maximální převodový stupeň.

Stav aktivace neutrálu PTO

Když je tento parametr nastaven na AKTIVOVÁNO, převodovka umožní činnost PTO, když je převodovka v poloze NEUTRÁL. Když je tento parametr nastaven na DEAKTIVOVÁNO, PTO nebude smět být v činnosti v poloze NEUTRÁL.

Stav aktivace převodového stupně vzad PTO

Když je tento parametr nastaven na AKTIVOVÁNO, převodovka umožní činnost PTO, když je převodovka v poloze ZPÁTEČKA. Když je tento parametr nastaven na DEAKTIVOVÁNO, PTO nebude smět být v činnosti v poloze ZPÁTEČKA.

Stav aktivace parkovacího převodového stupně PTO

Když je tento parametr nastaven na AKTIVOVÁNO, převodovka umožní činnost PTO, když je zapojen ZÁMEK VÝSTUPNÍHO HŘÍDELE PŘEVODOVKY. Když je tento parametr nastaven na DEAKTIVOVÁNO, PTO nebude smět být v činnosti, když je zapojen ZÁMEK VÝSTUPNÍHO HŘÍDELE PŘEVODOVKY.

Minimální otáčky motoru PTO

PTO nebude fungovat pod naprogramovanými minimálními otáčkami motoru. PTO se ZAPNE, když otáčky motoru dosáhnou naprogramovaných minimálních otáček motoru + 50 ot/min a VYPNE se, pokud otáčky motoru klesnou pod naprogramované minimální otáčky motoru. Pro oba ovladače PTO lze nastavit samostatné minimální otáčky motoru.

Maximální otáčky motoru PTO

PTO nebude fungovat nad naprogramovanými maximálními otáčkami motoru. PTO se VYPNE, když otáčky motoru vzrostou nad naprogramované maximální otáčky motoru. PTO se ZAPNE, když otáčky motoru klesnou pod naprogramované maximální otáčky motoru - 50 ot/min. Pro oba ovladače lze nastavit samostatné maximální otáčky motoru.

Minimální výstupní otáčky převodovky PTO

PTO nebude fungovat pod naprogramovanými minimálními výstupními otáčkami převodovky. PTO se ZAPNE, když výstupní otáčky převodovky dosáhnou naprogramovaných minimálních výstupních otáček převodovky + 50 ot/min. PTO se VYPNE, pokud výstupní otáčky převodovky klesnou pod naprogramované minimální výstupní otáčky převodovky. Pro oba ovladače PTO lze nastavit samostatné minimální výstupní otáčky převodovky.

Poznámka Pokud jsou minimální výstupní otáčky převodovky PTO naprogramovány na 0 ot/min, výstup se ZAPNE při 0 ot/min a nedeaktivuje se na základě minimálních výstupních otáček převodovky.

Maximální výstupní otáčky převodovky PTO

PTO nebude fungovat nad naprogramovanými maximálními výstupními otáčkami převodovky. PTO se VYPNE, když výstupní otáčky převodovky vzrostou nad naprogramované maximální výstupní otáčky převodovky. PTO se ZAPNE, když výstupní otáčky převodovky klesnou pod naprogramované maximální výstupní otáčky převodovky - 50 ot/min. Pro oba ovladače lze nastavit samostatné maximální výstupní otáčky převodovky.

Ovládání průtočného množství čerpadla PTO (ovladač variabilního aktuálního výkonu)

Když je tento parametr nastaven na INSTALOVÁNO, ovladač PTO bude poskytovat proud, který je proměnlivý mezi 0 a 2 ampérami. Tuto funkci lze použít k ovládání čerpadel PTO s variabilním průtočným množstvím nebo jiného vybavení s variabilním vstupem. Funkce se aktivuje pomocí normálního spínače aktivace PTO. Další spínač, ovládací spínač proudu, se používá k ovládání výstupu ovladače. Když je spínač aktivace PTO zapnutý, ovladač PTO poskytuje proud 500 mA. Když je ovládací spínač proudu přepnut do polohy ZVÝŠIT, proud se zvyšuje rychlostí 50 mA za 400 ms, až dosáhne hodnoty 2 ampér. Když je ovládací spínač proudu přepnut do polohy SNÍŽIT, proud se snižuje rychlostí 50 mA za 400 ms, až dosáhne hodnoty 0 ampér. Když je ovládací spínač proudu přepnut do polohy NEUTRÁL, zůstane proud na současné hodnotě. Když je spínač aktivace PTO přepnut do polohy VYPNUTO, funkce bude deaktivována a proud přejde do hodnoty 0 ampér.

Dynamické řízení výstupu převodovky (Dynamic Transmission Output Control, DTOC) společnosti Caterpillar

Funkce Automatizované řízení otáček (Automated Speed Control, ASC) (pouze u CX31-P600)

Automatizované řízení otáček (ASC) je funkce řídící výstupní otáčky převodovky, která je v současné době k dispozici u převodovky pro údržbu vrtů CX31-P600 společnosti Caterpillar s kódem aplikace 220 (čerpač s ručním řazením). ASC je softwarová funkce, kterou lze v terénu přizpůsobit pro předchozí převodovky pro údržbu vrtů CX31-P600 pouhou aktualizací softwaru převodovky. Funkce ASC používá jak činnost měniče točivého momentu, tak činnost uzamknutí, aby se dosáhlo obsluhou zvolených výstupních otáček převodovky (průtoku čerpadla), a poskytuje tak zákazníkovi metodu dosažení velmi nízkých výstupních otáček převodovky, které se používají v aplikacích vyžadujících velmi nízký průtok čerpadla (cementace atd.). Jelikož tato funkce řídí výstupní otáčky převodovky, a ne průtok čerpadla, slouží k zajišťování zákazníkem zvolených výstupních otáček převodovky při maximálně efektivní činnosti převodovky.

Popis činnosti funkce ASC

Jakmile obsluha zadá požadované pokyny a spustí se činnost funkce ASC, převezme řízení elektronický řídicí modul převodovky, který zahájí proces řízení otáček motoru a uzavírací spojky měniče točivého momentu, aby se dosáhlo obsluhou zvolených výstupních otáček převodovky. Výstupní otáčky převodovky lze zvolit buď pomocí signálu modulace šířky impulzu (PWM), nebo pomocí zprávy J1939. Otáčky motoru jsou řízeny převodovkou prostřednictvím příkazu J1939 TSC1 se střední prioritou.

Činnost uzavírací spojky

Činnost uzavírací spojky je automaticky řízena elektronickým řídicím modulem (ECM) převodovky. Body uzavření jsou navrženy tak, aby poskytovaly co možná nejefektivnější činnost převodovky a současně zajišťovaly torzní stabilitu systému při nízkých otáčkách a dosažení zákazníkem zvolených výstupních otáček převodovky. V režimu ASC se uzavírací spojka zapne při nižších otáčkách motoru než ve standardním režimu řízení čerpání.

Synchronizace otáček

Za účelem zachování stálých výstupních otáček převodovky (průtoku čerpadla) během zapínání uzavírací spojky a řazení převodových stupňů řídicí jednotka převodovky automaticky synchronizuje otáčky motoru podle potřeby. Výsledným účinkem této synchronizace otáček je stálý průtok čerpadla před, během a po zapnutí uzavírací spojky nebo zařazení převodového stupně.

Režim řízení řazení funkce ASC

V režimu ručního řazení musí provozní převodový stupeň zvolit obsluha. V tomto režimu bude funkce ASC dodržovat zvolené výstupní otáčky převodovky až po nejvyšší otáčky dosažitelné při právě zařazeném převodovém stupni. Je-li u převodovky zařazen převodový stupeň 1F a obsluha zvolí výstupní otáčky převodovky vyšší, než jaké jsou k dispozici pro převodový stupeň 1F, řídicí jednotka nastaví výstupní otáčky převodovky na nejvyšší otáčky dosažitelné při právě zařazeném převodovém stupni. Jestliže převodovka přeřadí na vyšší převodový stupeň, řídicí jednotka reaguje tak, aby se při novém převodovém stupni dosáhlo zadaných výstupních otáček převodovky.

Režim "Nastavit" / "Uzamknout" funkce ASC

DTOC ASC poskytuje volitelnou funkci "Nastavit" / "Uzamknout" (J1939 nebo spínaný vstup), která umožňuje obsluze uzamknout výstupní otáčky převodovky na zadané hodnotě a současně přednastavit novou hodnotu pro následné použití. Při provozu v režimu "Nastavit" se budou výstupní otáčky převodovky nepřetržitě řídit podle požadovaných výstupních otáček převodovky zvolených obsluhou. Pokud například obsluha zvolí zvýšení výstupních otáček převodovky z 200 ot/min na 300 ot/min, modul ECM převodovky bude automaticky řídit otáčky motoru a uzavírací spojku převodovky podle potřeby tak, aby se dosáhlo zvolených výstupních otáček převodovky o hodnotě 300 ot/min. Když se režim změní z možnosti "Nastavit" na "Uzamknout", modul ECM převodovky se uzamkne v posledních výstupních otáčkách převodovky zvolených v režimu "Nastavit" a nebude upravovat výstupní otáčky převodovky tak, aby se řídily jakoukoli změnou obsluhou zvolených výstupních otáček převodovky. Tím se efektivně "uzamknou" výstupní otáčky převodovky na poslední zvolené hodnotě. Když je režim přepnut z možnosti "Uzamknout" na "Nastavit", modul ECM převodovky bude automaticky řídit motor a uzavírací spojku převodovky podle potřeby tak, aby se dosáhlo výstupních otáček převodovky zvolených v režimu "Uzamknout". Pokud je například jednotka v režimu "Nastavit" provozována při výstupních otáčkách převodovky o hodnotě 300 ot/min a obsluha přepne na režim "Uzamknout" a poté sníží zadané výstupní otáčky převodovky na 200 ot/min, převodovka bude udržovat hodnotu 300 ot/min (která byla poslední hodnotou zvolenou v režimu "Nastavit"). Jakmile obsluha přepne z režimu "Uzamknout" zpět na režim "Nastavit", modul ECM převodovky bude automaticky řídit otáčky motoru a uzavírací spojku převodovky podle potřeby tak, aby se dosáhlo výstupních otáček převodovky o hodnotě 200 ot/miny, které byly předem nastaveny v režimu "Uzamknout".

Montážní požadavky na volič řazení

Montážní požadavky na tlačítkový volič řazení



Ilustrace 12g01260652
Pohled na řadicí desku
Ilustrace ukazuje vnější rozměry desky v palcích.

Tabulka 5 ukazuje ekvivalentní metrické rozměry a rozměry v palcích výřezu pro panel tlačítkového voliče řazení.

Tabulka 5
Montážní rozměry – klávesnicový řadič 
Šířka  77.7 to 78.7 mm (3.06 to 3.10 inch) 
Délka  167.4 to 168.4 mm (6.60 to 6.63 inch) 
Hloubka  Maximální hloubka 110 mm (4.33 inch) (zahrnuje světlou vzdálenost zadního konektoru a vodiče) 
Utahovací moment matic   1.3 to 1.5 N·m (11 to 13 lb in) 

Montážní požadavky na pákový volič řazení



Ilustrace 13g01885053
Pohled na pákový volič řazení
Ilustrace ukazuje vnější rozměry desky v palcích.

Tabulka 6 ukazuje ekvivalentní metrické rozměry a rozměry v palcích výřezu pro panel pákového voliče řazení.

Tabulka 6
Montážní rozměry – řadicí páka 
Šířka  65 to 78.7 mm (2.6 to 3.1 inch) 
Délka  161.0 to 168.4 mm (6.34 to 6.63 inch) 
Hloubka  Minimální hloubka 230 mm (9 inch) (zahrnuje světlou vzdálenost zadního konektoru a vodiče) 
Utahovací moment matic   1.3 to 1.5 N·m (11.5 to 13.3 lb in) 

Caterpillar Information System:

2013/10/09 Proper Installation of the Wiring Harness for the Dosing Cabinet for Certain 3516C and C175 Engines {1408}
2013/10/11 A New Crankshaft Damper Is Used on Certain C18 Marine Engines {1205}
C15 Petroleum Engine Reference Information
C7.1 Industrial Engine Turbocharger Exhaust Temperature Sensor - Remove and Install
C280-08 Marine Engine Engine Oil - Change
C4.4 Industrial Engine Sensors and Electrical Components
C280-08 Marine Engine Air Shutoff - Test
C280-08 Marine Engine Aftercooler Condensation - Drain
C15 Petroleum Engine Product Description
C280-08 Marine Engine Fluid Recommendations
C280-08 Marine Engine Refill Capacities
C280-08 Marine Engine Product Lifting
793F and 793F CMD Off-Highway Truck Braking System Oil Filter (Brake)
UPS 120, UPS 150, UPS 250 and UPS 300 Uninterruptible Power Supplies DC Bus Capacitor - Replace
C280-12 Marine Engine Safety Messages
C280-12 Marine Engine Model View Illustrations
C280-12 Marine Engine Product Lifting
2013/10/17 New Engine Monitoring System III Software Is Used on Certain 3500 Generator Set Engines {1901, 1920}
G3306B Petroleum Generator Set Engines Electronic Control Module (ECM)
G3306B Petroleum Generator Set Engines Diagnostic Trouble Codes
G3306B Petroleum Generator Set Engines Air/Fuel Ratio Control - Adjust
2013/10/24 New Engine Software Is Used on Certain G3512E Engines {1920}
G3306B Petroleum Generator Set Engines Gas Pressure - Check and Adjust
Installation of Improved Relays for the Power Distribution Panel Used on Certain 3500 Marine Engines{4493, 7451, 7490} Installation of Improved Relays for the Power Distribution Panel Used on Certain 3500 Marine Engines{4493, 7451, 7490}
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.