PM3516 Power Modules Caterpillar


Fluid Recommendations

Usage:

PM3508 BLM

Smeersysteem

Aanbevolen smeermiddelen

Cat DEO (Diesel Engine Oil: dieselmotorolie)

Vanwege grote verschillen in kwaliteit en prestaties van in de handel verkrijgbare oliën raadt Caterpillar het volgende aan:

  • Cat DEO (dieselmotorolie) (10W-30)

  • Cat DEO (dieselmotorolie) (15W-40)

Opm. Cat DEO multigrade voldoet ruimschoots aan de eisen van de ECF-1-specificatie. Cat DEO SAE 15W-40 voldoet ruimschoots aan de prestatie-eisen voor de volgende API-categorieën: API CI-4, API CI-4 PLUS, API CH-4, API CG-4 en API CF.

In de handel verkrijgbare oliën


KENNISGEVING

Caterpillar garandeert alleen de kwaliteit of prestaties van Caterpillar vloeistoffen.


Opm. Als geen Cat DEO multigrade wordt gebruikt, gebruik dan uitsluitend in de handel verkrijgbare oliën die aan de volgende categorieën en specificaties voldoen:

  • Alleen in de handel verkrijgbare oliën die aan de eisen van Caterpillar ECF-1 (Engine Crankcase Fluid specification-1: specificatie voor motorcartervloeistof 1) voldoen zijn aanvaardbaar voor gebruik in commerciële Caterpillar dieselmotoren. API CH-4, API CI-4 en API CI-4 PLUS oliën die niet aan de eisen van de Caterpillar ECF-1-specificatie voldoen, kunnen een kortere levensduur van de motor tot gevolg hebben.

  • API CG-4 multigrade oliën zijn aanvaardbaar voor alle Caterpillar off-highway motoren en commerciële Caterpillar dieselmotoren. Wanneer API CG-4 oliën worden gebruikt, mag het standaard olieaftapinterval niet worden overschreden. Raadpleeg de Bedienings- en onderhoudshandleiding van de motor voor het olieaftapinterval.

Opm. Gebruik geen API CF-4 oliën in Caterpillar dieselmotoren.

Viscositeit van motorolie

De juiste SAE-viscositeit van olie wordt bepaald door de minimum omgevingstemperatuur tijdens het starten van een koude motor en de maximum omgevingstemperatuur tijdens het draaien van de motor. Raadpleeg de minimumtemperatuur in tabel 1 om de olieviscositeit te bepalen die nodig is voor het starten van een "door en door koude" motor. Om de olieviscositeit te kiezen voor bedrijf bij de hoogste te verwachten omgevingstemperatuur raadpleeg u de maximumtemperatuur in de tabel. Gebruik de hoogste olieviscositeit die verkrijgbaar is om aan de vereiste temperatuur tijdens opstarten te voldoen.

Tabel 1
Motorolieviscositeiten voor omgevingstemperaturen 
  Omgevingstemperatuur 
Viscositeit  Minimaal  Maximaal 
SAE 0W-20  −40°C (−40°F)  10°C (50°F) 
SAE 0W-30  −40°C (−40°F)  30°C (86°F) 
SAE 0W-40  −40°C (−40°F)  40°C (104°F) 
SAE 5W-30  −30°C (−22 °F)  30°C (86°F) 
SAE 5W-40  −30°C (−22 °F)  50°C (122°F) 
SAE 10W-30  −18°C (0°F)  40°C (104°F) 
SAE 10W-40  −18°C (0°F)  50°C (122°F) 
SAE 15W-40  −9,5°C (15°F)  50°C (122°F) 

Olieverversingsintervallen

Opm. Verkort het interval tussen olieverversingsbeurten met 20 procent en/of verhoog de API-serviceclassificatie van de olie voor motoren die lange perioden met hoge belastingsfactoren van 80 procent of meer draaien. Raadpleeg Caterpillar Publicatie, PEDP7035, "S·O·S Fluid Analysis Interpetation Guide" om het optimaliseren van olieverversingsintervallen volledig te begrijpen.

Raadpleeg Bedienings- en onderhoudshandleiding, "Motorolie en -filter - Verversen" voor meer informatie over de olieverversingsintervallen.

Brandstof

Aanbevolen brandstoffen

In Noord-Amerika voldoet dieselbrandstof die als nr. 1-D of nr. 2-D in "ASTM D975" wordt geïdentificeerd, in het algemeen aan de specificaties. Deze brandstoffen zijn uit ruwe olie gedestilleerd. Dieselbrandstoffen uit andere bronnen kunnen nadelige eigenschappen hebben, die niet door deze specificatie worden gedefinieerd of gecontroleerd.

Raadpleeg Speciale publicatie, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations" voor extra informatie in verband met dieselbrandstof.

Koelsysteem

Aanbevolen koelvloeistoffen

De volgende twee soorten koelvloeistof kunnen in Caterpillar dieselmotoren worden gebruikt:

Bij voorkeur - Caterpillar Extended Life Coolant (ELC: Extended Life koelvloeistof) of een in de handel verkrijgbare Extended Life koelvloeistof die voldoet aan de specificatie Caterpillar EC-1

Aanvaardbaar - Caterpillar Diesel Engine Antifreeze/Coolant (DEAC: antivries/koelvloeistof voor dieselmotoren) of een in de handel verkrijgbare koelvloeistof/antivries voor zwaar gebruik die aan de specificaties "ASTM D4985" of "ASTM D6210" voldoet.


KENNISGEVING

Gebruik geen in de handel verkrijgbare koelvloeistof/antivries die alleen aan de specificatie ASTM "D3306" voldoet. Dit type koelvloeistof/antivries is voor toepassingen in licht uitgevoerde automobielen gemaakt.

Gebruik alleen de aanbevolen koelvloeistof/antivries.


Caterpillar raadt een mengsel van water en glycol van 1:1 aan. Dat mengsel levert de beste prestaties voor zwaar gebruik van een koelvloeistof/antivries.

Opm. Cat DEAC hoeft bij de eerste vulling niet met een SCA te worden behandeld. Een in de handel verkrijgbare koelvloeistof/antivries voor zwaar gebruik die alleen aan de "ASTM D4985"-specificatie voldoet, MOET echter bij de eerste vulling met een extra koelvloeistofadditief (SCA: Supplemental Coolant Additive) worden behandeld. Een in de handel verkrijgbare koelvloeistof/antivries voor zwaar gebruik die aan de "ASTM D6210"-specificatie voldoet, hoeft bij de eerste vulling niet met een SCA te worden behandeld. Lees het etiket of de instructies die door de leverancier van de in de handel verkrijgbare koelvloeistof/antivries voor zwaar gebruik worden verstrekt.

Opm. Deze koelvloeistoffen MOETEN regelmatig met corrosie-inhibitor worden behandeld.


KENNISGEVING

Alle Caterpillar dieselmotoren die met een luchtgekoelde inlaatluchtkoeler zijn uitgerust, hebben minimaal 30 procent glycol nodig om waterpompcavitatie te voorkomen.


Tabel 2
Levensduur van koelvloeistof 
Type koelvloeistof  Levensduur(1) (2)  
Cat ELC  12.000 bedrijfsuren of zes jaar(3)  
In de handel verkrijgbare koelvloeistof die aan de Caterpillar EC-1-specificatie voldoet  6000 bedrijfsuren of zes jaar(4)  
Cat DEAC  3000 bedrijfsuren of drie jaar 
In de handel verkrijgbare koelvloeistof/antivries voor zwaar gebruik die voldoet aan "ASTM D6210"  3000 bedrijfsuren of twee jaar 
In de handel verkrijgbare koelvloeistof/antivries voor zwaar gebruik die aan "ASTM D4985" voldoet  3000 bedrijfsuren of één jaar 
Cat SCA(5) (6)   3000 bedrijfsuren of twee jaar 
In de handel verkrijgbare koelvloeistofadditief(7) (6)  3000 bedrijfsuren of één jaar 
(1) Gebruik het interval dat zich het eerst voordoet.
(2) Raadpleeg de Bedienings- en onderhoudshandleiding, "Onderhoudsschema" van de motor voor het juiste interval voor het vervangen van de thermostaat van het koelsysteem.
(3) Cat ELC Extender moet om de 6000 bedrijfsuren of na de helft van de levensduur van de ELC (Extended Life Coolant: Extended Life koelvloeistof) worden toegevoegd.
(4) Een Extender moet om de 3000 bedrijfsuren of na de helft van de gebruiksduur van de koelvloeistof worden toegevoegd.
(5) De concentratie Cat SCA in een koelsysteem dat Cat SCA en water gebruikt, dient 6 tot 8 procent volgens volume te zijn.
(6) Raadpleeg deze Speciale publicatie, "Algemene informatie over koelvloeistof" onder het deel dat de eisen voor water behandelt.
(7) Raadpleeg de leverancier van de in de handel verkrijgbare SCA voor gebruiksinstructies. Raadpleeg ook het onderwerp in deze Speciale publicatie, "Water/Extra koelvloeistofadditief" voor meer informatie.

Opm. Deze koelvloeistofverversingsperioden zijn alleen mogelijk met jaarlijkse S·O·S service niveau 2 koelvloeistofmonsterafname en analyse.

Cat ELC kan opnieuw worden gebruikt in standaard koelvloeistoffen.

Cat ELC, Cat DEAC, Cat Extender en Cat SCA zijn verkrijgbaar in bussen van verschillende grootten.

Raadpleeg Speciale publicatie, SEBU6251, "Cat Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations" voor extra informatie in verband met koelvloeistoffen.

Smeervet


KENNISGEVING

Deze aanbevelingen kunnen zonder kennisgeving worden gewijzigd. Neem contact op met uw plaatselijke Caterpillar dealer voor de meest recente aanbevelingen.


De prestatie-eisen moeten worden vastgesteld voordat u een smeervet selecteert. Raadpleeg de fabrikant van de uitrusting voor het aanbevolen smeervet. Raadpleeg vervolgens uw Cat dealer voor een lijst met smeervetten die voldoen aan de prestatiespecificaties en voor de beschikbare maten van de bussen.

Opm. Kies altijd een smeervet dat aan de aanbevelingen van de fabrikant van de uitrusting voor de toepassing voldoet of deze overschrijdt.

Opm. Verwijder al het oude smeervet uit de verbinding wanneer van het ene op het andere type smeervet wordt overgestapt. Verwijder al het oude smeervet uit de verbinding wanneer een andere leverancier van smeervet wordt gebruikt. Sommige smeervetten kunnen vanwege de chemische samenstelling niet met elkaar worden gebruikt. Vraag uw leverancier of de smeervetten samen kunnen worden gebruikt.

Als u twijfelt of het oude en nieuwe smeervet samen kunnen worden gebruikt, verwijder dan al het oude smeervet uit de verbinding.

Opm. Alle Caterpillar smeervetten kunnen met elkaar worden gebruikt.

Raadpleeg voor meer informatie over de keuze van het juiste smeervet Speciale publicatie, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.